25.6 C
Athens
Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022
ΝΕΑΑΜΥΝΑΠοιό είναι το αντιαρματικό NLAW, που καταστρέφει τα ρωσικά Τ-72 στην Ουκρανία;

Ποιό είναι το αντιαρματικό NLAW, που καταστρέφει τα ρωσικά Τ-72 στην Ουκρανία;

- Advertisement -

Το NLAW (Next generation Light Anti-tank Weapon), γνωστό επίσης και ως MBT LAW ή RB-57, είναι ένας φορητός αντιαρματικός εκτοξευτής πυραύλου που αναπτύχθηκε από τη σουηδική SAAB. Η έρευνα άρχισε το 1999 και ολοκληρώθηκε το 2008, έτος που μπήκε σε παραγωγή. Το NLAW εξελίχθηηκε για λογαριασμό του σουηδικού και του βρετανικού στρατού για να βελτιώσει τις αντιαρματικές ικανότητες μικρών κλιμακίων πεζικού εναντίον των σύγχρονων εξελίξεων στη θωράκιση αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων. Το οπλικό αυτό σύστημα χρησιμοποιείται από τους δύο στρατούς συμπληρώνοντας τα υπάρχοντα συστήματα μέσου βεληνεκούς σε αντιαρματικό ρόλο.

Το NLAW αποτελείται από έναν εκτοξευτή διαμέτρου 115/150 mm, που περιέχει έναν πύραυλο αυτόνομης καθοδήγησης (fire-and-forget). Ο εκτοξευτής διαθέτει οπτικά σκοπευτικά, πυροδοτικό μηχανισμό, ένα συγκρότημα ηλεκτρικής ισχύος, αορτήρες μεταφοράς και σύστημα στήριξης κατά τη βολή. Όλες οι λειτουργίες ρύθμισης και πυροδότησης ελέγχονται από μια εργονομική λαβή στα δεξιά του σωλήνα κοντά στο πρόσθιο μέρος. Το NLAW είναι σύστημα μίας χρήσης, απλό και δεν χρειάζεται τεχνικό έλεγχο, συντήρηση ή ιδιαίτερη προσοχή.

Ουκρανικά μαθήματα νο 1: Το άρμα μάχης βλέπει τα όρια του

Το μήκος του πυραύλου μόλις που ξεπερνά το ένα μέτρο (1,02 m) και το βάρος του είναι 12,5 κιλά.  Χάρη στο μεγάλο διαμέτρημα, την ισχυρή κεφαλή κοίλου γεμίσματος και την ικανότητά του να διέρχεται άνωθεν του στόχου κατευθύνοντας την ισχύ της έκρηξης υπό γωνία 90 μοιρών, τα αποτελέσματα του πλήγματος που καταφέρει αυξάνονται δραστικά. Η ικανότητα διάτρησης υπολογίζεται μεταξύ 400 και 650 mm χάλυβα θωράκισης. Το βλήμα διαθέτει ενσωματωμένα οπτικά αναγνώρισης και ενεργούς μαγνητικούς αισθητήρες που αναγνωρίζουν τον στόχο τη στιγμή που βρίσκονται κοντά του πυροδοτώντας την εκρηκτική κεφαλή την κατάλληλη στιγμή.

Ο πύραυλος διαθέτει πυραυλοκινητήρα δύο σταδίων: ένας πυραυλοπροωθητής χαμηλής ισχύος ωθεί με την πυροδότηση το βλήμα έξω από τον σωλήνα εκτόξευσης. Αφού διανύσει μερικά μέτρα, ο κύριος πύραυλος ακολουθεί κατευθύνοντας στο εξής το βλήμα προς τον στόχο. Η κατεύθυνση του βλήματος ακολουθεί μέθοδο PLOS (Predicted Line of Sight). Το αποτελεσματικό βεληνεκές ξεκινά από τα 20 και φτάνει ως τα 600 μέτρα ή στα 400 εφόσον πρόκειται για κινούμενους στόχους. Η ταχύτητα πτήσης του είναι λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα για αποστάσεις 400 μέτρων και μπορεί να εκτοξευτεί υπό γωνία 45° προς τα κάτω ή προς τα πάνω.

Το NLAW είναι σχεδιασμένο για βολές από κάθε στάση, εκ του ορθίως, γονυπετώς, γονυκλινώς, πίσω από κάλυψη (δέντρου, μάντρας, μέσα από χαράκωμα) αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έχει σχεδιαστεί για βολή εντός κλειστού χώρου, όπως ένα μικρό δωμάτιο ακόμα κι αν βρίσκονται κι άλλοι στρατιώτες δίπλα. Το μέγιστο βεληνεκές του βλήματος είναι 1.000 μέτρα αλλά ο πύραυλος χάνει την ακρίβειά του πέραν αυτού και έχει μηχανισμό αυτοκαταστροφής.

Χάρη στην ικανότητα αυτόνομης καθοδήγησης (fire-and-forget) ο χειριστής δεν χρειάζεται να υπολογίσει την απόσταση πριν τη βολή. Ο χειριστής παρακολουθήσει τον στόχο για μερικά δευτερόλεπτα πριν τη βολή και ο NLAW αναλαμβάνει τα υπόλοιπα.

Ο εκτοξευτής NLAW διαθέτει οπτικά σκοπευτικά ενίσχυσης x2,5. Για κινούμενους στόχους, ο χειριστής πρέπει να διατηρήσει τον στόχο στο σκοπευτικό για τρία δευτερόλεπτα, επιτρέποντας έτσι στα ηλεκτρονικά κατεύθυνσης του βλήματος να υπολογίσουν την προβλεπόμενη ταχύτητα του. Μετά τη βολή, ο πύραυλος κινείται αυτόνομα κάνοντας τις απαραίτητες διορθώσεις πορείας σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έγιναν κατά τη σκόπευση.

Επιχειρησιακή χρήση
Το NLAW θεωρείται απρόσβλητο από αντίμετρα παραπλάνησης. Ο χρόνος τάξης, σκόπευσης και βολής υπολογίζεται στα πέντε δευτερόλεπτα από έναν εκπαιδευμένο σκοπευτή σε συνθήκες ημέρας ή νύχτας. Ο χειριστής μπορεί να επιλέξει μεταξύ δύο τύπων τροχιάς: μία αμέσου πλήγματος DA (Direct Attack), που είναι αποτελεσματική για την κατανίκηση οχυρών θέσεων και μία κατακόρυφης OTA (Overfly Top Attack), που ενδείκνυται ιδιαίτερα για κατανίκηση “σκληρών” στόχων όπως τα σύγχρονα άρματα μάχης.

Ο τύπος OTA μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ελάχιστο βεληνεκές των μόλις 20 μέτρων, καθιστώντας το όπλο ιδανικό για μάχες μικρών κλιμακίων σε στενή επαφή, ακόμα κι αν το άρμα βρίσκεται υπό κάλυψη. Ο πύραυλος θα ταξιδέψει ένα μέτρο πάνω από τη γραμμή σκόπευσης προτού τελικά πλήξει τον στόχο από πάνω. Στον τύπο DA, το NLAW μπορεί να εμπλέξει φορτηγά, ελαφρά οχήματα, μη βαριά θωρακισμένα οπλικά συστήματα, ακόμα και χαμηλά ιπτάμενα ελικόπτερα.

Τα πρώτα συστήματα NLAW αποκτήθηκαν από τον Βρετανικό Στρατό το 2007 για να αντικαταστήσουν τα αντίστοιχα LAW 80 σε υπηρεσία. Αν και το σύστημα δεν είναι τόσο φθηνό, με κόστος 20.000 λίρες ανά εκτοξευτή, θεωρείται μια οικονομικότερη επιλογή από το Javelin, που κοστίζει περί τις 70.000 λίρες, για “μαλακούς” ή δευτερεύοντες στόχους. Η βρετανική παραγγελία αφορούσε σε 20.000 κομμάτια περίπου. Αν και δεν είναι γνωστό ποιός είναι ο κύκλος ζωής του συστήματος, είναι πιθανό 15 χρόνια μετά τα βλήματα να είναι κοντά στην ημερομηνία λήξης τους.

Εκατοντάδες βρετανικοί αντιαρματικοί πύραυλοι έφθασαν στην Ουκρανία, από «λάθος» δρόμο

Λίγο πριν την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, η Βρετανία απέστειλε φορτίο με 2.000 βλήματα NLAW στο Κίεβο. Μαζί τους έφτασαν και εκπαιδευτές του Βρετανικού Στρατού που παρείχαν ενημέρωση και εκπαίδευση στους Ουκρανούς. Ακολούθησε το Λουξεμβούργο (επίσης χρήστης του συστήματος) που έστειλε άλλα 100 βλήματα μετά τη ρωσική εισβολή. Σύμφωνα με αναφορές ουκρανικών στρατιωτικών, το NLAW αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματικό εναντίον ρωσικής προέλευσης θωρακισμένων στόχων.

Φωτογραφία ρωσικής φάλαγγας τεθωρακισμένων που έπεσε σε ενέδρα του ουκρανικού στρατού στο Bucha, προάστιο του Κιέβου. Σύμφωνα με τις αναφορές, οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν συστήματα NLAW.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

23 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
23 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

EKTAKTO: Η Ιταλία προσφέρει στο ΠΝ τις δύο πρώτες φρεγάτες PPA (Thaon di Revel) στο ΠΝ αν επιλέξουμε την πρόταση της Fincantieri

Θεωρούμε πως η αποκλειστική μας είδηση πως η Fincantieri προσφέρει 2 από τις ήδη κατασκευασμένες ελαφριές φρεγάτες Doha Class στο ΠΝ, με τη σύμφωνη...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ThinkOutOfTheBox: Gowind HN, πως μπορούν οι Γάλλοι να πάρουν και το...

67
Οι εξελίξεις στο πρόγραμμα των κορβετών είναι κυριολεκτικά καταιγιστικές. Τόσο καταιγιστικές, που ακόμη κι εμείς δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε τις αγαπημένες μας «προβλέψεις». Και...
- Advertisement -
Card image

June #025 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Ιουνίου 1936: Το πρώτο ελικόπτερο στον κόσμο,...

1
H ιδέα της κάθετης απο-προσγείωσης γεννήθηκε ταυτόχρονα με το όνειρο της επανδρωμένης πτήσης αλλά ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Στη δεκαετία του 1920 ένας ισπανός...
- Advertisement -
Card image

Μάιος #024 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

Απρίλιος #023 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49

Related News

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Διοίκηση και Ηγεσία Μικρών Κλιμακίων» από τη ΔΕΠ

Από την Δευτέρα 30 Μαΐου έως την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022, πραγματοποιήθηκε το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο «Διοίκηση και Ηγεσία Μικρών Κλιμακίων» (Junior Command...

Συμμετοχή της ΠΑ στην αεροναυτική άσκηση «Ocean Hit 2022»

Από τη Δευτέρα 13 έως και την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022, η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) συμμετείχε με πέντε αεροσκάφη F-16 και ανάλογο προσωπικό της...

H Τουρκία επικρίνει τις αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο

Η Τουρκία επέκρινε τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.Οι αποφάσεις αυτές, που ελήφθησαν...