Iga: Όχι, η «πόλη των Νίντζα» δεν κάνει προσλήψεις εκπαιδευμένων δολοφόνων

1
1079

   

Μια… παρεξήγηση ήταν αρκετή για να κατακλυσθούν οι αρχές της πόλης Ιγκά στην κεντρική Ιαπωνία με αιτήσεις επιδόξων Νίντζα απ’ όλο τον κόσμο. Αιτία ήταν ένα ρεπορτάζ που μετέδωσε το αμερικανικό National Public Radio, σύμφωνα με το οποίο το Ιγκά αντιμετωπίζει προβλήματα στην ανάπτυξη του τουρισμού εξαιτίας ελλείψεων προσωπικού. Η συγκεκριμένη πόλη προβάλλεται ως η «γενέτειρα των Νίντζα» και βασίζει τον τουρισμό της σε αυτό.

«Το Ιγκά χτίζει ένα δεύτερο μουσείο Νίντζα όμως αντιμετωπίζει έλλειψη προσωπικού η οποία επεκτείνεται και στους Νίντζα» μετέδωσε η εκφωνήτρια του διαδικτυακού NPR σπεύδοντας μάλιστα να διευκρινίσει ότι «υπάρχει έλλειψη Νίντζα» αν και δεν είπε ότι υπάρχουν κενές θέσεις. Είπε όμως ότι οι γνώστες των τεχνικών του Ninjutsu (η τέχνη του να γίνεσαι αόρατος) κερδίζουν από 23.000 έως 85.000 δολάρια τον χρόνο. Αυτό ήταν αρκετό για να γίνει η παρεξήγηση viral…

Σαν το «σπασμένο τηλέφωνο» η αναμετάδοση της είδησης κατέληξε σε τίτλους όπως «Αυτή η πόλη σας πληρώνει μισθό 85.000 δολαρίων για να εκπαιδευτείτε ως Νίντζα» και πολλοί θεώρησαν ότι η πόλη ψάχνει να προσλάβει… δολοφόνους Νίντζα με μισθό 85.000 δολάρια ετησίως. Έκπληκτες οι αρχές του Ιγκά βρέθηκαν με τουλάχιστον 115 αιτήσεις υποψηφίων από 23 χώρες που ρωτούσαν να μάθουν περισσότερα για την δουλειά.

«Οι πιο πολλοί ρωτούσαν αν προσλαμβάνουμε στ’ αλήθεια αλλά υπήρχαν και κάποιοι που εκλιπαρούσαν να τους προσλάβουμε και προσπαθούσαν να προωθήσουν τον εαυτό τους. Μερικοί είχαν πραγματικά εμπιστοσύνη στην σωματική τους ρώμη» έλεγε στο Reuters ο υπεύθυνος τουρισμού της πόλης, Μοτογιόσι Σιμάϊ. «Παρακαλούμε να είστε προσεκτικοί με τα fake news» καταλήγει η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αρχές της πόλης.

Όταν στο NPR κατάλαβαν την έκταση του θέματος που δημιουργήθηκε έσπευσαν να δηλώσουν ότι το ρεπορτάζ «παρερμηνεύθηκε». Οι αρχές του Ιγκά όμως κινήθηκαν με ταχύτητα… Νίντζα εκμεταλλευόμενοι την σύγχυση προς όφελός τους. «Το Ιγκά δεν κάνει προσλήψεις αλλά εδώ είναι ο τόπος απ’ όπου ξεκίνησαν οι Νίντζα» αναφέρει σχετική ανακοίνωση, διαφημίζοντας όλα τα ενδιαφέροντα που μπορεί να δει ο επισκέπτης.

Εκτός από το πρώτο μουσείο αφιερωμένο στους Νίντζα –σε ένα κτήριο με κρυφές σκάλες, ψεύτικες πόρτες και σπαθιά κρυμμένα κάτω από το πάτωμα– υπάρχουν καταστήματα όπου νοικιάζουν στολές ενώ στο φεστιβάλ που γίνεται κάθε χρόνο οι επισκέπτες μπορούν να πετάξουν σουρίκεν (τα αιχμηρά, καλοακονισμένα αστέρια) και να χρησιμοποιήσουν φυσοκάλαμα ή να λάβουν μέρος σε εκπαίδευση Νίντζα διάρκειας μιας ημέρας, διαφημίζει η ιστοσελίδα της υπηρεσίας τουρισμού του Ιγκά. Εξυπακούεται πως γίνονται και επιδείξεις των τεχνικών των μαυροντυμένων πολεμιστών.

Οι Νίντζα ή Σινόμπι (κατάσκοπος, παρεισφρύων) ήταν η άκρως αποτελεσματική επιλογή που είχαν οι Ντάϊμιο, οι άρχοντες υποτελείς του Σογκούν στην φεουδαρχική Ιαπωνία, για να οδηγήσουν τις ραδιουργίες τους εκεί που ήθελαν όταν όλες οι άλλες μέθοδοι είχαν αποτύχει ή απλώς δεν υπήρχε επαρκής χρόνος. Οι «αόρατοι» μισθοφόροι κατάσκοποι-δολοφόνοι με τις ειδικές τεχνικές και όπλα ήταν αυτοί που αναλάμβαναν να εκτελέσουν τις «μαύρες επιχειρήσεις» της εποχής και ήταν διάσημοι για την ικανότητες και την εχεμύθειά τους.

Σήμερα οι παραδοσιακές τεχνικές διείσδυσης-συλλογής πληροφοριών-απαγκίστρωσης των Νίντζα έχουν παραμείνει ζωντανές ως πολεμική τέχνη όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Οι Νίντζα δεν σκότωναν παρά μόνο αν είχαν εντολή για συγκεκριμένο στόχο, πχ έναν αντίπαλο Daimyo του εργοδότη τους είτε σε περίπτωση που γίνονταν αντιληπτοί. Η επιτυχία τους βασιζόταν κυρίως στο να περνούν όσο το δυνατόν περισσότερο απαρατήρητοι –η επιτομή του ανορθοδόξου πολέμου.

Ο 87χρονος Μέγας Δάσκαλος Μασάακι Χατσούμι θεωρείται ως ο τελευταίος Νίντζα εν ζωή. Πραγματική αυθεντία, έχει εκπαιδεύσει πράκτορες της CIA αλλά και ηθοποιούς σε ρόλο Νίντζα σε ταινίες όπως του Τζέιμς Μποντ (Ζεις Μόνο Μια Φορά) ενώ έχει γράψει εννέα βιβλία για την αρχαία τέχνη του Νίντζουτσου και το παλαιό στυλ πολεμικών τεχνών. Αν οι αρχές του Ιγκά έκαναν προσλήψεις, θα έπρεπε να αποτανθούν σε αυτόν για συμβουλές!

 

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.