ΘΕΜΑ: Όχι άλλο F-15, θα σκάσουν τα καζάνια

60
F-15E μαζί με F-15C
Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

 

F-15E μαζί με F-15C

Την ιδέα του τίτλου μας την έδωσε φίλος αναγνώστης, και παραφράζοντας την γνωστή ατάκα από την ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, την προσαρμόσαμε στο σημερινό μας ΘΕΜΑ. Η ιστορία λοιπόν έχει να κάνει με τα F-15. Κρυφό όνειρο και πόθος, όχι μόνο δικό μας, αλλά πολλών άλλων αεροποριών στον πλανήτη είναι το “απόλυτο” αεροσκάφος αεροπορικής υπεροχής F-15. Βέβαια F-15 υπάρχουν πολλά, όπως τα “κλασικά” F-15C/D, F-15C/D AESA, F-15E, F-15E AESA (F-15SA, F-15QA), τα F-15 του Ισραήλ με τις τροποποιήσεις που τους έχουν γίνει κοκ. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως δεν είναι όλα τα F-15 ίδια…

Η αλήθεια είναι πως το 1999 βρεθήκαμε πολύ κοντά στην αγορά αεροσκαφών F-15H (F-15E). Τότε η χώρα μας, προσπαθώντας να συνέλθει από το σοκ των Ιμίων αλλά και της απειλής πολέμου στην Κύπρο σε περίπτωση εγκατάστασης των S-300 στο νησί, σκέφτηκε πολύ σοβαρά την αγορά ενός game changer όπως το F-15E. Αντίστοιχα είχε πράξει και η Νότιος Κορέα με το F-15K, ένα αεροσκάφος που μπορεί να κάνει κυριολεκτικά τα “πάντα”. Να είναι φορτωμένο με έξυπνα όπλα, να περιπολεί για ώρες πάνω από μακρινούς στόχους χωρίς ανεφοδιασμό, και να πλήττει τους αντιπάλους του με τον ικανό αριθμό ΑΙΜ-120 που μεταφέρει, ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με το ισχυρό φορτίο αέρος-εδάφους.

F-15E, το αεροσκάφος πάνω στο οποίο θα βασιζόταν το ελληνικό F-15H (U.S. Air Force photo/Master Sgt. Karen J. Tomasik)

Πάμε πάλι στο F-15. Η μη επιλογή του από την ΠΑ στις αρχές του αιώνα, φάνηκε ότι απομάκρυνε τις πιθανότητες απόκτησής του από την Ελλάδα. Το 2015 όμως, ο τότε νέος Υπουργός Αμύνης Πάνος Καμένος, δεν μπορούσε να κρύψει τον θαυμασμό του για το αεροσκάφος, και πολλές φορές επίσημα ή ανεπίσημα προσπάθησε να πετύχει την προμήθειά του από την ΠΑ (με δωρεάν παραχώρηση). Φυσικά οι όποιες προσπάθειες να βρει διαθέσιμα F-15C/D (F-15E είναι είδος εν ανεπαρκεία στην USAF, και η αξία τους αυτή την στιγμή είναι ισάξια ή και ανώτερη των F-35 λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων που έχουν εμπλακεί οι ΗΠΑ και την αξία του Strike Eagle).

Φυσικά τα F-15C/D είναι κι αυτά είδος σε έλλειψη στις ΗΠΑ, καθώς οι αριθμοί των διαθέσιμων αεροσκαφών μειώνονται λόγω παλαιότητας και χρήσης. Τα F-22 ποτέ δεν κατάφεραν να αντικαταστήσουν τα θρυλικά F-15, συνεπώς όσα έχουν (απο)μείνει επωμίζονται την αεράμυνα της Βόρειας Αμερικής μαζί με τα ελάχιστα F-22 σε υπηρεσία. Άρα διαθέσιμα μεταχειρισμένα F-15 δεν υπάρχουν

F-15C σε εναέριο ανεφοδιασμό

Πάμε τώρα να το δούμε λίγο διαφορετικά. Ο ΥΠΕΘΑ πιθανότατα δεν έλεγε “λόγια του αέρα”, και εξηγούμαστε.

 1. Καλώς ή κακώς, βρέθηκαν F-15D για το Ισραήλ. Όταν λοιπόν βρίσκονται πραγματικά πολύτιμα διθέσια αεροσκάφη (τα -D είναι πολύ πιο σπάνια από τα -C), γιατί να μην μπορούν να βρεθούν και λίγα μονοθέσια; 36 αεροσκάφη που θα εξοπλίσουν δυο ελληνικές μοίρες δεν μπορούν να βρεθούν;
 2. Η USAF βάζει συνεχώς σε υπηρεσία F-35 (με αργούς ρυθμούς μεν, αλλά βάζει δε). Ανάμεσα στις Μοίρες που αλλάζουν τύπο είναι και κάποιες με F-15C/D. Από εκεί, αν τα αεροσκάφη από τις Μοίρες που μεταπίπτουν δεν σταλούν σαν συμπλήρωμα σε άλλες μάχιμες Μοίρες που διατηρούν F-15C/D, τότε θα υπάρξουν διαθέσιμα αεροσκάφη.
 3. Το Ισραήλ λαμβάνει στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ, η Ελλάδα όχι. Συνεπώς υπάρχει θέμα παραχώρησης δωρεάν υλικού από τις ΗΠΑ. Εδώ όμως θα πούμε ότι οι σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ διανύουν την καλύτερη περίοδό τους μετά την Μεταπολίτευση (αν εξαιρέσουμε την προχτεσινή μας ψήφο κατά των ΗΠΑ στον ΟΗΕ). Ταυτόχρονα η Ελλάδα φαίνεται πως είναι ο κοντινότερος και ισχυρότερος σύμμαχος του Ισραήλ στην περιοχή. Ενίσχυσή της με αεροσκάφη F-15 μάλλον θα περνούσε από την αρμόδια επιτροπή του Κονγκρέσου.
 4. Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ είναι στο ναδίρ. Ο Τραμπ συνεχίζει να στέλνει όπλα στους Κούρδους της Συρίας, και οι Τούρκοι φοβούνται πως αμερικανικοί TOW θα συνεχίσουν να κάνουν τα τεθωρακισμένα τους ανταλλακτικά. Οι λεκτικές επιθέσεις του Ερντογάν στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Συνεπώς οι Τούρκοι δεν θα μπορούν να κάνουν και πολλά σε ένα ενδεχόμενο παραχώρησης F-15.
 5. Είναι προφανές, πως αν ο Τραμπ θέλει να στείλει ένα μήνυμα στην Τουρκία, μπορεί να το κάνει μέσω παραχώρησης έναντι πινακίου φακής μεταχειρισμένων αεροσκαφών στην Ελλάδα. Συνεπώς, χωρίς να χρειαστεί να “διολισθήσει” σε λεκτικές διαμάχες με τον Ερντογάν, παραχωρεί στην Ελλάδα F-15 και οι Τούρκοι παθαίνουν “κρίση”.
 6. Υπάρχει θέμα αμερικανικής βάσης στην Σούδα. Μιας και οι απαιτήσεις τύπου A. Burke ή Ticonderoga δεν “παίζουν” πια, η λύση δυο Μοιρών F-15 δεν μοιάζει και τόσο εξωπραγματική (σε σχέση με τα πλοία με AEGIS).
 7. Ακόμη και δωρεάν να δοθούν τα αεροσκάφη, οι ΗΠΑ δεν χάνουν. Οι ανάγκες FOS και αναβάθμισης (δομική και ραντάρ AESA) θα φέρει αρκετά δολάρια στην αγαπημένη εταιρεία του αμερικανού προέδρου, Boeing (1-0). Και ότι λεφτά δίνονται στην Boeing, κόβονται από την “κακή” Lockheed Martin (2-0 υπέρ Τραμπ). Πιθανότατα δε με αυτά τα αεροσκάφη αποσύρονται αργά ή γρήγορα και τα όποια Μ2000 από ελληνική υπηρεσία και οι Γάλλοι βρίσκονται σε λίγα χρόνια εκτός ελληνικής ΠΑ (3-0).
 8. Ενισχύονται οι δεσμοί Ισραήλ και Ελλάδος, καθώς πλέον θα επιχειρούν με όμοιους τύπους αεροσκαφών, και πιθανότατα ελληνικά αεροσκάφη να συν-συντηρούνται/αναβαθμίζονται σε ισραηλινό ή/και ελληνικό έδαφος. Και το ισραηλινό λόμπι είναι πανίσχυρο.

