30.4 C
Athens
Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

ΘΕΜΑ: Όχι άλλο F-15, θα σκάσουν τα καζάνια

- Advertisement -

 

F-15E μαζί με F-15C

Την ιδέα του τίτλου μας την έδωσε φίλος αναγνώστης, και παραφράζοντας την γνωστή ατάκα από την ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, την προσαρμόσαμε στο σημερινό μας ΘΕΜΑ. Η ιστορία λοιπόν έχει να κάνει με τα F-15. Κρυφό όνειρο και πόθος, όχι μόνο δικό μας, αλλά πολλών άλλων αεροποριών στον πλανήτη είναι το “απόλυτο” αεροσκάφος αεροπορικής υπεροχής F-15. Βέβαια F-15 υπάρχουν πολλά, όπως τα “κλασικά” F-15C/D, F-15C/D AESA, F-15E, F-15E AESA (F-15SA, F-15QA), τα F-15 του Ισραήλ με τις τροποποιήσεις που τους έχουν γίνει κοκ. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως δεν είναι όλα τα F-15 ίδια…
Η αλήθεια είναι πως το 1999 βρεθήκαμε πολύ κοντά στην αγορά αεροσκαφών F-15H (F-15E). Τότε η χώρα μας, προσπαθώντας να συνέλθει από το σοκ των Ιμίων αλλά και της απειλής πολέμου στην Κύπρο σε περίπτωση εγκατάστασης των S-300 στο νησί, σκέφτηκε πολύ σοβαρά την αγορά ενός game changer όπως το F-15E. Αντίστοιχα είχε πράξει και η Νότιος Κορέα με το F-15K, ένα αεροσκάφος που μπορεί να κάνει κυριολεκτικά τα “πάντα”. Να είναι φορτωμένο με έξυπνα όπλα, να περιπολεί για ώρες πάνω από μακρινούς στόχους χωρίς ανεφοδιασμό, και να πλήττει τους αντιπάλους του με τον ικανό αριθμό ΑΙΜ-120 που μεταφέρει, ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με το ισχυρό φορτίο αέρος-εδάφους.
F-15E, το αεροσκάφος πάνω στο οποίο θα βασιζόταν το ελληνικό F-15H (U.S. Air Force photo/Master Sgt. Karen J. Tomasik)

Πάμε πάλι στο F-15. Η μη επιλογή του από την ΠΑ στις αρχές του αιώνα, φάνηκε ότι απομάκρυνε τις πιθανότητες απόκτησής του από την Ελλάδα. Το 2015 όμως, ο τότε νέος Υπουργός Αμύνης Πάνος Καμένος, δεν μπορούσε να κρύψει τον θαυμασμό του για το αεροσκάφος, και πολλές φορές επίσημα ή ανεπίσημα προσπάθησε να πετύχει την προμήθειά του από την ΠΑ (με δωρεάν παραχώρηση). Φυσικά οι όποιες προσπάθειες να βρει διαθέσιμα F-15C/D (F-15E είναι είδος εν ανεπαρκεία στην USAF, και η αξία τους αυτή την στιγμή είναι ισάξια ή και ανώτερη των F-35 λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων που έχουν εμπλακεί οι ΗΠΑ και την αξία του Strike Eagle).
Φυσικά τα F-15C/D είναι κι αυτά είδος σε έλλειψη στις ΗΠΑ, καθώς οι αριθμοί των διαθέσιμων αεροσκαφών μειώνονται λόγω παλαιότητας και χρήσης. Τα F-22 ποτέ δεν κατάφεραν να αντικαταστήσουν τα θρυλικά F-15, συνεπώς όσα έχουν (απο)μείνει επωμίζονται την αεράμυνα της Βόρειας Αμερικής μαζί με τα ελάχιστα F-22 σε υπηρεσία. Άρα διαθέσιμα μεταχειρισμένα F-15 δεν υπάρχουν
F-15C σε εναέριο ανεφοδιασμό

Πάμε τώρα να το δούμε λίγο διαφορετικά. Ο ΥΠΕΘΑ πιθανότατα δεν έλεγε “λόγια του αέρα”, και εξηγούμαστε.

 1. Καλώς ή κακώς, βρέθηκαν F-15D για το Ισραήλ. Όταν λοιπόν βρίσκονται πραγματικά πολύτιμα διθέσια αεροσκάφη (τα -D είναι πολύ πιο σπάνια από τα -C), γιατί να μην μπορούν να βρεθούν και λίγα μονοθέσια; 36 αεροσκάφη που θα εξοπλίσουν δυο ελληνικές μοίρες δεν μπορούν να βρεθούν;
 2. Η USAF βάζει συνεχώς σε υπηρεσία F-35 (με αργούς ρυθμούς μεν, αλλά βάζει δε). Ανάμεσα στις Μοίρες που αλλάζουν τύπο είναι και κάποιες με F-15C/D. Από εκεί, αν τα αεροσκάφη από τις Μοίρες που μεταπίπτουν δεν σταλούν σαν συμπλήρωμα σε άλλες μάχιμες Μοίρες που διατηρούν F-15C/D, τότε θα υπάρξουν διαθέσιμα αεροσκάφη.
 3. Το Ισραήλ λαμβάνει στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ, η Ελλάδα όχι. Συνεπώς υπάρχει θέμα παραχώρησης δωρεάν υλικού από τις ΗΠΑ. Εδώ όμως θα πούμε ότι οι σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ διανύουν την καλύτερη περίοδό τους μετά την Μεταπολίτευση (αν εξαιρέσουμε την προχτεσινή μας ψήφο κατά των ΗΠΑ στον ΟΗΕ). Ταυτόχρονα η Ελλάδα φαίνεται πως είναι ο κοντινότερος και ισχυρότερος σύμμαχος του Ισραήλ στην περιοχή. Ενίσχυσή της με αεροσκάφη F-15 μάλλον θα περνούσε από την αρμόδια επιτροπή του Κονγκρέσου.
 4. Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ είναι στο ναδίρ. Ο Τραμπ συνεχίζει να στέλνει όπλα στους Κούρδους της Συρίας, και οι Τούρκοι φοβούνται πως αμερικανικοί TOW θα συνεχίσουν να κάνουν τα τεθωρακισμένα τους ανταλλακτικά. Οι λεκτικές επιθέσεις του Ερντογάν στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Συνεπώς οι Τούρκοι δεν θα μπορούν να κάνουν και πολλά σε ένα ενδεχόμενο παραχώρησης F-15.
 5. Είναι προφανές, πως αν ο Τραμπ θέλει να στείλει ένα μήνυμα στην Τουρκία, μπορεί να το κάνει μέσω παραχώρησης έναντι πινακίου φακής μεταχειρισμένων αεροσκαφών στην Ελλάδα. Συνεπώς, χωρίς να χρειαστεί να “διολισθήσει” σε λεκτικές διαμάχες με τον Ερντογάν, παραχωρεί στην Ελλάδα F-15 και οι Τούρκοι παθαίνουν “κρίση”.
 6. Υπάρχει θέμα αμερικανικής βάσης στην Σούδα. Μιας και οι απαιτήσεις τύπου A. Burke ή Ticonderoga δεν “παίζουν” πια, η λύση δυο Μοιρών F-15 δεν μοιάζει και τόσο εξωπραγματική (σε σχέση με τα πλοία με AEGIS).
 7. Ακόμη και δωρεάν να δοθούν τα αεροσκάφη, οι ΗΠΑ δεν χάνουν. Οι ανάγκες FOS και αναβάθμισης (δομική και ραντάρ AESA) θα φέρει αρκετά δολάρια στην αγαπημένη εταιρεία του αμερικανού προέδρου, Boeing (1-0). Και ότι λεφτά δίνονται στην Boeing, κόβονται από την “κακή” Lockheed Martin (2-0 υπέρ Τραμπ). Πιθανότατα δε με αυτά τα αεροσκάφη αποσύρονται αργά ή γρήγορα και τα όποια Μ2000 από ελληνική υπηρεσία και οι Γάλλοι βρίσκονται σε λίγα χρόνια εκτός ελληνικής ΠΑ (3-0).
 8. Ενισχύονται οι δεσμοί Ισραήλ και Ελλάδος, καθώς πλέον θα επιχειρούν με όμοιους τύπους αεροσκαφών, και πιθανότατα ελληνικά αεροσκάφη να συν-συντηρούνται/αναβαθμίζονται σε ισραηλινό ή/και ελληνικό έδαφος. Και το ισραηλινό λόμπι είναι πανίσχυρο.

 

F-15D

Όλα αυτά, κι άλλα που ίσως μας διαφεύγουν, είναι μερικοί καλοί λόγοι για να μας δώσουν οι ΗΠΑ τα “μαγικά”, “θρυλικά” κοκ αεροσκάφη. Η αλήθεια είναι πως μερικά F-15 θα έφερναν σε άλλη διάσταση την ελληνική αεράμυνα. Πανίσχυρο ραντάρ, ακόμη και χωρίς AESA, δυνατότητα εντοπισμού στόχων ίσως και μέχρι την Άγκυρα, ελπίδες πως ίσως μπορεί να δει σε ικανοποιητική απόσταση το F-35 (πάντως μάλλον όχι σε απόσταση μικρότερη από αυτή βολής ΑΙΜ-120, δεν αναφερθούμε περισσότερο καθώς αυτό και μόνο είναι ένα ΘΕΜΑ). Δεν αναφέρουμε την δυνατότητα κάλυψης της Κύπρου, καθώς στο θέμα (Ενιαίου Αμυντικού Χώρου) αυτό έχουμε αναφερθεί πολύ αναλυτικά στο τρέχον τεύχος Δεκεμβρίου.
Μάλιστα. Καλά όλα αυτά, γιατί άλλωστε να μην ζήσουμε κι εμείς το όνειρο που ζούσαν οι Έλληνες το ’70 και ’80 όταν έλεγαν με στόμφο “Φάντομ”; (ή Φάνδομ). Ένα ανίκητο μαχητικό, που θα μας κάνει να κοιμόμαστε ήσυχοι, και θα μας φουσκώνει τα στήθια με περίσσια εθνική υπερηφάνεια. Η απάντηση που μπορούμε να δώσουμε είναι δυστυχώς ερώτηση, η εξής: Πλάκα κάνετε, έτσι;
F-15C (U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Kristen A. Heller)

