Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ – Αυτη είναι η νέα ηγεσία των Ε.Δ

29
4159
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 184
  •  
  •  

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ, τοποθετήθηκε ο μέχρι πρότινος Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου.

Σημειώνεται οτι η υποψηφιότητα του Αντιπτέραρχου Χριστοδούλου αποτέλεσε εξ αρχής ένα από τα επικρατέστερα σενάρια για την ανάληψη της θέσης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ενώ ήταν επίσης γνωστό οτι ήταν σειρά αξιωματικού της ΠΑ για να αναλάβει καθήκοντα στη συγκεκριμένη θέση.

Να σημειώσουμε οτι ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ, υπεραμύνθηκε σθεναρά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 της ΠΑ και παρά την κριτική για την ορθότητα της απόφασης, κατάφερε τελικά να ολοκληρώσει τη διαδικασία για ένα από τα πιο κρίσιμα προγράμματα, το οποίο εξασφαλίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποτρεπτική ικανότητα του Όπλου

Ακολούθως ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς και μέχρι πρότινος Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού, ορίστηκε ως νέος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Όσοι γνωρίζουν τον Αντιστράτηγο Καμπά μιλάνε για έναν Αξιωματικό με αναμφισβήτητες ηγετικές ικανότητες και μεγάλο έργο σε οτι αφορά οργανωτικά ζητήματα για τη διατήρηση του αξιόμαχου του Δ’ ΣΣ.

Αξίζει να σημειωθεί οτι ο αντιστράτηγος Καμπάς, έδωσε επίσης νέες κατευθύνσεις σε οτι αφορά τον επιτελικό σχεδιασμό του Δ ΣΣ και την ανάπτυξη «επιθετικού πνέυματος» των μονάδων του.

Ο νέος Α/ΓΕΣ αποτελεί αναμφισβήτητα άξιο διάδοχο του – μέχρι σήμερα – Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος με αδιάκοπο και πραγματικό ενδιαφέρον στάθηκε κοντά στο προσωπικό του ΕΣ, δίνοντας λύσεις σε ομολογουμένως δύσκολους καιρούς. Στα θετικά της θητείας του Αντιστράτηγου Στεφανή στην κορυφή της ηγεσίας του ΕΣ, θα πρέπει να πιστωθούν οι επίμονες προσπάθειες του για την επιτυχή έκβαση απόκτησης των 70 ελικοπτέρων αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior απο τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ. Πρόκειται για ελικόπτερα που αναμένεται να ενισχύσουν κατακόρυφα τις ικανότητες της Αεροπορίας Στρατού στον Έβρο και στο Αν. Αιγαίο.

Σε οτι αφορά το Πολεμικό Ναυτικό το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την παραμονή του Αντιναυάρχου Νικόλαου Τσούνη ΠΝ στη θέση του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Ο Αντιναύαρχος Τσούνης είναι ένας Αξιωματικός που γνωρίζει άριστά όλο το φάσμα των επιχειρησιακών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα το ΠΝ και ως εκ τούτου η επιλογή παραμονής του στην ηγεσία του Κλάδου χαρακτηρίζεται ως «αναμενόμενη».

Σε οτι αφορά την Πολεμική Αεροπορία για την κάλυψη της θέσης του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αποφασίστηκε από το ΚΥΣΕΑ η επιλογή του Αντιπτεράρχου (Ι) Γεωργίου Μπλιούμη.

Ο Αντιπτέραρχος Μπλιούμης ο οποίος μέχρι σήμερα υπηρετούσε στη θέση του Αρχηγού ΑΤΑ, κλήθηκε να διατηρήσει την αποτρεπτική ικανότητα της ΠΑ σε δύσκολους καιρούς με όρμαμα την ισχυρή και ευέλικτη Τακτική Αεροπορία, ως δύναμη αποτροπής, ικανή ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Έδωσε έμφαση στην διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας σε υψηλά επίπεδα αλλά είναι γνωστή η πεποίθηση του οτι ο άνθρωπος συνεχίζει να αποτελεί τον πλέον καθοριστικό παράγοντα, στην επιτυχία της αποστολής. Όπως ειχε αναφέρει και ο ίδιος στην ανάληψη των καθηκόντων του ως Αρχηγός ΑΤΑ, το διακύβευμα για την επιτυχία των στόχων της ΠΑ, είναι η συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια, ο σχεδιασμός με ανοιχτούς ορίζοντες και επινοητικότητα.

Ως επιλογή κρίνεται από όσους γνωρίζουν ως η πλέον ενδεδειγμένη για την ηγεσία της ΠΑ.

Τέλος σε οτι αφορά την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος αποφασίστηκε η παράταση της θητείας του Αντιναυάρχου ΛΣ Σταμάτιου Ράπτη.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 184
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
x-m
Guest
x-m

Καλή επιτυχία σε όλους, με την αγάπη μας !!

npo
Guest
npo

καλό και δημιουργικό έργο σε όλους τους αρχηγούς μας !!

Gunner
Guest
Gunner

Ο Κύριος Καμπάς δεν ήταν διοικητής Δ ΣΣ όταν συνελήφθησαν οι μόνιμα στελέχη του ΕΣ από την Τουρκία; Πως είναι δυνατόν να γίνεται αρχηγός ΓΕΣ, είναι το ερώτημα που πλανάται στην κοινή γνώμη. Δημοσιογραφικά έχετε αναζητήσει απάντηση από την πολιτική ηγεσία κύριοι του περιοδικού;

Flight and Space
Admin
Famed Member

Ο νέος ΑΓΕΣ, μετά λόγου γνώσεως σας λέμε πως είναι εξαίρετος αξιωματικός, και είναι μια εξαίρετη επιλογή. Μην διαβάζετε όσα λέγονται, αν θέλετε εμπιστευτείτε μας…

npo
Guest
npo

Καλός κακός δεν ξέρω αν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Εννοώ πως όσο καλός και να είναι κάποιος πόσο χρόνο έχει να κάνει ότι θέλει να κάνει? Ένα χρόνο? Αφού η επόμενη κυβέρνηση θα τον αποστρατεύσει? Αυτό για μένα είναι μεγάλο πρόβλημα.

Gunner
Guest
Gunner

Η ΕΔΕ για την υπόθεση με τους 2 στρατιωτικούς δεν του καταλογίζει καμιά ευθύνη; από ευθιξία που αυτός ήταν Διοικητής Δ ΣΣ, όταν 2 στελέχη του όχι κληρωτοί, έπεσαν στα χέρια του εχθρού και διαπομπεύτηκε η Χώρα επί μακρόν, δεν έπρεπε να παραιτηθεί αφού είναι τόσο εξαίρετος αξιωματικός όπως λέτε; το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους αξιωματικούς του ΕΣ που ήταν ανώτεροι των συλληφθέντων. Ελπίζω να μην κάνει ότι και ο προκάτοχος του που μετέτρεψε την ιστοσελίδα του ΓΕΣ σε προσωπική του σελίδα αυτοπροβολής. Πιο πολλές φορές βλέπαμε αυτόν, παρά το έργο των ΕΔ και δεν υιοθετώ καμιά γραμμή… Read more »

Flight and Space
Admin
Famed Member

Διαφωνούμε κάθετα σε όλα όσα λέτε, απλά να σας πούμε πως οι απόψεις θυμίζουν απόψεις συγκεκριμένου ιστοχώρου. Όσα λέτε είναι προσβλητικά για δυο αξιωματικούς που έκαναν πραγματικά πολλά για τον ΕΣ, αλλά λοιδωρήθηκαν από κάποιους δημοσιογράφους και τον πρώην ΥΠΕΘΑ. Αν θέλετε ακούστε μας, αν δεν θέλετε…

Gunner
Guest
Gunner

Ποσώς με ενδιαφέρει αν συμπλέει με αυτά που λέω εγώ, ο άλλος ισότοπος. Εγώ δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος και δεν υπερασπίζομαι τα συμφέροντα του εργοδότη μου. Είμαι Έλληνας Πολίτης και Απαιτώ αυτοί που διοικούν το στράτευμα μου, να είναι Ικανοί.

Flight and Space
Admin
Famed Member

Αυτοί που λέτε αναφέρετε, είναι ικανότατοι.

Nikodimos
Editor
Trusted Member

Δεν προκύπτει από πουθενά πώς θα έπρεπε να θεωρηθεί υπεύθυνος ο ανώτατος αξιωματικός του σχηματισμού για τις πράξεις ή/και παραλείψεις δυο κατώτερων στελεχών , ανεξάρτητα του αποτελέσματος. Δηλαδή αν πιανόταν να καπνίζει στην σκοπιά κάποιος φρουρός θα έφταιγε ο στρατηγός; Σοβαρά; Επιπλέον κι όπως ξέρουμε εκ των υστέρων, το περιθώριο ενεργειών των δυο αυτών στελεχών ήταν εξαιρετικά περιορισμένο έτσι ή αλλιώς αφού όπως φαίνεται τους περίμεναν (αν όχι αυτούς τους συγκεκριμένους, τότε τους επόμενους) ή αλλιώς, «τους την είχαν στημένη». Και τέλος, δεν διαπομπέυτηκε η χώρα σ’ αυτήν την περίπτωση. Η Τουρκία ήταν που διαπομπέυτηκε, κατηγορούμενη από παντού για μία… Read more »

Gunner
Guest
Gunner

Είπα να το αφήσω αλλά δεν το θέλετε. Όταν οι υφιστάμενοι μου κάνουν κάτι, στην ιεραρχία απολογούμαι εγώ και φέρω πλήρως την ευθύνη. Αν αυτό που έγινε ήταν τόσο λίγο και δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στην προαγωγή του εν λόγο αξιωματικού στο ανώτερο αξίωμα του ΕΣ, αυτό λέει πάρα πολλά για τον τρόπο με τον οποίο κρίνονται οι αξιωματικοί μας. Έχει μεγάλο δόντι ο εν λόγο κύριος. Όσον αφορά την διαπόμπευση, επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Εμείς τρέχαμε σαν να μην πω τι από εδώ και από εκεί και παρακαλάγαμε για να μεσολαβήσουν στην Τουρκία να αφήσει τους αιχμαλώτους, όχι αυτοί.… Read more »

Nikodimos
Editor
Trusted Member

H κλίμακα της ιεραρχίας υπάρχει και για αυτές τις περιπτώσεις. Αν κάποιος υποθετικά έφταιγε για την σύλληψη (ή απαγωγή) των δυο στελεχών μας, τότε αυτός μάλλον εντοπίζεται στα κατώτερα κλιμάκια που έφτιαξαν το πρόγραμμα για την αποστολή αυτών των δυο κι έδωσαν και την εντολή. Ανάμεσα σ’ αυτούς και τον σωματάρχη, μεσολαβούν ακόμα περισσότεροι. Ποια είναι η λογική να κατηγορήσεις τον ίδιο τον σωματάρχη; Ήταν αυτός άμεσα εμπλεκόμενος με την σύλληψη; Έφταιγε αυτός μήπως ή μπορούσε να είχε κάνει κάτι διαφορετικό, ειδικά εφόσον επρόκειτο για προδιαγεγραμμένο γεγονός; Μήπως έφταιγε κι ο Α/ΓΕΣ με την ίδια λογική; Όσον αφορά το δόντι,… Read more »

Δημήτρης Τριανταφύλλου
Guest
Δημήτρης Τριανταφύλλου

Λεπτομέριες που κοιτάς και εσύ.
Δεν το ξέχασες ακόμα; Αφού τους φέραμε πίσω με τιμές ηρώων.
Να μην τιμηθεί ο σωματάρχης;
Σαφώς και είναι εξαίρετος αξιωματικός. Ευθηξίας στερείται !!

Δημήτρης Τριανταφύλλου
Guest
Δημήτρης Τριανταφύλλου

Χωρίς να θέλω να μειώσω τους υπόλοιπους κλάδους των ΕΔ. Θεωρώ πως η ΠΑ είναι ο νευραλιγικότερος κλάδος των ΕΔ. Είναι αυτοί που κρίνουν διαφορά και καθορίζουν το αποτέλεσμα. Είναι οι μόνοι αρχηγοί που έχουν βιώσει πραγματική μάχη στην ζωή τους. Είναι οι μόνοι που πολεμούσαν σχεδόν κάθε μέρα από τον βαθμό του ανθυποσμηναγού μέχρι και τον επισμηναγό. Είναι οι μόνοι που γνωρίζουν τον όρο ΚΙΑ. Αυτοί που δεν κάνουν προσκλητήρια για πλάκα, εκεί που ο απών θα είναι πάντα απών. Ο ΓΕΕΘΑ θα πρέπει να έχει αυτές τις γνώσεις και βιώματα. Ακόμα και τώρα βάζει ώρες και μπράβο του,… Read more »

V
Guest
V

Θα μπορούσε το περιοδικό τώρα με την ολοκλήρωση των κρίσεων να κάνει μια συνοπτική αναφορά στις συμβάσεις που έτρεξαν, υλοποιήθηκαν, προγραμματίστηκαν για κάθε έναν από τους πρώην ΓΕΣ ΓΕΑ ΓΕΝ κατά τη διάρκεια της θητείας τους? Αν και οι συμβάσεις δεν αποτελούν παρά μόνο ένα από τα πολλά επίπεδα των υποχρεώσεων και του έργου των Αρχηγών, θεωρώ ότι θα ήταν ενδιαφέρον.

whitesnake
Guest
whitesnake

Με την ευκαιρία της φωτογραφίας, προβλέπεται να γίνει κάτι με το θέμα της ειδικής βαφής των F-16;

Mtsak
Guest
ritis75

Υπηρέτησα την στρατιωτική θητεία μου σε μονάδα Π/Β και τον είχα Υποδιοικητή. Συμφωνώ με την Πτήση ότι είναι εξαίρετος αξιωματικός. Ήταν πολύ αυστηρός ακόμη και με τα μόνιμα στελέχη, απαιτητικός, σκληρός προς τους απείθαρχους, γνώστης του αντικειμένου. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να είναι δύσκολα τα πράγματα για εμάς τους εφέδρους αλλά η αλήθεια είναι ότι παρά την έλλειψη ικανού αριθμού προσωπικού η μονάδα δούλευε ρολόι και ίσως ήταν η καλύτερα εκπαιδευμένη σε όλη την Μεραρχία. Κάναμε πάρα πολλές αιφνιδιαστικές ΤΑΜΣ με μεγάλο αριθμό βολών – ακόμη και άμεσες βολές κάτι σπάνιο για πεδινό Π/Β. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα… Read more »

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Θαυμάσια νέα. Τέτοιους θέλουμε.

sotbak
Guest
sotbak

θαυμάσια!!! Καλή δύναμη στο έργο του. Θα τη χρειαστεί.

Γεώργιος
Guest

Λυπηρό νέο. Ο υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Γεώργιος
Guest
GMT-I
Guest
GMT-I

Επομένως από τις πρώτες αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει ο νέος ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ εφόσον όλα τελείωσαν όπως λένε θετικά για την Ελλάδα θα είναι να μετακινηθούν στον Έβρο και τα νησιά οι 33η και 34η ταξιαρχίες από Πολύκαστρο και Άσσηρο και η 24η από το Λιτόχωρο. Το ζήτημα με τα Σκόπια τελείωσε. Ή δεν τελείωσε; για πιο λόγο να κρατάμε τόσες χιλιάδες στρατό και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό πληρωμένων επαγγελματιών για τα Σκόπια αφού πλέον όλα καλά με αυτούς τους “βορειους”; Αρκεί και ένα τάγμα μαζί με την αστυνομία για αποστολές επιτήρησης. Ας απαντήσουν παρακαλώ αν πλέον για… Read more »

Flight and Space
Admin
Famed Member

Οι μονάδες που αναφέρετε είναι στρατηγικές εφεδρείες, που είτε θα ορμήσουν σε ρήγματα που θα κάνουν οι μονάδες του Έβρου, ή θα κλείσουν τρύπες στην άμυνα μας. Άλλη απορία;

Nikolaos
Guest
Nikolaos

+ 1

GMT-I
Guest
GMT-I

Ξέρω αρκετά καλά τι είναι αυτές οι μονάδες και γι αυτό ουσιαστικά το σχόλιό μου το οποίο δεν πήγαινε προς το περιοδικό βέβαια(άλλοι είναι υπεύθυνοι για την διάταξη δυνάμεων) ήταν απλά στα απόνερα της ψήφισης αυτής της τραγικής συμφωνίας και για το τι μπορούμε να δούμε στο μέλλον γιατί αυτό που εγώ το “ρωτάω” μην νομίζεται ότι κάποιος δεν θα το κάνει στην πραγματικότητα με αποτέλεσμα να απογυμνωθούν τα πάντα από Νέστο μέχρι Αθήνα. Μπορεί αρκετοί να λησμονούν αλλά σαν περιοδικό θυμάστε το σενάριο της αναδιοργάνωσης εποχής Σημίτη/Γιάννου που ήθελε για όλα τα βόρεια σύνορα 2 ταξιαρχίες όλες και όλες… Read more »

sotbak
Guest
sotbak

+1

Γιώργος
Guest
Γιώργος

Όσον αφορά τον νέο ΑΓΕΕΘΑ ένα γνωρίζω, ότι δεν έχω βρει έναν άνθρωπο από αυτούς που διοικεί να πει μια καλή κουβέντα….
Αυτό από μόνο του λέει πολλά…
Καλή επιτύχια σε όλους όσους θα ηγηθούν των ενόπλων δυνάμεων μας!

Flight and Space
Admin
Famed Member

Εμείς μπορούμε να σας πούμε ακριβώς το αντίθετο. Ας μην υπερβάλουμε κιόλας

sotbak
Guest
sotbak

+1