Leopard 2Α4… με leasing και ελληνική συμμετοχή!

36
6869
Leopard 2A7 του γερμανικού στρατού σε ασκήσεις πέρσι
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Αν και το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) «Optimization of the Main Battle Tank Capability in Europe with Initial Focus On LEOPARD 2» OMBT-Leo2 (Βελτιστοποίηση των Δυνατοτήτων σε Κύρια Άρματα Μάχης στην Ευρώπη με αρχική εστίαση στα άρματα LEO 2) ανάγεται στην άνοιξη του 2017, η εξαιρετικά σημαντική αυτή εξέλιξη πέρασε μέχρι στιγμής απαρατήρητη. Μερικά μόνο σποραδικά ελληνικά δημοσιεύματα περισσότερο αποπροσανατόλισαν (… έως και παραπλάνησαν) παρά ενημέρωσαν επί του θέματος.

Συνοπτικά, το πρόγραμμα είναι μια πρωτοβουλία στην οποία προωθείται η καινοτόμος ιδέα της «συγκέντρωσης και κοινής χρήσης» (Pooling & Sharing) του αρματικού δυναμικού ανάμεσα στους χρήστες του τύπου στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Πιο συγκεκριμένα  αφορά την αποδέσμευση και διάθεση αριθμού αρμάτων από κάποιους ευρωπαϊκούς στρατούς χωρών-μελών του EDA, προκειμένου να εκμισθωθούν/παραχωρηθούν επί δανεισμώ σε άλλες ένοπλες δυνάμεις που έχουν τέτοιες ανάγκες έναντι οικονομικού τιμήματος. Η εκμίσθωση/δανεισμός θα έχει συγκεκριμένη διάρκεια με δυνατότητα περαιτέρω χρονικής επέκτασης, στο τέλος της οποίας οι εμπλεκόμενες πλευρές θα έχουν την επιλογή είτε επιστροφής των αρμάτων στους αρχικούς κατόχους είτε πώλησής τους στους εκμισθωτές/δανειζόμενους.

Στη διαδικασία προτείνεται η αναβάθμιση όλων των εμπλεκόμενων Leopard 2A4 στο τυποποιημένο πρότυπο 2A7 (το πλέον σύγχρονο που υφίσταται σήμερα), κάτι που σημαίνει την άμεση εμπλοκή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.  Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα για τους δικούς της λόγους. Εν πολλοίς, προτίθεται να παραχωρήσει έναν «εύλογο» αριθμό αρμάτων, προκειμένου αυτό να καταστήσει οικονομικά εφικτή την αναβάθμιση μέρους ή και του συνόλου του υπόλοιπου στόλου των LEO 2A4 που διαθέτει. Η ουσιαστική συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας είναι προφανής σε περίπτωση ευόδωσης ενός τέτοιου εγχειρήματος. Θα ήταν ακόμη περισσότερα τα πλεονεκτήματα, αν η σημερινή κυβέρνηση δεν είχε εμμέσως σαμποτάρει την ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ το περασμένο καλοκαίρι, για την οποία είχαν επιδείξει σχετικό ενδιαφέρον οι γερμανοί της KMW.

Η κυρίαρχη θέση της Ελλάδας, ως του μεγαλυτέρου χρήστη LEO 2 παγκοσμίως, και η τεράστια εμπειρία των Ελλήνων στον τύπο αναγνωρίστηκαν από τον EDA με την ανάθεση τη προεδρίας της συγκεκριμένης ομάδας εργασίας σε Έλληνα επιτελή της Διεύθυνσης Τεθωρακισμένων του ΓΕΣ.

Φυσικά, με το πρόγραμμα να βρίσκεται ακόμη σε πρώιμη φάση υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Η εμπεριστατωμένη ανάλυση της Π&Δ στο τεύχος Μαρτίου 2017 που κυκλοφορεί, ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές του προγράμματος και κυρίως αποκαλύπτει τις ευκαιρίες της ελληνικής συμμετοχής!


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Spyros
Guest
Σπύρος

Κάποιοι δε θέλουν να δώσουν λεφτά σε Γερμανούς ούτε για σνίτσελ…

ChristosM48
Guest
ChristosM48

Ενώ να απλώσουν την χούφτα για ζητιανια …δεν έχουν πρόβλημα!!!

NikolakiEfentis
Guest

Δυστυχώς η τύχη των ΕΔ ορίζεται κια απ’ την ψοφωμαγκιά του κάθε “πουθενά”. Θα μπορούσαν τουλάχιστον να προσπαθήσουν μέσω υλοποίησης Αντισταθμιστικών, να αναβαθμίσουν μερικώς τα –Α4 εδώ και να μην τα δώσουμε leasing.

Αλλά μια και όλα είναι καλά και χαλαρά και δεν υπάρχουν παρά «μεμονωμένα περιστατικά» (ξέρεις, αυτά που συμβαίνουν κάθε μέρα), ούτε η Τουρκία δρα με βάση κάποιο σχέδιο (…), ας τα δώσουμε κάποια χρόνια, τι τα χρειαζόμαστε άλλωστε; Και μην πει κανένας «κακόβουλος» ότι η πρωτοβουλία για το project είναι της Γερμανικής βιομηχανίας!!! Όχι, No pasarán, γκο μπακ μαντάμ Μέρκελ!!!

Flight and Space
Admin
Famed Member

Που εδώ, ποια αντισταθμιστικά, και με ποια λεφτά;

NikolakiEfentis
Guest

Ποιά λεφτά, ΑΩ. Όπως έγιινε με τα FLIR της Miltech για το ΠΝ. Δεν μιλάω για επίπεδο -Α7 αλλά τουλάχιστον αναβάθμιση του ΣΕΠ

Flight and Space
Admin
Famed Member

Δηλαδή να αφήσουμε το άρμα ως έχει, σαν Α4, και να πειράξουμε το ΣΕΠ, σε μια τροποποίηση που θα κάνουμε μόνοι μας;

Gunner
Guest
Gunner

Θερμικές κάμερες, ΣΔΕ της IDE, πυρομαχικά και ανταλλακτικά θέλουν τα Leo-2A4. Τίποτα άλλο αυτήν την στιγμη. Στο μέλλον APS. O ΕΣ έχει ανάγκη άλλα πράγματα. Πρώτα από όλα χρήματα για να αυξηθεί η παρεχόμενη εκπαίδευση και μετά προς απογοήτευση, της KMW και των λοιπών γερμανικών εταιριών, εξοπλισμός για το ανύπαρκτο πεζικό και τις ειδικές δυνάμεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ΜΕΑ φονικά και μη, που πρέπει ταχύτατα να μπουν στις ΕΔ, όπως επίσης και το ΠΒ, που απαιτούνται άμεσα κινήσεις αναπλήρωσης των πυρομαχικών του και εκσυγχρονισμός κάποιων συστημάτων του. Τέλος θα πρέπει να γίνουν κινήσεις για την αντικατάσταση των φορητών… Read more »

GK_
Guest
GK

Εξαρταται απο το σε ποια απειλη «κοιταει» το ΓΕΣ!
Εαν περιοριζονται στα ραβδωτα των 105χλς ή τα αρχικα λειοκανα των 120χλς δεν νομιζω οτι υπαρχουν σημαντικα προβληματα στους θωρακες. Αλλού «Παπά ευαγγέλιο» εαν κοιτανε προς το Altay!

ChristosM48
Guest
ChristosM48

Να πειράξουμε το Σ.Ε.Π . για ποιο λόγο; Σου είπε κανείς ότι δίνει λάθος βλητικά στοιχεία;

Fingolfin
Guest
Fingolfin

Γνωρίζουμε τί θα μας αποφέρει ο δανεισμός(€) ανα άρμα;
Επίσης για τί περίοδο δανεισμού μιλάμε; 5 – 10 χρόνια;

Παῦλος Πιτσελᾶς
Guest
Παυλος

Φθανει ο εκμισθωτης να μην ειναι η Τουρκια (ειτε ο δανεισας του δανεισαντα, να καταληγουν Τουρκια).

Θα ειναι οξυμωρο να βλεπουμε εκμισθωμενα ελληνικα Λεοπαρντ να χρησιμοποιουνται εναντιον μας.

Fingolfin
Guest
Fingolfin

Θα αφορά ευρωπαϊκές χώρες, η Τουρκία δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα. Αν προχωρήσουμε σε δανεισμό των Leopard Α4 θα πρέπει να πάρουμε πρώτα εκείνα τα μεταχειρισμένα M1Α1 Abrams (έστω 200), αλλιώς πώς θα καλύψουμε το επιχειρησιακό κενό;
Τα οφέλη της συμμετοχής μας θα είναι πολλαπλά και για την αναβάθμιση των Leopard και για την εγχώρια βιομηχανία.