Από τις σελίδες που περιοδικού, και από το site μας, έχουμε υποστηρίξει πολλές φορές το γεγονός ότι η ΠΑ διατηρεί ακόμη ικανοποιητική επιχειρησιακή ικανότητα. Με πατέντες, με το προσωπικό να “λιώνει” στις Μονάδες, χωρίς κρίσιμα ανταλλακτικά, αλλά η ΠΑ πετάει. Προβλήματα υπάρχουν, και συσσωρεύονται, και κάποια στιγμή θα “σκάσουν”, πιθανότατα όλα μαζί. Κάποιοι τύποι αεροσκαφών ήδη έχουν αρκετά προβλήματα, αλλά είπαμε, η ΠΑ δεν γεννήθηκε χτες, οι άνθρωποι εκεί έχουν γνώσεις και κουλτούρα δεκαετιών. Μέχρι τότε όμως το προσωπικό κάνει πολύ περισσότερα από αυτά που προβλέπεται και πληρώνεται να κάνει. Το θέμα είναι λοιπόν, για πόσο ακόμη η ΠΑ θα μπορεί να πετάει; ας εξηγηθούμε, να μην παρεξηγηθούμε ως συνήθως.

 • Έχουμε καλύψει τις ανάγκες σε ανταλλακτικά και FOS των F-16 και Mirage 2000, για να αναζητούμε να βάλουμε έναν νέο τύπο μαχητικού στην ΠΑ;
 • Ναι, το F-15 μπορεί να μεταφέρει “έναν σκασμό” ΑΙΜ-120. Έχει κανείς κάτσει να μετρήσει πόσους ΑΙΜ-120 έχουμε; και ποιους τύπους. Και ΠΟΤΕ ΛΗΓΟΥΝ;
 • Μόνο ΑΙΜ-120 θέλει το F-15; AIM-9 ή IRIS-T δεν θα έχει το εργαλείο; Πόσους έχουμε; Είναι τόοοοοσοι πολλοί που φτάνουν να καλύψουν και τις “νέες” Μοίρες; Εκτός κι νομίζουν κάποιοι πως οι ΑΙΜ-9Ρ είναι το κατάλληλο όπλο για τα F-15. Βέβαια μπορούμε να τα στέλνουμε σε αναχαιτίσεις με τα βλήματα του Μ61 και οι πιλότοι και από τις δυο πλευρές να συμφωνήσουν να παίξουν στο ριμέικ “Μάχη της Αγγλίας” με τζετς
 • Αν “παίξει” το να τα κάνουμε F-15E, με δυνατότητες κρούσης, τι όπλα θα φέρουν; Iron Bombs (αν δεν τις έχουμε πουλήσει), ή θα περισσέψει κανά JSOW από την “τεράστια” παραγγελία τους;
 • Έχουμε σκεφτεί το κόστος υποστήριξης, το κόστος εισαγωγής νέου τύπου σε υπηρεσία, νέοι εξομοιωτές;
 • Εκσυγχρονισμό θα τους κάνουμε ή θα τα αφήσουμε με τα παλιά, καλά APG-63 (non AESA); αν ναι, να υποθέσουμε ότι θα έχουμε κάνει εκσυγχρονισμό στα F-16 και θα μας έχουν περισσέψει ψιλά στο Ταμείο;
 • Κάποια “θεματάκια” δομικής ακεραιότητας, θα τα δούμε ή όχι; ή θα θεωρήσουμε πως οι ΗΠΑ θα μας δώσουν αυτά που αναβάθμισαν δομικά πριν λίγο καιρό; Αν είναι έτσι, ας ζητήσουμε και F-35 for free.

F-15E (U.S. Air Force Photo/Airman 1st Class Tristan Biese)

Δεν είμαστε κατά την προμήθειας F-15. Είμαστε υπέρ και το λέμε ξεκάθαρα. Είμαστε υπέρ οτιδήποτε κάνει ισχυρότερες τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Και είμαστε υπέρ αν υπήρχαν κάποιες προϋποθέσεις και αυτές είναι πολλές και γίνονται όλο και περισσότερες.
Απλά έχουμε ένα “κακό”. Δεν κοιτάμε τα “νούμερα”. Δεν μας νοιάζει αν μπορεί κάθε F-15 να φέρει 4 ΑΙΜ-120 + 4 ΑΙΜ-9, ενώ το F-16 μπορεί 4+2, δεν μας νοιάζουν τα +100 ή +200 ναυτικά μίλα επιπλέον ακτίνας δράσης. Μας νοιάζει εμάς τους ενοχλητικούς αν το κάθε F-16, M2000, το κάθε μελλοντικό F-15 κοκ έχει δυο τρία γεμίσματα από αυτούς τους πυραύλους. Το ξαναλέμε, το πυροβόλο Μ61 με τα πυρομαχικά των 20 mm είναι φτηνό μέσο, αλλά μάλλον δεν θα ρίξει και πολλά αεροπλάνα στο μέλλον.
Που θέλουμε να καταλήξουμε; Σε κάτι που έχουμε γράψει και παλαιότερα άρθρο μας “Ας αφήσουμε τα φοβερά «νέα» όπλα, κι ας αξιοποιήσουμε αυτά που έχουμε“, πως έχουμε ήδη αρκετά οπλικά συστήματα που χρειάζονται εκ νέου ενεργοποίηση και εκσυγχρονισμό. Δεν χρειάζεται να πετάξουμε τις όποιες επενδύσεις έχουμε κάνει.
Αν ποτέ συμβεί, θα θέλαμε να είμαστε οι πρώτοι που θα πάρουμε αυτή την φωτογραφία σε ελληνικό αεροδρόμιο, ελληνικά F-15

Σε ότι αφορά τα F-15, η ξεκάθαρη άποψη είναι πως μπορούν να αλλάξουν την εικόνα στο Αιγαίο, προφανώς υπέρ μας. Μιλάμε για ένα πανίσχυρο αεροσκάφος, που ο μεγάλος κώνος επιτρέπει την φιλοξενία του AN/APG-63, με τεράστια κεραία και μεγάλη ισχύ εκπομπής. Θεωρούμε πολύ δύσκολο να βρούμε αεροσκάφη  (στην περίπτωση που πραγματικά βρούμε αεροσκάφη F-15C/D) με ραντάρ AESA. Το μόνο σίγουρο είναι πως σε κάθε περίπτωση θα χρειαστούν πολλά χρήματα (απροσδιόριστο πόσο) για να καταφέρεις να κρατήσεις σε ικανή επιχειρησιακή ετοιμότητα ικανό αριθμό από τα F-15 που θα παραλάβει η ΠΑ. Και δεν πάμε καθόλου στο θέμα εκσυγχρονισμού, καθώς η μόνη αεροπορία που εκσυγχρονίζει αργά αλλά σταθερά τα F-15 της είναι η USAF (δομικά, αλλά και με νέο AESA και το βασικότερο, με νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου), με ότι σημαίνει αυτό για  το κόστος των “εκσυγχρονισμένων” F-15.
Πιθανότατα οι πόροι θα μπορούσαν να βρεθούν αν αποσύραμε απευθείας F-4E, Mirage 2000 EGM/BGM, F-16 Block 30, αλλά και εξετάζαμε την πώληση των Mirage 2000-5MK2. Αλλά όλα αυτά είναι σκόρπιες σκέψεις, και προφανώς δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο, ούτε συζήτηση επί του θέματος. Αν τώρα, πραγματικά είναι να έρθουν F-15, σε ικανό αριθμό (24-36 τουλάχιστον αεροσκάφη), μαζί με ανταλλακτικά, εξομοιωτές πτήσης, FOS για μερικά χρόνια, και επιπλέον όπλα τότε είμαστε διατεθιμένοι να το βάλουμε στην φετινή μας λίστα δώρων που έχουμε ζητήσει από τον Άγιο Βασίλη, και να μην ξαναζητήσουμε χριστουγεννιάτικο δώρο για μια 5ετία.
Αλλιώς θα παραφράσουμε την αγαπημένη ελληνική ταινία (άλλη μια φορά). Όχι άλλο F-15, θα σκάσουν τα καζάνια.
Δεν ελπίζουμε ότι τα παραπάνω θα βάλουν τέλος στην λαγνεία των F-15 ή ότι θα επικρατήσει επιτέλους ορθολογισμός. Απλά ελπίζουμε να προβληματίσουμε…
F-15C Eagle 44th Fighter Squadron (U.S. Air Force photo/Senior Airman Peter Reft)

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Paliouras

Πολυ ωραια τα ειπατε, για αυτο και με (ξανα)πεισατε οτι ΠΡΕΠΕΙ να ερθουν…
Και ας φυγουν τα F-4 την ιδια ημερα (αληθεια αυτα δεν μπορουν να πωληθουν σε καμμια Κροατια as is?) την ιδια ημερα.
Η εικονα (που ειχατε δημοσιευσει κιολας) απο την παρελαση στη Λευκωσια με τα Κρητικα F-16 με τις 5 (2 συμμορφες και 3 υποπτερυγιες) δεξαμενες καυσιμων ηταν ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚΕΣ.
Ας παρουμε τα F-15 και ας τσονταρουν κατι για την FOS και οι “κουμπαροι”….
Χρονια Πολλα και καλη χρονια

Thras

Αχ, αγαπημένο αεροσκάφος!!! Το ’99 πραγματικά ήμουν σίγουρος οτι θα το πάρουμε και απογοητεύτηκα πολύ όταν ανακοινώθηκων τα F16/M2000-5.
Υπάρχει κοστολόγιο για την δομική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του F15; Πόσο κοστίζει η εγκατάσταση ραντάρ AESA και πόσο η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών; Δεν θα μπορούσε να γίνει ο εκσυγχρονισμός σε συνεργασία με το Ισραήλ και να έχουμε κοινή υποστήριξη και κοινό πρόγραμμα εκπαίδευσης στον τύπο;
Θα ήταν πραγματική αναβάθμιση και ουσιαστικότατη μια τέτοια προσθήκη!

airman

Αν και στο ποδοσφαιρο (και όχι μονο) ειστε φοβεροι να σας θυμισω ότι το φ15 είναι μια σχεδιαση του 70 (που είχαμε γιουνιβακ με διατρητες καρτες) και σε μια πενταετια θα κοσμει τα μουσεια.