 

F-15D

Όλα αυτά, κι άλλα που ίσως μας διαφεύγουν, είναι μερικοί καλοί λόγοι για να μας δώσουν οι ΗΠΑ τα “μαγικά”, “θρυλικά” κοκ αεροσκάφη. Η αλήθεια είναι πως μερικά F-15 θα έφερναν σε άλλη διάσταση την ελληνική αεράμυνα. Πανίσχυρο ραντάρ, ακόμη και χωρίς AESA, δυνατότητα εντοπισμού στόχων ίσως και μέχρι την Άγκυρα, ελπίδες πως ίσως μπορεί να δει σε ικανοποιητική απόσταση το F-35 (πάντως μάλλον όχι σε απόσταση μικρότερη από αυτή βολής ΑΙΜ-120, δεν αναφερθούμε περισσότερο καθώς αυτό και μόνο είναι ένα ΘΕΜΑ). Δεν αναφέρουμε την δυνατότητα κάλυψης της Κύπρου, καθώς στο θέμα (Ενιαίου Αμυντικού Χώρου) αυτό έχουμε αναφερθεί πολύ αναλυτικά στο τρέχον τεύχος Δεκεμβρίου.

Μάλιστα. Καλά όλα αυτά, γιατί άλλωστε να μην ζήσουμε κι εμείς το όνειρο που ζούσαν οι Έλληνες το ’70 και ’80 όταν έλεγαν με στόμφο “Φάντομ”; (ή Φάνδομ). Ένα ανίκητο μαχητικό, που θα μας κάνει να κοιμόμαστε ήσυχοι, και θα μας φουσκώνει τα στήθια με περίσσια εθνική υπερηφάνεια. Η απάντηση που μπορούμε να δώσουμε είναι δυστυχώς ερώτηση, η εξής: Πλάκα κάνετε, έτσι;

F-15C (U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Kristen A. Heller)

Από τις σελίδες που περιοδικού, και από το site μας, έχουμε υποστηρίξει πολλές φορές το γεγονός ότι η ΠΑ διατηρεί ακόμη ικανοποιητική επιχειρησιακή ικανότητα. Με πατέντες, με το προσωπικό να “λιώνει” στις Μονάδες, χωρίς κρίσιμα ανταλλακτικά, αλλά η ΠΑ πετάει. Προβλήματα υπάρχουν, και συσσωρεύονται, και κάποια στιγμή θα “σκάσουν”, πιθανότατα όλα μαζί. Κάποιοι τύποι αεροσκαφών ήδη έχουν αρκετά προβλήματα, αλλά είπαμε, η ΠΑ δεν γεννήθηκε χτες, οι άνθρωποι εκεί έχουν γνώσεις και κουλτούρα δεκαετιών. Μέχρι τότε όμως το προσωπικό κάνει πολύ περισσότερα από αυτά που προβλέπεται και πληρώνεται να κάνει. Το θέμα είναι λοιπόν, για πόσο ακόμη η ΠΑ θα μπορεί να πετάει; ας εξηγηθούμε, να μην παρεξηγηθούμε ως συνήθως.

 • Έχουμε καλύψει τις ανάγκες σε ανταλλακτικά και FOS των F-16 και Mirage 2000, για να αναζητούμε να βάλουμε έναν νέο τύπο μαχητικού στην ΠΑ;
 • Ναι, το F-15 μπορεί να μεταφέρει “έναν σκασμό” ΑΙΜ-120. Έχει κανείς κάτσει να μετρήσει πόσους ΑΙΜ-120 έχουμε; και ποιους τύπους. Και ΠΟΤΕ ΛΗΓΟΥΝ;
 • Μόνο ΑΙΜ-120 θέλει το F-15; AIM-9 ή IRIS-T δεν θα έχει το εργαλείο; Πόσους έχουμε; Είναι τόοοοοσοι πολλοί που φτάνουν να καλύψουν και τις “νέες” Μοίρες; Εκτός κι νομίζουν κάποιοι πως οι ΑΙΜ-9Ρ είναι το κατάλληλο όπλο για τα F-15. Βέβαια μπορούμε να τα στέλνουμε σε αναχαιτίσεις με τα βλήματα του Μ61 και οι πιλότοι και από τις δυο πλευρές να συμφωνήσουν να παίξουν στο ριμέικ “Μάχη της Αγγλίας” με τζετς
 • Αν “παίξει” το να τα κάνουμε F-15E, με δυνατότητες κρούσης, τι όπλα θα φέρουν; Iron Bombs (αν δεν τις έχουμε πουλήσει), ή θα περισσέψει κανά JSOW από την “τεράστια” παραγγελία τους;
 • Έχουμε σκεφτεί το κόστος υποστήριξης, το κόστος εισαγωγής νέου τύπου σε υπηρεσία, νέοι εξομοιωτές;
 • Εκσυγχρονισμό θα τους κάνουμε ή θα τα αφήσουμε με τα παλιά, καλά APG-63 (non AESA); αν ναι, να υποθέσουμε ότι θα έχουμε κάνει εκσυγχρονισμό στα F-16 και θα μας έχουν περισσέψει ψιλά στο Ταμείο;
 • Κάποια “θεματάκια” δομικής ακεραιότητας, θα τα δούμε ή όχι; ή θα θεωρήσουμε πως οι ΗΠΑ θα μας δώσουν αυτά που αναβάθμισαν δομικά πριν λίγο καιρό; Αν είναι έτσι, ας ζητήσουμε και F-35 for free.
F-15E (U.S. Air Force Photo/Airman 1st Class Tristan Biese)

