Ο “Υπέρτατος” επιθεώρησε το νέο υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας

3
North Korean leader Kim Jong Un visits a submarine factory in an undisclosed location, North Korea, in this undated picture released by North Korea's Central News Agency (KCNA) on July 23, 2019
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεώρησε το νέο υποβρύχιο του Ναυτικού της χώρας παρουσία δημοσιογράφων του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων KCNA, σύμφωνα με το οποίο εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι «το νέο υποβρύχιο είναι ικανό να εφαρμόσει απολύτως τους στρατιωτικούς στρατηγικούς στόχους» της Βόρειας Κορέας.

Το KCNA μάλιστα πήγε ένα βήμα παραπέρα ισχυριζόμενο ότι το νέο υποβρύχιο θα χρησιμοποιηθεί για ασκήσεις στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να γίνει αμέσως βέβαια καθώς δεν υπάρχει ακόμα εκπαιδευμένο πλήρωμα για τον σκοπό αυτό, πράγμα που θα αργήσει αρκετά.

Το πρακτορείο πάντως δεν διευκρίνισε το είδος των όπλων που έχουν εγκατασταθεί στο υποβρύχιο. Σύμφωνα με άλλες αναφορές στον διεθνή τύπο πάντως, εκτός από συμβατικές τορπίλες ο προσανατολισμός του υποβρυχίου θα είναι στην στρατηγική πυρηνική κρούση και για τον σκοπό αυτό θα μπορεί να φέρει έναν πολύ μικρό αριθμό, όχι πάνω από τρεις, υποβρυχίως εκτοξευόμενους βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας.

Ο μικρός αριθμός βαλλιστικών πυραύλων καθώς και η μικρή εμβέλεια αυτών υπαγορεύεται αναγκαστικά από το μικρό εκτόπισμα του υποβρυχίου που δεν φαίνεται να ξεπερνάει τους 2.500 με 3.000 τόνους. Σε ένα υποβρύχιο τέτοιου εκτοπίσματος προφανώς οι περιορισμοί μεγέθους υπαγορεύουν και τον οπλισμό και εξοπλισμό που μπορεί να φέρει το σκάφος.

SLMB τελικά δοκίμασε η Πιονγκγιάνγκ;

Υπενθυμίζεται ότι αποτελεί πάγια επιδίωξη της Βόρειας Κορέας η απόκτηση υποβρύχιων για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων προκειμένου να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης των στρατηγικών της δυνάμεων. Για τον σκοπό αυτό είχε διεξάγει και τουλάχιστον δυο πετυχημένες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων ώστε να μπορέσει να πιστοποιήσει την συγκεκριμένη ικανότητα, μία τον Αύγουστο του 2016 και μία ακόμα το Φεβρουάριο του 2017.

Οι δοκιμές έγιναν από ένα παλιό πειραματικό υποβρύχιο με ικανότητα μεταφοράς μόλις ενός υποβρυχίως εκτοξευόμενου βαλλιστικού πυραύλου, ένα πρώην σοβιετικό κλάσης Golf II, το οποίο αναφέρεται ότι ήταν υπό απόσυρση και πουλήθηκε στη χώρα το 1993 προκειμένου να διαλυθεί για σκραπ, πράγμα που όμως δεν έγινε ποτέ.

Νέα δοκιμή SLBN της Πιονγκγιάνγκ

Κατά πάσα πιθανότητα, το νέας ναυπήγησης υποβρύχιο που επιθεώρησε ο Κιμ είναι βασισμένο στην συγκεκριμένη κλάση, αν δεν είναι πιστό αντίγραφό του. Φυσικά το τεχνολογικό επίπεδο ηλεκτρονικών και οπλικών συστημάτων είναι εντελώς άγνωστο και ουσιαστικά πρόκειται για ό,τι καλύτερο μπόρεσαν να αντιγράψουν και εξελίξουν οι βορειοκορεάτες από πρώην σοβιετικά και κινέζικα συστήματα έπεσαν στα χέρια τους.

Το θέμα είναι ότι μιλάμε για ένα υποβρύχιο συμβατικής πρόωσης και άγνωστο επιτυγχανόμενου ηχητικού ίχνους που θα έχει προφανείς περιορισμούς ακτίνας δράσης με αποτέλεσμα ο επιχειρησιακός του χώρος να μην μπορεί να είναι πέρα από τα ύδατα της Βόρειας Κορέας. Σε πρώτη φάση η βάση προορίζεται να βρίσκεται σε ναύσταθμο στις ανατολικές ακτές της χώρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
AESA
Member
Famed Member
AESA

Σημειώσεις είναι ή η διαθήκη τους;

Mitsos_Mantzos
Member
Mitsos_Mantzos

Χαχαχαχαχαχα Καλό.
Ειναι το κλασικό παιδί με το μπλοκάκι που παίρνει τις παραγγελίες.

AESA
Member
Famed Member
AESA

Όποιος τον συναντά γράφει. Με δεδομένο πως γνωρίζουν τι συμβαίνει σε άλλους μάλλον για διαθήκη μου μοιάζει.