Gilan

Θεωρώ το F-15 εξαίρετο αεροπλάνο, όπως προείπατε έχει χαρακτηριστικά που μας χρειάζονται, μεγάλη εμβέλεια (Κύπρος), παρατεταμένη ώρα στον αέρα (άμεση αντίδραση-περιπολία), ισχυρό ραντάρ, μεγάλη μεταφορική ικανότητα.
Θεωρώ επίσης ότι κάποιες ενέργειες πρέπει να γίνονται όταν πρέπει, το F-15 έπρεπε να αγοραστεί το 1999, αν θυμάμαι καλά ο Τσοχατζόπουλος είχε πει ότι κάποιοι υποσκάπτουν την ικανότητα της Π.Α. να επιχειρεί στο μέλλων στην αν. Μεσόγειο.
Σημαντικό για μένα σε αυτές τις μέρες είναι η Αεροπορία μας να συντηρεί τα μέσα που έχει με τον καλύτερο τρόπο, να είναι αξιόμαχα κάθε στιγμή. Μία μοίρα F-15 δεν νομίζω ότι μπορεί να κάνει ουσιώδη διαφορά, εκτός αν αποφασίσουν στρατηγικά χτυπήματα στο εσωτερικό του εχθρού, με την Κυβέρνηση που έχουμε δεν το βλέπω.
Πρώτη προτεραιότητα για μας είναι ο εντοπισμός του F-35!
Δεύτερη προτεραιότητα να αποκτήσουμε μαχητικό 5ης γενιάς!
Αν είναι να πάρουμε F-15 αντιπροτείνω Su-35 (και το F-15 δεν με χαλάει καθόλου, απεναντίας, από το να έχω F-4!!!!!) 🙂

Andreas

Αρκεστείτε στα τρία βιβλία του Ν. Κυριαζή. Ειναι σαν να πήραμε τον εξομοιωτή!
Χρόνια πολλά.

Αλέξανδρος

Δεν ξέρω από που βγαίνει ότι υπάρχουν F15C για εμάς, λοιπόν η USAF έχει 212 C και 35 D, από αυτά θα εκσυγχρονιστουν 179 C τα υπόλοιπα C το πιθανότερο να είναι σε μη καλή κατάσταση…. Αρα όσοι λένε για F15C μάλλον τους διαψεύδει η πραγματικότητα και οι αριθμοί

Zipo's

Κορυφαίο αεροσκάφος αλλά κατάλληλο για μας υπό άλλες συνθήκες. Ας εκσυγχρονίσουμε τα F16, ας κάνουμε κάτι με τα παλιά M2000 (μεταφέρουν exocet, μη το ξεχνάμε) και ας βρούμε τρόπους για να “δούμε” τα F35 (όταν τα πάρουν και αν τα πάρουν οι “σύμμαχοι”. Καλύτερα βέβαια να μη στηρίζουμε τις κινήσεις μας στις υποθέσεις). Για τα F4 AUP δε ξέρω τι να πω, είμαι σε “σύγχυση”…Έχουν δυνατότητα AIM120, AGM65G, κ.α. και είναι απαραίτητα, μια και υστερούμε σε αριθμούς μαχητικών. Από την άλλη βέβαια, υψηλό κόστος χρήσης…όποιος λύσει το γρίφο στην ΠΑ θα του βγάλω το καπέλο.
Το να μπει και άλλος τύπος μαχητικού σε χρήση (F15) δημιουργεί περισσότερα προβλήματα ( τα έχετε πει πολλές φορές). Εννοείται ότι θα χρειάζονται, τουλάχιστο, δομική αναβάθμιση η οποία, εάν έχει το κόστος που γράφετε, είναι απαγορευτική. Για παραχώρηση ΔΩΡΕΑΝ “έτοιμων” αεροσκαφών (χωρίς AESA αλλά με δομική) και με ένα πακέτο όπλων και συγχρόνως απόσυρση των F4 το συζητάμε, αλλά μια και έφυγε το καλοκαίρι αυτά αποτελούν όνειρα θερινής νυκτός…..
Κορυφαίο το άρθρο σας, όπως πάντα, δίνει τις απαντήσεις μέσα σε λίγες παραγράφους.
Εύχομαι σε όλους σας χρόνια πολλά με υγεία και ευτυχία……..

fakenewslover

Όταν ήταν να πάρουμε τα F-15H ήταν δηλωμένο από τους απέναντι ότι αν το κάναμε θα έπερναν και εκείνοι. Αν ήταν να πάρουμε τώρα θα έπερναν και εκείνοι πιθανότατα ή με κάποιο τρόπο θα απαντούσαν.
Δεν παίζουμε σε αυτό το “παιχνίδι” μόνοι μας, και οι απέναντι μπορούν και πάντα θα “ματσάρουν” τις επιλογές μας και πάντα πολύ καλύτερα από ότι εμείς τις δικές τους επιλογές γιατί αυτοί έχουν πιο πολλά χρήματα.

