31.2 C
Athens
Τρίτη, 11 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑ No FREMM, no F-16, no honey... Νενικήκαμεν!

No FREMM, no F-16, no honey… Νενικήκαμεν!

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

H συνέντευξη του ΥΠΕΘΑ Πάνου Καμμένου ήταν διαφωτιστική σε ότι αφορά τα προγράμματα αμυντικής ενίσχυσης των Ελληνικών Ενόπλων. Τα προγράμματα, κυριολεκτικά πάντα, ΔΕΝ υπάρχουν (με την πραγματικά έννοια του όρου). Συνεπώς, δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε κάποια χρήματα που αφορούν την προκαταβολή, και “το ΚΥΣΕΑ δεν μπορεί να έρθει αντιμέτωπο με το οικονομικό επιτελείο” (σε απλά ελληνικά, δεν φταίμε εμείς, ο Τσακαλώτος φταίει).

Σε ότι αφορά τις φρεγάτες, ουσιαστικά αυτό που καταλάβαμε είναι πως καλά μάθαμε τις τελευταίες μέρες τα πάντα για SCALP Naval, Aster 15/30, Sylver A43/A70, χρήσιμα είναι, αλλά για όσους ενδιαφέρονται για το γαλλικό, αιγυπτιακό ή το μαροκινό ναυτικό, όχι για το Ελληνικό.

Τώρα, ενδιαφέρουσα είναι η τοποθέτηση του έγκυρου defence-point που αναφέρει:

Όσοι ανέμεναν θετική ή αρνητική εξέλιξη στην υπόθεση του προγράμματος αναβάθμισης των 85 μαχητικών F-16 στη διαμόρφωση «V» (Viper) διαψεύσθηκαν. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στη δημόσια τοποθέτησή του έδωσε την εντύπωση ότι χρησιμοποιεί τη συνέντευξη σε ένα είδος «δημόσιας διαπραγμάτευσης».

Η στρατηγική του είναι απλή. Δημοσιοποιώντας τις θέσεις του, εκτιμά ότι ασκεί πίεση στην αμερικανική πλευρά για να αποδεχθεί τους ελληνικούς όρους για να κλείσει το πρόγραμμα. Αυτό θα είχε ενδιαφέρον, εάν όσα αναφέρθηκαν είχαν σχέση με την πραγματικότητα. Δεν έχουν όμως. Και θα εξηγήσουμε… για μια ακόμη φορά.

Ο Πάνος Καμμένος αφού ανακοίνωσε ότι τα νούμερα που έχουν κυκλοφορήσει για το ύψος της σύμβασης μετά τη διαπραγμάτευση της τέταρτης αναθεωρημένης LOA (Letter of Offer and Acceptance) ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Επέμεινε όμως σε θέσεις οι οποίες είναι απλά παράλογες, με αποτέλεσμα ενώ τυπικά δηλώνεται ότι η επιθυμία ολοκλήρωσης της συμφωνίας είναι δεδομένη από κάθε πλευρά στην Ελλάδα, επί της ουσίας η πιθανότητα στόχος να είναι η υπονόμευση της συμφωνίας να μην μπορεί να αποκλειστεί. Εκτός αν υπάρχει «άσος στο μανίκι»… θα εξηγήσουμε.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Ο υπουργός εξακολουθεί να θέτει συγκεκριμένα θέματα τα εξής γνωστά: Αφενός ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να χωρέσει στο 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ του προϋπολογισμού που έχει εγκριθεί από ελληνικής πλευράς και αφετέρου οι πληρωμές να μην είναι «εμπροσθοβαρείς».

Εν ολίγοις, καθώς τα δύο πρωτότυπα θα παραδοθούν σε μια διετία από την υπογραφή της σύμβασης, η «υπουργική – κυβερνητική λογική» θέλει να είναι «άδικο» και υπερβολικό οι πληρωμές τα πρώτα χρόνια της σύμβασης να είναι υπερβολικές και σε κάθε περίπτωση τέτοιες που δεν μπορεί να «σηκώσει» ο προϋπολογισμός της χώρας.

Ποια είναι τα προβλήματα όμως σε αυτές τις αναφορές; Εμείς μπορεί να τα έχουμε γράψει πολλάκις, όμως φαίνεται ότι δε δίνει καμία σημασία κανείς, ή απλώς δεν ενδιαφέρονται! Δεν αποτελεί εξάλλου μυστικό ότι η Ελλάδα θεωρείται από πολλούς στο εξωτερικό και το εσωτερικό ως «χώρα του παραλόγου».

Η ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟ… ΕΜΠΡΟΣΘΟΒΑΡΕΣ!

Αυτό που αρνούνται να κατανοήσουν οι κυβερνητικοί, είναι η αναμφισβήτητη – βάσει λογική και πληροφόρησης – ευθεία σχέση ανάμεσα στις «εμπροσθοβαρείς πληρωμές» και την επίτευξη σημαντικών εκπτώσεων με στόχο την όσο το δυνατόν προσέγγιση με το ποσό του προϋπολογισμού.