Δεν είμαστε κατά την προμήθειας F-15. Είμαστε υπέρ και το λέμε ξεκάθαρα. Είμαστε υπέρ οτιδήποτε κάνει ισχυρότερες τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Και είμαστε υπέρ αν υπήρχαν κάποιες προϋποθέσεις και αυτές είναι πολλές και γίνονται όλο και περισσότερες.

Απλά έχουμε ένα “κακό”. Δεν κοιτάμε τα “νούμερα”. Δεν μας νοιάζει αν μπορεί κάθε F-15 να φέρει 4 ΑΙΜ-120 + 4 ΑΙΜ-9, ενώ το F-16 μπορεί 4+2, δεν μας νοιάζουν τα +100 ή +200 ναυτικά μίλα επιπλέον ακτίνας δράσης. Μας νοιάζει εμάς τους ενοχλητικούς αν το κάθε F-16, M2000, το κάθε μελλοντικό F-15 κοκ έχει δυο τρία γεμίσματα από αυτούς τους πυραύλους. Το ξαναλέμε, το πυροβόλο Μ61 με τα πυρομαχικά των 20 mm είναι φτηνό μέσο, αλλά μάλλον δεν θα ρίξει και πολλά αεροπλάνα στο μέλλον.

Που θέλουμε να καταλήξουμε; Σε κάτι που έχουμε γράψει και παλαιότερα άρθρο μας “Ας αφήσουμε τα φοβερά «νέα» όπλα, κι ας αξιοποιήσουμε αυτά που έχουμε“, πως έχουμε ήδη αρκετά οπλικά συστήματα που χρειάζονται εκ νέου ενεργοποίηση και εκσυγχρονισμό. Δεν χρειάζεται να πετάξουμε τις όποιες επενδύσεις έχουμε κάνει.

Αν ποτέ συμβεί, θα θέλαμε να είμαστε οι πρώτοι που θα πάρουμε αυτή την φωτογραφία σε ελληνικό αεροδρόμιο, ελληνικά F-15

Σε ότι αφορά τα F-15, η ξεκάθαρη άποψη είναι πως μπορούν να αλλάξουν την εικόνα στο Αιγαίο, προφανώς υπέρ μας. Μιλάμε για ένα πανίσχυρο αεροσκάφος, που ο μεγάλος κώνος επιτρέπει την φιλοξενία του AN/APG-63, με τεράστια κεραία και μεγάλη ισχύ εκπομπής. Θεωρούμε πολύ δύσκολο να βρούμε αεροσκάφη  (στην περίπτωση που πραγματικά βρούμε αεροσκάφη F-15C/D) με ραντάρ AESA. Το μόνο σίγουρο είναι πως σε κάθε περίπτωση θα χρειαστούν πολλά χρήματα (απροσδιόριστο πόσο) για να καταφέρεις να κρατήσεις σε ικανή επιχειρησιακή ετοιμότητα ικανό αριθμό από τα F-15 που θα παραλάβει η ΠΑ. Και δεν πάμε καθόλου στο θέμα εκσυγχρονισμού, καθώς η μόνη αεροπορία που εκσυγχρονίζει αργά αλλά σταθερά τα F-15 της είναι η USAF (δομικά, αλλά και με νέο AESA και το βασικότερο, με νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου), με ότι σημαίνει αυτό για  το κόστος των “εκσυγχρονισμένων” F-15.

Πιθανότατα οι πόροι θα μπορούσαν να βρεθούν αν αποσύραμε απευθείας F-4E, Mirage 2000 EGM/BGM, F-16 Block 30, αλλά και εξετάζαμε την πώληση των Mirage 2000-5MK2. Αλλά όλα αυτά είναι σκόρπιες σκέψεις, και προφανώς δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο, ούτε συζήτηση επί του θέματος. Αν τώρα, πραγματικά είναι να έρθουν F-15, σε ικανό αριθμό (24-36 τουλάχιστον αεροσκάφη), μαζί με ανταλλακτικά, εξομοιωτές πτήσης, FOS για μερικά χρόνια, και επιπλέον όπλα τότε είμαστε διατεθιμένοι να το βάλουμε στην φετινή μας λίστα δώρων που έχουμε ζητήσει από τον Άγιο Βασίλη, και να μην ξαναζητήσουμε χριστουγεννιάτικο δώρο για μια 5ετία.

Αλλιώς θα παραφράσουμε την αγαπημένη ελληνική ταινία (άλλη μια φορά). Όχι άλλο F-15, θα σκάσουν τα καζάνια.

Δεν ελπίζουμε ότι τα παραπάνω θα βάλουν τέλος στην λαγνεία των F-15 ή ότι θα επικρατήσει επιτέλους ορθολογισμός. Απλά ελπίζουμε να προβληματίσουμε…

F-15C Eagle 44th Fighter Squadron (U.S. Air Force photo/Senior Airman Peter Reft)

 


Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

newest oldest most voted
Notify of
Paliouras
Member
Paliouras

Πολυ ωραια τα ειπατε, για αυτο και με (ξανα)πεισατε οτι ΠΡΕΠΕΙ να ερθουν…
Και ας φυγουν τα F-4 την ιδια ημερα (αληθεια αυτα δεν μπορουν να πωληθουν σε καμμια Κροατια as is?) την ιδια ημερα.
Η εικονα (που ειχατε δημοσιευσει κιολας) απο την παρελαση στη Λευκωσια με τα Κρητικα F-16 με τις 5 (2 συμμορφες και 3 υποπτερυγιες) δεξαμενες καυσιμων ηταν ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚΕΣ.
Ας παρουμε τα F-15 και ας τσονταρουν κατι για την FOS και οι “κουμπαροι”….
Χρονια Πολλα και καλη χρονια

Christos
Member
Christos

Τα F-4 αν δεν κάνω λάθος είχαν προταθεί στην Κροατία από τους Τούρκους και την είχαν απορρίψει πριν προλάβουν οι κουμπάροι να τελειώσουν την φράση με tamam. Τι σε κάνει να πιστεύεις οτι θα θέλουν τα δικά μας όταν μάλιστα έχουν απορρίψει νωρίτερα και τα F-16 block 30;
Το άρθρο το λέει ΚΑΘΑΡΆ τα πάντα είναι θέμα ΚΟΣΤΟΥΣ κτήσης και χρήσης.
Λεφτά δεν υπάρχουν για αυτό αξιοποιείς με τον καλύτερο τρόπο τον υπάρχοντα στόλο για τον οποίο έχεις ήδη επενδύσει ένα σκασμό λεφτά.

