Τροπολογία του ΥΠΕΘΑ για τα ΑΩ της αναβάθμισης των F-16V

Καθώς παρακολουθούμε στενά το θέμα της ψήφισης της τροπολογίας των F-16, θεωρούμε σκόπιμο να θέσουμε υπόψιν των αναγνωστών μας το παρακάτω κείμενο. Ουσιαστικά ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Κωνσταντίνο Δουζίνα, η παράθεση απόψεων από τον κ. Ντέννη Πλέσσα, Αντιπρόεδρο Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών της Lockheed Martin, σχετικά με την τροπολογία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16 της ΠΑ στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019. 

Ακολουθούν τα κυριότερα στοιχεία των απόψεων του κ. Ντέννη Πλέσσα:

Διακρατική Διαδικασία FMS του Προγράμματος Αναβάθμισης των Μαχητικών F-16 της ΠΑ και Προγράμματα Ασφάλειας Εφοδιασμού και Πληροφοριών

ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ – ΑΝΑΛΥΣΗ LOA 

 1. Η αναγκαιότητα του εν λόγω προγράμματος δεν έχει αμφισβητηθεί από καμία πολιτική πλευρά, ούτε από καμία πολιτική ή στρατιωτική ηγεσία από το 2009.
 1. Το εν λόγω πρόγραμμα λόγω της υψηλής διαβάθμισης και των τεχνικών του χαρακτηριστικών, υλοποιείται μέσω διακρατικής συμφωνίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ (Letter of Offer and Acceptance – LOA).

Ατρακτίδια Sniper ATP, Legion Pods για την ΠΑ, εκσυγχρονισμός των F-16C/D Block 50 σε Block 50+Adv και FOS για τα F-16V

 1. Το κόστος της LOA για την αναβάθμιση των F-16 ανέρχεται σε 1,528 δις δολάρια, εκ των οποίων 998 εκατομμύρια δολάρια είναι το συμβόλαιο της Lockheed Martin με την Αμερικανική κυβέρνηση και τα εναπομείναντα 530 εκατομμύρια δολάρια είναι το κόστος των υπηρεσιών και υλικών που προσφέρει η Αμερικανική κυβέρνηση (USAF).
 1. Οι τιμές όλων των LOA, βάσει της Αμερικανικής νομοθεσίας, είναι προϋπολογιστικές ενώ χαρακτηρίζονται ως δίκαιες και λογικές (fair and reasonable). Οι τελικές τιμές δε είναι οι ίδιες που θα προμηθευόταν η Αμερικανική Κυβέρνηση για τις δικές της Ένοπλες Δυνάμεις. Η χώρα που συνάπτει την διακρατική συμφωνία πάντα πληρώνει τις πραγματικές τιμές και όχι τις προϋπολογιστικές. Η διαδικασία LOA του FMS (Foreign Military Sales) διασφαλίζει λοιπόν τόσο την απόλυτη διαφάνεια του προγράμματος όσο και την υλοποίηση του εντός των τεθέντων τεχνικών προδιαγραφών, αλλά και του κόστους που έχει ήδη προσδιορισθεί ως ανωτέρω.
 1. Τα αναβαθμισμένα Α/Φ F-16 με ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) και συστήματα δικτυοκεντρικής επικοινωνίας LINK 16 δημιουργούν ένα αποτελεσματικό στόλο για την αντιμετώπιση των ήδη αναβαθμισμένων τουρκικών F-16 και πλήρως διαλειτουργικό και έτοιμο να συνεργασθεί με αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35 στο μέλλον.

Εκσυγχρονισμός F-16, «Τα πράγματα θα κινηθούν πολύ γρηγορα» διαβεβαίωσε ο Α/ΓΕΑ, το πρώτο F-16V έτοιμο σε 12 μήνες!

 1. Η αναβάθμιση θα επιλύσει επίσης σε μέγιστο βαθμό τα προβλήματα διαθεσιμότητας των αεροσκαφών μας τα οποία αναμένεται να οξυνθούν λόγω παλαιότητας των συστημάτων τους με ταυτόχρονη αύξηση του κόστους συντήρησης, σε περίπτωση μη αναβάθμισης τους. Οιαδήποτε προσπάθεια για αναβάθμιση αεροσκαφών στο μέλλον θα είναι πολύ ακριβότερη ως και αβέβαιη.
 1. Επιπρόσθετα, τα συστήματα που θα αφαιρεθούν από τα 85 αναβαθμισμένα αεροσκάφη δύναται να πωληθούν σε άλλους χρήστες, ή να χρησιμοποιηθούν από την ΠΑ. Εκτιμάται ότι ενδεχόμενη πώληση του συνόλου ή μέρους των αφαιρεθέντων συστημάτων και εξαρτημάτων, μπορεί να αποφέρει από $80-150 εκ. Στην περίπτωση που αποφασιστεί η πώληση μέρους αυτών, τα υπόλοιπα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ενδεχόμενη αναβάθμιση και των 38 Α/Φ BLK 50 (Peace Xenia II), ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των αναβαθμισμένων αεροσκαφών σε 123.

Τι συνέβη μέχρι σήμερα και τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον στο πρόγραμμα F-16V

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ 

 1. Στο Letter of Request για το Letter Of Acceptance (LOR/LOA) του προγράμματος εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών F-16 ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά (παράγραφος 13: Greek Defense Industry Participation) η εμπλοκή της Ελληνικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα της αναβάθμισης καθώς επίσης η εταιρεία Lockheed Martin να αναλάβει πρωτοβουλίες για την υλοποίηση προγραμμάτων υποστήριξης της βιομηχανικής βάσης της χώρας εντός του θεσμοθετημένου πλαισίου για την ασφάλεια του εφοδιασμού και των πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων (βλ. Άρθρο 3, Ν.3978/11 και ΕΑΒΣ).
 1. Με δεδομένο ότι η σύμβαση για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών F-16 υπεγράφη, όπως προαναφέρθηκε υπό το καθεστώς του ν.3978/11 και με τροποποίηση της υπάρχουσας διακρατικής συμφωνίας LOA GR-D-SNY της τελευταίας αγοράς των εν λόγω αεροσκαφών, η θέση της Lockheed Martin, για την ομαλή εξέλιξη του προγράμματος στη χώρα (απαίτηση υποδομών σε ΕΑΒ, συναφείς δυνατότητες σε εγχώρια βιομηχανία, επιχειρησιακές απαιτήσεις Ενόπλων Δυνάμεων κλπ) ήταν να αναλάβει σχετική δέσμευση για την ικανοποίησή τους η οποία εκφράστηκε με το Μνημόνιο Συμφωνίας (17/8/18) με τη ΓΔΑΕΕ,

Όλη η αλήθεια για την εξέλιξη του προγράμματος F-16V, και το «θέμα» με το ASPIS II

 1. Πέραν των ανωτέρω, το ΥΠΕΘΑ έθεσε ως στόχο την περαίωση της σύμβασης ΑΩ 16/00 και την εξασφάλιση της επιτυχίας του προγράμματος του εκσυγχρονισμού και της μέγιστης δυνατής επιστροφής στη χώρα της αμυντικής επένδυσης με την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας (κυρίως της ΕΑΒ) και των ενόπλων δυνάμεων.
 1. Στις προηγούμενες συμφωνίες απόκτησης F-16 (Peace Xenia III & IV) και πριν την υπογραφή της συμφωνίας για την αναβάθμιση και την κατάργηση των προγραμμάτων ΑΩ από την ισχύουσα νομοθεσία, η Lockheed Martin είχε αναλάβει την υποχρέωση, από τις συμβάσεις απόκτησης μαχητικών F-16 του 2000 και 2005 την παροχή προγραμμάτων ΑΩ που απορρέουν από αυτές συμμορφούμενη πλήρως με το τότε ισχύον θεσμικό πλαίσιο του Υπουργείου Άμυνας.
 1. Η σύμβαση ΑΩ 16/00 (που σχετίζεται με τα προγράμματα απόκτησης μαχητικών F-16 Peace Xenia III & IV, τα οποία τώρα αναβαθμίζονται), από την υπογραφή της μέχρι σήμερα αναθεωρήθηκε πολλές φορές από όλες τις κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και την σημερινή), προκειμένου να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη υλοποίηση της και να κατοχυρώνονται τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Εικόνες του μελλοντικού κόκπιτ των ελληνικών F-16V στην ΔΕΘ

 1. Η εταιρεία Lockheed Martin έχει ως σήμερα υλοποιήσει το σύνολο των προγραμμάτων ΑΩ για τις προηγούμενες συμβάσεις. Μάλιστα, η εταιρεία έχει σήμερα πέραν της υποχρέωσης της, πλεονάζουσες πιστώσεις άνω των 388.077 δολαρίων που απορρέουν από την συμπαραγωγή των δομικών τμημάτων των αεροσκαφών C-130J και F-16, τις οποίες και ζήτησε να της «πιστωθούν/αναγνωρισθούν» στο πλαίσιο της αναβάθμισης των μαχητικών F-16. Το συγκεκριμένο ποσό θεωρείται ως «χρωστούμενο» από το Υπουργείο αν και δεν υπήρχε συμβατική υποχρέωση από πλευράς της εταιρείας.
 1. Σε ότι αφορά τώρα στο πρόγραμμα αναβάθμισης μαχητικών F-16, τούτο έχει δομηθεί από την Αμερικανική κυβέρνηση και την κατασκευάστρια εταιρεία των F-16 Lockheed Martin με τέτοιο τρόπο που να μεγιστοποιείται η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας αλλά και να διασφαλίζεται πλήρως η ασφάλεια του εφοδιασμού και πληροφοριών του οπλικού συστήματος, όπως ζητήθηκε από το ΥΠΕΘΑ και την ΓΔΑΕΕ.

ΘΕΜΑ: Γιατί η αναβάθμιση των F-16C/D Blk52+Adv σε F-16V ήταν κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη;

 1. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εγχώρια αμυντική βιομηχανία πρόκειται να υλοποιήσει όλες τις φάσεις του προγράμματος στην Ελλάδα πλην της σχεδίασης και ανάπτυξης, της αγοράς των επί μέρους ηλεκτρονικών συσκευών και της ανάπτυξης του απαιτούμενου λογισμικού που θα πραγματοποιηθούν από την κατασκευάστρια εταιρεία στις ΗΠΑ. Με τον τρόπο αυτό η εγχώρια βιομηχανία θα διασφαλίσει έργο πολλών δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από την ενεργό συμμετοχή της στο πρόγραμμα. Πρέπει να τονισθεί ότι πλην ενός πρωτοτύπου αεροσκάφους κανένα άλλο F-16 δεν πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα προκειμένου να υποστεί οποιεσδήποτε εργασίες αναβάθμισης στις ΗΠΑ. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι προ 8 – 10 ετών η ΕΑΒ με την τεχνική υποστήριξη της Lockheed Martin πραγματοποίησε την αναβάθμιση 90 περίπου αεροσκαφών F-16 της USAF, μέσω της οποίας αποκτήθηκε και η σχετική εμπειρία / τεχνογνωσία.
 1. Πλην της ΕΑΒ, αρκετές ελληνικές βιομηχανίες αμυντικού υλικού πρόκειται να εμπλακούν ενεργά στο πρόγραμμα προσφέροντας υπο-κατασκευαστικό έργο υποστήριξης της εν λόγω αναβάθμισης (σχεδίαση και κατασκευή καλωδιώσεων, σχεδίαση και κατασκευή δομικών τμημάτων υποστήριξης, ειδικών εργαλείων, κ.α.).

Πως θα εκσυγχρονιστούν τα ελληνικά F-16V;

 1. Για να επιτευχθούν όλα τα ανωτέρω και για την καλύτερη αξιοποίηση των αναβαθμισμένων F-16 είναι απαραίτητη η υλοποίηση του συνόλου των προγραμμάτων ασφάλειας εφοδιασμού και πληροφοριών (Security of Supply and Information -SSI), τα οποία έχουν επιλεγεί μετά από προτάσεις των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνεργασία με την Lockheed, ως κατωτέρω πίνακα:
ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ (ΑΕΠ)
ΑΞΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
(
δολάρια ΗΠΑ)
1 Εγκατάσταση Συλλογών Αναβάθμισης (kits) Αεροσκαφών από την ΕΑΒ
2 Κατασκευή Επιπλέον Υποσυγκροτημάτων Αεροσκαφών από την ΕΑΒ
3 Κατασκευή Καλωδιώσεων Αναβάθμισης Αεροσκαφών
4 Παροχή Τεχνικής Υποστήριξης κατά την Αναβάθμιση Αεροσκαφών
5 Συναρμολόγηση και Δοκιμές Ηλεκτρονικών Αεροσκαφών
Σύνολο Βιομηχανικής Συμμετοχής (ΕΑΒ/Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία) 185.000.000
6 Δυνατότητα Εργοστασιακής Συντήρησης Κινητήρων για την κάλυψη άμεσων επιχειρησιακών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ)
7 Εγκαθίδρυση Δυνατότητας Ανάλυσης Αστοχιών και Διακρίβωση Σύνθεσης Υλικών για τις ΕΔ
8 Υποστήριξη Ετοιμότητας Επιχειρησιακών Μονάδων με έργα υποδομών για τις ΕΔ
9 Δίκτυο-Κεντρικές Επιχειρήσεις για την εκμετάλλευση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των αναβαθμισμένων αεροσκαφών και άλλων μέσων για τις ΕΔ
10 Εγκαθίδρυση Δυνατότητας Εργοστασιακής Συντήρησης με Ανοδίωση στην ΕΑΒ (χημικές κατεργασίες μετάλλων)
11 Εγκαθίδρυση Δυνατότητας Εργοστασιακής Συντήρησης Υγρού Αποχρωματισμού και Χρώσης αεροσκαφών στην ΕΑΒ
12 Αναβάθμιση Εργοστασιακής Συντήρησης Ξηρού Αποχρωματισμού και Χρώσης αεροσκαφών στην ΕΑΒ
Σύνολο Ανάπτυξης Υποδομών και Επιχειρησιακών Δυνατοτήτων των ΕΔ 78.710.000
Γενικό Σύνολο 263.710.000

 

Ο λόγος που δεν παρασχέθηκαν τα επιμέρους προϋπολογιστικά κόστη, είναι ότι πολλά εξ αυτών θα ανατεθούν μετά από διαγωνιστική διαδικασία, ως εκ τούτου δεν είναι σωστό να αποκαλύψουμε λεπτομέρειες κόστους ανά πρόγραμμα, στην παρούσα φάση.

 1. Για το σύνολο δε αυτών των προγραμμάτων η χώρα δεν επιβαρύνεται με κανένα πρόσθετο κόστος και αυτό είναι το σημαντικότερο. Τα συγκεκριμένα προγράμματα θα υλοποιηθούν στα πλαίσια της ήδη υπογεγραμμένης LOA που έχει εγκριθεί τόσο από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές όσο και από το ΚΥΣΕΑ. Ενδεχόμενη δε άρνηση της Ελληνικής πλευράς να υλοποιηθούν τα προγράμματα Ασφάλειας Εφοδιασμού και Πληροφοριών δεν θα διαφοροποιήσει το συνολικό κόστος της διακρατικής συμφωνίας.
 1. Η κατανομή των προγραμμάτων της πρότασης έτσι ώστε να εξασφαλίζουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις επιδιώξεις και τους σκοπούς της ασφάλειας του εφοδιασμού και των πληροφοριών, φαίνεται αναλυτικά στο κατωτέρω διάγραμμα:

 1. Η Lockheed Martin Aeronautics υλοποιεί πάντοτε προγράμματα με απόλυτη διαφάνεια, ακολουθώντας διαγωνιστικές διαδικασίες για αυτά που ανατίθενται σε ιδιωτικές εταιρείες. Δεν ακολουθούνται διαγωνιστικές διαδικασίες για τις αναθέσεις σε κρατικές αμυντικές βιομηχανίες (όπως η ΕΑΒ, με προφανή σκοπό το συμφέρον του ελληνικού Δημοσίου) ή εφόσον αποδεδειγμένα υπάρχει μόνον ένας εξουσιοδοτημένος κατασκευαστής για την υλοποίηση του προγράμματος.
 1. Συνοψίζοντας λοιπόν είναι προφανές ότι χωρίς άλλη οικονομική επιβάρυνση (πέραν της ήδη εγκεκριμένης οροφής της διακρατικής συμφωνίας) η εγχώρια βιομηχανία θα ωφεληθεί σε σημαντικό βαθμό με:
 • Διασφάλιση εκατοντάδων θέσεων εργασίας τόσο στην ΕΑΒ όσο και σε αρκετές ιδιωτικές εταιρείες για πολλά χρόνια
 • Συνέχιση της Συμπαραγωγής των συγκροτημάτων των F-16 και C-130J στην ΕΑΒ
 • Επενδύσεις για την υποστήριξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ΕΔ καθώς επίσης και στην αναβάθμιση των τεχνολογικών δυνατοτήτων της ΕΑΒ τους στα πλαίσια της Ασφάλειας Εφοδιασμού και Πληροφοριών (SSI).
 • Παροχή Πρόσθετης Τεχνογνωσίας και εκμετάλλευση ανεπτυγμένων υποδομών
 • Δυνατότητα διεκδίκησης παρόμοιων Συμβολαίων Αναβαθμίσεων για τρίτες χώρες
 • Ολοκληρωμένο πακέτο βιομηχανικής συμμετοχής

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η Π&Δ θα επανέλθει στο θέμα, όπου θα γράψουμε την δική μας άποψη, με γνώμονα πάντα την καλύτερη ενημέρωσή των αναγνωστών μας, και υπηρετώντας μόνο αυτούς και την αλήθεια.

52 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δεν μου ακούγονται καθόλου άσχημα όλα αυτά. Κυρίως χαίρομαι για το 13%+19% των νέων υποδομών υπερπολύτιμων για το μέλλον.

 2. Αν έχει κάποιος ιδέα για ποιον λόγο γίνεται αυτός ο χαμός με τη συγκεκριμένη τροπολογία να μας πει μπας καταλάβουμε και εμείς.

   • Το γράφουμε κι εδώ. Ο κύριος που του απαντάτε έχει απόψεις σεβαστές, αλλά έχει καταλάβει και την πολιτική του περιοδικού μας.
    Γράψτε ότι θέλετε, όχι όμως κομματικά σχόλια. Διαφορετικά δεν θα εγκρίνουμε τίποτα. Είναι πολιτική μας. Είμαστε μακρυά από κόμματα, και δεν θα το αλλάξουμε τώρα αυτό.

    • Μπραβο! Η Δημοκρατια των αρχαιων ελληνων εχει καταντησει σε διπολα κομματων παντου, που θελουνε εξουσια και παχυλους μισθους για εμφανιση μια φορα στη βουλη! Ετσι ζημειωνονται τα κρατη εκ των εσω.

     • Δεν έχουμε φάκελο κανενός! Απλά αν διαβάσετε το αρχικό σας σχόλιο, θα δείτε ότι είναι κοντά στον κύριο που απαντάμε. Τα περί φακέλων αλλού

  • Διότι στη τροπολογία αυτή δεν είναι ξεκάθαρο πού πάνε ακριβώς τα χρήματα και πόσα ακριβώς είναι τα χρήματα. Είναι κακογραμμένη και ελλιπής. Ερωτήματα και αμφιβολίες έχουν αρκετοί βουλευτές και όχι μόνο της αντιπολίτευσης. Επιπλέον αφορά αντισταθμιστικά προηγούμενης σύμβασης που ίσως υποκρύπτουν μίζες. Δεν είναι κανείς εναντίον της αναβάθμισης των F-16. Απλώς θα πρέπει να εξασφαλιστεί η διαφάνεια του όλου προγράμματος. Επειδή η ανάγκη για την αναβάθμιση είναι μεγάλη δε θα πρέπει να γίνουν εκπτώσεις στην διαδικασία και πρέπει όλα να είναι λεπτομερώς καταγεγραμμένα και όχι άρπα κόλα.

   https://www.protothema.gr/politics/article/853547/kammenos-gia-tropologia-f-16-einai-mia-prosfora-ton-amerikanon-pou-tha-ofelisei-tin-eghoria-viomihania/

   https://www.protothema.gr/politics/article/854267/nd-gia-f-16-den-suzitame-me-upourgo-upo-paraitisi-kammenos-den-uparhei-dilosi-oti-paraitoumai/

  • Ο λόγος που γινεται πολιτικός ντόρος …ειναι οτι ……ο ιδιος ο πρωθυπουργος δήλωσε οτι δεν θα υπαρχουν αντισταθμιστικά γιατι θεωρεί όπου έγιναν υπήρχε παντα σκάνδαλο. Και είπε ότι τα καταργούμε και για τα F-16 ονομαστικά γιατι αυτο αποτελεί πρακτική προηγούμενων ετών σκανδαλώδης. Τελικα, ο πρωθυπουργός έδωσε έγκριση για να υπάρξουν αντισταθμιστικά και μάλιστα μέσω τροπολογίας της τελευταίας στιγμης …και απο έναν υπουργό άμυνας που δήλωνε οτι θα έριχνε την κυβέρνηση.
   λογικο ειναι η αντιπολίτευση να διαμαρτύρεται ειδικα μετα απ9 όσα θεωρεί ο πρωθυπουργός οτι αντισταθμιστικά ισούνται με σκαναδαλο καθε φορα.
   Ελπιζω να σας βοήθησα καταλάβετε γιατι υπαρχει τόση φασαρία σε πολιτικ9 επιπεδο.

  • Ο χαμός γίνεται για σειρά λόγων.

   1) Το εξοπλιστικό συμβόλαιο κυρώθηκε με νόμο. Τώρα έρχεται ένα σημαντικό πράγμα που έχει σχέση με τα εξοπλιστικά, και περνάει με εμβόλιμη τροπολογία που μοιάζει μουλωχτό και προέκυψε απότομα χωρίς να το ξέρει κανείς. Είναι δυνατόν να συζητάμε επί 1,5 χρόνια για την σύμβαση αναβάθμισης των F-16 και ένα τόσο σημαντικό κομμάτι να είναι άγνωστο σε όλους.

   2) Η πιθανότητα του να μην έχει εξηγηθεί στο παρελθόν για το εξοπλιστικό αυτό, μπορεί να είναι φυσικά εξηγήσιμη, αλλά οι εξηγήσεις μπορεί να είναι κυρίως 2, οι εξής: α) να φορούσε παλιό εξοπλιστικό και ανακαλύφθηκε τώρα και μπράβο τους, αλλά η ίδια η LM το διεύψευσε και β) να είναι ένα φιλανθρωπικό δώρο της LM καθώς τα ΑΩ έχουν απαγορευτεί και εκλείψει, οποτε πόσο πιθανό είναι μια εταιρεία που όσο και να μας αγαπάει να μας έκανε δώρο 230 εκατ. Τέλος υπάρχει μια άλλη περίπτωση, η αξία αυτών να μην είναι 230 εκατ αλλά να είναι μεταχειρισμένο υλικό που θα ήταν για σκράπ και το έδωσαν εδώ μπας και χρησιμεύσει κάπου.

   3) Το υπερ-επείγον του θέματος όπως παρουσιάσθηκε, ότι αν δεν γινόταν αυτό, θα έκλεινε η ΕΑΒ. Μα το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου φαίνεται να είναι μηχανολογικός εξοπλισμός για βαφές κτλ άρα μπορεί να φέρει άποια έσοδα στο μέλλον, αλλά άμεσα ελάχιστα φέρνει, ενώ αν ήταν κάτι προχωρημένο τεχνικά θα μπορούσε η ΕΑΒ να το μετατρέψει σε ρευστό σύντομα (πχ αύξηση του ποσοστού του έργου που θα εκτελέσει η ΕΑΒ).

   4) Χαμός προέκυψε και γιατί δεν εξηγήθηκαν ένα ένα τα δέκα μέρη και τι αφορά το καθένα και τι ωφέλεια φέρνει. Ακόμη και τώρα μετά τον χαμό που έγινε, δεν έχει εξηγηθεί, ελπίζω να το κάνει το site. Αντιθέτως όλοι είπαν πόσο οφέλημο ήταν το εξοπλιστικό και πόσο κρίσιμο για την ΕΑΒ αλλά για τα ειδικά της τροπολογίας μόνο ασάφειες είπαν.

   5) Δϊνει την αίσθηση ότι παρότι έχουν κοπεί νομοθετικά τα ΑΩ, προς ωφέλεια της χώρας μουλωχτά συμφωνήθηκαν ίσως σαν συμφωνία κυρίων και καλό αυτό και για την χώρα και την φήμη και εκτίμηση προς τον προμηθευτή, αλλά αντί να δωθούν σε κατασκευαστικό υποέργο που θα είχαν υψηλή προστιθέμενη αξία, δόθηκαν με εξοπλισμό που θυμίζει φανοποιείο (την στιγμή που στην Τουρκία έχουν δοθεί σημαντικά τεχνολογικά κομμάτια για πυραύλους, κινητήρες, σημαντικά μέρη κτλ). Μοιάζει σαν να έδωσαν χάντρες στους ιθαγενείς, εκτος και αν τα εξηγήσουν αναλυτικά..

   6) Ωστόσο, νομίζω ότι η πιο χρήσιμη τιγμή της συζήτησης ήταν ότι το εξοπλιστικό θα κοστίσει 1,5 δις δολλάρια, που σταματάει την φιλολογία ότι τελικά με κάποιον τρομερό και αναπάντεχο τρόπο το κόστος έπεσε κάτω από το 1 δις ευρώ που δεν ισχύει. Αυτό δεν είναι σκάνδαλο, το κ΄σοτος κανονικό είναι αλλά σταματάει τα κουλά άρθρα που είχαν βγάλει ακόμη και έγκυρα αμυντικά site.

  • Γράψτε ότι θέλετε, όχι όμως κομματικά σχόλια. Διαφορετικά δεν θα εγκρίνουμε τίποτα. Είναι πολιτική μας. Είμαστε μακρυά από κόμματα, και δεν θα το αλλάξουμε τώρα αυτό.

   • Ναι, σωστά..δε θέλω να σας στενοχωρήσω αλλά με βάση το συγκεκριμένο θέμα το 80-90% των σχολίων που θα αναρτηθούν θα είναι πολιτικού περιεχομένου. Λίγοι έχουμε τόσο εξειδικευμένες γνώσεις οικονομικών και νομικής για να μπορούμε να μεταφράσουμε τέτοιου είδους συμβάσεις. Οι περισσότερες ερμηνείες θα βασίζονται σε πολιτικά «πάθη» και ιδεολογίες.
    Όπως πάει η δουλειά, θα κόβετε αβέρτα σχόλια ως ακατάλληλα.. στάνταρ!!!
    Εμένα προσωπικά,αν η σύμβαση είναι επικερδής για το κράτος και το σύνολο και όχι για τους λίγους και τους ημέτερους (όπως γινόταν παλιά καλή ώρα) με καλύπτει απόλυτα..!

   • Είναι βέβαιο πως η γραμμή που ξεχωρίζει τα πολιτικοποιημένα (με διχαστικές τάσεις) απο τα πολιτικά σχόλια είναι και λεπτή και θολή οπότε καλή τύχη στους συντάκτες.

 3. Ωραία όλα αυτά αλλά θα ήταν δύσκολο να προσφέρει η Lockheed μια μικρή αναβάθμιση στα Β30 με CFCC υπολογιστή σαν αντισταθμιστικά ώστε να χρυσώσει το χάπι; Αφου βλέπουν οτί χωρίς δωράκια είμαστε ικανοί να χρησιμοποιούμε μαχητικά με υπολογιστες του 1980….όταν μέχρι και οι τούρκοι άλλαξαν τουλάχιστον τον υπολογιστή.

 4. Ενα γενικο αντικομματικο σχολιο μπορουμε να κανουμε;
  Προσοχη φιλοι μου.. μεγαλη προσοχη πρεπει να δειχνουμε για το ποιους ψηφιζουμε και ποιους στελνουμε στην βουλη, τους δινουμε θεσεις σε εδρανα και την δυνατοτητα να εμπλεκονται σε τοσο κρισιμα θεματα που αφορουν την ασφαλεια και υπαρξη μας. Το σχολιο μου αφορα το συνολο των ερωτησεω-τοποθετήσεων που εκστομισαν οι βουλευτές μας στην διαδικασια που μολις ειδαμε απο το καναλι της βουλης… απογοητευση.. ουτε ενας σχετικος δεν υπαρχει εστω να αισθανεται καπως..
  Κρινοντας απο αυτα που ακουσα και φυσικα κατα την προσωπικη μου αποψη..

 5. Έχει την δυνατότητα το περιοδικό να μας πει ποιοι από την Ιδιωτική Αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας θα πάρουν κάτι και ποιοι δεν θα πάρουν; Από εκεί θα καταλάβουμε ποιοι έβαλαν τους υποτακτικούς τους να δημιουργήσουν θέμα.

 6. Καλησπέρα. Κάντε τον κόπο και πηγαίνετε στο άρθρο για τα ελληνικά 30 άρια. Η επιτομή της λογοκρισίας από την πτήση και τους συν αυτή χρήστες. Πολιτικά σχόλια, ειρωνείες, συζήτηση για τις καθαριστριες κτλ. Η πτήση εντελώς απούσα. Εφόσον τα σχόλια είναι μειωτικα για την παρούσα ηγεσία όλα καλά. Μη τυχόν και γίνει κριτική στους αντιπάλους η ειπωθεί κάνα μπράβο για το έργο που γίνεται εκεί τότε επεμβαίνει και μαζί με αυτήν και οι γνωστοί χρήστες με παρατηρήσεις, ειρωνείες και σχόλια ότι είμαστε εκτός θέματος, 🙂

  • Χωρις να θελω να παραστησω τον δικηγορο της πτησης, οταν γινονται σωστες κινησεις στο τομεα της αμυνας δεν εχω δει καμια προσπαθεια μειωσης της ηγεσιας που τις ελαβε. Οταν γινονται λανθασμενες, ε τι να κανουμε, δε θα τις βαφτισουμε κ σωστες για να μη κακοκαρδισουμε την εκαστοτε κυβερνηση. Κ επισης πολλες φορες σε σχολια κ αρθρα εχουν στηλιτευθει αποφασεις προηγουμενων κυβερνησεων που ταλαιπωρουν τις ΕΔ ακομη κ σημερα βλ. Mirage καθυστερηση αναβαθμισης f16 κ απειρες αλλες.

 7. Αν γινεται ολος αυτος ο χαμος με την αναβαθμιση των f16, δεν θελω καν να σκεφτομαι τι εχει να γινει οταν θα ερθει η ωρα να αγοραστουν νεες φρεγατες…
  Αν μου επιτρεπετε ομως μια ας πουμε πολιτικη τοποθετηση, παιρνοντας ως αφορμη καποια απ τα σχολια, δε μπορω να καταλαβω τη νοοτροπια μερικων. Αυτον τον χαμο που κανουν οι μεν σημερα για τα εξοπλιστικα, τον εκαναν οι δε χτες κ θα τον κανουν κ αυριο. Γι αυτο εχουν φτασει σ αυτο το σημειο οι ενοπλες δυναμεις. Παντα γινονταν κ θα γινεται δυστυχως πολιτικο παιχνιδι στις πλατες ενος τοσο ευαισθητου τομεα σαν την εθνικη αμυνα. Ειναι πραγματικα λυπηρο να βλεπεις πολιτικους να βαζουν τα μκκροκομματικα συμφεροντα πανω απ το καλο της πατριδας, αλλα ακομη πιο λυπηρο να βλεπεις πολιτες να συμμετεχουν σ αυτο αντι να κοιταζουν να τιμωρησουν αυτη τη νοοτροπια.
  Αν παρεκτραπηκα απο το υφος που αρμοζει στο σαιτ, παρακαλω διαγραψτε μου το σχολιο, δεν θα παρεξηγηθω, απλα επρεπε να τα βγαλω απο μεσα μου

  • Πολλοί έχετε καταλάβει λάθος, κανείς δεν διαφωνεί για την αναβάθμιση των F-16, ούτε ένας δεν βρέθηκε να πει ότι δεν πρέπει να γίνει στην επιτροπή εξοπλιστικών, όσοι εντέχνως το περνούν αυτό από τα ΜΜΕ, ειναι εκ του πονηρού και ο λόγος προφανής γιατί το θέμα είναι η τελευταία τροπολογία.-

 8. Το κακό με την Ελλάδα της εποχής των μνημονίων (και μετά για κάποιους αλλά όχι για όλους) είναι ότι όλοι είναι καχύποπτοι με όλους και πιστεύουν ότι όλοι παίρνουν μίζες. Το εν λόγω άρθρο της Πτήσης ξεκαθαρίζει πολλά. Γιατί υπάρχουν άρθρα που κυκλοφορούν δεξιά και αριστερά ότι ανοίγουν την κερκόπορτα των αντισταθμιστικών, ότι έρχεται νέα προδοσία στα αντισταθμιστικά, ότι , ότι, ότι… Κουράζει η ελληνική πραγματικότητα και ευτυχώς έρχονται άρθρα όπως αυτό που μας ξεδιαλύνει τα πράγματα. Τώρα αντισταθμιστικά του στυλ αναβάθμιση για τα 30ρια είναι εκτός πραγματικότητας γιατί απλά θα μπορούσαμε να πληρώσουμε για αυτην την αναβάθμιση… Μην θεωρούμε ότι θα λειτουργήσει καμία εταιρεία εναντίον των συμφερόντων της.

 9. Επειδη το αντικειμενο πιστευω οτι ειναι ενα θεμα που «καιει», θα κανω τον λεγομενο «Δικηγορο του Διαβολου»:
  επι της αρχης, η συμβαση αποδεικνειεται οτι εχει ξεπερασει τα θεσμικα ορια του 1,1 δις εκ. € ( 1,375 δις $ ΗΠΑ με βαση την ισοτιμια που υπολογιστηκε το προγραμμα εκσυγρχονισμου των Ρ-3Β δηλαδη 1,00 €=1,25 $ ΗΠΑ) που διατυμπανιζονταν απο το ΥΠΕΘΑ εδω και 2 χρονια. Εκ των πραγματων αυτο σε απλα ελληνικα σημαινει οτι οι «επιθυμιες» κοστιζουν πολυ περισσοτερο απο οσα χρηματα, το ΥΠΕΘΑ ειχε στο «πουγγι» και μπορουσε να διαθεσει.
  Σε οτι αφορα τα ΑΩ. Με βαση τα οσα ειναι γνωστα η συμπαραγωγη εχει ελληνικη συμμετοχη αξιας 185 εκ € (με συντελεστη «4» οδηγει σε πιστωτικη αξια 740 εκ. €). Η αγορα υπηρεσιων και υλικων εχει αξια 78,7 εκ € (με συντελεστη «12» η πιστωτικη αξια ειναι 944,4 εκ. €)
  Το προβλημα δεν το εχει η LM αλλα το εχει το ΥΠΕΘΑ γιατι επελεξε να αγορασει υπηρεσιες και υλικα με συντελεστη «12» αντι να αυξηθει η Ελληνικη ΕΠΑ με την συμπαραγωγη. Στην συγκεκρημενη περιπτωση, «χαθηκαν» 236 εκ € απο την συμπαραγωγη υποσυστηματων! Μπορω ενδεικτικα να αναφερω τα Link16, τα INS, τα υποσυστηματα του ρανταρ,. Η συμμετοχη της Ελληνικης αμυντικης βιομηχανιας για αυτο τον λογο μπορει να θεωρηθει οτι ειναι υποβαθμησμενη εαν οχι μηδενικη. Δεν νομιζω οτι οι καλωδιωσεις ή το «κουμπωμα», πραγμα εφικτο απο το 1997 με το αναλογο προγραμμα εκσυγχρονισμου των F-4E P.I. 2000 αποτελουν νεοτερισμο ή καποια σημαντικη βελτιωση σε σχεση με τις ιδιες δυνατοτητες που υπηρχαν πριν απο 20 και πλεον χρονια.
  Ειναι να αναρωτιομαστε: Μα, η ΕΑΒ, οταν κανει το λεγομενο «Business Planning» δεν γνωριζει οτι ο μηχανολογικος εξοπλισμος των αποχρωματισμου ή ο αναλογος του εντοπισμου αστοχιων υλικου, αποτελει μια παγεια αναγκη; δηλαδη αποτελει τον «κανονα» και οχι την «εξαιρεση»;! Οποτε εαν ο νυν εξοπλισμος θεωρειται παρωχημενος ή ελλειπης, ειναι η ιδια η εταιρια που πρεπει να προνοησει απο μονη της να καλυψει το «κενο» χωρις να περιμενει το «μανα εξ ουρανου» που λεγεται ΑΩ απο οποιαδηποτε συμβαση. Το ιδιο ισχυει και για τον εξοπλισμο διαγνωσης των μεταλων. Ολα αυτα υστερα, υπο συνηθες συνθηκες, σε μια οποιαδηποτε αλλη εταιρια διεθνως, θα ειχαν αποκτηθει χωρις να χρεωθουν στα ΑΩ μιας συμβασης σαν την συγκεκρημενη. Δηλαδη, εαν το δουμε αλλοιως, εαν δεν υπηρχε η συγκεκρημενη συμβαση η ΕΑΒ θα εμενε χωρις διαγνωστικο και αλλο εξοπλισμο; ή ο νυν εξοπλσιμος ειναι παρωχημενος και θα εξακολουθουσε να χρησιμοποιηται; Εαν δεν απατωμαι, η ΕΑΒ, αποκτησε το 2008 περιπου σε συναρτηση με την συμβαση εκσυγχρονισμου των αμερικανικων F-16 USAFE τις νυν δυνατοτητες σε αποχρωματισμο και απο οτι θυμαμαι και ειχε διαφημηστει και δημοσια, θεωρουνταν υψηλης τεχνολογιας «τοτε»! Εαν ειναι απαραιτητη η βελτιωση με την μορφη αναβθμησης ή και αλλαγης του εξοπλισμου ειναι καθαρα θεμα «εσωτερικο» (τεχνικοοικονομικο) της ΕΑΒ και κανενος αλλου!
  Ειναι δυνατο η αγορα περιορισμενου αριθμου απο Link 16 που κοστολογειται απο το αμερικονικο υπουργειο σε τιμες μεταξυ 250χλδ-300χλδ $ ΗΠΑ το καθενα (εχω δει τιμολογια), αναλογως του αριθμου και αλλων υπηρεσιων και υλικων υποστηριξης, να μην εχει προγραμματιστει εδω και 15 χρονια απο το ΥΠΕΘΑ και να τα ενσωματωνουν σαν αγορα υλικου και υπηρεσιων για δυκτιοκεντρικες επιχειρησεις; Δηλαδη σε διαστημα 15 ετων δεν βρεθηκαν 20 εκ € για τα Link 16 και τα αγοραζουν σημερα απο τα ΑΩ με συντελεστη «12» και χωρις την παραμικρη ΕΠΑ απο συμπαραγωγη;
  Ειναι δυνατο να βαφτιζονται «υποστηριξη υποδομων» τα «παντα» και το «τιποτα»; μονο και μονο γιατι δεν υπαρχει ενας πραγματικος προγραμματισμος που δεν εχει προβλεψει την καλυψη παγιων απαιτησεων σε βαθος χρονου με συγκεκρημενη κατανομη κονδυλιων ανα ετος και αντικειμενο;
  Αυτες οι ελλειψεις αξιας 78 εκ.€ κοστιζουν σημερα την βιομηχανικη συμπαραγωγη σε ηλεκτρονικα υψηλης τεχνολογιας αξιας μεχρι και 236 εκ €. Συνολικα, ενω η ΕΠΑ & ΕΒΠΑ θα επρεπε να ειναι 421 εκ €, ειναι λιγοτερο απο το μισό!
  Η Τουρκια εχει την ASELSAN που απο το 2012 αναπτυξε τεχνολογια ρανταρ AESA και ενα αποτελεσμα του προγραμματος R&D ειναι το ρανταρ που δοκιμαζεται για τα F-16C/D Block30 της ΤΗΚ.
  Στην «Εδω» πλευρα του Αιγαιου συζηταμε για «αποχρωματισμο» και «διαγνωση μεταλων» αντι για τεχνολογιες GaN και συμπαραγωγη ρανταρ AESA. «Εναερια Υπεροχη»; ….
  Η Loccheed δεν φταιει σε τιποτα, εαν στο ΥΠΕΘΑ «κοινουνται» με αυτον τον τροπο.

  • Μα τι είναι αυτά που γράφετε
   Εάν δεν περάσει η τροπολογία θα κλείσει η ΕΑΒ:

   http://www.onalert.gr/stories/anabathmisi-f-16-an-i-tropologia-den-psifistei-tha-xathoun-260-ekatommyria-kai-i-eab-tha-kleisei/75269

   http://www.capital.gr/politiki/3337607/stirixi-tis-egxorias-amuntikis-biomixanias-zitisan-oi-ekprosopoi-ton-foreon-pou-eixan-klithei-se-akroasi

   Και τι θα κάνουμε χωρίς την ΕΑΒ μου λέτε????
   http://www.eurocapital.gr/permalink/97998.html

  • Επειδή φαίνεται αρκετά ενημερωμένος αυτό το:
   τα εναπομείναντα 530 εκατομμύρια δολάρια είναι το κόστος των υπηρεσιών και υλικών που προσφέρει η Αμερικανική κυβέρνηση (USAF)
   Τι πιστεύεται ότι εμπεριέχει;
   Ως ένα ποσοστό άντε να ειναι η εκπαίδευση, από εκεί και πέρα τι;

  • Θα ενσωματωσω ορισμενες συμπληρωματικες πληροφοριες:
   http://www.haicorp.com/el/company-el/timeline-el
   Η ΕΑΒ απεκτησε δυνατοτητες «ξηρου αποχρωματισμου» το 2008 (βλέπε 17 Ιανουαρίου 2008, εγκαινια.
   Η αποφαση για αναβθμηση τους, ειναι μια επιλογη που ξεφευγει απο τα στενα ορια του συγκεκρημενου προγραμματος. Εαν η αναβθμηση των δυνατοτητων αυτο ειναι μια υποχρεωση ή μια αναγκαιοτητα δεν το ξερουμε με σαφηνεια. Αυτο που αντιλαμβανομαι ειναι οτι το εχουν «περασει» μεσα στα ΑΩ σε βαρος της μεταφορας τεχνογνωσιας στα ηλεκτρονικα και της συμπαραγωγης, καθως ο κατασκευαστης την «χρεωνει» με συντελεστη «12», αντι να δωσει επιπλεον «εργο συμπαραγωγης» με συντελεστη «4» ή «αγνωστη τεχνολογια» με συντελεστη «10» ή «12». Εαν η ΕΑΒ ή ακομη καλυτερα ο Προϊσταμενος της, δεν εχουν αντιληφτει την «λεπτομερεια» που κανει την διαφορά. δεν ειμαι εγω αυτός που φταίει!
   Επισης εγω αντιλαμβανομαι οτι η συγκεκρημενη εταιρια δεν εχει καθολου προγραμματισμο και σχεδιασμο, για το οτιδηποτε και απλα μενει «ανοικτη», και επιβιωνει χωρις να γνωριζει κανενας ποιο ειναι το μελλον. Δεν γνωριζουμε τιποτα για στοχους και σκοπους (συμβασεις, τι θα παραγει και ποτε, περα απο το γνωστο «ποιημα») απο καθε αποψη και κυριως επιχειρηματικα που ειναι το σημαντικοτερο. Προκειται για μια εταιρια που βαδιζει περπατοντας μεσα σε απλετο «σκοταδι». Το μονο σιγουρο ειναι οτι: η εργοστασιακη συντηρηση και επισκευη του αεροπορικου στολου (αεριοσκαφη, κινητηρες, ηλεκτρονικα, http://www.haicorp.com/el/products-el/service-el/aircrafts-maint-el) των ΕΕΔ παραμενει το λεγομενο «Core Business» αλλά, απο μονο του δεν φτανει για να κρατηθει ανοιχτο το «μαγαζι». ο Τομεας των κατασκευων, δεν δειχνει να εχει μεγαλο μελλον και προοπτικες, εκτος και εαν οι συμβασεις κατασκευης δομικων συγκροτηματων LM εξαντλει τις παραγωγικες δυνατοτητες της Εταιριας. Και παλι, μεσα απο τον ισολογισμο της εταιριας για το 2017, αποδεικνειεται οτι παρα την σημαντικη επικουρια της LM σε αυτη την κατηγορια, δεν επαρκει για τα οικονομικα που ειδαν το φως της δημοσιοτητας.
   Το μονο αλλο σημαντικο προγραμμα που ειναι δημοσια γνωστο ειναι η λεγομενη «ουρά» του εκσυγχρονισμου των C-130 της ΠΑ.
   Η Εταιρια δεν εχει εξαγωγικους πελατες εκτος πλαισιου ΑΩ. Οτι πετυχαινει το πετυχαινει κυριως μεσα στα πλαισια των ΑΩ. Εαν «κοπουν» τα ΑΩ, ειναι σαν να παιρνεις το «οξυγονο που αναπνειει και ζει» η ΕΑΒ. Δεν υπαρχει επιχειρηματικη λογικη και νοοτροπια για να ριχτει η ΕΑΒ στα «βαθεια νερα» του διεθνους ανταγωνισμου και να «κολυμπησει» μονη της εναντια στους «καρχαριες», χωρις την «ασπιδα προστασιας» που προερχεται απο τα ΑΩ και απο οσα προσφερθηκαν απο την LM. Και αυτο γιατι οταν η εταιρια κερδισει συμβαση εκτος του πλαισιου που ανεφερα αυτο αποτελει την «εξαιρεση» και οχι τον «κανονα». Εαν λοιπον δεν ειναι το ελληνικο κρατος που θα προικοδοτει την ΕΑΒ με συμβασεις, για το οποιοδηποτε αντικειμενο, δεν θα υπαρξει ποτε ο βασικος πυλωνας, βαση του οποιου στην συνεχεια, μπορουμε να ελκπιζουμε οτι καποτε σε καποια στιγμη, η εταιρια θα κανει την «βουτια» στα «βαθειά νερα» με αυξημενες ελπιδες να επιτυχει, να αρχισει να κερδιζει συμβασεις στο απαιτητικο και ακρως ανταγωνιστικο (χωρις κανονες) διεθνες περιβαλον.
   Κλεινω αυτη την ακαδημαϊκου τυπου παρενθεση.
   Με την συγκεκρημενη συμβαση η ΕΑΒ, σε καθε περιπτωση «εργο» θα εχει! Ειτε εκσυγχρονισει τις εγκαταστασεις ξηρου αποχρωματισμου, ειτε οχι. Ο εκσυγχρονισμος των εγκαταστασεων θα ειχε μεγαλυτερη αξια εαν η αυξηση της παραγωγικοτητας σε συναρτηση με τις αυξημενες δυνατοτητες που αυτες θα αποδοσουν μπορουν να γινουν αντικειμενο πραγματικης εκμεταλευσης. Εαν ομως περα απο τα στενα ορια του προγραμματος εκσυγχρονισμου και των καθημερινων εργασιων εργοστασιακης συντηρησης και επισκευων προς οφελος των ΕΕΔ, δεν υπαρχει το παραμικρο στον οριζοντα, θα πρεπει να προβληματιστουμε για το «plus» που αυτες θα δωσουν. Υπαρχει το ασχημο προηγουμενο με τις εγκαστασεις με τα συνθετα υλικα, που προηρθαν απο τα ΑΩ των ΝΗ-90 (2006). Απο οσο γνωριζω, σε εκεινη την περιπτωση, μετα την λυξη των ΑΩ, υπολειτουργησαν μεχρι που, εξαιτιας της συνταξιοδοτησης/αποχωρησης του τεχνικου προσωπικου εχουν γινει λιγο πολυ ανενεργες ή περιπου, καθως η ΕΑΒ δεν προσπαθησε να κερδισει εμπορικες συμβασεις (συμβολαια) που να επιτρεπουν να υπαρχει σε συνεχή και μονιμη διαχρονικη «εργο» και φορτος εργασιας σε ικαονοποιητικο βαθμο μεχρι σημερα, χανοντας ενα καρω χρηματα απο την ελλειψη αξιοποιησης των δυνατοτητων που απεχτησε το 2006. Αυτο απο μονο του αποδεικνειει οτι υπαρχει ελλειψη καθαροαιμου επιχειρηματικου μυαλού!
   Σχετικα με τα χρονοδιαγραμματα παραλαβων των αεροσκαφων της ΠΑ.
   Αυτα ειναι εξαιρετικα επιμεικειμενα. 1 τον μήνα μεχρι το 2027. Το προγραμμα του 2008-2010 με τον εκσυγχρονισμο 94 F-16C/D USAFE στο προτυπο «CCIP». ο μηνιαιος ρυθμος ηταν περιπου 3 αεροσκαφη. Ειχαμε εναρξη παραλαβων την 20η μαρτιου 2008 και ληξη την 22α δεκεμβριου του 2010.
   http://www.f-16.net/f-16-news-article2852.html
   http://www.f-16.net/f-16-news-article4270.html
   Οποτε δεν θεωρω οτι υπαρχει θεμα χρονου σε οτι αφορα το σκελος των παραδοσεων. Αντιθετα θα ελεγα οτι σητν πραγματικοτητα η συγκεκρημενη συμβαση αποτελει ενα προγραμμα διαρκειας 6 ετων, αλλα το επιμεικηναν στα «10» για αλλου λογους, μονο που αυτο εχει σαν συνεπεια την αυξηση του κοστους στις εργασιες και στην καθυστερημενη ενσωματωση κατα μια 2-ετια στην δομη της ΠΑ και των 5 Μοιρων με τα F-16V! Αντι να ειναι και οι 5 επιχειρησιακες μεχρι το 2023 (με τα εφεδρικα) θα πρεπει να περιμενουμε το 2025 (χωρις τα εφεδρικα).

   Υπαρχουν καποια αλλα θεματα
   http://newpost.gr/politiki/5c35a03099a9fa6070ec2e9e/o-p-kammenos-apanta-sti-voyli-gia-ta-antistathmistika-gia-ta-f-16

   «Εκτός της ΕΑΒ όλα τα ανταλλακτικά εργαλεία και καλώδια θα προέρχονται από ελληνικές εταιρίες. Η επιλογή δεν θα γίνει από Αμερικανούς, με τα δικά τους στάνταρ. Δεν θα παρέμβει χέρι ελληνικό που να έχει σχέση με εταιρίες».

   Ετσι οπως δομηθηκε η συμβαση, το εργο της ΕΑΒ και των αλλων εταιριων, δεν αλλαζει σε τιποτα, απο το αναλογο εργο που τους δοθηκε με το προγραμμα εκσυγχρονισμου των «F-4E P.I. 2000″ το 1997. Δηλαδη, οτι εργο παρηγαγαν «τοτε», λιγο πολύ, το ιδιο περιπου θα παραγουν και «τωρα». Δεν υπαρχει λοιπον, επιλεον εργο που να αυξανει ΕΠΑ & ΕΒΠΑ. Οποτε απο αυτη την πτυχη, το προγραμμα δεν ειναι ορθα δομημενο. Τα «ξενα» προς το κυριο αντικειμενο της συμβασης προγραμματα «τσιμπησαν» τα κονδυλια που επρεπε να διοχετευθουν σε αποκτηση τεχνογνωσια και τεχνολογιας ηλεκτρηνικων αλλα και επιπλεον εργο συμπαραγωγης:
   Πχ
   «Έχουμε βάλει και κατασκευή σπιτιών για το προσωπικό για περιοχές που υπάρχει πρόβλημα για τις Ένοπλες Δυνάμεις», επισήμανε.
   Αυτο γιατι αποφασηστηκε να αγορασουν υλικα και υπηρεσιες που δεν εχουν σχεση με το κυριο αντικειμενο και με εναν σημαντικο σκοπο. Δηλαδη την ενισχυση των δυνατοτητων της Ελληνικης Αμυντικης βιομηχανιας. Ειναι δυνατο να αγοραζονται σπιτια με τα χρηματα των ΑΩ οταν «καιγομαστε» για αυξημενο φορτο εργασιας στην ΕΑΒ και αλλού; Και ομως αυτο κανανε (!) με το αναλογο αντιτιμο (συντελεστης «12»). Ελλειμα ορθης στρατηγικης;

   «Η Lockheed Martin ήταν έτοιμη να μεταφέρει τη γραμμή παραγωγής σε άλλη χώρα. Τώρα η Ελλάδα γίνεται η κύρια χώρα παραγωγής! Δουλειά δηλαδή για τα επόμενα 20 χρόνια», είπε.
   Για ποιο πραγμα; Μαλλον φθα F-16 ή/και C-130! και μονο σε δομικες κατασκευες. Τιθεται θεμα αυξημενου κοστους; υπαρχει θεμα παραγωγικοτητας;
   Λυπαμαι αλλα αυτο που αναφερθηκε απο μια πτυχη μαλλον ειναι μια υπερβολη. Εαν «κλεισει» η γραμμη παραγωγης του F-16 ή/και C-130 μεσα στα επομενα 5 με 10 το πολυ χρονια, αυτο το αποφασιζει πρωταρχικα η LM και ο κυριος και βασικος «πελατης» που δεν ειναι αλλο απο τις Αμερικανικες ΕΔ. Τι θελω να πω: Δεν ειναι «δεμενος ο γαΙδαρος», Τουναντιον! Για τα F-16, αυτο πρεπει να το περιμενουμε οτι πολυ πιθανα θα συμβει. Δεν ξερω το ποτε C-130J, αλλα αυτο εξαρταται απο το «ποτε» θα ξεκινησει η αναπτυξη ενος μεταφορικου αεροσκαφους νεας γενιας, βλεποντας τις προδιαγραφες (βαρος, διαστασεις) για την επομενη γενια ΤΟΜΑ που αναπτυσουν οι Αμερικανοι.

   @Spirit Ιανουάριος 12, 2019 at 11:23 πμ
   «τα εναπομείναντα 530 εκατομμύρια δολάρια είναι το κόστος των υπηρεσιών και υλικών που προσφέρει η Αμερικανική κυβέρνηση (USAF)
   Το προβλημα ειναι στην «μεταφραση». Προκειται για τα υλικα και υπηρεσιες που δεν αποτελουν μερος των συλλογων ή αναφερονται στο λεγομενο «δωρο» των 460 εκ $ ΗΠΑ που εγινε γνωστο τον απριλιο του 2018;
   Σε καθε περιπτωση, πιστευω οτι περιεχει τουλαχιστον τα Link16, δεν μπορω να αποκλισω οτι περιεχει και τα υπολοιπα.

   • Τα γραφεις πολύ ευγενικά περί ΕΑΒ
    Βασικά ψάχνουν τρόπους να επιμηκύνουν την σίτιση των κόμματο κοπρόσκυλων από τα κρατικά ταμεία
    1.5 dis φέσια και τους κρατάνε Ακόμα ανοιχτούς
    να ρουφάνε ότι πιστώσεις υπάρχουν και που θα μπορούσαν να πάνε σε νέες και ygieis ιδωτικές επιχειρήσεις
    Αλλα θα χάσουμε τα ψηφαλάκια
    ΔΕΝ ΥΠAΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ

 10. Περα απο την ολη πολιτικη αντιπαραθεση που ετσι κιαλλιως θα υπαρχει στο καθε τι,γιατι στο λεξικο αν ψαξεις την λεξη «ασυνενοησια » θα βρεις στην ερμηνεια της και τον χαρακτηρισμο»Ελληνικο DNA»το γ…..νο (σορρυ…) το προγραμμα της αναβαθμισης ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΚΑΛΩΣ?????????πειτε μου σας παρακαλω πολυ για να ξερω!

 11. Και ένα αμιγώς πολιτικό σχόλιο, παραίνεση προς συμπολίτευση και ιδίως αντιπολίτευση:
  ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ, και μια εβδομάδα νωρίτερα να παραδοθεί το πρώτο α/φ κέρδος είναι, οι επιχειρησιακές ανάγκες είναι πιεστικές. ΔΕΝ είναι θέμα για εντυπώσεις και φαγούρα.
  Και να παίρνουν σειρά άλλα εξοπλιστικά προγράμματα, για τα οποία να εξοικονομηθούν πόροι από πάσης φύσεως άγονες δαπάνες [με πρώτο το γενναίο τσεκούρωμα της επιδότησης των δήμων … Δεν έχουμε νοσοκομεία και ελικόπτερα, αλλά τα γρανιτένια πεζοδρόμια, οι αναπλάσεις, οι πεζοδρομήσεις και οι «εκπολιτιστικές» (sic) εκδηλώσεις (εκβαρβαριστικές είναι συνήθως …) πάνε σύννεφο …]
  Ελπίζω να μην εξερέθισα τον συνήθη ύποπτο, ο οποίος μπαίνει στον κόπο να γράφει μόνο για να αξιώσει να φιμωθούν από το περιοδικό οι πολίτες που δεν χειροκροτούν αυτούς που ο ίδιος λατρεύει, αποκαλεί δε τη μη φίμωσή τους «λογοκρισία» (μιλάμε για οργουελική Newspeak, όχι αστεία …).

 12. Ο χαμός ειναι απλό γιατί έχει γίνει, ήρθε νύχτα τροπολογία σε άσχετο θέμα, χωρίς πριν ενημέρωση σε επιτροπή εξοπλιστικών, με ατάκα, ψηφίστε την ή κλείνει η ΕΑΒ.
  Εν το μεταξύ ΑΩ με βάση νόμο Βενιζέλου απαγορεύονται.
  Κάθε ένας που διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα πρέπει να μας ενημερώνει που και πως κατανέμεται. Αυτό δεν έγινε στην συγκεκριμένη περίπτωση.

  Επίσης αυτό που ήθελα να σταθώ ειναι:
  Το κόστος της LOA για την αναβάθμιση των F-16 ανέρχεται σε 1,528 δις δολάρια, εκ των οποίων 998 εκατομμύρια δολάρια είναι το συμβόλαιο της Lockheed Martin με την Αμερικανική κυβέρνηση και τα εναπομείναντα 530 εκατομμύρια δολάρια είναι το κόστος των υπηρεσιών και υλικών που προσφέρει η Αμερικανική κυβέρνηση (USAF).
  Και τι ακριβώς σημαίνει πέρα της πιθανής εκπαίδευσης;
  Θα πληρώσουμε τελικά 1,528 δις δολάρια, θα καλύψει η αμερικανική κυβέρνηση το πόσο και τι ακριβώς περιλαμβάνει;
  Το πόσο που καταλογίζεται για την ΕΑΒ είναι η μισή αλήθεια γιατί από εκεί δίνονται πολλές εξωτερικές εργολαβίες.
  Ενδιαφέρουσα η παρέμβαση Ντένυ καλό θα ήταν να ήταν αρκετά αναλυτικότερη. Τα νέα στοιχεία που παρατέθηκαν είναι μηδαμινά.

 13. Τρεις παρατηρήσεις:
  1) Η διάρκεια του προγράμματος εξασφαλίζει χρηματοροές προς την ελληνική αμυντική βιομηχανία για 10 χρόνια.
  2) Το εδάφιο 3) μάλλον υποκρύπτει αναβάθμιση των block 50
  3) Όπως είπε ένας φίλος παραπάνω, όλο και πιο δύσκολα θα περνάει εξοπλιστικό πρόγραμμα από τη βουλή (και το λαό), οπότε ας σοβαρευτούμε συνολικά αφήνοντας στην άκρη τη φανατίλα που εκπέμπεται και από τις δύο πλευρές.

  • Αν δεν κατανοήσουμε ότι άπαν το πολιτικό φάσμα(άπαν)είναι ξεπουλημένο, τότε δε θα σταματήσουν και οι ανούσιες συζητήσεις. Βλέπουμε ότι έχει πολιτικό κόστος δεν συζητείται, και ένα τέτοιο θέμα είναι πλέον η άμυνα.Να θυμηθούμε μόνο ότι το θέμα των Φ16-ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ το έσπρωξε, ευτυχώς, ο αμερικανικός παράγοντας. Παλαιότερα θα υπήρχε και τέτοια βοήθεια που θα κάλυπτε και αρκετές ελλείψεις μας,δωρεάν. Δυστυχώς τα money τέλειωσαν.Και η ίδια η αναβάθμιση έρχεται αργά. Έπρεπε χρόνια πριν όλος ο στόλος της ΠΑ να έχει link 16, τα Mirage είναι όλα στο επίπεδο -5 και σε μεγαλύτερους αριθμούς και τα fantom να μην εκσυγχρονιστεί καν!!! Να προγραμματίζεται αναβάθμιση των Erieye σε ΑΕSA, να πετούν τα μεταφορικά σε επαρκείς αριθμούς κλπ κλπ. Δυστυχώς και οι ίδιοι οι στρατιωτικοί έχουν μπει εδώ και δεκαετίες στο πολιτικό παιχνίδι με αποτέλεσμα να υπάρχει και αλληλοσφαγή μεταξύ τους. Στο μεταξύ οι αντίπαλοι πλεόν προθερμαίνουν τις μηχανές τους και είναι πλέον πανέτοιμοι για δράση!!

  • Αυτό που εξασφαλίζει τις χρηματοροοές είναι η ανάθεση έργου παροχής υπηρεσιών σε σύντομο χρονικό ορίζοντα ώστε να ρεύσει χρήμα και να πληρωθούν υπάλληλοι, ενώ εδώ μοιάζει ότι ένα μεγάλο μέρος είναι μεταβίβαση μηχανολογικού εξοπλισμού (για την παραγωγή του οποίου πληρώθηκαν Αμερικανοί) και θα πάρουμε έτοιμο πράγμα, το οποίο θα αποδώσει ρήμα/΄σοδα σε βάθος χρόνου.

   Μπορεί να έχε κάτι θετικό που δεν γνωρίζουμε, π.χ. ότι αν βάλει τον εξοπλισμό αυτό η ΕΑΒ, να της στείλει δουλειά η LM πχ να στέλνει αεροσκάφη από άλλες χώρες εδώ, άρα όντως να προσθέσει δουλειά, αλλά αυτή την στιγμή κανένας δεν εξηγεί σε τι οφελεί άμεσα αυτό που παίρνει η ΕΑΒ, γιατί όλοι κάθονται και εξηγούν άσχετα πράγματα. Πχ αντί να λένε ότι το σημείο 1 οφελεί στο Α, το άλλο στο Β κτλ, όλι λένε ότι η αναβάθμιση των F-16 είναι επωφελής για την αεροπορία και την ΕΑΒ. Μα δεν ρώτησε κανένας για την σύμβαση αναβάθμισης, αλλά το τι είναι αυτό το πράγμα που έχει έρθει τώρα…

 14. Στο ερώτημα ψηφίστε την ή κλείνει η ΕΑΒ, η απάντηση είναι απλή. Να κλείσει να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα και με την αναβάθμιση στην αμερική και απο την μαύρη τρύπα που είναι η εταιρεία. Να πουληθεί με δέλεαρ το πρόγραμμα αναβάθμισης των block 50, του υποκατασκευαστικού έργου στο c-130j και του ΝΜΑ στο μέλλον. Αλήθεια που είναι η έστω και περιορισμένη πρόσβαση στο σκάφος για την ενσωμάτωση όπλων;

 15. Απο τα πιο επισημα χειλη (Κυβερνητης κος Ντενις !!!!!!!!!!! ) συμφωνα με το 7. πεφτουν οι μασκες και το σεναριο να πωληθουν τα αφαιρεθεντα απαρτια απο τα μπλοκ 52+ για 2εκατ (μηδενικο οφελος) εκαστο, ειναι ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ….
  Καποιοι εξακολουθουν να περιμενουν τοποθετηση τους στα -50….

  • όντως αυτό με τρόμαξε και εμένα όταν το είδα, δεν φτάνει που έχουμε εγκαταλείψει την προσπάθεια αναβάθμισης των 30, τώρα αρχίζει τσούκου τσούκου να το φέρνουν σιγά σιγά και για τα 50άρια

 16. Θα ήταν χρήσιμο ένα άρθρο για την ΕΑΒ ,την τωρινή της κατάσταση,τις δυνατότητες της και για το ποιές είναι οι προοπτικές της για το μέλλον…

  • Σύμφωνα με ότι γράφεται στον τύπο τα έσοδά της το 2017 ήταν 65 εκατ.ευρώ και οι ζημιές της 1,5 δισ. ευρώ περίπου και ζητάει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 600 εκατ.ευρώ από το κράτος (πηγή:http://www.proelasi.org/οι-συσσωρευμένες-ζημίες-της-εαβ-φθάνο/). Τώρα τι προοπτικές υπάρχουν με αυτά τα οικονομικά χάλια, εγώ δεν τις βλέπω, ίσως γιαυτό κάθε τόσο ο Καμένος ανέφερε πως αν δεν πάρει το πρόγραμμα των F-16 (παλιότερα τα ίδια έλεγε και για τα Orion) θα κλείσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here