Τοποθετήθηκε στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, το μνημείο των Ελλήνων Αεροπόρων και καταδρομέων που έχασαν τη ζωή τους στην Αποστολή ΝΙΚΗ το 1974 το αεροπλάνο Noratlas που αναπαλαιώθηκε και μεταφέρθηκε στην Κύπρο για να αποτελέσει μέρος του τόπου μνήμης της υπέρτατης θυσίας.

Το αεροσκάφος έφτασε στο λιμάνι της Λάρνακας στις 17 Ιουνίου μερικώς αποσυναρμολογημένο με το αρματαγωγό πλοίο του ΠΝ ΧΙΟΣ και μεταφέρθηκε στον ειδικά προετοιμασμένο χώρο του Τύμβου όπου και συναρμολογήθηκε.

Θα αποτελέσει τον επίκεντρο των εκδηλώσεων μνήμης για την μαύρη επέτειο της  τουρκικής εισβολής φέτος.

(Φωτογραφίες PIO Δημοκρατίας της Κύπρου)

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πάρα πολύ ωραίο, συγκινητικό, είναι ανυπολόγιστο το χρέος που εμείς οι Έλληνες της Κύπρου χρωστάμε σ’αυτόυς τους ήρωες, που δυστυχώς με δική μας υπαιτιότητα πέθαναν…
  Το αλαπαλαιωμένο Noratlas στην Μακεδονίσισσα είναι το καλύτερο μνημείο!
  Μόνο που ελπίζω να μην βρεθεί κανείς να διεκδικήσει το όνομα…’Μακεδονίτισσα!’
  Βόρεια της Μακεδονίας μεριά…

  • Τιμή στους ήρωες πρώτα και πάνω απ’ όλα.

   Απλά ελπίζω να μην βανδαλιστεί από …πρόθυμους επαναστάτες στο όνομα του αντιμιλιταρισμού και της …Ελληνοτουρκικής φιλίας.

   Όσο δεν ξεχνάμε ελπίζουμε.

 2. Μπράβο γι αυτή την επιλογή και ελπίζω να έχει διασφαλιστεί ο τρόπος φροντίδας του, μαζί με το υπόλοιπο μνημείο σε άριστη κατάσταση!

 3. Ρίγος συγκίνησης … Αυτό μόνο …
  Προτείνω απο καρδιάς σε κάθε Έλληνα να επισκεφθεί αυτόν τον ιερό χώρο, με τους πεσόντες όλων των εθνικών αγώνων της περιόδου 1963-74 …

 4. Ευχαριστώ τον Ελληνοκύπριο για την άψογη απάντηση και το x-m και φυσικά Nikolaos για την ιδέα. Μακάρι να αποδοθούν οι τιμές στους πεσόντες και ο σχεδιασμός των ενόπλων δυνάμεων να είναι τέτοιος που θα προβάλει πετυχημένα ισχύ από τη Θράκη μέχρι τη Λάρνακα.

  Γιαννης Μ, οι Κύπριοι με την Αγγλική παράδοσή τους θα κάνουν ό,τι πρέπει για να το προστατεύσουν.

 5. Ξέρουμε ποιο s/n είναι; Είναι μήπως κάποιο από τα αεροπλάνα της αποστολής Νίκη;

Comments are closed.