Η «Noble Dina 2019» μέσα από τα ισραηλινά μάτια!

0
1809
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το Ισραήλ ολοκλήρωσε πρόσφατα την τριεθνική αεροναυτική άσκηση «Noble Dina 2019», μαζί με την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Η άσκηση έγινε στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το Αιγαίο Πέλαγος, ενώ δραστηριότητες υλοποιήθηκαν στο ΚΕΝΑΠ / NMIOTC, στη Σούδα της Κρήτης. Άλλες δραστηριότητες έγιναν κοντά στο λιμάνι της Χάιφας.

 

Σύμφωνα με την «The Jerusalem Post», το Ισραηλινό Ναυτικό συμμετείχε με την κορβέτα «INS Lahav», μία πυραυλάκατο Sa’ar 4.5 και το υποβρύχιο «INS Tanin». Η «INS Lahav» εμφανίζεται ως η μόνη από τις Sa’ar 5 που έχει εγκατεστημένο το ραντάρ EL/M-2248 MF-STAR και τους Α/Α πυραύλους Barak 8, ενώ έχει δοκιμαστεί να μεταφέρει τη ναυτική έκδοση του Iron Dome και το υπερηχητικό Κ/Β κατά πλοίων Gabriel V. Το «INS Tanin» θεωρείται εξίσου προηγμένο με το «ΠΙΠΙΝΟΣ» και διαθέτει σύστημα αναερόβιας πρόωσης. Να θυμίσουμε, το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) πήρε μέρος με την φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ», την πυραυλάκατο «ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ» και το υποβρύχιο «ΠΙΠΙΝΟΣ».

 

Όπως επικαλείται το δημοσίευμα, κεντρικό σημείο ήταν η αντιμετώπιση των αντίπαλων υποβρυχίων, που χρησιμοποιήθηκαν είτε κατά των φίλιων σκαφών επιφανείας είτε εναντίον του λιμανιού της Χάιφας. Στην τελευταία περίπτωση, τα υποβρύχια κλήθηκαν να «επιτεθούν» κατά του λιμανιού, να συλλέξουν πληροφορίες και να ναρκοθετήσουν την περιοχή. Τα πλοία δοκιμάστηκαν επίσης εναντίον σμηνών συστημάτων, αποστολές Έρευνας & Διάσωσης και Α/Α προστασίας. Για την προσομοίωση πυραύλων εδάφους-επιφανείας χρησιμοποιήθηκαν μαχητικά αεροσκάφη, που πετούσαν ιδιαίτερα χαμηλά, πάνω από τη θάλασσα. Η ισραηλινή πλευρά διέθεσε τέλος ένα C-130, ελικόπτερα CH-53 Yas’ur, ελικόπτερα Panther και ΜΕΑ Shoval, μαζί με επίλεκτο προσωπικό της Μονάδας 669.

 

Το Πολεμικό Ναυτικό στην άσκηση «Noble Dina 2019» (εικόνες)


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •