- Advertisement -

Ο γείτονας, η κατσίκα του και η απόλυτη κατάντια μας

- Advertisement -

 

Τις τελευταίες μέρες, η ιστοσελίδα μας έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με την πιθανότητα αναστολής παραδόσεων αμερικανικών όπλων προς την Τουρκία. Αυτό σημαίνει, πως τελικά τα F-35 -που όλα δείχνουν πως θα παραδοθούν στις 21 Ιουνίου- δεν θα παραδοθούν! Ελληνοαμερικανικές ενώσεις, σε συνεργασία με αντίστοιχες αρμενικές, και πιθανότατα ισραηλινές, προσπαθούν, από μόνες τους, να κάνουν το αυτονόητο. Να αποδείξουν στην αμερικανική Γερουσία, στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, και φυσικά στον αμερικανικό λαό (γιατί όσο κι αν δεν το καταλαβαίνουν κάποιοι, οι ΗΠΑ είναι δημοκρατία), πως η Τουρκία δεν ανήκει πλέον στην Δύση, και τα συμφέροντα της έρχονται σε απευθείας αντίθεση με τα αμερικανικά. Το σημαντικότερο όμως είναι πως η Τουρκία δείχνει πλέον σε αντιδιαμετρική πορεία με τα ιδεώδη της Δημοκρατίας, και η Τουρκία αργά αλλά σταθερά μετατρέπεται σε ένα ισλαμιστικό μόρφωμα, με ότι σημαίνει αυτό.
Στο άκουσμα την αναστολής παράδοσης των F-35, στην Ελλάδα αναστεναγμοί ανακούφισης βγήκαν από τα στήθη όλων. Αν η Τουρκία δεν παραλάβει τα F-35 τότε κανένα πρόβλημα για την εθνική μας ασφάλεια, business as usual. Μα καλά, είμαστε σοβαροί; Αν τελικά η Τουρκία δεν παραλάβει τα F-35, σημαίνει πως δεν υπάρχει αμυντικό θέμα, μήπως να αφοπλιστούμε κιόλας; Δεν έχει μερικές εκατοντάδες αεροσκάφη, δεν φτιάχνει χιλιάδες άρματα μάχης, δεν ναυπηγεί υπερσύγχρονο στόλο, δεν έχει UCAV, δεν έχει βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους cruise; Δεν έχουμε βαρεθεί σαν κράτος να βασιζόμαστε σε ψευδαισθήσεις (αυταπάτες αν προτιμάτε), ή στις αποφάσεις άλλων προκειμένου να προστατέψουμε την εθνική και εδαφική μας ακεραιότητα;
Είναι αυτό σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος των τουρκικών F-35, να περιμένουμε από μία ξένη κυβέρνηση να σταματήσει μία πώληση αμυντικού υλικού που έχει συμφωνηθεί πριν σχεδόν 20 χρόνια; Αν τώρα τελικά οι Αμερικάνοι δώσουν τελικά τα αεροσκάφη, τότε μπαίνει σε εφαρμογή το plan B, ξεκινάμε την εθνική μας κλάψα! Κακοί αμερικάνοι! Δεν μας αγαπάνε, μας μισούν, μας προδίδουν μπλαμπλα, μπλαμπλα. Οπότε ας πάμε σε κανά ανατολικό γένος, που είναι δικοί μας άνθρωποι, και μας αγαπούν… Αν χάσουμε και μερικά νησιά, δεν βαριέσαι, θα λέμε στα παιδιά μας πως οι άλλοι φταίνε!

Κάθε σοβαρή χώρα δεν περιμένει τίποτα από το εξωτερικό. Οφείλει να τα καταφέρνει μόνη της, κάθε κράτος οφείλει να μπορεί να προστατεύει τους πολίτες του από εξωτερικές επιβουλές με ίδια μέσα.  Όταν η χώρα πετούσε χαρταετό περιμένοντας τους ολυμπιακούς αγώνες, η Τουρκία, έχοντας πάντα στο μυαλό της ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μπήκε στο κονσόρτσιουμ του JSF, ξέροντας ότι αργά ή γρήγορα θα χρειαζόταν ένα Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος. Τι καλύτερο λοιπόν από ένα μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς που στην κατασκευή του συνασπίστηκαν μερικές από τις ισχυρότερες οικονομικά και στρατιωτικά χώρες στον πλανήτη;
Ποια ήταν λοιπόν η απάντηση της Ελλάδας; Στα χρόνια μετά τους ολυμπιακούς αγώνες η χώρα μας φρόντισε να γίνει πρωταθλήτρια στις προσλήψεις νέων δημοσίων υπαλλήλων, στις αυξήσεις μισθών, στη δημιουργία νέων δημόσιων οργανισμών, στις αυξήσεις συντάξεων πολύ πάνω από τις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων, και φυσικά στην μείωση των αμυντικών δαπανών. Λίγα χρόνια μετά, όταν το στρεβλό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας κατέρρευσε -και πως άλλωστε να μην κατέρρεε από τη στιγμή που βασιζόταν σε ένα σύστημα πυραμίδας- μπήκαμε στα Μνημόνια και φυσικά στην οικονομική επιτροπεία. Ακόμη και τότε όμως, το πρώτο πράγμα που φροντίσαμε να διασώσουμε ήταν ο διογκωμένος δημόσιος τομέας. Έγιναν αμέτρητες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες για την περικοπή των συντάξεων, για τις μειώσεις μισθών, για τις συντάξεις αλλά δεν έγινε καμία για την εγκατάλειψη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Τι θέλουμε να πούμε με όλα αυτά; Πως η ιστορία των τουρκικών F-35 δεν ξεκίνησε πέρσι ή πρόπερσι, ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Απλά τότε, σε μια κοινωνία χωμένη στον δανεικό πλούτο και την καλή ζωή, ξεχάσαμε πως αυτή τη χώρα πρέπει να την παραδώσουμε στα εγγόνια μας τόση όση μας την παρέδωσαν οι παππούδες μας. Σημειώνουμε πως επίσης  η ιστορία της ναυπήγησης των τουρκικών υποβρυχίων 214 δεν είναι κάτι για το οποίο ευθύνεται η “κακιά” Μέρκελ, οι “κακοί” Γερμανοί αλλά το ξερό μας το κεφάλι. Το ότι εμείς δεν έχουμε αποφασίσει να επανεξοπλίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας δεν σημαίνει επουδενί πως οι υπόλοιποι δεν πρέπει να πουλάνε όπλα στους Τούρκους γιατί έτσι μας βολεύει (εμάς).
Στην ψυχιατρική επιστήμη αυτό που μας διακατέχει έχει πολλές ονομασίες. Αυτό που μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε είναι πως σίγουρα λέγεται σύνδρομο καταδίωξης. Δεν σταματάμε εκεί γιατί θεωρούμε πως είμαστε ο καλυτερότερος λαός τον κόσμο, με εκπληκτικό μυαλό, ανώτερο DNA, που όλοι μας μισούν και μας επιβουλεύονται.  Θεωρούμε πως επειδή οι μακρινοί μας πρόγονοι δημιούργησαν την φιλοσοφία πάνω στην οποία βασίζεται ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός, όλος ο δυτικός πολιτισμός οφείλει να μας πληρώνει δικαιώματα χρήσης της φιλοσοφίας αυτής. Και πάνω απ’ όλα να πληρώνει τα χρέη μας. Και όχι μόνο…

Οφείλει να μας προστατεύσει απέναντι στους “κακούς” Τούρκους. Οφείλει να μας δίνει δωρεάν όπλα, υπερσύγχρονα, δωρεάν ή έναντι πινακίου φακής, και φυσικά να μην πουλάει τίποτα στους γείτονες. Εμείς φυσικά δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα.  Μπορούμε μάλιστα να καθυβρίζουμε τους δυτικούς συμμάχους μας, να κατακεραυνώνουμε το δυτικό πολιτισμό, να τον θεωρούμε χειρότερο από το Ισλάμ, να ενστερνιζόμαστε απόλυτα τις απόψεις του Ερντογάν και να χρησιμοποιούμε την ρητορική του εναντίον της Δύσης. Αλλά η Δύση οφείλει να μας στηρίζει, να μας πληρώνει και να μας προστατεύει. Διαπιστώνουμε λοιπόν πως πλέον έχουμε ξεφύγει από το σύνδρομο καταδίωξης, και οδεύουμε προς διάγνωση ψυχασθένειας επιπέδου σχιζοφρένειας. Ας ξαναγυρίσουμε τώρα στα F-35. Ας ξεχάσουμε τα ψυχολογικά σύνδρομα που μας διακατέχουν σαν λαό, και ας μείνουμε λιγάκι στο θέμα της παράδοσης των μαχητικών πέμπτης γενιάς στην γειτονική μας χώρα.
Όλοι αντιλαμβανόμαστε πως τα μαχητικά αυτά θα αλλάξουν δραματικά την ισορροπία δυνάμεων πάνω από το Αιγαίο. Ακόμη και για πλάκα, και έχοντας υπόψη την τουρκική προκλητικότητα, δεν θα εκπλαγούμε εάν δούμε μαχητικό F-35 με τουρκικά εθνόσημα να πετάει πάνω από την Αθήνα κατά τη διάρκεια παρέλασης της 25 Μαρτίου.  Αντί όμως να κάνουμε κάτι γι’ αυτό εμείς, περιμένουμε από τους Αμερικανούς να μην παραδώσουν τα μαχητικά στους Τούρκους! Γιατί; Γιατί έτσι μας βολεύει, είναι η εύκολη λύση! Αντί η χώρα να φροντίσει να λάβει τα μέτρα της το συντομότερο δυνατόν, περιμένει τον από Μηχανής Θεό Τραμπ να μην παραδώσει τα μαχητικά! Το ότι ζούμε σε μια σύγχρονη Τραγωδία, δεν σημαίνει ότι θα την κάνουμε και Αρχαία Ελληνική Τραγωδία για να βρούμε Από Μηχανής Θεό.

Εδώ θα πούμε πως τα F-35 θα παραδοθούν μεν, αλλά θα αργήσουν να έρθουν σε τουρκικό έδαφος δε. Στο ενδιάμεσο οι ΗΠΑ θα δουν που “γέρνει” γεωστρατηγικά η Άγκυρα και θα αποφασίσουν ήσυχα το τι θα κάνουν. Αυτό όμως, δεν έχει τίποτα να κάνει με την Ισορροπία Δυνάμεων που οφείλουμε να διατηρούμε πάνω από το Αιγαίο. Δεν έχει τίποτα να κάνει με τις υποχρεώσεις μας στην διατήρηση ισχυρών ενόπλων δυνάμεων στη χώρα. Με την ευκαιρία, ας ρωτήσουμε αν θυμάται κανείς πως για χρόνια αντιμετωπίζαμε σαν ελληνικό κοινό το F-35; Θυμάται κανείς τις πεφωτισμένες αναρτήσεις διαφόρων ιστοτόπων; Που προσπαθούσαν να πείσουν πως το μαχητικό είναι ένας κουβάς και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι η αγορά ρωσικών Su-35 (τσάμπα, γιατί ο Τσάμπας ζει και βασιλεύει στην Μόσχα τελικά); Ούτε λίγο ούτε πολύ οι πωλητές φρέσκου σανού προσπαθούσαν να μας πείσουν πως με καμιά σαρανταριά ρωσικά μαχητικά θα αποκτούσαμε κοινά σύνορα με την Αρμενία. Όταν κάποια στιγμή καταλάβαμε πως το F-35 είναι ένας πραγματικός, υπαρκτός και μη εύκολα αντιμετωπίσιμος κίνδυνος, τότε αρχίσαμε να τρέχουμε γύρω γύρω φωνάζοντας.
Αντί τώρα να κάτσουμε κάτω και να δούμε τι πρέπει να κάνουμε την επόμενη δεκαετία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την αναθεωρητική Τουρκία, να συμφωνήσουμε όλοι διακομματικά πως οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να ενισχυθούν, πως πρέπει να προστατέψουμε την εθνική ακεραιότητα με κάθε μέσο και τρόπο, τι κάνουμε;
Τίποτα. Η παρούσα κυβέρνηση, παρότι έχει κάνει μερικές καθυστημένες αλλά υπαρκτές κινήσεις, υπόσχεται 13η σύνταξη, προσλήψεις στο Δημόσιο, μονιμοποίηση δημοσίων υπαλλήλων. Η αντιπολίτευση (κάθε Κόμμα, όχι μόνο η αξιωματική) προσπαθεί να κάνει ρελάνς με διάφορες άλλες κοινωνικές  ή άλλες παροχές. Κανείς, μα κανείς δεν ενδιαφέρεται για την ουσιαστική ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Και ο λόγος που δεν ενδιαφέρεται κανένα πολιτικό κόμμα, είναι γιατί δεν ενδιαφερόμαστε εμείς οι ίδιοι. Κανείς δεν κέρδισε ψήφους λέγοντας πως θα ενισχύσει, για παράδειγμα, την Πολεμική Αεροπορία. Είναι γιατί κανείς Έλληνας δεν βγήκε ποτέ στο δρόμο να διαδήλωσει υπέρ της Ελλάδος. Και σε όσους βιαστούν να μιλήσουν για τις μεγαλειώδεις συγκέντρωση υπέρ της Μακεδονίας θα ρωτήσουμε εάν πότε έχουμε διαδηλώσει όχι ενάντια σε ένα μικρό κι ανίσχυρο κράτος, αλλά ενάντια σε μία περιφερειακή υπερδύναμη που κρατάει αιχμαλώτους δύο έλληνες αξιωματικούς. Έχει σκεφτεί κανείς αν η Τουρκία θα τολμούσε να κάνει αυτό με τους Έλληνες στρατιωτικούς αν ίσχυε ακόμη το 7 προς 10 στην Ισορροπία Δυνάμεων; Ας σκεφτεί αν τελικά τόλμησε να κάνει κάτι παραπάνω στις κρίσεις του Χόρα, του Σισμίκ ή των Ιμίων…
Μιας λοιπόν και οι μαγκιές κοστίζουν, προτιμούμε να ποιούμε την νήσσαν παρά να συμφωνήσουμε στο να χάσουμε κεκτημένα μας ατομικά οικονομικά “δικαιώματα” υπέρ της άμυνας της χώρας. Και αν οι Τούρκοι τελικά εξοπλίζονται, εμείς θέλουμε απλά να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Ας σταματήσουμε να θέλουμε να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα, ή να έρθει να του την κλέψει κάποιος τρίτος, δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση. Αυτό κάνουμε όταν ζητάμε από τις ΗΠΑ να μην παραδώσουν τα F-35, και αυτό κάνουμε όταν ζητάμε από τη Γερμανία να μην πουλήσει τα υποβρύχια 214.  Ας σταματήσουμε να ψάχνουμε προδότες, εφιάλτες και άλλους κακούς, ή βαρβάρους που δεν θα έρθουν ποτέ, και ας κοιταχτούμε στον καθρέφτη σαν κοινωνία. Εκεί είναι το πρόβλημα.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
George K.

Ποσό πια πιο αναλυτικά να τα γράψετε…; Και επειδή ισχύει ότι ο πελάτης έχει πάντα δίκιο, μην περιμένουμε ότι θα διορθωθεί το πράγμα. Έτσι είμαστε, τέτοιοι είμαστε, αυτούς που μας αξίζουν έχουμε και μας κυβερνάνε χρόνια τώρα….
Με τις υγείας μας…

Ευθυμιος

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους που λέει και η γνωστή παροιμία.Τόσα χρόνια δεν έχουμε κάνει κάποια σοβαρή συμπαραγωγή πολεμικού υλικού με τους ‘συμμάχους’ .Καιρός λοιπόν να αλλάξουμε στρατόπεδο με τη Ρωσία η οποία τα τελευταία χρόνια μας εχει κανει αρκετες κρουσεις φιλιας αλλα εμεις πεταμε χαρταετό.Οι δικοι μας πολιτικοί τοσα χρονια μας λενε πως εμεσως πλην σαφως ειμαστε λαος ανικανος για παραγωγη ακομη και αυτοκινητου.Αυτό εχει διαψευστει παταγωδως με τοσες πατεντες που εχουν παρουσιασει Ελληνικα μυαλα,τα όποια δυστυχώς καταληγουν στο εξωτερικο.Μπορουμε σαν λαος να παραξουμε και πολεμικα πλοια και τανκς και αεροσκαφη και να στήσουμε τη δικη μας ποιοτικη πολεμικη βιομηχανία.Ο ΕΛΛΗΝΑΣ εχει τη δυναμη κι οχι οι 300 της βουλής που μας κοροϊδεύουν ανέκαθεν.Αλλάζουμε νοοτροπια αλλαζει η Ελλαδα αλλαζει το μελλον μας!

Spyros

Πότε μας έκανε κρούσεις φιλίας η Ρωσία; Πριν αρχίσει να φτιάχνει τους S400 για τους Τούρκους ή μετά;

G.164g ag-cat

Το 7 προς δέκα προϋποθέτει ότι όταν το 10 της Τουρκίας γίνει 20 το δικό σου 7 πρέπει να γίνει 14. Δε νομίζω ότι η Ελλάδα μπορούσε να διατηρεί τέτοια ισορροπία δεδομένου του κάκιστου και αντιοικονομικού σχεδιασμού στον τομέα της άμυνας αλλά και της αμυντικής βιομηχανίας.
Παράδειγμα, τα 4 block F16, τα δύο M-2000 και -5, τα δεκάδων τύπων ελικόπτερα κλπ
Από την άλλη οι μαζικές προσλήψεις ήταν και είναι πληγή για την κοινωνία πρώτα και μετά για όλα τα άλλα. Αλλά δεν νομίζω ότι οι προσλήψεις εποπ πχ ήταν καλώς σχεδιασμένες. Να μην μιλήσουμε για στρατόπεδα κλπ.
Άρα, κατά τη γνώμη μου, είτε στο σχεδιασμό των συστημάτων είτε στον ανθρώπινο σχεδιασμό ή στην εκπαίδευση ο τομέας της άμυνας είναι για γκρέμισμα και φτου κι απ` την αρχή.

Ellinokyprios

Σχεδιασμός υπάρχει…
…μόνο που είναι λάθος!
Ο τρόπος που τα λέτε είναι τρομερά καλος! Το ‘τρομερά’ το εννοώ και κυριολεκτικά γιατί μόνο να τρομάζουμε με όλα αυτά γύρω μας κάνουμε τα τελευταία χρόνια!

Revival_Pill

Ένα άρθρο που περιγράφει γλαφυρά αυτήν την πραγματικότητα είναι του Φώτη Γεωργελέ στην Athensvoice:
http://www.athensvoice.gr/politics/441302_i-hameni-dekaetia

Manolis

To εχω πει μερικες φορες. Απο τα εντυπα ευρειας κυκλοφοριας που -εγω τουλαχιστον- διαβαζα τακτικα τη δεκαετια του 2000 – 2009 (προ κρισεως και πριν τη ραγδαια εξαπλωση του ιντερνετ), ουσιαστικα μονο η Πτηση και η Athens Voice του Φώτη Γεωργελέ εγραφαν συνεχως και επισταμενα , με επιχειρηματα, οτι δεν ειναι στραβος ο γυαλος, αλλα εμεις αυτοι που στραβα αρμενιζουμε. Βεβαια ουτε εγω περιμενα οτι η συγκρουση με το γυαλο θα ηταν τοσο σφοδρη. Οσον αφορα στο Φ-35, στην γενικοτερη υπνωση μετρησε και το οτι η εξελιξη του ειχε (και εχει) σοβαρα προβληματα και τερατωδεις υπερβασεις κοστους. Υπηρχε παντα η περιπτωση το προγραμμα να μην προχωρησει (δεν θα ηταν η πρωτη φορα) , ειδικα οταν η κριση χτυπουσε τις ΗΠΑ. Επισης μετρησε η ψευδαισθηση των μεγαλων ελληνικων αγορων οπλων της περασμενης δεκαετιας και βεβαια το οτι ειμαστε μελος της ΕΕ με οτι αυτο συνεπαγεται. Και συνεπαγεται οτι ακομα εχουμε λογο και κρατος , διοτι εαν ειμασταν εκτος ΕΕ, δε θα μιλαγαμε πλεον για γκριζες ζωνες, αλλα για κοκκινες, κατακοκκινες ζωνες κατοχης, οπου κοκκινο παραδοσιακα το χρωμα της εχθρικης απεικονισης στις στρατιωτικες ασκησεις. Οι Ολυμπιακοι Αγωνες του 2004 που αναφερθηκαν, καλως ή κακως, ηταν ο κεντρικος σχεδιασμος της χωρας για χρονια. Διαφωνω ομως οτι το αποτελεσμα τους ηταν μονο αρνητικο. Ειδαμε ολοι με τα ματια μας τα χρονια πριν το καλοκαιρι του 2004, πως με συλλογικη προσπαθεια αλλα και κοινο οραμα ΜΠΟΡΕΙ ο τοπος και οι ανθρωποι του να κανουν παρα πολλα. Το προβλημα με τους Ολυμπιακους ηταν οτι ειχαν σαφη ημερομηνια ληξης και τιποτε δεν τους αντικατεστησε στη συλλογικη συνειδηση, ουτε φυσικα οι τοτε κυβερνωντες κοιταζαν καθαρα το γυαλο που πλησιαζε.

neverwill

” Το προβλημα με τους Ολυμπιακους ηταν οτι ειχαν σαφη ημερομηνια ληξης και τιποτε δεν τους αντικατεστησε στη συλλογικη συνειδηση, ουτε φυσικα οι τοτε κυβερνωντες κοιταζαν καθαρα το γυαλο που πλησιαζε.”
Ωραιότατο !

Nikolaos

Μανώλη, το JSF ήταν κατα΄κυριολεξία too big too fail … Και οι φίλοι μας στις ΗΠΑ έχουν ιστορία στο να φέρνουν σε πέρας προγράμματα χωρίς να πτοοούνται από τις ατυχίες … Βλ. και V-22 Osprey, παλαιότερα C-5, F-14 κλπ.
Οι Ολυμπιακοί δυστυχώς δεν εντάχθηκαν σε ένα γενικότερο σχέδιο προαγωγής της τουριστικής και γενικότερης οικονομίας, και έτσι δεν απογείωσαν την Αθήνα, όπως εκείνοι του 1992 τη Βαρκελώνη και του 1988 τη Σεούλ … Το τίμημα ήταν πολύ μεγάλο για μια μόνο στιγμή συλλογικής ευφορίας και εθνικής αυτοπεποίθησης, χωρίς συνέχεια. Πλέον στις προηγμένες κοινωνίες οι πληθυσμοί με δημοψηφίσματα αρνούνται τέτοιες διοργανώσεις, γιατί γνωρίζουν τη σπάνη των πόρων, και προτιμούν τη διάθεσή τους για δυγκοινωνιακές υποδομές, παιδικούς σταθμούς κλπ (αφήνω στην άκρη την απονομιμοποίηση, στη συνείδηση του κόσμου, των υπερεθνικών ύποπτων συσσωματώσεων που διοργανώνουν όλα αυτά τα γεγονότα). Βέβαια, σε μας είναι ζήτημα αν θα βλέπαμε μετρό, αεροδρόμιο και Αττική Οδό χωρίς Ολυμπιακούς, τόσο ανεπαρκείς είμαστε …

Manolis

Νικολαε, το JSF πραγματι τωρα πια ειναι too big too fail , πριν καμια δεκαρια χρονια ομως οχι. Και ξερεις οτι υπηρξαν σχετικα παραδειγματα στο παρελθον. Η αποψη μου ειναι οτι το Φ35 επιβιωσε επειδη ενεπλακησαν παρα πολλα κρατη και ισως λογω της -μαλλον τεχνητης- αναβιωσης της δηθεν Ρωσικης απειλης. Και αυτο εχει προηγουμενο, οι παλαιοτεροι γνωριζουν καλα πως οι μυστικες υπηρεσιες της Δυσης, κατα τον ψυχρο πολεμο υπερεβαλλαν σκοπιμως για τις επιθετικες δυνατοτητες της ΕΣΣΔ, ωστε να εκταμιευονται απο τους πολιτικους περισσοτερα χρηματα για οπλα. Οσο για την Αθηνα του 2004, εχεις δικιο οτι δεν απογειωθηκε τοτε τουριστικα. Ομως με τις υποδομες που ολοκληρωθηκαν εγκαιρα τοτε λογω των αγωνων, αλλες που εγιναν αργοτερα (π.χ. Μουσειο Ακροπολης) αλλα και παραγοντες που δεν εξαρτωταν απο εμας (AirBnB, φτηνες αεροπορικες, Aραβικη Ανοιξη κλπ) η Αθηνα εχει απογειωθει πραγματικα στις μερες μας ως πολος ελξης τουριστων!

dimitrov

Εξαρτάται manolis …. για τους Ολυμπιακούς Αγώνες εννοώ. Δεν μάθαμε ποτέ τον λογαριασμό. Τον πραγματικό λογαριασμό. Δλδ πόσο κόστισε πραγματικά η επιτυχία. Με όλα μέσα. Για να κάνουμε συγκρίσεις. Και να δούμε τελικά πως φαλίρισε η χώρα. Εδώ διαβάζεις ορισμένους συμπολίτες μας να σου λένε πως από την άμυνα φαληρίσαμε. Οκ πες μου πρώτα πόσο πήγαν οι Ολυμπιακοί? Πόσο η Υγεία? Και τι υγεία είχαμε με αυτά τα λεφτά. Πόσο πήγε η μισθολογική δαπάνη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η αρπαχτή? Πολεοδομίες? Εφορίες? Συμφωνώ με την τελευταία πρόταση του Nikolaos αλλά πες μου πόσο πήγαν όλα τούτα? Για μένα οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν το σύμβολο της διαφθοράς της εποχής εκείνης. Και θα το πιστεύω μέχρι οι εισαγγελείς να αποδείξουν το αντίθετο. Αλλά βέβαια ποιός να τα βάλει πραγματικά με τις κατασκευαστικές, τις φαρμακευτικές και τους αρπαχτάκηδες του δημοσίου. Ενώ οι εξοπλισμοί είναι εύκολος στόχος.

G.164g ag-cat

Αν συνυπολογίσεις τους εξοπλισμούς από το 74 και δώθε μην εκπλαγούμε από τα πολλά μηδενικά. Σίγουρα οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι ένα κλάσμα, γνώμη μου.
Γιατί υπάρχει και η “”προδοτική”” λογική (της συνδιαχείρισης) που λέει πόσα ξόδεψες για όπλα και πόσα εισέπραξες από τα κοιτάσματα;
Και κάπως έτσι φτάνουμε και στο λογιστικό έλεγχο του χρέους; Γιατί όχι;

dimitrov

Να δω νούμερα. Αληθινά. Για να συνυπολογίσω εξοπλισμούς από το 74 πρέπει να συνυπολογίσω κι αρπαχτές στους άλλους τομείς από το 74. Πόσο ήταν το δημόσιο χρέος το 81? Το 89? Το 98 μήπως είχαμε πλεόνασμα? Και δημόσιο χρέος στο 85% του ΑΕΠ? Εμένα μου φτάνει να μου πείτε από εκεί και τότε. Που πήγαν τα φράγκα οεο? Σε στέγες καλιοτράβα? Το μετρό πόσο πήγε τελικά? Και πόσο έπρεπε να πάει? Η υγεία τότε μήπως ήταν το 25% του ΑΕΠ? 50δις το χρόνο? Για να πηγαίνουν όλοι(σχεδόν) να κάνουν ιδιωτική ασφάλιση? Εκεί έσται ο τρυγμός των οδόντων.

Manolis

“Το 98 μήπως είχαμε πλεόνασμα? Και δημόσιο χρέος στο 85% του ΑΕΠ?”
Αν και γενικα θεωρω την δημοσιονομικη πολιτικη Σημιτη καλυτερη απο αυτους που τον διαδεχθηκαν, θυμησου σε τι φαση ηταν η χωρα το 1998 -παντα οσον αφορα στην οικονομικη πολιτικη- για να καταλαβεις γιατι το πλεόνασμα δεν ηταν πραγματικο και τι εξυπηρετουσε αυτο.

x-m

Οι αγώνες έγιναν για να γίνουν αρπαχτές και δεν είναι τυχαίο ότι τα έργα καθυστέρησαν να αρχίσουν για να ανατεθούν τελικά με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δηλαδή με αναθέσεις. Πόσοι πήγαν “μέσα”; Μόνο ένας τότε φώναζε δημόσια εναντίον της επερχόμενης λαίλαπας , ο Φίλιππος Συρίγος. Και η χλεύη που εισέπραξε έσπασε ρεκόρ.

Manolis

Συμφωνω οτι οι Αγωνες εγιναν για να γινουν “δουλειες”. Ειχαν ομως πολλα -εστω- παραπλευρα ωφελη και μπορουσαν να εχουν ακομα περισσοτερα.

Revival_Pill

Manolis Manolis
Θα πρόσθετα και τον Στούπα στο capital.gr
Καθώς και λίγους πολιτικούς (απο πασοκ, νδ) και κόμματα (ταυροι, δράση, δημιουργία ξανά) που το εκλογικό σώμα φρόντισε να τους στείλει στην αφάνεια.

Manolis

Ναι, αν και μιλησα για ευρειας κυκλοφοριας ΜΜΕ, το capital.gr ειναι καπως ειδικοτερο μεσο ενω και το ιντερνετ δεν ειχε την περασμενη δεκαετια τη διυσδηση που αποκτησε την τρεχουσα. Σαφως και οποιος ηξερε να διαβασει οικονομικα αποτελεσματα εβλεπε χρονια τωρα οτι ολοι οι προυπολογισμοι απο το ’80 και μετα εβγαιναν ελλειματικοι και αυτο δεν θα οδηγουσε σε τιποτα καλο. Βεβαια η κριση αποδειχθηκε (οπως λεει και το ποστ εδω) οτι δεν ειναι απλα οικονομικη, αλλα πρωτιστως συλλογικα ψυχοπαθολογικη αφου το εκλογικο σωμα αποδεδειγμενα εχει την εμφυτη ικανοτητα να διαλεγει κυβερνησεις ακριβως οπως τα αρσενικα διαλεγουν τα θηλυκα:
οποια ειναι η πιο πολλα υποσχόμενη, προκρινεται…

jacksonace

Ένας βασικός λόγος που αυτό το κρατικό μόρφωμα που λέγεται Ελλάδα, δεν έχει αναπτυχθεί αλλά αντιθετως έχει βουλιάξει στα χρέη και στην ανυποληψία είναι ο έντονος μιλιταρισμός, που στην νεοελληνική μετάφραση σημαίνει αθρόες προλήψεις και συντήρηση υπέρογκου και παντελώς μη αναγκαίου στρατού με τεράστια μισθολογικά έξοδα για ψηφοθηρικούς λόγους, ένα σύστημα ρουσφετιού για τους ίδιους λόγους που έχει στηθεί μέσα στην ιεραρχία και φυσικά ένα σύστημα τελείως αμφιλεγόμενης εξοπλιστικής φρενίτιδας που εξυπηρετεί την ανάγκη για μίζες της διεφθερμάνης πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.
Αν υπάρχει κάτι να ψέξουμε πραγματικά είναι πως η τρόικα παρόλο που το προσπάθησε, δεν κατάφερε να μεταρρυθμίσει και να εξορθολογίσει ακόμα περισσότερα αυτή την δυσώδη ελληνική πραγματικότητα η οποία αποτελεί γάγγραινα στην ανάπτυξη της κοινωνίας μας.
Φυσικά δεν είναι το μόνο στραβό στην χώρα μας. Αλλά σίγουρα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα.
Να σας πω το προφανές, πως η ανάγνωση των γεγονότων στο χώρα της άμυνας της Ελλάδας είναι τελείως διαφορετική για τον οποιαδήποτε τρίτο αμερελόπηπτο παρατηρητή. Όσο και να προσπαθείτε με τέτοιες παραπλανητικές αναλύσεις να μας πείσετε περί του αντιθέτου, δυστυχώς το μόνο που καταφέρνετε είναι να αναπαράγετε γενιές Ελλήνων με κακή νοοτροπία και να γίνεστε αντικείμενο περίγελου σε διεθνές επίπεδο.

ptisidiastima

Πράγματι, ο μιλιταρισμός μας είναι το πρόβλημα. Συγχαρητήρια για την διάγνωση. Εμάς αφήστε μας να είμαστε διεθνώς ρεζίλι

jacksonace

Τα νούμερα τα λένε όλα και ξεπερνούν την ειρωνία σας και την γραφικότητα σας

ptisidiastima

Μήπως να ψάξετε αλλού την γραφικότητα; όσο για τα νούμερα, συμφωνουμε, τα λένε όλα!

jacksonace

Ναι έχουμε μάθει σε αυτή τη χώρα από αστήρικτες θεωρίες σαν αυτή που διατυπώνετε σε αυτό το άρθρο. Έχετε εσείς την θεόσταλτατη αποστολή να μας διαφωτίσετε. Σας ευχαριστούμε θερμά για την συμβολή σας στην κατάντια της χώρας μας. Βάζετε το λιθαράκι σας και εσείς.

ptisidiastima

Ότι πείτε

Nikolaos

DNFTT!

p270

ποια ειναι τα νούμερα παρακαλώ ; μήπως πρέπει να μην εχουμε καθόλου στρατό κατά την γνώμη σας; μήπως δεν μας απειλεί κανείς και ειναι όλα ψέματα ; η μήπως περιμένετε να μας σώσουν άλλοι η μαλλον δεν ζείτε στην Ελλάδα και απλά δεν σας ενδιαφέρει το θέμα

Alexandros-Lekkas

Εντονος μιλιταρισμός!!! Που; στην Ελλάδα;;;;; χαχαχαχαχαχα

Agamemnon

Εχεις ιδεα τι σημαινει μιλιταρισμος?Η’ το διαβασες στον Ριζοσπαστη?
Αν κατι χαρακτηριζει την ελληνικη κοινωνια αυτο σιγουρα ΔΕΝ ειναι ο μολιταρισμος…

Thras

@jacksonace
Δυστυχώς οι γνώσεις σας για τις αμυντικές δαπάνες προφανώς προέρχονται από το κομματικό σας όργανο.
Η πραγματικότητα είνια ότι αποτελούν πολύ μικρό ποσό, ενώ αντίθετα αν αθροίσεις:
1) τα ποσά που δόθηκαν για υπερκοστολογημένα δημόσια έργα
2) τις προμήθειες στο χώρο της υγείας σε δεκαπλάσια τιμή απο την κανονική
3) τις τερατώδεις συντάξεις σε συνταξιούχους 45 ετών
αποτελούν το 90% του δημόσιου χρέους. Όλα τα υπόλοιπα, μαζί και οι αμυντικές δαπάνες είνια το υπόλοιπο 10%.
Σταματήστε τις εξυπνάδες περι “μιλιταρισμού” και ανοίξτε λίγο τα μάτια σας!!!

History
dimitrov

“Να σας πω το προφανές, πως η ανάγνωση των γεγονότων στο χώρα της άμυνας της Ελλάδας είναι τελείως διαφορετική για τον οποιαδήποτε τρίτο αμερελόπηπτο παρατηρητή.”
Θα ήθελα να με διαφωτίσετε επί του θέματος. Τι λέει η ανάγνωση των γεγονότων; Τι ακριβώς αποκαλύπτει στον συγκεκριμένο “αμερόληπτο” παρατηρητή; Και με επιχειρήματα παρακαλώ.

x-m

Κατά τη γνώμη σας χρειάζεται η Ελλάδα στρατό; Αν ναι , ποιού μεγέθους ακριβώς; Γιατί όπως και να το δείτε, Ελβετία ή Δανία, δεν είμαστε.

Spyros

Ζείτε στη χώρα που ξοδεύει (χονδρικά) 3-3μισι δις το χρόνο στην άμυνα, γενικώς. Απο αυτά, σε αγορές/ανανεώσεις/αναβαθμίσεις μέσων αντιστοιχεί ΜΙΣΟ δις. Τα υπόλοιπα πάνε… αλλού..
Αυτό δεν λέγεται «μιλιταρισμός», κύριε. Κάπως αλλιώς λέγεται.

George74

Πολύ καλά τα γράφετε. Όταν οι Τούρκοι εξοπλιζόταν, εμείς πετούσαμε χαρτοπετσέτες στα μπουζούκια και κοιτούσαμε μπάς και γα**σουμε καμιά γκόμενα. Τώρα περιμένουνε απ’ άλλους να μας σώσουν και βρίζουμε Τραμπ, Γερμανούς, πολιτικούς, το Κράτος. Οι εποχές πέρασαν που ερχόταν άλλοι να μας βοηθήσουν ή να κάνουν τις βρώμοδουλιές μας. Όλλοι αυτοί έχουν τα δικά τους. Πρέπει να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας, να ξεχάσουμε κοτσομπολιά, τεμπελιά, τσιγαράκια, ρόζ stories και τελενοβέλες. Αν δεν θέλουμε άλλοι να καθορίζουν τις τύχες μας και να ζούμε με φόβο, πρέπει να αλλάξουμε νοότροπια και να σηκωθούμε από τους καναπέδες! Τα μικροκομματικά παιχνίδια απ αυτούς που παλιά “τα έτρωγαν” και τώρα το παίζουν παρθένες, πρέπει να σταματήσουν. Στα εθνικά θέματα πρέπει να έρθουμε όλλοι μαζί και να είμαστε ΌΛΛΟΙ ενομένοι. Μυαλά έχουμε, να κάτσουμε να δουλέψουμε και να σκεφτούμε κάποια πράγματα για το μέλλον…όπως drones σε όλλους τομείς αν αγαπάμε τις ζωές μας. Δε γίνετε τώρα αυτό να συνεχίζετε τις επόμενες δεκαετίες και να ζούμε σε αγωνία και φόβο μ’ έναν γείτονα που το παίζει τσαπουκάς και απελεί συνέχεια τις ζωές όλλων μας.

ivychris

“…έχουμε ξεφύγει από το σύνδρομο καταδίωξης, και οδεύουμε προς διάγνωση ψυχασθένειας επιπέδου σχιζοφρένειας.”
Ποιος είναι αυτό ο μάγκας που έγραψε αυτό το αριστουργηματικό άρθρο?
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, τίποτε άλλο

photographix

επιτελους

Greg

Τό πιό ώριμο, περιεκτικό, καίριο καί αντικειμενικό άρθρο πού περιγράφει λιτά καί απόλυτα τήν εθνική μας κατάντια καί πού έχω διαβάσει στό site, αλλά καί οπουδήποτε αλλού. Μού θύμισε τά νιάτα μου, τότε πού η παλιά καλή Πτήση (όπως καί οί 4Τ) εκτός από πηγή ενημέρωσης, διαμόρφωνε νοοτροπίες καί χαρακτήρες(*).
Απλά ΕΥΓΕ.
Υγ 1. Μήν εκληφθεί σάν κολακεία. Δέν είναι τού χαρακτήρα(*) μου άλλωστε.
Υγ 2. Συνεχίστε νά βαδίζετε στόν δύσκολο δρόμο τής υπευθυνότητας.

CKfurious

70 εκατομμύρια από το ‘πλεόνασμα ‘ του επενδύει ο “ΕΦΚΑ” στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Αττικής
Λεφτά υπάρχου πλεονάσματα έχουμε στην άμυνα θα τα ρίξουμε???
am πως
Αλήθεια η κατσίκα από ποσα km μπορεί να ακούσει το “φτου” 3 πως το λένε ??
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ

ivychris

Αυτό με την Αττικής–> Εγγυητικές—> έκπτωτος κατασκευαστής—> ληξιπροθεσμος δανεισμός—> απώλεια κεφαλαίων ΤΣΜΕΔΕ—>κεφαλαια ΕΦΚΑ σε Α.Μ. της Αττικής…., να το θυμηθείτε σε λίγο καιρό γιατί θα μας απασχολεί και κάποιοι θα αναγκαστούν να αλλάξουν συνήθειες, πχ πρωινό μενού, ρούχα, ασχολίες, νωρίς για ύπνο…

x-m

Στην Ελλάδα μόνο ένας άλλαξε συνήθειες ενώ θα έπρεπε να έχει εδω και χρόνια μεγάλη παρέα. Αυτά είναι για σοβαρές χώρες, δεν είναι για εμάς, γιατί εμείς ξεχνάμε ΠΟΛΥ εύκολα και γιατί τα μέλη της Βουλής έχουν….αλληλοκατανόηση.Θυμόμαστε π.χ. γνωστό πολιτικό που έσκουζε ότι θα έκλεινε μέσα,λέμε τώρα, τους “άλλους ” για τα TPQ-37.

CKfurious

Έχεις δει πολλούς υπουργούς αντί προεδρους και επικεφαλής ΔΕΚΟ στη φυλακή?
Μονο ο Ακης τη πλήρωσε
1+ dis η χασούρα του πρώην TSEMEDE

Ganesha Mahesvari

Ανούσια και στείρα κριτική… σε στερεοτυπικό ύφος σαν να ακούω ομιλία του ΚΚΕ…. Δεν μας κάνατε σοφότερους.. τα προβλήματα είναι γνωστά όπως και το τι πρεσβεύει η κάθε πολιτική δύναμη και το τι θέλει ο μέσος Έλληνας από τις κυβερνήσεις που εκλέγει. Δυστυχώς τα προβλήματα του τόπου μας είναι δομικά και διαχρονικά… και επί της ουσίας ανυπέρβλητα πλέον με την παρούσα κρατική-ιδιωτική-πολιτική δομή.

neverwill

Εκτός τόπου καί χρόνου είσαι , άντε να στό τραγουδήσω
https://www.youtube.com/watch?v=bh5uzzjk3v0

neverwill

” Ας σταματήσουμε να ψάχνουμε προδότες, εφιάλτες και άλλους κακούς, ή βαρβάρους που δεν θα έρθουν ποτέ, και ας κοιταχτούμε στον καθρέφτη σαν κοινωνία. Εκεί είναι το πρόβλημα.”
Πολύ φοβάμαι ότι αυτό πού θά δούμε στόν καθρέφτη δέν θά είναι καί πολύ ωραίο …..

Nikolaos

Θαυμάσιο άρθρο. Με τη στόφα του ΦΓΚ, όπως τον μάθαμε από τα πρώτα του βήματα, όταν και κέρδισε την βαθειά μας εκτίμηση δια παντός.

neverwill

πρός Nikolaos , τί σημαίνει το DNFTT! γιατί έχω σκάσει να κάνω συνδυασμούς καί δέν τό βρίσκω …

Nikolaos

Do not feed the troll 🙂 …

neverwill

…..στώ πολύ….

Antonis_Loukas

Είναι πολύ σωστό να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Αυτά που γράφετε, ξεπερνούν κατά πολύ την όποια αυτοκριτική… Βγάλτε τα ΝΑΤΟικά/Αμερικανόφιλα γυαλιά και αναλογιστείτε ψύχραιμα, πόσο στον έλεγχο μας είναι τα πράγματα… Είναι εξοργιστικό να ‘παραλείπετε’ το τι συνέβη στη χώρα κατά τη (ερασιτεχνική και γελοιωδώς οργανωμένη) προσέγγιση με τη Ρωσία. Με αυτά που συμβαίνουν από Τουρκία μεριά, αναλογικά πάντα, θα έπρεπε να τους είχαν ρίξει πυρηνικά!
‘Ξεχνάτε’ επίσης να αναφέρετε, την ισορροπία που υποτίθεται, επιβάλλουν οι Η.Π.Α μεταξύ των 2 χωρών(7:10)… Όλως τυχαίως, την ισορροπία, τρέχουν να την εφαρμόσουν ΜΟΝΟ όταν θίγεται η Τουρκία… Εδώ δεν έδωσαν ποτέ για εξαγωγή, τους αντι-ΑΒΑΚικούς Hellfire!!! Δεν επέτρεψαν να αποκτήσουμε τα Kidd με τους SM-2(φυσικά, χωρίς, τα έδιναν και σε τιμή πιο πάνω από όλους τους άλλους…), δεν έδωσαν άδεια για τους F110GE-132!!!, για τους ATACMS των 300 km(όταν ήδη υπήρχαν συνεργασίες για ΠΕΠ και βαλλιστικούς, με Κίνα και Πακιστάν), όπλα της ‘σειράς’ όπως τους AGM-130(όταν οι τούρκοι έπαιρναν τους καλύτερους AGM-142 μέσω Ισραήλ…), προσπάθησαν να ματαιώσουν τη πώληση των SCALP(ενώ οι δίπλα έπαιρναν SLAM-ER), πίεσαν και πιέζουν για τους S-300(όταν μιλάμε για S-400 από δίπλα), προσέφεραν έναντι γελοίων ποσών, O.H.P, όταν εμείς πληρώναμε τα διπλάσια για S, μας έκαναν άτυπο εμπάργκο για αρχαιολογίες τύπου Μ-48/Μ-107 στη Κύπρο(όταν όλος ο εξοπλισμός στα κατεχόμενα είναι αμερικάνικος). Μη θυμηθούμε και τα σχετικά με τους AIM-120 και τα Ίμια… Φυσικά, σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, φράγκα υπήρχαν από τη πλευρά μας, οπότε μη σπεύσουν διάφοροι εξυπνάκηδες, να ισχυριστούν με στόμφο το : ‘money talks’ και λοιπές μπούρδες! Αν οι Η.Π.Α ήταν σοβαρές ως κράτος(δεν λέω δημοκρατικές, γιατί μόνο στη δική σας φαντασία μπορούν να θεωρηθούν ως τέτοιες), θα είχαν τραβήξει το ‘αυτάκι’ της Τουρκίας, πολύ πριν ‘ξεφύγει’. Ακόμη και τώρα, δεν θα υπήρχε καλύτερη απάντηση, από την παραχώρηση σε εμάς, έναντι αστείων ποσών, οπλικών συστημάτων game changer. Είναι τόσο ξεφτίλες όμως, που ούτε μερικούς AIM-120 δεν είναι ικανοί να μπλοκάρουν ως πώληση…
Πάμε και στη Γερμανία… Το γεγονός ότι, η Γερμανία, έχει στήσει πολεμική βιομηχανία, στις πλάτες μας, όσοι έχουν μάτια, το βλέπουν… Πήραμε πρώτοι Τ-209 για να ακολουθήσει η Τουρκία. ΜΕΚΟ εμείς; ΜΕΚΟ και οι δίπλα(αφού δεν τους βγήκαν οι πρώτες, κόπιαραν τις δικές μας για τις επόμενες) … Δηλαδή, αφού η Τουρκία επέλεξε ΜΕΚΟ, πήγαμε και αγοράσαμε από τον ίδιο κατασκευαστή! Μιλάμε, είμαστε οι άσσοι της ηλιθιότητας! Πήραμε πρώτοι T-214(τρώγοντας και τις ατέλειες στη μάπα) και μετά ξεσκίστηκαν να πουλάνε παντού(φυσικά και στη Τουρκία). Leo-2A6 εμείς; 300 μτχ στους τούρκους…Όλα αυτά ξέρετε τι δείχνουν; Ένα συγκεκριμένο μοτίβο, όπου η Γερμανία, ενώ έχει βγει πολλαπλώς ωφελημένη, μας έχει κάνει σουρωτήρι από τις πισώπλατες μαχαιριές… Η ίδια χώρα, που ενώ έχει μιζώσει μέχρι και το τελευταίο κλητήρα, μας κουνάει το δάχτυλο. Ναι, είμαστε για τα πανηγύρια… Γιατί δεν βάλαμε ποτέ ρήτρες μετά από κάθε αγορά, γιατί δεν αποκλείσαμε εταιρίες με το έτσι θέλω και γιατί είχαμε και τον ειδικό τύπο(μεταξύ αυτών και εσάς), να επικροτεί τις αποφάσεις ΚΥΣΕΑ σχετικά με την αγορά των κορυφαίων συστημάτων, χωρίς να εξετάζονται διαχρονικές συμπεριφορές χωρών, απέναντι μας.
Θα μας χάλαγε άραγε, η αγορά Leclerc(ναι, ήταν ακριβότερα, αλλά ήθελαν μικρότερο πλήρωμα και προέρχονται από βιομηχανία που δεν κάνει bussiness συστηματικά με τη Τουρκία). Ακόμη και το Challenger-2E, προκειμένου να παίρναμε γαλλικές ΤΠΚ… Θα μας χάλαγε, να παίρναμε γαλλικά υποβρύχια και να αφήναμε τη Τουρκία να φάει τη παπάρα(ή τη Ν. Κορέα)…Έχοντας τη καλή εμπειρία των Έλλη, τι διάολο σκέφτονταν οι τύποι που πήραν την απόφαση για ΜΕΚΟ; Οι -Μ θα μας κακόπεφταν ε; Θα ήταν υπερβολικό ας πούμε, να κάναμε διαγωνισμό ΝΜΑ(αγορά αιώνα), με όρο μη πώληση στη Τουρκία… Και εντάξει, κάνουμε τη πατάτα και παρόλα αυτά, συνεχίζουμε την αγορά F-16, επιδοτώντας στην ουσία, τη τιμή των α/φων που συναρμολογούσε η Τουρκία σε μεγαλύτερους αριθμούς από εμάς! Και έχοντας υποστεί όλα αυτά, καθόμαστε και ξερογλυφόμαστε για F-35, επιδοτώντας ξεκάθαρα πια, τη τουρκική βιομηχανία!

dimitrov

Απλά να πω πως οι Μ και οι ΜΕΚΟ ισοβάθμισαν στον σχετικό διαγωνισμό. Πριν 30 χρόνια. Οι τύποι έκριναν λόγω του ότι οι Μ ήταν απειροελάχιστα ακριβότερες. Επίσης παίζανε και 75Λέο1Α5 δωράκι.
Τα λεκέρκ ήρθαν τελευταία στο σχετικό διαγωνισμό της ΔΤΘ από τα δυτικά άρματα. Επίσης δεν μπορούσαμε να βάλουμε χέρι στα γαλλικά αποθέματα Λεκλέρκ διότι απλά δεν υπήρχαν όπως τα Μ1Α1 και Λέο2α4.
Όσο για τα εγγλέζικα ισχύει το ίδιο ζήτημα με τα αποθέματα ενώ δεν άρεσε(στους ΤΘ) το πυροβόλο ραβδωτής κάνης το οποίο σχετικά πρόσφατα οι χρήστες του ήθελαν ν΄αλλάξουν.
Όσον αφορά τη Γερμανία κι εγώ έχω μάτια και βλέπω πως η Γερμανία έστησε την αμυντική της βιομηχανία εδώ και 1μιση αιώνα πάνω σε δεκάδες εκατομύρια νεκρούς και φυσικά δεν περίμενε τις αρπαχτές του Άκη και τα γούστα του Σημίτη με το ευρώ και τα ναυπηγεία για να στήσει αμυντική βιομηχανία. Οκ τα λεφτά είναι καλά από παντού αλλά …….. μην τα παρακάνουμε.
Φυσικά θα μπορούσαμε να επιλέξουμε τα γαλλικά υποβρύχια – που ήταν και το φαβορί – και μετά να καμαρώνουμε το εντελώς μοναδικό σύστημα πρόωσης αφού θα ήμασταν οι μόνοι χρήστες. Για μισό αιώνα ακόμα. Και τα κόστη δικά μας. Οι Γάλλοι πλέον πωλούν αντίστοιχο με των Παπανικολής. Βεβαίως θα μπορούσαμε να μην πάρουμε και τπτ, να εκσυγχρονίσουμε τους Ποσειδώνες αλά Τρίτωνες και να περιμένουμε άλλο κορόιδο να διαλέξει 1ο. Από την άλλη τα νέα υποβρύχια θα ήταν μαζί με το ΝΜΑ, τις Φ/Γ AAW, το νέο ΤΟΜΑ και άλλα πολλά. Στα όνειρα μας.
Σε καθε περίπτωση θα με χάλαγε και με χαλάει το έκτρωμα που λέγεται διπλωματία των εξοπλισμών. Η θέση μου είναι σαφής. Διαγωνισμοί και μόνο διαγωνισμοί. Με επιχειρησιακά κριτήρια κυρίως, οικονομικά και τέλος βιομηχανικά. Οι αγάπες αλλάζουν και φεύγουν. Οι σοβαροί πάνε με σοβαρούς και όχι με αγαπουλήνους. Τι μένει? Τα υπερόπλα των υπερφίλων μας ή των υπερεχθρών μας για να κάνουμε τη δουλειά. Ε αυτά πρέπει να είναι τα καλύτερα με βάση τις απαιτήσεις μας. Διαγωνισμούς λοιπόν μέχρις εσχάτων. Κι όποιος “φίλος” ……. ας έρθει.

Manolis

75 Λέο1Α5 δωράκι – Τα πρωτα Λεο-1Α5 του ΕΣ, αλλα ΧΩΡΙΣ το παθητικο σκοπευτικο που εκανε τη διαφορα…

dimitrov

Σκεπτόμενος πάλι με τα δεδομένα της εποχής(της απόφασης) να θυμίσω πως τότε είχαμε μόλις 108(?) Λέο1Α3γκρου. Τα υπόλοιπα ήταν ΑΜΧ30σκέτο, μ48(διάφορα, κυρίως α5) και ονειρεμένα μ47. Ο κύριος όγκος αρμάτων είχε το αξιόπιστο ΣΕΠ ΚΜΑΚ. Δεν είχαμε ακόμα “γούστα” με ΕΣΣΔ, διάλυση ΣτΒ και μειώση συμβατικών όπλων στην Ευρώπη. Και πασάρισμα μέρους αυτών στους Βαλκάνιους. Μετά έγιναν όλα τούτα.

Manolis

Τα 75 Λέο1Α5-δωράκι, ηρθανε αργοτερα, προς τα μεσα της δεκαετιας του 90, οταν οι τουρκοι ειχαν ηδη παραλαβει διπλασια απο εμας Μ60Α3 λογω CFE με παθητικο σκοπευτικο. Τοτε- και λογω της εμφανους τουρκικης υπεροπλιας (ειχαν και χιλιαδες εκσ. Μ48)- μπηκαν οι ριζες του προγραμματος νεου αρματος που οδηγησε στα LΕO-2HELL.

dimitrov

Τα συγκεκριμένα 75 ήταν πακέτο με τις ΜΕΚΟ. Υπόγραψες, τσίμπα το ρεγάλο. Θυμάμαι και εξώφυλλο της τότε στρατηγικής πριν πάω φαντάρος, πριν το 94. Λέο1α5 και απάτσηδες σε κοινή άσκηση. Το νέο πρόσωπο και καλά του ΕΣ. Μέσω CFE ήρθαν και στην Ελλάδα 600κάτι Μ60Α1/Α3 και 170 Λέο1ν από Ολλανδία και έξτρα Α5 από Γερμανία το 1ο μισό της δεκαετίας. Μικρή σημασία έχει. Εγώ ήθελα να πω στο φίλο πως ελήφθη η απόφαση. Εκ των υστέρων πολλά λέμε. Κι εμένα εκ των υστέρων να με έβαζες θα διάλεγα τις Μ με ίδια διαμόρφωση και μάλιστα 6άδα όχι 4άδα. Με τα φράγκα των μλρς και των απάτσι. Να πάνε και τα φράγκα στα ναυπηγεία. Ένα μέρος δλδ. Και μετά θα όρμαγα να πάρω τις 6 Μ της Ολλανδίας. Βουρ 12 Μ θα ήταν η διοίκηση φρεγατών. Και το πακέτο θα πήγαινε σε εκσυγχρονισμό καλό της 12άδας κι άσε τον κυρ Φώτη να ψάχνει για φρεγάδες ……

Antonis_Loukas

Τα Leclerc ήρθαν 2α με μικρή διαφορά από τα Leo. ‘Εντός της χρονικής προθεσμίας των 45 ημερών κατατέθηκαν στη ΓΔΕ οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές από τις υποψήφιες εταιρίες, ενώ ταυτόχρονα το ΓΕΣ ολοκλήρωσε την επεξεργασία των δεδομένων από τις δοκιμένς στο Λιτόχωρο και των επίσημων στοιχείων που κατέθεσαν οι εταιρίες. Ο συγκερασμός των παραπάνω διαμόρφωσε την τελική κατάταξη των υποψηφίων αρμάτων. Το LEOPARD 2 ήταν και πάλι πρώτο, με μικρή διαφορά από το δεύτερο LECLERC, το τρίτο Μ1Α2 ABRAMS και το τέταρτο CHALLENGER 2E. Τα «ανατολικά» T-80U και Τ-84 ήταν τελευταία’. Εσύ αναφέρεσαι στη πρώτη φάση του διαγωνισμού. Επίσης, ξεχνάς σκοπίμως, τις αλλαγές στις προδιαγραφές αυτονομίας και υπερπήδησης εμποδίων, για να μην αποκλειστούν Leo/M1… Τέλος, στο οικονομικό σκέλος, οι γερμανοί ήταν φθηνότεροι των γάλλων, αλλά χωρίς L-55 και πρόσθετη θωράκιση(ενώ οι γάλλοι είχαν και τον euro-power pack, επειδή τα βλήματα εδώ τους χάλαγε ο SACM)… Επίσης, είδαμε τα φαντάσματα των Α.Ω τους και τις πουστιές τους, με την δημιουργία ‘γερμανικών’ μαγαζιών στην Ελλάδα(για να φαίνεται ελληνική εταιρία). Τέλος, για τα αποθέματα, δες πόσα βάλαμε στο χέρι και πόσα Leclerc υπάρχουν διαθέσιμα ΤΩΡΑ.

ink

filtate mipos ta mperdeuis ola?? Gia na min makrigoro P.x: opla apo uk?? Autoi ftaine ousiastika gia tin Kipro.. Poios de tha poulage stous tourkous?? Isos i rossia an takimiazame mazi tis..Oso gia tous amerikanous ola auta tha ta xanakanoun giati exoume men kalo oikopedo alla oi dipla exoun ligo kalitero(arki na min to parakani o erdo vevaia)..

Antonis_Loukas

Αφού όπως αποδείχτηκε, έπρεπε να πάρουμε όπλα και από αυτούς, ας περνάμε αυτά που μας εξυπηρετουσαν καλύτερα. Μήπως δεν πήραμε SV αντί των combattante V; Μιλάς σοβαρά τώρα, ότι δεν θα μας έδινε κανείς όπλα με τέτοιο όρο; δηλ. ως πρώτος πελάτης των 209 ή των 214, δεν θα ήταν εφικτό να μην επιτρέψουμε άδεια εξαγωγής στη Τουρκία ; Με τα leo2 να μη δωθεί άδεια εξαγωγής ούτε σε μτχ; Το οικόπεδο Τουρκία, δεν αξίζει μία αν δεν είναι εξασφαλισμενο το οικόπεδο Ελλάδα…

dimitrov

Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσαμε να το θέσουμε στο τραπέζι. Στα πλαίσια πάντα κανονικών διαγωνισμών. Κι αν σφίγγεται ο εταίρος μπορεί να το ανταλλάξει με κάτι άλλο που θέλουμε εμείς. Πάντα με διαγωνισμούς αληθινούς και μακριά από αγαπούλες.
Για την ιστορία να υπενθυμίσω πως οι Σουηδοί προσέφεραν τον RBS15Mk3. Μέσα στα πολλά που έδιναν και πέρα από τις εξαιρετικές δυνατότητες του πυραύλου ήταν ακριβώς αυτό. Να μην πωληθεί ο πύραυλος σε μη κατονομαζόμενη χώρα της επιλογής μας!!!!!!!!!
Φυσικά η χώρα τούτη επέλεξε εξοσέτ για να παρηγορήσει την χώρα αγαπούλα που είχε χυλοπιτιάσει με τις τπκ/β(των οποίων τα παπόρια ήταν πάλι φαβορί) προκειμένου να ευαρεστήσει μια χώρα νέα αγαπούλα.
Δε σχολιάζω άλλο γιατί μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι.

ink

diavase ti paraskinio paixtike tote kai ti egrafan ta mme mas.. xeris ti mpiznes kanoun sti tourkia oi germanoi?? tous extisan ousiastika ton xenodoxiako tous klado kai oxi mono opla de tha poulagan(pou gia na xtisoun tin biomixania tous xodeuan kai xodeuoun Ta dis)??

chikichiki

Εγώ για να πω την αλήθεια δε βλέπω ένα κείμενο αμερικανόφιλης οπτικής, αντίθετα βλέπω ένα κείμενο το οποίο επαναλαμβάνει συνεχώς την ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι κανείς δεν έχει σκοπό να μας κανακέψει και να πάψουμε να κάνουμε τους έκπληκτους κάθε φορά που κάποιος “σύμμαχος” δεν πάει με τα νερά μας. Θίγεται ακριβώς η νοοτροπία αυτή της εσωτερικής επανάπαυσης που περιμένει από τρίτους να κάνουν κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε να περιμένουμε από αυτούς για να μη χρειαστεί να κουνηθούμε εμείς. Καλώς ή κακώς, ισχύει μια πραγματικότητα για τα ελληνοτουρκικά και τους εξαγωγούς αμυντικού υλικού, και αυτή είναι ότι δεν τους νοιάζει. Και ειλικρινά, δε μπορεί να τους νοιάζει. Η Τουρκία επί δεκαετίες αποτελούσε (και πολλοί θέλουν να πιστεύουν ότι ακόμα αποτελεί) δομικό συστατικό της στρατιωτικής ικανότητας του ΝΑΤΟ στην περιοχή, που δεν έχει περιθώρια να μένει αποδυναμωμένο για (κατά…Κλίντον;) “δύο βραχονησίδες με πρόβατα”. Δεν είναι δουλειά τρίτων εταιρειών/κυβερνήσεων να κάνουν τους διαιτητές για ζητήματα για τα οποία δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση αρμόδιου οργάνου (εκτός κι αν οι δηλώσεις αξιωματούχων της μιας χώρας έχουν μεγαλύτερο βάρος από της άλλης), και μάλιστα να παίρνουν αποφάσεις από τις οποίες έχουν πιο πολλά να χάσουν παρά να κερδίσουν.
Όσο για τους εξοπλισμούς με πολιτικά κριτήρια, δυστυχώς δεν εξασφαλίζουν την πολεμική μας ανεξαρτησία ούτε το πλεονέκτημά μας απένταντι στον αντίπαλο. Αυτά εξασφαλίζονται μονάχα με ευνοϊκές συμφωνίες μεταφοράς τεχνολογίας/τοπικής συντήρησης, με ανώτερη εκπαίδευση, και με δημιουργία μεγάλων αποθεμάτων ανταλλακτικών. Όλες οι άλλες μέθοδοι, συμπεριλαμβανομένης της εξεύρεσης “ανορθόδοξων” προμηθευτών είναι εκ σχεδιασμού διάτρητες, όπως φαίνεται άλλωστε και από τις διαθέσιμες “εναλλακτικές”: Από τη μία η Γαλλία, που πουλούσε όπλα στη Λιβύη στην οποία γύρισε την πλάτη αρχικά με ανταλλαγές πυρών τη δεκαετία του ’80 και βοηθώντας μετά στην ανατροπή του δικτάτορά της. Ή όταν επί μια 8ετία πουλούσε στον Σαντάμ τα καλύτερα Mirage, Super Frelon κι Exocet για να να τα οπλίσει και μόλις μια τριετία μετά κατέληξε να τον βομβαρδίζει. Κι από την άλλη, το ΗΒ, το οποίο συμμετέχει στη σχεδίαση του TFX…

okegine

Ενταξη με πεισατε θα ψηφισω Νδ και για ολα φταινε οι δημοσιοι υπαλληλοι.
Στα σοβαρα οι απεναντι ειναι 80εκ Τουρκοι και 200εκ Τουρκογενης στο κοσμο. Ειναι ηγετιδα δυναμη στο μουσουλμανικο κοσμο ,εχει κρατος ,δλδ οργανωση και διοικηση, 1000 ετων και γεωστρατιγικη θεση μουρλια. Ειναι ουτοπικο να γινεται συγκριση μεταξυ Ελλαδας και Τουρκιας οταν η μια χωρα ειναι αεροπλανο και η αλλη καινουργιο τζιπ.
Για αυτο οταν δεν μπορεις να χτυπισεις καποιον στα ισα το κανεις με στρατηγικη και συμμαχιες. Αν οι Δυτικοι στηριζουν Τουρκια απεναντι στην Ελλαδα κοιτας ποιος μπορει να σε σωσει και ας ειναι το κακο ξανθο γενος ή σχιστοματηδες.
Η Ελλαδα δε μπορει να νικησει κουρσα εξοπλισμων με την Τουρκια καλο ειναι να το αποφευγουμε αυτο.

Nikolaos

Και αυτοί το ίδιο πίστευαν … Πιθανώς και να άλλαξαν γνώμη για λίγα μαρτυρικά λεπτά …comment image

Spirit

Μπορεί δεν μπορεί να ακολουθήσει εξοπλισμούς αυτό πρέπει να κάνει ώστε τουλάχιστον να υπάρχει μια ισορροπία δυνάμεων, καταλαβαίνουμε ότι ώς μετακλητός μπορεί να έχετε άλλες προτεραιότητες και ελπίζω τώρα αν έρθει ο κούλης να σας στείλει από εκεί που ήρθατε, καλό θα είναι για το έθνος.

dimitrov

Ποιά κούρσα εξοπλισμών? Η Τουρκία τρέχει μόνη της.
Φυσικά είναι σημαντικές οι συμμαχίες. Αλλά το ξανθό γένος πήγε με τους Οθωμανούς. Και γενικώς οι σοβαροί πάνε με τους σοβαρούς.

chikichiki

“Ενταξη με πεισατε θα ψηφισω Νδ και για ολα φταινε οι δημοσιοι υπαλληλοι.”
“Η αντιπολίτευση (κάθε Κόμμα, όχι μόνο η αξιωματική) προσπαθεί να κάνει ρελάνς με διάφορες άλλες κοινωνικές ή άλλες παροχές. Κανείς, μα κανείς δεν ενδιαφέρεται για την ουσιαστική ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας.”

ptisidiastima

Μην προσπαθείτε να πείσετε κάποιους. Είναι η λογική του όσοι δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας…

chikichiki

Όσο για την κούρσα εξοπλισμών, μέχρι τώρα καταφέρναμε παρά το εσωτερικό σαμποτάζ να διατηρούμε μια αξιοπρεπή δύναμη αποτροπής. Το ίδιο κάνουν και άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, και με πολύ πιο δυσμενείς αναλογίες. Τέλος, το ξανθό γένος δεν πρόκειται να μας στηρίξει, όπως μας έχει δείξει άπειρες φορές, ούτε το σχιστομάτικο. Με ραγιαδικά παρακάλια τη δύσκολη ώρα (γιατί όπως λέει και το παλιό ρητό εκεί φαίνονται οι φίλοι, όχι σε θάλασσα λάδι) δε σώθηκε ποτέ κανείς. Τι άλλο να πω, πέρα από το ότι…λυπάμαι που αυτή είναι η πραγματικότητα.

Spirit

Μπράβο συμφωνώ και επαυξάνω μέχρι και τα κόμματα και τις τελείες.

MUSTAFA
Tango.Alpha

Στη δεκαετία του 1990 ένας αναγνώστης είχε γράψει ένα αληθινό αλλά και ξεκαρδιστικό γράμμα για το πόσο χάλια ήταν η επίδοση της μονάδας τεθωρακισμένων που υπηρετούσε σε κάποιο νησί του Αιγαίου. Η “Π&Δ” είχε εύστοχα παρατηρήσει ότι τέτοια χώρα είμαστε τέτοιες ένοπλες δυνάμεις έχουμε. Σχόλιο που με βοήθησε ιδιαίτερα όταν υπαξιωματικοί πίστευαν ότι είχαν γίνει ανώτατοι αξιωματικοί και η μονάδα ήταν δική τους.
Με βάση ότι οι περισσότεροι έχουμε περάσει τα 40 (φαντάζομαι) όλοι έχουμε να διηγηθούμε άφθονες ιστορίες που ακούγοντας τες θα χρειαστούμε καινούργιο συκώτι από τα γέλια. Από το “πυρ και κίνηση” με τους στρατεύσιμους να φωνάζουν μπαμ – μπαμ για να μην ζοριστεί το σύστημα στην εκπαίδευση, μονάδες που δεν έχουν προσωπικό για τις υπηρεσίες αλλά πάντα υπάρχουν αγήματα για λιτανείες και τη λέσχη αξιωματικών… Οσο για το τι θα έκαναν οι Τούρκοι αν δεν υπήρχε το 7/10 με το Χόρα, το Σισμίκ και τα Ιμια η απάντηση είναι τίποτα παραπάνω. Πήραν αυτό που ήθελαν: μορατόριουμ για έρευνες πετρελαίου, γκρίζες ζώνες: no ship, no flag, no troops και προετοιμάστηκαν για την επόμενη μέρα, επόμενη κρίση.
Η απαίτηση να μας ξελασπώνουν οι ξένοι στην Άμυνα δεν απέχει πολύ από το “θα χτυπάμε το ζουρνά και οι αγορές θα χορεύουν”. Για την ακρίβεια δεν απέχει καθόλου. Κι όσο κι αν μας αγγίζει το θέμα της άμυνας, τόσο αγγίζει το θέμα της έλλειψης φαρμάκων τους καρκινοπαθείς, και τον άνεργο / χαμηλόμισθο ότι 4ωρη απασχόληση και επίδομα ανεργίας έχουν διαφορά ελάχιστων €. Και ναι το να χάσουμε αύριο ένα νησί είναι λιγότερο σημαντικό στη μητέρα που μόλις έχασε το παιδί της από καρκίνο γιατί δεν πήρε εγκαίρως τα φάρμακα.
Δε θα αναλύσω τι /ποιος φταίει για την κρίση – δεν έχει πρακτικά νόημα κι ακόμα λιγότερο εδώ. Απλά θα ήθελα να υπάρξει παρέμβαση της κακής Τρόικας στην ‘Αμυνα όπως υπήρξε και στην Υγεία. Ηλεκτρονική συνταγογράφηση και γενόσημα κράτησαν το κόστος και βελτιώσαν την απόδοση των δαπανών σε αυτό τον τομέα – όσο κι αν το σύστημα επιβαρύνεται (δικαίως) από τους ανασφάλιστους και (απαράδεκτα) από τους λαθρομετανάστες. Δυστυχώς η μέχρι τώρα συμπεριφορά και απόδοση των Ε.Δ με εξαίρεση την υποστήριξη σε φυσικές καταστροφές, απέχει πολύ από το να θεωρεί καλή απόδοση στα χρήματα που έχουμε δαπανήσει (return on investment). Από τη δήλωση του Ναυάρχου Ε.Α. Λυμπέρη ότι δεν είχε προσωπικό να καλύψει και τις δυο νησίδες στα Ίμια μέχρι το περιστατικό με τους δυο μόνιμους που πληροφορίες (που δεν έχουν διαψευστεί και φαίνονται έγκυρες) αναφέρουν ότι τα παλικάρια μας κατέβασαν τα όπλα και περίμεναν να διευθετηθεί το ζήτημα, είναι γεγονότα που δεν μπορούν να θεωρηθούν θετικά. Το ζήτημα δεν είναι οι εργαζόμενοι των 400 € να πληρώσουν επιπλέον φόρους για να αποκτήσουμε επιπλέον οπλικά συστήματα για τις παρελάσεις.
Το θέμα είναι να δούμε ποια χρήματα που δαπανώνται για τις ένοπλες δυνάμεις είναι σπατάλη – όπως οι περισσότεροι τις θεωρούν μέχρι τώρα- και ποια είναι πραγματικές επενδύσεις που βελτιώνουν την αμυντική ικανότητα της χώρας και βοηθάνε την εθνική οικονομία. Και εδώ ίσως θέλουμε το Μνημόνιο: ας καλέσουμε μια ελεγκτική εταιρεία να κάνει ένα έλεγχο στις δαπάνες από το 1996 και μετά. Τα αποτελέσματα θα είναι πολύ ενδιαφέροντα αν και καλό θα είναι να μην ανακοινωθούν αλλά να γίνουν οι βάσεις για τις αμυντικές δαπάνες για τα επόμενα χρόνια.
Κι πριν πούμε ότι θα διακινδυνεύσουμε τα εθνικά απόρρητα, οι ελεγκτικές εταιρείες διαχειρίζονται πολύ σημαντικά απόρρητα οπότε η εμπιστευτικότητα είναι διασφαλισμένη.
Γιατί το να αγοράζουμε ότι μας γυαλίσει – όπως οι Κρητικοί αγόραζαν τα διπλοκάμπινα δεν μπορεί να συνεχιστεί.

dimitrov

Σωστός. Απλά πράγματα.

Chris

Σίγουρα πρέπει να σταματούμε να αποποιούμαστε τις δικές μας ευθύνες και να φροντίσουμε να εξασφαλίσουμε τα δικά μας συμφέροντα.
Νομίζω όμως ότι είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε κάποια βασικά δομικά στοιχεία του προβλήματος της Ελλάδας. Διότι όπως δεν πρέπει να τα ρίχνουμε όλα στους “κακούς ξένους” δεν πρέπει επίσης να παραβλέπουμε και τη σημαντική συνεισφορά τους στα εθνικά μας δράματα.
Π.χ. το γεγονός ότι “ανήκωμεν εις την Δύση” δεν είναι από μόνο του κακό. Από τη μιά είναι λίγο μονόδρομος με την κατάσταση της ανατολής από την άλλη μπορεί να μας είναι πολύ χρήσιμο (όπως και μας ήταν σε αρκετές περιπτώσεις). Το κακό είναι ότι “ανήκωμεν εις την Δύση” όχι ως εταίρος και σύμμαχος αλλά ως “ιδιοκτησία”. Και αυτό δε συμβαίνει λόγω “κακού” ΝΑΤΟ αλλά από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης. Με το πολεμικό δάνειο που μας δώθηκε όχι με στόχο να βοηθήσει την απελευθέρωση των Ελλήνων αλλά με στόχο να ξεκινήσει τον εμφύλιο πόλεμο (όπως και τον ξεκίνησε) να εγκαταστήσει αγγλόφιλη πολιτική στην Ελλάδα (όπως και την εγκατέστησε) και να φροντίσει να είναι η Ελλάδα ένα μικρό και εξαρχής χρεωμένο κράτος (όπερ και εγένετο) απόλυτα εξαρτημένο στις διαθέσεις των Άγγλως κυρίως αλλά κατά περιόδους και Γάλλων και Γερμανών (όπως και ήταν, είναι, και θα είναι). Συνέχισε δε να είναι “ιδιοκτησία” των Άγγλων μέχρι τη λήξη του ΒΠΠ ΄οπότε λόγω αδυναμίας παραχωρηθήκαμε στις ΗΠΑ και κατόπιν μέσω ΕΕ στη Γερμανία.
Οι Ελληνικές κυβερνήσεις από την εποχή του Μαυροκορδάτου και με ελάχιστες εξαιρέσεις είχαν προτεραιότητα την ικανοποίηση των συμφερόντων της χώρας που κατά καιρούς ασκούσε την επικυριαρχία επί της Ελλάδος. Π.χ. πάγια και διαχρονική είναι η πολιτική να εμποδιστεί η Ελλάδα να έχει σημαντική βιομηχανική παραγωγή και να ζει εγκλωβισμένη στο οικονομικό σχήμα εξάγωγής ακατέργαστων πρώτων υλών ή σε χαμηλό βαθμό κατεργασμένων προιόντων και εισαγωγής υψηλού κόστους και τεχνολογίας βιομηχανικών προιόντων. Έτσι με μόνιμα αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο και πάντοτε εξαρτημένη οικονομικά από ξένους δανειστές πορεύτηκε από χρεωκοπία σε χρεωκοπία και από επιτροπεία σε επιτροπεία.
Βασική πολιτική επιδίωξη το ελλληνικό κράτος να είναι “μεταπρατικό” και “εισαγωγικό” και όχι “παραγωγικό” και “εξαγωγικό”. Να είμαστε κυρίως έμποροι και μεταφορείς. Δηλαδή εξαρτημένοι και όχι ανεξάρτητοι.
Η (υποβοηθούμενη από έξω) ανικανότητα δημιουργίας παραγωγικής οικονομίας οδηγεί παραδοσιακά σε δύο τρόπους να λυθεί το πρόβλημα φτώχιας των κατοίκων. Από τη μια η ξενιτιά για αναζήτηση εργασίας. Από την άλλη (πελατειακοί) διορισμοί από το κράτος με δανεικά ή εκπόνηση δημοσίων έργων με δανεικά ή και τα δύο. Που στη συνέχεια συνεισέφεραν με τη σειρά τους στη χρεωκοπία. Φυσικά τα έργα ήταν προτίστως μη παραγωγικά, διότι αν επενδυόταν τα χρήματα σε βιομηχανίες αντί για δρόμους και γέφυρες θα οδηγούσαν σε αποπληρωμή των χρεών, σε κέρδος σε δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης των δημοσίων έργων, σε ανάπτυξη και τελικά σε ανεξαρτησία.
Ιδωμένη έτσι η σημερινή κατάσταση δεν είναι κάποια εξαίρεση αλλά ο κανόνας λειτουργίας του Ελληνικού κράτους από συστάσεως του.
Ιδωμένη έτσι η καταστροφή της όποιας ελληνικής βιομηχανίας της εποχής μας που βιώσαμε καθώς και η απαξίωση της αμυντικής βιομηχανίας που επίσης είδαμε σημαίνει ότι το πολιτικό μας προσωπικό κάνει επάξια τη δουλειά του. Αυτό δεν γίνεται γιατί η Αγγλία (και όποιος άλλος) είναι “κακός” αλλά γιατί με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζονται τα συμφέροντα τους στην περιοχή. Και εμείς με τη σειρά μας πρέπει να βρούμε τον τρόπο να εξασφαλίσουμε τα δικά μας συμφέροντα όχι μόνο στην περιοχή αλλά κυρίαρχα στο δικό μας κράτος.
Τέλος η συνεχής διασάλευση εμφυλίων παθών από έξω (διασάλευση όχι δημιουργία, για τη δημιουργία είμαστε εμείς υπεύθυνοι, καθώς ο εμφύλιος πόλεμος είναι εθνικό σπόρ των ελλήνων από αρχαιοτάτων χρόνων) οδήγησε σε μεγάλες τραγωδίες όπως ο εμφύλιος εν μέσω επανάστασης 21, ο εθνικός διχασμός και η μικρασιατική καταστροφή, ο εμφύλιος μετά την κατοχή αλλά και η διχόνοια στην Κύπρο, όλα με ισάριθμες συντριπτικές για τον ελληνισμό τραγωδίες ως συνέπεια. “Διάιρει και βασίλευε” όπως διδάσκει η Γηραιά Αλβιώνα.
Η συμμετοχή λοιπόν των ξένων στα δεινά της Ελλάδος είναι διαρκής και ιστορική. Δεν εξαιρεί τις δικές μας ευθύνες που είναι τεράστιες αλλά είναι πραγματική, σημαντική και ουσιαστική. Για τους λόγους που παράθεσα όχι γιατί πουλάνε αεροπλάνα και υποβρύχια στην Τουρκία.
Απολογούμαι για την έκταση του σχολίου, για τα γνωστά ίσως του περιεχομένου του και για την εκτροπή από το κυρίως θέμα του άρθρου και γιατί ασχολήθηκα ίσως λίγο περισσότερο με τις έξωθεν πληγές μας χωρίς απαραίτητα να τις θεωρώ πιό σημαντικές από τις εσωτερικές μας κακοδαιμονίες και αδυναμίες αλλά ελπίζοντας ότι η καταγραφή τους είναι χρήσιμη.
Υ.Γ. Σε μια πιό εύθυμη νότα μιας και αναφέρθηκα στο πρώτο (επαναστατικό) δάνειο της Ελλάδας, προέβλεπε τη ναυπήγηση 3 πολεμικών πλοίων από την Αμερική από τα οποία παραλάβαμε μόνο το ένα. Με τα άλλα 2 τι γίνεται; Με τους τόκους που μαζεύτηκαν από τότε νομίζω ότι μπορούμε να ζητήσουμε ολόκληρο τον έκτο στόλο 😉

Tango.Alpha

Η ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας απεικονίζεται πολύ όμορφα από την υφαντουργία: υψηλοί δασμοί προστάτευσαν τη βιομηχανία που παρήγαγε καλής ποιότητας αλλά αδιάφορα σχεδιαστικά προϊόντα. Στη μεταβατική περίοδο μετά την ένταξη στην ΕΟΚ η βιομηχανία ζούσε τον ύπνο του δικαίου μέχρι που καταργήθηκαν οι δασμοί, οι καταναλωτές αγόρασαν τα εισαγόμενα προίόντα με το καλύτερο marketing που είχαν και οι βιομήχανοι από Κρίσοι που ήταν κατέληξαν στο ταμείο ανεργίας.
Ας δούμε τι κάναμε στραβά σε κάθε κλάδο γιατί είμαστε εξαιρετικά ικανοί να φέρουμε την καταστροφή και μόνοι μας – δε χρειαζόμαστε τις τρικλοποδιές των τρίτων

Chris

Η κατάργηση των δασμών (και η εισαγωγή του κοινού νομίσματος του Ευρώ-Μάρκου) ήταν στρατηγική της Ευρωπαικής Ένωσης (=Γερμανίας) με σκοπό την άλωση των περιφερειακών οικονομιών από αυτή της Γερμανίας. Αυτό δεν είναι κανένα σενάρο το βλέπουμε σήμερα να έχει ολοκληρωθεί. Τα οικονομικά ελείματα των χωρών της ευρωζώνης αθροιστικά ισούνται με το οικονομικό πλεόνασμα της Γερμανίας λόγω ετεροβαρούς εμπορικού ισοζυγίου. Δεν μπορείς να τα βάλεις με ένα βιομηχανικό και εξαγωγικό γίγαντα επί ίσοις όροις . Θα σε πατήσει. Εδώ ζορίζονται σοβαρές χώρες με μεγάλο πολιτικό αποτύπωμα, τεράστια βιομηχανική υποδομή και παραγωγή όπως Ιταλία, Ισπανία ακόμα και Γαλλία.
Ακόμα κι αν κάνεις καλύτερη πολιτική μάρκετινγκ και οργάνωσης στις επιχειρήσεις σου αν οι κανόινες του παιχνιδιού δεν είναι ευνοικοί θα χάσεις. Και τους κανόνες του παιχνιδιού στην ευρωπαική οικογένεια κάποιο τους διαμορφώνουν για να εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα. Γι αυτό και όσο δεν αλλάζουν θα χάνουμε. Δεν είναι όλα ζήτητα ατομικών ευθυνών
Οι Έλληνικές βιομήχανίες μόνο υπό την προστατευτική ομπρέλα των δασμών και του εθνικού νομίσματος θα μπορούσαν να επιβιώσουν. Να προσθέσω και με έναν σκληρό οικονομικό εθνικισμό των καταναλωτών (που εφαρμόζουν οι Γερμανοί) αγοράζοντας κατά προτεραιότητα ή αποκλειστικότητα Ελληνικά προϊόντα όταν αυτό είναι δυνατό. Αλλά τι να κάνουμε είμαστε ουραγοί στο βιομηχανικό πολιτισμό και δεν είμαστε σκληροί προτεστάντες όπως είναι οι Βόρειοι. Είμαστε πιό χαλαροί τύποι, πολυσυλλεκτικοί και ανοικτοί σε εξωτερικές επιδράσεις, με τα καλά και τα κακά που αυτό έχει.
Και κυρίως οι κεντρικές επιλογές του πολιτικού μας συστήματος είναι εναρμονισμένες προτίστως με τα συμφέροντα άλλων και δευτερευόντως με τα δικά μας. Αυτή είναι η ιδρυτική συνθήκη του Ελληνικού κράτους και εφαρμόζεται απαρέγκλιτα εδώ και 200 χρόνια. Μην αυτομαστιγωνόμαστε περισσότερο από όσο πρέπει.

Tango.Alpha

Η Καθημερινή πριν από χρόνια είχε ένα υπέροχο άρθρο για το απαράδεκτο κόστος της κοινωνικής προστασίας. Με απλά λόγια οι καταναλωτές μιας χώρας υποχρεώνονται από τους δασμούς να καταναλώνουν λιγότερο καλά προϊόντα και επωφελούνται οι παραγωγοί όχι η χώρα.
Το θέμα είναι ότι με λίγες φωτεινές εξαιρέσεις μόλις εδραιωθεί μια εταιρεία αντί να φροντίσει για την ανάπτυξη μέσω βελτίωσης της ποιότητας, νέων προϊόντων θα ψάξει να μειώσει το κόστος με χειρότερα υλικά και χαμηλότερες αμοιβές.
Σας καλώ να σκεφτείτε γιατί το μπλε και κίτρινο κατάστημα με τα είδη σπιτιού που θυμίζει σπίτι (για να μην κάνουμε προφανή διαφήμιση) πέτυχε και οι ελληνικές αλυσίδες επίπλων αποτυγχάνουν; Μήπως γιατί η εξυπηρέτηση πελατών είναι καλύτερη κι όχι γιατί η Σουηδική κυβέρνηση μας το επιβάλλει;
Για την οικονομία της συζήτησης: ονομάστε μια ελληνική εταιρεία με δυνατό σήμα και καλές πωλήσεις και δείτε τι κάνει διαφορετικά από όλους αυτούς που απέτυχαν.
Και κάτι τελευταίο: οταν η Emirates είναι launch customer Aribus και Boeing της κάνουν υποκλίσεις. Οταν είμαστε launch customer για ένα οπλικό σύστημα απλά πληρώνουμε όλο το κόστος εξέλιξης. Γιατί;

ThanosD

Oi αμυντικές δαπανες απο το 1974 ειδικα και μετά είναι παρα πολύ υψηλές.και ειναι αποδεκτές απο την ελληνικη κοινωνία η οποία πληρώνει χωρις πολλά πολλά..Η μέση κοινωνική αντίληψη όπως αποτυπωνεται και στις κατά καιρούς μετρησεις αναγνωρίζει την Τουρκία ώς ενδεχόμενη απειλή ,και πιθανή υπαιτια πολεμου.Η θεωρία που στηριζεστε αν και μπορεί καποιος να την είπε δεν απηχεί αυτη τη μεση κοινωνική αντίληψη.Επιπλέον μεγάλος αριθμός των δημοσιών υπαλλήλων, έχει προσληφθεί στον τομέα της Αμυνας και της εσωτερικής ασΦάλειας και προστασίας.(μην ξεχνάμε οτι σε 10 χρόναι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων εχει μειωθει σε επιπεδα πολυ κάτω απο τα μεσα ευρωπαικά,με αποτελεσμα ο αριθμός του μισθοδοτούμενου προσωπικου στους παραπανω τομείς (που δεν μειωθηκε αναλογα) .Απο τους 550000 τακτικούς υπαλλήλους οι 160000 είναι στους παραπανω συναφείς τομείς.(Ε.Δ,ΕΛΑΣ,ΛΙΜΕΝΙΚΟ,ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ).Χρειάζεται ορθολογισμός.και σεβασμός στο δημόσιο χρήμα. ,και να μην ξεχναμε οτι ισχυρή άμυνα και αποτροπή μπορεί να δημιουργήσει μια ισορροπημενη κοινωνία που παραγει πλούτο και όχι το αντίθετο.Αυτη ειναι η σειρά.

FOX

Πικρές αλήθειες, αλλά για είμαστε δίκαιοι αν μόνο ο Λεβέντης έχει μιλήσει ανοιχτά για τους απαραίτητους εξοπλισμούς!
Για τέτοια κατάπτωση έθνους και πολιτικού προσωπικού μιλάμε!

Gubuz

You are just too worried about f-35 fighters in Turkey. The source codes and software will be restricted. Turkey will not be able to modify or use it against the interests of USA. Given that it’s a 5th gen fighter fully engaged in digital network, it is so easy for the USA to control and manipulate it. As a Turk i do not trust this machine and you should not be too worried about it

sotbak

Komşuna teşekkür ederim, iyi ol, ama neden beşinci nesil uçağı aldın?

Gubuz

Apparently because the advantages of a 5th gen fighter overcome the possible risks. It is better than nothing eh?
But you are missing my point. What i am trying to say is a Greek-Turkish military conflict is against US interests and US will not let Turkey to use these fighters efficiently

Κapoios Αllos (@Kapoiosmpla)

Το άρθρο είναι παντελώς εκτός τόπου και χρόνου.
Βασίζεται σε απελπιστικά λανθασμένα δεδομένα!
Ξεκινά με την παραδοχή ότι η Ελλάδα δεν ξοδεύει αρκετά για την Άμυνα!
Η Ελλάδα έχει ξοδέψει και συνεχίζει να ξοδεύει υπέρογκα ποσά για τις Ένοπλες Δυνάμεις:
Το 2011 (χωρίς μείζονα εξοπλιστικά…) ήταν 2η στις ΝΑΤΟικές χώρες μετά από τις ΗΠΑ, με έξοδα 2.64% του ΑΕΠ! Η Τουρκία ακολουθούσε μετά από αρκετές χώρες (1.83%).
Το 2017 παραμένει 2η (!!!) με 2.32%!
πηγή: https://www.defensenews.com/global/europe/2018/03/10/how-much-do-nato-member-nations-spend-on-defense/
Επιπλέον, ο προϋπολογισμός της χώρας επιβαρύνεται με τους μισθούς και τις συντάξεις των στρατιωτικών και του πολιτικού προσωπικού που υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας:
Συγκριτικά: Στην χώρα μας στα 1000 άτομα, 13.3 υπηρετούν ενεργά στις ένοπλες δυνάμεις. Γερμανία (2.2), Γαλλία (3), Τουρκία (4.4).
πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_number_of_military_and_paramilitary_personnel
επίσης διατηρούμε μεγάλο αριθμό υπαλλήλων σε σώματα ασφαλείας (Αστυνομία) 503/1000 άτομα. Γερμανια (296), Γαλλία (340), ΗΠΑ (284)…
Μιλά για υπερβολικό αριθμό δημοσίων υπαλλήλων: Επίσης ανακριβές! Στην Ελλάδα οι ΔΥ είναι περίπου (2015) στο 18%. Νορβηγία (30%), Δανία (29.1%) Σουηδία (28.6%), Φινλανδία (24.9%), Γαλλία (21.4%) κλπ. Ακόμα και στην καρδιά του καπιταλισμού, στις ΗΠΑ οι ΔΥ είναι στο 15.3%!
Για τι ΔΕΝ μιλά το άρθρο:
Μα για αυτά που έφεραν τη χώρα στην οικονομική κατάρρευση και γιατί ενώ ξοδεύουμε τεράστια ποσά για την άμυνα βρισκόμαστε σε αυτό το επίπεδο:
Τον Κομματισμό από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στο δημόσιο. Οι ΔΥ δεν είναι πολλοί, αλλά αναποτελεσματικοί, και με απαράδεκτη νοοτροπία. Ενώ αρκετοί είναι ανίκανοι (λόγω κομματικών κριτηρίων εισαγωγής), τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλοί overqualified για τις θέσεις τους, καθώς παιδιά με μεταπτυχιακά, Διδακτορικά, ακόμα και δημοσιεύσεις κάνουν μονότονες δουλειές που δεν αξιοποιούν ούτε στο ελάχιστο τα προσόντα τους! Λογικό αφού για κάθε 1 θέση αναλογούν χιλιάδες υποψήφιοι, ωστόσο απαράδεκτο!
Τη ΔΙΑΦΘΟΡΑ σε ΥΨΗΛΟ επίπεδο (πρωθυπουργοί-υπουργοί-γεν.γραμματείς κλπ): Κατά τη γνώμη μου και κατά τα φαινόμενα η πιο σημαντική παράμετρος. Από μια χούφτα γενικά ατιμώρητα σκάνδαλα και μόνο που έχουν σκάσει και συνεχίζουν να αποκαλύπτονται σε εξοπλιστικά( … ), Ολυμπιακούς Αγώνες, Siemens, Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ, δομημένα ομόλογα, χρηματιστήριο, Δημόσια έργα (ΜΕΤΡΟ, Αυτοκινητόδρομοι), άδειες ΜΜΕ, φοροαποφυγή μέσω Offshore, έχουμε συνολική άμεση ζημία για τη χώρα στο ύψος των εκατοντάδων δις ευρώ – ένα μεγάλο ποσοστό του συνολικού Δημοσίου Χρέους της Χώρας!
Φυσικά υπάρχουν και οι έμμεσες συνέπειες που έχουν να κάνουν με την διάλυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, την κατάρρευση της παραγωγικότητας & εξαγωγών, της διάδοσης της διαφθοράς και σε πιο χαμηλόβαθμους αξιωματούχους και πολλά άλλα. Φυσικά η αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έμεινε στο απυρόβλητο, απεναντίας ήταν από τα πρώτα που επηρεάστηκαν.
Διαπλεκόμενοι ολιγάρχες (υπερβαίνει τους σκοπούς του σχολίου μου..)
Όπως κάποιοι σχολιαστές επεσήμαναν (ένας;) οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να θεωρούνται αναγκαίο κακό! Μακάρι να ήμασταν γείτονες με την Τσεχία και την Αυστρία ή το Λουξεμβούργο και να είχαμε 12 Eurofighter και 24 ασκόνιστα Leopard-2A6 με 40% διαθεσιμότητα και τέλος. Δυστυχώς πρέπει να ξοδεύουμε σε όπλα και να διατηρούμε σε ετοιμότητα έναν τεράστιο στρατό, ίσως τον μεγαλύτερο της ΕΕ.
Αλλά ας μην γελιόμαστε: Δεν φταίνε οι κομμώτριες οι καστανάδες και οι συνταξιούχοι. Δεν φταίνε ούτε τα υποστελεχομένα Νοσοκομεία, ούτε τα σχολεία με υπαράριθμους μαθητές και άθλιες εγκαταστάσεις, ούτε τα υποχρηματοδοτούμενα ΑΕΙ και ερευνητικά ινστιτούτα. Οι κλέφτες φταίνε και οι απατεώνες που άδειασαν τα κρατικά ταμεία, κατασπατάλησαν τους κοινοτικούς πόρους και διέλυσαν κάθε δομή της Ελληνικής κοινωνίας.
Συγνώμη για το Σεντόνι.

ptisidiastima

Καλά κάνατε και το γράψατε. Αλλά ξέρετε που είναι το λάθος σας. Μπερδεύετε τις αμυντικές δαπάνες, με αυτές του ΥΠΕΘΑ. Εκεί που μέσα μπαίνουν και άσχετες δαπάνες, πχ οι συντάξεις των στρατιωτικών, και τα επιδόματα για άγαμες θυγατέρες. Αν τώρα εσείς πιστεύεται πως δίνουμε το 3% του ΑΕΠ σε νέα όπλα, ή συντήρηση αυτών που έχουμε (πχ με FOS) κάνετε λάθος. Αν δίναμε αυτά τα χρήματα, θα είχαμε αυτή την στιγμή αεροπλανοφόρο στη Σαλαμίνα και Β-52 στη Λάρισα. Αλλά δεν έχουμε.

Κapoios Αllos (@Kapoiosmpla)

Νομίζω το δικό σας λάθος είναι να θεωρείτε ότι οι μισθοί και οι συντάξεις των Στρατιωτικών δεν έχουν σχέση με την άμυνα! Προφανώς και πρέπει να συνυπολογίζονται στα έξοδα της χώρας για την άμυνα. Δεν είναι μόνο τα όπλα αλλά το συνολικό λειτουργικό κόστος ενός συστήματος, που συμπεριλαμβάνει φυσικά και τον στρατό που το χρησιμοποιεί.
Όσο για τις άγαμε θυγατέρες.. εντάξει καλό είναι για πλάκα στο καφενείο, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από τους στρατούς που συγκρίνετε έχουν πολύ περισσότερα και πιο δαπανηρά benefits για τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους, συμπεριλαμβανομένων των θυγατέρων.

ptisidiastima

Οι μισθοί ναι, οι συντάξεις όμως ανήκουν στο Κοινωνικό Κράτος. Αλλά αφού μας χαρακτηρίζετε καφενείο, εμείς θα κρατήσουμε το επίπεδό μας. Καλή συνέχεια

Κapoios Αllos (@Kapoiosmpla)

Συγνώμη αν σας προσέλαβα! Θεώρησα ότι και εσείς χάριν αστεϊσμού γράψατε περί άγαμων θυγατέρων και δεν θεωρείτε πραγματικά ότι η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί πραγματικά άξιο αναφοράς πρόβλημα στην οικονομία της χώρας και τον προϋπολογισμό του ΥΕΘΑ!

Spyros

Τα νούμερά σας για τις αμυντικές δαπάνες (περιπου 2μισι %, ανάλογα τη χρονιά) είναι σωστα, και με τα σημερινα δεδομενα (ΑΕΠ) αντιστοιχούν σε 3 δις € και κάτι «ψιλά». Εκ των οποίων, όπως μας ενημέρωσε προ λίγων μηνών ο πρώην ΥΦΕΘΑ, το ποσό που αντιστοιχεί σε αγορές-αναβαθμίσεις για τις ΕΕΔ συνολικά (ΕΣ, ΠΑ, ΠΝ) είναι μισό δις €.
Δηλαδή απο το σύνολο των υπερ-υψηλών αμυντικών δαπανών της χώρας, αυτό που αντιστοιχεί σε αγορά/ανανέωση υλικού, για τη διατήρηση του αξιόμαχου της χώρας, είναι περίπου το ΕΝΑ ΕΚΤΟ.
Έχω 6 κουκιά, ένα δίνω σε νέα μέσα, πέντε δίνω σε συντήρηση, μισθούς, συντάξεις (άγαμων θυγατέρων και λοιπών), κάτι ελικόπτερα για αεροδιακομιδές (που υποτίθεται πληρώνονται απο αλλού αλλά… ‘νταξ, τι να λέμε).
Το πρόβλημά μας δεν είναι το ύψος των δαπανών, αλλά το τι κάνουμε με αυτές. Αλλά ποτέ δεν τελειώνουμε αυτή τη συζήτηση όταν την αρχίσουμε, γιατί αναπόφευκτα περνάει [και] απο τους αριθμούς των ανωτάτων αξιωματικών και αντίστοιχες συγκρίσεις τους με άλλους στη γειτονιά μας, κάτι που μάλλον ενοχλεί.

dimitrov

Σωστός στην ανάλυση ο φίλος αν και αρκούντως αιχμηρός. Ωστόσο έχω μια αλλεργία στα ποσοστά. Προτιμώ τα καθαρά νούμερα. Πόσα δις η Τουρκία το χρόνο και πόσα η Ελλάδα? Το 1,83% της 2ης μπορεί να είναι περί τα 11-12 δις. Το δικό σου 2,32% τι είναι? 4 και κάτι? Αυτά είναι και τα νούμερα που μένουν.
Η Τουρκία λοιπόν δαπανά τα 3πλάσια τουλάχιστον από εμάς ετησίως!!!
Στη συνέχεια έρχεται το πως αξιοποιούνται. Πέρα από αυτά τα σωστά που επισημαίνετε μια ματιά στην τουρκική βιομηχανία λέει πολλά.
Οπότε τι κάνουμε? Πετάμε λευκή πετσέτα? Κλαίμε τη μοίρα μας? Μειώνουμε περισσότερο τις αμυντικές δαπάνες μας. Μα αν αυξήσουμε κι άλλο την απόσταση τι νόημα έχει? Τι να τον κάνω τον στρατό του 0,5% στις αμυντικές δαπάνες αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη μια και μοναδική απειλη?
Εγώ ξέρετε είμαι περισσότερο προοδευτικός σε αυτά. Αν ο λαός δεν θεωρεί την Τουρκία απειλή ή αν ο λαός δεν θέλει ή και δεν μπορεί τον καταργώ τελείως. Τον στρατό εννοώ.
Και μη μου πείτε πως ο σοβαρές χώρες έχουν στρατό. Οι σοβαρές χώρες κάνουν αυτό που πρέπει. Αν δεν τον χρειάζονται τον καταργούν.

Γιώργος70

https://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/pdf_2017_06/20170629_170629-pr2017-111-en.pdf
σελ 11
Στα 4.4δις αμυντικων δαπανών τα 72.19% 3,3 δις ειναι μισθοί και συντάξεις.
Περιπου 2.2δις μισθοι 1.1 δις συνταξεις.Ειναι υπερβολικά υψηλό.Για την αεροναυτική ισχύ που απαιτείται στην ελλαδα το ποσοστο επρεπε να ειναι 50% δηλ 2.2δις.Στην δεκαετια 2010-2020 equipment expenditures 10-12 % 5 δις.Απαράδεκτα χαμηλό.Το φυσιολογικό ειναι 20%.Σε μια δεκαέτια 10δις έπρεπε να ειναι τα εξοπλιστικά και αλλα 10δις λειτουργικές δαπάνες.Και είναι τα μισά.Το προσωπικό έπρεπε ειναι αντι 87000 30% μικρότερο δηλ περιπου 55-60 000 Ο συνολικος αριθμος ενστόλων 140 000 εν ενεργεια 120 000 συνταξιουχοι ειναι αδιανοητος.Απαιτήται αναδιοργάνωση -μετατάξεις σε στρατό-αστυνομία.Δεν ειναι δυνατο να θεωρούμε ως λύση αμυντικές δαπανες 3-4% και πλεονάσματα 3.5% συνάλλαγμα στους δανειστές.Δεν το αντέχει η οικονομια.

ThanosD

To 3% στην ελληνικη περίπτωση σημαίνει 7-8% στα δημόσια έσοδα καθώς ο λόγος δημοσίων εσόδων -ΑΕΠ είναι αισθητά χαμηλότερος απο αυτόν στις ευρωπαικές χώρες.Για αυτό ειναι πολυ σημαντική η θυσία των ελλήνων φορολογουμένων.(οσων πληρώνουν)

Spirit

Όλοι αναφερόμαστε για τις δαπάνες στα εξοπλιστικά όχι γενικά και αόριστα στις αμυντικές δαπάνες.
Σαφώς υπάρχει μεγάλη παθογένεια και με το συνταξιοδοτικό και με την κατανομή προσωπικού, με υπερπληθώρα υψηλόβαθμων στελεχών και τα δημοσιοϋπαλληλίκια της καβάτζας.
Επι του πρακτέου από τα 3 δισεκατομμύρια που δαπανώνται μόνο τα 500εκ. πάνε σε εξοπλιστικά συντήρηση…
Μέσα σε όλα και τα υπέρογκα κοστολόγια που επωμίζεται το στράτευμα για SAR, αεροδιακομιδές, αεροπυρόσβεση κλπ

vasilis70

Το να αναγάγει το άρθρο σε άτυπους συνομιλητές το τι γράφει ο καθείς σε φόρουμς, και να το γενικεύει, αναφερόμενως σε ”όλους μας” και τις κακοδαιμονίες μας είναι σαν να συνομιλεί με τον μευθσμένο (σκοπίμως ανορθόγραφα) στο μπάρ το βράδυ και να του κάνει εντύπωση που το πρωί δεν υπογράφει το συμβόλαιο για το σπίτι που του υποσχέθηκε. Δεν γνωρίζω να το σχόλιο μου θα δημοσιευτεί, αν και θα το ήθελα. Διαβάζω την ΠΤΗΣΗ απο την εποχή που δεν υπήρχε ίντερνετ και αυτό είναι το πρώτο μου σχόλιο με αφορμή του ότι με αυξανόμενο ρυθμό βλέπω την τάση της ακολουθίας κραυγών και ανάλυσης τους εώς αν αυτό προσφέρει κάποια προστιθέμενη αξία. Ώς προς την ταμπακιέρα, παρά τα λάθη μας, η αφύπνιση δείχνει να έχει αρχίσει, έχουμε πολύ δρόμο βέβαια μέχρι να αναδείξουμε το θεμιτό με λόγια και με πράξεις. Όταν ο γείτονας ζητούσε η κατσίκα (S-300) να μην παραδοθεί στην Κύπρο, μας έκανε χάρη αφού στρατηγικά η ενναλακτική μας συνέφερε (και ο νοών νοείτο), το ίδιο ίσως γίνει και τώρα…

Spyros

Δυστυχία σου Ελλάς
Ποιος είδε κράτος λιγοστό
σ’ όλη τη γη μοναδικό,
εκατό να εξοδεύει
και πενήντα να μαζεύει;
Να τρέφει όλους τους αργούς,
να ‘χει επτά Πρωθυπουργούς,
ταμείο δίχως χρήματα
και δόξης τόσα μνήματα;
Να ‘χει κλητήρες για φρουρά
και να σε κλέβουν φανερά,
κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε
τον κλέφτη να γυρεύουνε;
Όλα σ’ αυτή τη γη μασκαρευτήκαν
ονείρατα, ελπίδες και σκοποί,
οι μούρες μας μουτσούνες εγινήκαν
δεν ξέρομε τί λέγεται ντροπή.
Σπαθί αντίληψη, μυαλό ξεφτέρι,
κάτι μισόμαθε κι όλα τα ξέρει.
Κι από προσπάππου κι από παππού
συγχρόνως μπούφος και αλεπού.
Θέλει ακόμα -κι αυτό είναι ωραίο-
να παριστάνει τον ευρωπαίο.
Στα δυο φορώντας τα πόδια που ‘χει
στο ‘να λουστρίνι, στ’ άλλο τσαρούχι.
Σουλούπι, μπόϊ, μικρομεσαίο,
ύφος του γόη, ψευτομοιραίο.
Λίγο κατσούφης, λίγο γκρινιάρης,
λίγο μαγκούφης, λίγο μουρντάρης.
Και ψωμοτύρι και για καφέ
το «δε βαριέσαι» κι «ωχ αδερφέ».
Ωσάν πολίτης, σκυφτός ραγιάς
σαν πιάσει πόστο: δερβέναγάς.
Δυστυχία σου, Ελλάς,
με τα τέκνα που γεννάς!
Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα,
τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;
Γιώργος Σουρής (1853 – 1919)
Με εξαίρεση το κομμάτι περί 7 Πρωθυπουργών, μάλλον δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Stamatis Rapanakis

Ένας πολιτικός έχει δύο βασικές επιλογές. Ή να λέει την αλήθεια και να ρισκάρει να μην γίνει ποτέ κυβέρνηση αλλά και να απομονωθεί μέσα στο ίδιο του το κόμμα (π.χ. ο συγχωρεμένος ο Κωστής Στεφανόπουλος που έγινε μετά ΠτΔ) ή να λέει μισές αλήθειες/μισά ψέμματα οπότε και να έχει σοβαρές πιθανότητες να πάρει με το μέρος του μεγαλύτερο τμήμα φηφοφόρων. Οπότε δεδομένου ότι απευθύνεται σε ψηφοφόρους συγκεκριμένης ποιότητας και προφίλ, συνήθως επιλέγει το 2ο αν θέλει να μακροημερεύσει στην πολιτική.

