Next-Gen F-X ‘Godzilla’: Το εγχώριο ιαπωνικό stealth που θα σταθεί απέναντι στην Κίνα και την Ρωσία  

13
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Μοιάζει σαν να βγήκε από τις σελίδες κάποιου γιαπωνέζικου manga όμως το φουτουριστικό αυτό μαχητικό αεροπορικής υπεροχής προορίζεται για την αναχαίτιση της υπαρκτής, κατά το Τόκυο, απειλής από την Κίνα και την Ρωσία. Το υποψήφιο μαχητικό επόμενης γενιάς που σχεδιάζει χωρίς τυμπανοκρουσίες το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας (Bōei-shō) θα είναι μεγαλύτερο από το μήκους 18,8 μέτρων F-22 Raptor, εξ ου και το ανεπίσημο προσωνύμιο… ‘Godzilla’. Και θα είναι ‘game changer’.

Εν μέσω μετάβασης από τα μαχητικά 4ης γενεάς σε αυτά της 5ης στα οποία έχει ήδη επενδύσει με την απόκτηση των F-35, η Ιαπωνική Αεροπορική Δύναμη Αυτοάμυνας (JASDF) κοιτάζει ακόμη πιο μπροστά. Για την Ιαπωνία, η ανασύσταση της ρωσικής απειλής και ο αναδυόμενος κινεζικός επεκτατισμός θέτουν σε κίνδυνο την στρατηγική ισορροπία ισχύος στην περιοχή του Ινδικού/Ειρηνικού και δη σε νερά ζωτικής σημασίας όπως η Ανατολική και η Νότια Σινική Θάλασσα, γι’ αυτό και θεωρεί πως δεν μπορεί να μείνει αδρανής.

Η αυξημένη δραστηριότητα κινεζικών και ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών πλησίον της Ιαπωνίας είναι μια προειδοποίηση. Το 2018 οι επαφές ιαπωνικών μαχητικών επιφυλακής με κινεζικά ή ρωσικά αεροσκάφη ήταν κατά μέσον όρο τρείς την ημέρα ενώ το γεγονός ότι η Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού υπερτερεί της JASDF 6 προς 1 δεν βοηθά τους Ιάπωνες επιτελείς να ηρεμήσουν. Η δε ένταξη σε υπηρεσία προηγμένων κινεζικών μαχητικών όπως τα  J-11, J-20 και FC-31 μειώνει το πλεονέκτημα που είχε η Ιαπωνία με τα F-15, F-2 και F-35.

Η ανάπτυξη του μελλοντικού ιαπωνικού μαχητικού το οποίο θα συμπληρώνει τις δυνατότητες των F-35A/B της JASDF δείχνει μονόδρομος για την κυβέρνηση του Τόκυο, αποφασισμένη να προχωρήσει με ή χωρίς αμερικανική βοήθεια. Παράλληλα με την προμήθεια των 147 μαχητικών F-35, το υπουργείο Άμυνας της χώρας εστιάζει την προσοχή του στην ανάπτυξη του Χ-2 Shinshin, ένα αεροσκάφος επίδειξης τεχνολογίας το οποίο θα αποδείξει ότι η ιαπωνική αεροπορική βιομηχανία είναι ικανή για ένα εγχώριο μαχητικό stealth εφάμιλλο των ξένων.

Διαβάστε επίσης: Τα F-22 Raptor της επόμενης γενιάς θα είναι… made in Japan; (https://www.ptisidiastima.com/japan-next-generation-raptor/)

Στο πλαίσιο του αμυντικού προϋπολογισμού για το οικον. έτος 2020, το υπουργείο Άμυνας προωθεί την έναρξη λειτουργίας του Γραφείου Ανάπτυξης Μελλοντικού Μαχητικού τον ερχόμενο Απρίλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιαπωνική Αεροπορική Δύναμη Αυτοάμυνας και το υπουργείο θα προσδιορίσουν το προκαταρκτικό πλαίσιο συνεργασίας των εμπλεκομένων εταιριών για την ανάπτυξη του F-X τον Δεκέμβριο του 2020, οπότε θα οριστικοποιηθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του οικον. έτους 2021.

Η αρχική χρηματοδότηση αναμένεται να φθάσει τα 28 δισ. γιέν (256,5 εκατ. δολάρια). Από αυτά, το 60% (16,9 δισ. γιέν) προορίζονται για ερευνητικά προγράμματα που σχετίζονται με το μαχητικό F-X, με το υπόλοιπο 40% (11,1 δισ. γιέν) να διατίθεται σε δραστηριότητες που αφορούν ιαπωνικές σχεδιαστικές προτάσεις.

Πιθανότατα το συνολικό κόστος να αγγίξει τα 40 δισ. δολάρια καθώς η ιαπωνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται να προμηθευτεί έως 100 από τα νέα τζετ. Μάλιστα στόχος είναι η Mitsubishi, η οποία ηγείται του προγράμματος, να παραδώσει το πρώτο μοντέλο παραγωγής πριν αρχίσει η απόσυρση των μαχητικών F-2 το 2035.

Υπενθυμίζεται ότι η Mitsubishi έχει δουλέψει χρόνια πάνω στην ανάπτυξη εγχώριας προηγμένης τεχνολογίας stealth μέσω του προγράμματος X-2 Shinshin το οποίο ξεκίνησε μετά την απαγόρευση από το αμερικανικό Κογκρέσο το 1998 της πώλησης μαχητικών F-22 σε άλλες χώρες. Όπως συμβαίνει συχνά, το πρόβλημα μετετράπη σε ευκαιρία.

