«Άκυρο» στο F-35 για την αντικατάσταση των γερμανικών Tornado

19
2674
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 73
  •  
  •  

Το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας έχει αποκλείσει επισήμως το μαχητικό αεροσκάφος F-35 ως επιλογή για να αντικαταστήσει τον στόλο των πεπαλαιωμένων αεροσκαφών κρούσης Tornado. Αξιωματούχος του υπουργείου επιβεβαίωσε ότι το F-35 δεν είναι φιναλίστ στον διαγωνισμό, ο οποίος αποσκοπεί στην αντικατάσταση του στόλου των 90 αεροσκαφών του τύπου, σύμφωνα με την γερμανική ιστοσελίδα AugenGeradeaus.

Γερμανία: F-35, F-15 και F/A-18E/F υποψήφιοι αντικαταστάτες των Tornado IDS

 

Το αποτέλεσμα αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί έκπληξη. Το Βερολίνο εδώ και κάποιο διάστημα έχει επίσημα κρατήσει ευνοϊκή στάση υπέρ μιας αναβαθμισμένης εκδοχή τέταρτης γενιάς μαχητικού αεροσκάφους Eurofighter Typhoon, που κατασκευάζεται από μια κοινοπραξία μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών Airbus, Leonardo και BAE Systems, ως αντικατάσταση των Tornado.

Το κύριο επιχείρημα είναι να συνεχίσουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες να δουλεύουν πάνω σε κατασκευή μαχητικών αεροσκαφών και, ίσως το πιο σημαντικό, να αναδειχθεί η γαλλογερμανική δέσμευση για την συνεργασία με την Γαλλία στον τομέα των εξοπλισμών.

Ακόμη ένα πλήγμα στο γόητρο των Γερμανικών ΕΔ η ακαταλληλότητα των Tornado για νατοϊκές επιχειρήσεις

 

Ωστόσο, η απόφαση αφήνει ανοικτό το ζήτημα της πιστοποίησης πυρηνικών όπλων. Το Typhoon δεν είναι πιστοποιημένο για να μεταφέρει τις αμερικανικές πυρηνικές βόμβες B61 που η Γερμανία έχει αποθηκευμένες στο έδαφός της και ως μέρος του στρατηγικού της δόγματος, υποτίθεται ότι θα πρέπει να συνεχίσει να είναι σε θέση να συνεχίσει να επιχειρεί με αυτές με τα αεροσκάφη της Λουφτβάφε.

Ο ανταγωνισμός είναι πλέον μεταξύ του Typhoon και του F/A-18E/F Super Hornet της επίσης αμερικανικής Boeing. Πριν από το υπουργείο Άμυνας επιβεβαιώσει ότι το F-35 ήταν επίσημα εκτός του διαγωνισμού, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters είχε γράψει την Πέμπτη ότι το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να χωρίσει την προμήθεια μεταξύ του Typhoon και είτε του F-35 είτε του Super Hornet.

Airbus προς Γερμανία: Αγοράστε Eurofighter Typhoon (και όχι φυσικά F-35)!!!

 

Υποτίθεται ότι η παραγγελία τόσο του Typhoon όσο και ενός αμερικανικού αεροσκάφους θα διευκόλυνε τη συνέχιση της εκτέλεσης της πυρηνικής αποστολής του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα θα έδινε στήριξη στην ευρωπαϊκή βιομηχανική βάση. Εντούτοις, θα μπορούσε να περιπλέξει την εφοδιαστική αλυσίδα, να προσθέσει περισσότερα έξοδα και να αναγκάσει τη γερμανική αεροπορία να διατηρήσει δύο αλυσίδες εφοδιασμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις καταγγελίες σχετικά με το κόστος της διατήρησης των πεπαλαιωμένων Tornado σε πτητική κατάσταση, η διατήρηση ορισμένων από αυτά σε υπηρεσία θεωρούνταν πάντα μια οδυνηρή οικονομικά αλλά όχι αδύνατη πρόταση μεταξύ ορισμένων αμυντικών αναλυτών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε σχέση με την πυρηνική αποστολή τους.

Το F-35 έφθασε για πρώτη φορά στη Γερμανία!

 

Για παράδειγμα, ο Karl-Heinz Kamp, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ακαδημίας Πολιτικής Ασφάλειας (μία κυβερνητική «δεξαμενή σκέψης») είχε δηλώσει στον ιστότοπο Defense News τον περασμένο Αύγουστο ότι «Δεν χρειάζεται να υπάρξει αντικατάσταση εκείνων των Tornado (που προορίζονται) για πυρηνική κρούσης».

Προέβλεψε μάλιστα δε ότι «κάθε γερμανική κυβέρνηση θα είναι πάντα έντονα αντίθετη στη δημοσιότητα γύρω από τα επόμενα πυρηνικά βομβαρδιστικά του Βερολίνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα συνεχίσουν να πετάνε τα Tornado, παρά την τσουχτερή τιμή για τον σκοπό αυτό και παρά το γεγονός ότι έχουν ζητήσει από την Ουάσιγκντον πυρηνική πιστοποίηση για το Eurofighter Typhoon.

Η Γερμανία ζητά να μάθει από τις ΗΠΑ αν το EF-2000 θα φέρει πυρηνικά όπλα

Ωστόσο απόφαση για το επόμενο μαχητικό αεροσκάφος της Λουφτβάφε δεν έχει ληφθεί ακόμα, όπως τόνισαν Γερμανοί αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας, πέρα από τον περιορισμό της λίστας των υποψηφίων στα F/A-18 και Eurofighter Typhoon.

EF-18G Growler για την Λουφτβάφε;;

Το υπουργείο Άμυνας θα ζητήσει πρόσθετες πληροφορίες από τους αντίστοιχους κατασκευαστές, την Boeing και την Airbus, σχετικά με επιχειρησιακά θέματα, οικονομική βιωσιμότητα και τον χρονικό ορίζοντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση της Γερμανίας για τον αποκλεισμό του F-35 προκάλεσε (φαινομενική) έκπληξη στην κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, που δεν είχε ενημερωθεί από το υπουργείο για την επικείμενη ανακοίνωση.

Αφιέρωμα: 44 χρόνια από την πρώτη πτήση του Panavia Tornado


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 73
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Stavrogin
Guest
κωνσταντίνος

“…θα μπορούσε να περιπλέξει την εφοδιαστική αλυσίδα, να προσθέσει περισσότερα έξοδα και να αναγκάσει τη γερμανική αεροπορία να διατηρήσει δύο αλυσίδες εφοδιασμού.”
Αν ειναι βάρος οι δυο τυποι μαχητικών για την γερμανική οικονομία τότε για την ελληνική οικονομία τι είναι;

sotbak
Guest
sotbak

+1

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Δεν βλέπετε; 50 νοματαίοι είμαστε εδώ, ντεμέκ ενήμεροι, και οι μισοί … μη δουν να πωλούνται μεταχειρισμένα … Να πάρουμε Χόρνετ, να πάρουμε αιγυπτιακά Μιράζ 5 του 1974 … Να μην πούμε τι ρίγη συγκίνησης είχε προκαλέσει ο Καμμένος που αποζήτούσε δύο μοίρες F-15 … Την ίδια στιγμή, η μισή ΠΑ είναι ακίνητη στο έδαφος … Και μάλλον επιεικής είμαι … Πέραν του οικονομικού, το προβάδισμα είναι και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Ευχερείς μετασταθμεύσεις ή αναγκαστικές προσγειώσεις ή ανεφοδιασμοί, όλες οι ΜΣΒ ξέρουν τον μοναδικό τύπο α/φ σαν την παλάμη τους, υπάρχουν παντού προ-τοποθετημένα καίρια ανταλλακτικά για ανάγκη κλπ κλπ. Αυτό… Read more »

Stavrogin
Guest
Κωνσταντίνος

Kαι ο Άκης ήθελε 25 κομμάτια
Εγώ από την άλλη με 6 μοίρες είμαι πολύ ικανοποιημένος ουτε ένα παραπάνω γιατι έχουμε να σκεφτούμε και την οικονομία μας που ειναι λιγο αδιάθετη τελευταία.

GUS
Guest
GUS

Rafale χρειαζοντε απο οτι καταλαβαινω.. αλλα πολυ αργα για δακρυα τωρα..
Ισως στο επομενο να συνεχισουν μαζι κ να μην εχουμε παλι αυτη τη κατασταση

sotbak
Guest
sotbak

Ήμουν σίγουρος ….Τυφώνες θα πάρουν, είναι πολύ εγωιστές για να προμηθευθούν από τρίτο έστω και σύμμαχο……

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Μην εκπλαγούμε αν πάρουν 40 EF & 40 Super Hornet (20 E/F για να φέρουν τις Β61 και 20 EA-18G Growler για την αντικατάσταση των 35 Tornado ECR, που είναι μεταξύ των 80 προς αντικατάσταση, και μοναδικά ως α/φ καταστολής αεράμυνας, εφάμιλλα των F-4G Wild Weasel με AN/APR-39 ή -47, και ασύγκριτα ανώτερα των F-16CJ Block 50/52 με HARM targeting pod της USAF). Επιχειρησιακά είναι η μόνη λύση που καλύπτει άμεσα τις ανάγκες, προφανώς επιβαρύνει την εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά το μεγάλο “μείον” του είναι ότι, μόλις εμφανιστούν συγκριτικά στοιχεία λειτουργικού κόστους και διαθεσιμότητας για τους δύο τύπους εντός της ΙΔΙΑΣ… Read more »

Βασίλης
Guest
Βασίλης

Αυτό το κουσούρι (να εχεις μια ανάγκη για Χ προϊόντα και αντί να ξεσκαρταρεις τις επιλογές σου και να αγοράζεις μόνο ένα προϊόν να αγοράζεις λίγο από όλες τις επιλογές που έχεις μπροστά σου) μόνο εμείς το έχουμε..!

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Καλά, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα πάρουν τίποτε, τους ξέρουμε δα, τώρα που περνούν και σε ύφεση (εξακολουθώντας να απαιτούν πλεόνασμα) είναι σχεδόν βέβαιο … Νομίζω πέρασαν και οι μεταπολεμικές εποχές, που το να τους εμπιστευθούν πυρηνικά ήταν ένδειξη αποδοχής τους στη διεθνή κοινωνία ως ισοτίμου μέλους, μετά το όνειδος του Γ’ Ράιχ … Δεν νομίζω ότι το θέμα απασχολεί κανέναν στα σοβαρά …

sotbak
Guest
sotbak

χαχαχαχ!!! αυτό μου άρεσε…”τους ξέρουμε δα” συμφωνώ, είναι τέτοιας ιδιοσυγκρασίας σαν κοινωνία και πολιτική ελίτ που είναι απολύτως προβλέψιμοι ως προς τις επιλογές τους στα εξοπλιστικά όπως και παντού με γνώμονα μόνο να μην πληρώσουν σε τρίτο λεφτά……….

Spider
Guest
Spider

Έτσι ακριβώς.

sotbak
Guest
sotbak

+1

chikichiki
Guest
chikichiki

EF και SH για αντικατάσταση του…Τορνέιντο…

Card image
G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Μιας και δεν μιλάμε για την μπανανία, την Ελλάδα εννοώ. Κάτι μου λέει ότι στην περίπτωση του Γερμανικού διαγωνισμού θα επικρατήσει η ελεύθερη αγορά και θα μάθουμε μπαλίτσα κι εμείς οι μάο – μάο.

x-m
Guest
x-m

Η ελεύθερη αγορά καταρχάς έχει καταλυθεί με τον αποκλεισμό του F-35. Typhoon θα πάρουν και είναι λογικό, τα υπόλοιπα είναι για τα μάτια του κόσμου.

sotbak
Guest
sotbak

Σιγά μην ξέρουν από ελεύθερο ανταγωνισμό αυτοί ….

Panos71
Guest
panos71

Φιλε “G-164g ag-cat”όλα καλα και όλα ωραια! Αλλά μην μας μαθει μπαλίτσα η χωρα που σε οποια μεγαλη μπιζνα εχει κανει στην χωρα μας, εχει και μια μασαμπουκα στην κολοτσεπη…..

sotbak
Guest
sotbak

+1

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Πιστεύω θα επιλέξουν το δικό τους προιόν.