Οι «εμπροσθοβαρείς χρεώσεις» οφείλονται στην ανάγκη μαζικής παραγγελίας του συνόλου των απαρτίων που θα χρησιμοποιηθούν στην αναβάθμιση. Μόνον έτσι, με μαζική παραγγελία, μπορούν να διεκδικηθούν καλύτερες τιμές από τις εταιρίες – υποκατασκευαστές, διότι όσο και να θέλουμε εμείς, η παραγωγή αυτών έχει συγκεκριμένο κόστος, συν ένα λελογισμένο κέρδος.

Όπως θα ίσχυε παντού στην καθημερινή εμπορική πρακτική σε όλο τον κόσμο σχεδόν, εάν πας σε ένα κατάστημα και ζητήσεις 100 μονάδες ενός προϊόντος θα διεκδικήσεις σημαντικότατες εκπτώσεις συγκριτικά με ένα αίτημα για δέκα μονάδες ή ακόμα χειρότερα μία μονάδα του εν λόγω προϊόντος.

Κατά συνέπεια, για να μειωθεί το κόστος, θα πρέπει οι παραγγελίες να γίνουν όλες και να γίνουν άμεσα. Διότι ακόμα κι αν συμφωνήσουμε στο «όλες», εάν δεν υπάρξει και το «άμεσα», οι υποκατασκευαστές έχουν δώσει τιμές οι οποίες έχουν συγκεκριμένη περίοδο ισχύος, καθότι αναπροσαρμόζονται ετήσια με βάση τον πληθωρισμό και όχι μόνο.

Όποιος ξέρει στοιχειώδη μαθηματικά και 1-2% επιβάρυνση να επέλθει σε ένα πρόγραμμα που υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, τότε πολύ απλά το κόστος που θα κληθεί ο αγοραστής να καταβάλει ανέρχεται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ παραπάνω… Είναι δυνατόν να μην το αντιλαμβάνονται;

Άρα τα περί «άδικου προγράμματος πληρωμών», επειδή τα δυο πρωτότυπα θα παραδοθούν μετά από δυο χρόνια, απλά δεν υφίσταται. Αντιθέτως, οι ελληνικές καθυστερήσεις δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και μας θέτουν ενώπιον του ενδεχομένου να παύσει η ισχύς των οικονομικών παραδοχών επί των οποίων όλα έχουν οικοδομηθεί οι υφιστάμενες προτάσεις.

Για να εξηγήσουμε, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε πλέον στο πρόγραμμα, είναι ότι οι τιμές από τους υποκατασκευαστές έχουν δοθεί πριν από σχεδόν έναν χρόνο και η δαπάνη χρόνου στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, έχει φέρει την ισχύ των τιμών που έχουν δοθεί σε οριακή ισχύ. Δεν το γνωρίζουμε;

ΠΕΡΙ… ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Όσον αφορά το να χωρέσει το πρόγραμμα στον ελληνικό προϋπολογισμό, παρουσιάζεται ένα λογικό πρόβλημα. Το ότι υπάρχει όριο στο τι μπορείς να χωρέσεις που! Για να δώσουμε ένα απλουστευτικό παράδειγμα, αν φοράς 43 νούμερο παπούτσι, άντε να μπορέσεις να βάλεις με στρίμωγμα το 42, δεν θα βάλεις όμως ποτέ το 40. Κατανοητό;

Άρα υπάρχει όριο στο πόσο μπορείς να στριμώξεις κάτι… κάπου! Εάν το πλαίσιο στο οποίο καλείται κανείς να προσαρμοστεί θεωρηθεί απολύτως άκαμπτο (βλ. 1,1 δισ. ευρώ) τότε μετά από την εξάντληση της πίεσης στο μέρος που αποτελείται από το κόστος, τότε άλλη επιλογή δεν έχεις από το να στραφείς στο σκέλος που αφορά τις απαιτήσεις!

Διότι όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν, το πρόγραμμα αναβάθμισης αυτό καθαυτό έχει ήδη χωρέσει στο 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ. Τα υπόλοιπα είναι το «πακέτο υποστήριξης» των μαχητικών αεροσκαφών. Θα ήταν άραγε λύση το να χωρίσουν τα δυο προγράμματα;

Θεωρητικά ναι, πρακτικά δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες όσον αφορά την υλοποίησή του. Επειδή όμως υπάρχουν και τα 460 εκατ. δολάρια στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, που θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα από το 2019, ίσως θα μπορούσε και να γίνει.

Υπάρχει περιθώριο να βρεθεί λύση; ΝΑΙ είναι η πραγματικότητα, αλλά ουδείς μπορεί να αντιληφθεί για ποιον λόγο θα έπρεπε να φθάσουμε σε οριακό σημείο χρονικά, ώστε να κινδυνεύουν «σταθερές» του προγράμματος που μπορούν μόνο να αυξηθούν συν τω χρόνω (σ.σ. οι τιμές που έδωσαν οι υποκατασκευαστές).

Μιλώντας με βάση απλούς λογικούς συνειρμούς, μοναδικός τρόπος να υπάρξει μείωση είναι μόνο κάποια θεαματική αλλαγή στη νομισματική ισοτιμία δολαρίου (νόμισμα του προμηθευτή, των ΗΠΑ) και ευρώ (νόμισμα του πελάτη, η Ελλάδα). Το πρόβλημα είναι ότι με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων, μάλλον δεν έχουμε τύχη.

