OH-58D Kiowa Warrior σε ρόλους αέρος-αέρος, μια ικανή απάντηση στα τουρκικά Τ129 ATAK;

37
10199
Επιθετική αναγνώριση στο Αφγανιστάν με Kiowa Warrior

 

 

Στο προηγούμενο τεύχος μας αναπτύξαμε επαρκώς τις επιχειρησιακές δυνατότητες που προσφέρει το OH-58D Kiowa Warrior στην Αεροπορία Στρατού. Και μέσα από τις σελίδες του site μας μεταφέραμε την εκτενή ανάλυση του τύπου, ενώ μεταφέραμε και ειδικό σενάριο χρήσης του στο Μέτωπο του Έβρου. Την επόμενη Τετάρτη θα δημοσιεύσουμε και αντίστοιχο σενάριο για τις δυνατότητες χρήσης του στο Αιγαίο, και πως μπορεί να προσφέρει σημαντικά στις αμυντικές δυνατότητες της ΑΣΔΕΝ.

Έχει γίνει αντιληπτό πως τα -σχετικά- πολυάριθμα Kiowa θα καλύψουν τις δραστικές ανάγκες του ΓΕΕΘΑ για μια ικανή δύναμη εφεδρείας, που θα καλύψουν πιθανά κενά στο ελληνικό μέτωπο. Άλλωστε τα επιθετικά ελικόπτερα αυτή ακριβώς την αποστολή είχαν και θα έχουν, την άμεση πλήρωση κενών και ρηγμάτων στην ελληνική άμυνα, μέχρι να καταφτάσουν οι τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες εφεδρείες.

Κάτι που δεν έχει ληφθεί όμως υπόψη είναι η ικανότητα του νέου αποκτήματος της Αεροπορίας Στρατού στον αντι-αεροπορικό αγώνα. Οι ελληνικές αεροκίνητες εφεδρείες, τα AH-64A/D και OH-58D που θα φτάσουν στην κρίσιμη περιοχή, του ρήγματος στην ελληνική άμυνα, θα πρέπει προφανώς να αντιμετωπίσουν την τουρκική αεράμυνα. Τα τουρκικά αντιαεροπορικά συστήματα θα παρέχουν ικανή Α/Α κάλυψη στους τουρκικούς μηχανοκίνητους σχηματισμούς, και θα προσπαθούν να κρατήσουν μακρυά τα ελληνικά F-16 και τα επιθετικά ελικόπτερα της ΑΣ.

Το θέμα είναι πως ο τρόπος δράσης των Apache και των Kiowa σχεδιάστηκαν πριν πολλά χρόνια να κάνουν ακριβώς αυτό. Να αντιμετωπίζουν τις σοβιετικές τεθωρακισμένες μεραρχίες, που θα ριχνόντουσαν σε ρήγματα του Μετώπου της Δυτικής Ευρώπης. Όταν λοιπόν ένα δίδυμο έχει δημιουργηθεί για να αντιμετωπίζει το πλέγμα της κινητής σοβιετικής αεράμυνας, μάλλον έχει πολύ καλές δυνατότητες να αντιμετωπίσει, ή μάλλον να αντέξει την τουρκική κινητή αεράμυνα.

FIM-92 Stinger (Official Marine Corps photo Cpl. Charles Santamaria)

Αυτός είναι ο λόγος που τα τουρκικά επιτελεία θα προσπαθήσουν να βρουν κι άλλες λύσεις για την αντιμετώπιση των ελληνικών ελικοπτέρων. Μια λύση θα ήταν η συνεχής περιπολία τουρκικών F-16 πάνω από την περιοχή των επιχειρήσεων, και η κατάρριψή τους με συνδυασμό ΑΙΜ-9Χ/ΑΙΜ-120. Αυτό όμως σημαίνει πως η τουρκική αεροπορία θα έχει επιτύχει απόλυτη αεροπορική υπεροχή, πράγμα από δύσκολο ως αδύνατο, ή πως τα τουρκικά F-16 θα υποστούν απώλειες από ελληνικούς ΑΙΜ-120 (των ελληνικών F-16 που με την σειρά τους θα κάνουν ακριβώς το ίδιο).

Μια ακόμη καλύτερη λύση για τα τουρκικά επιτελεία θα ήταν η ανάθεση αποστολής εναέριας προστασίας (επιθετικής αναγνώρισης) στα Τ129 ΑΤΑΚ. Τα τελευταία είναι ικανότατα επιθετικά ελικόπτερα, και με συνδυασμό UMTAS, UMTAS-L και ρουκετών CIRIT θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρα για τα ελληνικά ελικόπτερα. Τα τελευταία θα μπορούσαν να αντιδράσουν με Hellfire, αλλά η δυνατότητα Fire And Forget του UMTAS αλλά και η απόλυτη αριθμητική υπεροχή των τουρκικών ελικοπτέρων θα έκαναν την “δουλειά” των ελληνικών μια επικίνδυνη αποστολή.

Μια δυνατότητα που δεν έχουμε τονίσει επαρκώς είναι η δυνατότητά του να φέρει πυραύλους αέρος-αέρος ΑΙΜ-92 Stinger. Ο τελευταίος δεν διαφέρει σημαντικά από τον εδάφους-αέρος FIM-92, αλλά δεν είναι ίδιος. Το θέμα μας είναι πως τα αμερικανικά OH-58D μπορούν να φέρουν Stinger (προφανώς και τα ελληνικά). Κάπου εκεί μπορούν να εμπλακούν εκ νέου τα ελληνικά OH-58D Kiowa Warrior. Αριθμός ελικοπτέρων του τύπου, μπορούν να συνοδεύουν τα ελληνικά ΑΗ-64/ΟΗ-58D και να προσφέρουν αντιελικοπτερική (και αντιαεροπορική) κάλυψη, βάλλοντας θανατηφόρους Stinger εναντίον χαμηλά ιπτάμενων ελικοπτέρων και αεροσκαφών. Ταυτόχρονα μπορούν να κάνουν χρήση του πολυβόλου των ’50. Η χρήση ελικοπτέρων ΟΗ-58D οπλισμένων με αντιαεροπορικά όπλα μπορεί να αλλάξει την εικόνα των επιχειρήσεων.

Παρά το μικρό του μέγεθος, και παρά το γεγονός ότι δεν “γεμίζει το μάτι” όπως τα ΑΗ-64, το ΟΗ-58D είναι ένα ικανότατο εξοπλισμένο ελικόπτερο, με πολλές δυνατότητες.

Άλλωστε τα ελληνικά Kiowa αναμένεται να φέρουν ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας που θα περιλαμβάνει:

  • RWR (Radar Warning Receiver) APR-39(V)1 ή APR-39A(V)1
  • RWR APR-44(V)3 για κάλυψη ραντάρ συνεχούς κύματος
  • Παρεμβολέα IR AN/ALQ-144
  • Δέκτη LDS (Laser Detection Set) AN/AVR-2A
  • Συσκευή προειδοποίησης επερχόμενου βλήματος CMWS AN/AAR-57
Συσκευή εντοπισμού επερχόμενου βλήματος ATIRCM / CMWS AN/AAR-57

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως τα ελληνικά OH-58D δεν θα έρθουν στην Ελλάδα απλά για “μόστρα”. Θα κλείσουν σημαντικά κενά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Εκτός των επιθετικών τους ικανοτήτων, με την δυνατότητα βολής Hellfire και ρουκετών εναντίον στόχων εδάφους διατηρούν και μια σαφή ικανότητα αντιμετώπισης των πολυάριθμων και ικανότατων Τ129 (που σε τακτά χρονικά διαστήματα μπαίνουν σε υπηρεσία).