Το Χ-2, γνωστό και ως Advanced Technology Demonstrator-Χ, πρωτοπέταξε το 2016 και βοήθησε τους Ιάπωνες στο να αναπτύξουν δικό τους σύστημα κατεύθυνσης ώσης, νέους κινητήρες, ραντάρ και σύνθετα υλικά. Η σχεδίαση stealth του Χ-2 απεδείχθη τόσο αποτελεσματική που σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της υπηρεσίας προμηθειών του υπουργείου Άμυνας στο Nikkei Asian Review το αεροσκάφος από απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων «δεν δείχνει μεγαλύτερο από μεγάλο σκαθάρι».

Σημειωτέον ότι οι κινητήρες XF-9-1 που ανέπτυξε το 2018 η Ishikawa Heavy Industries –το ιαπωνικό αντίστοιχο των τουρμποφάν Pratt & Whitney F119 του F-22 Raptor– είναι ελαφρώς μικρότεροι σε μήκος από τους αμερικανικούς, αφήνοντας περισσότερο χώρο στην άτρακτο για όπλα, βασικό μειονέκτημα των F-35 με τις μικρές εσωτερικές αποθήκες οπλισμού. Άλλες τεχνολογίες που δοκιμάστηκαν στο X-2 Shinshin και θα ενσωματωθούν στο F-X περιλαμβάνουν αντοχή σε ηλεκτρομαγνητικό παλμό, fly-by-wire οπτικών ινών και ‘self-repairing’ σύστημα πτήσης ικανό να αντισταθμίζει ζημιές στον αέρα.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

13
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
7 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
epampapasMageirasdimitrisxSAABAgamemnon Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Lefteris
Member
Noble Member
Lefteris

Και σε τι θα μεταμορφώνεται;

Chrisgk1
Member
Active Member
Chrisgk1

Μπέρδεψες τον Γκοντζίλα με τον Optimus Prime !!!!

Lefteris
Member
Noble Member
Lefteris

Όχι όχι, με τον Megatron !!

Viper
Member
Member
Viper

Ιδανικά starscream

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Φωτιές απ’το στόμα βγάζει!
comment image

Agamemnon
Member
Noble Member
Agamemnon

Θα ειναι το πρωτοτυπο για το VF-1 Valkyrie του Robotech…

flashg
Member
Active Member
flashg

Στην πρώτη εικόνα μοιάζει με το Tempest. Πως και δεν συνεργάζονται με τους Άγγλους. Θα γινόταν παγκόσμια επιτυχία και θα έπεφτε πολύ το κόστος ανά μονάδα.

Xristoforos
Member
Noble Member
Xristoforos

Μόνο αυτούς έχω ικανούς (λόγω νοοτροπίας) να παράξουν αποτέλεσμα ανταγωνιστικό των Αμερικανών.
Πάντως … στείλτε τους ένα email , όπου κολλήσουν να πάρουν ένα τηλέφωνο τον Ερντογάν να τους δώσει τα φώτα του… lol lol lol lol

Panos71
Member
Noble Member
Panos71

“ένα αεροσκάφος επίδειξης τεχνολογίας το οποίο θα αποδείξει ότι η ιαπωνική αεροπορική βιομηχανία είναι ικανή για ένα εγχώριο μαχητικό stealth εφάμιλλο των ξένων.”
Γιατί υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι οι Ιάπωνες δεν κατέχουν τα μέσα και την τεχνογνωσία για κάτι τέτοιο και πρέπει να το αποδείξουν;
Εννοείται ότι μοναδικό εμπόδιο θα μπορούσε να είναι για αυτούς το οικονομικό και αυτό όχι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί.
Οι κατάλληλες συνθήκες για έξοδα υπάρχουν…πιστεύω ότι είναι απλά θέμα χρόνου για τους Ιάπωνες να ” ζωγραφίσουν”.

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Αδερφέ έτσι και τους άφηναν οι Αμερικανοί να αναπτύξουν όπλα και κυρίως να μπορούν να τα εξάγουν εγώ πιστεύω θα γινόταν ότι και με τα αυτοκίνητα, θα τους έσβηναν.

SAAB
Member
Noble Member
SAAB

Οι μεθοδικότητα για τους Ιάπωνες είναι υπεράνω όλων των άλλων αρετών.
Τεχνολογία κατέχουν.
Σε εξοπλιστικά θέματα πρέπει/έπρεπε πάντα να λαμβάνουμε υπόψιν τους Ιάπωνες. Κυρίως το ΠΝ.

Καλό θα είναι να τους πλαγιάσουμε για το stealth εάν επιθυμούν συνεργασία.

dimitrisx
Member
Noble Member
dimitrisx

Η Ελλάδα σε λίγα χρόνια θα χρειαστεί να αντικαταστήσει αεροσκάφη 3ης γενειάς, θα χρειαστεί αεροσκάφος αεροπορικής υπεροχής. Το F-35 δεν νομίζω να είναι το αεροσκάφος που προβλέπετε να τα αντικαταστήσει όλα. Οι Αμερικανοί μάλλον δεν θα αναπτύξουν άλλο επανδρωμένο αεροσκάφος αλλά και να αναπτύξουν μάλλον δεν θα είναι προς πώληση (π.χ F-22), οι Ευρωπαίοι είναι τρις λαλούν και δυο χορεύουν, μήπως λέω, μήπως να βολιδοσκοπήσουμε το εν λόγο πρότζεκτ; Πριν κάποιους μήνες οι Ιάπωνες ήρθαν στην Ελλάδα για να μας πουλήσουν αεροσκάφος αεροπυρόσβεσης με διάθεσή για συνεργασία και μεταφορά έργου στην Ελλάδα. Βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο θέλουν συνεργασία, αλλά… Read more »

epampapas
Member
Noble Member
epampapas

Ακριβώς. Για εμάς δεν είναι τέλειο αλλά είναι πολύ περισσότερο ταιριαστό σε σχέση με τον ‘κουβά’