Τα ολοκαίνουργια νορβηγικά F-35 έχουν ένα… θεματάκι

6
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο χειμώνας που έρχεται θα δυσκολέψει τους Νορβηγούς χειριστές που πετούν με τα καινούργια μαχητικά 5ης γενιάς της Luftforsvaret. Αυτοί μπορεί να είναι εξοικειωμένοι με τις επιχειρήσεις υπό τις απαιτητικές συνθήκες του σκανδιναβικού χειμώνα αλλά τα αεροπλάνα τους όπως φαίνεται όχι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αλεξιπροχώριο από Kevlar που φέρουν τα νορβηγικά F-35Α για να επιβραδύνουν κατά την προσγείωσή τους στους βραχείς, παγωμένους διαδρόμους των αεροπορικών βάσεων της χώρας, δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Popular Mechanics, το αλεξιπροχώριο, το οποίο αναπτύσσεται από ειδικά σχεδιασμένο ατρακτίδιο ώστε να μην διακυβεύεται το stealth προφίλ του αεροπλάνου, υποτίθεται ότι έχει όριο τις 10.000 προσγειώσεις πριν αστοχήσει ωστόσο στην πράξη αστοχεί νωρίτερα απ’ ότι προβλέπεται.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη χειρότερο καθώς μια πιθανή λύση δεν αναμένεται νωρίτερα από τον… επόμενο χειμώνα. Αυτό σημαίνει ότι οι Νορβηγοί πιλότοι θα πρέπει να προσγειώνονται «σφικτά» καταναλώνοντας όσο το δυνατόν μικρότερο μήκος διαδρόμου. Σημειωτέον ότι το Drag Chute System είχε δοκιμαστεί αρχικά από την USAF στην αεροπορική βάση Eielson, στην Αλάσκα, πριν αρχίσουν οι Νορβηγοί τα δικά τους τεστ τον Φεβρουάριο του 2018 στην βάση Ørland.

Α και η Lockheed Martin επεξεργάζεται ήδη τροποποιήσεις που θα επιλύσουν το πρόβλημα, το θέμα δεν αφορά μόνο τα νορβηγικά F-35 καθώς άλλες χώρες που πετούν τον τύπο θα μπορούσαν να προμηθευτούν το σύστημα προκειμένου τα τζετ να προσγειώνονται με ασφάλεια σε διαδρόμους που έχουν υποστεί ζημιές κατά την διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων ή σε βραχείς διαδρόμους μικρών νησιών. Υπενθυμίζεται ότι η Βασιλική Νορβηγική Αεροπορία πρόκειται να παραλάβει συνολικά 52 αεροσκάφη F-35 εις αντικατάσταση των 55 μαχητικών F-16 που διαθέτει σήμερα (46 μονοθέσια F-16A MLU και 9 διθέσια F-16B) κατανεμημένα σε δύο Μοίρες, την 331 στο Bodø και την 338 στο Ørland.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Mitsos_Mantzos
Member
Mitsos_Mantzos

Γέλασα με τον τίτλο, ωραίο άρθρο.

d.b
Member
d.b

Καθε διαφοροποιηση απο τα Αμερικανικα δημιουργει προβλημα. Οχι δυσεπίλυτο βεβαια

stepa
Guest

το προβλημα εχει να κανει με την μειωση της αποτελεσματικοτητας του συστηματος πεδησης σε συνθηκες παγετου.Κατι που ισχυει γενικοτερα Γι αυτο υπηρξε και η απαιτηση εγκαταστασης του συστηματος απο την Νορβηγικη αεροπορια.

Spider
Member
Noble Member
Spider

Άμα δεν ήθελαν να έχουν τέτοια θέματα, ας αγόραζαν F-35B ή F-35C….

Yannis
Member
Active Member
Yannis

Ένα σχόλιο με καλή πίστη και πρόθεση από ένα γέρο, δε χρειάζεται να το κοινοποιήσετε. Το ζήτημα είναι πολύ διαδεδομένο στην Ελλάδα σημερα και όλοι κάνουν αυτό το λάθος.
“το stealth προφίλ” => “το προφίλ stealth”
Οι ξένες λέξεις είναι αντικειμενικοί και όχι επιθετικοί προσδιορισμοί και μπαίνουν μετά το υποκείμενο.

Flight and Space
Admin
Famed Member

Κάθε άλλο, και κάθε παρατήρηση είναι θεμιτή και καλοδεχούμενη. Το κοινοποιούμε (εγκρίνοντας το σχόλιο) απλά και μόνο για να σας ευχαριστήσουμε, όχι μόνο για την παρατήρηση, όσο και για τον τρόπο που επιλέξατε να μας την κάνετε…