Διαβάστε το υπόλοιπο πολύ ενδιαφέρον άρθρο στην πηγή εδώ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

68 ΣΧΟΛΙΑ

68 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Θανάσης

Κι εγώ που νόμιζα ότι τελικά, σαν χώρα, πιάσαμε πάτο…

Ioannis Karagiorgos

Πότε έχουμε κανονικά εκλογές;;;

Houdini

Μετά το καλοκαίρι και αν..

Nick Delhanidis

Υπαρχουν ΑΚΟΜΗ τα 460 μυρια ντολαρς? ….. Και ΑΝ υπαρχουν δηλαδη ΔΕΝ επαρκουν για να καλυψουν τις απαιτουμενες προκαταβολες? Για αυτο δεν δημιουργηθηκε αυτη η ΔΩΡΕΑ?

Παῦλος Πιτσελᾶς

Απο οτι γραφετε αλλου > Για το κονδύλι του Κογκρέσου και τα F-16: “Μας είπαν ότι αυτό το κονδύλι έχει συζητηθεί αλλά δεν έχει εγκριθεί για το 2019. Αν μας το είχαν εγκρίνει δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα με τη χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού των F-16…> Αυτο σημαινει οτι θελει τα χρηματα τωρα να πανε στο προγραμμα κατευθειαν, αλλα κατι τετοιο απο αυτα που καταλαβαινω, ειναι αδυνατον διοτι δεν ειναι περασμενα στον παρων Αμερικανικο προυπολογισμο ? Στην πραγματικοτητα αυτο που ζητα ειναι να βρεθει τροπος να λυθει στον παρων χρονο, αν και νομιζω οτι αν μπορουν να εκταμιευθουν αμεσα τα χρηματα… Read more »

Ioannis Karagiorgos

Η σύμβαση θα γράφει 1,5 και δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη αυτή…

Nick Delhanidis

+1

Tasos

Μια πρόταση: την επόμενη φορά που θα πάτε σε μια συνέντευξη τέτοιου τύπου παρακαλώ όπως χαχανίσετε προκλητικά και αποχωρήστε μετά τις μπουρδολογίες τους…Ίσως, μόνο έτσι θα σοβαρευτούν…Ευχαριστώ!

Tango.Alpha

Το πρωί αναρωτιόμουν αν θα υπάρχει εισιτήριο στη συνέντευξη τύπου (όπως στις καλές κωμωδίες) ή θα είναι δωρεάν ως κοινωνική παροχή (τα εισιτήρια της εργατικής εστίας). Πάντως και η ιδέα σας μια χαρά με φαίνεται

Tpap

“Ουρανία το δίκαννο” https://www.youtube.com/watch?v=hPsp05XoAKU

Γιωργος70

1 Για τα φ16 -οι ταιβανεζοι εδωσαν στα 5δις 3.5δισ προκαταβολη η ελλαδα 100εκατ δεν ειναι σοβαρα πραγματα.Αν ηταν ετσι η τουρκια δεν εχει 100 εκατ το χρονο για viper? 800 εκατ$ 1/1/2019 στους υποκατασκευαστες γιαν να ξεκινησουν + engineering model τουλαχιστον 200 εκατ το χρονο απο φετος αν ισχυει ολο το 460 εκατ $ δωρεαν αλλιως το ξεχναμε το προγραμμα 2 Χρηματοδοτηση απο κερδη ομολογων 04 Δεκ 2017 esm στη βιωσιμοτητα του χρεους μειωση επιτοκιων. https://www.esm.europa.eu/press-releases/explainer-esm-short-term-debt-relief-measures-greece 3 Οπως θυμομαστε απο το 2013 οι γαλλοι σχεδιαζαν μια μορφη operating lease στο πλαισιο pooling and sharing το θεμα ειναι πολυ περιπλοκο… Read more »

Thras

Λίγο μπερδεμένα μας τα γράφεις. Σαν να κρατάς σημειώσεις για να γράψεις το κανονικό σου σχόλιο…

STRATOS

Ελπίζω να διαψευστούμε όλοι όσοι είχαμε πει ότι αυτή (η εκτός πραγματικότητας) κυβέρνηση, δεν πρόκειται να δώσει ποτέ δεκάρα τσακιστή για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. Τα μόνα χρήματα που έχει δώσει μέχρι στιγμής είναι για τα 10 μεταχειρισμένα Chinook που αντιστοιχούν στα χρήματα που προορίζονταν για την υπογραφή FOS για τα καινούρια NH-90 (που δεν υπογράφτηκε ποτέ). Δεν πειράζει, υπάρχει το Γουδί όπου στέλνει ο Έλληνας (όταν ξεσπάει μετά από μια εθνική καταστροφή) αυτούς που το ρισκάρουν. Τίποτε δεν ξεχνιέται. Ο καμένος έχει την ίδια ευθύνη με όλους τους υπόλοιπους κυβερνητικούς, θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί…. όσο ανέχεται τον… Read more »

Δημητρης

Βλεπω δικη σε λιγο.

Ποσο ηταν το επιδομα που εδωσαν τα χριστουγεννα;

data

1,3 δισ φταναν και περισσευαν μαζι με το εγκεκριμενο 1, 1 διας για την αναβαθμιση και 2 φρεγατες

Nick Delhanidis

Τα δημοσιευμΤα της καθημερινης, η κινητοποιηση του ΠΝ, οι λεπτομερειες και η σιγουρια του κουβελη και αλλων πηγων απο το ΥΕΘΑ /ΠΝ δειχνουν κατι ΠΟΛΥ χοντρο παιχτηκε αν και βεβαια στην ελλαδα there is no such thing as too much

Thras

Φίλε μου το ΠΝ είχε αρχίσει να ψάχνει πληρώματα για τις FREMΜ!
Αυτή δεν είνια κατάσταση σοβαρού κράτους…

p270

δυστυχώς δικαιώθηκα όταν έλεγα ότι τιποτα από όλα αυτά δεν θα γίνει

Spyros

Το ξαναγράφω: με την αντρειοσύνη, το αγέρωχο βλέμμα και τον τσαμπουκά των στελεχών των ΕΔ μας θα αντιμετωπίσουμε τους Τούρκους. ΟΠΛΑ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ. Κι αν ζοριστούμε κάπου θα κάνουμε διαπραγμάτευση, στην οποία ως γνωστόν είμεθα μανούλες.

Δε πιστεύω να διαφωνεί κανείς;

(και πάλι συγνώμη για το ύφος αλλά σοβαρότερο δεν έχω πια)

Nick Delhanidis

Tα δανεικα λεφτα του ΔΝΤ ειναι οκ, αλλα τα τσαμπα της αμερικανικης κυβερνησης ειναι αντι-αριστερα? Δεν ξερω τι να σκεφτω.

Πιθανον να προεκυψαν καινουριοι υπολογισμοι οτι συμφερει περισσοτερο η συνδιαχειριση των ΑΟΖ με την Τουρκια και η διευρυνση της υφαλοκρηπιδας της στο Αιγαιο απο το να προσπαθησουμε να χτισουμε δυνατοτητα υπερασπισης του status quo εναντι του στρατιωτικου μεγεθους της τουρκιας στο αμμεσο μελλον και των επιδιωξεων της.

Nick Delhanidis

Να πουλησουν την ΠΑ στην Aegean, αχρηστοι. 8 δις εχωσε μια Aegean για επεκταση στολου!! ΠΟΥ ΠΑΣ ΡΕ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟ . ..

Em.Ti

Οι Αμερικάνοι λένε “όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος”. Αν θες πραγματικά λοιπόν (σαν Κυβέρνηση συνολικά, όχι σαν ΥΕΘΑ μόνο) μια χαρά τα βρίσκεις τα κονδύλια. Πόσο μάλλον όταν σου δημιουργούνται όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις (βλ. χρηματοδότηση-γέφυρα για τα F-16V). Είναι προφανές ότι το χθεσινό “ΚΥΣΕΑ” δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια ενδοκυβερνητική συνέλευση για ενδοκυβερνητική διαπραγμάτευση του τί μπορούμε (θέλουμε) πραγματικά να δώσουμε. Οι ανάγκες είναι γνωστές εδώ και καιρό, έχουν δοθεί από τα επιτελεία και αν τους ζητηθεί θα τις δώσουν εκ νέου άμεσα. Είναι κοροϊδία να λέμε έπειτα από τόσο καιρό ότι πρέπει να υποβληθούν από το… Read more »

Nick Delhanidis

Εννοειται οτι δεν υπαρχει θεληση. Συγκεκριμενοι στοχοι. Σε αντιθεση με την απεναντι πλευρα (τα ακουω βερεσε τα περι οικονομικης καταρευσης, η θεληση κανει τη διαφορα, και υπαρχει μπολικη, ειτε ειναι ερντογαν ειτε γκιουλ ειτε κεμαλ ειτε σουνιτες ειτε, ειτε. Θα συνεχισουν την αναπτυξη τους και την εξελιξη τους με διαφορους και με οποιονδηποτε τροπο, και ηδη τους ερχονται πολυ στενα τα ρουχα που φορανε απο την εποχη της Λωζανης)

Μιχαλης

Mιλαμε οτι οι άνθρωποι εξεθεσαν ακομα και τα πιο αξιόπιστα σαιτ του χώρου. Ειναι απιστευτοι και θλιβερα ανικανοι.

Dinos72

Βαστα Τούρκο να γεμίσω…

kafes_filtrou

ρε παιδιά καθίστε να δούμε τη θα πάρουν οι απεναντοι και μετά βλέπουμε

Giannis

Μερικά νησιά και βραχονησίδες για αρχή….

G.164g ag-cat

Εσύ κάτσε και βλέπε.

Nikolas K

Εχω αγανακτησει με αυτη την ολιγωρια πλεον!Πτηση, τωρα ειναι η ωρα να εγκαταλειψεις την ουδετεροτητα σου, να αστραψεις και να βροντηξεις!!!

EPR

Θα τα θυμόμαστε όλα αυτά και θα γελάμε όταν θα είμαστε στον έλεγχο διαβατηρίων για να πάμε στη Μυτιλήνη.

MARGIANOS AKIS (@MARGIANOSAKIS)

Αφού δεν υπάρχει χρήμα,πώς θα γίνουν όλα αυτά?Δηλαδή από το 2010 και μετά περιμένει να βρεθεί χρήμα για άμυνα?Λυπάμαι αλλά ούτε το 2020 ή 2021 που ακούγονται δεν θα υπάρξει…….

