Η NSPA (NATO Support & Procurement Agency) ανακοίνωσε στις 8 Απριλίου την υπογραφή της 4ης σύμβασης για την παράδοση υλικών υποστήριξης για τα ελικόπτερα NH90 που χρησιμοποιούν το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία.
Το συμβόλαιο διάρκειας 3+2 ετών τέθηκε σε ισχύ από την 1η Απριλίου και υπογράφηκε από την NSPA και την κατασκευάστρια εταιρεία NHIndustries. Η τελευταία ιδρύθηκε το 1992, σχεδίασε, ανάπτυξε και παράγει το NH90. Η NHIndustries ανήκει στις Airbus Helicopters (62,5%), Leonardo (32%) και Fokker (5,5%).
Ο γενικός διευθυντής της NSPA, Peter Dohmen, ανέφερε: «Αυτή η τέταρτη σύμβαση επιβεβαιώνει τη δέσμευση της NSPA στο πρόγραμμα NH90. Αποστολή μας είναι να προσφέρουμε αποδοτικές και οικονομικά συμφέρουσες λύσεις στους πελάτες μας και αυτό το πλαίσιο θα διασφαλίσει ότι τα κράτη θα είναι ικανά να συνεχίσουν να παραγγέλνουν ανταλλακτικά με αποτελεσματικότητα, διασφαλίζοντας την επιχειρησιακή αποδοτικότητα του NH90».
Διεθνές συμβόλαιο υποστήριξης των NH90 χωρίς συμμετοχή της Ελλάδας
Ο γενικός διευθυντής της NAMERA, Giorgo Gomma, τόνισε: «Αυτό το συμβόλαιο είναι άλλο ένα ορόσημο στην μακρά αποστολή της NAHEMA να διασφαλίσει στον στόλο των NH90 την εξαιρετική υποστήριξη που του αξίζει και, επιπλέον, μαρτυρά την έξοχη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ δύο σημαντικών νατοϊκών οργανισμών σαν τις NAHEMA (NATO Helicopter Management Agency) και NSPA».
Η πρόεδρος της NHIndustries, Nathalie Tarnaud-Laude, συμπλήρωσε: «Η υπογραφή του συμβολαίου είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα ότι η συνεργασία, που αναπτύχτηκε εδώ και 16 χρόνια, έχει τώρα φτάσει έναν υπολογίσιμο βαθμό εκτίμησης από τους πολύτιμους μας πελάτες, οι οποίοι επιχειρούν 11 εκδόσεις του ελικοπτέρου. Η NHI κατανοεί πλήρως τη σημασία από την εμπειρία των πελατών και εργάζεται συνεχώς πλάι στους εταίρους της ώστε να βελτιώνει διαρκώς τη λειτουργικότητα και την οικονομική προσιτότητα».
Η NSPA προσφέρει λογιστική υποστήριξη στη NAHERA και τα πέντε κράτη, έχοντας πρόσβαση σε έναν κατάλογο ανταλλακτικών που περιλαμβάνει περισσότερα από 15.000 εξαρτήματα, αλλά όχι τον κινητήρα και αναλώσιμα. Το NH90 είναι μεσαίου μεγέθους ελικόπτερο που υπηρετεί σε 13 χώρες. Μέχρι τώρα έχουν παραδοθεί περισσότερα από 400 NH90, τα οποία έχουν συμπληρώσει παραπάνω από 200.000 ώρες πτήσης.
Παράταση (ακόμα ενός) διαγωνισμού υποστήριξης των ελικοπτέρων NH90
Η Ελλάδα επέλεξε το NH90 τον Νοέμβριο του 2002 και προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης αγοράς 20 ελικοπτέρων στις 2003 με κόστος €699 εκατομμύρια. Από τα 20 ελικόπτερα (16 μεταφορικών, 4 ειδικών αποστολών) εκκρεμεί η παράδοση έξι. Πέρα από τις σημαντικές καθυστερήσεις στις παραλαβές, αποτελεί μεγάλο αγκάθι η απουσία συμφωνίας Εν συνεχείας Υποστήριξης (FOS-Follow on Support), που έχει δημιουργήσει προβλήματα στην επιχειρησιακή αξιοποίηση. Η απαίτηση είναι επιτακτική τουλάχιστον τα τελευταία έξι χρόνια, αλλά δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί…
αληθεια…. 18 χρόνια μετά, τι ακριβώς περιμένουν για να παραδώσουν τα υπολοιπα 6?