Andreas

Αυτό το άρθρο θα έπρεπε να διαβάζεται στα σχολεία και σε κάθε αρχή δελτίου ειδήσεων. Χίλια μπράβο!

Ulysses

Η συλλογική ευθύνη είναι εφεύρημα των απατεώνων για να χαθεί το κύρος των όποιων τίμιων. Πριν μιλήσει ο κάθε τίμιος – μη διεφθαρμένος έχει ήδη την ρετσινιά του “όλοι είναι απατεώνες”.
Το άρθρο σας, δυστυχώς, διαιωνίζει αυτή την ανεύθυνη πολιτική θέση και χωρίζει αντί να ενώνει τον κόσμο.
Εάν επιθυμείτε κοινή προσπάθεια, θα σας παρακαλέσω να σταματήσετε να απομονώνετε πολιτικές θέσεις που δεν σας αρέσουν στον σχολιασμό και να επιμείνετε σε συζήτηση ουσίας για τα αμυντικά θέματα που τόσο καλά γνωρίζετε.

Mtsak

Πολύ σωστά!! Δεν είναι όλοι ίδιοι…

Hyper

Για να απαντησει καποιος στα ερωτηματα του αρθρου,θα πρεπει να κοιταξει ολη την ιστορικη διαδρομη της χωρας.Ποτε αυτη ηρθε στο προσκηνιο με την βοηθεια ποιων ,και για ποιο σκοπο.
Οποιος εδωσε πανελληνιες ιστορια δεσμης πριν το 98,θα εχει διαβασει τα σχετικα,απο το τοτε αξιολογο βιβλιο.
Η Ελλαδα δημιουργηθηκε σαν κρατος ,με σκοπο απο την παραπεουσα Οθ.Αυτοκρατορια ,να δημιουργηθει ενα κρατος ,που θα λειτουργει σαν αναχωμα για την εξοδο της Ρωσιας στα λιμανια του Νοτου.
Επρεπε να εξυπηρετει εναν διτο ρολο: Να ειναι αρκετα ισχυρο ωστε να κραταει in check,τους πανσλαβιστικους συμμαχους της Ρωσσιας,αλλα οχι τοσο ισχυρο ωστε να αποκτησει ανεξαρτητη οικονομικη και εθνικη πολιτικη.
Για αυτο τον σκοπο απο την δημιουργια του κρατους,ιδρυθηκαν κομματα,το καθενα απο το οποιο εξεφραζε την υποταγη του σε μια κυριαρχη δυναμη της εποχης.Ηλθε ξενος βασιλιας και ισχυρο σωμα πρωσσικου στρατου.(απογονοι των αξιωματικων του οποιου τωρα εχουμε στην πολιτικη ζωη της χωρας Εβερτ,Λουξενμπουργκ κτλ)
Επειδη οι ξενες δυναμεις ειχαν η καθεμια τις δικες τους προτεραιοτητες ,τα δικα τους προσωπικα στιγματα,και το ελλισομενο διεθνες περιβαλλον,η Ελλας μπορουσε,κατω απο εποχες διεθνους συγχυσης και οταν ειχε στο τιμονι εξαιρετικους πολιτικους ,να εφαρμοσει αναξερτητη οικονομικη και εθνικη πολιτικη.Τονιζω αυτο:Οπως και σημερα ,ηταν ζητουμενο αλλα 90% του χρονου οχι εφικτο.
Οι κυριαρχες δυναμεις θα θεσουν ορια στο ειδος της οικονομικης δραστηριοτητας ,εναν καταμερισμο εργασιας:θα ασχολουμαστε με οτι δεν ασχολουνται αυτοι,η οταν υπαρχουν τομεις που δεν μπορουν να καλυψουν.
Αυτο το καθεστως ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ Κ ΣΗΜΕΡΑ:
Η ελλαδα εχει ποσοστωση στο υψος των γεωργικων προιοντων που μπορει να παραξει:με αποτελεσμα τονοι να καταληγουν στα σκουπιδια.Ποσο ποσοστωση εχει η γερμανια στην παραγωγη αυτοκινητων ειπαμε???
Λογω αυτης της δυσμενους καταστασης η χωρα παρεμεινε εν αναβρασμο: Πολιτικοι οι οποιοι ακολουθησαν ανεξαρτητη πολιτικη δολοφονηθηκαν η εξοβελιστηκαν: Καποδιστριας.
Οι στρατιωτικοι θα προσπαθησουν πολες φορες μεσα απο εναν ιδεαλισμο και αγνοια για την πραγματικη κατασταση της χωρας ,να καταλαβουν την εξουσια.Καθε φορα το καθεστημενο πολιτικο καθεστως θα επεστρεφε .
Highlights της στασης των ξενων ειναι η μικρασιατικη εκστρατεια:Στην αρχη υπηρχε αρραγες μετωπο για την διαλυση της Τουρκιας:αργοτερα θα δουν τον κινδυνο μια ελλαδας ανεξαρτητης και ισχυρης.Θα λλαξουν πολιτικη και ταυτοχρονα και οι δυο παραταξεις εδω θα αλλαξουν τονο και σκοπους:Με εξαιρεσεις.
Ο “χαρισματικος” ,”πατριωτης” Βενιζελος θα προκυρηξει εκλογες καθ οσον η χωρα ηταν σε πολεμο ζωης η θανατου:Οι αντιπαλοι του ,πληρωμενοι απο τα ανακτορα (κανε συνειρμο με αυτα που ειπα παραπανω) θελουν την επιστροφη του ελληνικου στρατου.Το εξοκοινοβουλευτικο ΚΚΕ μιλα για ελληνικο ιμπεριαλισμο.
Ο βενιζελος,σκοπιμα θα ηττηθει,η φιλογερμανικη κυβερνηση θα επικρατησει,ολοι οι εμπειροι αξιωματικοι θα αποστρατευοτουν,με αποτελεσμα την ηττα στο αφιον καραχισαρ,την σφαγη του ελληνικου πληθυσμου και την επιστροφη της Ελλαδας σε ενα ανεξαρτητο αλλα ταυτοχρονα διαχειρισιμο κρατος.
Ο ν1 προδοτης ,ο ανθρωπος των Αγγλων ,ο αρμοστης της Σμυρνης ,Στεργιαδης θα καταφυγει στο Λονδινο οπου επισημα θα του αναγνωριστει ο ρολος του ως πρακτορα,με την απονομη συνταξης απο το βρετανικο κρατος.
Η ιδια ιστορια πανω κατω θα συμβει στον Β παγκοσμιο πολεμο ,με τον διαμοιρασμο της χωρας ,την προσφορα της χωρα πριν,απο τους συμμαχους σε Τουρκια και Ιταλια,το μοιρασμα μετα,και το τελος του πολεμου ,και την απαιτηση το νικητριο Κρατος ,Η Ελλαδα να εγκαταλειψει εδαφη προς οφελος των ηττημενων (Β.Ηπειρος)
Τα ιδια στην Κυπρο…ανεξαρτητος και ιδεολογος Μακαριος,πραξικοπημα ,πραξικοπημα στην ελλαδα ταυτοχρονα με εκπαραθυρωση Παπαδοπουλου ,και εισοδο του πρακτορα της ΣΙΑ Ιωαννιδη.εσχατη προδοσια των αργηγων επιτελειων να χτυπησουν την Τουρκια αν και ειχαν εντολες (ΓΕΑ,Παπανικολαου).ερχομος του Καραμανλη ,παραμονη των προδοτων αξιωματικων στις θεσεις τους ,χασιμο της Κυπρου.κτλ κτλ κτλ..
Αλλο παραδειγμα ο καραμανλης ο νεοτερος.Ακολουθησε ανεξαρτητη εξ πολιτικη.Θα πεσει απο ενα στημενο σκανδαλο (Βατοπεδι) ,επι ημερων του θα καςι η Ελλαδα απο 3500 ταυτοχρονες πυρκαγιες,η νεολαια θα εξεγερθει και θα σπαει την Αθηνα ,ακαι καποια στιγμη τα παιδια του θα αργησουν να αργησουν απο το σχολειο.Θα αποσυρθει θα ερθει νεος Πρωθυπουργος ο οποιος την τριτη μερα διακυβερνησεως θα ακυρωσει τον αγωγο μπουργκας Αλεξανδρουπολης και θα εισαγει την ελλαδα στα μνημονια.
Ολα αυτα που ειπα δειχνουν ενα μοτιβο.Ακομα και αυτοι που θα με βριζουν τωρα μπορουν να το δουν:Σε κρισιμες περιπτωσεις υπαρχουν σε ολη την ελληνικη ιστορια ,βρισκονται προθυμοι να παρουν “χαζες” αποφασσεις που δεν τους προσφερουν προσωπικο οφελος αμεσα:Αυτοι μετα το αποτελεσμα των αποφασεων τους οδηγει στην καταστροφη,παντα βρισκονται στο απυροβλητο (Στεργιαδης,Παπανικολαου,Γεωργιου στα πιο κοντινα)
Και οι δικες μας ευθυνες??ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ.Αλλα υπαρχει η δικαιολογια που ανεφερα.Δειτε το παραδειγμα με την ελληνικη βιομηχανιοα αυτοκινητου.Πως και απο ποιους πολεμηθηκε.Ποιοι αποκομισαν οφελος απο την καταστροφη της.Πολιτικα που ανηκαν αυτοι?? Τι εκαναν μετα?κτλ κτλ..
Σημειο κλειδι της παρακμης θα ειναι η νομιμοποιηση απο τον Καραμανλη ενος κομματος.
Με την πτωση του σιδγρου παραπετασματος ,οι ιδεολογοι αυτου του κομματος θα φυγουν απο τα στεγανα και θα διεισδυσουν σε αλλα κομματα.Σαν εκπροσωποι πλεον της συνκρητικης ιδεολογιας του New World order ,των ΗΠΑ.Με εναν σμπαρο ,δυο τρυγονια .Και πολυπολιτισμος (ΚΚΕ) και νεοφιλελευθερη πολιτικη!(ΚΚΕ,Αριστερα).
Ο πληθυσμος θα ηλιθιοποιηθει μεσω απαξιωσης της παιδειας (αλλαγη εξετασεων καυ υλη Β και Γ λυκειου) ,trash περιοδικων,και τηλεοπτικων σειρων.Ο ελληνικος πληθυσμος θα γαλουγηθει στον καταναλωτισμο ,και την απαθεια και τον αμοραλισμο.Σαν ενα επιπλεον μετρο και δικλειδα σφαλειας θα εισαχθει νεος πληθυσμος στην χωρα σε περιπτωση αναγκης .Αυτη την πολιτικη θα την εισαγει η ΝΔ και θα ακολουθησει ΠΑΣΟΚ και Αριστερα.
Υπαρχει ελπιδα?Τι μπορει να γινει? Καποιοι ξερουν ,καποιοι υποκρινονται οτι το προβλημα ειναι ο μπαρμας στο χωριο,η θεια που βλεπει σηριαλ,και η βλαχικη νοοτροπια μας που δεν αφηνουν τον ελληνα να δημιουργησει.Το ξερετε οτι ειναι κατι περισσοτερο απο αυτα.

sotbak

με εξαίρεση το δικτάτορα Παπαδόπουλο, που κατά τη γνώμη δεν δεν διαφέρει και πολύ από αυτόν που τον ανέτρεψε, οι επισημάνσεις είναι εν γένει ορθές.

Tango.Alpha

Οι ποσοστώσεις στην παραγωγή φρούτων και λαχανικών αφορούν συγκεκριμένα προϊόντα. Η κακή Ε.Ε πλήρωσε να αποσυρθούν κάποιες καλλιέργειες και να αντικατασταθούν με άλλες και αυτό δεν έγινε. Η ευθύνη των ελέγχων ήταν Εθνική αλλά γιατί να στεναχωρήσουμε τους πελάτες μας.
Υπάρχουν επικερδής καλλιέργειες χωρίς ποσοστώσεις (π.χ. στέβια) όπως οι Γερμανοί μπορούν να παράγουν όσα αυτοκίνητα θέλουν – κι όταν κάνουν παρανομίες πληρώνουν.
Ο Στεργιάδης είχε εντολές να είναι αυστηρός με τους Έλληνες για την ηρεμία των περιοχών που υπήρχαν Ελληνες και Τούρκοι.
Για την απώλεια της Κύπρου θα τα πούμε στις 20 Ιουλίου.
Για την αυτοκινητοβιομηχανία να δούμε λίγο πόσο το υπουργείο με τη μορφή της γραφειοκρατίας δεν έβαλε τα εμπόδια σε επίπεδο δημοσίου υπαλλήλου που απλά εφάρμοζε το γράμμα κι όχι το πνεύμα του νόμου (αναφέρομαι στο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο που κατασκευάζονταν στην Σύρο τη δεκαετία του 1970) Για τη βιομηχανία στη Βόλο και τα Sunny δε γνωρίζω αρκετά για να μιλήσω.
Οσο για την εκπαίδευση η αποστήθιση βοηθά τους πάντες εκτός από την κριτική σκέψη. Θυμάστε ποτέ μια απεργία των εκπαιδευτικών που ζήταγαν πραγματικά ένα σύστημα που να προάγει την αντίληψη και τη μάθηση κι όχι οικονομικά αιτήματα; Αν μπορείτε θα χαρώ να το μοιραστώ μαζί σας.
Καλό σας βράδυ.

Hyper

“Οι ποσοστώσεις στην παραγωγή φρούτων και λαχανικών αφορούν συγκεκριμένα προϊόντα.”
Κανενα προιον δεν θα επρεπε να αφορουν!!ειμαστε ανεξαρτητοι ναι η οχι?Μπορουμε να παραγουμε οτι θελουμε??προφανως οχι,απαντησατε μονος σας.
“Η κακή Ε.Ε πλήρωσε να αποσυρθούν κάποιες καλλιέργειες και να αντικατασταθούν με άλλες ”
Να αποσυρθουν??Γιατι? Γιατι να αποσυρθουν τα πορτοκαλια? Με ποιες να αντικατασταθουν ?Με το Γκοτζι μεπρυ? Δηλαδη εκει που βγαζαμε α κερδος τωρα να βγαλουμε 5% απο το α κερδος.Γιατι?Γιατι ετσι μας το ειπε η ΕΕ.Τι ειπα εγω στο σχολιο μου? Οτι το κρατος βρισκεται απο οικονομικη εποπτεια,απο ανεκαθεν και παρηγαμε οτι δεν παρηγαν αυτοι.Αφου και αλλες μεσογειακες χωρες παρηγαν εσπεριδοειδη,Ελλαδα μειωσε την παραγωγη σου (αρα το κερδος σου) για να φανε και αλλοι απο την πιτα.Η Γερμανια να μοιραστει τοτε την βιομηχανικη της παραγωγη και με αλλους ,να μειωσει την παραγωγη αυτοκινητων για να ανασανει η ιταλικη αυτοκινητοβιομηχανια…Ουπς!!!Δεν γινεται αυτο ,ετσι?
Δεν ειναι δουλεια της ΕΕ να λεει τι αγροτικο προιον να καλλιεργησουν,οπως δεν λεει στην Γερμανια αν θα παραγει 4χ4 η SUV,η νταλικες η TIR.
“Υπάρχουν επικερδής καλλιέργειες χωρίς ποσοστώσεις (π.χ. στέβια) ”
Λυπαμαι πολυ γιατι προφανως δεν ειστε αγροτης και δεν εχετε την παραμικρη ιδεα.Εγω που ειμαι σας λεω οτι με 10 στρεμματα ελλιες βρωσης ,σε στρεμματα ποτιστικα βγαζετε αναλογα με την τιμη τζιρο 7-8χιλιαδες ευρω.(το κερδος ειναι αλλη ιστορια δεν θελω να τα γραφω και να κλαιω)
Με στεβια λογω δυσκολης καλλιεργειας,ελαχιστης αγορας και αυξημενου κοστους παραγωγης(φυτοφαρμακα ,γεωπονοι) βγαζεις κανα χιλιαρικο και αν πληρωθεις και ποτε.Αν θελουνε στεβια οι Γερμανοι να βαλουν αυτοι.Αν δεν εχουν εκτασεις ας βαλουν στεβια στην στεγη του μεγαρου του Βραμβεβουργου.Δεν θα μας πουν αυτοι τι θα βαλουμε στα χωραφια μας ,δεν τους πεφτει λογος.Η ειμαστε ανεξαρτητοι η οχι.
“κι όταν κάνουν παρανομίες πληρώνουν.”
Μαλιστα.παρακαλω αναφερετε μου το ποσο προστιμου που τους εχει επιβληθει για την μεγα απατη της αποκρυψης ρυπων.Ποτε και ποιο ποσο τους εχει καταλογιστει απο την ΕΕ.Αναμενω με ατελειωτο ενδιαφερον να μας ενημερωσετε.
“Ο Στεργιάδης είχε εντολές να είναι αυστηρός με τους Έλληνες για την ηρεμία των περιοχών που υπήρχαν Ελληνες και Τούρκοι.”
Ο Στεργιαδης ηταν ανθελληνας ,οπαδος της ανθελληνικης θεωριας του Ελληνοτουρκισμου (Ενδιαμεση Περιοχη) και για αυτο και το αρχειο του Κιτσικη στεγαζεται στο σπιτι του στην κρητη.Η βικιπαιδεια κανει λαθος,στην Αγγλια πεθανε ο προδοτης με συνταξη που επαιρνε απο το βρεταννικο κρατος.
Εκανε πολλα το συγκεριμενο ανθρωπινο πλασμα,το πιο χτυπητο ηταν που χωρις κανενα λογο αρνηθηκε την οχυρωση της Σμυρνης.Ετσι με το ετσι θελω,και τις ευλογιες του κρητικου μασονου “εθναρχη”.
“Οσο για την εκπαίδευση η αποστήθιση βοηθά τους πάντες εκτός από την κριτική σκέψη”
Με την αποστηθιση το κακο αυτο παλιο συστημα ,οι γονεις μου ξερουν γεωγραφια ,ιστορια,καποια χημεια και να διαβαζουν και να γραφουν και να μιλανε και να ακουνε.
Mε το συστημα της “κριτικης σκεψης” τα νεα παιδια,δεν μπορουν να γραψουν,δεν εχουν ιδεα περι γεωγραφιας,νομιζουν οτι την 25 μαρτιου γιορταζουμε την επιθεση των ιταλων στο χανι της γραβιας που υπερασπιζοταν ο βενιζελος με τους 300 οπλιτες του.
Προτιμω το πρωτο συστημα,δυστυχως.

jimdenin

Κάποιες μικρές παρατηρήσεις σε σχόλια αναγνωστών για κάποια θέματα εξοπλησμών και όχι μόνο.
1) Στο θέμα των φρεγατών της δεκαετίας του 80, αν θυμάμαι καλά και απο αναφορά του ίδιου του περιοδικού σε τεύχος στις αρχές του 90, οι Μ όχι μόνο ήταν ισάξιες αλλά τεχνικά/επιχειρησιακά είχαν αξιολογηθεί ως υπέρτερες απο τις ΜΕΚΟ.
2) Όπως και στον διαγωνισμό των 4 νέων Υ/Β στο εξοπληστικό του Άκη, πάλι τεχνικά/επιχειρησιακά μετά το γερμανικό Τ-214 την 2η θέση είχε πάρει το ολλανδικό σχέδιο (νομίζω ότι ήταν το σχέδιο ΜΟRΑΥ των ναυπηγείων RDM που έχουν κατασκευάσει τα Υ/Β walrus του ολλανδικού ΠΝ) και όχι το γαλλικό Scorpene της DCNS .
3) Όπως και στην 1η αγορά του αιώνα, απο αναφορά μέρους του ειδικού τύπου, υπέρτερο τεχνικά/επιχειρησιακά για την ΠΑ είχε κριθεί το F-18 και όχι τα F-16/Mirage-2000. Το ενδιαφέρον ήταν, αν φυσικά ήταν και αληθές, ότι η MacDonell Douglas ακόμα και για 80 μαχητικά πρόσφερε πλήρη συμπαραγωγή/συναρμολόγηση στην τότε ΕΑΒ, κάτι ανάλογο που έκαναν οι γείτονες/ΤΑΙ με το F-16.
4) Είναι δύσκολο να επιβάλεις, εώς ουτοπικό, στην Γερμανία απαγόρευση εξαγωγής οπλικών συστημάτων σε άλλη χώρα και για την δικιά μας περίπτωση στην Τουρκία, έτσι αόριστα. Πρέπει να αιτιολογηθεί επακριβώς μια τέτοια κίνηση στους γερμανούς. Ιστορικά να το δεί κάποιος οι δυό αυτές χώρες έχουν έντονους δεσμούς απο το παρελθόν. Απο τον 1ο ΠΠ όπου οι χώρες ήταν σύμμαχοι, απο την μικρασιατική καταστροφή όπου υπάρχει γερμανική εμπλοκή(ανεξαρτήτων των σφαλμάτων της ελληνικής πλευράς), εώς και των 2ο ΠΠ όπου ναί μεν η Τουρκία κρατούσε ουδετερότητα αλλά εμμέσως πλην σαφώς ήταν “κάργα” ευνοϊκά διακείμενη προς την Γερμανία.
ΠΑΝΤΩΣ… στην περίπτωση των 214, διαβάζοντας απο άλλο ιστόποτο ότι όλο το R/D των Υ/Β έγινε πάνω στις απαιτήσεις και στην επιχειρησιακή εμπειρία του ΠΝ, ίσως η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να επιχειρήσει κάποιο νομικό όρο ή και ρήτρες σε περίπτωση του απευκταίου σεναρίου όπως και εν τέλει συνέβη.

sotbak

σωστή τοποθέτηση

dimitrov

Ξεκινώντας ανάποδα …… έτσι είναι. Τα τ214 βγήκαν με βάση τις δικές μας απαιτήσεις. Ρήτρα υπήρχε. Όποιος αγόραζε τ214 πλήρωνε λεφτά στα ναυπηγεία. Ή κάτι τέτοιο. Όλως τυχαίως είχε ημερομηνία λήξης η ρήτρα. Η συμφωνία των Νοτιοκορεατών υπεγράφη την επομένη της εκπνοής της εν λόγω ρήτρας!
4) Δεν χάνεις να το διαπραγμευτείς και να το ανταλλάξεις με κάτι άλλο. Πχ μπόλικα Λ2Α4 τσάμπα. Κάποιοι θα τσιμπήσουν. Αν δεν τσιμπάνε οι Γερμανοί … το μοναστήρι να είναι καλά. Όπως είπατε κι εσείς υπάρχουν και οι Ολλανδοί πχ.
Ανακατεύω τώρα
2) Το θυμάμαι αλλιώς. Από τον ειδικό τύπο πάλι. Φαβορί οι σκορπίνες. Υποβρύχια που υπήρχαν για Χιλή και Μαλαισία(?). Εμείς “απλά” θα βάζαμε ΑΙΡ. Ωστόσο το σύστημα ΑΙΡ ήταν το θέμα όπως και των ολλανδικών. Τεςπα δεν μάθαμε τπτ επίσημα για βαθμολογία από ΠΝ, μελέτη ρίσκου και κόστος. Ή μάλλον μάθαμε κατόπιν εορτής. Πως τα γαλλικά είχαν καμιά 100στη μύρια διαφορά/τμχ από τα γερμανικά.
1) θυμάμαι πως ήταν ισάξιες κι όχι υπέρτερες. Επίσης και οι 2 δίνανε ναυπήγηση στην Ελλάδα. Δε με χαλάει. Γενικώς γουστάρω ολλανδικές σχεδιάσεις. Σε κάθε περίπτωση πλοία σχεδιασμένα για τη Βόρεια Θάλασσα δείχνουν να ταιριάζουν στο Αιγαίο. Οι Άγγλοι που είχαν θεωρητικά καλύτερη σχεδίαση γιόκ οπότε κι εμείς γιόκ. Πάντως υπήρχε και το … δόγμα … πλοία από Γερμανούς και α/φη από Αμερικάνους.
3) Γενικώς υπήρχε ένα πάθος της ΠΑ με το εφ18. Ίσως και να υπάρχει ακόμα. Αν δείτε προδιαγρααφές ΝΜΑ 2ο μισό δεκαετίας 2000(επί Καραμανλή) ήταν σαν να περιέγραφαν το σούπερχορνέτ. Σε κάθε περίπτωση τα φράγκα θυμάμαι έτσι έβγαιναν με την αγορά του αιώνα. 110 Μ2000/εφ16 ή 84 εφ18. Η επιλογή ενός τύπου όποιος κι αν ήταν – και στους παραπάνω αριθμούς θα ήταν βάλσαμο για την άμυνα της χώρας σε σχέση με ότι έγινε. Κι αν υπήρχε σοβαρός σχεδιασμός, ρεαλιστική αντιμετώπιση της πραγματικότητας, αποφυγή κακής αντιγραφής πρακτικών άλλων χωρών(5ετή προγράμματα) κλπ,κλπ θα μπορούσαμε να κολήσουμε τα φράγκα των μπλοκ50 και να πάρουμε πχ 120 εφ18! Ή περισσότερα μονοκινητήρια και να ξεφορτωθούμε μπόλικες μπακατέλες.

Antonis_Loukas

Αν υπήρχαν τέτοιες ρήτρες, κάποιοι θέλουν κρέμασμα… Τι σόι ρήτρες είναι αυτές, με διάρκεια λιγότερο από 2 χρόνια; Έτσι καταλήξαμε βέβαια, να παραλάβουμε το πρώτο 214 ΜΕΤΑ τη Ν. Κορέα(που παρέλαβε σκάφη με τροποποιήσεις από τα δικά μας παθήματα/μαθήματα). Δεν τους ξεσκίσαμε στις ρήτρες και καταλήξαμε στα τωρινά τραγελαφικά. Φυσικά, το κακό ξεκίνησε με τα 209… Μήπως και τότε, θα ήταν δύσκολο να απαιτήσουμε τη μη πώληση στη Τουρκία; Λέω για τότε, γιατί με τόσες παραγγελίες στη συνέχεια για 209 από τη Τουρκία, ακόμη και αν υπέγραφαν οι γερμανοί για μη πώληση των 214 στη Τουρκία, θα έβρισκαν τρόπο να παρακάμψουν τη συμφωνία(πχ βάφτιση του 214, 209 όπως των πορτογάλων).

dimitrov

Αυτά είναι θέματα ρεαλισμού και διαπραγμάτευσης. Σχεδιάζεις, βλέπεις και πράττεις και ντριμπλάρεις. Εδώ ίσως να ήταν ντρίπλα των Γερμανών η ρήτρα αλλά κι εμείς δεν πρέπει να τσιμπάμε. Διαπραγματευόμαστε και παίρνουμε και δίνουμε. Και 200 έτη να ήταν η ρήτρα ο Γερμανός βγάζει το τ2914 και πουλάει. Τι είναι αυτό? Έκδοση Τουρκίας. Δλδ? Ναργιλέδες και οθωμανικές τουαλέτες κι 2 gameboy πακτωμένα.
Οπότε ο διαπραγματευτής λέει εξ΄αρχής αυτά είναι κλάιν μάιν. Δώσε 500 λέο2α4 τσαμπέ και σύμβαση σπαθί. Διότι σε βλέπω να χάνεις και τα υποβρύχια και τα άρματα σε διαγωνισμό. Και το σήμα το έχεις δώσει νωρίτερα. Άκυρο η σύμβαση για φάνδομ. Που μου κόψατε τα μεταχειρισμένα εφ16. Αλλά δεν πρέπει να έχεις και βαρίδια ε? Να σπας αυγά ε? Μη σε βαστάνε τα ναυπηγεία πχ.
Ομοίως και οι πάτριοτ. Λέει μας δώσανε 3 συστήματα ενδιάμεση λύση. Άμα θέλαμε τα κρατάγαμε να τα αναβαθμίσουμε και τα στείλαμε πίσω. Ζητάγανε πολλά λέει οι Αμερικάνοι. Δε μάθαμε πόσο. Και καλά λέω γω …. ένας φωστήρας δεν είπε στους Αμερικάνους … τι καπνοσύριγγες είναι τούτες? Πόσο κάνει ρε να τα κρατήσω? Πριν υπογράψω τα 6. Και δώσε μια τιμή που θα με κάνει να σου δώσω τη σύμβαση να τα κρατήσω τα +3. Ειδάλλως θα μείνουμε και οι 2 με τα 6. Σιγά το δώρο. Δεν αγοράζω άλλα. Θα τα σπρώξω σε φρεγάτες AAW.
Τώρα η παραλαβή των υποβρυχίων είναι άλλο θέμα …… μη σε ζαλίζω.

Christos1974

Αγαπητή ΠΤΗΣΗ,..για το θεμα των αμυντικών δαπανών, ως προς το ΑΕΠ…αμυντικών δαπανων, που περιλαμβάνουν μισθοδοσίες, λειτουργικά έξοδα, εξοπλιστικά σας παραθέτω τα παρακάτω στοιχεία όπως δημοσιευονται στα ΠΡΑΚΤΙΚΑ του Προυπολογισμού που εγκρίνεται απο τη Βουλή αλλά και του ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ στο τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους. Δυστυχως εδώ δεν μπορώ να κάνω upload την εικόνα…αποστέλλω το σχετικό υλικό με email στην ΠΤΗΣΗ.
για το Οικονομικό έτος 2016
ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ/ ΕΞΟΠΛ. ΔΑΠΑΝΕΣ/ ΑΕΠ
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 2.529.000.000,00 / 700.000.000,00 / 1,68%
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 2.738.906.301,17 / 345.491.795,88 / 1.66%
Το παραπάνω πινακάκι μας λέει ότι προυπολογιστηκε το χ ποσό ως λειτουργικά έξοδα μισθοδοσίες κλπ, συν τις εξοπλιστικές δαπανες και διπλα το ποσοστό επί του ΑΕΠ.
ο απολογισμός λέει τί απο τα παραπάνω έγινε…μικρή αύξηση στις μισθοδοσίες λειτουργικές δαπάνες και μειωση στις προυπολογισμένες αμυντικές δαπάνες κατα 50%…
το ποσοστό 2,32% που αναγράφεται πρόκειται για greek statistics, και λέγεται αφορά απο τη μια τους ξένους προκειμένου να μη μας πιέζουν για περεταίρω εξοπλισμούς και απ την άλλη βλέπει το εσωτερικό ακροατήριο ότι είμαστε πάνω απ το μεσο όρο του ΝΑΤΟ και νομίζω ότι όλα αυτά τα ποσά αφορούν εξοπλισμούς.

ptisidiastima

Σας ευχαριστούμε πολύ για την τεκμηρίωση. Τα λέμε, αλλά αν δειτέ τα σχόλια δεν μας πιστεύουν…

Δεν πρόκειται περί “Greek Statistics” αγαπητέ (και αγαπητή ΠΤΗΣΗ) αλλά περί “NATO Statistics” τα οποία ισχύουν φυσικά για ΟΛΕΣ τις χώρες του ΝΑΤΟ και βάση των οποίων υπολογίζεται πόσα ξοδεύει η κάθε χώρα για την άμυνα, όχι μόνο η Ελλάδα. Παραθέτω αυτούσιο απόσπασμα από την έκδοση του ΝΑΤΟ “Defence Expenditures of NATO Countries (2009-2016)” όπου θα καταλάβετε για ποιο λόγο υπάρχει η διαφοροποίηση.
πηγή: https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_132934.htm
NATO definition of defence expenditure
NATO defines defence expenditure as payments made by a national government specifically to meet the needs of its armed forces or those of Allies.
A major component of defence expenditure is payments on Armed Forces financed within the Ministry of Defence (MoD) budget. Armed Forces include Land, Maritime and Air forces as well as Joint formations such as Administration and Command, Special Operations Forces, Medical Service, Logistic Command etc.
(Για παράδειγμα δείτε αυτό)
They might also include “Other Forces” like Ministry of Interior troops, border guards, national police forces, customs, gendarmerie, carabinierie, coast guards etc. In such cases, expenditure should be included only in proportion to the forces that are trained in military tactics, are equipped as a military force, can operate under direct military authority in deployed operations, and can, realistically, be deployed outside national territory in support of a military force. Also, expenditure on Other Forces financed through the budgets of ministries other than MoD should be included in defence expenditure.
(και αυτό)
Pension payments made directly by the government to retired military and civilian employees of military departments should be included regardless of whether these payments are made from the budget of the MoD or other ministries.
Expenditures for peacekeeping and humanitarian operations (paid by MoD or other ministries), the destruction of weapons, equipment and ammunition, and the costs associated with inspection and control of equipment destruction are included in defence expenditures.
Research and development (R&D) costs are to be included in defence expenditures. R&D costs should also include those for projects that do not successfully lead to production of equipment.
Expenditure for the military component of mixed civilian-military activities is included, but only when this military component can be specifically accounted for or estimated.
Το γεγονός παραμένει. Ξοδεύουμε ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ χρήματα για την Άμυνα. Δεν είναι δυνατόν το ποσοστό αυτό να αυξηθεί παραπάνω! Εκείνο που μπορεί να γίνει είναι μέσω της αύξησης του ΑΕΠ σταδιακά, να αυξηθούν τα χρήματα σε απόλυτους αριθμούς αλλά και πάλι σε κατάλληλο χρόνο (μετά από ικανή αύξηση του ΑΕΠ) να αρχίσουμε να ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ το ποσοστό αυτό ως προς το ΑΕΠ και να διοχετεύουμε τα χρήματα αυτά στην έρευνα και την τεχνολογία.
Φυσικά το ζητούμενο είναι τα όποια κονδύλια για την άμυνα να χρησιμοποιούνται σωστά χωρίς μίζες και σπατάλες και για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία των απατεώνων που τα κατασπαταλούσαν τόσα χρόνια.

Π. Ν. Β

Ακριβώς!

Christos1974

Πλέον τα έχετε και ντοκουμενταρισμένα όπως υπάρχουν στο Βιβλίο του Προυπολογισμού του Κράτους με ΥΠΟΓΡΑΦΗ και του κου Βίτσα. Όποτε μπορείτε να κανετε upload τα στοιχεία των πινακιδίων που σας απέστειλα προς χρηση σας προς αυτούς που δεν πιστεύουν.

dimitrov

Ωραίος αγαπητέ. Όταν μιλάνε τα νούμερα … τα σχόλια περιττεύουν καθότι χάνουν την αξία τους. 1.66% λοιπόν και 350 περίπου για εξοπλισμούς. Ο καθένας κρίνει απλά και χωρίς πολλά πολλά. Ευχαριστώ.

GATA

Με τα μισα λεφτα απο αυτα που δαπανηθηκαν τα τελευταια 20 χρονια και χωρις την ελληνικη γραφειοκρατια ενας σωστος-αδεκαστος υπευθυνος εξοπλιστικων θα ειχε κανει πολυ καλυτερες επιλογες , τοσο σε αριθμους,ποιοτητα οσο και ομοιογενεια . Το τι ειδαν τα ματακια μας τοσα χρονια απο επιλογες , χαμμενες ευκαιριες και υπερκοστολογησεις-μιζες ειναι για ρεκορ .

Bob o Mastoras

Σε μερικά σημεία συμφωνώ, αλλά στο θέμα του Φ35 κάνετε τεράστιο λάθος, ελπίζω όχι εσκεμμένα.Το Φ35 είναι όντως ένας “κουβάς”, ή για να το πω καλύτερα ένα αεροπλάνο που κοστίζει (απόκτηση + λειτουργία) πολύ περισσότερο από όσο προσφέρει:
1) Το στελθ δεν είναι πανάκεια. Το Φ35 μόνο από μπροστά έχει πραγματικά χαμηλό ίχνος, κι αυτό μόνο όταν δεν έχει τίποτα φορτωμένο εξωτερικά. Επίσης μπορεί να εντοπιστεί εύκολα αν χρησιμοποιεί το ραντάρ του, ή τις επικοινωνίες του. Τέλος, σε σχετικά κοντινές αποστάσεις 45 μιλίων και κάτω είναι εντοπίσημο από τα σύγχρονα ραντάρ, ακόμη και από το μπροστινό μέρος του…
2) Στις σύγχρονες “δοκιμές-διαφήμιση” που κάνει η αμερικανική αεροπορία μετράνε κάθε πάτημα του κουμπιού από τα 100 μίλια ως “κιλλ”, και βγάζουν κάτι τρελά νούμερα του στυλ 20-1 (ενώ το Φ35 προς το παρόν φορτώνει μόνο 2 πυραύλους και στο μέλλον 4, άρα πως έριξε 20;) για να κοροϊδέψουν το κοσμάκη. Κανένας σύγχρονος πύραυλος αέρος-αέρος που εκτοξεύεται από μαχητικό δεν έχει 100% αποτελεσματικότητα από τα 100 μίλια ενάντια σε ένα άλλο τζετ μαχητικό που κινείται κι αυτό με μεγάλη ταχύτητα… Αυτά είναι επιστημονική φαντασία. Είναι ζήτημα από τέτοιες αποστάσεις να μπορούν να πετύχουν ένα 20-30% επιτυχία. Οπότε έρχεται το ερώτημα: Οκ σε βλέπει το Φ35, και σου αμολάει πύραυλο από τα 100 μίλια. Πόσες πιθανότητες έχει να σε φάει; Αν ΔΕΝ σε φάει, η επόμενη φάση θα είναι σε πολύ κοντινότερη απόσταση, με το Φ35 να έχει εντοπιστεί, και στις αερομαχίες είναι μάπα το καρπούζι και χάνει κατά κράτος από το Φ16 όπως έχει αποδειχτεί στις δοκιμές…
3) Το Φ35 είναι αεροσκαφος πρώτου πλήγματος. Μπορεί να τρυπώσει σε μια αεράμυνα γρήγορα και να χτυπήσει στόχο προτεραιότητας, όπως πχ τα αντιαεροπορικά κλπ, για να επιχειρήσουν στη συνέχεια τα Φ16. Μέχρι εδώ καλά. Αλλά αν η αεράμυνα είναι οργανωμένη, με καλά τοποθετημένα ραντάρ/αντιαεροπορικά, τότε το Φ35 δε πρόκειται να καταφέρει να κάνει το γύρο της επιστροφής αφού αμολύσει τους πυραύλους του… Το πίσω μέρος και τα πλαϊνά φαίνονται πολύ καλύτερα και θα είναι μια χαρά στόχος. Με λίγα λόγια, θα πετύχει το πρώτο πλήγμα, αλλά αν το πρώτο πλήγμα δεν κάνει πάνω από 200 εκατομμύρια δολλάρια, χαμένοι θα βγουν…
4) Το Φ35 είναι πανάκριβο στη συντήρηση, και χρειάζεται πολύ ώρα συνεργείο μετά από κάθε αποστολή. Σε έναν εκτεταμένο πόλεμο, αυτό θα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ μειονέκτημα.
5) Επίσης ένα άλλο πρόβλημα του Φ35 είναι πως είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ για ρόλους υποστήριξης αέρος-εδάφους, παρότι διαφημίζεται ως τέτοιο, αφού δεν έχει ίχνος θωράκισης και μπορεί ακόμη κι ένα G3 με μια ξώφαλτση να το ανατινάξει. Κανένας αξιωματικός που να έχει σώας τας φρένας δε θα ρισκάρει 200 εκατομμύρια αεροπλάνο σε τέτοιες αποστολές. Για αυτό άλλωστε επέκτειναν την ζωή των Α10 οι ΗΠΑ, δεν είναι μ@λάκες…
6) Το Φ35 δεν είναι σχεδιασμένο να επιχειρεί μόνο του. Στο δόγμα των ΗΠΑ τα Φ35 επιχειρούν ΜΟΝΟ με συνοδεία άλλων αεροσκαφών όλων των τύπων και ποτέ αυτόνομα. Κι αυτό για να καλυφθούν όλες οι αδυναμίες που αναφέρω πιο πάνω και είναι ΥΠΑΡΚΤΕΣ. Αλλά η Τουρκία και ακόμη περισσότερο εμείς δεν έχουμε τα μέσα να δουλέψουμε τα Φ35 με αυτού του επιπέδου την υποστήριξη. Εμείς υποτίθεται πως το θέλουμε για να είναι η ραχοκοκκαλιά της αεροπορίας μας, κάτι το οποίο μπορεί να κάνει, αλλά με δυσβάσταχτο λόγο κόστους/αποτελεσματικότητας.
Όταν λέμε πως είναι κουβάς το Φ35, δεν εννοούμε πως δε πετάει… Ή πως δε μπορεί να κάνει κατάρριψη/βομβαρδισμό. Εννοούμε πως το να δώσεις 200 εκατομμύρια το τεμάχιο (μιλάμε για τη συνολική τιμή πάντα με όλα τα παρελκόμενα που μπορεί να είναι και υψηλότερη), τη στιγμή που με αυτά τα λεφτά μπορεί να αγοράσεις άλλους εξοπλισμούς με πολύ καλύτερη αποτελεσματικότητα, είναι ηλιθιότητα.
Κι επίσης το Φ35 δεν είναι άτρωτο, και δεν αντιμετωπίζεται από άλλα Φ35 έτσι κι αλλιώς. Τουλάχιστον όχι περισσότερο από τα βάιπερ. Για αυτό καλό είναι να κοιτάξουμε να επενδύσουμε σε ραντάρ και αντιαεροπορικά, και να αποκτήσουμε κάποιο στρατηγικό όπλο, πχ βαλλιστικούς πυραύλους. Θα δώσουμε πολύ λιγότερα από όσα θα δίναμε για 20-30 Φ35 και θα κάνουμε και καλύτερα τη δουλειά μας.

drew237

Ωραία τα λέτε αλλά αυτή τη στιγμή και για πολλά, πολλά χρόνια ακόμα η χώρα δεν θα έχει λεφτουδάκια για αξιόλογες αμυντικές δαπάνες. Money talks and bullshit walks. Άρα οτιδήποτε ”χαλάει” έστω και στιγμιαία τα σχέδια των δίπλα, είναι καλό νέο για εμάς.

teo

Ο Ελληνικός λαός πλήρωσε γύρω στα 2 δις για να βάλει ένα οπλικό σύστημα όπως το LEO2 στο οπλοστάσιο του ώστε να έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Μετά πήγε η Γερμανία και παραχώρησε σε τιμές σκραπ άλλα τόσα LEO2 στην Τουρκία, ακυρώνοντας το πλεονέκτημα που θέλαμε να χτίσουμε. Αυτό το λες και “πισώπλατη μαχαιριά”.
Διαβάζω ότι μπλέχτηκαν στην ακύρωση προμήθειων όπως οι FREMM και τα ABRAMS. Φυσικά και δεν φταίνε σε τίποτα, προωθουν την ίδια και απαράλλακτη πολιτική στην περιοχή εδώ και 100 χρόνια. Αν σαν λαός έχεις πολιτικούς στα payrolls των εταιρειών τους αυτά παθαίνεις και αυτό είναι το μόνο για το οποίο μπορείτε να κατηγορήσετε τον Ελληνικό λαό….
Οι Γερμανοί όχι μόνο δεν είναι και τόσο “φίλοι” μας.. ουτε καν “ουδέτερους” δεν τους λες!!

Nikolaos

Σημαντικά νέα, αλλά να ψηφιστεί πρώτα …
Στοιχειώδης πρόνοια μιας υπερδύναμης θα απαιτούσε πάντως τη μη αποδέσμευση ενός εγγενώς αποσταθεροποιητικού όπλου (πρώτου πλήγματος, πρακτικώς μη ανασχέσιμου) σε χώρα, έστω συμμαχική, που ρητά έχει εξουσιοδοτήσει νομοθετικώς την κυβέρνησή της να κηρύξει πόλεμο σε γειτονική συμμαχική χώρα αν ασκήσει δικαιώματά της κατά το διεθνές δίκαιο. Όχι από εύνοια για την Ελλάδα, αλλά για την αποτροπή ενδεχομένου σύρραξης και αποσάθρωσης της Συμμαχίας. Έστω με τίμημα να απαγορευθεί και η εξαγωγή του στην Ελλάδα.
Γενικά, αυτές οι άδειες των ΗΠΑ έχουν κάτι το ανορθολογικό, που αξίζει να διαφωτισθεί με μια εμβριθή μελέτη στο περιοδικό. Γράφηκε αυτές τις μέρες ότι δεν μας έδωσαν τους κινητήρες των 32.500 λιβρών για τα Φ-16 για να μην διαταραχθεί η ισορροπία εις βάρος της Τουρκίας, αλλά γνωρίζουμε ότι ταυτόχρονα είχε εξασφαλισθεί η άδεια εξαγωγής των F-15H του Άκη στην Ελλάδα! Κάτι δεν πάει καλά εδώ … Ή το Κογκρέσσο τρελάθηκε, ή οι ιστορίες που λέμε είναι, για κάποιο λόγο, αβάσιμες … Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι υπάρχει παρελθόν στα κουφά: Το αίτημα των δεξιών κυβερνήσεων της Χιλής για F-5 απορριπτόταν, αλλά του … Allende ικανοποιήθηκε (οι κακές γλώσσες λένε επειδή απείλησε ότι θα παραγγείλει MiG-21 …) …. Εκτός και αν ήξεραν από πριν το έργο …

Nikolaos

Επιτρέψτε μου κάποιες παρατηρήσεις σε θέσεις που διατυπώθηκαν σε διάφορα σχόλια σεβαστών συνομιλητών, τις παραθέτω συνολικά γιατί είναι δύσκολο στο κάθε σχόλιο ξεχωριστά.
1. Δεν είθισται και δεν είναι καν νομικά δυνατό να δεσμευτεί προμηθευτής αμυντικού υλικού έναντι πελάτου ότι δεν θα εφοδιάσει άλλη χώρα. Ως ρήτρα σύμβασης (δηλαδή ως φαινόμενο αμιγώς ιδιωτικού δικαίου) θα είναι καταδυναστευτική για τον προμηθευτή, άρα πιθανότατα άκυρη. Αλλά οι πωλήσεις όπλων έχουν διακρατική διάσταση. Δεσμεύεται ο κατασκευστής (που είναι βραχίονας της διπλωματίας της χώρας του) σε εχθρότητα έναντι τρίτης χώρας. Αυτό δεν γίνεται. Πολύ περισσότερο δεν γίνεται να δεσμευθεί κράτος από άλλο κράτος σε εχθρότητα έναντι τρίτου μέρους, είναι όψη της κυριαρχίας. Ακόμη και η ΕΣΣΔ/Ρωσία, μια ζωή όχι απλός προμηθευτής αλλά βιομηχανικός εταίρος της Ινδίας σε παραγωγή μείζονος στρατιωτικού υλικου, προμήθευσε με τεράστιες ποσότητες υλικού αιχμής την Κίνα, ιστορικό αντίπαλο της Ινδίας, με την οποία τη χωρίζουν συνοριακές διαφορές. Αλλά και στο Πακιστάν έχει πωλήσει η Ρωσία (ε/π Mi-17, ιπτάμενα τάνκερ Il-76, δηλαδή στρατηγικά όπλα, καθώς και τους κινητήρες του JF-17/FC-1!).
2. Οι αμυντικές δαπάνες είναι ανελαστικές και συνάρτηση της απειλής και των επιχειρησιακών απαιτήσεων, όχι συνάρτηση του πόσα περίσσεψαν απο τα επιδόματα, από τις γρανιτένιες πλάκες πεζοδρομίου με τις οποίες οι βλαχοδήμαρχοι ντύνουν τις πόλεις της χρεωκοπημένης χώρας, από το “Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής”, την “τέταρτη νομική σχολή” (χαρακτηριστική άλλωστε η έλλειψη νομικών, γίνονται τόσες δουλειές πια σε αυτή τη χώρα που οι συμβαλλόμενοι δεν βρίσκουν νομική υποστήριξη!) και τις λοιπές νεοελληνικές αθλιότητες. Στο τρέχον επίπεδο, δεν εξασφαλίζουν την άμυνα της χώρας. Η τύχη των Ελληνοκυπρίων των κατεχομένων υπογραμμίζει ποιο είναι το διακύβευμα.
3. Δεν μπορεί να είναι κριτήριο αμυντικών προμηθειών το να “τιμωρηθούν” κάποιοι προμηθευτές με το να αγοραστούν από τρίτους πράγματα μη υποστηρίξιμα τεχνικώς ή ασύμβατα. Είδαμε τι έγινε με τα Kaman της Πολωνίας. Βλέπουμε και την Ιορδανία να αποσύρει τα υπεράρματα Challenger 1 και να κρατά τα Μ60Α3. Βεβαίως, συμπεριφορές όπως της Γερμανίας, με την έναντι πινακίου φακής πώληση των 2Α4 στην Τουρκία αμέσως μετά την κολοσσιαία δική μας σύμβαση και τα αλλεπάλληλα εμπόδια στις πενιχρές τρέχουσες προμήθειες μας (εκσυγχρονισμός Φ-16, ΦΡΕΜΜ) μπορεί και πρέπει να αξιολογηθούν σε μελλοντικές προμήθειες: “ο λαός καλείται να βγάλει τα συμπεράσματά του” που θα έλεγε και το ΚΚΕ … Το ίδιο ισχύει και για τη Σουηδία, που επί Καρλ Μπιλντ ήταν τερατωδώς φιλοτουρκική (δακτυλοδεικτείται για προσωπικά συμφέροντα στα κατεχόμενα) και ακολούθως η επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ μας σκιαγραφούσε (επί Σαμαρά) περίπου ως Νταχάου για τους παρανόμους μετανάστες (σε περίοδο απάνθρωπων θυσιών του ελληνικού λαού). Με τη Βρετανία δεν έχουμε (αυτό έλειπε …) και πολλά – πολλά, οι Σούπερ Βίτα ήταν προφανώς δωρακι για την εισοδο της Κύπρου στην ΕΕ …
4. “Η Ε.Ε. ως αιτία των δεινών μας”: Η πρωτοβουλία του Κων. Καραμανλή για πλήρη ένταξη της Ελλάδος στην τότε ΕΟΚ απέβλεπε πρωτίστως α) στη σταθεροποίηση και εμπέδωση των συνταγματικών θεσμών μας και στην έξοδο από την κατάσταση λανθάνοντος εμφυλίου πολέμου στην οποία ζούσαμε από το 1917 (ή το αργότερο από το 1935) και εντεύθεν (επετεύχθη) και β) στην κατοχύρωσή μας έναντι της τουρκικής επιβουλής (δεν επετεύχθη). Προφανώς υπήρξε κάποιο σημαντικό αντανακλαστικό όφελος για την εθνική μας αμυντική προσπάθεια από α) την απίστευτα γενναιόδωρη στήριξη του αγροτικού μας πληθυσμού (το παραγόμενο από τον αγροτικό τομέα ΑΕΠ μας δικαιολογούσε το 1978-81 ενασχόληση μόνο του 10-12% του πληθυσμού μας, τη στιγμή που το πραγματικό ποσοστό ήταν τριπλάσιο) από την ΚΑΠ και β) τη συγχρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής από ταμεία συνοχής και προγράμματα, που φυσικά απελευθέρωσαν πόρους σπάνιους και πολύτιμους για την άμυνα, ιδίως μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου και τη διακοπή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας. Από κει και πέρα, η άποψη που βλέπω να επικρατεί για την ΕΕ σε κύκλους οικονομικούς και ακαδημαϊκούς (ιδίως της Γερμανίας), με μεγάλη επιρροή, είναι ότι «τελικά το λιγότερο ίσως είναι περισσότερο». Εμείς ως έθνος ζητούμε πάντοτε «περισσότερη ΕΕ» με την αιώνια προσδοκία της κατοχύρωσής μας έναντι της τουρκικής επιβουλής, αλλά η πλειοψηφία στα περισσότερα ευρωπαϊκά έθνη δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη, και η προσπάθεια να επιβληθεί αυτή εκ των άνω υποσκάπτει τη στήριξη των πολιτών και σε αυτή την ίδια την «έως-τώρα-ΕΕ», της οποίας τα επιτεύγματα είναι ήδη πολύ μεγάλα και αντικείμενο διαρκούς και εντατικής μελέτης από την οικονομική και πνευματική ηγεσία των ΗΠΑ (τη διαχρονική, όχι την εφήμερη) ενόψει της εμβάθυνσης παρόμοιων συσσωματώσεων με λειτουργία κοινής αγοράς (NAFTA, Ζώνη Ειρηνικού κλπ.). Παρεμπιπτόντως, η ΚΑΠ έχει και υποχρεώσεις, όχι μόνο δικαιώματα, ούτε είναι όψη έλλειψης κυριαρχίας της χώρας οι ποσοστώσεις των αγροτικών: Κάθε σύμβαση ενέχει περιορισμό της κυριαρχίας, και οι ΗΠΑ ακόμη δεσμεύονται από τις συμφωνίες τους, η μόνη δε διαφορετικη περίπτωση που γνωρίζω είναι μιας νήσου στον Κόλπο της Βεγγάλης, τυπικά υπό ινδική κυριαρχία, της οποίας οι κάτοικοι επί αιώνες φονεύουν άμεσα οποιονδήποτε ξένο αποβιβαστεί ή έστω ναυαγήσει στο νησί τους. Φαντάζομαι ότι αυτοί οι άγριοι απολαμβάνουν πραγματικά την πλήρη και απεριόριστη κυριαρχία τους, χωρίς καμιά δέσμευση από έξω, όπως και το ότι αποδεκατίζονται απο ασθένειες ξεχασμένες στον υπόλοιπο κόσμο. Ποτέ δεν κατάλαβα αυτή την εμμονή αρκετών Ελλήνων πολιτών με την “κυριαρχία”, όταν ήδη στο σχολείο μας διδασκουν την παροιμιώδη φράση του Αριστοτέλους απο τα “Πολιτικά” “ὁ δὲ μὴ δυνάμενος κοινωνεῖν ἢ μηδὲν δεόμενος δι’ αὐτάρκειαν οὐθὲν μέρος πόλεως, ὥστε ἢ θηρίον ἢ θεός”. Ζηλεύουμε τη Βόρειο Κορέα μήπως;
5. “Οι πολιτικοί μας ξένοι πράκτορες”. Ουδέποτε στη ζωή μου έχω χαρακτηρίσει έτσι κάποιον. Αλλά εδώ υπάρχει κάτι παράξενο. Όταν κάποιος ηγέτης συμπορεύεται με τα συμφέροντα μιας δυτικής δύναμης, είναι “πράκτορας”. Όταν συμπορεύεται με τα συμφέροντα της Ρωσίας (Αράβων κλπ) κάνει “ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική”! Ποια είναι τέλος πάντων αυτή η υπέρτερη αρετή της Ρωσίας, της Ασίας, των Αράβων, που καθαγιάζει τη συνεργασία μαζί τους; Τι θα κέρδιζε η Ελλάδα από έναν αγωγό πετρελαίου του οποίου η τροφοδοσία δεν είχε εξασφαλισθεί, ώστε να διακυβεύσει για τον σωλήνα αυτό τις σχέσεις της με τη βασική της στρατιωτική σύμμαχο και προμηθεύτρια και μόνη δύναμη που μπορεί να της παράσχει στοιχειώδεις εγγυήσεις ασφαλείας; Τι θα κέρδιζε η Ελλάδα κονταίνοντας το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κάνοντας τη Μόσχα “Τρίτη Ρώμη” και θυσιάζοντας έναν παγκοσμίου εμβελείας πνευματικό θεσμό που στελεχώνεται από Έλληνες; Και αν ήταν να κερδίσει κάτι, γιατί δεν προέβλεψε τις αντιδράσεις, γιατί δεν ετοιμάστηκε για τιτανομαχία, γιατί δεν διέλυσε προληπτικά τις εν υπνώσει ουτσεκάδικες συμμορίες των εμπρηστών της Πάρνηθας και της Πελοποννήσου και τις αντίστοιχες πάνοπλες των “αναρχικών” σε Θεσσαλονίκη (κάλεσμα σε δράση για “μακεδόνικη εξέγερση” με θραύση προτομών Μακεδονομάχων το θέρος του 2007) και Αθήνα (Δεκέμβρης 2008); Γιατί δεν ανελήφθη δράση αμέσως μετά τη χρεωκοπια της Lehman, όταν ήταν φανερό πως λόγω διαγραφής assets από τους ισολογισμούς πιστωτικών ιδρυμάτων ανά τον κόσμο το χρήμα θα γίνει σπάνιο και ακριβό και οι κατάχρεοι θα γονατίσουν; Κατά τα άλλα, φταίει ο έντιμος Γεωργίου, που αποκάλυψε την αλήθεια και τον σταυρώνουν επί χρόνια ανάξιοι και επίορκοι δικαστικοί επειδή “τους μείωσε το μισθό” …

Antonis_Loukas

Στο 1. λες ανακρίβειες. Υπό απειλή κυρώσεων ή μη συμμετοχή σε μελλοντικούς διαγωνισμούς, η Τουρκία απέτρεψε τη συμμετοχή νοτιοαφρικάνικων και κινέζικων εταιριών σε διαγωνισμούς της Κύπρου(Οβιδοβόλα, επιθετικά ελικόπτερα). Σε διαγωνισμούς της Ελλάδος, έχουν προσέλθει εταιρίες, ακριβώς με το επιχείρημα της μη συμμετοχής σε αντίστοιχο διαγωνισμό της Τουρκίας ή της δέσμευσης για μη πώληση(άρματα Challenger-2 και νομίζω Leclerc, γαλλικά σκάφη κλπ).

Nikolaos

Σύμφωνοι. Στη μία περίπτωση κάποιος λέγει “αν πωλήσεις στον αντίπαλό μου, δεν θα αγοράσω από σένα”. Δικαίωμά του και δικαίωμα του προμηθευτή να δει ποια πόρτα θα κρατήσει ανοιχτή. Καθαρά εμπορικό, όχι νομικό θέμα δηλαδή. Στη δεύτερη περίπτωση κάποιος “επιχειρηματολογεί” (για να με γλυκάνει) ότι δεν συμμετέχει στο διαγωνισμό του αντιπάλου μου. Ούτε στη μία ούτε στην άλλη περίπτωση βλέπω νομικές δεσμεύσεις (η συμμόρφωση με τις οποίες, εφόσον ήταν νοητή και για να έχει αντίκρυσμα, θα έπρεπε να προβλέπει σοβαρού ύψους ποινικές ρήτρες σε περίπτωση πώλησης στον αντίπαλο). Οι ανακρίβειες πού βρίσκονται;
Γενικά, νομίζω ότι όσα κατά καιρούς γράφονται για την όψη αυτή των προμηθειών δικαιολογούν μια επιφύλαξη. Γραφόταν π.χ. κατά κόρον ότι η Ρωσία συμφώνησε δήθεν να μην πωλήσει τα Κορνέτ στην Τουρκία όταν τα αγοράσαμε εμείς. Βλέπουμε ήδη την πώληση στην Τουρκία. Και ας μη μου πει κάποιος ότι τότε ήταν ο Καραμανλής που τον αγαπούσε η Ρωσία κλπ κλπ, διότι αν μιλάμε για δεσμεύσεις μιλάμε για δεσμεύσεις νομικές και απρόσωπες μεταξύ προμηθευτού και αγοραστού, όχι για πράξεις ή παραλείψεις φιλοφροσύνης ερειδόμενες σε διαπροσωπικές συμπάθειες.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αλουμίνιο σε πολεμικά σκάφη – Μύθοι και αλήθειες

Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςΤους τελευταίους μήνες έχει μπει στη δημόσια συζήτηση το θέμα της καταλληλότητας του αλουμινίου στη ναυπηγική πολεμικών σκαφών. Καθώς αυτό δεν...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Τροποποιείται ο Νόμος Αμυντικών Προμηθειών (Βενιζέλου), σε δημόσια διαβούλευση το...

16
ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σε δημόσια διαβούλευση, μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 17.00. έθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων το σχέδιο νόμου με τίτλο:...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά MDL
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 October 2015 #353

Αγορά MDL
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 September 2014 #340

Αγορά MDL

Related News

Frontex: Σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο το 2020

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Τη ραγδαία πτώση των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα καταγράφουν τα στατιστικά στοιχεία της Frontex για το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2020. Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν περί τις...

Ν. Δένδιας στον Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία με τις ενέργειές της υπονομεύει τη συνοχή της Συμμαχίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε νωρίτερα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, με τηλεδιάσκεψη...

Διαδικασία Rotor-Running Refueling βρετανικού ελικοπτέρου στην 133ΣΜ

Την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε στην 133 Σμηναρχία Μάχης (ΣΜ), στην Αεροπορική Βάση Καστελίου, ενημέρωση και επίδειξη εκτέλεσης της διαδικασίας «Rotor-Running Refueling» ελικοπτέρου...