29.3 C
Athens
Δευτέρα, 10 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ OH-58D Kiowa Warrior σε ρόλους αέρος-αέρος, μια ικανή απάντηση στα τουρκικά Τ129...

OH-58D Kiowa Warrior σε ρόλους αέρος-αέρος, μια ικανή απάντηση στα τουρκικά Τ129 ATAK;

Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

 

 

Στο προηγούμενο τεύχος μας αναπτύξαμε επαρκώς τις επιχειρησιακές δυνατότητες που προσφέρει το OH-58D Kiowa Warrior στην Αεροπορία Στρατού. Και μέσα από τις σελίδες του site μας μεταφέραμε την εκτενή ανάλυση του τύπου, ενώ μεταφέραμε και ειδικό σενάριο χρήσης του στο Μέτωπο του Έβρου. Την επόμενη Τετάρτη θα δημοσιεύσουμε και αντίστοιχο σενάριο για τις δυνατότητες χρήσης του στο Αιγαίο, και πως μπορεί να προσφέρει σημαντικά στις αμυντικές δυνατότητες της ΑΣΔΕΝ.

Έχει γίνει αντιληπτό πως τα -σχετικά- πολυάριθμα Kiowa θα καλύψουν τις δραστικές ανάγκες του ΓΕΕΘΑ για μια ικανή δύναμη εφεδρείας, που θα καλύψουν πιθανά κενά στο ελληνικό μέτωπο. Άλλωστε τα επιθετικά ελικόπτερα αυτή ακριβώς την αποστολή είχαν και θα έχουν, την άμεση πλήρωση κενών και ρηγμάτων στην ελληνική άμυνα, μέχρι να καταφτάσουν οι τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες εφεδρείες.

Κάτι που δεν έχει ληφθεί όμως υπόψη είναι η ικανότητα του νέου αποκτήματος της Αεροπορίας Στρατού στον αντι-αεροπορικό αγώνα. Οι ελληνικές αεροκίνητες εφεδρείες, τα AH-64A/D και OH-58D που θα φτάσουν στην κρίσιμη περιοχή, του ρήγματος στην ελληνική άμυνα, θα πρέπει προφανώς να αντιμετωπίσουν την τουρκική αεράμυνα. Τα τουρκικά αντιαεροπορικά συστήματα θα παρέχουν ικανή Α/Α κάλυψη στους τουρκικούς μηχανοκίνητους σχηματισμούς, και θα προσπαθούν να κρατήσουν μακρυά τα ελληνικά F-16 και τα επιθετικά ελικόπτερα της ΑΣ.

Το θέμα είναι πως ο τρόπος δράσης των Apache και των Kiowa σχεδιάστηκαν πριν πολλά χρόνια να κάνουν ακριβώς αυτό. Να αντιμετωπίζουν τις σοβιετικές τεθωρακισμένες μεραρχίες, που θα ριχνόντουσαν σε ρήγματα του Μετώπου της Δυτικής Ευρώπης. Όταν λοιπόν ένα δίδυμο έχει δημιουργηθεί για να αντιμετωπίζει το πλέγμα της κινητής σοβιετικής αεράμυνας, μάλλον έχει πολύ καλές δυνατότητες να αντιμετωπίσει, ή μάλλον να αντέξει την τουρκική κινητή αεράμυνα.

FIM-92 Stinger (Official Marine Corps photo Cpl. Charles Santamaria)

Αυτός είναι ο λόγος που τα τουρκικά επιτελεία θα προσπαθήσουν να βρουν κι άλλες λύσεις για την αντιμετώπιση των ελληνικών ελικοπτέρων. Μια λύση θα ήταν η συνεχής περιπολία τουρκικών F-16 πάνω από την περιοχή των επιχειρήσεων, και η κατάρριψή τους με συνδυασμό ΑΙΜ-9Χ/ΑΙΜ-120. Αυτό όμως σημαίνει πως η τουρκική αεροπορία θα έχει επιτύχει απόλυτη αεροπορική υπεροχή, πράγμα από δύσκολο ως αδύνατο, ή πως τα τουρκικά F-16 θα υποστούν απώλειες από ελληνικούς ΑΙΜ-120 (των ελληνικών F-16 που με την σειρά τους θα κάνουν ακριβώς το ίδιο).

Μια ακόμη καλύτερη λύση για τα τουρκικά επιτελεία θα ήταν η ανάθεση αποστολής εναέριας προστασίας (επιθετικής αναγνώρισης) στα Τ129 ΑΤΑΚ. Τα τελευταία είναι ικανότατα επιθετικά ελικόπτερα, και με συνδυασμό UMTAS, UMTAS-L και ρουκετών CIRIT θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρα για τα ελληνικά ελικόπτερα. Τα τελευταία θα μπορούσαν να αντιδράσουν με Hellfire, αλλά η δυνατότητα Fire And Forget του UMTAS αλλά και η απόλυτη αριθμητική υπεροχή των τουρκικών ελικοπτέρων θα έκαναν την “δουλειά” των ελληνικών μια επικίνδυνη αποστολή.

Μια δυνατότητα που δεν έχουμε τονίσει επαρκώς είναι η δυνατότητά του να φέρει πυραύλους αέρος-αέρος ΑΙΜ-92 Stinger. Ο τελευταίος δεν διαφέρει σημαντικά από τον εδάφους-αέρος FIM-92, αλλά δεν είναι ίδιος. Το θέμα μας είναι πως τα αμερικανικά OH-58D μπορούν να φέρουν Stinger (προφανώς και τα ελληνικά). Κάπου εκεί μπορούν να εμπλακούν εκ νέου τα ελληνικά OH-58D Kiowa Warrior. Αριθμός ελικοπτέρων του τύπου, μπορούν να συνοδεύουν τα ελληνικά ΑΗ-64/ΟΗ-58D και να προσφέρουν αντιελικοπτερική (και αντιαεροπορική) κάλυψη, βάλλοντας θανατηφόρους Stinger εναντίον χαμηλά ιπτάμενων ελικοπτέρων και αεροσκαφών. Ταυτόχρονα μπορούν να κάνουν χρήση του πολυβόλου των ’50. Η χρήση ελικοπτέρων ΟΗ-58D οπλισμένων με αντιαεροπορικά όπλα μπορεί να αλλάξει την εικόνα των επιχειρήσεων.

Παρά το μικρό του μέγεθος, και παρά το γεγονός ότι δεν “γεμίζει το μάτι” όπως τα ΑΗ-64, το ΟΗ-58D είναι ένα ικανότατο εξοπλισμένο ελικόπτερο, με πολλές δυνατότητες.

Άλλωστε τα ελληνικά Kiowa αναμένεται να φέρουν ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας που θα περιλαμβάνει:

 • RWR (Radar Warning Receiver) APR-39(V)1 ή APR-39A(V)1
 • RWR APR-44(V)3 για κάλυψη ραντάρ συνεχούς κύματος
 • Παρεμβολέα IR AN/ALQ-144
 • Δέκτη LDS (Laser Detection Set) AN/AVR-2A
 • Συσκευή προειδοποίησης επερχόμενου βλήματος CMWS AN/AAR-57

Συσκευή εντοπισμού επερχόμενου βλήματος ATIRCM / CMWS AN/AAR-57

(σημείωση που προστέθηκε στις 17/5/2019) Πρέπει να σημειώσουμε πως δεν έχει αποσαφηνιστεί αν τελικά τα ελικόπτερα ήρθαν στην Ελλάδα με ή χωρίς το σύστημα αυτοπροστασίας. Είναι κάτι που ίσως αργήσουμε να το μάθουμε, καθώς η ύπαρξη ενός τέτοιου συστήματος, ίσως να είναι θεμελιώδης για την επιτυχία ή όχι πλήθους αποστολών. 

Ελληνικά OH-58D: Τι κρύβει η «μαγική εικόνα»;

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως τα ελληνικά OH-58D δεν θα έρθουν στην Ελλάδα απλά για “μόστρα”. Θα κλείσουν σημαντικά κενά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Εκτός των επιθετικών τους ικανοτήτων, με την δυνατότητα βολής Hellfire και ρουκετών εναντίον στόχων εδάφους διατηρούν και μια σαφή ικανότητα αντιμετώπισης των πολυάριθμων και ικανότατων Τ129 (που σε τακτά χρονικά διαστήματα μπαίνουν σε υπηρεσία).

Ο τίτλος μας στην αρχή όμως δεν είναι παραπλανητικός. Το ερωτηματικό στο τέλος δεν έχει μπει γιατί δεν είμαστε σίγουροι για τις δυνατότητές του, το αντίθετο, οι δυνατότητές του είναι σαφείς και προφανείς. To θέμα είναι αν σκοπεύουμε να αγοράσουμε, με πολύ μικρό κόστος, όπλα για το σωστό εξοπλισμό των ελικοπτέρων. Εκτός λοιπόν των AIM-114L που πρέπει να αγοραστούν (έτσι ώστε να μεταφερθεί απόθεμα AIM-114A Hellfire από τα AH-64DHA στα Kiowa), πρέπει να αγοραστούν εκτοξευτές ΑΙΜ-92 Stinger αλλά και πύραυλοι. H επιχειρησιακή δυνατότητα που θα αποκτήσουν τα ελληνικά Kiowa θα είναι υπερπολλαπλάσια της όποιας μικρής δαπάνης.

 

To άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 12/1/2018


Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

59 ΣΧΟΛΙΑ

59 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kosyfi

Εχω την εντύπωση πως ελλειψη κάτι σημαντικότερου στους εξοπλισμούς μας, για την επομενη δεκαετια KIOWA θα ειναι η απάντηση δια πασα νόσο και πασα μαλ@κι@. 😀

Spyros

Απο το πληκτρολόγιό σας και στου ΥΠΑΜ τ’αυτί. Ή τον browser.

Γιώργος Π.

Μπορούν τα Kiowa Warrior να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον με S400, SM1, Hawk, ESSM, RAM, phalanx, AIM120 κτλ;
Μήπως σε ένα περιβάλλον άρνησης εισόδου στην περιοχή ταιριάζει περισσότερο μία λύση τύπου Dassault nEUROn;
Ασφαλώς αναφέρομαι σε όσους χρήματα!

kkalev

Τα Kiowa επιχειρούν μερικά μέτρα πάνω από το έδαφος με συνέπεια να μην απειλούνται από τα περισσότερα Α/Α συστήματα μέσου/μεγάλου βεληνεκούς.

Από εκεί και πέρα βέβαια είναι σαφές ότι προκειμένου να καταφέρουν να ενισχύσουν ένα απειλούμενο νησί του Αιγαίου θα πρέπει να μην έχει επιτευχθεί πλήρης ναυτικός/αεροπορικός αποκλεισμός από Τουρκικής πλευράς. Η φάση στην οποία θα είναι ευάλωτα είναι κατά τη διάρκεια της πτήσης τους πάνω από τη θάλασσα (οπότε και δεν υπάρχουν εδαφικές εξάρσεις να εκμεταλλευτούν).

Γιώργος Π.

Οι αμερικανοί χρησιμοποίησαν τα Kiowa Warrior στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ όπου είχαν πλήρη αεροπορική υπεροχή, το περιβάλλον του Αιγαίου είναι διαφορετικό, οτιδήποτε μη stealth δεν νομίζω να επιβιώσει. Ως ελληνική κοινωνία δεν ήμαστε προετοιμασμένοι για απώλειες (πχ ελικόπτερο στα Ίμια) αντίθετα η Τουρκική κοινωνία είναι συνηθισμένη εξαιτίας της σύγκρουσης με το PKK, τον πόλεμο στη Συρία κατά καιρούς στο βόρειο Ιράκ. Όσο για τα predator εξασφαλίζουν τις ζωές των «πιλότων» αλλά τίθεται θέμα επιβίωσης των ίδιων των μέσων, εξαιτίας των μη stealth χαρακτηριστικών τους. Πενία τέχνας κατεργάζεται…

kkalev

Τα σενάρια για τα οποία συζητάμε είναι σενάρια πολέμου οπότε δεν τίθεται πιστεύω θέμα απωλειών. Τα ελικόπτερα είναι γενικώς ιδανικό μέσο για ένα Αρχιπέλαγος όπως το Αιγαίο με πολλά νησιά σε μικρές αποστάσεις και πολλές εδαφικές εξάρσεις (και υποδομές έστω στοιχειώδους υποστήριξης ελικοπτέρων). Το (ευρύτερο) πεδίο της μάχης θα είναι φορτωμένο με την ΠΑ, M-2000 σε ρόλο ναυτικής κρούσης, άρνηση περιοχής από τις επάκτιες συστοιχίες, δράση υποβρυχίων και πυραυλάκτων. Η πλήρη (έστω τοπική) αεροναυτική υπεροχή θα είναι δύσκολη και βέβαια δεν μπορούμε να μιλάμε για εύκολη αποστολή ενισχύσεων οποιουδήποτε είδους στην περίπτωση που η Τουρκία επιτύχει αποκλεισμό σε ένα νησί.… Read more »

Γιώργος Π.

Η Τουρκία μπορεί να τοποθετήσει μία συστοιχία S-400 στα παράλια για να αρνηθεί την πρόσβαση στην περιοχή στην ελληνική πολεμική αεροπορία και στη συνέχεια να πραγματοποιήσει ναυτικό αποκλεισμό του νησιού. Χωρίς αεροπορική κάλυψη το ελληνικό πολεμικό ναυτικό δεν θα μπορεί να προσεγγίσει την περιοχή χωρίς να βληθεί από την τουρκική αεροπορία. Η Luftwaffe στον β παγκόσμιο πόλεμο εξαιτίας της έλλειψης της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, βύθισε τον ελληνικό στόλο και ότι διασώθηκε από το στόλο διατάχθηκε να αποπλεύσει για την Αίγυπτο. Σε ένα περιβάλλον με S-400 και F35 τα Kiowa Warrior θα κάνουν φίλε μου τη διαφορά; Αναφέρθηκα στα αντιαεροπορικά συστήματα… Read more »

kkalev

Για ένα ραντάρ Α/Α συστήματος σε χαμηλό υψόμετρο ένα ελικόπτερο που ίπταται μερικά μέτρα από το έδαφος είναι stealth. Καμία Τουρκία δε θα τοποθετήσει S-400 κοντά στα παραλία όπου θα μπορούν να πληγούν από πυροβολικό, Atacms, Exocet, ακόμα και ειδικές δυνάμεις. Ούτε ο ναυτικός αποκλεισμός γίνεται απλά και εύκολα εναντίον μίας ναυτικής δύναμης με επάκτιες συστοιχίες, M-2000 με ΑΜ-39, υποβρύχια και ποικιλία ναυτικών μέσων με δυνατότητα πυραυλικής κρούσης με Exocet, Harpoon. Δε συζητάμε για το αν τα Kiowa είναι η λύση για οποιοδήποτε πρόβλημα αλλά το κατά πόσον μπορούν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον ποικιλίας απειλών και η απάντηση είναι… Read more »

Γιώργος Π.

Η Τουρκία θα μπορούσε να «επικαιροποιήσει» τη συνθήκη της Λωζάνης τοποθετώντας μία συστοιχία S-400 απέναντι από το Καστελλόριζο, για να αρνηθεί την πρόσβαση στην ελληνική πολεμική αεροπορία και στη συνέχεια να πραγματοποιήσει ναυτικό αποκλεισμό του νησιού. Χωρίς αεροπορική κάλυψη το ελληνικό πολεμικό ναυτικό δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει την περιοχή χωρίς να βληθεί από την τουρκική αεροπορία. Οι κάτοικοι θα απελαύνονταν από τον Έβρο την επόμενη μέρα. Σε όσους πιστεύουν πως αυτά δεν γίνονται στο 21 αιώνα ας θυμηθούνε, τα στρατεύματα κατοχής που παραμένουν στην Κύπρο, την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και κατά καιρούς στο Ιράκ. Το νομικό πρόσχημα… Read more »

Giorgos Tsagkaris

Τi Pearl Harbor βιωσαν οι απεναντι εδω και τοσα χρονια που απολαμβαναμε την αποκλειστικοτητα των SCALP.(Που καλλιστα καταργουν τους S-400 απεναντι απο το Καστελοριζο στο παραπανω σεναριο και σπανε τον ”αποκλεισμο”) ?
Απλα ισοφαριζουν τη δυνατοτητα οι SOM.Δεν ηρθε η καταστροφη (ακομη).

Eman202

Ρε αδερφε τι ειναι αυτα που λες; Πρωτα απο ολα οι Τουρκοι αυτην την στιγμη δεν εχουν ουτε s400 ουτε f35 ουτε meteor. Ακομα κ αν παρουν τους s400 θα κανουν αρκετο χρονο να τα κανουν πληρως επιχειρησιακα κ δεν προκειται να βαλουν τις πυροβολαρχιες τοσο κοντα στο Αιγαιο για τον ιδιο λογο που κ εμεις δεν εχουμε τα Patriot κ τα S300 στην Χιο η στην Ροδο. Ειναι ευκολοι στοχοι για το πυροβολικο. Mlrs,Pz2000 μεχρι κ M109 μπορουν να στοχευσουν τις θεσεις. Το ιδιο κ τα Mirage mk2 με τους scalp,αλλα κ τα βατραχια μας. Οσο για το Καστελοριζο… Read more »

G...

Χαρα στο κουραγιο σου που κάθεσαι και εξηγεις τα αυτονόητα. Αντι να χαιρομαστε για κατι τοσο ουσιαστικο και αξιολογο ψαχνουμε να βρουμε θεωρειες οτι ειναι σχεδον αχρηστα. Λες και ο πολεμος ειναι οι καρτες που παίζαμε μικροι. Εχω 400 χλμ εμβέλεια αρα ολοι χάνετε

Giorgos Tsagkaris

MAKAΡΙ να στησουνε τους S-400 στα παραλια…Μεχρι και με Μ-109
θα βγουνε off….

ThanosD

Σε μια ενδεχομενη συγκρουση Ελλαδας Τουρκίας οι νεκροί υπολογίζονται σε 5-7000 την πρωτη μέρα κ,+ αρκετους αμαχους (ειδικα στα νησια θα έχουμε ανθρωποθυσια αμαχων ) ,..

sotbak

δυστυχώς

ανώνυμος

σαχλαμάρες

neverwill

Από ποιόν “υπολογίζονται” , με ποιό τρόπο και σε ποιό σενάριο ?

Mich

@ Γιώργος Π.
Για τα KW η μεγαλύτερη απειλή δεν θα είναι τα συστήματα που γράφεις, αλλά οι Stinger και τα Α/Α πυροβόλα, άντε και κανένας Sidewinder

Kokoblokos

To neuron είναι πρόγραμμα επίδειξης τεχνολογίας. Φιλτράρετε τις πηγές σας αγαπητέ.

sotbak

ζούμε με το όνειρο η Ελλάδα να συμμετάσχει και στην κατασκευή/υλοποίηση και στην απόκτηση ενός τέτοιου μέσου!!!

Alex

Xτυπάει το ξυπνητήρι! Ωρα για δουλειά!

duck

Δε ξερω για μενα τα kiowa ειναι πιο πολυ για την αναγνωριση που εχουν δημιουργειθει γι αυτα και σε συνεργασια με τα apachi, απο κει και περα θα μπορουσαν να δεσμευτουν 24 για την περιοχη των Κυκλαδων με hellfire Ν ( ναυτικη εκδοση ) ή μια μονιμη μετασταυθευση ανα 4αδα στα νησια, αμα τωρα προσπαθησουν να βγαλουν μυγα απ το ξυγκι δε νομιζω να βγει σε κατι θετικο.