…. τα χρήματα τους.
Δεν νομιζω οτι η μη παραλαβη τους, οφειλεται σε μας.
Τα ΝΗ-90 υπογράφτηκαν Αύγουστο του 2004 επί κυβέρνησης Σημίτη με ΥΠ.ΑΜ τον Γιάννο Παπαντωνίου (που αποφυλακίστηκε πρόσφατα) χωρίς καμία σύμβαση Follow On Support με την λογική του ότι θα κανιβαλίζουμε απο ανταλλακτικά το κάθε καινούργιο ελικόπτερο που θα έρχεται για να πετάνε τα πρώτα που παραλάβαμε…
Αυτός ο εγκληματίας και για άλλες συμβάσεις ΥΠ.ΑΜ θα έπρεπε να σαπίσει στην φυλακή αλλα τον βγάλαμε έξω να απολαμβάνει λιακάδα.
Ένα από τα πλέον αποτυχημένα προγράμματα προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Και ενώ στο άλλο προβληματικό πρόγραμμα, των C-27, η προμηθεύτρια εταιρεία εδέησε ικατόπιν μερικών ετών να αρχίσει να ασχολείται με τα προβλήματα του αεροσκάφους, η NHIndustries κατέβαλλε κάθε προσπάθεια να αφήσει την επίλυση των (πολλών και σοβαρών) προβλημάτων για μετά την παρέλευση … δεκαετίας. Προφανώς και η απόσυρσή τους – φημολογείται ότι χρήστες του τύπου προγραμματίζουν την απαρχή … ξεφορτώματος στην εικοσαετία χρήσης – θα επιλύσει και τα τελευταία.
Όσο για τα δικά μας.. Δεν τα πουλάμε καλύτερα.. Έστω και για scrap. Αφού ποτέ δεν πρόκειται να πετάξουν, θα γλυτώσουμε το κόστος αποθήκευσης
Πέταμα ότι έχουμε και κάνουμε μία σωστή σύμβαση για τα AgustaWestland AW159 Wildcat, με υποστήριξη εφ’ όρου ζωής. Όλο ημιτελείς συμφωνίες και πλήρωνε λαέ για προμήθειες. Και όταν αντιδράς, αφήνουν τον εξοπλισμό να σαπίσει για 50 χρόνια, για να τους πεις και ευχαριστώ που θα ξαναπρομηθευτούμε με τον τρόπο που γνωρίζουν. Η αρμοδιότητα των προμηθειών και της ανάπτυξης της πολεμικής βιομηχανίας πρέπει να περάσει στις ένοπλες δυνάμεις.
Τι μας χαλαει να τα μεταπουλησουμε και να τα αντικαταστησουμε μαζι με τα χιουι με τουμπανες εκδοσεις του … ΜiMi17? 😛
Γιατι για blackhawk χλωμο το βλεπω να βρισκουμε διαθεσιμα για παραχωρηση, κατι θα πρεπει να αγορασουμε και μαλιστα σε μεγαλους αριθμους. Σεναριο ΕΦ βεβαια και αυτο, σε καμμια περιπτωση δεν προκειται να παει τετοια αγορα στον πουτιν, not any time soon at least
Η πραγματικότητα είναι ότι μας ταίριαζε ένα ελικόπτερο σαν το MI-17 που για συντήρηση του αρκεί λουκουμάκι….Αν έφευγε η σαβούρα των Ηewey και των ΝΗ-90 και είχε αντικατασταθεί από ΜI-17 ή και Cougar τα πράγματα θα ήταν πολύ καλά και πιο οικονομικά. Όσο για το C-27, σαφώς κάποιος έβγαλε πολλά λεφτά για μεταχειρισμένα α/φη.Πιστεύω ότι το σύνολο των C-27 είναι τα χρέπια της Ιταλικής πολ.αεροπορίας G-222 αναβαθμισμένα σε C-27. Γι’αυτό και το σύνολό τους δεν πέταξε ποτέ, ενώ είναι καλό σαν αεροσκάφος. Νομίζω ότι μας ταιριάζουν και τα ινδικά ελικόπτερα, στο να μην τα πετάμε καθόλου!!!! 😡
…και δυστυχώς, πλέων, η υπογραφή FOS δε λύνει τα προβλήματα!