NikolakiEfentis

Η φαυλότητα τους έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Δηλαδή, πάνω κάτω, και για τα F-16 κάνουν τα ίδια με την «γενναία διαπραγμάτευση» του 2015 και με όλες τις αξιολογήσεις που κρατούσαν μήνες για να καταλήξουν σε φιάσκο (διαχείριση της συνολικής περιουσίας για 99 χρόνια κλπ κλπ κλπ). ΥΓ Δηλαδή ο κυρ-Φώτης καθόταν δίπλα στον «ελικοπτερά» και τον άκουγε να τον κάνει «ρόμπα ξεκούμπωτη», έτσι(…); Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά στην Γαλλία Α/ΓΕΕΘΑ παραιτήθηκε όταν ανέλαβε ο Μακρόν κι εξήγγειλε περικοπές σωστά; Πάντως, ασχέτως αν δεν κρατήθηκαν πρακτικά στην Επιτροπή Άμυνας, δεν σημαίνει ότι δεν εγείρονται ευθύνες για την πολιτική ηγεσία… Read more »

Nick Delhanidis

Eιτε κανανε χοντρο καψωνι στον Κουβελη (και σε ολοκληρη την ιεραρχεια) ειτε ο Κουβελης ειναι τελικα αλλων τ΄αλλων, και στις δυο περιπτωσεις θα επρεπε να παραιτηθει αν και για διαφορετικους λογους στην καθε περιπτωση. Το οτι δεν παραιτειται το κανει να μοιαζει οτι μαλλον ηταν δικη του γκαφα ολκης, και καπου εδω εχει ερθει και το πολιτικο του τελος ειτε απο … δολιοφθορα ειτε απο ανεπαρκεια (υπο Κ.Σ. βεβαια, το οποιο ειναι κατι που δεν υφισταται σε αυτον τον γεωγραφικο χωρο, αν σκεφτει κανεις οτι Λεβεντηδες και ΧΑ ειναι στη Βουλη και εχουμε κυβερνηση …Τσιπρα & Καμενου)

Thras

Μεγαλύτερη ξεφτίλα από το να λέει ο υπουργός ότι ο αναπληρωτής έλεγε βλακείες με τον αναπληρωτή να κάθεται δίπλα, δεν υπάρχει.

Είνια όμως όλοι τους τόσο χοντρόπετσοι που για να μην χάσουν το 10χίλιαρο το μήνα δεν παραιτούνται για κανένα λόγο!

Spyros

«Δηλαδή ο κυρ-Φώτης καθόταν δίπλα στον «ελικοπτερά» και τον άκουγε να τον κάνει «ρόμπα ξεκούμπωτη», έτσι(…);»

Δεν νομίζω πως αποτελεί πρόβλημα ο εξευτελισμός για τον κυρ Φώτη (χρόνια τώρα).

Nick Delhanidis

ελα ντε …

giorgos

παιδες επειδη ακουω πολλους που λενε δεν υπαρχουν λεφτα μπορουν να μου πουνε και οταν υπηρχαν λεφτα τι διαφορετικο εκαναν οι πολιτικοι μας?

Στέφανος

Τα θέματα είναι σαφώς διακριτά μεταξύ τους. Απο τη μια η πολύπαθη υπόθεση του εξυχρονισμού των 84 F-16. Μια υπόθεση που εκτός του οτι μας γελοιοποιεί διεθνώς, θέτει σε κίνδυνο και τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, μιας και ο ίδιος ο πρόεδρος Τράμπ εξήγγηλε τη συμφωνία που ουδέποτε επικυρώθηκε. Και θέλουν οι της κυβέρνησης να πιστέψουμε πως με 4.2% πρωτογενές πλεόνασμα, σχεδόν τριπλάσιο του προβλεπόμενου, τίθεται θέμα βέτο απο τους δανειστές! Αυτοί που θέτουν το πραγματικό βέτο βρίσκονται μέσα στο κυβερνών κόμμα, είναι δούλοι του λαϊκισμού και το μόνο που τους απασχολει είναι να μοιράσουν επιδοματάκια και μποναμάδες σε… Read more »

Nick Delhanidis

Γελαει ολος ο κοσμος μαζι μας. Γαλλια, Αμερικη, και … Ρωσια (δια οποιον κοπτεται) , όλοι. Αραγε σημαινει κατι αυτο για οποιονδηποτε στην Ελλαδα.

Nick Delhanidis

Μερικα ενδιαφεροντα σημεια του ανεκδοτου.

Και ο ιδιος ο Καμμενος παραδεχθηκε οτι αναφερθηκε στις συζητησεις Μακρον-Τσιπρα το σεναριο του Leasing. Aλλα απο τα λεγομενα του ιδιου φαινεται οτι (και λογικα) δεν ειναι εφικτο. (Καμμενος)
Εχει φυγει ηδη LOR απο το Πενταγωνο στην Γαλλια για δυο FREMM, αλλα απο εκει και περα αγνωστη η τυχη του. (ΣΚΑΙ)
Το ΠΝ φαινεται οτι δεν εχει διακοψει την κινητοποιηση του για οτι ειναι απαραιτητο να γινει στα πλαισια υποδοχης FREMM (ΣΚΑΙ)