Spyros
Member
Spyros

Πάντως η τρίτη δεξαμενή των F-16 στη Κύπρο ΔΕΝ ήταν απαραίτητη.

Thras
Member
Thras

Αχ, αγαπημένο αεροσκάφος!!! Το ’99 πραγματικά ήμουν σίγουρος οτι θα το πάρουμε και απογοητεύτηκα πολύ όταν ανακοινώθηκων τα F16/M2000-5.
Υπάρχει κοστολόγιο για την δομική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του F15; Πόσο κοστίζει η εγκατάσταση ραντάρ AESA και πόσο η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών; Δεν θα μπορούσε να γίνει ο εκσυγχρονισμός σε συνεργασία με το Ισραήλ και να έχουμε κοινή υποστήριξη και κοινό πρόγραμμα εκπαίδευσης στον τύπο;
Θα ήταν πραγματική αναβάθμιση και ουσιαστικότατη μια τέτοια προσθήκη!

AIRMAN
Guest
AIRMAN

Αν και στο ποδοσφαιρο (και όχι μονο) ειστε φοβεροι να σας θυμισω ότι το φ15 είναι μια σχεδιαση του 70 (που είχαμε γιουνιβακ με διατρητες καρτες) και σε μια πενταετια θα κοσμει τα μουσεια.

giannisths
Member
giannisths

Οι Αμερικανοί τα εκσυχρονίζουν με ορίζοντα 15-20 χρόνια. Και τα F16 σχεδίασης του ’70 ειναι. Όλες οι αεροπορίες όμως τα εκσυχρονίζουν. Προφανώς εσείς γνωρίζετε καλύτερα απο τους Αμερικανούς και όλους τους υπόλοιπους για να λέτε οτι ειναι για τα μουσεία.

Gilan
Member
Gilan

Θεωρώ το F-15 εξαίρετο αεροπλάνο, όπως προείπατε έχει χαρακτηριστικά που μας χρειάζονται, μεγάλη εμβέλεια (Κύπρος), παρατεταμένη ώρα στον αέρα (άμεση αντίδραση-περιπολία), ισχυρό ραντάρ, μεγάλη μεταφορική ικανότητα. Θεωρώ επίσης ότι κάποιες ενέργειες πρέπει να γίνονται όταν πρέπει, το F-15 έπρεπε να αγοραστεί το 1999, αν θυμάμαι καλά ο Τσοχατζόπουλος είχε πει ότι κάποιοι υποσκάπτουν την ικανότητα της Π.Α. να επιχειρεί στο μέλλων στην αν. Μεσόγειο. Σημαντικό για μένα σε αυτές τις μέρες είναι η Αεροπορία μας να συντηρεί τα μέσα που έχει με τον καλύτερο τρόπο, να είναι αξιόμαχα κάθε στιγμή. Μία μοίρα F-15 δεν νομίζω ότι μπορεί να κάνει ουσιώδη… Read more »

Thras
Member
Thras

Άσε ήσυχα τα ρώσικα… Εκτός του ότι γεοπολιτικά αποκλείονται για την ΠΑ, θέλουν απο την αρχή δημιουργία υποδομής υποστήριξης αλλά και στοκ όπλων!

Desert_Falcon
Member
Desert_Falcon

Ξερει τι λεει…αφου αρχισαμε τις παπαριες με τα F-15 γιατι να πουμε κι αλλες…χαχαχαχ

Gilan
Member
Gilan

Το ξέρω Thras φίλε μου, ο Giorgos το έπιασε το υπονοούμενο!

Andreas
Member
Andreas

Αρκεστείτε στα τρία βιβλία του Ν. Κυριαζή. Ειναι σαν να πήραμε τον εξομοιωτή!
Χρόνια πολλά.

Thras
Member
Thras

Καταπληκτικά βιβλία, νόμιζες ότι ήσουν μέσα στο κοκπιτ όταν περιέγραφε αερομαχίες !!!

x-m
Member
x-m

Χρόνια πολλά σε όλους !!!!! Νομίζω ότι ακόμα και αυτά τα βιβλία ,για να στηρίξουν το “όνειρο” γράφτηκαν. Είναι τέτοιο το απωθημένο μας με τα -15 που αν μας ρωτούσαν :σας τα χαρίζουμε,τι θέλετε, -15 ή -35; αυθόρμητα θα απαντούσαμε, F-15!!!!!!

Andreas
Member
Andreas

Χ-m στα λογοτεχνικά μονο. Στις αναλύσεις του Eurofighter εβγαζε. Αλλά το όνειρο υπήρχε και δεν ηθελε και πολύ.

Κωστης
Guest
Κωστης

Για ποια βιβλια μιλατε ? Ευχαριστω και χρονια πολλα !!!

Thras
Member
Thras

“Παιχνίδια με τη φωτιά” και “Ο διάβολος χωρίς φωτιά” του Νίκου Κυριαζή… συνίστανται ανεπιφύλακτα wink

ACHERON
Member
ACHERON

Και για όσους διαβάσουν τα βιβλία,και μετά την ανάγνωση προσγειωθούν στην «ελληνικιά πραγματικότης» με Ρ-3 αντί F-15,θα ανοίξουμε ειδική πτέρυγα στο «Ιθάκη».
—————————–
ΥΓ:Εγώ απέφυγα να διαβάσω τα βιβλία,ακριβώς για να μήν καταλήξω στο «Ιθάκη».

Andreas
Member
Andreas

Μην τα αποφεύγεις. Ειναι υπέροχα.
Και ηταν πολύ καλά και τα επιστημονικά του http://www.biblionet.gr/author/745/Νίκος_Κ._Κυριαζής.

