Νέα μελέτη επισημαίνει τις συνέπειες ενός πυρηνικού χειμώνα

5
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι εξομοιώσεις έγιναν και τα αποτελέσματα τους είναι επίσημα και χειροπιαστά: Ακόμη και σήμερα ένας πυρηνικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας θα έφερνε πυρηνικό χειμώνα, με σύννεφα αιθάλης και καπνού να καλύπτουν ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτό θα έκανε την μέση θερμοκρασία να πέσει κατά 9 βαθμούς Κελσίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το νέο μοντέλο ταιριάζει με ένα από τα ήδη υπάρχοντα που έχουν ήδη δημιουργηθεί και έχει δημοσιευτεί το 2007. Και οι δύο μελέτες προβλέπουν ένα πυρηνικό χειμώνα που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια, με πάνω από 30% μείωση στις βροχοπτώσεις στους πρώτους κιόλας μήνες, ενώ σύννεφα καπνού θα καλύψουν πρώτα το βόρειο ημισφαίριο και ύστερα το νότιο.

“Εδώ επαναλαμβάνουμε το (σενάριο πυρηνικού πολέμου του 2007) με ένα εναλλακτικό σύγχρονο κλιματικό μοντέλο με υψηλότερη υπολογιστική ανάλυση χρησιμοποιώντας εξομοίωση της χημείας της στρατόσφαιρας.” Γράφουν οι ερευνητές στην δημοσίευση. “Η χρήση πυρηνικών όπλων με τέτοιο τρόπο από τις ΗΠΑ και την Ρωσία θα είχε καταστροφικές συνέπειες σε όλη την υφήλιο”

Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλές διάφορες από την εξομοίωση του 2007. Η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι το στρώμα αιθάλης και καπνού θα διαρκούσε περισσότερο, τουλάχιστο σύμφωνα με το μοντέλο εξομοίωσης Whole Atmosphere Community Climate Model Version 4 (WACCM4), που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες.

Εάν οι ΗΠΑ και η Ρωσία έκαναν πλήρη χρήση του πυρηνικού τους οπλοστασίου, όπως υπολογίζεται στο μοντέλο, περίπου 150 μεγατόνοι αιθάλης θα απελευθερωνόντουσαν στην ατμόσφαιρα, από τις πυρηνικές εκρήξεις και της επακόλουθες φωτιές. Θα κάλυπταν το βόρειο ημισφαίριο σε μια εβδομάδα και ολόκληρο τον πλανήτη σε δύο, μειώνοντας τα επίπεδα ηλιακού φωτός που φτάνουν στην επιφάνεια. Θα έπαιρνε γύρω στα τρία χρόνια πριν αυτά φτάσουν στο 40% από αυτό που είναι σήμερα.

Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από φωτιές, ηφαιστειακές εκρήξεις και τα δεδομένα από προηγούμενες χρήσεις πυρηνικών βομβών ώστε να χαρτογραφήσουν τις τεράστιες κλιματικές αλλαγές που θα γινόντουσαν σε πλανητικό επίπεδο. Αυτό θα συμπεριλάμβανε καταστροφικές απώλειες σοδειάς, αλλαγές στις συνήθεις κατευθύνσεις των ανεμών, και κατάρρευση των καλοκαιρινών μουσώνων.

Αυτή η επικάλυψη από σύννεφα, που θα διασκόρπιζε και θα απορροφούσε την ηλιακή ακτινοβολία, θα έκανε τουλάχιστο μια δεκαετία να διαλυθεί πλήρως, όπως δείχνει η νέα εξομοίωση.

Παρόλα αυτά όμως, τα επίπεδα καπνού και αιθάλης που θα απελευθερωνόντουσαν στην ατμόσφαιρα θα ήταν πολλές φορές μικρότερα από αυτά που συνέβαλλαν στον αφανισμό των δεινοσαύρων. Για αυτόν τον λόγο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι, σαν είδος, θα παραμέναμε ζωντανοί. Αυτό όμως είναι μια υπόθεση που πραγματικά δεν θα θέλαμε να δοκιμάσουμε.

Και εάν τελικά όλο αυτό, είναι ένα μόνο ενδιαφέρον πείραμα πάνω σε ένα μοντέλο που λαμβάνει υπόψη ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, είναι τελικά μια ανατριχιαστική προοπτική, ιδιαιτέρως εάν λάβουμε υπόψη ότι το βασικό θέμα ανάλυσης του σεναρίου, το πυρηνικό οπλοστάσιο, είναι κάτι το πολύ αληθινό. Έτσι λοιπόν οι ερευνητές βγάζουν το συμπέρασμα ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε πυρηνικά όπλα.

“Για να αποτρέψουμε πλήρως την πιθανότητα πυρηνικού χειμώνα σαν αποτέλεσμα ενός πυρηνικού πολέμου, οι ιθύνοντες πρέπει να έχουν πλήρη κατανόηση των δραματικών συνεπειών και να δράσουν ανάλογα” συμπεραίνουν οι ερευνητές. “Εν τέλει χρειάζεται πλήρης αποπυρηνικοποίηση όλων των πλευρών.”

Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Geophysical Research: Atmospheres. 

Πηγή: Science Alert


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Aris
Member
Noble Member
Aris

Όταν όλοι θέλουν να σκοτώνονται και μάλιστα να το κάνουν με συμβατικά, λιγότεροι ζημιά κάνουν; τα πυρηνικά θα είναι παιδική χαρά και μάλιστα MAD…mutual destruction agreement…
Αυτές τις επιλογές θέλει η ανθρωπότητα;

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Σαφώς και κάνουν λιγότερη. Για αρχή, δεν καθίστανται μη κατοικήσιμες εκτάσεις μεγέθους χωρών για χιλιάδες χρόνια…

Aris
Member
Noble Member
Aris

Επίσης απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες χημικών που μεταφέρονται στον αέρα και έδαφος…αργός θάνατος

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

“Αυτό θα έκανε την μέση θερμοκρασία να πέσει κατά 9 βαθμούς Κελσίου σε παγκόσμιο επίπεδο.”

Κι εδώ κάπου εμφανίζεται ο Ίλον Μασκ, μετά τις δηλωσάρες του για τον Άρη, να προτείνει μια νέα, καινοτόμα λύση για την υπερθέρμανση του πλανήτη…