dimitrisx
Guest
dimitrisx

Να δανείσουμε τα leo εναντίον ποιου εχθρού; Εδώ έχουμε άμεση απειλή από την Τουρκία και ουδείς ενδιαφέρετε (ΝΑΤΟ, ΕΕ ). Ας μας παραχωρήσουν οι δυτικό Ευρωπαίοι συστήματα για το λιμενικό, το πολεμικό ναυτικό,την πολεμική αεροπορία και το στρατό ξηράς για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη μια και πραγματική απειλή , που ακούει στο όνομα Τουρκία. Όλα τα άλλα περί Ρωσικής απειλής ας πρόσεχαν και να μην προκαλούσαν. Τι δουλειά έχουν τα Αμερικανικά πλοία στη Μαύρη θάλασσα και στη βαλτική και όχι μόνο; Έχουν μάθει αιώνες τώρα να χρησιμοποιούν ως κυματοθραύστη την Ελλάδα σε παντός τύπου απειλή. Ερχόμενοι στο σήμερα μας… Read more »

andreasmp412c
Guest

Κατ αρχην σαν ιδεα το να δωσεις αρματα ακουγεται τραγικο οταν εχεις την τουρκια απεναντι. Απ την αλλη ομως, βλεποντας τα τουρκικα διδαγματα στη συρια, νομιζω οτι ειναι φανερο οτι τα Α4 πρεπει να αναβαθμιστουν σε επιπεδο Α7 κ για μενα οπωσδηποτε μα οπωσδηποτε να τοποθετηθει συστημα ενεργητικης προστασιας. Κ μιας κ δεν εχουμε μαντηλι να κλαψουμε αναγκαστικα θα παραχωρησουμε μερικα Α4. Προτιμω 90 Α4 που θα αναβαθμισω σε Α7 με σεπ παρα 180 Α4 οπως ειναι. Εξαλλου αν μου επιτρεπετε μια προσωπικη εκτιμηση, κ να πεσει εντελως το αφριν τα τουρκικα αρματα θα πρεπει να μεινουν καιρο στα νοτια

Gunner
Guest
Gunner

Το κακό με αυτήν την ανάλυση είναι ότι δεν λαμβάνετε πότε υπόψιν σας τις δεδομένες απώλειες που θα υποστεί ο Ε.Σ. με μολις μια μεραρχία με άρματα με πυροβολα των 120mm. Νομίζετε ότι μπορούμε να σταματήσουμε τον αντίπαλο, ο οποίος σε λίγο καιρό θα έχει όλα του τα άρματα 3η γενιάς πιθανόν και τα παλιότερα όπως επίσης και τα ΤΟΜΑ του με APS που σημαίνει ότι ότι ATGW που έχουμε είναι πρακτικά άχρηστο και το έργο καταστροφής των τουρκικών αρμάτων θα πέσει στα άρματα με πυροβόλο των 120mm κυρίως.

kosmidis Marios
Guest
kosmidis Marios

Nα δωσουμε γρηγορα την Ελβο στους καλους ιδιωτες της ΚMW….ποιυ δειχνουν…σχετικο ενδιαφερον…… ολα…σχετικα δηλαδη…σχετικο ενδιαφερον με σχετικη προταση που δεν ηρθε ποτε……… να κανουν ακριβωσ οτι εκανe h HDW στα ναυπηγεια…… και οτι εκαναν ακριβως και οι αλλοι…καλοι ..ιδιωτεσ στην Ελβο….να την απαξιωσουμε τελειωσ.να την καταχρεωσουμε……να βγαλουμε τους εργαζομενουσ τεμπεληδεσ αργομισθουσ……να την παρει η KMW tτσαμπα….να εκτελεσει το προγραμμα των LEO, να παρει τα λεφτουδακια της και να την παρατησει οπωσ εκαναν οι προηγουμενοι οταν εληγαν τα προγραμμτα και ηταν ανικανοι να βρουν καινουργια……οπωσ εκαναν και με τα ναυπηγεια οταν τελειωσαν τα προγραμματα που ειχαν παρει…δωρακι με την αγορα τους… Read more »

Flight and Space
Admin
Famed Member

Γράψτε μας την πρότασή σας, ελεύθερα. Τι να γίνει;