Theo

Ένα καπέλο Ναπολέοντα στον κ. Υπουργό. Προφανώς υπάρχει και η πιο φθηνή και πρακτική λύση, η μεταστάθμευση 20 F16 στην Κύπρο (χωρίς δεξαμενές λοιπόν) αλλά ποιος από τους κλόουν που κυβερνάνε θα τολμήσει να το κάνει;
Συμφωνώ με ΠκΔ, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για την πλήρη αξιοποίηση των υπαρχόντων μαχητικών (όπλα, συστήματα αυτοπροστασίας και πολυτυπία).
Ας εξασφαλίσουν τα σαΐνια πρώτα το Αιγαίο και τη Θράκη και μετά στέλνουμε τις στρατιές του Μεγαλέξανδρου, του Μιλτιάδη και του Καμμένου στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλα τα προηγούμενα προϋποθέτουν και μια οικονομία σοβαρή αλλά ποιος καταλαβαίνει τέτοιες λεπτομέρειες;

Giorgos

Αχχχ…τετοιες μερες ας κανουμε καμια ευχη μπας και δουμε ασπρη μερα. Απο οτι βλεπω και οι ηγετες μας κρατουν την ελπιδα ζωντανη με κατι λοταριες….αρα οτι και να γραψουμε ειναι θεμιτο 🙂
Αγαπητε Αγιε Βασιλη (ή the Donald)
Φετος θα ειμαι καλο παιδι, και μου ειρθε μια διαολεμενη ιδεα πως να βγουμε ολοι κερδισμενοι. Εισαι ενας καθαροαιμος γιαπις, μπιζνεσμαν ρε παιδι μου, και σου εχω μια διπλη προταση (με κερασακι): εχω ενα οικοπεδο φιλετο, το Ελλαδισταν, που εχει παντα ηλιο και τα τελευταια χρονια βρισκεις κοροιδα να δουλευουν για 500 δολαρια τον μηνα. Αφου κανεις ξενοδοχεια και ρεζορτς σε ολη τη γη θα σου δωσω με συνοπτικες διαδικασιες 2-3 νησακια και καμια παραλια (πρωτο μερος του δωρου) και μετα θα σε βοηθησω να παρεις τους ¨υδατανθρακες¨ νοτια της κρητης (εχω ταλεντο σε κλειστους διαγωνισμους). Απο την πλευρα σου θελω 40 F-15C σε καλη κατασταση (με το καλο το ρανταρ, ξερεις εσυ), και μια παραγγελια 40 F-15 Silent Eagle με αποπληρωμη απο τις δικες σου επενδυσεις (οταν φτιαξεις τα ρεζορτς και τα γκαζια, θα παιρνω το ενοικιο και θαστο δινω πισω). Αν βαλεις και καμια 40ρια F-35 με ιδιους ορους σου κανω ενα τρελλο leasing 15ετιας για Σουδα bay και απο αυριο ψηφιζω δαγκωτο οτι θελει το εβραικο λομπυ. Θα φτιαξω και 10 συναγωγες αμα λαχει, και θα φορεσω και το τρελλο το καπελακι…ετσι κι αλλοιως ειμαστε συμμαχοι με τα παιδια.
Αντε σκεψου το και πες μου τη γνωμη σου
Καλες γιορτες σε ολους

Προβοκάτωρ

Ε,ρε και να γίνει κάποια καλή πρόταση (λέμε τώρα..) και να γίνει ο αμετροεπής ακομβίωτος μέθυσος στρατάρχης μάγκας..θα την γλυτώσει μια και καλή για όλα όσα έχει κάνει.
By the way,τα ίδια έγραφαν κάποιοι και για τα ΟΗ-58…πως θα έρθουν γυμνά και δίχως ανταλλακτικά και πως πετάμε λεφτά που δεν έχουμε (για χαβαλέ πληρώσαμε 30εκ.€ στον ΟΣΕ αποζημίωση που κάνανε κατάληψη η λαθροεισβολείς έποικοι πέρυσι στην Οιδομένη και 35εκ.€ θα πληρώσουμε στην Fraport αποζημίωση για υπερκοστολογήσεις στην σύμβαση παραχώρησης των αεροδρομίων) και τι θα τα κάνουμε..

Lefteris

Σε κάθε ενδεχόμενο προμήθειας F15 πως θα τα πάρουμε και θα τα συντηρούμε; Με βίζιτες στους αμερικάνους ναύτες;
Γιατί τα ροδάκινα τα έχουμε για τους Ρώσους.

Antonis_Loukas

Χρόνια Πολλά!
Σαν πολλές υποθέσεις δεν κάνετε τελευταία;
Γιατί σώνει και καλά, δεν υπάρχουν διαθέσιμα F-15C/D με Aesa;
Αν οι ΗΠΑ ήθελαν πραγματικά να βοηθήσουν, δεν θα μπορούσαν να δώσουν όχι μόνο τα αεροσκάφη, αλλά και οπλισμό ή ανταλλακτικά ως EDA; Μια υπόσχεση για μελλοντική τους αναβάθμιση σε 2040C, δεν αποτελεί ικανοποιητικό δέλεαρ; Ένα F-15 αυτού του προτύπου, με AN/APG-82 GaN και irst μελλοντικά, δεν θα ήταν ένα καλό θεωρητικά αντίδοτο; Δεν θα επέτρεπε την απόσυρση επιτέλους των F-4; Φυσικά, πιάνετε πάλι τη καραμέλα ότι δεν υπάρχουν χρήματα… Χρήματα υπάρχουν, αρκεί να είναι για τη LM(φτου κακά για γαλλικά ή ρωσικά συστήματα που έχουμε ήδη) ας είναι και για πράγματα που δεν χρειαζόμαστε 100%… Τέτοια ζητήματα είναι που εξοργίζουν παλαιούς σας αναγνώστες (τεύχη με P-3 και Su-39) και τους απογοητεύουν όταν δεν τα θίγετε…
Στο δια ταύτα, οι ΗΠΑ, ΔΕΝ θέλουν να βοηθήσουν πραγματικά(patriot, πλοία, mlrs,apache, όπλα) και κάποιοι θα πρέπει να ξυπνήσουν και να σταματήσουν να είναι τα καλά παιδιά.

GK_

Χρονια πολλα!
Εξαισια. Ποσο μεγαλο ειναι το καζανι που βραζει;
Οχι, γιατι, με μια μικρη «πατεντα» στα οικονομικα, μποριε να βρεθει ενας «μικρος» χωρος εκει μεσα και για αυτο.
…περα απο την χιουμοριστικη διαθεση, οντος εχετε απολυτο δηκιο σε οσα αναφερεστε. Τωρα εαν σε αυτα που ηδη αναφερετε βαλετε και το τι θα φερει το μελλον ακομη κια το πολυ ισχυρο AN-APG63 πολυ δυσκολα θα ειναι σε θεση να βλεπει F35 head on σε αποστασεις ανω των 50χλμ και οι περιφημες βολες BVR με τους ΑΙΜ-120 κινδυνευουν να γνουν «ονειρο».
Επι τη ευκαιρια απο οτι διαδοθηκε στο διαδυκτιο το μεγαλο προγραμμα του εκσυγχρονισμου των 84 πλεον F16V κινδυνευει να ξεπερασει σε διαρκεια την δεκαετια με οριζοντα ολοκληρωσης το 2028-29. Ολιγον «τραβηγμενο» χρονολογικά.

Voodoo

Πείτε μας για το f18 , νομίζω πως υπάρχουν ήδη μεγάλες ποσότητες και μπορεί να είναι το νέο A7

Spyros

Δε βλέπω άρθρο/πρόταση της Boeing και του The Donald για εναλλακτική λύση αναβάθμισης των F-4E AUP σε πρότυπο F-4V, με ραντάρ AESA απο F/A-18E/F και κινητήρες F414 (επίσης απο το E/F), και ανησυχώ…
(ναι αστειεύομαι, αλλά τι, θέλετε να πείτε πως όσοι θέλουν τα F-15, ξέρετε αυτά που θέλουν δομική αποκατάσταση που ακόμα και η USAF προβληματίζεται να πληρώσει για τα δικά της, μιλάνε σοβαρά;)

Nikolaos

Εκπλήττομαι δυσάρεστα που συζητάτε για το διαβόητο F-15H του 1998/99 σαν μια εύλογη και φυσιολογική επιλογή μεταξύ πλειόνων. Την ανάλυση της εποχής, που κατέδειξε ότι με τα χρήματα των νέων Μ2000-5, της αναβάθμισης των Μ2000Ε και των 60 F-16C/D Block 52+ (αθροιζόμενα) παίρναμε μόλις 21 (!) F-15H (μιλάμε για καθολικό αφοπλισμό δηλαδή), την ξεχάσαμε; Τους λόγους της ιδιαίτερης εύνοιας του τότε υπουργού για τον “αετό” (τον οποίο αντιπροσώπευε ο ευνοούμενός του και ήδη υπό προσωρινή κράτηση αντικατασταθείσα με περιοριστικούς όρους “πρύτανης” των εμπορικών αντιπροσώπων εξοπλιστικών οίκων … ) τους ξεχάσαμε και αυτούς; Δεν νομίζω ότι θέλουμε επιστροφή στην εποχή που οι αμυντικοί συντάκτες ζητοκραύγαζαν για τη λεηλασία της Ελλάδος … Φυσικά τότε είναι η ρίζα του κακού … Με τα χρήματα που ξοδεύτηκαν έπρεπε να μην υπαρχει κανένα επιχειρησιακό κενό … Ας μην επαναλανβάνομαι και κουράζω, τα έχω γράψει πρόσφατα στα άρθρα για τα ιορδανικά Μάρντερ και τα ΑΒ412 της Αργεντινής …