Andreas
Member
Andreas

Και το Διαβολος στις Πεντε Ακριβώς.

Αλέξανδρος
Guest
Αλέξανδρος

Δεν ξέρω από που βγαίνει ότι υπάρχουν F15C για εμάς, λοιπόν η USAF έχει 212 C και 35 D, από αυτά θα εκσυγχρονιστουν 179 C τα υπόλοιπα C το πιθανότερο να είναι σε μη καλή κατάσταση…. Αρα όσοι λένε για F15C μάλλον τους διαψεύδει η πραγματικότητα και οι αριθμοί

Paliouras
Member
Paliouras

Απο οτι αφεθηκε να εννοηθει, απο τις μαντρες της Αριζονα, Slep, νεος ηλ.εξοπλισμος (το κομματι που θα πληρωναμε λογικα -εστω και συμβολικα-) και βουαλα.

Zipo's
Guest
Zipo's

Κορυφαίο αεροσκάφος αλλά κατάλληλο για μας υπό άλλες συνθήκες. Ας εκσυγχρονίσουμε τα F16, ας κάνουμε κάτι με τα παλιά M2000 (μεταφέρουν exocet, μη το ξεχνάμε) και ας βρούμε τρόπους για να “δούμε” τα F35 (όταν τα πάρουν και αν τα πάρουν οι “σύμμαχοι”. Καλύτερα βέβαια να μη στηρίζουμε τις κινήσεις μας στις υποθέσεις). Για τα F4 AUP δε ξέρω τι να πω, είμαι σε “σύγχυση”…Έχουν δυνατότητα AIM120, AGM65G, κ.α. και είναι απαραίτητα, μια και υστερούμε σε αριθμούς μαχητικών. Από την άλλη βέβαια, υψηλό κόστος χρήσης…όποιος λύσει το γρίφο στην ΠΑ θα του βγάλω το καπέλο. Το να μπει και άλλος… Read more »

fakenewslover
Guest
fakenewslover

Όταν ήταν να πάρουμε τα F-15H ήταν δηλωμένο από τους απέναντι ότι αν το κάναμε θα έπερναν και εκείνοι. Αν ήταν να πάρουμε τώρα θα έπερναν και εκείνοι πιθανότατα ή με κάποιο τρόπο θα απαντούσαν.

Δεν παίζουμε σε αυτό το “παιχνίδι” μόνοι μας, και οι απέναντι μπορούν και πάντα θα “ματσάρουν” τις επιλογές μας και πάντα πολύ καλύτερα από ότι εμείς τις δικές τους επιλογές γιατί αυτοί έχουν πιο πολλά χρήματα.

sotbak
Member
sotbak

οπότε τι προτείνεις;

Theo
Guest
Theo

Ένα καπέλο Ναπολέοντα στον κ. Υπουργό. Προφανώς υπάρχει και η πιο φθηνή και πρακτική λύση, η μεταστάθμευση 20 F16 στην Κύπρο (χωρίς δεξαμενές λοιπόν) αλλά ποιος από τους κλόουν που κυβερνάνε θα τολμήσει να το κάνει;
Συμφωνώ με ΠκΔ, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για την πλήρη αξιοποίηση των υπαρχόντων μαχητικών (όπλα, συστήματα αυτοπροστασίας και πολυτυπία).
Ας εξασφαλίσουν τα σαΐνια πρώτα το Αιγαίο και τη Θράκη και μετά στέλνουμε τις στρατιές του Μεγαλέξανδρου, του Μιλτιάδη και του Καμμένου στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλα τα προηγούμενα προϋποθέτουν και μια οικονομία σοβαρή αλλά ποιος καταλαβαίνει τέτοιες λεπτομέρειες;

Spyros
Member
Spyros

20 F-16 στη Κύπρο, αν γίνει το μπάμ, είτε θα καταστραφούν στο έδαφος τα πρώτα 10 λεπτά μιας ενδεχόμενης σύρραξης, ή θα καταστραφεί ο διάδρομος απο τον οποίο θα απογειώνονταν, με το ίδιο αποτέλεσμα, πρακτικά.

Theo
Guest
Theo

Τότε γιατί δαπάνησαν τόσα χρήματα για τη βάση στην Πάφο (στα πλαίσια του ενιαίου αμυντικού δόγματος);
ΥΓ: Αυτό που αναφέρεις μπορεί να συμβεί σε κάθε στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Spyros
Member
Spyros

Δε ξέρω γιατί δαπάνησαν όσα δαπάνησαν στη Πάφο, ρωτήστε τους εμπνευστές του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

ΥΓ: Όντως μπορεί το ίδιο να συμβεί κι αλλού, με μια μικρή διαφορά. Για να συμβεί πχ στη Τανάγρα θα πρέπει να απογειωθεί απο τη Τουρκία σχηματισμός α/φ, να μπει για τα καλά στο Αιγαίο και να εκτοξεύσει όπλα μακρού πλήγματος για να το κάνει. Η Πάφος, αντίθετα, βρίσκεται κάτι παραπάνω απο 50χλμ απο τα κατεχόμενα. Και σε 3λεπτο scramble να ήταν τα Ελληνικά μαχητικά, πρακτικά δε θα είχαν καμία ελπίδα.

Desert_Falcon
Member
Desert_Falcon

Αχχχ…τετοιες μερες ας κανουμε καμια ευχη μπας και δουμε ασπρη μερα. Απο οτι βλεπω και οι ηγετες μας κρατουν την ελπιδα ζωντανη με κατι λοταριες….αρα οτι και να γραψουμε ειναι θεμιτο Αγαπητε Αγιε Βασιλη (ή the Donald) Φετος θα ειμαι καλο παιδι, και μου ειρθε μια διαολεμενη ιδεα πως να βγουμε ολοι κερδισμενοι. Εισαι ενας καθαροαιμος γιαπις, μπιζνεσμαν ρε παιδι μου, και σου εχω μια διπλη προταση (με κερασακι): εχω ενα οικοπεδο φιλετο, το Ελλαδισταν, που εχει παντα ηλιο και τα τελευταια χρονια βρισκεις κοροιδα να δουλευουν για 500 δολαρια τον μηνα. Αφου κανεις ξενοδοχεια και ρεζορτς σε ολη τη… Read more »

Προβοκάτωρ
Guest
Προβοκάτωρ

Ε,ρε και να γίνει κάποια καλή πρόταση (λέμε τώρα..) και να γίνει ο αμετροεπής ακομβίωτος μέθυσος στρατάρχης μάγκας..θα την γλυτώσει μια και καλή για όλα όσα έχει κάνει.

