Β. Κορέα: Υπό την επιτήρηση κατασκοπευτικών αεροσκαφών για την αποκρυπτογράφηση του «Iskander» της Πιόνγκγιάνγκ  

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 20
  •  
  •  

Μπορεί η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ιράν να απασχολεί τις τελευταίες ημέρες την επικαιρότητα όμως πιο μακριά παίζεται ένα άλλο παιχνίδι. Μετά τις πρόσφατες εκτοξεύσεις πυραύλων από το καθεστώς της Πιόνγκγιάνγκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενισχύσει την παρακολούθηση των βορειοκορεατικών δραστηριοτήτων στην Κορεατική Χερσόνησο με «ειδικά» μέσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η USAF έχει αναπτύξει στην περιοχή ένα RC-135W Rivet Joint το οποίο εντοπίσθηκε από ερασιτέχνες που παρακολουθούν τις αεροπορικές συχνότητες και τις κινήσεις αεροσκαφών πάνω από την Σεούλ και την επαρχία Gyeong-gi στις 14 Μαΐου, την τρίτη αποστολή του σε διάστημα μιας εβδομάδος. Χάρη στον ειδικό εξοπλισμό που διαθέτει το RC-135W δύναται να ανιχνεύει μια επικείμενη εκτόξευση συγκεντρώνοντας στοιχεία τηλεμετρίας και άλλα δεδομένα και να ιχνηλατεί την τροχιά του πυραύλου.

«Φορτωμένα» με ό,τι πιο σύγχρονο στον τομέα της ηλεκτρονικής αναγνώρισης, τα RC-135V/W Rivet Joint πετούν με πολυπληθή πληρώματα χειριστών συσκευών ηλεκτρονικών υποκλοπών, αναλυτών και γλωσσολόγων, μεταδίδοντας κατά την διάρκεια της αποστολής επεξεργασμένες και μη πληροφορίες στην βάση μέσω ζεύξης δεδομένων. Ένα τυπικό επιχειρησιακό πλήρωμα αποτελείται από τρεις πιλότους και δύο ναυτίλους ενώ αναλόγως των απαιτήσεων της αποστολής ο αριθμός των χειριστών συστημάτων κυμαίνεται από 21 έως 27 –τρεις αξιωματικούς ηλεκτρονικού πολέμου, 14 χειριστές συστημάτων Πληροφοριών και τέσσερεις ιπτάμενους τεχνικούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία ‘Rivet Joint’ πάνω από την μητροπολιτική Σεούλ είχε παρατηρηθεί τρεις φορές τον προηγούμενο μήνα. Αν και δεν αποκλείεται να εντάσσεται στις συνήθεις επιχειρήσεις των αμερικανικών δυνάμεων στην Κορέα, ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν ότι οι δραστηριότητες επιτήρησης έχουν αυξηθεί εν όψει πιθανών νέων εκτοξεύσεων πυραύλων από την Β. Κορέα στο μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017, όταν ο Κιμ Γιόνγκ Ουν βρισκόταν με τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων στο επίκεντρο της δημοσιότητας, οι Αμερικανοί είχαν αναπτύξει στην περιοχή RC-135S Cobra Ball, το «λαγωνικό των πυραύλων». Εφοδιασμένα με ένα πλήθος άκρως απόρρητων αισθητήρων και συσκευών, τα εξειδικευμένα αυτά κατασκοπευτικά αεροσκάφη μετασταθμεύουν από την αεροπορική βάση Offutt της Νεμπράσκα σε διάφορες «περιοχές ενδιαφέροντος» περιμένοντας τις πυραυλικές δοκιμές των «άλλων» και καταγράφοντας τις τροχιές των πυραύλων και τις κεφαλές που ενδεχομένως φέρουν κατά το τελικό στάδιο επανεισόδου τους (re-entry phase) στην ατμόσφαιρα.

Για την συλλογή των πληροφοριών που θα δώσουν στους αναλυτές τα κομμάτια της εικόνας που λείπουν, τα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με ένα πανίσχυρο ραντάρ στην δεξιά πλευρά της ατράκτου το οποίο σε συνδυασμό με κάμερες (υπερύθρων και μη) καταγράφουν την πορεία των πολεμικών κεφαλών. Τα Cobra Ball ξεχωρίζουν από τα άλλα αεροσκάφη «ειδικών αποστολών» της USAF από την μαύρη αντιθαμβωτική επιφάνεια της δεξιάς πτέρυγας που περιορίζει τις αντανακλάσεις και επιτρέπει ευκρινέστερες φωτογραφίες.

Μετά τον εντοπισμό της μετακίνησης ενός φορέα/εκτοξευτή έπειτα από τις πρόσφατες εκτοξεύσεις στις 4 και 9 Μαΐου, Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες έχουν θέσει την Βόρεια Κορέα «στο μικροσκόπιο». Αυτό που τους ανησυχεί περισσότερο δεν είναι οι δύο MLRS των 240 και 300 χιλ. που δοκιμάστηκαν αλλά ο νέος τύπος βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς (Short Range Ballistic Missile) που θυμίζει… ύποπτα τον ρωσικό Iskander ή SS-26 ‘Stone’ κατά ΝΑΤΟ.

Φωτογραφίες από εκτόξευση Iskander και του βορειοκορεατικού SRBM δείχνουν εξαιρετικές ομοιότητες, με τον τρόπο διασποράς των αναλωσίμων τμημάτων να είναι κυριολεκτικά ίδιος. Αναλυτές εικάζουν ότι είτε η Πιόνγκγιάνγκ εισήγαγε ρωσικούς Iskander, είτε ο πύραυλος είναι «κλώνος» τους προερχόμενος από άλλη χώρα ή οι Βορειοκορεάτες μηχανικοί κατάφεραν με βάση τα σχέδια του Iskander να κατασκευάσουν αντίγραφό του, με ή χωρίς ξένη τεχνική βοήθεια.

Επίσης ο πύραυλος μοιάζει αρκετά με τον νοτιοκορεατικό Hyunmoo-2 αλλά και τον ουκρανικό Grom που φέρεται ότι είναι υπό ανάπτυξη. Οι περισσότεροι αναλυτές ωστόσο πιστεύουν ότι οι ομοιότητες με τον ρωσικό πύραυλο είναι πολύ έντονες για να αγνοηθούν.

Εφόσον το σενάριο της απευθείας προμήθειας Iskander από την Ρωσία επιβεβαιωθεί, αυτό σημαίνει ότι η Πιόνγκγιάνγκ θα έχει ένα σύστημα ικανό για στρατηγικά πλήγματα ακριβείας εντός της Ν. Κορέας διαπερνώντας τις υπάρχουσες αντιβαλλιστικές δυνατότητές της. Μια τέτοια εξέλιξη δικαιολογεί την ανάπτυξη «ειδικών» αναγνωριστικών assets στην περιοχή και με το παραπάνω.

Αλέξανδρος Θεολόγου   

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 20
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Ηλίας
Guest
Ηλίας

Τα Rivet Joint και άλλα παρόμοια πετούν σχεδόν καθημερινά από τη Σούδα στη Μαύρη Θάλασσα περνώντας πάνω από την Ελλάδα. Αραγε ρίχνουν και μια ματιά και σε εμάς;

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Ε όλο και κάτι θα βλέπουνε….

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Μόνο μια γρήγορη, στα μουλωχτά!