stepa

Απορια ισως αφελης…..αφου δεν βγαινουν τα…κουκια, περαν του ζητηματος των 460 εκ ΔΣΒ, οπου εκει το τοπιο δεν ειναι ξεκαθαρο, τουλαχιστον γιατι δεν προχωρα μια λυση αναβαθμισης μονο των block 52….kαι να αφησουμε για το μελλον σαν οψιον τα adv.Tρεις μοιρες viper δεν ειναι σημαντικες σε σχεση με το τιποτα ? με τα απαρτια των 52 δεν θα μπορουσαμε να ενισχυσουμε και τις δυνατοτητες των 50? ποιο θα ηταν το συνολικο κοστος μιας τετοιας λυσης, και ποσο εμπροσθοβαρες θα ηταν? μηπως υπαρχουν πιεσεις για επιλογη μετ/ων . αφων απο γνωστη και μη εξαιρετεα χωρα της ΕΕ, με πολιτικοοικονομικα ανταλλαγματα?

George

Told you so! Ούτε για 123 ούτε για 84 V δεν υπάρχουν δε λέγαμε? Οτι στην ηγεσία της ΠΑ σκέφτηκαν ως πιλότοι κι όχι συνολικά δε λέγαμε? Που είναι τώρα όλοι αυτοί που σε αυτό το forum είσαν σίγουροι ότι έτσι έπρεπε να πάει το πράγμα?
Πάμε τώρα σε ένα πιο ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα βάλει link-16 στα plus και θα φέρει στο ίδιο επίπεδο τα 50άρια (λυμένη άσκηση χωρίς ρίσκο) και ας αφήσουμε τον υπουργό να αγοράσει ΝΜΑ με τα χρήματα από τη πώληση των 30άριών 🙂 🙂

G.164g ag-cat

Καλά τα λες αλλά σου ξεφεύγει κάτι. Ότι βάζουν (υποτίθεται) τον πήχη πολύ ψηλά και περνάνε από κάτω. Όσο χαμηλώνει ο πήχης συνεχίζουν να περνάνε από κάτω.
Πρόσεξε: να πάρουμε 20 Φ35; Δεν βγαίνουν τα λεφτά. Να πάρουμε 30 Φ15; Δεν βγαίνουν τα λεφτά. Να πάρουμε 123 Φ16V δεν βγαίνουν. Να πάρουμε 85…54… Να πάρουμε τακάκια για τα Μ-2000; Δεν μπορούν. Κάθε φορά δεν βγαίνουν γιατί είναι ανίκανοι να το κάνουν.

Με μία φράση, αν κάποιος δεν μπορεί να διοικήσει, απλά δεν μπορεί.

Spyros

Επειδή και η πλάκα κάποια στιγμή τελειώνει, έχω μια απορία:

Οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΑ, ΓΕΝ, πώς είναι, όλα καλά; Κανένα πρόβλημα;

Όχι δεν ξέχασα πώς απέκτησαν τις θέσεις που απέκτησαν (βλέπε σύνδεσμο παρακάτω), αλλά λέω, είμαστε όλοι ευχαριστημένοι; Ρωτάω γιατί σε κάποιες πολύ μακρινές χώρες (μιάμιση ώρα δρόμο απο τη Θεσσαλονίκη, πχ) καμιά φορά οι αρχηγοί που νιώθουν πως υποβαθμίζεται το αξιόμαχο της χώρας τους παραιτούνται. Εδώ προφανώς τα έχουμε λύσει όλα, γιατί βλέπω πως δεν ανοίγει ρουθούνι.

Ε;

https://www.ptisidiastima.com/tagea/

Tasos

ετοιμάζονται να πάνε στις φυλακές Αδριανούπολης για να επισκεφτούν στα κρατητήρια, τους εκεί φυλακισμένους Έλληνες στρατιωτικούς……Συμπάσχουν!

Ganesha Mahesvari

δηλαδή είμαι ο μόνος που διαβάζοντας το άρθρο ένιωσα ότι γίνετε επιχειρηματολογία εξ-ονόματος των εταιριών ; Μια προσπάθεια να υπερασπιστούμε το δίκαιο των εταιριών και την ανάγκη τους για “λελογισμένα κέρδη” και καμιά προσπάθεια να δούμε το θέμα από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου και του συμφέροντός του;; Στην οπτική σας δεν υπήρχε καμία γεωπολιτική προοπτική, καμία πολιτική, ήταν σαν να πηγαίνουμε στην αγορά να αγοράσουμε ντομάτες… Εμ δεν είναι έτσι φίλτατοι.. δεν έχουμε μόνο εμείς ανάγκες έχουν και άλλοι ανάγκες… και αντί εμείς να πιέζουμε το ελληνικό δημόσιο προς όφελος υπερατλαντικών εταιριών καλύτερα θα ήταν να βλέπαμε το πραγματικό… Read more »

Ganesha Mahesvari

στο άρθρο σας αναφέρεται επί λέξη “Οι «εμπροσθοβαρείς χρεώσεις» οφείλονται στην ανάγκη μαζικής παραγγελίας του συνόλου των απαρτίων που θα χρησιμοποιηθούν στην αναβάθμιση. Μόνον έτσι, με μαζική παραγγελία, μπορούν να διεκδικηθούν καλύτερες τιμές από τις εταιρίες – υποκατασκευαστές, διότι όσο και να θέλουμε εμείς, η παραγωγή αυτών έχει συγκεκριμένο κόστος, συν ένα λελογισμένο κέρδος.” Μην βιάζεστε να κρίνετε κάποιον. Αυτό που ανέφερα είναι ότι η αίσθηση που σου δίνει το άρθρο είναι ότι δεν υποστηρίζει το συμφέρων του ελληνικού δημοσίου. Γίνετε ένα παζάρι αυτί την στιγμή , μια διαπραγμάτευση και προσωπικά θεωρώ λάθος να πιέζουμε δημοσίως την κυβέρνηση να αποδεχθεί… Read more »

Κapoios Αllos (@Kapoiosmpla)

Φίλτατε όπως ίσως να έχεις διαπιστώσει οι περισσότεροι σχολιαστές είναι συνήθως ανήλικα που αρέσκονται να ονειρεύονται πολέμους και να παίζουν με φρεγάτες αεροπλανάκια και υποβρύχια. Ειρωνεία, μιζέρια εθνικισμός και κομματικός φανατισμός είναι το περιρρέων κλίμα (σε άλλα site ακόμα χειρότερα…). Παρακαλούσαν να κλείσει η συμφωνία ακόμα με τις αρχικώς ανακοινωθείσες τιμές και ας τα παίρναμε λέει από το κοινωνικό μέρισμα και τους κυριολεκτικά άπορους που περιμένουν κάθε επίδομα – έστω – φιλοδώρημα για να βγάλουν άλλη μια μέρα, να ταΐσουν τα παιδιά τους, να να να…. Οι ίδιοι παντογνώστες που γελούσαν με την πιθανότητα να χρηματοδοτήσουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία… Read more »

Κapoios Αllos (@Kapoiosmpla)

Θεωρείτε ότι έχετε τους σχολιαστές κατά αποκλειστικότητα;

Τι είναι ακριβώς υβριστικό; Η ορθογραφία; ρίξτε μια ματιά στα σχόλια…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Εσύ διδάκτορα δεν ξέρω αν έχεις καταλάβει ένα πράγμα, δεν έχουμε γείτονες τους Ελβετούς αλλά τους Τούρκους. Αν κοιτάξεις κάθε μέρα η Τουρκία ανακοινώνει και απο ένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα και έχει φτιάξει μία φοβερή πολεμική βιομηχανία. Δεν είμαστε ηλίθιοι ούτε στρατόκαβλοι να θέλουμε να πληρώνουμε φόρους για να πάρουμε F-16 και φρεγάτες. Όσο λοιπόν σημαντικά είναι τα σχολεία και τα νοσοκομεία άλλο τόσο είναι και η άμυνα σε αυτό το χώρο που ζούμε. Χωρίς Έλληνες που δεν πρέπει να πεινάνε δεν υπάρχει Ελλάδα, αλλά και χωρίς Ελλάδα δεν υπάρχουν Έλληνες. Τώρα δεν είπαμε να δώσουμε τα πάντα στην άμυνα… Read more »

Manolis

Δικιο εχεις. Αντι για F-16 και πρασιν’αλογα, πρεπει να αρχισουμε απο ΤΩΡΑ να μαζευουμε λεφτα – κοινωνικό μέρισμα για τους κυριολεκτικά άπορους προσφυγες της (δυτικης) Θρακης και του Καστελλοριζου, οταν θα συνωστιζωνται σε πλατειες των Αθηνων λογω της επιχειρησης “Βιτσα απο κλαδι Ελιας” του τουρκικου στρατου. Συγγνωμη για την ελλειψη τονων.

Tasos

έγραψες! δυστυχώς…

Em.Ti

Έχεις δίκιο φίλε μου. Κοίτα να δεις που μας ψεκάζουν.

Spyros

Εγώ πάλι ετοιμαζόμουν νωρίτερα να γράψω πως ίσως θα ήταν καλύτερα στην Π&Δ να επικεντρωθείτε περισσότερο στην γενική αεροπορία, στο διάστημα, σε ιστορικές/εξελικτικές αναδρομές αεροσκαφών και σχετικών τεχνολογιών, και αντίστοιχα του διαστήματος. Έτσι για να μην επιτείνεται η αγωνία μας.

Αλλά μετά από κάποια σχόλια (γενικά…) το ξανασκέφτομαι, μάλλον καλά κάνετε και επιμένετε. Γιατί η αλλαγή που είχα κατά νου μάλλον θα βόλευε κάποιους.

Spirit

Ποιους πολέμους ονειρεύονται ρε φίλτατε; Εδώ είμαστε στο παρα ένα να γίνει θερμό επεισόδιο και εσύ αυτό που αντιλαμβάνεσαι είναι ότι από εδώ μέσα θα ξεκινήσει πόλεμος. Αντιλαμβάνεσαι τι επικρατεί παρά έξω, ή απλά είπες να βάλεις λίγο πλάτη να στηρίξεις το τσίρκο που μας κυβερνά;
Όσο για το μέρισμα καταλήγει σε τσέπες ρομά, μεταναστών κλπ. Αλλά ο καθένας βάζει τις προτεραιότητες του σε αυτή την ζωή…

Tasos Prasinos

Μιλάμε λοιπόν για ξεκάθαρη εσκεμμένη υποβάθμιση της ισχύος των ΕΔ προς όφελος επιδοματικών πολιτικών προς άγραν ψήφων και ικανοποίηση του ακροαριστερού-προό πελατολογίου. Η ευθύνη βαραίνει εξίσου και τους αρχηγούς των κλάδων για την συναίνεση που προσφέρουν, αποδεικνύοντας την φήμη που ανέκαθεν τους κυνηγούσε ως ταγμένα κομματόσκυλα. Δυστυχώς η χώρα πρόκειται ν’ αλλάξει σελίδα μετά από στρατοδικεία και ειδικά δικαστήρια.

Tasos

το βασικό ζητούμενο είναι να μην αναγκαστεί αυτή η χώρα να χάσει ελληνικό έδαφος εξαιτίας όλων αυτών που ανέφερες πολύ σωστά φίλε μου…

G.164g ag-cat

Η υπόθεση αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Απλά πιστοποιήθηκε για μια ακόμα φορά ότι το κράτος απλά δεν μπορεί. Να ήταν μόνο η ηγεσία. Όλη η πυραμίδα είναι της πλάκας. Από την κεφαλή μέχρι τον τελευταίο κλητήρα.

Όπως είπε και ο άλλος παραπάνω, οι ανάγκες τους είναι η μάσα, η ξάπλα και η πρέζα (επιδόματα, διορισμοί εκτός ασεπ, λούφα στη καρεκλίτσα κάποιου δημόσιου οργανισμού και σε λίγο έρχεται και η νομιμοποίηση της πρέζας).

Το να ζητάμε από αυτή τη μάζα να δουλέψει με πρόγραμμα…. Είναι εκτός πραγματικότητας.

K.D

Φαίνεται πως κάποιοι-ονόματα δεν λέμε-λειτουργούν ήδη ως μελλοντική αντιπολίτευση και ως εκ τούτου αποκλείεται να λάβουν αποφάσεις που αφενός θα δυσαρεστήσουν μέρος της εκλογικής τους βάσης στο εσωτερικό και ορισμένους εκ των Ευρωπαίων αδερφών ημών στο εξωτερικό,και αφετέρου δύναται να καταστήσουν το δρόμο της επόμενης κυβέρνησης κατά τι ποιο βατό. Το τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια και ποια η διαφαινόμενη άποψη των εν λόγω ανονομάτιστων για το καθεστώς διαχείρισης του Αιγαίου δεν είναι ανάγκη να τονιστεί περαιτέρω.Είναι τραγικό,αλλά θα ήταν ακόμα τραγικότερο να πράττουν αυτά με γνώμονα το κομματικό συμφέρον εάν πίστευαν πραγματικά στην εδραίωση της Ελληνικής κυριαρχίας επί… Read more »

Γιώργος

Στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, αναφέρθηκε κάτι για αντίδραση της Γερμανίας στην συμφωνία ”κάτω από το τραπέζι”, όπως αναφέρθηκε, Ελλάδας και Γαλλίας για τις φρεγάτες FREMM κλπ εξοπλιστικά, με αντάλλαγμα υποστήριξη για το θέμα του χρέους. Ξέρουμε κάτι;

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τι θα κάνει η ΕΕ και πόσο τουρκόφιλη είναι η Γερμανία; 

Για άλλη μια φορά η Τουρκία στήνει ένα σκηνικό κρίσης, και για άλλη μια φορά η προπαγάνδα της προσπαθεί να εκμεταλλευτεί φοβίες και ανασφάλειες...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι συμβαίνει με το Oruc Reis; Τι προσπαθεί να πετύχει η...

62
 Από χτες το βράδυ, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περίπου από 10 ως 20 ναυτικά μίλια, και έχει...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 April 2015 #347

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 February 2016 #357

Αγορά 1.99

Related News

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Oruc Reis «ανέκρουσε πρύμναν», παραμένει εντός της παράνομης NAVTEX (επιβεβαίωση της Π)

Λίγο πριν φτάσει στα δυτικά όρια της παράνομης τουρκικής NAVTEX, το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis άλλαξε πορεία και κατευθύνεται προς τα ανατολικά.Μετά από περίπου...

Παρενόχληση ελληνικού ελικόπτερου από τουρκικά ΑΤΑΚ στο Καστελόριζο! Ή ίσως κι όχι…

Πανικός επικράτησε πριν λίγη ώρα οτα διέρρευσε στο τουιτερ η "είδηση" ότι τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα από την Τουρκία προσέγγισαν το νησί του Καστελόριζου και...

Τι συμβαίνει με το Oruc Reis; Τι προσπαθεί να πετύχει η Τουρκία και πως απαντά η Ελλάδα; Η πραγματική τακτική κατάσταση

 Από χτες το βράδυ, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περίπου από 10 ως 20 ναυτικά μίλια, και έχει...

Κ. Βελόπουλος: Η διενέργεια νηοψίας στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος αυτονόητη άσκηση εθνικής κυριαρχίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ«Κατά την τηλεφωνική μας συνομιλία κατέστησα σαφές στον Πρωθυπουργό ότι αντιμετωπίζουμε σαφέστατη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Πατρίδας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης,...

Ν. Δένδιας: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα. Η Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα

ΑΠΕ-ΜΠΕΤην έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, με θέμα τη διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα, ζήτησε μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη,...
- Advertisement -