By the way,τα ίδια έγραφαν κάποιοι και για τα ΟΗ-58…πως θα έρθουν γυμνά και δίχως ανταλλακτικά και πως πετάμε λεφτά που δεν έχουμε (για χαβαλέ πληρώσαμε 30εκ.€ στον ΟΣΕ αποζημίωση που κάνανε κατάληψη η λαθροεισβολείς έποικοι πέρυσι στην Οιδομένη και 35εκ.€ θα πληρώσουμε στην Fraport αποζημίωση για υπερκοστολογήσεις στην σύμβαση παραχώρησης των αεροδρομίων) και τι θα τα κάνουμε..

Lefteris
Member
Lefteris

Σε κάθε ενδεχόμενο προμήθειας F15 πως θα τα πάρουμε και θα τα συντηρούμε; Με βίζιτες στους αμερικάνους ναύτες;
Γιατί τα ροδάκινα τα έχουμε για τους Ρώσους.

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Χρόνια Πολλά! Σαν πολλές υποθέσεις δεν κάνετε τελευταία; Γιατί σώνει και καλά, δεν υπάρχουν διαθέσιμα F-15C/D με Aesa; Αν οι ΗΠΑ ήθελαν πραγματικά να βοηθήσουν, δεν θα μπορούσαν να δώσουν όχι μόνο τα αεροσκάφη, αλλά και οπλισμό ή ανταλλακτικά ως EDA; Μια υπόσχεση για μελλοντική τους αναβάθμιση σε 2040C, δεν αποτελεί ικανοποιητικό δέλεαρ; Ένα F-15 αυτού του προτύπου, με AN/APG-82 GaN και irst μελλοντικά, δεν θα ήταν ένα καλό θεωρητικά αντίδοτο; Δεν θα επέτρεπε την απόσυρση επιτέλους των F-4; Φυσικά, πιάνετε πάλι τη καραμέλα ότι δεν υπάρχουν χρήματα… Χρήματα υπάρχουν, αρκεί να είναι για τη LM(φτου κακά για γαλλικά ή… Read more »

GK_
Member
GK_

Χρονια πολλα! Εξαισια. Ποσο μεγαλο ειναι το καζανι που βραζει; Οχι, γιατι, με μια μικρη «πατεντα» στα οικονομικα, μποριε να βρεθει ενας «μικρος» χωρος εκει μεσα και για αυτο. …περα απο την χιουμοριστικη διαθεση, οντος εχετε απολυτο δηκιο σε οσα αναφερεστε. Τωρα εαν σε αυτα που ηδη αναφερετε βαλετε και το τι θα φερει το μελλον ακομη κια το πολυ ισχυρο AN-APG63 πολυ δυσκολα θα ειναι σε θεση να βλεπει F35 head on σε αποστασεις ανω των 50χλμ και οι περιφημες βολες BVR με τους ΑΙΜ-120 κινδυνευουν να γνουν «ονειρο». Επι τη ευκαιρια απο οτι διαδοθηκε στο διαδυκτιο το μεγαλο… Read more »

Voodoo
Member
Voodoo

Πείτε μας για το f18 , νομίζω πως υπάρχουν ήδη μεγάλες ποσότητες και μπορεί να είναι το νέο A7

Spyros
Member
Spyros

Δεν υπάρχουν. Πρόσφατα η Boeing έκανε συντήρηση και επέστρεψε σε χρήση κάποια F/A-18C/D, για χρήση από τους Πεζοναύτες (λόγω καθυστερήσεων με το F-35B, μάλλον) αλλά σε πολύ περιορισμένους αριθμούς, και ακόμα και το «διαφημιστικό» βίντεο της ίδιας της Boeing άφηνε να εννοηθεί πως ήταν αεροσκάφη με μόλις κάποιες εκατοντάδες ώρες να έχουν μείνει στα φτερά τους… άρα είτε δεν υπάρχουν άλλα είτε όσα υπάρχουν θα χρειάζονταν εκ θεμελίων δομική αποκατάσταση/επέκταση ορίου ζωής… Αν είναι να μπαίνουμε σε τέτοιες διαδικασίες, για έναν τύπο που ΔΕΝ έχουμε σε χρήση, καλύτερα να ξοδέψουμε τα ίδια λεφτά ώστε να αποκαταστήσουμε δομικά τα δικά μας… Read more »

Spyros
Member
Spyros

Δε βλέπω άρθρο/πρόταση της Boeing και του The Donald για εναλλακτική λύση αναβάθμισης των F-4E AUP σε πρότυπο F-4V, με ραντάρ AESA απο F/A-18E/F και κινητήρες F414 (επίσης απο το E/F), και ανησυχώ…

(ναι αστειεύομαι, αλλά τι, θέλετε να πείτε πως όσοι θέλουν τα F-15, ξέρετε αυτά που θέλουν δομική αποκατάσταση που ακόμα και η USAF προβληματίζεται να πληρώσει για τα δικά της, μιλάνε σοβαρά;)

Nikolaos
Member
Nikolaos

Εκπλήττομαι δυσάρεστα που συζητάτε για το διαβόητο F-15H του 1998/99 σαν μια εύλογη και φυσιολογική επιλογή μεταξύ πλειόνων. Την ανάλυση της εποχής, που κατέδειξε ότι με τα χρήματα των νέων Μ2000-5, της αναβάθμισης των Μ2000Ε και των 60 F-16C/D Block 52+ (αθροιζόμενα) παίρναμε μόλις 21 (!) F-15H (μιλάμε για καθολικό αφοπλισμό δηλαδή), την ξεχάσαμε; Τους λόγους της ιδιαίτερης εύνοιας του τότε υπουργού για τον “αετό” (τον οποίο αντιπροσώπευε ο ευνοούμενός του και ήδη υπό προσωρινή κράτηση αντικατασταθείσα με περιοριστικούς όρους “πρύτανης” των εμπορικών αντιπροσώπων εξοπλιστικών οίκων … ) τους ξεχάσαμε και αυτούς; Δεν νομίζω ότι θέλουμε επιστροφή στην εποχή που… Read more »

Προβοκάτωρ
Guest
Προβοκάτωρ

Τότε οι αμυντικοί συντάκτες ζητοκραύγαζαν για τη λεηλασία της Ελλάδος …τώρα φωνασκούν για την “αναγκαιότητα” αγοράς του F…35.

Nikolaos
Member
Nikolaos

Σε λίγο και το διαδικτυακό παρεάκι μας στο μπλογκ (3-4 νοματαίοι, ιστοριοδίφες της αεροπορίας και όχι μόνο, γνωστοί και μη εξαιρετέοι) θα αρχίσουμε να αυτολογοκρινόμαστε … Ξελιγωνόμαστε π.χ. για το Μιράζ 4000 (υπό την ιδιότητά μας ως εραστών της αεροπορίας, και όχι ως πτεράρχων του καναπέ, γιατί και αυτό είμαστε, βεβαίως βεβαίως …) και άθελά μας τροφοδοτούμε τη λαγνεία των υπερμαχητικών (με αναφορά στην πολύπαθη ΠΑ) ….
Κι όμως, οι άσσοι των αιώνων έδρεψαν δάφνες με τα Bf 109, όχι με τα Bf 110 … H Luftwaffe σαρώθηκε από τα P-51, όχι από τα Ρ-38 …

teo
Member
teo

Όλοι θέλουμε να δούμε f15 στα Ελληνικά χρώματα αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν γίνεται.
Σαν Πτήση έχετε γράψει άρθρα για πιθανή απόκτηση Rafale , F15, EFA, Grippen.. για πιθανή αγορά νέων f16V να περιμένουμε;

aris32
Member
aris32

το μονο λογικο ειναι η αγορα μιας ακομα μοιρας f16

sotbak
Member
sotbak

too good to be true……+κόστος υποστήριξης, δε νομίζω να το δούμε με ελληνικά χρώματα….

George
Member
George

Game changer όπως είμαστε είναι να αφήσουμε τα F-4 να πεθάνουν, να κάνουμε λελογισμένο upgrade σε όσα πιο πολλά F-16 γίνεται αλλά και στα M-200Mk-2 και να αγοράσουμε σύγχρονα όπλα.
Τα υπόλοιπα είναι Game Over.
H ΠΑ δεν πρέπει να πέσει κάτω από 150 σύγχρονα α/ε.
Το ήμισυ από αυτό που ήταν πριν τη κρίση. Χρειάζεται ένας πυρήνας για να ξαναφτιαχτεί ΠΑ αργότερα.
Οχι όμως μουσειακός πυρήνας όπως έγινε στις άλλες βαλκανικές χώρες.
Σύγχρονα α/ε πια θα είναι όσα έχουν link-16, HMD και ικανά ραντάρ, όπως τα 198 F-16 της TAF δηλαδή.
Για την ώρα έχουμε 30…… και με 24 F-15 γίνονται 54 smile

Nikolaos
Member
Nikolaos

Ακριβώς!

STRATOS
Member
STRATOS

Για την ώρα έχουμε αντίστοιχα 84 x F-16C/D Block 52+/52+ advanced και 25 x M2000-5 (νεώτερης κατασκευής από το 85% των εκσυγχρονισμένων τουρκικών F-16) και 34 x F-4E AUP που όσο καιρό θα πετάνε θα κάνουν πλάκα σε αερομαχίες BVR με ότι πετάει πάνω από το Αιγαίο όπως και σε μεταφορά οπλικού φορτίου.

Άρα προς το παρών είμαστε 198 σύγχρονα τουρκικά μαχητικά vs 143 σύγχρονα Ελληνικά μαχητικά (10 : 7.5), με ποιοτική και αριθμητική υπεροχή της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε όπλα αέρος – αέρος τόσο WVR όσο και BVR.

George
Member
George

Πιστεύεις αντέχουν ως α/ε α’ γραμμής σε ένα όλο και πιο δικτυοκεντρικό περιβάλλον αλλά και σε WVR αερομαχίες που αναγκαστικά θα προκύψουν πάνω από το Αιγαίο?

STRATOS
Member
STRATOS

Η έκδοση του Link-16 που υπάρχει και από τις δύο μεριές του Αιγαίου δεν επιτρέπει βολή σε πλήρη σιγή , αλλά αυτός που παίρνει τις πληροφορίες πρέπει έστω και για μερικά δευτερόλεπτα να ανοίξει το ραντάρ του για να εγκλωβίσει ο ίδιος το στόχο….. Άρα το Link-16 δεν είναι πανάκεια και τα συστήματα αυτοπροστασίας των αεροσκαφών δεν θέλουν παρά ελάχιστα δευτερόλεπτα για να ξεκινήσουν την δουλειά τους.. Για αυτό το λόγο, ακούγεται ότι και με το IDM είναι πολύ ευχαριστημένοι (το οποίο παρεμβάλλεται ποιο δύσκολα). Αφού τελικά συμφωνούμε ότι στο Αιγαίο θα παίξει πολύ WVR (άρα και ακόμη μικρότερη σημασία… Read more »

Nikolaos
Member
Nikolaos

Γιατί τα IRIS-T είναι ανώτερα των ΑΙΜ-9Χ? Σε εμβέλεια υστερούν πάρα πολύ (οι ΑΙΜ-9Χ είναι μεταξύ των IRIS-T & των MICA IR στον τομέα αυτό), οι -Χ συνεργάζονται εξίσου με σκοπευτικό κράνους, βάλλονται εξίσου off-boresight, έχουν δυνατότητα lock-on-after-launch που δεν γνωρίζω αν έχει ο IRIS-T, και φυσικά είναι όλοι all aspect (στοιχειώδες στην εποχή μας). Η υπόθεση με τις θερμοβολίδες έχει νομίζω ερμηνευθεί από την “Π” και αφορά ακριβώς το ότι ο πύραυλος την … υπερτίμησε. Υπάρχει κάτι άλλο που μας διαφεύγει μήπως; Θα είχε αξία να το μάθουμε (αν δεν κωλύεστε από υπηρεσιακό απόρρητο, οπότε βεβαίως παρακαλώ αγνοήστε το… Read more »

STRATOS
Member
STRATOS

Ο Iris-T έχει πολύ καλύτερες κινηματικές επιδόσεις απότι ο AIM-9X. Μπορεί να βληθεί ακόμη και στο πίσω ημισφαίριο!! Και εκτελεί ελιγμούς με φορτίσεις 60g+ !!!Ενώ η διαφορά σε ακτίνα είναι αδιάφορη όταν μιλάμε για WVR καθώς την υπερκαλύπτουν και οι δύο πύραυλοι. Μην ξεχνάτε ότι στην Γιουγκοσλαβία το 1999 οι αμερικάνοι με πρακτικά ανύπαρκτο αντίπαλο, και για να καταρρίψουν 1 χαλασμένο Mig-29 των Σέρβων έπρεπε να φτάσουν στα 10-15 μίλια για να εκτοξεύσουν AIM-120(!!!!) λόγω αδυναμίας έγκαιρης αναγνώρισης φίλου ή εχθρού!!!! Το ίδιο και στην Συρία πρόσφατα. Ο Αμερικάνος είχε οπτική επαφή με το Συριακό Su-22 παρόλα αυτά ο AIM-9X… Read more »

Nikolaos
Member
Nikolaos

Ευχαριστώ πολύ, αν καταλαβαίνω καλά λοιπόν αυτές οι μικρής χορδής πτέρυγες δίνουν στο IRIS-T προβάδισμα στην ευελιξία. Το θέμα της εμβέλειας των IR-κατεύθυνσης πυραύλων πιστεύω ωστόσο ότι έχει επιχειρησιακή αξία όταν και εφόσον θέματα IFF είναι λυμένα, θυμάμαι την πρώτη νύχτα της Καταιγίδας της Ερήμου, ένα από τα κατά τα λοιπά άξια F/A-18A (κατέρριψαν δύο Μιγκ-21 νύχτα φορτωμένα με 4 Mk 84 2000 lb το καθένα χωρίς να απορρίψουν φορτίο και συνέχισαν απτόητα την αποστολή …) καταρρίφθηκε από IR-guided R40 που εξαπέλυσε MiG-25 νύχτα από μεγάλη απόσταση. Φυσικά λόγω κατεύθυνσης το RWR δεν έδειξε τίποτε, ακόμη και τώρα απαιτούνται πολύ… Read more »

STRATOS
Member
STRATOS

Πολύ σωστά, απλώς ένας πύραυλός σαν τον Aim-9X στα 30χλμ θα έχει χάσει όλη την κινητική του ενέργεια, οπότε ο χειριστής που πιθανώς να τον εντοπίσει και οπτικά, μπορεί με 1 απότομο ελιγμό και εκτόξευση θερμοβολίδων να τον αποφύγει.

Επομένως αυτά που διαφημίζουν οι εταιρίες είναι ωραία αλλά οι πραγματικές δυνατότητες 1 πύραυλου κλειστής αερομαχίας είναι για 5 -15 χλμ ακτίνα max.

Em.Ti
Member
Em.Ti

Μακάρι, αλλά δεν… Εδώ δεν τα πήραμε τότε που ξοδεύαμε μεγάλα ποσά στην άμυνα, τώρα που μετράμε τα κουκιά ένα-ένα και δεν μας βγαίνουν θα πάρουμε; Εδώ επίσης που θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε τα F-16 και για να το καταφέρουμε κόβουμε ό,τι γίνεται; Ρωτήστε κάποιους του επιτελείς του ΓΕΑ (τώρα λογικά θα είναι απόστρατοι οι περισσότεροι) που έμαθαν τα κόστη χρήσης και συντήρησης των F-15E και τα φρύδια τους έφτασαν στο σβέρκο. Θα τα παίρναμε τα F-15H και θα έσκαγε μετά η κρίση και δεν λέω πού θα τα βάζαμε γιατί θα πέσει τσεκούρι. Τέλος, δείτε ποιοί είναι οι διεθνείς πελάτες… Read more »

Gilan
Member
Gilan

Πάλι στις ειδήσεις του Αντ1 (27/12/2017) έγινε λόγος για F-15, με τον ΥΠΕΘΑ να κάνει λόγω για καλύτερο range (βεληνεκές) του αεροπλάνου, όσο περνάει ο καιρός μου φαίνεται ότι το θέμα του F-15 δεν είναι και τόσο πυροτέχνημα, εκτός και αν ο Υπουργός το κάνει για λόγους σύγχυσης του εχθρού (στο εσωτερικό τη σύγχυση την πέτυχε)!

Spyros
Member
Spyros

Κάποιος να πάρει τα χαρτάκια ΥΠΕΡΑΤΟΥ απο τον ΥΠΑΜ δεν υπάρχει βρε παιδιά;

sotbak
Member
sotbak

χαχαχαχαχ καλό!!!!!!!!!!!!!

Em.Ti
Member
Em.Ti

Ο ΥΠΑΜ είναι γνωστός για τις φανφάρες του και τα παιχνίδια εντυπώσεων. Δεν γνωρίζω τις δηλώσεις του, αλλά προφανώς το F-15 είναι ένα εξαιρετικό α/φος που θα απογείωνε τις δυνατότητες της Π.Α, δεν αντιλέγει κανείς σε αυτό.

Ο ΥΠΑΜ προφανώς ελπίζει να μας δώσουν “κάποια” F-15 δωρεάν, αδιαφορώντας όμως για το ποιά θα μας δώσουν και τί θα έπεται αυτής της προμήθειας. Όπως οι προκάτοχοί του, ενδιαφέρεται να κλείσει την προμήθεια ώστε να το πουλήσει στους ψηφοφόρους του (μπας και καταφέρει να μπει στη Βουλή στις επόμενες εκλογές) και όλα τ’άλλα είναι άλλων δουλειά.

Είπαμε, αυτοί μας αξίζουν, αυτούς έχουμε.

Fingolfin
Member
Fingolfin

Άν γίνει κάτι θα γίνει αφού κλείσει το θέμα με τα F-16 και την Lockheed..
Ίσως σε πακέτο με την αναβάθμιση των block 50; Μακάρι..
Είδομεν..

Gilan
Member
Gilan

Τα Block 50 δεν το βλέπω με τίποτα (μακάρι να γίνει)!

B-2SpiritPilot
Member
B-2SpiritPilot

στη θεση του f-15 θα μπορουσαμε να βαλουμε f-16 η mirage ,διαλεξτε εσεις ,με link16 που θα υποστηριζονται απο μερικα KC η MRTT και 1-2δεν ξερω ποσα,επιπλεον ασεπε.και οριστε η εμβελεια και το φορτιο οπλων ……….αυτους που θα δωσουν την διαταγη ,ο πρωτος που θα μπει στο FIR να γινει πυρινη μπαλα τους εχουμε?γιατι αν δεν τους εχουμε οτι και να εχουμε ειναι αχρηστο

evaggelos
Member
evaggelos

καλησπερα εχω μια αποροια για ποιο λογο η ηπα να μας παραχωρησουν f-15 f-16 mlrs ticoderoga κλπ? απλα για μια σημαντικη μεν αλλα μικρη βαση στη σουδα? τι ακριβως εχουμε κανει κ πρεπει να μας εξοπλισουν σαν το ισραηλ? αφου ουτε σφαιρα δεν εχουμε ριξει απο το 60 μεχρι σημερα κ μια ζωη με απλομενο χερι κ ζηταμε.