27.9 C
Athens
Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική Uncategorized Το… «μυστικό όπλο» της Βορείου Κορέας έτοιμο για όλα

Το… «μυστικό όπλο» της Βορείου Κορέας έτοιμο για όλα

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα βορειοκορεατικά An-2, εκτός από την νέα παραλλαγή που απέκτησαν πριν δύο χρόνια, έχουν αναλάβει και ρόλο προσβολής στόχων εδάφους, όπως δείχνει η πιστοποίησή τους στην εκτόξευση ρουκετών. Αλλά δεν είναι αυτό που φέρνει ξανά στο προσκήνιο το εμβληματικό αυτό αεροσκάφος, 70 χρόνια μετά την πρώτη του πτήση.

Τα Υ-5, όπως είναι γνωστά σε βορειοκορεατική υπηρεσία τα κινεζικά αντίγραφα του Αn-2 που κατασκεύασε (μεταξύ άλλων) η Nanchang, μπορούν να κάνουν και άλλα πράγματα, συνήθως… απόρρητα. Καθείς πορεύεται με ό,τι έχει. Και η Βόρεια Κορέα έχει πολλά τέτοια αεροπλάνα –περίπου 300, σύμφωνα με τις διαθέσιμες εκτιμήσεις.

Παραμένει –φυσικά– αδιευκρίνιστο πόσα από αυτά είναι επιχειρησιακά, αλλά όσα είναι αποτελούν πραγματικό «πολυεργαλείο» για τον Στρατό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Β. Κορέας. Μπορεί να μοιάζει με τρακτέρ με φτερά και να είναι το μόνο αεροπλάνο που πετά… προς τα πίσω (όταν φυσά δυνατός άνεμος) ωστόσο ο βορειοκορεατικός Στρατός έχει εμπιστευτεί στο μεγαλύτερο διπλάνο του κόσμου μερικές από τις πιο απόρρητες αποστολές που έχουν εκπονήσει οι επιτελείς του.

Εκτός από «ταξί κατασκόπων», δολιοφθορέων και ομάδων δολοφόνων με συγκεκριμένες διαταγές, τα βορειοκορεατικά Y-5 θα αναλάβουν να ρίξουν νοτίως της Αποστρατικοποιημένης Ζώνης (DMZ) αλεξιπτωτιστές για την διενέργεια καταδρομικών επιθέσεων εναντίον στόχων υψηλής αξίας, βασιζόμενα στο χαμηλό ακουστικό τους ίχνος, την μικρή τους ταχύτητα και την δυνατότητα πτήσης σε πολύ μικρό ύψος, μέσα από χαράδρες και φαράγγια, αθέατα από τα ραντάρ. Την προστασία τους θα αναλάβει η νύχτα και… η τύχη.

Για αποστολές χωρίς την κάλυψη του σκότους, η νέα «παραλλαγή διείσδυσης» (δύο διαφορετικά πράσινα και καστανόχρουν για τις άνω επιφάνειες και μια γαλαζοπράσινη απόχρωση, όμοια με αυτή του κατασκοπευτικού drone που συνετρίβη το 2014 στο νησί Baeknyeong, για τις κάτω– υπόσχεται να τα καταστήσει πιο δυσδιάκριτα από το παλιό πράσινο, συγχέοντάς τα καλύτερα με το περιβάλλον. Με ακτίνα 845 χλμ και δυνατότητες STOL που επιτρέπουν στον τύπο να επιχειρεί σχεδόν από οπουδήποτε, τα βορειοκορεατικά Υ-5 πληρούν τα προσόντα για μυστικές αποστολές Ειδικών Δυνάμεων ενώ τα διάσπαρτα προκεχωρημένα αεροδρόμιά τους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβιωσιμότητας σε περίπτωση πολέμου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον νοτιοκορεατικό ιστότοπο Chosun Ilbo, οι ασκήσεις επιλέκτων μονάδων με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αύξηση –μόνο στα τελευταία γυμνάσια μεγάλης κλίμακας έλαβαν μέρος 10.000 με 15.000 άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στα άλματα αλεξιπτωτιστών –εξάσκηση για την ρίψη καταδρομέων πίσω από τις γραμμές του εχθρού;

Ένα άλλο σενάριο προβλέπει την διείσδυση ομάδων Ειδικών Δυνάμεων εφοδιασμένων με μικρές πυρηνικές «βρώμικες βόμβες». Η εμφάνιση στην μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της Πιόνγκγιάνγκ στρατιωτών που φορούσαν γιλέκο στο πρόσθιο μέρος του οποίου υπήρχε ένα «σακκίδιο» με το χαρακτηριστικό προειδοποιητικό σήμα της ραδιενέργειας, προκάλεσε σίγουρα αίσθηση και σε πολλούς ανησυχία.

Υποτίθεται πως η αποστολή τους είναι η διείσδυση στον Νότο και το «φύτεμα» dirty bombs για την πρόκληση ακόμη μεγαλύτερης σύγχυσης –και απωλειών– σε ενδεχόμενη σύρραξη. Βεβαίως, οι πιο ψύχραιμοι ίσως μειδιάσουν στην σκέψη ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί πρόθυμοι να πεθάνουν για τον «Υπέρτατο Ηγέτη», για να μην πούμε ότι είναι πολύ εύκολο να ράψεις το σήμα της ραδιενέργειας σε ένα γιλέκο για να σκορπίσεις τον τρόμο, χωρίς να έχεις καν πυρηνικά στο εσωτερικό του.

Και δίχως αυτά, το ενδεχόμενο και μόνο φανατισμένων κομμάντος σε αποστολή αυτοκτονίας, είναι… αρκετά αποθαρρυντικό από μόνο του. Όμως ο Κιμ Γιόνγκ Ουν έχει αποδείξει σε πλείστες περιπτώσεις ότι στην προπαγάνδα έχει ιδιαίτερη έφεση.

 

Πετώντας την «Άννουσκα»

Ο λόγος που τα An-2 και τα αντίγραφά τους πετούν ακόμη, είναι διότι δεν υπάρχουν πια αεροπλάνα σαν κι αυτά. «Αν θέλεις ένα αεροπλάνο που να μπορεί να μεταφέρει 10 στρατιώτες, πολίτες ή… κατσίκες, επιχειρώντας πρακτικά από οπουδήποτε και να προσγειώνεται οπουδήποτε, τότε θέλεις ή ένα τέτοιο –ή ελικόπτερο» λένε χαρακτηριστικά όσοι πέταξαν μαζί του.

«Πετώντας με το An-2 δεν μοιάζει με κανένα άλλο αεροπλάνο» τονίζει ο Bernie Leighton. «Επειδή είναι tail-dragger, με το που ανεβαίνεις στο αεροπλάνο και μπαίνεις στην καμπίνα όλα… γέρνουν προς τα πίσω! Επίσης είναι ένα πολύ σταθερό αεροπλάνο –αισθάνεσαι κάθε τράνταγμα κατά την τροχοδρόμηση στο έδαφος και την κίνηση των επιφανειών ελέγχου. Άλλωστε δεν σχεδιάστηκε για την άνεση των επιβαινόντων» σημειώνει.

Η άντωση που παρέχουν οι μεγάλες –διπλές– πτέρυγες χαρίζουν στο An-2 απίστευτα μικρές ταχύτητες. Ο χειριστής μπορεί να πετάξει το αεροπλάνο με το ταχύμετρο στα 30 μίλια (48 χλμ/ώρα) έχοντας τον πλήρη έλεγχό του. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει ταχύτητα απώλειας στήριξης γι’ αυτό και δεν αναγράφεται στο manual! H δυνατότητα να πετά αργά και σταθερά καθιστά τον τύπο ιδανικό για εκπαίδευση αλεξιπτωτιστών, τόσο σε άλματα σταθερού ιμάντα όσο και σε άλματα ελεύθερης πτώσης.

Όμως δεν είναι το μόνο προσόν της σχεδίασης του Γραφείου Αντόνοφ. Τα flaps στο An-2 εκτείνονται σε ολόκληρο το μήκος του χείλους εκφυγής των κάτω πτερύγων και τα slats στο χείλος προσβολής των επάνω ακόμη περισσότερο, κάτι που σημαίνει μεγάλη άντωση και γελοιωδώς μικρές ταχύτητες. Αν ο άνεμος είναι αρκετά δυνατός, ο πιλότος μπορεί να κάνει το αεροπλάνο να «στέκεται» στον αέρα και κατόπιν να πετά προς τα πίσω, αγαπημένο τρυκ στα airshows που πάντα εντυπωσιάζει.

«Με κατά μέτωπο άνεμο 15 με 20 κόμβους, μπορείς να φέρεις το αεροπλάνο σε αιώρηση» εξηγεί ο Bill Leary, υπεύθυνος πτήσεων του An-2 Club στο αεροδρόμιο Popham, στο Basingstoke. «Κατεβάζεις flaps και slats, στρέφεις το αεροπλάνο 40ο στον άνεμο, δίνεις πάρα πολύ ισχύ στον κινητήρα και το «κρατάς» εκεί…»

Το An-2 είναι ευχάριστο στη πτήση αλλά απαιτεί και πολλή προσοχή. Είναι πολύ ευαίσθητο στο χειριστήριο –ουσιαστικά το αεροπλάνο «θέλει» να πετάξει, γι’ αυτό και θέλει το στικ ελαφρά μπροστά. Το πώς στρίβει, είναι μια άλλη ιστορία… Επειδή οι επιφάνειες ελέγχου κινούνται μηχανικά, χωρίς υδραυλική υποβοήθηση, το αεροπλάνο θέλει μπράτσα σιδερά! Επίσης, είναι αρκετά φιλικό. «Το An-2 μπορεί να σε σκοτώσει μόνο αν κάνεις κάτι ηλίθιο με αυτό» τονίζουν πιλότοι με άπειρες ώρες πτήσης στο log book.

Η δε κατασκευή του είναι τόσο απλή που δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς για κόπωση μετάλλου ενώ αν ο πιλότος χάσει κινητήρα, δεν έχει παρά να τραβήξει το στικ τελείως πίσω και να διατηρήσει επίπεδες τις πτέρυγες: στα 40 μίλια (64 χλμ/ώρα) εκτείνονται τα slats και μόλις η ταχύτητα πέσει στα 25 μίλια (40 χλμ/ω) το αεροπλάνο αρχίζει κάθοδο με ρυθμό αντίστοιχο αλεξιπτώτου μέχρι να προσγειωθεί κάπου. Μια χαρά αεροπλάνο για επιχειρήσεις ανορθοδόξου πολέμου πίσω από την DMZ.

 

Αλέξανδρος Θεολόγου


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

18 ΣΧΟΛΙΑ

18 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
tsimuha2

Ωωωωωω γραψατε καλα λογια για ενα σοβιετικο συστημα,για κατσε να βαλω ειδησεις στην τηλεοραση να δω αν επεσε κανενας φουρνος στην Αθηνα.

Manolis

Oχι στην Αθηνα , μονο στα Γιαννενα ειχαμε ενα συμβαν:
https://www.altsantiri.gr/ellada/michani-sta-ioannina-isevale-se-fourno-enas-sovara-travmatias-ikones/

tsimuha2

Mε γεια βρε ,πηρες προαγωγη σε Consigliere της ΠΤΗΣΗΣ.

ACHERON

Το ukranian connection όμως μάλλον δέν τὄπιασες.

Φίλιππος

Κοίτα να δείς που σε μερικά χρόνια θα βάζουν κι εμάς σε αντίστοιχα ρεπορτάζ…

Manolis

Εδω το εχω αλλα δεν θα το πω, θα αφησω τον Προβοκατωρα να το πει που εχει το κοπυραιτ.

Θανασης

Στην πτηση του δεν είναι τοσο ασχημο και οι επιδοσεις του μειαζουν περισσοτερο με επιδοσεις μαχητικου σε προσγειωση αλλα μην τηχον και ξεχαστείς στις στροφες και το τραβηξεις αργα το χειρηστηριο του.
Κατά τα αλλα είναι ένα ευκολοσυστηρητο αεροσκάφος και ασυμφορο οικονομικα για αερομεταφορες.

Νικος

An-2 vs V-22. Στελνω το αρθρο στον Καμμένο, κατι πηρε το αυτι μου οτι τον προβληματιζουν πολυ τα ΝΗ90, αν τα δωσουμε παιρνουμε καμμια 100αρια Αn-2.

Kgeorge

Δεν θα πάρουμε αλλά θα τα φτιάξουμε εδώ, στο διπλανό εργοστάσιο από αυτό που φτιάχνει τα Καλάσνικοφ

Νικος

Mοντελιστικο λουκουμι

Chris07

Αν τα περάσουν ένα χέρι azax θα τα κάνουν αόρατα τότε θα έχουν μια ελπίδα εναντίον των f35.
πέρα την πλάκα φαντάζεστε να ρίξουν με αυτό το αεροπλάνο f35 κατά λάθος θα πέσει τρελλό γέλιο. όπως τότε με τους σερβους και το f117.

tsimuha2
Νίκος Μπινιχάκης

Να σοβαρευτούμε λιγάκι;

Flight

Σοβαροί είμαστε

Em.Ti

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι στον Ανορθόδοξο Πόλεμο δεν μετράνε τα πιο εξελιγμένα μέσα, αλλά αυτά που κάνουν την δουλειά.

Παραδείγματα άλλωστε υπάρχουν πολλά: τα Bronco, τα Invader κ.α. πολλά.

Spyros

Δεν αφορά μόνο τον ανορθόδοξο πόλεμο το θέμα. Δείτε πχ το A-10. Αναπτύχθηκε γιατί μετά το Βιετνάμ, όπου «αρχαιολογίες» όπως Α-1 Skyraider και A-26 Invader είδαν χρήση με ικανοποιητικά αποτελέσματα, κάποιος σκέφτηκε: “Βρε παιδιά μήπως είναι λάθος τελικά να σχεδιάζουμε μαχητικά και βομβαρδιστικά με αποκλειστικό γνώμονα τη χρήση σε πυρηνικό πόλεμο με την ΕΣΣΔ”; Το Bronco είχε ήδη δώσει το παράδειγμα, αλλά η αεροπορία ήθελε κάτι πιο ικανό. Δεν υποστηρίζω σοβαρά πως ένα διπλάνο θα μπορούσε να υποκαταστήσει σε επιχειρήσεις ελικόπτερα πχ σαν το Chinook το 2017, αλλά σίγουρα κάποιος καλός λόγος θα υπάρχει που παραμένουν σε χρήση τόσα απο… Read more »

STRATOS

Το An-2 είναι εκπληκτικό αεροσκάφος. Είχα μιλήσει με 1 εκπαιδευτή αλεξιπτωτιστών σε αερολέσχη χώρας ανατολικής Ευρώπης και μου είχε πει ότι έχουν μείνει από κινητήρα σε χαμηλό ύψος πάνω από 10 φορές και το αεροσκάφος προσγειώθηκε κανονικά με πλήρες φορτίο (δεν χρειάστηκε να το εγκαταλείψουν οι αλεξιπτωτιστές)!!! Δεν ξέρω τι ίχνος αφήνει στα Radar το An-2, αλλά λέγεται ότι η κινέζικη έκδοση με την ξύλινη έλικα και τα φτερά από Canvas είναι σχεδόν αόρατο. Το τελείως κουφό που είχα διαβάσει σε 1 βιβλίο ενός απόστρατου της Βρετανικής SAS(εποχές ψυχρού πολέμου) είναι ότι στο E-3 Sentry το An-2 ήτανε stealth!!. Το… Read more »

tsimuha2

To μοντερνο ΑΝ-2, εντυπωση κανει το πολυ μικρο μηκος απογειωσης (στην αρχη του βιντεο ) και αντιστοιχα προσγειωσης (στο τελος).Επισης γυρω στο 2,00 “φαινεται” να μενει ακινητο.

https://www.youtube.com/watch?v=8CwE2W8JmHg

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εδώ κυρώσεις, εκεί κυρώσεις, που είναι οι κυρώσεις; 

Η επιβολή ή όχι κυρώσεων στην Τουρκία είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την ΕΕ στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν θα ήταν υπερβολή...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Με Meteor τα ελληνικά Rafale, ο απόλυτος Α/Α πύραυλος της...

81
 Τον τελευταίο καιρό, οι θετικές ειδήσεις στο χώρο των αμυντικών προμηθειών, έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται. Μια ακόμη επιβεβαίωση της ορμητικότητας με την οποία έχει...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 October #329

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 October #377

Αγορά 1.99

Related News

1821: Αυτός ο άγνωστος, έρευνα του ΚΕΦίΜ-MARC αποκαλύπτει την άγνοια της Ελληνικής κοινωνίας

Με την 200ή επέτειο της Εθγερσίας να απέχει πλεόν λιγότερο από ένα χρόνο, μια έρευνα της MARC Α.Ε. για λογαριασμό του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος...

Κλιμακώνεται η κατάσταση στην Κορέα – Βορειοκορεατικά στρατεύματα στα συνορα

Με μια απορριπτική ανακοίνωση η Βόρεια Κορέα απέκρουσε την πρόταση της Σεούλ για την αποστολή αντιπροσώπων για να αποκλιμακώσει την ένταση των τελευταίων ημερών...

Επιμένει η Τουρκία στον Έβρο: “Οι Έλληνες παραβίασαν τα σύνορά μας” λέει το υπουργείο εξωτερικών τους

Σε ανακοίνωση προέβη νωρίτερα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών μετά από πλήθος δημοσιευμάτων στον ξένο Τύπο περί παράνομης κατοχής τμήματος ελληνικού εδάφους από άνδρες του...

Covid-19 και Fake News: ΕΕ και ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για (συστηματική) παραπληροφόρηση

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται Ρώσοι αξιωματούχοι για την επικοινωνιακή εκμετάλλευση και διασπορά ψευδών ειδήσεων που έχουν κάνει σχετικά με...

Παγκόσμια η αύξηση των εξοπλισμών σε έναν κόσμο αστάθειας

του Jonathan MarcusΤο 2019 σημειώθηκε αύξηση των παγκόσμιων εξοπλισμών κατά 4% σε σχέση με το 2018, η μεγαλύτερη αύξηση εδώ και μια δεκαετία.Τα νούμερα...
- Advertisement -