Προβοκάτωρ

Ασφαλώς και είναι μία από τις τρείς βασικές αποστολές του αλλά αυτό θα μπορούσαν να το κάνουν και Predator αν τύχει και “βρέξει”..
υ.γ. Επαναφέρετε τον μετρητή σχολίων ρε παλιοχαρακτήρες που να σας καούν τα φωτοτυπικά.

nicolas

Επέστρεψε!Αλλοι φίλοι μπορεί να θυμούνται καλύτερα αλλα τη μια και μοναδική φορα που predator χρησιμοποιησε stinger σε μαχη το 2003(?) καταρρίφθηκε χωρίς να πετύχει kill. Βεβαια εχει κυλησει πολυ νερο στο αυλάκι απο τοτε

Αλέξανδρος

ακόμα δεν ήρθαν και δεν ξέρουμε καν με τι εξοπλισμό και οπλισμό (γιατί δηλώσεις του τύπου θα έρθουν πλήρη για την Ελλάδα δεν σημαίνουν τίποτε απολύτως αφού το ζητούμενο είναι να έχει και μια “επιτυχία” ο πολιτικός προιστάμενος) και ξαφνικά με όσα διαβάζουμε από τους διάφορους προφήτες είναι ότι θα καταστρέψουν ότι άρμα κυκλοφορεί θα σαρώσουν τις ακτές και θα ρίχνουν και Ε/Π α και θα επιτηρούν και το πεδίο μάχης …. κάτι μου λέει ότι λόγω των KW θα γίνει η θητεία 6 μήνες , δεν θα χρειαζόμαστε άλλους εξοπλισμούς αφού πήραμε το υπερόπλο των ΕΛ , δεν τρέχει… Read more »

Alex

Πενία τέχνας κατεργάζεται! Τι να κάνουμε από ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα η Kiwovisa!

KonTim

Αναρωτιέμαι αν είναι δυνατή η πιστοποίηση βλημάτων AIM-9 Sidewinder ή/και IRIS-T στα ελληνικά AH-64 Apache.To USMC την δεκατία του ’90 είχαν προχωρήσει σε πιστοποίηση AIM-9 στα AH-1W Supercobra,οπότε το όλο εγχείρημα δεν είναι εκτός πραγματικότητας.Επίσης καιρός είναι να μπουν τα T-6A Texan II στο παιχνίδι της αντιμετώπισης των τουρκικών επιθετικών και μεταγωγικών ελικοπτέρων τόσο με τον εξοπλισμό τους με ατρακτίδια πολυβόλων /πυροβόλων όσο και με πιστοποίηση AIM-9 και πιθανώς AIM-92.

Em.Ti

Θεωρητικά, τα AH-64A+/DHA είναι πιστοποιημένα για AIM-9, για IRIS-T δε νομίζω. Όπως επίσης είναι πιστοποιημένα και για AIM-92, αλλά σε ελληνική υπηρεσία ουδέποτε εξοπλίστηκαν με το εν λόγω βλήμα.

Τα T-6A θα μπορούσαν να αναλάβουν ρόλο CAS με ταυτόχρονη απαγόρευση πεδίου μάχης από ε/π, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρχει απόλυτη αεροπορική υπεροχή, πράγμα πολύ δύσκολο στη δική μας περίπτωση.

KonTim

Σε μη ισχυρά εδραιωμένη αεροπορική υπεροχή του αντιπάλου ή αλλιώς όταν η αεροπορική μάχη θα είναι αμφίρροπη,παρέχονται περιθώρια δράσης εξοπλισμένων εκπαιδευτικών αεροσκαφών και επιθετικών/εξοπλισμένων ελικοπτέρων εκμεταλλευόμενα τα ιδιαίτερα πτητικά τους χαρακτηριστικά.Ο δε εξοπλισμός τους με βλήματα αέρος-αέρος παρέχει δυνατότητα αυτοάμυνας εναντίον μαχητικών αεροσκαφών.

Em.Ti

Για τα ε/π συμφωνούμε απόλυτα. Για τα ελαφρά επιθετικά α/φη, όχι.

KonTim

Σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ,ενδεικτικά F-16 της USAF απέναντι σε σλοβενικά PC-9,έχει καταδειχθεί η αδυναμία των πρώτων να εγκλωβίσουν τα δεύτερα όταν αυτά πετάνε αργά και χαμηλά.Αν μάλιστα τα δεύτερα είναι εφοδιασμένα με μείζονα βλήματα αερομαχίας(π.χ AIM-9 ή αντίστοιχα) τότε είναι σχετικά εύκολα να βγάλουν overkill τα πρώτα και να τα θέσουν σε παραμέτρους βολής “Fox-2”.

nicolas

Τωρα τελευαια ηταν μια φωτο με eurofighter σε αναχαιτιση slow mover οπου το μαχητικο ηταν σχεδον καθετο για να ισοφαρισει τη χαμηλη ταχυτητα του ελικοφορου. Και αυτα με συνεργασιμο στοχο. Λογικα χανει παρα πολυ απο την ευκινησια του και ειναι ευαλωτο ειδικα σε πυραυλους οπως ο aim-9

AIRMAN

Πολύ καλη η ιδεα των στινκερ στα κιοβα ως τ129κιλλερς.

Gunner

Αναμένεται να έχουν ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας; Έχουμε κάτι πιο χειροπιαστό;

tsimuha2
AESA

Υποκλείνομαι !!!

tsimuha2

comment image

Γιώργος

Σωστή η πρόταση αλλά ακόμα πιο σωστό θα ήταν να μπουν εκτοξευτές και στα Longbow που μπορούν να ανιχνεύουν και εναέρiους στόχους και μπορούν (υποθέτω) να τους μεταβιβάζουν και στα Kiowa. Στο κάτω -κάτω, συνήθως μαζί θα επιχειρούν…

Lefteris

Α!
Συγχαρητήρια, η ανάλυση που διάβασα είναι προσγειωμένη και ρεαλιστική! Πραγματικά πολύ χάρηκα!
Ξανά συγχαρητήρια.

Μπορείτε να ρωτήσετε το Υπουργείο Αμύνης αν προτίθεται να αγοράσει AIM-114L ;

Alex

Δε ρωτάτε καλύτερα εσείς το μάντη Κάλχα!

ΤΑΣΟΣ ΤΣΙΠΛΑΚΟΣ

Φοβάμαι ότι δεν φτάνουν τα νούμερα για να τα κάμουν όλα καρντιά μου…

giorgos tsagaris

Eδω φτανουν τα F-16 και πουλαμε κιολας…

Em.Ti

Κανονικά, δεν θα έπρεπε να το συζητάμε καν. Στη θέση της χώρας μας, όπου καλούμαστε να πολεμήσουμε έναν υπεράριθμο και (σε ορισμένες περιπτώσεις) τεχνολογικά υπέρτερο αντίπαλο, πρέπει να εκμεταλλευόμαστε το μέγιστο των ικανοτήτων όλων των μέσων μας.

Άρα λοιπόν, εννοείται ότι κάποια KW πρέπει να “φορέσουν” τους AIM-92, όπως επίσης και το σύνολο του στόλου των Apache.

Εντωμεταξύ, έχω την εντύπωση ότι είχα δει σε ταινία η ντοκιμαντέρ να βγαίνει κάνιστρο AIM-92 από Apache, να προσαρμόζεται πάνω στον ατομικό εκτοξευτή και να γίνεται ουσιαστικά FIM-92.

GK_

Εναλλακτικα μπορουν να χρησιμοποιηθουν τα Τ6Α της ΠΑ, με αναλογο οπλισμο, αφηνοντας ελευθερα τα ΟΗ58/ΑΗ64 να συγκεντρωθουν αποκλειστικα σε επιχειρησεις Αερος Εδαφους!

DEAD KENNEDYS

Το kiowa warrior ειναι ενα αναγνωριστικο ελικοπτερο. Ενοπλο μεν…αλλα αναγνωριστικο.
Σε καμια των περιπτωσεων δεν μπορει να γινει συγκριση με ενα atak που ειναι καθαρα επιθετικο ε/π.
Τωρα απο εκει και περα σε θεμα αερομαχιας…ειναι θεμα πιλοτων και απο τις δυο πλευρες.
Σιγουρα ειναι ενα ακομη οπλο στη φαρετρα μας και θα βοηθησει πολυ…δεν χωραει καμια αμφιβολια επ’αυτου…και το’χουμε αναφερει.

Δημήτρης Γ.

Κυκλάδες;; Θα φτάσει κατάφορτο Τουρκικό αποβατικό στις Κυκλάδες; Και θα κάνει και απόβαση;; Αν είναι να συζητάμε για τέτοια σενάρια παιδιά…να τα πουλήσουμε όλα τα τουφέκια που έχουμε, δεν υπάρχει ουσία. Το Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα θέλουν προστασία. Απο εκεί και πέρα, για οποιαδήποτε κίνηση των Τούρκων και επιθετική δραστηριότητα θα πρέπει να κοιμόμαστε όρθιοι για να έχει αυτή την επιτυχία που κάποιοι με τα σχόλια τους έχουν προδικάσει. Αυτά τα F-35 τι θα πρωτοκάνουν; Καταστολή αεράμυνας; Βομβαδισμό στόχων; Κατάρριψη αεροσκαφών; Οι S-400 θα τα κατεβάσουν όλα και μετά θα πουν…’ας ρίξουμε και ένα ελικόπτερο’; Οι μανούλες των Τούρκων… Read more »

npo

Αντι του “αντιελικοπτερική” πιο όμορφα ακούγεται το “ανθελικοπτερική”.
Είναι και τυπικά σωστότερο μια που η έλικα δασύνεται. Θα μου πείτε, που να ξέρετε αν μια λέξη δασύνεται. Ο δικός μου κανόνας είναι πως μου ακούγεται καλύτερα, με το αντί μπροστά ή το ανθί ?
Αλλά γενικά όσες ελληνικής προέλευσης λέξεις στα λατινικά και κατ επέκταση και στ αγγλικά αρχίζουν με h δασύνονται, οπότε είναι εύκολο. ελικόπτερο -> helicopter, αρα ανθελικοπτερικός. Υπό -> hypo (πχ hypothermia) αρα για το υποβρύχιο ανθυποβρυχιακός κι όχι αντυποβρυχιακός.

ICON

Μήπως θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο να πιστοποιηθούν οι LAHAT της ΙΑΙ στα KIOWA; Σύμφωνα μα την ΙΑΙ οι αεροεκτοξευόμενοι LAHAT έχουν εμβέλεια 8-13 km κι εκτός στόχων εδάφους μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν εναντίον πλοίων αλλά και κινούμενων ελικοπτέρων. Το κόστος απόκτησής τους φαίνεται ότι είναι σχετικά χαμηλό. Μήπως το ιδανικό φορτίο για κάθε ελληνικό OH-58D θα ήταν ένας Hellfire και τέσσερις LAHAT (αντί 7 ρουκετών έστω και HYDRA);

Mageiras

Κάθε επιπλέον παράγοντας που απειλεί τον αντίπαλο είναι καλοδεχούμενος…αν έρχεται και με μικρό κόστος τότε είναι ακόμα πιο θελκτικός…ας τους προσθέσουμε ακόμα έναν πονοκέφαλο…

Υ.Γ. Το φόρτωμα με τον stinger στο βίντεο, με τα χέρια, σε ένα ξέφωτο και η βολή μισό μέτρο πάνω απο το έδαφος!! σε κάνει να τρίβεις τα χέρια σου…απο τις πιο πετυχημένες προμήθειες του ΕΣ…

evaggelos

πολεμιστες κιοβα πολεμιστες απατσι αμα παρουμε και πελεκυ τομαχωκ κομπλε ειμαστε 😉

Παῦλος Πιτσελᾶς

comment image

Εφοσον θελουμε να πετουν τα Kiowa ασφαλη, η αποψη μου ειναι στη Ροδο ειτε στην Καρπαθο, να εγκατασταθουν επιπλεον Patriot, με δανεισμο ειτε αγορα. Ετσι θεωρητικα καλυπτουμε Καστελοριζο, και τα νησια του ΝΑ Αιγαιου, μαζι βεβαια και με μικροτερης εμβελειας αντιαεροπορικα συστηματα, προστατευοντας την ΑΟΖ, τα νησια, και τα Kiowa που θα επιτηρουν, ανεξαρτητα αν οι Τουρκοι εγκαταστησουν πλησιον s-400.

Bεβαιως υπαρχουν και πολλα αλλα, που θα πρεπει να ληφθουν υποψιν(αντιβαλιστικη προστασια, τουρκικο ναυτικο κλπ) και αναλογη προβλεψη.

aris32

πατριοτ στην ροδο ;;;; εκτος οτι στρατηγικα ειναι λαθος το να βαλεις ενα τοσο σημαντικο συστημα τοσο κοντα στον εχθρο που μπορει να στο καταστρεψει με απλες ρουκετες πυροβολικου ειναι και εκτος λογικης γιατι τι να προστατεψει το πατριοτ στην ροδο; λοιπον η τουρκια τα σ400 θα τα βαλει στις περιοχες που ειναι στρατηγικης σημασιας για αυτην . δηλαδη καπου που να προστατευει κωνσταντινουπολη και αγκυρα . η ελλαδα χρειαζεται επιπλεον 2-3 συστηματα πατριοτ για την αντικατασταση του σ300 που δεν λειτουργει και την προστασια της ηπειρωτικης ελλαδας απο επιθεσεις μεσω νοτια της πελοπονησου . τα κιοβα ειναι σημαντικα διοτι… Read more »

Παῦλος Πιτσελᾶς

Aνεφερα και την Καρπαθο, αγαπητε, δεν θελω να ορισω το που ακριβως, αλλα την αναγκη να καλυφθει ο χωρος Δωδεκανησων (και δη του Καστελοριζου) πριν τυχων εγκατασταθει κατι απεναντι που θα μας προξενουσε προβλημα. Αντιστοιχα αν θα θεσεις και atacms ως αντιδοτο στην γειτονα, αλλα δεν ειναι δικη μου δουλεια το που ακριβως θα αποφασισει το επιτελειο. Αυτο που προβαλλω ειναι οτι: Οπως ειμαστε με μη αναβαθμισμενα οπλα αυτη τη στιγμη, η αποψη μου, ειναι πως μονο αντιαεροπορικη ομπρελα και υποστηριξη πυροβολικου, μαζι με τη δραση των ελικοπτερων, μπορει να μας δωσει τοπικο πλεονεκτημα αποτροπης(στα Δωδεκανησα), και αυτο θιγω, και… Read more »

Gunner

Έχει ζητηθεί από τις ΗΠΑ να μας δοθούν οι εκτοξευτές των ATAS μαζί με τα ΟΗ-58D;

Gunner

Από την στιγμή που δεν έχουν ζητηθεί, η ΑΣ περιορίζει τα μέσα αυτά σε κλασικές αποστολές.

MPAMPIS

Θεωρώ must το atas…. Μπορούν καποια απο τα πληρώματα να εκπαιδευτούν στο να ενεδρεύουν και να κυνηγούν επιθετικά ελικοπτερα.ετσι θα υπάρξουν πληρώματα ειδικα για αυτήν την δουλειά. Τα KW θα αυξήσουν τις αντιαεροπορικές δυνατότητες των νησιών αλλα και θα μπορούν να δώσουν και αντιαεροπορικές δυνατότητες σε μικρά νησιά και βραχονησίδες στην περίοδο κρίσεων κατι σαν κινητο asrad. Λογω μικρού μεγέθους μπορούν να επιχειρήσουν άνετα απο όλες τις φρεγάτες,αποβατικά και γενικά όπου υπαρχει κατάστρωμα του κρατώντας εχθρικά ελικοπτερα μακριά αλλα και uav. Θα αναγκάζουν τα uav να επιχειρούν πολυ ψηλά στα 8km μειώνοντας την επιχειρησιακή τους δράση. Θα αναγκάζουν όμοιος τα… Read more »

Spirit

Νομίζω υπάρχει μια υπερβολή γύρω από τα Kiowa τις τελευταίες, όμως παρά τους όποιους περιορισμούς επιχειρησιακά σίγουρα η προθήκη Stinger ή αντίστοιχη επιλογή μαζί με ρουκέτες λέιζερ, είναι επιβεβλημένη. Περισσότερες επιλογές στην φαρέτρα, μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τον αντίπαλο. Ρεαλιστικά αν υπάρχει δίκτυο επικοινωνιών και έγκαιρης προειδοποίησης τα ελικόπτερα αν υπηρετούν τουλάχιστον στα μεγάλα νησιά της ΑΣΔΕΝ μπορούν να αναλάβουν ένα σχετικό ρόλο anti-UAV και κατά εχθρικών ελικοπτέρων. Δεν αρκούν βέβαια μόνο αυτά, ούτε ο κύριος ρόλος μπορεί να ειναι τέτοιες αποστολές, αλλά επικουρικά μπορούν να συνδράμουν. Υ.Γ. Βασικό είναι να τα δούμε γρήγορα στα μεγάλα νησιά της ΑΣΔΕΝ από 6-8… Read more »

Gunner

Αν τα ΜΕΑ πετούν σε υψόμετρο και ταχύτητες που μπορούν να επιχειρήσουν τα OH-58D, ΟΚ αν όχι, απαιτούνται άλλα μέσα δλδ μαχητικά ή κάτι σαν το Super Tucano.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Η στάση της Σοβιετικής Ένωσης απέναντι στη τουρκική εισβολή της Κύπρου το 1974

Από την εποχή που η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της από τους Βρετανούς, το 1960, υπήρξε πεδίο δράσης έντονης διπλωματικής δραστηριότητας. Η Κύπρος αποκαλούταν...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Εἷς οἰωνὸς ἄριστος ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης

7
Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται για μια ακόμη φορά μέσα σε διάστημα ενός μηνός σε ύψιστη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν την τουρκική προκλητικότητα.Ήδη από χθες...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 May 2015 #348

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Νοέμβριος #402

Αγορά 3.99

Related News

Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ – Κυρ. Μητσοτάκης: Η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή

ΑΠΕ-ΜΠΕΤηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.Στο πλαίσιο αυτής, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ....

Επικοινωνία Ν. Δένδια με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών για την τουρκική προκλητικότητα στην Α. Μεσόγειο

ΑΠΕ-ΜΠΕΤηλεφωνική συνομιλία με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκε η τουρκική προκλητικότητα σε...

Πως να μην την πατήσετε από τουρκικά fake news, ένα απλό παράδειγμα!

 Διάφοροι λογαριασμοί στο twitter, προφανώς τουρκικοί, έχουν αρχίσει να παίζουν το δικό τους παιχνίδι, απλώνοντας "παραγάδια" για εύπιστους ελληνικούς ... χάνους. Ξέρουν πως είναι...

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για την νέα παράνομη τουρκική Navtex

Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του...

“Ανησυχία” εκφράζει η γερμανική κυβέρνηση για τις κινήσεις της Τουρκίας

ΑΠΕ-ΜΠΕΤην «ανησυχία» της «για την απόφαση της Τουρκίας να διεξαγάγει περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες» εξέφρασε πριν από λίγο η γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «αυτή την...
- Advertisement -