Βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο στην περιοχή του Περσικού Κόλπου για παν ενδεχόμενο

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Πυρηνοκίνητο υποβρύχιο βρίσκεται σε ετοιμότητα στον Περσικό Κόλπο έτοιμο να χτυπήσει το Ιράν, αν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εξελιχθεί σε ανοιχτή σύγκρουση. Το υποβρύχιο είναι οπλισμένο με πυραύλους “κρουζ” καθένας από τους οποίους φέρει συμβατική εκρηκτική κεφαλή 450 κιλών (1,000 lb) εκρηκτικών, ικανή να καταστρέψει ένα ολόκληρο κτίριο.

Η Βρετανία διαθέτει ένα υποβρύχιο σε μόνιμη περιπολία στον Περσικό Κόλπο με τα πλοία της να εναλλάσσονται. Οι πύραυλοι “Tomahawk” που μεταφέρουν έχουν μήκος 18 μέτρα, είναι ικανοί να χτυπήσουν με απόλυτη ακρίβεια στόχους σε αποστάσεις 2,500 χλμ. προωθούμενοι με ταχύτητες 885 χλμ/ώρα σε μικρά ύψη ενώ καθοδηγούνται από GPS και είναι ικανοί να προγραμματιστούν εν πτήσει για να αλλάξουν στόχο.


Το βρετανικό υπουργείο Αμύνης, στο μεταξύ, εργάζεται για να διασφαλίσει πως -σε περίπτωση κλιμάκωσης- η Βρετανία θα είναι έτοιμη να στηρίξει έμπρακτα τις ΗΠΑ κατά του Ιράν. Ήδη, οι μονάδες που σταθμεύουν στη περιοχή της Μέσης Ανατολής έχουν τεθεί σε συναγερμό, οι βρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ σταμάτησαν την εκπαίδευση Ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και επικεντρώθηκαν στην άμυνα των βρετανικών εγκαταστάσεων και διπλωματικών αποστολών ενώ μονάδες της SAS και της SBS κατευθύνονται στην περιοχή. Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο.

Η ασφάλεια των πρεσβειών στο Ιράκ έχει καταστεί προτεραιότητα μετά τις έντονες διαδηλώσεις κατά της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη τις προηγούμενες μέρες, που οδήγησε στη ραγδαία αύξηση των μέτρων ασφαλείας. Ο υπουργός Αμύνης της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας, δήλωσε πως τα πλοία του Βασιλικού βρετανικού Ναυτικού στην περιοχή του Περσικού Κόλπου είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν απειλές κατά εμπορικών πλοίων που κινούνται από επιθέσεις. Εκτός του υποβρυχίου κλάση Astute, στον Περσικό Κόλπο πλέουν σε ρόλο συνοδείας η φρεγάτα HMS Montrose και το αντιτορπιλικό HMS Defender.


Ανώτατες πηγές του βρετανικού υπουργείου Αμύνης δήλωσαν πως υπάρχει “σχέδιο Α”, “σχέδιο Β” και “σχέδιο ανάγκης” αν όλα πάνε προς το χειρότερο. Από τη μεριά τους οι μυστικές υπηρεσίες MI6 και το υπουργείο εξωτερικών θεωρούν πως η πιθανότητα να απαιτηθεί σχέδιο ταχείας εκκένωσης των βρετανικών δυνάμεων από το Ιράκ βρίσκεται στο 40%. Το υποβρύχιο Astute βρίσκεται σε θέση βολής προς τις ιρανικές συστοιχίες πυραύλων. Οι βρετανικές πηγές τονίζουν πως “δεν θα υπάρξει πρώτο πλήγμα (από μέρους μας) αλλά έχει ληφθεί κάθε δυνατό μέτρο αναλόγως με την αντίδραση του Ιράν στο θάνατο του στρατηγού Σουλεϊμανί”.

“Αν τα πράγματα κλιμακωθούν, η Βρετανία θα είναι έτοιμη να σταθεί δίπλα στις ΗΠΑ”

Ο θάνατος του Σουλεϊμανί από πλήγμα μη-επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ πυροδότησε μεγάλες διαδηλώσεις κατά της Δύσης στο Ιράν με την ηγεσία του να καταφέρεται κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και να ορκίζεται εκδίκηση. Η απόφαση για την εξόντωσή του ελήφθη μετά από πληροφορίες πως προετοίμαζε χτυπήματα κατά Αμερικανών διπλωματών σε όλη τη Μέση Ανατολή ενώ ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως ετοίμαζε και χτυπήματα στο Λονδίνο.


Ο 62χρονος Σουλεϊμανί ήταν υπεύθυνος για την οργάνωση, διεύθυνση και δράση των παραστρατιωτικών ομάδων των Ιρανών Επαναστατικών Φρουρών τα τελευταία 21 χρόνια. Σε αυτόν χρεώνεται μεγάλο μέρος της στήριξης των φιλοϊρανών μαχητών στον Εμφύλιο στη Συρία, χτυπήματα κατά στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ και της Βρετανίας και η στήριξη και άνοδος της αντι-δυτικής πολιτοφυλακής στο Ιράκ και άλλων οργανώσεων στην ευρύτερη περιοχή. Σε απάντηση, οι ΗΠΑ ανέπτυξαν 3,000 άτομα προσωπικό στην περιοχή ενώ η Βρετανία 400.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Γ.Μ.
Guest
Γ.Μ.

“Οι πύραυλοι “Tomahawk” που μεταφέρουν έχουν μήκος 18 μέτρα”.
Μπερδέψατε τα μέτρα με τα πόδια….