Ο τίτλος μας στην αρχή όμως δεν είναι παραπλανητικός. Το ερωτηματικό στο τέλος δεν έχει μπει γιατί δεν είμαστε σίγουροι για τις δυνατότητές του, το αντίθετο, οι δυνατότητές του είναι σαφείς και προφανείς. To θέμα είναι αν σκοπεύουμε να αγοράσουμε, με πολύ μικρό κόστος, όπλα για το σωστό εξοπλισμό των ελικοπτέρων. Εκτός λοιπόν των AIM-114L που πρέπει να αγοραστούν (έτσι ώστε να μεταφερθεί απόθεμα AIM-114A Hellfire από τα AH-64DHA στα Kiowa), πρέπει να αγοραστούν εκτοξευτές ΑΙΜ-92 Stinger αλλά και πύραυλοι. H επιχειρησιακή δυνατότητα που θα αποκτήσουν τα ελληνικά Kiowa θα είναι υπερπολλαπλάσια της όποιας μικρής δαπάνης.

 

Notify of
Kosyfi
Guest
Kosyfi
Offline

Εχω την εντύπωση πως ελλειψη κάτι σημαντικότερου στους εξοπλισμούς μας, για την επομενη δεκαετια KIOWA θα ειναι η απάντηση δια πασα νόσο και πασα μαλ@κι@. grin

Σπύρος
Guest
Σπύρος
Offline

Απο το πληκτρολόγιό σας και στου ΥΠΑΜ τ’αυτί. Ή τον browser.

Γιώργος Π.
Guest
Γιώργος Π.
Offline

Μπορούν τα Kiowa Warrior να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον με S400, SM1, Hawk, ESSM, RAM, phalanx, AIM120 κτλ;
Μήπως σε ένα περιβάλλον άρνησης εισόδου στην περιοχή ταιριάζει περισσότερο μία λύση τύπου Dassault nEUROn;
Ασφαλώς αναφέρομαι σε όσους χρήματα!

kkalev
Guest
kkalev
Online

Τα Kiowa επιχειρούν μερικά μέτρα πάνω από το έδαφος με συνέπεια να μην απειλούνται από τα περισσότερα Α/Α συστήματα μέσου/μεγάλου βεληνεκούς.

Από εκεί και πέρα βέβαια είναι σαφές ότι προκειμένου να καταφέρουν να ενισχύσουν ένα απειλούμενο νησί του Αιγαίου θα πρέπει να μην έχει επιτευχθεί πλήρης ναυτικός/αεροπορικός αποκλεισμός από Τουρκικής πλευράς. Η φάση στην οποία θα είναι ευάλωτα είναι κατά τη διάρκεια της πτήσης τους πάνω από τη θάλασσα (οπότε και δεν υπάρχουν εδαφικές εξάρσεις να εκμεταλλευτούν).

Γιώργος Π.
Guest
Γιώργος Π.
Offline

Οι αμερικανοί χρησιμοποίησαν τα Kiowa Warrior στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ όπου είχαν πλήρη αεροπορική υπεροχή, το περιβάλλον του Αιγαίου είναι διαφορετικό, οτιδήποτε μη stealth δεν νομίζω να επιβιώσει. Ως ελληνική κοινωνία δεν ήμαστε προετοιμασμένοι για απώλειες (πχ ελικόπτερο στα Ίμια) αντίθετα η Τουρκική κοινωνία είναι συνηθισμένη εξαιτίας της σύγκρουσης με το PKK, τον πόλεμο στη Συρία κατά καιρούς στο βόρειο Ιράκ. Όσο για τα predator εξασφαλίζουν τις ζωές των «πιλότων» αλλά τίθεται θέμα επιβίωσης των ίδιων των μέσων, εξαιτίας των μη stealth χαρακτηριστικών τους. Πενία τέχνας κατεργάζεται…

kkalev
Guest
kkalev
Online

Τα σενάρια για τα οποία συζητάμε είναι σενάρια πολέμου οπότε δεν τίθεται πιστεύω θέμα απωλειών. Τα ελικόπτερα είναι γενικώς ιδανικό μέσο για ένα Αρχιπέλαγος όπως το Αιγαίο με πολλά νησιά σε μικρές αποστάσεις και πολλές εδαφικές εξάρσεις (και υποδομές έστω στοιχειώδους υποστήριξης ελικοπτέρων). Το (ευρύτερο) πεδίο της μάχης θα είναι φορτωμένο με την ΠΑ, M-2000 σε ρόλο ναυτικής κρούσης, άρνηση περιοχής από τις επάκτιες συστοιχίες, δράση υποβρυχίων και πυραυλάκτων. Η πλήρη (έστω τοπική) αεροναυτική υπεροχή θα είναι δύσκολη και βέβαια δεν μπορούμε να μιλάμε για εύκολη αποστολή ενισχύσεων οποιουδήποτε είδους στην περίπτωση που η Τουρκία επιτύχει αποκλεισμό σε ένα νησί.… Read more »

Γιώργος Π.
Guest
Γιώργος Π.
Offline

Η Τουρκία μπορεί να τοποθετήσει μία συστοιχία S-400 στα παράλια για να αρνηθεί την πρόσβαση στην περιοχή στην ελληνική πολεμική αεροπορία και στη συνέχεια να πραγματοποιήσει ναυτικό αποκλεισμό του νησιού. Χωρίς αεροπορική κάλυψη το ελληνικό πολεμικό ναυτικό δεν θα μπορεί να προσεγγίσει την περιοχή χωρίς να βληθεί από την τουρκική αεροπορία. Η Luftwaffe στον β παγκόσμιο πόλεμο εξαιτίας της έλλειψης της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, βύθισε τον ελληνικό στόλο και ότι διασώθηκε από το στόλο διατάχθηκε να αποπλεύσει για την Αίγυπτο. Σε ένα περιβάλλον με S-400 και F35 τα Kiowa Warrior θα κάνουν φίλε μου τη διαφορά; Αναφέρθηκα στα αντιαεροπορικά συστήματα… Read more »

kkalev
Guest
kkalev
Online

Για ένα ραντάρ Α/Α συστήματος σε χαμηλό υψόμετρο ένα ελικόπτερο που ίπταται μερικά μέτρα από το έδαφος είναι stealth. Καμία Τουρκία δε θα τοποθετήσει S-400 κοντά στα παραλία όπου θα μπορούν να πληγούν από πυροβολικό, Atacms, Exocet, ακόμα και ειδικές δυνάμεις. Ούτε ο ναυτικός αποκλεισμός γίνεται απλά και εύκολα εναντίον μίας ναυτικής δύναμης με επάκτιες συστοιχίες, M-2000 με ΑΜ-39, υποβρύχια και ποικιλία ναυτικών μέσων με δυνατότητα πυραυλικής κρούσης με Exocet, Harpoon. Δε συζητάμε για το αν τα Kiowa είναι η λύση για οποιοδήποτε πρόβλημα αλλά το κατά πόσον μπορούν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον ποικιλίας απειλών και η απάντηση είναι… Read more »

Γιώργος Π.
Guest
Γιώργος Π.
Offline

Η Τουρκία θα μπορούσε να «επικαιροποιήσει» τη συνθήκη της Λωζάνης τοποθετώντας μία συστοιχία S-400 απέναντι από το Καστελλόριζο, για να αρνηθεί την πρόσβαση στην ελληνική πολεμική αεροπορία και στη συνέχεια να πραγματοποιήσει ναυτικό αποκλεισμό του νησιού. Χωρίς αεροπορική κάλυψη το ελληνικό πολεμικό ναυτικό δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει την περιοχή χωρίς να βληθεί από την τουρκική αεροπορία. Οι κάτοικοι θα απελαύνονταν από τον Έβρο την επόμενη μέρα. Σε όσους πιστεύουν πως αυτά δεν γίνονται στο 21 αιώνα ας θυμηθούνε, τα στρατεύματα κατοχής που παραμένουν στην Κύπρο, την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και κατά καιρούς στο Ιράκ. Το νομικό πρόσχημα… Read more »

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris
Offline

Τi Pearl Harbor βιωσαν οι απεναντι εδω και τοσα χρονια που απολαμβαναμε την αποκλειστικοτητα των SCALP.(Που καλλιστα καταργουν τους S-400 απεναντι απο το Καστελοριζο στο παραπανω σεναριο και σπανε τον ”αποκλεισμο”) ?
Απλα ισοφαριζουν τη δυνατοτητα οι SOM.Δεν ηρθε η καταστροφη (ακομη).

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris
Offline

MAKAΡΙ να στησουνε τους S-400 στα παραλια…Μεχρι και με Μ-109
θα βγουνε off….

Τ.Δ
Guest
Τ.Δ
Offline

Σε μια ενδεχομενη συγκρουση Ελλαδας Τουρκίας οι νεκροί υπολογίζονται σε 5-7000 την πρωτη μέρα κ,+ αρκετους αμαχους (ειδικα στα νησια θα έχουμε ανθρωποθυσια αμαχων ) ,..

sotbak
Guest
sotbak
Offline

δυστυχώς

ανώνυμος
Guest
ανώνυμος
Offline

σαχλαμάρες

Mich
Guest
Mich
Offline

@ Γιώργος Π.
Για τα KW η μεγαλύτερη απειλή δεν θα είναι τα συστήματα που γράφεις, αλλά οι Stinger και τα Α/Α πυροβόλα, άντε και κανένας Sidewinder

Kokoblokos
Guest
Kokoblokos
Offline

To neuron είναι πρόγραμμα επίδειξης τεχνολογίας. Φιλτράρετε τις πηγές σας αγαπητέ.

sotbak
Guest
sotbak
Offline

ζούμε με το όνειρο η Ελλάδα να συμμετάσχει και στην κατασκευή/υλοποίηση και στην απόκτηση ενός τέτοιου μέσου!!!

duck
Guest
duck
Offline

Δε ξερω για μενα τα kiowa ειναι πιο πολυ για την αναγνωριση που εχουν δημιουργειθει γι αυτα και σε συνεργασια με τα apachi, απο κει και περα θα μπορουσαν να δεσμευτουν 24 για την περιοχη των Κυκλαδων με hellfire Ν ( ναυτικη εκδοση ) ή μια μονιμη μετασταυθευση ανα 4αδα στα νησια, αμα τωρα προσπαθησουν να βγαλουν μυγα απ το ξυγκι δε νομιζω να βγει σε κατι θετικο.

Προβοκάτωρ
Guest
Προβοκάτωρ
Offline

Ασφαλώς και είναι μία από τις τρείς βασικές αποστολές του αλλά αυτό θα μπορούσαν να το κάνουν και Predator αν τύχει και “βρέξει”..
υ.γ. Επαναφέρετε τον μετρητή σχολίων ρε παλιοχαρακτήρες που να σας καούν τα φωτοτυπικά.

Αλέξανδρος
Guest
Αλέξανδρος
Offline

ακόμα δεν ήρθαν και δεν ξέρουμε καν με τι εξοπλισμό και οπλισμό (γιατί δηλώσεις του τύπου θα έρθουν πλήρη για την Ελλάδα δεν σημαίνουν τίποτε απολύτως αφού το ζητούμενο είναι να έχει και μια “επιτυχία” ο πολιτικός προιστάμενος) και ξαφνικά με όσα διαβάζουμε από τους διάφορους προφήτες είναι ότι θα καταστρέψουν ότι άρμα κυκλοφορεί θα σαρώσουν τις ακτές και θα ρίχνουν και Ε/Π α και θα επιτηρούν και το πεδίο μάχης …. κάτι μου λέει ότι λόγω των KW θα γίνει η θητεία 6 μήνες , δεν θα χρειαζόμαστε άλλους εξοπλισμούς αφού πήραμε το υπερόπλο των ΕΛ , δεν τρέχει… Read more »

KonTim
Guest
KonTim
Offline

Αναρωτιέμαι αν είναι δυνατή η πιστοποίηση βλημάτων AIM-9 Sidewinder ή/και IRIS-T στα ελληνικά AH-64 Apache.To USMC την δεκατία του ’90 είχαν προχωρήσει σε πιστοποίηση AIM-9 στα AH-1W Supercobra,οπότε το όλο εγχείρημα δεν είναι εκτός πραγματικότητας.Επίσης καιρός είναι να μπουν τα T-6A Texan II στο παιχνίδι της αντιμετώπισης των τουρκικών επιθετικών και μεταγωγικών ελικοπτέρων τόσο με τον εξοπλισμό τους με ατρακτίδια πολυβόλων /πυροβόλων όσο και με πιστοποίηση AIM-9 και πιθανώς AIM-92.

Em.Ti
Guest
Em.Ti
Offline

Θεωρητικά, τα AH-64A+/DHA είναι πιστοποιημένα για AIM-9, για IRIS-T δε νομίζω. Όπως επίσης είναι πιστοποιημένα και για AIM-92, αλλά σε ελληνική υπηρεσία ουδέποτε εξοπλίστηκαν με το εν λόγω βλήμα.

Τα T-6A θα μπορούσαν να αναλάβουν ρόλο CAS με ταυτόχρονη απαγόρευση πεδίου μάχης από ε/π, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρχει απόλυτη αεροπορική υπεροχή, πράγμα πολύ δύσκολο στη δική μας περίπτωση.

KonTim
Guest
KonTim
Offline

Σε μη ισχυρά εδραιωμένη αεροπορική υπεροχή του αντιπάλου ή αλλιώς όταν η αεροπορική μάχη θα είναι αμφίρροπη,παρέχονται περιθώρια δράσης εξοπλισμένων εκπαιδευτικών αεροσκαφών και επιθετικών/εξοπλισμένων ελικοπτέρων εκμεταλλευόμενα τα ιδιαίτερα πτητικά τους χαρακτηριστικά.Ο δε εξοπλισμός τους με βλήματα αέρος-αέρος παρέχει δυνατότητα αυτοάμυνας εναντίον μαχητικών αεροσκαφών.

Em.Ti
Guest
Em.Ti
Offline

Για τα ε/π συμφωνούμε απόλυτα. Για τα ελαφρά επιθετικά α/φη, όχι.

KonTim
Guest
KonTim
Offline

Σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ,ενδεικτικά F-16 της USAF απέναντι σε σλοβενικά PC-9,έχει καταδειχθεί η αδυναμία των πρώτων να εγκλωβίσουν τα δεύτερα όταν αυτά πετάνε αργά και χαμηλά.Αν μάλιστα τα δεύτερα είναι εφοδιασμένα με μείζονα βλήματα αερομαχίας(π.χ AIM-9 ή αντίστοιχα) τότε είναι σχετικά εύκολα να βγάλουν overkill τα πρώτα και να τα θέσουν σε παραμέτρους βολής “Fox-2”.

AIRMAN
Guest
AIRMAN
Offline

Πολύ καλη η ιδεα των στινκερ στα κιοβα ως τ129κιλλερς.

Gunner
Guest
Gunner
Offline

Αναμένεται να έχουν ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας; Έχουμε κάτι πιο χειροπιαστό;

tsimuha2
Guest
tsimuha2
Offline
tsimuha2
Guest
tsimuha2
Offline

comment image

Γιώργος
Guest
Γιώργος
Offline

Σωστή η πρόταση αλλά ακόμα πιο σωστό θα ήταν να μπουν εκτοξευτές και στα Longbow που μπορούν να ανιχνεύουν και εναέρiους στόχους και μπορούν (υποθέτω) να τους μεταβιβάζουν και στα Kiowa. Στο κάτω -κάτω, συνήθως μαζί θα επιχειρούν…

Lefteris
Guest
Lefteris
Offline

Α!
Συγχαρητήρια, η ανάλυση που διάβασα είναι προσγειωμένη και ρεαλιστική! Πραγματικά πολύ χάρηκα!
Ξανά συγχαρητήρια.

Μπορείτε να ρωτήσετε το Υπουργείο Αμύνης αν προτίθεται να αγοράσει AIM-114L ;

ΤΑΣΟΣ ΤΣΙΠΛΑΚΟΣ
Guest
ΤΑΣΟΣ ΤΣΙΠΛΑΚΟΣ
Offline

Φοβάμαι ότι δεν φτάνουν τα νούμερα για να τα κάμουν όλα καρντιά μου…

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris
Offline

Eδω φτανουν τα F-16 και πουλαμε κιολας…

Em.Ti
Guest
Em.Ti
Offline

Κανονικά, δεν θα έπρεπε να το συζητάμε καν. Στη θέση της χώρας μας, όπου καλούμαστε να πολεμήσουμε έναν υπεράριθμο και (σε ορισμένες περιπτώσεις) τεχνολογικά υπέρτερο αντίπαλο, πρέπει να εκμεταλλευόμαστε το μέγιστο των ικανοτήτων όλων των μέσων μας.

Άρα λοιπόν, εννοείται ότι κάποια KW πρέπει να “φορέσουν” τους AIM-92, όπως επίσης και το σύνολο του στόλου των Apache.

Εντωμεταξύ, έχω την εντύπωση ότι είχα δει σε ταινία η ντοκιμαντέρ να βγαίνει κάνιστρο AIM-92 από Apache, να προσαρμόζεται πάνω στον ατομικό εκτοξευτή και να γίνεται ουσιαστικά FIM-92.

GK
Guest
GK
Offline

Εναλλακτικα μπορουν να χρησιμοποιηθουν τα Τ6Α της ΠΑ, με αναλογο οπλισμο, αφηνοντας ελευθερα τα ΟΗ58/ΑΗ64 να συγκεντρωθουν αποκλειστικα σε επιχειρησεις Αερος Εδαφους!

DEAD KENNEDYS
Guest
DEAD KENNEDYS
Offline

Το kiowa warrior ειναι ενα αναγνωριστικο ελικοπτερο. Ενοπλο μεν…αλλα αναγνωριστικο.
Σε καμια των περιπτωσεων δεν μπορει να γινει συγκριση με ενα atak που ειναι καθαρα επιθετικο ε/π.
Τωρα απο εκει και περα σε θεμα αερομαχιας…ειναι θεμα πιλοτων και απο τις δυο πλευρες.
Σιγουρα ειναι ενα ακομη οπλο στη φαρετρα μας και θα βοηθησει πολυ…δεν χωραει καμια αμφιβολια επ’αυτου…και το’χουμε αναφερει.

Δημήτρης Γ.
Guest
Δημήτρης Γ.
Offline

Κυκλάδες;; Θα φτάσει κατάφορτο Τουρκικό αποβατικό στις Κυκλάδες; Και θα κάνει και απόβαση;; Αν είναι να συζητάμε για τέτοια σενάρια παιδιά…να τα πουλήσουμε όλα τα τουφέκια που έχουμε, δεν υπάρχει ουσία. Το Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα θέλουν προστασία. Απο εκεί και πέρα, για οποιαδήποτε κίνηση των Τούρκων και επιθετική δραστηριότητα θα πρέπει να κοιμόμαστε όρθιοι για να έχει αυτή την επιτυχία που κάποιοι με τα σχόλια τους έχουν προδικάσει. Αυτά τα F-35 τι θα πρωτοκάνουν; Καταστολή αεράμυνας; Βομβαδισμό στόχων; Κατάρριψη αεροσκαφών; Οι S-400 θα τα κατεβάσουν όλα και μετά θα πουν…’ας ρίξουμε και ένα ελικόπτερο’; Οι μανούλες των Τούρκων… Read more »