Nikolaos

Σε λίγο και το διαδικτυακό παρεάκι μας στο μπλογκ (3-4 νοματαίοι, ιστοριοδίφες της αεροπορίας και όχι μόνο, γνωστοί και μη εξαιρετέοι) θα αρχίσουμε να αυτολογοκρινόμαστε … Ξελιγωνόμαστε π.χ. για το Μιράζ 4000 (υπό την ιδιότητά μας ως εραστών της αεροπορίας, και όχι ως πτεράρχων του καναπέ, γιατί και αυτό είμαστε, βεβαίως βεβαίως …) και άθελά μας τροφοδοτούμε τη λαγνεία των υπερμαχητικών (με αναφορά στην πολύπαθη ΠΑ) ….
Κι όμως, οι άσσοι των αιώνων έδρεψαν δάφνες με τα Bf 109, όχι με τα Bf 110 … H Luftwaffe σαρώθηκε από τα P-51, όχι από τα Ρ-38 …

teo

Όλοι θέλουμε να δούμε f15 στα Ελληνικά χρώματα αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν γίνεται.
Σαν Πτήση έχετε γράψει άρθρα για πιθανή απόκτηση Rafale , F15, EFA, Grippen.. για πιθανή αγορά νέων f16V να περιμένουμε;

sotbak

too good to be true……+κόστος υποστήριξης, δε νομίζω να το δούμε με ελληνικά χρώματα….

George

Game changer όπως είμαστε είναι να αφήσουμε τα F-4 να πεθάνουν, να κάνουμε λελογισμένο upgrade σε όσα πιο πολλά F-16 γίνεται αλλά και στα M-200Mk-2 και να αγοράσουμε σύγχρονα όπλα.
Τα υπόλοιπα είναι Game Over.
H ΠΑ δεν πρέπει να πέσει κάτω από 150 σύγχρονα α/ε.
Το ήμισυ από αυτό που ήταν πριν τη κρίση. Χρειάζεται ένας πυρήνας για να ξαναφτιαχτεί ΠΑ αργότερα.
Οχι όμως μουσειακός πυρήνας όπως έγινε στις άλλες βαλκανικές χώρες.
Σύγχρονα α/ε πια θα είναι όσα έχουν link-16, HMD και ικανά ραντάρ, όπως τα 198 F-16 της TAF δηλαδή.
Για την ώρα έχουμε 30…… και με 24 F-15 γίνονται 54 🙂

Em.Ti

Μακάρι, αλλά δεν…
Εδώ δεν τα πήραμε τότε που ξοδεύαμε μεγάλα ποσά στην άμυνα, τώρα που μετράμε τα κουκιά ένα-ένα και δεν μας βγαίνουν θα πάρουμε; Εδώ επίσης που θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε τα F-16 και για να το καταφέρουμε κόβουμε ό,τι γίνεται;
Ρωτήστε κάποιους του επιτελείς του ΓΕΑ (τώρα λογικά θα είναι απόστρατοι οι περισσότεροι) που έμαθαν τα κόστη χρήσης και συντήρησης των F-15E και τα φρύδια τους έφτασαν στο σβέρκο. Θα τα παίρναμε τα F-15H και θα έσκαγε μετά η κρίση και δεν λέω πού θα τα βάζαμε γιατί θα πέσει τσεκούρι.
Τέλος, δείτε ποιοί είναι οι διεθνείς πελάτες του F-15 και θα καταλάβετε για τί μιλάμε.
Δεν το συζητάμε καν το κατά πόσο θα άλλαζε το κόλπο με είσοδο του F-15 σε ελληνική υπηρεσία. Αλλά παρα-είναι μεταξωτό αυτό το εσώρουχο για τον δικό μας ποπό.

B-2SpiritPilot

στη θεση του f-15 θα μπορουσαμε να βαλουμε f-16 η mirage ,διαλεξτε εσεις ,με link16 που θα υποστηριζονται απο μερικα KC η MRTT και 1-2δεν ξερω ποσα,επιπλεον ασεπε.και οριστε η εμβελεια και το φορτιο οπλων ……….αυτους που θα δωσουν την διαταγη ,ο πρωτος που θα μπει στο FIR να γινει πυρινη μπαλα τους εχουμε?γιατι αν δεν τους εχουμε οτι και να εχουμε ειναι αχρηστο

evaggelos

καλησπερα εχω μια αποροια για ποιο λογο η ηπα να μας παραχωρησουν f-15 f-16 mlrs ticoderoga κλπ? απλα για μια σημαντικη μεν αλλα μικρη βαση στη σουδα? τι ακριβως εχουμε κανει κ πρεπει να μας εξοπλισουν σαν το ισραηλ? αφου ουτε σφαιρα δεν εχουμε ριξει απο το 60 μεχρι σημερα κ μια ζωη με απλομενο χερι κ ζηταμε.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

100
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Νοέμβριος #402

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 April 2014 #335

Αγορά

Related News

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Τουρκία: Παρουσίαση προδιαγραφών για το ναυτικό Bayraktar TB3 αλλά και για το μη επανδρωμένο μαχητικό MIUS

Αρκετά νέα έδωσε ο Selcuk Bayraktar,  τεχνικός διευθυντής της εταιρίας Baykar που κατασκευάζει τα γνωστά τουρκικά οπλισμένα drones Bayraktar TB2 και Akinci και έχει...

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα στηρίζει τον Λίβανο

Στην 3η Διεθνή Διάσκεψη Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων προς υποστήριξη του λαού του Λιβάνου, συμμετείχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό...