Μοιάζει σαν να βγήκε από τις σελίδες κάποιου γιαπωνέζικου manga όμως το φουτουριστικό αυτό μαχητικό αεροπορικής υπεροχής προορίζεται για την αναχαίτιση της υπαρκτής, κατά το Τόκυο, απειλής από την Κίνα και την Ρωσία. Το υποψήφιο μαχητικό επόμενης γενιάς που σχεδιάζει χωρίς τυμπανοκρουσίες το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας (Bōei-shō) θα είναι μεγαλύτερο από το μήκους 18,8 μέτρων F-22 Raptor, εξ ου και το ανεπίσημο προσωνύμιο… ‘Godzilla’. Και θα είναι ‘game changer’.
Εν μέσω μετάβασης από τα μαχητικά 4ης γενεάς σε αυτά της 5ης στα οποία έχει ήδη επενδύσει με την απόκτηση των F-35, η Ιαπωνική Αεροπορική Δύναμη Αυτοάμυνας (JASDF) κοιτάζει ακόμη πιο μπροστά. Για την Ιαπωνία, η ανασύσταση της ρωσικής απειλής και ο αναδυόμενος κινεζικός επεκτατισμός θέτουν σε κίνδυνο την στρατηγική ισορροπία ισχύος στην περιοχή του Ινδικού/Ειρηνικού και δη σε νερά ζωτικής σημασίας όπως η Ανατολική και η Νότια Σινική Θάλασσα, γι’ αυτό και θεωρεί πως δεν μπορεί να μείνει αδρανής.
Η αυξημένη δραστηριότητα κινεζικών και ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών πλησίον της Ιαπωνίας είναι μια προειδοποίηση. Το 2018 οι επαφές ιαπωνικών μαχητικών επιφυλακής με κινεζικά ή ρωσικά αεροσκάφη ήταν κατά μέσον όρο τρείς την ημέρα ενώ το γεγονός ότι η Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού υπερτερεί της JASDF 6 προς 1 δεν βοηθά τους Ιάπωνες επιτελείς να ηρεμήσουν. Η δε ένταξη σε υπηρεσία προηγμένων κινεζικών μαχητικών όπως τα J-11, J-20 και FC-31 μειώνει το πλεονέκτημα που είχε η Ιαπωνία με τα F-15, F-2 και F-35.
Η ανάπτυξη του μελλοντικού ιαπωνικού μαχητικού το οποίο θα συμπληρώνει τις δυνατότητες των F-35A/B της JASDF δείχνει μονόδρομος για την κυβέρνηση του Τόκυο, αποφασισμένη να προχωρήσει με ή χωρίς αμερικανική βοήθεια. Παράλληλα με την προμήθεια των 147 μαχητικών F-35, το υπουργείο Άμυνας της χώρας εστιάζει την προσοχή του στην ανάπτυξη του Χ-2 Shinshin, ένα αεροσκάφος επίδειξης τεχνολογίας το οποίο θα αποδείξει ότι η ιαπωνική αεροπορική βιομηχανία είναι ικανή για ένα εγχώριο μαχητικό stealth εφάμιλλο των ξένων.
Διαβάστε επίσης: Τα F-22 Raptor της επόμενης γενιάς θα είναι… made in Japan; (https://www.ptisidiastima.com/japan-next-generation-raptor/)
Στο πλαίσιο του αμυντικού προϋπολογισμού για το οικον. έτος 2020, το υπουργείο Άμυνας προωθεί την έναρξη λειτουργίας του Γραφείου Ανάπτυξης Μελλοντικού Μαχητικού τον ερχόμενο Απρίλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιαπωνική Αεροπορική Δύναμη Αυτοάμυνας και το υπουργείο θα προσδιορίσουν το προκαταρκτικό πλαίσιο συνεργασίας των εμπλεκομένων εταιριών για την ανάπτυξη του F-X τον Δεκέμβριο του 2020, οπότε θα οριστικοποιηθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του οικον. έτους 2021.
Η αρχική χρηματοδότηση αναμένεται να φθάσει τα 28 δισ. γιέν (256,5 εκατ. δολάρια). Από αυτά, το 60% (16,9 δισ. γιέν) προορίζονται για ερευνητικά προγράμματα που σχετίζονται με το μαχητικό F-X, με το υπόλοιπο 40% (11,1 δισ. γιέν) να διατίθεται σε δραστηριότητες που αφορούν ιαπωνικές σχεδιαστικές προτάσεις.
Πιθανότατα το συνολικό κόστος να αγγίξει τα 40 δισ. δολάρια καθώς η ιαπωνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται να προμηθευτεί έως 100 από τα νέα τζετ. Μάλιστα στόχος είναι η Mitsubishi, η οποία ηγείται του προγράμματος, να παραδώσει το πρώτο μοντέλο παραγωγής πριν αρχίσει η απόσυρση των μαχητικών F-2 το 2035.
Υπενθυμίζεται ότι η Mitsubishi έχει δουλέψει χρόνια πάνω στην ανάπτυξη εγχώριας προηγμένης τεχνολογίας stealth μέσω του προγράμματος X-2 Shinshin το οποίο ξεκίνησε μετά την απαγόρευση από το αμερικανικό Κογκρέσο το 1998 της πώλησης μαχητικών F-22 σε άλλες χώρες. Όπως συμβαίνει συχνά, το πρόβλημα μετετράπη σε ευκαιρία.
Το Χ-2, γνωστό και ως Advanced Technology Demonstrator-Χ, πρωτοπέταξε το 2016 και βοήθησε τους Ιάπωνες στο να αναπτύξουν δικό τους σύστημα κατεύθυνσης ώσης, νέους κινητήρες, ραντάρ και σύνθετα υλικά. Η σχεδίαση stealth του Χ-2 απεδείχθη τόσο αποτελεσματική που σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της υπηρεσίας προμηθειών του υπουργείου Άμυνας στο Nikkei Asian Review το αεροσκάφος από απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων «δεν δείχνει μεγαλύτερο από μεγάλο σκαθάρι».
Σημειωτέον ότι οι κινητήρες XF-9-1 που ανέπτυξε το 2018 η Ishikawa Heavy Industries –το ιαπωνικό αντίστοιχο των τουρμποφάν Pratt & Whitney F119 του F-22 Raptor– είναι ελαφρώς μικρότεροι σε μήκος από τους αμερικανικούς, αφήνοντας περισσότερο χώρο στην άτρακτο για όπλα, βασικό μειονέκτημα των F-35 με τις μικρές εσωτερικές αποθήκες οπλισμού. Άλλες τεχνολογίες που δοκιμάστηκαν στο X-2 Shinshin και θα ενσωματωθούν στο F-X περιλαμβάνουν αντοχή σε ηλεκτρομαγνητικό παλμό, fly-by-wire οπτικών ινών και ‘self-repairing’ σύστημα πτήσης ικανό να αντισταθμίζει ζημιές στον αέρα.
Αλέξανδρος Θεολόγου
Next-Gen F-X ‘Godzilla’: Το εγχώριο ιαπωνικό stealth που θα σταθεί απέναντι στην Κίνα και την Ρωσία

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.
Κύριο Άρθρο
Οι US Marines αποσύρουν 16 πυροβολαρχίες Ρ/Κ πυροβόλων M777Α2. Ευκαιρία για...

January #008
Αγορά 4.49
ΠΤΗΣΗ 2020 June
Αγορά 4.49
Και σε τι θα μεταμορφώνεται;
Μπέρδεψες τον Γκοντζίλα με τον Optimus Prime !!!!
Όχι όχι, με τον Megatron !!
Ιδανικά starscream
Φωτιές απ’το στόμα βγάζει!
Θα ειναι το πρωτοτυπο για το VF-1 Valkyrie του Robotech…
Στην πρώτη εικόνα μοιάζει με το Tempest. Πως και δεν συνεργάζονται με τους Άγγλους. Θα γινόταν παγκόσμια επιτυχία και θα έπεφτε πολύ το κόστος ανά μονάδα.
Μόνο αυτούς έχω ικανούς (λόγω νοοτροπίας) να παράξουν αποτέλεσμα ανταγωνιστικό των Αμερικανών.
Πάντως … στείλτε τους ένα email , όπου κολλήσουν να πάρουν ένα τηλέφωνο τον Ερντογάν να τους δώσει τα φώτα του… 😆 😆 😆 😆
“ένα αεροσκάφος επίδειξης τεχνολογίας το οποίο θα αποδείξει ότι η ιαπωνική αεροπορική βιομηχανία είναι ικανή για ένα εγχώριο μαχητικό stealth εφάμιλλο των ξένων.”
Γιατί υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι οι Ιάπωνες δεν κατέχουν τα μέσα και την τεχνογνωσία για κάτι τέτοιο και πρέπει να το αποδείξουν;
Εννοείται ότι μοναδικό εμπόδιο θα μπορούσε να είναι για αυτούς το οικονομικό και αυτό όχι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί.
Οι κατάλληλες συνθήκες για έξοδα υπάρχουν…πιστεύω ότι είναι απλά θέμα χρόνου για τους Ιάπωνες να ” ζωγραφίσουν”.
Αδερφέ έτσι και τους άφηναν οι Αμερικανοί να αναπτύξουν όπλα και κυρίως να μπορούν να τα εξάγουν εγώ πιστεύω θα γινόταν ότι και με τα αυτοκίνητα, θα τους έσβηναν.
Οι μεθοδικότητα για τους Ιάπωνες είναι υπεράνω όλων των άλλων αρετών.
Τεχνολογία κατέχουν.
Σε εξοπλιστικά θέματα πρέπει/έπρεπε πάντα να λαμβάνουμε υπόψιν τους Ιάπωνες. Κυρίως το ΠΝ.
Καλό θα είναι να τους πλαγιάσουμε για το stealth εάν επιθυμούν συνεργασία.
Η Ελλάδα σε λίγα χρόνια θα χρειαστεί να αντικαταστήσει αεροσκάφη 3ης γενειάς, θα χρειαστεί αεροσκάφος αεροπορικής υπεροχής. Το F-35 δεν νομίζω να είναι το αεροσκάφος που προβλέπετε να τα αντικαταστήσει όλα. Οι Αμερικανοί μάλλον δεν θα αναπτύξουν άλλο επανδρωμένο αεροσκάφος αλλά και να αναπτύξουν μάλλον δεν θα είναι προς πώληση (π.χ F-22), οι Ευρωπαίοι είναι τρις λαλούν και δυο χορεύουν, μήπως λέω, μήπως να βολιδοσκοπήσουμε το εν λόγο πρότζεκτ; Πριν κάποιους μήνες οι Ιάπωνες ήρθαν στην Ελλάδα για να μας πουλήσουν αεροσκάφος αεροπυρόσβεσης με διάθεσή για συνεργασία και μεταφορά έργου στην Ελλάδα. Βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο θέλουν συνεργασία, αλλά και θα αποδεσμεύσουν για εξαγωγή το εν λόγο αεροσκάφος; Γεωπολιτικά η Ελλάδα έχει πιο πολλά κοινά με την Ιαπωνία παρά με την Κίνα. Η Κίνα είναι η αναθεωρητική δύναμή στην νοτιοανατολική Ασία όπως η Τουρκία στην περιοχή μας. Η Ιαπωνία είναι η μια δημοκρατική φιλελεύθερη χώρα σε αντίθεση με την Κίνα. Τώρα αν κάποιος αντιτείνει πως θα ενοχληθούν οι Κινέζοι που έχουν προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στην χώρα μας, θα αντιτείνω πως και οι Κίνα συνεργάζεται με την Τουρκία σε στρατιωτική τεχνολογία.
Ακριβώς. Για εμάς δεν είναι τέλειο αλλά είναι πολύ περισσότερο ταιριαστό σε σχέση με τον ‘κουβά’