Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής στις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας

6
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 65
  •  
  •  

Σε χθεσινό άρθρο των New York Times αναφορικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας, γίνεται σαφής σύνδεσή τους με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σε μια περίοδο 24 ωρών (από Δευτέρα έως Τρίτη πρωί), ξέσπασαν συνολικά 47 πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων σβήστηκαν γρήγορα, πλην 4, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Π.Υ. Σταυρούλα Μαλίρη.

Η Ευρώπη βιώνει μια ασυνήθιστη περίοδο ζέστης και ξηρασίας, που οδήγησαν σε μεγάλες πυρκαγιές σε πολλές χώρες όπως η Σουηδία, η Φιλανδία, η Λετονία και η Μεγάλη Βρετανία. Στην Ιαπωνία, ο καύσωνας έχει προκαλέσει τουλάχιστον 60 θανάτους.

Οι ακραίες συνθήκες συνάδουν με τις προβλεπόμενες από τους επιστήμονες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αυξημένα αέρια του θερμοκηπίου παγιδεύουν στην ατμόσφαιρα περισσότερη ηλιακή θερμοκρασία, ανεβάζοντας το επίπεδο της ζέστης σε όλο το πλανήτη. Το ζεστότερο κλίμα με τη σειρά του επηρεάζει τη κίνηση των ατμοσφαιρικών και θαλασσίων ρευμάτων και οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερες θερμοκρασίες σε ορισμένα σημεία, όπως στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον Friederike Otto του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, “Στη Μεσόγειο παρατηρούμε φαινόμενα ξηρασίας. Αν το έδαφος είναι ξηρότερο, θερμαίνεται πολύ πιο γρήγορα.”

Επιπλέον

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ΕΕ, οι πυρκαγιές που πλήττουν τα τελευταία χρόνια την Ευρώπη, οφείλονται στην αλλαγή των καιρικών συνθηκών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Ειδική αναφορά γίνεται στις μεσογειακές χώρες, όπου η ξηρασία θα αυξήσει το κίνδυνο δασικών πυρκαγιών, φαινόμενο που αναμένεται να επεκταθεί βορειότερα.

Joint Research Centre

Χωρίς αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η Ευρώπη θα έχει 200.000 θανάτους εξαιτίας της ζέστης κάθε χρόνο έως το 2100. Οι ζημιές θα ανέρχονται σε 10 δισ. ευρώ ετησίως από δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες και μειωμένες σοδειές.

Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει πως η Ευρώπη και ειδικότερα η Μεσόγειος, βιώνουν αυξημένες περιόδους ξηρασίας (παράδειγμα εδώ, εδώ και εδώ), που αποδίδουν στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Σύμφωνα με περσινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος, η νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι τα σημεία που θα βιώσουν στο μέλλον τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Όπως επισημαίνει η ίδια έκθεση, ήδη αυτές οι περιοχές βιώνουν αυξημένες θερμοκρασίες, μείωση βροχοπτώσεων και ροής ποταμών που αυξάνουν το κίνδυνο ξηρασιών, χαμηλότερες σοδειές, απώλεια βιοποικιλότητας και δασικές πυρκαγιές.

Οι φωτιές είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, αλλά η ξηρασία και ο πρόσφατος καύσωνας με θερμοκρασίες 38 βαθμών Κελσίου, σε συνδυασμό με ανέμους ταχύτητας 80 χιλιομέτρων την ώρα, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη πρόσφατη καταστροφή που έχει αφήσει πίσω της 76 επιβεβαιωμένους νεκρούς.

Είναι προφανές πως ένας κρατικός μηχανισμός που θέλει να προστατεύσει τους πολίτες, τη περιουσία και το περιβάλλον μιας χώρας, οφείλει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν τις ανωτέρω παραμέτρους, κάτι που στη περίπτωσή μας δε φαίνεται να ισχύει.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 65
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Yannis
Member
Yannis

Έχω σπίτι στη Νέα.Μακρη και τουλάχιστο ένας από τους γείτονες βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα στην αυλή του 3 μέτρα από τα πευκα καθε καλοκαίρι. Το κλίμα ευθύνεται ίσως για το 5% των πυρκαγιών, το “κράτος” ισως για το άλλο 5% και η βλακεία η μας γιας το υπόλοιπο 90% .

Mich
Guest
Mich

Οι παράμετροι που αναφέρονται είναι σωστές ως γενικής ισχύος παρατηρήσεις. Ωστόσο, κάθε περίπτωση έχει τις δικές της μοναδικές ιδιαιτερότητες.
Στην περίπτωση των τελευταίων πυρκαγιών στην Αττική κυρίαρχος (φυσικός) παράγων φαίνεται ότι ήταν ο πολύ ισχυρός άνεμος, αφού ούτε ιδιαίτερα ψηλές θερμοκρασίες υπήρχαν, ούτε συνθήκες παρατεταμένης ξηρασίας, το αντίθετο μάλιστα, αφού είχε προηγηθεί περίοδος ασυνήθιστα συχνών βροχοπτώσεων.
Για την τραγική εξέλιξη στο Μάτι και τη Ραφήνα καλύτερα να μην μιλάμε τώρα, τη στιγμή που ακόμα μετράμε χαμένες ανθρώπινες ζωές…

Jester
Guest
Jester
Manolis
Member
Manolis

Ποια ξηρασια που βρεχει επανειλλημενα Ιουλιο μηνα?

trackback

[…] πίσω της 80 επιβεβαιωμένους νεκρούς.Περισσοτερα στην Πτηση & Διαστημα.Σύμφωνα μάλιστα με το διευθυντή του Εθνικού […]

trackback

[…] πίσω της 80 επιβεβαιωμένους νεκρούς. Περισσοτερα στην Πτηση & Διαστημα. Σύμφωνα μάλιστα με το διευθυντή του Εθνικού […]