Υπογράφηκαν τα συμβόλαια για εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη»

10
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Με στόχο της έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» το 2025 και με εκτιμώμενα έσοδα για τη Δημοκρατία τα 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια για περίοδο 18 ετών, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης υπέγραψε την Πέμπτη, με τις εμπλεκόμενες εταιρείες, την Άδεια Εκμετάλλευσης του κοιτάσματος και το Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής του Ερευνητικού Τεμαχίου 12 της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Η Άδεια Εκμετάλλευσης του «Αφροδίτη» για περίοδο 25 χρόνων, η πρώτη του είδους που παραχωρείται σε αδειούχους της ΑΟΖ της της Κυπριακής Δημοκρατίας, βασίζεται στο τελικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος που συμφωνήθηκε μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και της συμβασιούχου κοινοπραξίας των Noble Energy, Shell και Delek και το οποίο ενέκρινε, ο Υπουργός Ενέργειας.

Βάσει του Σχεδίου, θα γίνεται μεταφορά του φυσικού αερίου του κοιτάσματος «Αφροδίτη» με απευθείας υποθαλάσσιο αγωγό στο τερματικό υγροποίησης Ίντκου, της Αιγύπτου, από όπου και θα εξάγεται ως LNG στην Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου ο κ. Λακκοτρύπης τις χαρακτήρισε την υπογραφή των συμφωνιών ως ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη που επιτρέπει στη Δημοκρατία για πρώτη φορά να μετατραπεί σε παραγωγό φυσικού αερίου, σημειώνοντας ωστόσο ότι πολλά απομένουν ακόμα να γίνουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Scalp_eg
Member
Scalp_eg

Με 9,3 δις έσοδα (απο ένα μόνο κοίτασμα, οπότε θα έχετε και άλλα λαμβάνειν) δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην πάρετε αδερφοί κύπριοι τουλάχιστον 3 Gowind 2500 (συνολικά 900 εκατομμύρια, σύμφωνα με το ρουμανικό συμβόλαιο). Και τα Typhoon της γερμανίας μπορείτε να πάρετε (με σχεδόν αποκλειστικά δικά σας έξοδα (1+ δις) να τα βάλουμε στη κρήτη να έρχονται στο πι και φι στη κύπρο.

Scalp_eg
Member
Scalp_eg

Μη σας πώ και 2 Belharra (το λιγότερο) μόλις αρχίσετε να παίρνετε λεφτά από “καλυψώ” και “γλάυκο” Αν πάρετε 25-30 δις, ε δώστε και 5 δις για εξοπλισμούς.

Agamemnon
Member
Noble Member
Agamemnon

Ιδανικα και σε καποιο σοβαρο κρατος θα ηταν ευκαιρεια για συνολικη παραγγελια πλοιων και τοπικη ναυπηγηση τους πχ 4+3 Μπελαρες και 3+3 Γκογουιντ με ολα τα προφανα ωφελη σε οικονομια-τεχνογνωσια-ομοιοτυπια.

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Θα προτιμούσα τρεις Sa’ar 6, για αρχή… αλλά κατά βάση συμφωνούμε.

Nestoras
Member
Famed Member
Nestoras

Χώρα που δεν μπορεί να προστατέψει το λιμάνι της από αεροπορική επέμβαση δεν μπορεί να σκεφτεί σοβαρά την αγορά κύριων μονάδων επιφανείας. Η Κρήτη που αναφέρετε απέχει πολύ και η διαδρομή μπορεί εύκολα να αποκοπεί από την Τουρκική αεροπορία και Ναυτικό (τουλάχιστον για την πρόσβαση πλοίου), για να αποτελέσει ασφαλές λιμάνι Κυπριακού στόλου. Για αυτό το λόγο προφανώς η Κύπρος δεν έχει ως τώρα προχωρήσει σε τέτοια αγορά ως σήμερα. Η μόνη λύση που μπορώ εγώ ως απλός παρατηρητής να διακρίνω, είναι η συστέγαση στη βάση που σχεδιάζουν οι Γάλλοι στη Λεμεσσό, αν προχωρήσει και αν έχει ενισχυμένη Γαλλική παρουσία… Read more »

Agamemnon
Member
Noble Member
Agamemnon

Καινουργια πλοια ΧΘΕΣ!
Τοσο για επιτηρηση της ΑΟΖ και των κοιτασμων οσο και για προστασιας τους.

kkalev
Member
Trusted Member
kkalev

Διαφωνώ με τη λογική της απόκτησης μεγάλων μονάδων από το Κυπριακό Ναυτικό. Αυτές θα δράσουν αναγκαστικά σε ανοικτή θάλασσα και πιθανότατα με τοπική αεροπορική κυριαρχία από την Τουρκική Αεροπορία. Σε αυτά τα πλαίσια η επιβίωση τους θα είναι πολύ δύσκολη εκτός και αν αποκτηθούν σε μεγάλους αριθμούς που είναι κάτι δύσκολο και αντιοικονομικό για τις δυνατότητες της Κύπρου. Η Κύπρος δε χρειάζεται μεγάλες μονάδες για να προστατέψει τα συμφέροντα της στην ειρήνη ενώ στον πόλεμο αυτό που θα παίξει βαρύνοντα ρόλο θα είναι η εμπλοκή της ΠΑ και ΠΝ καθώς και το άνοιγμα μετώπου στο Αιγαίο από την Ελλάδα. Για… Read more »

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Η Νορβηγία όταν ανακάλυψε ότι υπάρχουν κοιτάσματα έγινε πρώτα στρατιωτικά αστακός (για το μέγεθος και τον πληθυσμό της) για να μπορεί να τα προστατέψει από τις επιβουλές άλλων. Από τις διάφορες επιλογές, νομίζω ότι συμφωνώ με τον συναναγνώστη ανωτέρω που ανέφερε τις Saar 6, για πολλούς λόγους: 1) Γιατί είναι πολύ πιο ετοιμοπόλεμα από όλα τα άλλα στις ίδες κλάσεις (και σε μεγαλύτερες) 2) Γιατί τα κοιτάσματα δεν είναι και πάρα πολύ μακριά και σε τίποτα υπερδύσκολες θάλασσες, άρα δεν θα είχαν θέματα πλευστότητας κτλ, θα ήταν σε ίδιες σχεδόν θάλασσαες που θα ήταν και οι Saar του Ισραήλ 3)… Read more »

Παρτακιας
Guest
Παρτακιας

Καλύτερα ένα μέρος από αυτά τα χρήματα που ορθά όλοι μας (εδώ μέσα τουλάχιστον) θα συμφωνήσουμε πως πρέπει να πάνε σε εξοπλιστικά προγράμματα, να δωθούν για την αγορά τέτοιων συστημάτων (κυρίως από την ΠΑ) που θα κάνουν την διαφορά.
Meteor, Legion pod, AIM-120D, Mica NG, κάποιο ιπτάμενο τάνκερ ενδεχομένως και γιατί όχι UCAV. Μια πολύ καλή ευκαιρία επίδειξης εριστικότητας έναντι της Τουρκίας θα ήταν η (όψιμη) συμμετοχή στο Neuron.
Ο Νέστορας έχει δίκιο για τον συνδυασμό προστασία ναυστάθμου/μεγάλες μονάδες επιφανείας.
Όσο για εμάς που ακόμη δεν βγάζουμε τα δικά μας? Βινιέτα παιδιά, βινιέτα.

Μιχάλης
Guest
Μιχάλης

Η Κυπριακή Δημοκρατία (ένα εκατομμύριο κράτος) έχει κάνει ανακήρυξη της ΑΟΖ της υπογράφει συμβόλαια εκμετάλλευσης και εμείς που υποτίθεται έχουμε και ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και μεγαλύτερο πληθυσμό παρόλα αυτά το εδώ δειλό πολιτικό προσωπικό διαχρονικά δεν τόλμησε να την ανακήρυξη και εκμετάλλευση της δικής μας ΑΟΖ.
Μπράβο στην Κύπρο ντροπή στην Ελλάδα των νεογενίτσαρων πολιτικών.