- Advertisement -

Ολοκληρώθηκε η συνεκπαίδευση με τα ισραηλινά F-16I Sufa στην 110ΠΜ – Σκοπός, σενάρια, μέσα

- Advertisement -

Η αυξηση της μαχητικής ικανότητας και η βελτιστοποίηση του επιπέδου συνεργασίας του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) με αντίστοιχες Δυνάμεις της Ισραηλινής Αεροπορίας (IAF) ήταν ο σκοπός της συνεκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε με επίκεντρο την 110ΠΜ στη Λάρισα.
Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε το ΓΕΑ από την Κυριακή 21 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε, στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, διμερής συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ στο πλαίσιο του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας των δύο (2) χωρών.

Σκοπός – σενάρια -μέσα
Σκοπός της άσκησης ήταν η αύξηση της μαχητικής ικανότητας κατά τη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων τόσο σε αποστολές Αέρος – Αέρος όσο και σε αποστολές Αέρος – Εδάφους σε μικτούς σχηματισμούς, οι οποίες διεξήχθησαν σε περιοχές του ελληνικού FIR.
Η ισραηλινή Αεροπορία συμμετείχε με έντεκα (11) αεροσκάφη F-16I, ένα (1) αεροσκάφος ιπτάμενο ραντάρ G550H και ανάλογο προσωπικό.
Η 337Μ «ΦΑΝΤΑΣΜΑ» η οποία πετάει με μαχητικά F-16C/D Block 52+ και φέτος συμπλήρωσε 70 χρόνια από την ίδρυση της, ανέλαβε το ρόλο του οικοδεσπότη στα ισραηλινά F-16I Sufa που προέρχονταν από διάφορες Μοίρες της IAF και μεταστάθμευσαν για περίοδο 2 εβδομάδων στην 110ΠΜ στη Λάρισα.
Όμως η συνεργασία των ισραηλινών F-16I δεν περιορίστηκε μόνο με τους χειριστές και τα μαχητικά F-16C/D Block 52+ της 337Μ αλλά επεκτάθηκε με εκτέλεση σύνθετων σεναρίων αποστολών αέρος αέρος και κρούσης, στα οποία συμμετείχαν μαχητικά από την γειτονική 111ΠΜ δηλαδή F-16C/D Block 30 της 330Μ «ΚΕΡΑΥΝΟΣ» και F-16C/D Block 50 της 341 Μοίρας «ΒΕΛΟΣ» και 347 Μοίρας «ΠΕΡΣΕΑΣ».

Οι έξοδοι αρχικά αφορούσαν πτήσεις εξοικείωσης των ισραηλινών χειριστών με την ευρύτερη περιοχή ενώ σταδιακά επεκτάθηκαν σε διάφορες περιοχές ασκήσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν οι φωτογραφίες που αποδέσμευσε το ΓΕΑ και παρουσιάζουν μικτό σχηματισμό από F-16I της IAF μαζί με F-16 Block 52+ της ΠΑ να συνοδεύουν το ισραηλινό ιπτάμενο ραντάρ G550Η CAEW “Eitam”.. Ο συγκεκριμένος τύπος είναι μια μετατροπή του επιχειρηματικού Gulfstream G550 στο οποίο έχει ενσωματωθεί το σύστημα αισθητήρων EL/W-2085 της IAI το οποίο με τη σειρά του αποτελεί εξελικτικό βήμα από το προγενέστερο σύστημα Phalcon.
Ο όρος CAEW (Conformal Airborne Early Warning) προσδιορίζει και την αποστολή του αεροπλάνου για εναέριο έλεγχο και διοίκηση παρέχοντας τη σχετική ικανότητα στη δύναμη των 11 F-16I που μεταστάθμευσαν στην 110ΠΜ.
Σημειώνεται οτι ο ίδιος τύπος έχει αποκτηθεί από την IAF και στην έκδοση G550 SEMA (Special Electronic Missions Aircraft) με ενσωματωμένα συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης ESM από την IAI.

Τα μυθεύματα για την εμπλοκή των S-300
Στο σημείο αυτό δεν θα αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι συγκεκριμένη αναφορά στο twitter τις ημέρες που «έτρεχε» η άσκηση από ανεξάρτητο διεθνή παρατηρητή, διέδιδε σενάρια περί «άσκησης των ισραηλινών F-16I εναντίον του συστήματος S-300» που διαθέτει η ΠΑ επιχειρησιακό στην Κρήτη.
Μάλιστα έφτασαν στο σημείο να αναφέρουν οτι το σύστημα χρησιμοποιήθηκε ως «στόχος» προκειμένου να «εξομοιώσει απειλές που αντιμετωπίζουν τα ισραηλινά μαχητικά πάνω από τη Συρία»..
Στην παγίδα αυτή βεβαίως είχαν πέσει και παλαιότερα διάφοροι «εγχώριοι αναλυτές» που θεώρησαν αρκετές φορές ελκυστικό το συγκεκριμένο σενάριο για μερικά «κλίκ» παραπάνω. Η αλήθεια φυσικά είναι ότι ούτε στο παρελθόν ούτε τώρα χρησιμοποιήθηκε το S-300 στον σχεδιασμό αεροπορικής άσκησης με συμμαχικά αεροσκάφη, πόσο μάλλον με αυτά των ισραηλινών στην δεδομένη περίσταση. Τέτοιες ευφάνταστες ιστορίες προκαλούν μόνο θυμηδία σε κύκλους του ΓΕΑ οι οποίοι διαψεύδουν κατηγορηματικά οτι τα S-300 χρησιμοποιήθηκαν σε σενάρια κρούσης ισραηλινών F-16I.
Επιπλέον τονίζεται ότι το σύστημα που διαθέτει ιδιαίτερα αξιόλογες επιχειρησιακές ικανότητες, διαφυλάσσεται για ευνόητους λόγους μακρυά από τα «αδιάκριτα βλέμματα» φίλων και συμμάχων προκειμένου να εξασφαλίσει αποτροπή και επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα εάν και όποτε απαιτηθεί.
Κατά συνέπεια κανένα τέτοιο δημοσίευμα ή αναφορά δεν ευσταθεί, με όλα τα σχετικά σενάρια να εμπίπτουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας..
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mitsos_Mantzos

Επιπλέον τονίζεται ότι το σύστημα που διαθέτει ιδιαίτερα αξιόλογες επιχειρησιακές ικανότητες, διαφυλάσσεται για ευνόητους λόγους μακρυά από τα «αδιάκριτα βλέμματα» φίλων και συμμάχων προκειμένου να εξασφαλίσει αποτροπή και επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα εάν και όποτε απαιτηθεί.
Ακριβώς αυτό!!!!! Μπράβο στην Πτήση. Γιατί το παραπάνω πολλοί δεν λένε να το καταλάβουν, Και ευτυχώς αυτοί που τα γράφουνε δεν είναι Υπουργοι Εθνικής Άμυνας η σε μία άλλη κυρία θέση γιατί αυτό ακριβώς που γράφουνε αυτό θα κάνανε. Επειδή δεν διαβάζω άλλες ιστοσελίδες και δεν έχω γνώμη
( κατά καιρούς έχουν περάσει διάφορες βλακείες απο τα μάτια μου) αυτοί οι τύποι πρέπει να είναι τόσο γλίτσες που θα τους εξηγούσαν τα πάντα για το σύστημα μόνο και μόνο για να πάρουν ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη.

seb

Μιλάμε για πολύ φασαρία επι δυο εβδομάδες.
Από τότε που έφυγαν τα Φάντομ έχουμε ξεχάσει ότι έχουμε αεροδρόμιο στην Λάρισα.
Οι Ισραηλινοί όμως μας το ξαναθύμισαν.
Ιδιαίτερα στην φάση της προσγείωσης, όπου ουσιαστικά περνάνε πάνω από την πόλη, οι δικοί μας δεν ακούγονται ποτέ.
Οι Ισραηλινοί απίστευτη φασαρία, ξέρει κανείς γιατί τόσο μεγάλη διαφορά;

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Θέλουμε στρατηγική ναυτική κρούση; SCALP Naval (mdCN) για το ΠΝ στα υποβρύχια 209/1100 και 209/1200

 Η απόρριψη της επιλογής [email protected] από το Πολεμικό Ναυτικό, μετά από 2,5 χρόνια έντονων διαπραγματεύσεων, απογοήτευσε πολλούς. Όχι ίσως τόσο γιατί θα στερηθεί το...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΑΝΤΑΜΕ: Γιατί το ΠΝ επέλεξε τις MMSC; 12+1 ερωτήσεις για τις...

673
Ο σκοπός του σημερινού άρθρου μας, αφορά την επιλογή της Multi Mission Surface Combattant από το Πολεμικό μας Ναυτικό. Μας έκανε εντύπωση το χτεσινό...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά MDL
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Οκτώβριος #401

Αγορά MDL
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 April

Αγορά MDL

Related News

F-104G Starfighter: Το τζετ που ώθησε την Π.Α πέρα από τα 2 Μαχ

Το να πετάξεις με το One-O-Four ήταν μια πρόκληση. Οι πιλότοι του φορούσαν… σπιρούνια για να το τιθασέψουν όμως αυτό παρέμενε αδάμαστο, ζητώντας, ή...

Τουρκικά ΜΜΕ: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραιτήθηκε σήμερα από τον θώκο του υπουργού Οικονομικών, επικαλούμενος λόγους υγείας όπως...

Ν. Δένδιας στη Welt: Η ήπια προσέγγιση της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία απέτυχε

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ ήπια προσέγγιση της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία απέτυχε, επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας...