24.4 C
Athens
Πέμπτη, 9 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Αντισταθμιστικά F-16: H άποψη της Lockheed Martin (όπως παρουσιάστηκε σήμερα 11/1 στην...

Αντισταθμιστικά F-16: H άποψη της Lockheed Martin (όπως παρουσιάστηκε σήμερα 11/1 στην Επιτροπή της Βουλής)

Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

 

Τροπολογία του ΥΠΕΘΑ για τα ΑΩ της αναβάθμισης των F-16V

Καθώς παρακολουθούμε στενά το θέμα της ψήφισης της τροπολογίας των F-16, θεωρούμε σκόπιμο να θέσουμε υπόψιν των αναγνωστών μας το παρακάτω κείμενο. Ουσιαστικά ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Κωνσταντίνο Δουζίνα, η παράθεση απόψεων από τον κ. Ντέννη Πλέσσα, Αντιπρόεδρο Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών της Lockheed Martin, σχετικά με την τροπολογία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16 της ΠΑ στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019. 

Ακολουθούν τα κυριότερα στοιχεία των απόψεων του κ. Ντέννη Πλέσσα:

Διακρατική Διαδικασία FMS του Προγράμματος Αναβάθμισης των Μαχητικών F-16 της ΠΑ και Προγράμματα Ασφάλειας Εφοδιασμού και Πληροφοριών

ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ – ΑΝΑΛΥΣΗ LOA 

 1. Η αναγκαιότητα του εν λόγω προγράμματος δεν έχει αμφισβητηθεί από καμία πολιτική πλευρά, ούτε από καμία πολιτική ή στρατιωτική ηγεσία από το 2009.
 1. Το εν λόγω πρόγραμμα λόγω της υψηλής διαβάθμισης και των τεχνικών του χαρακτηριστικών, υλοποιείται μέσω διακρατικής συμφωνίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ (Letter of Offer and Acceptance – LOA).

Ατρακτίδια Sniper ATP, Legion Pods για την ΠΑ, εκσυγχρονισμός των F-16C/D Block 50 σε Block 50+Adv και FOS για τα F-16V

 1. Το κόστος της LOA για την αναβάθμιση των F-16 ανέρχεται σε 1,528 δις δολάρια, εκ των οποίων 998 εκατομμύρια δολάρια είναι το συμβόλαιο της Lockheed Martin με την Αμερικανική κυβέρνηση και τα εναπομείναντα 530 εκατομμύρια δολάρια είναι το κόστος των υπηρεσιών και υλικών που προσφέρει η Αμερικανική κυβέρνηση (USAF).
 1. Οι τιμές όλων των LOA, βάσει της Αμερικανικής νομοθεσίας, είναι προϋπολογιστικές ενώ χαρακτηρίζονται ως δίκαιες και λογικές (fair and reasonable). Οι τελικές τιμές δε είναι οι ίδιες που θα προμηθευόταν η Αμερικανική Κυβέρνηση για τις δικές της Ένοπλες Δυνάμεις. Η χώρα που συνάπτει την διακρατική συμφωνία πάντα πληρώνει τις πραγματικές τιμές και όχι τις προϋπολογιστικές. Η διαδικασία LOA του FMS (Foreign Military Sales) διασφαλίζει λοιπόν τόσο την απόλυτη διαφάνεια του προγράμματος όσο και την υλοποίηση του εντός των τεθέντων τεχνικών προδιαγραφών, αλλά και του κόστους που έχει ήδη προσδιορισθεί ως ανωτέρω.
 1. Τα αναβαθμισμένα Α/Φ F-16 με ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) και συστήματα δικτυοκεντρικής επικοινωνίας LINK 16 δημιουργούν ένα αποτελεσματικό στόλο για την αντιμετώπιση των ήδη αναβαθμισμένων τουρκικών F-16 και πλήρως διαλειτουργικό και έτοιμο να συνεργασθεί με αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35 στο μέλλον.

Εκσυγχρονισμός F-16, «Τα πράγματα θα κινηθούν πολύ γρηγορα» διαβεβαίωσε ο Α/ΓΕΑ, το πρώτο F-16V έτοιμο σε 12 μήνες!

 1. Η αναβάθμιση θα επιλύσει επίσης σε μέγιστο βαθμό τα προβλήματα διαθεσιμότητας των αεροσκαφών μας τα οποία αναμένεται να οξυνθούν λόγω παλαιότητας των συστημάτων τους με ταυτόχρονη αύξηση του κόστους συντήρησης, σε περίπτωση μη αναβάθμισης τους. Οιαδήποτε προσπάθεια για αναβάθμιση αεροσκαφών στο μέλλον θα είναι πολύ ακριβότερη ως και αβέβαιη.
 1. Επιπρόσθετα, τα συστήματα που θα αφαιρεθούν από τα 85 αναβαθμισμένα αεροσκάφη δύναται να πωληθούν σε άλλους χρήστες, ή να χρησιμοποιηθούν από την ΠΑ. Εκτιμάται ότι ενδεχόμενη πώληση του συνόλου ή μέρους των αφαιρεθέντων συστημάτων και εξαρτημάτων, μπορεί να αποφέρει από $80-150 εκ. Στην περίπτωση που αποφασιστεί η πώληση μέρους αυτών, τα υπόλοιπα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ενδεχόμενη αναβάθμιση και των 38 Α/Φ BLK 50 (Peace Xenia II), ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των αναβαθμισμένων αεροσκαφών σε 123.

Τι συνέβη μέχρι σήμερα και τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον στο πρόγραμμα F-16V

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ 

 1. Στο Letter of Request για το Letter Of Acceptance (LOR/LOA) του προγράμματος εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών F-16 ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά (παράγραφος 13: Greek Defense Industry Participation) η εμπλοκή της Ελληνικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα της αναβάθμισης καθώς επίσης η εταιρεία Lockheed Martin να αναλάβει πρωτοβουλίες για την υλοποίηση προγραμμάτων υποστήριξης της βιομηχανικής βάσης της χώρας εντός του θεσμοθετημένου πλαισίου για την ασφάλεια του εφοδιασμού και των πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων (βλ. Άρθρο 3, Ν.3978/11 και ΕΑΒΣ).
 1. Με δεδομένο ότι η σύμβαση για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών F-16 υπεγράφη, όπως προαναφέρθηκε υπό το καθεστώς του ν.3978/11 και με τροποποίηση της υπάρχουσας διακρατικής συμφωνίας LOA GR-D-SNY της τελευταίας αγοράς των εν λόγω αεροσκαφών, η θέση της Lockheed Martin, για την ομαλή εξέλιξη του προγράμματος στη χώρα (απαίτηση υποδομών σε ΕΑΒ, συναφείς δυνατότητες σε εγχώρια βιομηχανία, επιχειρησιακές απαιτήσεις Ενόπλων Δυνάμεων κλπ) ήταν να αναλάβει σχετική δέσμευση για την ικανοποίησή τους η οποία εκφράστηκε με το Μνημόνιο Συμφωνίας (17/8/18) με τη ΓΔΑΕΕ,

Όλη η αλήθεια για την εξέλιξη του προγράμματος F-16V, και το «θέμα» με το ASPIS II

 1. Πέραν των ανωτέρω, το ΥΠΕΘΑ έθεσε ως στόχο την περαίωση της σύμβασης ΑΩ 16/00 και την εξασφάλιση της επιτυχίας του προγράμματος του εκσυγχρονισμού και της μέγιστης δυνατής επιστροφής στη χώρα της αμυντικής επένδυσης με την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας (κυρίως της ΕΑΒ) και των ενόπλων δυνάμεων.
 1. Στις προηγούμενες συμφωνίες απόκτησης F-16 (Peace Xenia III & IV) και πριν την υπογραφή της συμφωνίας για την αναβάθμιση και την κατάργηση των προγραμμάτων ΑΩ από την ισχύουσα νομοθεσία, η Lockheed Martin είχε αναλάβει την υποχρέωση, από τις συμβάσεις απόκτησης μαχητικών F-16 του 2000 και 2005 την παροχή προγραμμάτων ΑΩ που απορρέουν από αυτές συμμορφούμενη πλήρως με το τότε ισχύον θεσμικό πλαίσιο του Υπουργείου Άμυνας.
 1. Η σύμβαση ΑΩ 16/00 (που σχετίζεται με τα προγράμματα απόκτησης μαχητικών F-16 Peace Xenia III & IV, τα οποία τώρα αναβαθμίζονται), από την υπογραφή της μέχρι σήμερα αναθεωρήθηκε πολλές φορές από όλες τις κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και την σημερινή), προκειμένου να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη υλοποίηση της και να κατοχυρώνονται τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Εικόνες του μελλοντικού κόκπιτ των ελληνικών F-16V στην ΔΕΘ

 1. Η εταιρεία Lockheed Martin έχει ως σήμερα υλοποιήσει το σύνολο των προγραμμάτων ΑΩ για τις προηγούμενες συμβάσεις. Μάλιστα, η εταιρεία έχει σήμερα πέραν της υποχρέωσης της, πλεονάζουσες πιστώσεις άνω των 388.077 δολαρίων που απορρέουν από την συμπαραγωγή των δομικών τμημάτων των αεροσκαφών C-130J και F-16, τις οποίες και ζήτησε να της «πιστωθούν/αναγνωρισθούν» στο πλαίσιο της αναβάθμισης των μαχητικών F-16. Το συγκεκριμένο ποσό θεωρείται ως «χρωστούμενο» από το Υπουργείο αν και δεν υπήρχε συμβατική υποχρέωση από πλευράς της εταιρείας.
 1. Σε ότι αφορά τώρα στο πρόγραμμα αναβάθμισης μαχητικών F-16, τούτο έχει δομηθεί από την Αμερικανική κυβέρνηση και την κατασκευάστρια εταιρεία των F-16 Lockheed Martin με τέτοιο τρόπο που να μεγιστοποιείται η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας αλλά και να διασφαλίζεται πλήρως η ασφάλεια του εφοδιασμού και πληροφοριών του οπλικού συστήματος, όπως ζητήθηκε από το ΥΠΕΘΑ και την ΓΔΑΕΕ.

ΘΕΜΑ: Γιατί η αναβάθμιση των F-16C/D Blk52+Adv σε F-16V ήταν κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη;

 1. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εγχώρια αμυντική βιομηχανία πρόκειται να υλοποιήσει όλες τις φάσεις του προγράμματος στην Ελλάδα πλην της σχεδίασης και ανάπτυξης, της αγοράς των επί μέρους ηλεκτρονικών συσκευών και της ανάπτυξης του απαιτούμενου λογισμικού που θα πραγματοποιηθούν από την κατασκευάστρια εταιρεία στις ΗΠΑ. Με τον τρόπο αυτό η εγχώρια βιομηχανία θα διασφαλίσει έργο πολλών δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από την ενεργό συμμετοχή της στο πρόγραμμα. Πρέπει να τονισθεί ότι πλην ενός πρωτοτύπου αεροσκάφους κανένα άλλο F-16 δεν πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα προκειμένου να υποστεί οποιεσδήποτε εργασίες αναβάθμισης στις ΗΠΑ. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι προ 8 – 10 ετών η ΕΑΒ με την τεχνική υποστήριξη της Lockheed Martin πραγματοποίησε την αναβάθμιση 90 περίπου αεροσκαφών F-16 της USAF, μέσω της οποίας αποκτήθηκε και η σχετική εμπειρία / τεχνογνωσία.
 1. Πλην της ΕΑΒ, αρκετές ελληνικές βιομηχανίες αμυντικού υλικού πρόκειται να εμπλακούν ενεργά στο πρόγραμμα προσφέροντας υπο-κατασκευαστικό έργο υποστήριξης της εν λόγω αναβάθμισης (σχεδίαση και κατασκευή καλωδιώσεων, σχεδίαση και κατασκευή δομικών τμημάτων υποστήριξης, ειδικών εργαλείων, κ.α.).

Πως θα εκσυγχρονιστούν τα ελληνικά F-16V;

 1. Για να επιτευχθούν όλα τα ανωτέρω και για την καλύτερη αξιοποίηση των αναβαθμισμένων F-16 είναι απαραίτητη η υλοποίηση του συνόλου των προγραμμάτων ασφάλειας εφοδιασμού και πληροφοριών (Security of Supply and Information -SSI), τα οποία έχουν επιλεγεί μετά από προτάσεις των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνεργασία με την Lockheed, ως κατωτέρω πίνακα:
ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ (ΑΕΠ)
ΑΞΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
(
δολάρια ΗΠΑ)
1Εγκατάσταση Συλλογών Αναβάθμισης (kits) Αεροσκαφών από την ΕΑΒ
2Κατασκευή Επιπλέον Υποσυγκροτημάτων Αεροσκαφών από την ΕΑΒ
3Κατασκευή Καλωδιώσεων Αναβάθμισης Αεροσκαφών
4Παροχή Τεχνικής Υποστήριξης κατά την Αναβάθμιση Αεροσκαφών
5Συναρμολόγηση και Δοκιμές Ηλεκτρονικών Αεροσκαφών
Σύνολο Βιομηχανικής Συμμετοχής (ΕΑΒ/Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία)185.000.000
6Δυνατότητα Εργοστασιακής Συντήρησης Κινητήρων για την κάλυψη άμεσων επιχειρησιακών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ)
7Εγκαθίδρυση Δυνατότητας Ανάλυσης Αστοχιών και Διακρίβωση Σύνθεσης Υλικών για τις ΕΔ
8Υποστήριξη Ετοιμότητας Επιχειρησιακών Μονάδων με έργα υποδομών για τις ΕΔ
9Δίκτυο-Κεντρικές Επιχειρήσεις για την εκμετάλλευση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των αναβαθμισμένων αεροσκαφών και άλλων μέσων για τις ΕΔ
10Εγκαθίδρυση Δυνατότητας Εργοστασιακής Συντήρησης με Ανοδίωση στην ΕΑΒ (χημικές κατεργασίες μετάλλων)
11Εγκαθίδρυση Δυνατότητας Εργοστασιακής Συντήρησης Υγρού Αποχρωματισμού και Χρώσης αεροσκαφών στην ΕΑΒ
12Αναβάθμιση Εργοστασιακής Συντήρησης Ξηρού Αποχρωματισμού και Χρώσης αεροσκαφών στην ΕΑΒ
Σύνολο Ανάπτυξης Υποδομών και Επιχειρησιακών Δυνατοτήτων των ΕΔ78.710.000
Γενικό Σύνολο263.710.000

 

Ο λόγος που δεν παρασχέθηκαν τα επιμέρους προϋπολογιστικά κόστη, είναι ότι πολλά εξ αυτών θα ανατεθούν μετά από διαγωνιστική διαδικασία, ως εκ τούτου δεν είναι σωστό να αποκαλύψουμε λεπτομέρειες κόστους ανά πρόγραμμα, στην παρούσα φάση.

 1. Για το σύνολο δε αυτών των προγραμμάτων η χώρα δεν επιβαρύνεται με κανένα πρόσθετο κόστος και αυτό είναι το σημαντικότερο. Τα συγκεκριμένα προγράμματα θα υλοποιηθούν στα πλαίσια της ήδη υπογεγραμμένης LOA που έχει εγκριθεί τόσο από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές όσο και από το ΚΥΣΕΑ. Ενδεχόμενη δε άρνηση της Ελληνικής πλευράς να υλοποιηθούν τα προγράμματα Ασφάλειας Εφοδιασμού και Πληροφοριών δεν θα διαφοροποιήσει το συνολικό κόστος της διακρατικής συμφωνίας.
 1. Η κατανομή των προγραμμάτων της πρότασης έτσι ώστε να εξασφαλίζουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις επιδιώξεις και τους σκοπούς της ασφάλειας του εφοδιασμού και των πληροφοριών, φαίνεται αναλυτικά στο κατωτέρω διάγραμμα:

 1. Η Lockheed Martin Aeronautics υλοποιεί πάντοτε προγράμματα με απόλυτη διαφάνεια, ακολουθώντας διαγωνιστικές διαδικασίες για αυτά που ανατίθενται σε ιδιωτικές εταιρείες. Δεν ακολουθούνται διαγωνιστικές διαδικασίες για τις αναθέσεις σε κρατικές αμυντικές βιομηχανίες (όπως η ΕΑΒ, με προφανή σκοπό το συμφέρον του ελληνικού Δημοσίου) ή εφόσον αποδεδειγμένα υπάρχει μόνον ένας εξουσιοδοτημένος κατασκευαστής για την υλοποίηση του προγράμματος.
 1. Συνοψίζοντας λοιπόν είναι προφανές ότι χωρίς άλλη οικονομική επιβάρυνση (πέραν της ήδη εγκεκριμένης οροφής της διακρατικής συμφωνίας) η εγχώρια βιομηχανία θα ωφεληθεί σε σημαντικό βαθμό με:
 • Διασφάλιση εκατοντάδων θέσεων εργασίας τόσο στην ΕΑΒ όσο και σε αρκετές ιδιωτικές εταιρείες για πολλά χρόνια
 • Συνέχιση της Συμπαραγωγής των συγκροτημάτων των F-16 και C-130J στην ΕΑΒ
 • Επενδύσεις για την υποστήριξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ΕΔ καθώς επίσης και στην αναβάθμιση των τεχνολογικών δυνατοτήτων της ΕΑΒ τους στα πλαίσια της Ασφάλειας Εφοδιασμού και Πληροφοριών (SSI).
 • Παροχή Πρόσθετης Τεχνογνωσίας και εκμετάλλευση ανεπτυγμένων υποδομών
 • Δυνατότητα διεκδίκησης παρόμοιων Συμβολαίων Αναβαθμίσεων για τρίτες χώρες
 • Ολοκληρωμένο πακέτο βιομηχανικής συμμετοχής

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η Π&Δ θα επανέλθει στο θέμα, όπου θα γράψουμε την δική μας άποψη, με γνώμονα πάντα την καλύτερη ενημέρωσή των αναγνωστών μας, και υπηρετώντας μόνο αυτούς και την αλήθεια.


Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  
- Advertisement -

52 ΣΧΟΛΙΑ

52 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Stavrogin

Δεν μου ακούγονται καθόλου άσχημα όλα αυτά. Κυρίως χαίρομαι για το 13%+19% των νέων υποδομών υπερπολύτιμων για το μέλλον.

sotbak

+1

Κapoios Αllos (@Kapoiosmpla)

Αν έχει κάποιος ιδέα για ποιον λόγο γίνεται αυτός ο χαμός με τη συγκεκριμένη τροπολογία να μας πει μπας καταλάβουμε και εμείς.

GiorgosRou

Αυτό ακριβώς αναρωτιέμαι και εγώ

Κωνσταντίνος.Β

Ούτε και αυτοί που προκάλεσαν το χαμό κατάλαβαν το γιατί!!
Πολιτική σπέκουλα για τόσο σοβαρά θέματα.

Thomas

Μπραβο! Η Δημοκρατια των αρχαιων ελληνων εχει καταντησει σε διπολα κομματων παντου, που θελουνε εξουσια και παχυλους μισθους για εμφανιση μια φορα στη βουλη! Ετσι ζημειωνονται τα κρατη εκ των εσω.

Κapoios Αllos (@Kapoiosmpla)

Δεν ήξερα ότι υπάρχει “φάκελος” με τα πολιτικά μου πιστεύω στην Πτήση!

sotbak

+1

Fingolfin

Διότι στη τροπολογία αυτή δεν είναι ξεκάθαρο πού πάνε ακριβώς τα χρήματα και πόσα ακριβώς είναι τα χρήματα. Είναι κακογραμμένη και ελλιπής. Ερωτήματα και αμφιβολίες έχουν αρκετοί βουλευτές και όχι μόνο της αντιπολίτευσης. Επιπλέον αφορά αντισταθμιστικά προηγούμενης σύμβασης που ίσως υποκρύπτουν μίζες. Δεν είναι κανείς εναντίον της αναβάθμισης των F-16. Απλώς θα πρέπει να εξασφαλιστεί η διαφάνεια του όλου προγράμματος. Επειδή η ανάγκη για την αναβάθμιση είναι μεγάλη δε θα πρέπει να γίνουν εκπτώσεις στην διαδικασία και πρέπει όλα να είναι λεπτομερώς καταγεγραμμένα και όχι άρπα κόλα.

https://www.protothema.gr/politics/article/853547/kammenos-gia-tropologia-f-16-einai-mia-prosfora-ton-amerikanon-pou-tha-ofelisei-tin-eghoria-viomihania/

https://www.protothema.gr/politics/article/854267/nd-gia-f-16-den-suzitame-me-upourgo-upo-paraitisi-kammenos-den-uparhei-dilosi-oti-paraitoumai/

ΚΝ

Ο λόγος που γινεται πολιτικός ντόρος …ειναι οτι ……ο ιδιος ο πρωθυπουργος δήλωσε οτι δεν θα υπαρχουν αντισταθμιστικά γιατι θεωρεί όπου έγιναν υπήρχε παντα σκάνδαλο. Και είπε ότι τα καταργούμε και για τα F-16 ονομαστικά γιατι αυτο αποτελεί πρακτική προηγούμενων ετών σκανδαλώδης. Τελικα, ο πρωθυπουργός έδωσε έγκριση για να υπάρξουν αντισταθμιστικά και μάλιστα μέσω τροπολογίας της τελευταίας στιγμης …και απο έναν υπουργό άμυνας που δήλωνε οτι θα έριχνε την κυβέρνηση. λογικο ειναι η αντιπολίτευση να διαμαρτύρεται ειδικα μετα απ9 όσα θεωρεί ο πρωθυπουργός οτι αντισταθμιστικά ισούνται με σκαναδαλο καθε φορα. Ελπιζω να σας βοήθησα καταλάβετε γιατι υπαρχει τόση φασαρία σε… Read more »

agnostowependytis

Ο χαμός γίνεται για σειρά λόγων. 1) Το εξοπλιστικό συμβόλαιο κυρώθηκε με νόμο. Τώρα έρχεται ένα σημαντικό πράγμα που έχει σχέση με τα εξοπλιστικά, και περνάει με εμβόλιμη τροπολογία που μοιάζει μουλωχτό και προέκυψε απότομα χωρίς να το ξέρει κανείς. Είναι δυνατόν να συζητάμε επί 1,5 χρόνια για την σύμβαση αναβάθμισης των F-16 και ένα τόσο σημαντικό κομμάτι να είναι άγνωστο σε όλους. 2) Η πιθανότητα του να μην έχει εξηγηθεί στο παρελθόν για το εξοπλιστικό αυτό, μπορεί να είναι φυσικά εξηγήσιμη, αλλά οι εξηγήσεις μπορεί να είναι κυρίως 2, οι εξής: α) να φορούσε παλιό εξοπλιστικό και ανακαλύφθηκε τώρα… Read more »

Κωνσταντίνος.Β

……………………..

efialtis1971

εισαστε μακραν το κορυφαιο περιοδικο και site.Μπραβο παιδια.οχι κομματικα εδω μεσα.

Βασίλης

Ναι, σωστά..δε θέλω να σας στενοχωρήσω αλλά με βάση το συγκεκριμένο θέμα το 80-90% των σχολίων που θα αναρτηθούν θα είναι πολιτικού περιεχομένου. Λίγοι έχουμε τόσο εξειδικευμένες γνώσεις οικονομικών και νομικής για να μπορούμε να μεταφράσουμε τέτοιου είδους συμβάσεις. Οι περισσότερες ερμηνείες θα βασίζονται σε πολιτικά “πάθη” και ιδεολογίες.
Όπως πάει η δουλειά, θα κόβετε αβέρτα σχόλια ως ακατάλληλα.. στάνταρ!!!
Εμένα προσωπικά,αν η σύμβαση είναι επικερδής για το κράτος και το σύνολο και όχι για τους λίγους και τους ημέτερους (όπως γινόταν παλιά καλή ώρα) με καλύπτει απόλυτα..!

Stavrogin

Είναι βέβαιο πως η γραμμή που ξεχωρίζει τα πολιτικοποιημένα (με διχαστικές τάσεις) απο τα πολιτικά σχόλια είναι και λεπτή και θολή οπότε καλή τύχη στους συντάκτες.

Τazos

Ωραία όλα αυτά αλλά θα ήταν δύσκολο να προσφέρει η Lockheed μια μικρή αναβάθμιση στα Β30 με CFCC υπολογιστή σαν αντισταθμιστικά ώστε να χρυσώσει το χάπι; Αφου βλέπουν οτί χωρίς δωράκια είμαστε ικανοί να χρησιμοποιούμε μαχητικά με υπολογιστες του 1980….όταν μέχρι και οι τούρκοι άλλαξαν τουλάχιστον τον υπολογιστή.

Χρήστος

Πολύ σωστός το λιγότερο τουλάχιστον

TCH

Ενα γενικο αντικομματικο σχολιο μπορουμε να κανουμε;
Προσοχη φιλοι μου.. μεγαλη προσοχη πρεπει να δειχνουμε για το ποιους ψηφιζουμε και ποιους στελνουμε στην βουλη, τους δινουμε θεσεις σε εδρανα και την δυνατοτητα να εμπλεκονται σε τοσο κρισιμα θεματα που αφορουν την ασφαλεια και υπαρξη μας. Το σχολιο μου αφορα το συνολο των ερωτησεω-τοποθετήσεων που εκστομισαν οι βουλευτές μας στην διαδικασια που μολις ειδαμε απο το καναλι της βουλης… απογοητευση.. ουτε ενας σχετικος δεν υπαρχει εστω να αισθανεται καπως..
Κρινοντας απο αυτα που ακουσα και φυσικα κατα την προσωπικη μου αποψη..

Gunner

Έχει την δυνατότητα το περιοδικό να μας πει ποιοι από την Ιδιωτική Αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας θα πάρουν κάτι και ποιοι δεν θα πάρουν; Από εκεί θα καταλάβουμε ποιοι έβαλαν τους υποτακτικούς τους να δημιουργήσουν θέμα.

Spirit

Πάντως είναι πρωτοφανές να έχουν μόνο αφεντικά οι μεν και όχι οι δε… παγκόσμια πρώτη.

Γεώργιος παρασκευοπουλος

Καλησπέρα. Κάντε τον κόπο και πηγαίνετε στο άρθρο για τα ελληνικά 30 άρια. Η επιτομή της λογοκρισίας από την πτήση και τους συν αυτή χρήστες. Πολιτικά σχόλια, ειρωνείες, συζήτηση για τις καθαριστριες κτλ. Η πτήση εντελώς απούσα. Εφόσον τα σχόλια είναι μειωτικα για την παρούσα ηγεσία όλα καλά. Μη τυχόν και γίνει κριτική στους αντιπάλους η ειπωθεί κάνα μπράβο για το έργο που γίνεται εκεί τότε επεμβαίνει και μαζί με αυτήν και οι γνωστοί χρήστες με παρατηρήσεις, ειρωνείες και σχόλια ότι είμαστε εκτός θέματος, 🙂

Mike

@ Γεώργιος Παρασκευόπουλος
Πές τα Χρυσόστομε!!

andreasmp412c

Χωρις να θελω να παραστησω τον δικηγορο της πτησης, οταν γινονται σωστες κινησεις στο τομεα της αμυνας δεν εχω δει καμια προσπαθεια μειωσης της ηγεσιας που τις ελαβε. Οταν γινονται λανθασμενες, ε τι να κανουμε, δε θα τις βαφτισουμε κ σωστες για να μη κακοκαρδισουμε την εκαστοτε κυβερνηση. Κ επισης πολλες φορες σε σχολια κ αρθρα εχουν στηλιτευθει αποφασεις προηγουμενων κυβερνησεων που ταλαιπωρουν τις ΕΔ ακομη κ σημερα βλ. Mirage καθυστερηση αναβαθμισης f16 κ απειρες αλλες.

sotbak

σωστός, συμφωνώ

altius

Απλά, μια διόρθωση. Στο σημείο 13, αντί “388.077 δολαρίων”, “604.388.077 δολαρίων”.

andreasmp412c

Αν γινεται ολος αυτος ο χαμος με την αναβαθμιση των f16, δεν θελω καν να σκεφτομαι τι εχει να γινει οταν θα ερθει η ωρα να αγοραστουν νεες φρεγατες… Αν μου επιτρεπετε ομως μια ας πουμε πολιτικη τοποθετηση, παιρνοντας ως αφορμη καποια απ τα σχολια, δε μπορω να καταλαβω τη νοοτροπια μερικων. Αυτον τον χαμο που κανουν οι μεν σημερα για τα εξοπλιστικα, τον εκαναν οι δε χτες κ θα τον κανουν κ αυριο. Γι αυτο εχουν φτασει σ αυτο το σημειο οι ενοπλες δυναμεις. Παντα γινονταν κ θα γινεται δυστυχως πολιτικο παιχνιδι στις πλατες ενος τοσο ευαισθητου τομεα σαν… Read more »

Spirit

Πολλοί έχετε καταλάβει λάθος, κανείς δεν διαφωνεί για την αναβάθμιση των F-16, ούτε ένας δεν βρέθηκε να πει ότι δεν πρέπει να γίνει στην επιτροπή εξοπλιστικών, όσοι εντέχνως το περνούν αυτό από τα ΜΜΕ, ειναι εκ του πονηρού και ο λόγος προφανής γιατί το θέμα είναι η τελευταία τροπολογία.-

Kimon

Το κακό με την Ελλάδα της εποχής των μνημονίων (και μετά για κάποιους αλλά όχι για όλους) είναι ότι όλοι είναι καχύποπτοι με όλους και πιστεύουν ότι όλοι παίρνουν μίζες. Το εν λόγω άρθρο της Πτήσης ξεκαθαρίζει πολλά. Γιατί υπάρχουν άρθρα που κυκλοφορούν δεξιά και αριστερά ότι ανοίγουν την κερκόπορτα των αντισταθμιστικών, ότι έρχεται νέα προδοσία στα αντισταθμιστικά, ότι , ότι, ότι… Κουράζει η ελληνική πραγματικότητα και ευτυχώς έρχονται άρθρα όπως αυτό που μας ξεδιαλύνει τα πράγματα. Τώρα αντισταθμιστικά του στυλ αναβάθμιση για τα 30ρια είναι εκτός πραγματικότητας γιατί απλά θα μπορούσαμε να πληρώσουμε για αυτην την αναβάθμιση… Μην θεωρούμε… Read more »

GK_

Επειδη το αντικειμενο πιστευω οτι ειναι ενα θεμα που «καιει», θα κανω τον λεγομενο «Δικηγορο του Διαβολου»: επι της αρχης, η συμβαση αποδεικνειεται οτι εχει ξεπερασει τα θεσμικα ορια του 1,1 δις εκ. € ( 1,375 δις $ ΗΠΑ με βαση την ισοτιμια που υπολογιστηκε το προγραμμα εκσυγρχονισμου των Ρ-3Β δηλαδη 1,00 €=1,25 $ ΗΠΑ) που διατυμπανιζονταν απο το ΥΠΕΘΑ εδω και 2 χρονια. Εκ των πραγματων αυτο σε απλα ελληνικα σημαινει οτι οι «επιθυμιες» κοστιζουν πολυ περισσοτερο απο οσα χρηματα, το ΥΠΕΘΑ ειχε στο «πουγγι» και μπορουσε να διαθεσει. Σε οτι αφορα τα ΑΩ. Με βαση τα οσα ειναι… Read more »

sotbak

+1

CKfurious
Spirit

Θα γλιτώνουμε χρέη πέρα από το τωρινό 1,5δισ.

Spirit

Επειδή φαίνεται αρκετά ενημερωμένος αυτό το:
τα εναπομείναντα 530 εκατομμύρια δολάρια είναι το κόστος των υπηρεσιών και υλικών που προσφέρει η Αμερικανική κυβέρνηση (USAF)
Τι πιστεύεται ότι εμπεριέχει;
Ως ένα ποσοστό άντε να ειναι η εκπαίδευση, από εκεί και πέρα τι;

GK_

Θα ενσωματωσω ορισμενες συμπληρωματικες πληροφοριες: http://www.haicorp.com/el/company-el/timeline-el Η ΕΑΒ απεκτησε δυνατοτητες «ξηρου αποχρωματισμου» το 2008 (βλέπε 17 Ιανουαρίου 2008, εγκαινια. Η αποφαση για αναβθμηση τους, ειναι μια επιλογη που ξεφευγει απο τα στενα ορια του συγκεκρημενου προγραμματος. Εαν η αναβθμηση των δυνατοτητων αυτο ειναι μια υποχρεωση ή μια αναγκαιοτητα δεν το ξερουμε με σαφηνεια. Αυτο που αντιλαμβανομαι ειναι οτι το εχουν «περασει» μεσα στα ΑΩ σε βαρος της μεταφορας τεχνογνωσιας στα ηλεκτρονικα και της συμπαραγωγης, καθως ο κατασκευαστης την «χρεωνει» με συντελεστη «12», αντι να δωσει επιπλεον «εργο συμπαραγωγης» με συντελεστη «4» ή «αγνωστη τεχνολογια» με συντελεστη «10» ή «12». Εαν… Read more »

CKfurious

Τα γραφεις πολύ ευγενικά περί ΕΑΒ
Βασικά ψάχνουν τρόπους να επιμηκύνουν την σίτιση των κόμματο κοπρόσκυλων από τα κρατικά ταμεία
1.5 dis φέσια και τους κρατάνε Ακόμα ανοιχτούς
να ρουφάνε ότι πιστώσεις υπάρχουν και που θα μπορούσαν να πάνε σε νέες και ygieis ιδωτικές επιχειρήσεις
Αλλα θα χάσουμε τα ψηφαλάκια
ΔΕΝ ΥΠAΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ

Γαιδουρον-μαν

Περα απο την ολη πολιτικη αντιπαραθεση που ετσι κιαλλιως θα υπαρχει στο καθε τι,γιατι στο λεξικο αν ψαξεις την λεξη “ασυνενοησια ” θα βρεις στην ερμηνεια της και τον χαρακτηρισμο”Ελληνικο DNA”το γ…..νο (σορρυ…) το προγραμμα της αναβαθμισης ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΚΑΛΩΣ?????????πειτε μου σας παρακαλω πολυ για να ξερω!

Nikolaos

Και ένα αμιγώς πολιτικό σχόλιο, παραίνεση προς συμπολίτευση και ιδίως αντιπολίτευση: ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ, και μια εβδομάδα νωρίτερα να παραδοθεί το πρώτο α/φ κέρδος είναι, οι επιχειρησιακές ανάγκες είναι πιεστικές. ΔΕΝ είναι θέμα για εντυπώσεις και φαγούρα. Και να παίρνουν σειρά άλλα εξοπλιστικά προγράμματα, για τα οποία να εξοικονομηθούν πόροι από πάσης φύσεως άγονες δαπάνες [με πρώτο το γενναίο τσεκούρωμα της επιδότησης των δήμων … Δεν έχουμε νοσοκομεία και ελικόπτερα, αλλά τα γρανιτένια πεζοδρόμια, οι αναπλάσεις, οι πεζοδρομήσεις και οι “εκπολιτιστικές” (sic) εκδηλώσεις (εκβαρβαριστικές είναι συνήθως …) πάνε σύννεφο …] Ελπίζω να μην εξερέθισα τον συνήθη ύποπτο, ο οποίος μπαίνει στον… Read more »

sotbak

+1

Spirit

Ο χαμός ειναι απλό γιατί έχει γίνει, ήρθε νύχτα τροπολογία σε άσχετο θέμα, χωρίς πριν ενημέρωση σε επιτροπή εξοπλιστικών, με ατάκα, ψηφίστε την ή κλείνει η ΕΑΒ. Εν το μεταξύ ΑΩ με βάση νόμο Βενιζέλου απαγορεύονται. Κάθε ένας που διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα πρέπει να μας ενημερώνει που και πως κατανέμεται. Αυτό δεν έγινε στην συγκεκριμένη περίπτωση. Επίσης αυτό που ήθελα να σταθώ ειναι: Το κόστος της LOA για την αναβάθμιση των F-16 ανέρχεται σε 1,528 δις δολάρια, εκ των οποίων 998 εκατομμύρια δολάρια είναι το συμβόλαιο της Lockheed Martin με την Αμερικανική κυβέρνηση και τα εναπομείναντα 530 εκατομμύρια δολάρια είναι… Read more »

G-164g ag-cat

Τρεις παρατηρήσεις:
1) Η διάρκεια του προγράμματος εξασφαλίζει χρηματοροές προς την ελληνική αμυντική βιομηχανία για 10 χρόνια.
2) Το εδάφιο 3) μάλλον υποκρύπτει αναβάθμιση των block 50
3) Όπως είπε ένας φίλος παραπάνω, όλο και πιο δύσκολα θα περνάει εξοπλιστικό πρόγραμμα από τη βουλή (και το λαό), οπότε ας σοβαρευτούμε συνολικά αφήνοντας στην άκρη τη φανατίλα που εκπέμπεται και από τις δύο πλευρές.

sotbak

+1

observer

Αν δεν κατανοήσουμε ότι άπαν το πολιτικό φάσμα(άπαν)είναι ξεπουλημένο, τότε δε θα σταματήσουν και οι ανούσιες συζητήσεις. Βλέπουμε ότι έχει πολιτικό κόστος δεν συζητείται, και ένα τέτοιο θέμα είναι πλέον η άμυνα.Να θυμηθούμε μόνο ότι το θέμα των Φ16-ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ το έσπρωξε, ευτυχώς, ο αμερικανικός παράγοντας. Παλαιότερα θα υπήρχε και τέτοια βοήθεια που θα κάλυπτε και αρκετές ελλείψεις μας,δωρεάν. Δυστυχώς τα money τέλειωσαν.Και η ίδια η αναβάθμιση έρχεται αργά. Έπρεπε χρόνια πριν όλος ο στόλος της ΠΑ να έχει link 16, τα Mirage είναι όλα στο επίπεδο -5 και σε μεγαλύτερους αριθμούς και τα fantom να μην εκσυγχρονιστεί καν!!! Να προγραμματίζεται… Read more »

agnostowependytis

Αυτό που εξασφαλίζει τις χρηματοροοές είναι η ανάθεση έργου παροχής υπηρεσιών σε σύντομο χρονικό ορίζοντα ώστε να ρεύσει χρήμα και να πληρωθούν υπάλληλοι, ενώ εδώ μοιάζει ότι ένα μεγάλο μέρος είναι μεταβίβαση μηχανολογικού εξοπλισμού (για την παραγωγή του οποίου πληρώθηκαν Αμερικανοί) και θα πάρουμε έτοιμο πράγμα, το οποίο θα αποδώσει ρήμα/΄σοδα σε βάθος χρόνου. Μπορεί να έχε κάτι θετικό που δεν γνωρίζουμε, π.χ. ότι αν βάλει τον εξοπλισμό αυτό η ΕΑΒ, να της στείλει δουλειά η LM πχ να στέλνει αεροσκάφη από άλλες χώρες εδώ, άρα όντως να προσθέσει δουλειά, αλλά αυτή την στιγμή κανένας δεν εξηγεί σε τι οφελεί… Read more »

darede

Στο ερώτημα ψηφίστε την ή κλείνει η ΕΑΒ, η απάντηση είναι απλή. Να κλείσει να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα και με την αναβάθμιση στην αμερική και απο την μαύρη τρύπα που είναι η εταιρεία. Να πουληθεί με δέλεαρ το πρόγραμμα αναβάθμισης των block 50, του υποκατασκευαστικού έργου στο c-130j και του ΝΜΑ στο μέλλον. Αλήθεια που είναι η έστω και περιορισμένη πρόσβαση στο σκάφος για την ενσωμάτωση όπλων;

Giorgos Tsagkaris

Απο τα πιο επισημα χειλη (Κυβερνητης κος Ντενις !!!!!!!!!!! ) συμφωνα με το 7. πεφτουν οι μασκες και το σεναριο να πωληθουν τα αφαιρεθεντα απαρτια απο τα μπλοκ 52+ για 2εκατ (μηδενικο οφελος) εκαστο, ειναι ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ….
Καποιοι εξακολουθουν να περιμενουν τοποθετηση τους στα -50….

agnostoσependytis

όντως αυτό με τρόμαξε και εμένα όταν το είδα, δεν φτάνει που έχουμε εγκαταλείψει την προσπάθεια αναβάθμισης των 30, τώρα αρχίζει τσούκου τσούκου να το φέρνουν σιγά σιγά και για τα 50άρια

SKYHOOK47

Θα ήταν χρήσιμο ένα άρθρο για την ΕΑΒ ,την τωρινή της κατάσταση,τις δυνατότητες της και για το ποιές είναι οι προοπτικές της για το μέλλον…

alexmark

Σύμφωνα με ότι γράφεται στον τύπο τα έσοδά της το 2017 ήταν 65 εκατ.ευρώ και οι ζημιές της 1,5 δισ. ευρώ περίπου και ζητάει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 600 εκατ.ευρώ από το κράτος (πηγή:http://www.proelasi.org/οι-συσσωρευμένες-ζημίες-της-εαβ-φθάνο/). Τώρα τι προοπτικές υπάρχουν με αυτά τα οικονομικά χάλια, εγώ δεν τις βλέπω, ίσως γιαυτό κάθε τόσο ο Καμένος ανέφερε πως αν δεν πάρει το πρόγραμμα των F-16 (παλιότερα τα ίδια έλεγε και για τα Orion) θα κλείσει.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

175
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 June

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 March

Αγορά 3.99 $

Related News

Μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις των ΗΠΑ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα εν μέσω εντάσεων

Ενώ η ένταση στα σύνορα Ινδίας-Κίνας συνεχίζονται, οι ΗΠΑ πραγματοποιούν μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικών ωκεανών. Οι ομάδες αεροπλανοφόρων των USS Nimitz (CVN...

ΥΠΕΘΑ: Το ταξίδι Παναγιωτόπουλου αναβλήθηκε προσωρινά κατόπιν συμφωνίας με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διευκρινίζεται ότι ύστερα από συνεννόηση με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας συμφωνήθηκε προσωρινή αναβολή της επισκέψεως του υπουργού Εθνικής Αμύνης...

Μια φωτογραφία, μια ιστορία: «Αστραπή» εν αιθρία

Λένε ότι το μυστικό για μια πετυχημένη φωτογραφία είναι να βρίσκεσαι στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή. Αυτό ακριβώς συνέβη στις 13 Σεπτεμβρίου 1962...

Κεν. Στρ. Μελετών: Περαιτέρω ενίσχυση της τουρκικής στρατιωτικής υπεροχής στην Κύπρο

Ενισχύθηκε περαιτέρω το 2020 υπέρ της Τουρκίας το ισοζύγιο μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κατοχικών δυνάμεων, με τις διαφοροποιήσεις στα κατοχικά στρατεύματα και...

Η Κύπρος χαιρετίζει την απόφαση ΗΠΑ για στρατιωτική εκπαίδευση

Η Κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Προετοιμασίας (ΙΜΕΤ), ανέφερε ο Κυβερνητικός...
- Advertisement -