30.6 C
Athens
Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΟικονόμου: Η Ελλάδα δεν προκαλεί, αλλά και δεν κάνει βήμα πίσω στα...

Οικονόμου: Η Ελλάδα δεν προκαλεί, αλλά και δεν κάνει βήμα πίσω στα κυριαρχικά της δικαιώματα

- Advertisement -

«Αυτήν την τακτική της Τουρκίας, η ελληνική εξωτερική πολιτική με ψυχραιμία, με νηφαλιότητα, αλλά και με πολύ καθαρά και στέρεα επιχειρήματα την αποδομεί σε όλα τα φόρα, στους συμμάχους μας, στους εταίρους μας, στη διεθνή κοινότητα, με χάρτες οι οποίοι αποδεικνύουν το έωλο, το ανιστόρητο, το προκλητικό, το παράνομο των τουρκικών ισχυρισμών», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο «OPEN», μιλώντας για την τουρκική προκλητικότητα.

Επεσήμανε ότι ούτε αυτά που λέει τώρα ο κ. Μπαχτσελί, ούτε αυτή η συντονισμένη από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας προκλητική ρητορική με ανιστόρητους ισχυρισμούς και έωλα επιχειρήματα, μπορούν να σταθούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις Διεθνείς Συνθήκες. Αυτό είναι σαφές. Είναι ένα μήνυμα που η χώρα μας εκπέμπει σε κάθε κατεύθυνση.

«Διαπιστώνουμε ότι η απήχησή μας έχει διευρυνθεί, διαπιστώνουμε την ομόθυμη καταδίκη και αποδοκιμασία της Διεθνούς Κοινότητας προς τις προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας και, κυρίως, προς την απόπειρα κατασκευής μιας πραγματικότητας που να ταιριάζει με τα πράγματα που έχουν στο μυαλό τους. Το Διεθνές Δίκαιο, οι Διεθνείς Συνθήκες προσφέρουν ένα πάρα πολύ καθαρό πλαίσιο, μια πάρα πολύ καθαρή εικόνα του τι ισχύει. Απέναντι σε αυτό, δεν μπορεί να σταθεί οποιαδήποτε στρέβλωση ή οποιαδήποτε κατασκευή προσπαθεί να φτιάξει κανείς για να εξυπηρετήσει αυτά που έχει στο κεφάλι του», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Επανέλαβε επίσης πως «Απέναντι σε κάθε πρόκληση θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Αυτό είναι σαφές. Το έχει πει ο πρωθυπουργός σε όλους τους τόνους. Η χώρα με αυτοπεποίθηση αντιμετωπίζει την προκλητικότητα αυτή, χωρίς να μας πιάνει κανένας πανικός, χωρίς να έχουμε φόβους ή να παρασυρόμαστε σε λεκτική αντιπαράθεση, σε διαξιφισμούς με την Τουρκία. Έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε τους συμμάχους στο πλευρό μας και έχουμε μία αποτρεπτική ικανότητα, που γνωρίζει ο καθένας ότι είναι ικανή να υπερασπιστεί την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, σε οποιαδήποτε πρόκληση και απέναντι στην οποιαδήποτε απόπειρα ερμηνείας ή διαστρέβλωσης ή κατασκευής επιχειρήσει η απέναντι πλευρά».

Στο σημείο αυτό τόνισε πως «η χώρα είναι πυλώνας σταθερότητας. Θέλει το Αιγαίο και η Νοτιοανατολική Μεσόγειος να είναι περιοχή σταθερότητας. Κι αυτό ισχύει πολύ περισσότερο στην περίοδο που ζούμε τώρα, με τα γεωπολιτικά δεδομένα που έχουν αλλάξει, εξαιτίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι θέσεις μας είναι πάρα πολύ καθαρές, πάρα πολύ συγκεκριμένες. Το επίπεδο στο οποίο έχει έρθει η Ελλάδα, η εξωτερική της πολιτική, η αποτρεπτική της δυνατότητα, η γεωπολιτική και γεωστρατηγική της αναβάθμιση τα τελευταία χρόνια, όπως παρατηρούν όλοι, μας επιτρέπει να έχουμε στάση αυτοπεποίθησης και ψυχραιμίας απέναντι στις όποιες προκλήσεις της απέναντι πλευράς.

Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα για την οποία δεν γίνεται συζήτηση σε ό,τι αφορά στην ενταξιακή της προοπτική. Κουβεντιάζουμε για την ενταξιακή προοπτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση των Δυτικών Βαλκανίων, της Μολδαβίας. Κουβεντιάζουμε για ένα ειδικό καθεστώς για την Ουκρανία. Δεν γίνεται όμως κουβέντα συζήτησης για την Τουρκία, εξαιτίας ακριβώς αυτής της προκλητικότητας και της παράνομης συμπεριφοράς. Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση με εξοπλισμούς, ακούμε μια συζήτηση γενικόλογη, η οποία, όμως, δεν φαίνεται πουθενά να αποκτά σάρκα και οστά. Ακούμε γενικώς την Τουρκία να εξαπολύει κατηγορίες και να προσπαθεί να κατασκευάσει και να προσαρμόσει τις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο στα μέτρα της και τι βλέπουμε; Καθαρές αποδοκιμασίες από όλες τις πλευρές. Όλα αυτά συνιστούν μία απάντηση, η οποία αποδοκιμάζει την τακτική αυτή της Τουρκίας και επιβραβεύει έμπρακτα τη νηφάλια, ψύχραιμη, αποτελεσματική εσωτερική πολιτική. Επιβραβεύει και την τακτική και την απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει το προηγούμενο διάστημα την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Εδώ είμαστε, χωρίς να εφησυχάζουμε, ψύχραιμα και νηφάλια να αντιμετωπίσουμε ό,τι προκύψει με τον τρόπο που κάθε φορά θα απαιτηθεί».

Όπως και ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «το γεγονός ότι συνομιλούν με την Τουρκία οι Ευρωπαίοι εταίροι, όπως και πρέπει να συνομιλούν, είναι και δική μας επιδίωξη. Με το παράλογο δεν μπορούμε να συνομιλούμε. Αλίμονο αν δεν έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Ο πρωθυπουργός το έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί σε τίποτα τις πολύ καθαρές θέσεις που έχουμε πάρει απέναντι στις οποιεσδήποτε αναθεωρητικές στάσεις ή απειλητικές και επιθετικές διαθέσεις εκδηλώνει κατά καιρούς η τουρκική πλευρά απέναντι στη χώρα μας. Αυτό νομίζω ότι είναι απολύτως καθαρό. Το έχει εισπράξει και η τουρκική πλευρά. Μέρος αυτής της τακτικής αντανακλά και τον εκνευρισμό της εξαιτίας της περιθωριοποίησης και της καταδίκης στη διεθνή κοινότητα. Με αυτό τον τρόπο συνεχίζουμε να πολιτευόμαστε, περιφρουρώντας και υπερασπιζόμενοι πάντοτε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία και αναδεικνύοντας και τη διεθνή νομιμότητα. Η χώρα είναι παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει δυναμώσει πολύ τα τελευταία χρόνια. Είναι μια χώρα που δεν προκαλεί, αλλά και δεν κάνει βήμα πίσω σε ό,τι αφορά στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αυτό είναι γνωστό και στους συμμάχους και τους εταίρους μας. Είναι γνωστό και στους απέναντι».

Βεβαίως ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, όταν βλέπουμε αυτήν την εντεινόμενη προκλητικότητα. Δεν είναι πρώτη φορά που έχουμε προκλήσεις από την Τουρκία. Η αλήθεια είναι ότι η ένταση έχει ανέβει. Η χώρα δεν θα παρασυρθεί σε αυτό το πεδίο αντιπαράθεσης που θέλουν οι Τούρκοι. Ψύχραιμοι, νηφάλια, έτοιμοι για όλα, είμαστε εδώ να διασφαλίσουμε και την ειρηνική σταθερότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και προφανώς και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η χώρα είναι έτοιμη, γιατί έχει ακολουθήσει μια συγκροτημένη πολιτική, όλα τα προηγούμενα χρόνια και στο διπλωματικό πεδίο και με τις συμφωνίες αμοιβαίας υποστήριξης, που έχει υπογράψει με μεγάλες δυνάμεις και με την ενίσχυση της αποτρεπτικής της δυνατότητας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είμαστε στο παρά ένα, ενός πολύ θερμού επεισοδίου.

Η χώρα οφείλει να λαμβάνει υπόψη της όλα όσα γίνονται και να παρακολουθεί με εγρήγορση και τα αντανακλαστικά της ενεργοποιημένα τις προκλήσεις και την κινητικότητα της απέναντι πλευράς. Από την άλλη πλευρά, δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε σε πανικό. Είμαστε ανυποχώρητοι σε ό,τι αφορά στην εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η χώρα δεν ετεροπροσδιορίζεται ανάλογα με την ένταση της τουρκικής προκλητικότητας. Ξέρουμε ότι έχουμε απέναντί μας ένα γείτονα, ο οποίος δεν φαίνεται να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, κατά καιρούς. Το τελευταίο διάστημα πολύ περισσότερο έχει επιδείξει αναθεωρητικές τάσεις. Δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε αυτό».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Fincantieri μας προσφέρει άμεσα μέχρι και 2 έτοιμες κορβέτες Doha Class του Κατάρ!

 Δημοσιογραφικές μας πληροφορίες αναφέρουν πως οι Ιταλοί κάνουν μια άνευ προηγουμένου κίνηση προκειμένου να εξασφαλίσουν το ελληνικό συμβόλαιο. Καθώς δεν υπάρχει κάποιο πλοίο διαθέσιμο...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ThinkOutOfTheBox: Οι νέες φρεγάτες του ΠΝ πρέπει να έχουν δυνατότητα ανακατάληψης...

71
Το θέμα της αγοράς νέων κορβετών/φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό θα έπρεπε να είναι το βασικό θέμα της αμυντικής επικαιρότητας. Δυστυχώς όμως, η πολύνεκρη...
- Advertisement -
Card image

June #025 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Ιουνίου 1859: Μάχη του Solferino, το ιταλικό...

0
Σε μια από τις μεγαλύτερες -μετά τους Ναπολεόντιους πολέμους- σε αριθμό στρατιωτών μάχη (συνολικά 300.000 άνδρες και από τις δύο πλευρές) ο ενωμένος στρατός...
- Advertisement -
Card image

Μάιος #024 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

Απρίλιος #023 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49

Related News

Ο αρχηγός των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών καταδικάζει την Τουρκία και δηλώνει “στο πλευρό της Ελλάδας”

Τη στήριξή του στην Ελλάδα απέναντι στην τουρκική κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς.«Πρέπει να είναι σαφές ότι...

H Τουρκία επικρίνει τις αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο

Η Τουρκία επέκρινε τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.Οι αποφάσεις αυτές, που ελήφθησαν...

NASA: Δεν θα γίνει φέτος η αποστολή προς τον αστεροειδή Psyche, λόγω προβλημάτων λογισμικού

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι η προγραμματισμένη για φέτος το φθινόπωρο εκτόξευση της αποστολής της στον πλούσιο σε μέταλλα μεγάλο αστεροειδή Psyche...