Παρουσίαση Firtina νέας γενιάς στην IDEF

6
2756
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το αυτοκινούμενο πυροβόλο νέας γενιάς T-155 Firtina παρουσιάστηκε για πρώτη φορά επίσημα στην έκθεση αμυντικού υλικού IDEF στην Κωνσταντινούπολη, η οποία πραγματοποιείται μεταξύ 30 Απριλίου και 3 Μαΐου.

Η παρουσίαση έγινε από την Διεύθυνση Εργοστασίων Συντήρησης Βάσης της Τουρκίας ενώ σύμφωνα με αξιωματούχους που εκπροσωπούν τη διεύθυνση, ο τουρκικός στρατός έχει υπογράψει συμβόλαιο για την παραγωγή του οχήματος εν αναμονή σειράς τελικών δοκιμών αποδοχής.

Η τουρκική εταιρεία Aselsan είναι ένας από τους κύριους υπεργολάβους του προγράμματος και ανέπτυξε ένα νέο σύστημα ελέγχου πυρός για το πυροβόλο. Ανέφερε δε σε δελτίο Τύπου ότι η ανάπτυξη του Firtina νέας γενιάς ξεκίνησε ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης από τις πρόσφατες τουρκικές επιχειρήσεις σε διασυνοριακές και «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις.

Εξωτερικά η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή από το βασικό Firtina είναι η εγκατάσταση ενός σταθμού οπλισμού (RWS) τύπου SARP επίσης της τουρκικής εταιρείας Aselsan στην οροφή του οχήματος.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Aselsan, ο συγκεκριμένος σταθμός εξυπηρετεί διπλό ρόλο. Όχι μόνο παροχής πυρών υποστήριξης επ’ ωφελεία του πληρώματος του πυροβόλου και φιλίων δυνάμεων αλλά και ως όπλο κατάδειξης για το κύριο πυροβόλο των 155 χλστ.

Επιπλέον, ο εξοπλισμός ελέγχου του σωλήνα έχει μετατραπεί από υδραυλικό σε ηλεκτρικό σύστημα, σχεδιασμένο για τη βελτίωση της ασφάλειας του πληρώματος και της συντήρησης.

Το σύστημα γέμισης, το οποίο ήταν ημιαυτόματο στο βασικό Firtina, αναβαθμίστηκε σε εξ ολοκλήρου αυτόματο, και πλέον επιτρέπει στον πυροβολητή να επιλέξει κατά βούληση από οποιονδήποτε από τους τέσσερις διαθέσιμους τύπους πυρομαχικών.

Επιπλέον, το σύστημα πυρομαχικών έχει αναβαθμιστεί με την προσθήκη διαμερίσματος αποθήκευσης με ελεγχόμενη θερμοκρασία και σύστημα διάκενου για την βελτίωση της ασφάλειας των αποθηκευμένων προωθητικών γεμισμάτων. Η δε θερμοκρασία τους τροφοδοτείται στο σύστημα ελέγχου πυρός της Aselsan για να εξαγωγή ακριβέστερων στοιχείων βολής.

Τέλος, η επίγνωση της τακτικής κατάστασης για το τετραμελές πλήρωμα βελτιώνεται με την προσθήκη αντίστοιχων προσωπικών κονσολών, καθώς και με σύστημα ορατότητας για τον οδηγό με κάμερες ημέρας και θερμική.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Aris
Guest
Aris

Όλα καλά αλλά με τι λεφτά θα γίνουν πλέον όλα αυτά; Αν όντως η τουρκική λίρα κλυδωνίζεται θα συνεχίσουν;

flashg
Guest
flashg

Το πυροβολικό παίζει τον κρισιμότερο ρόλο σε ένα πεδίο μάχης μετά την ΠΑ. Δυστυχώς και σε αυτόν τον τομέα είμαστε αρκετά πίσω. Αντί να συζητούμε για f35 θα ήταν καλύτερο να συζητούσαμε για την αγορά 120 συστημάτων με σωλήνα 155/52 καθώς και πρόσθετα mlrs ή HIMARS.

gdmast
Member
Noble Member
gdmast

Το δίκιο σου είναι ΒΟΥΝΟ. Ειδικά στα α/κ πυροβόλα, διαθέτουμε 24 Γερμανικά PzH που θεωρούνται τα καλύτερα πυροβόλα στον κόσμο σήμερα (αν και ετοιμάζεται το Αμερικανικό Μ-109 Α7, ενώ τα δικά μας χρήζουν μιας αναβάθμισης). Είναι επιτακτική η ανάγκη να αγοράσουμε τα 81 PzH που μας προσφέρονται στην εξαιρετική τιμή των 280 εκ! Πρόκειται για 81 μεταχειρισμένα (κατ’ ουσία αμεταχείριστα) υπερσύγχρονα PzH-2000 από τη Γερμανία και την Ολλανδία που μαζί με τα υπάρχοντα, θα εξόπλιζαν έξι Μοίρες των 17-18 πυροβόλων, οι οποίες με τη σειρά τους θα αναβάθμιζαν σε μεγάλο βαθμό την ισχύ και το βεληνεκές πυρός του Δ’ Σώματος… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Δίκιο έχετε αμφότεροι. Το ζήτημα είναι ότι το π/β ως εκ της φύσεως του δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικό προς την αεροπορία, που μπορεί να μεταφέρει μεγάλη ισχύ πυρός στο θέατρο επιχειρήσεων που ο εχθρός θα επιλέξει για να εκδηλώσει την επίθεσή του (Έβρος, Ανατ. Αιγαίο, Δωδεκάνησα, Κύπρος). Το π/β τουναντίον έχει κινητικότητα μόνον εντός του ιδίου θεάτρου επιχειρήσεων, και αν είναι γεωγραφικώς ασυνεχές, ακόμη μικρότερη. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η γενική αμυντική στρατηγική της χώρας είναι όμηρος του θρίλερ των τουρκικών Φ-35. Δεν μπορεί να κάνουμε μείζονες προμήθειες αν δεν ξεκαθαρίσει δια παντός κατά πόσον η Τουρκία θα… Read more »

gdmast
Member
Noble Member
gdmast

Σύγχρονο πόλεμο χωρίς εναέρια κάλυψη δεν μπορείς να κάνεις.
Πλέον, τα πολύ αυξημένα βεληνεκή του πυροβολικού, η ολοένα μεγαλύτερη ακρίβειά του και το μειωμένο κόστος του, αντικαθιστά πολλές από τις αεροπορικές αποστολές. Πρώτοι στο δόγμα αυτό ήταν οι Ισραηλινοί και πρόσφατα έκαναν στροφή στο πυροβολικό και οι Αμερικανοί.

YannisPavlidis
Member
Active Member
YannisPavlidis

Δίκαιο έχετε άλλα όποτε υπάρχουν κάποιες ευκαιρίες απόκτησης, ακόμα και αν δεν είναι πρώτης προτεραιότητας, θα πρέπει να αποκτηθουν. Παράδειγμα τα 100 ολλανδικά Leopard2 A6 που απέκτησε η Φιλανδία για 200 εκατομύρια ευρώ. Στο ποσο αυτο περιλαμβάνονταν και ανταλλακτικά και πυρομαχικά για 10 ετή χρήση.