Αλέξανδρος
Guest
Αλέξανδρος

μήπως να δωθεί στο ΥΕΘΑ να γίνει στρατιωτικό εργοστάσιο όπου θα μεταφερθούν και συνενωθούν και άλλα στρατ εργοστάσια με παραπλήσιο έργο που είναι υποεπανδρωμένα και με παλαιό εξοπλισμό και κτηριακές εγκαταστάσεις και να δημιουργηθεί ένα νέο με σύγχρονο εξοπλισμό και πλήρως επανδρωμένο που θα καλύψει τις ανάγκες και των 3 Κλάδων ; ή καλύτερα είναι να το σκοτώσουμε στους φίλους γερμανούς και να πάνε τσάμπα τα εκατ που έδωσε ο ελληνικός λαός για να πουλήσουμε το παραμύθι της “ιδιωτικοποίησης” ; λέω τώρα εγώ

kosmidis Marios
Guest
kosmidis Marios

μια καλη λυση ειναι οπως θεωρητικα την περιεγραψε ο Κ.Αλεξανδροσ και θα προσεθετα κατι πιο πρακτικο που διαβασα Με ΣΔΙΤ……ηδη η Ελλαδα θεωρειτε απο τη ΕΕ η πιο πετυχημενη χωρα σε εφαρμογη ΣΔΙΤ τα τελευταια χρονια, ισωσ ειναι η τομη που ψαχναμε αναμμεσα σε κρατικεσ και ιδιωτικεσ δομες ηδη υπαρχει σχεδιο η ΕΛΒΟ, (αντι να αγοραζουμε λεοφορεια κατευθειαν απο καποια εταιρια του εξωτερικου και να πληρωνουμε και ανταλλακτικα , και να μη μενει και τεχνογνωσια μεσα στη χωρα και και και…)…, να κατασκευαστουν 2.000 θερμικα λεοφορεια για τισ αναγκεσ Θεσσαλονικης Αθηνα για τισ συγκοινωνιεσ στισ εγκαταστασεισ τησ ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονικη,… Read more »

kiriakos
Guest
Κυριάκος

Κύριοι αν είναι να ξεφορτωθούμε άρματα, βαπόρια, αεροπλάνα κλπ τότε να τα εκμισθώσουμε μαζί με τα πληρώματά τους. Τα εξοπλιστικά κόστη είναι ψίχουλα μπροστά στα μισθολογικά. Αν είναι να πληρώνω 100.000 νοματέους για να τους βλέπω σε ημερίδες για το περιβάλλον, την ανακύκλωση την δεντροφύτευση κλπ να μας λείπει. Χωρίς οπλικά συστήματα να πολεμίσουν, πρέπει να τους ξεφορτωθούμε και αυτούς.
Αλήθεια πόσο είναι το ετήσιο κόστος ενός καραβιού με 180-200 άτομα πλήρωμα, άγνωστο αριθμό προσωπικού στην υποστήριξη, κάυσιμα συντήριση κλπ και στο τέλος να μην μπορεί να πολεμίσει. Ας μας πεί κάποιος σχετικός πέντε κουβέντες.

Theo
Guest

Καλό το τυράκι (Leo2 A7) ομολογουμένως, αλλά δεν μπορώ να εμπιστευθώ τους Γερμανούς σε τέτοιες δουλειές. Ούτε βέβαια και τους δικούς μας (λόγω εγνωσμένης…ικανότητας).

Από την άλλη τόσο ανάγκη μας έχει ολόκληρη (γερμανική) ευρώπη και βάζει έλληνα πρώτο βιολί;

Στη σωστή ερώτηση της ΠκΔ “τι προτείνουμε”;

Σοβαρότατα και στέρεα ανταλλάγματα σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο. Δεν μιλάμε για τομάτες Φιλιατρών (οικονομικό θέμα καθαρά) αλλά μιλάμε για κανόνια 120mm (πολιτικό+στρατιωτικό θέμα ταυτόχρονα).

pito59
Guest

Όταν πριν χρόνια γράψατε για την παραγγελία εκατοντάδων μεταχειρισμένων Μ-1 από Αμερική και είχα σχολιάσει ότι είναι αδύνατον να γίνει τέτοιο πράγμα, γιατί σε λίγο δεν θα είχαμε λεφτά ούτε τα Leo2 να κρατήσουμε, μου είχατε ρίξει τέτοιο τρολάρισμα που κόντεψα να πέσω από την καρέκλα μου. Τέλος πάντων η πραγματικότητα μου δίνει δίκιο. Ελπίζω τώρα να αναρτηθεί το σχόλιο μου, γιατί τότε προσπαθούσα να εξηγήσω τι σημαίνει για την Ελλάδα η κρίση που έρχεται, αλλά δεν δημοσιεύτηκαν τα σχόλια μου.

Ικαρος
Guest
Ικαρος

Και μονο που το συζηταμε ειναι τραγικο.Αυτη τη στιγμη οτι καλυτερο εχουμε σε αρματα ειναι τα 170 LEO2HELL και τα 183 LEO2A4 τα οποια ειναι ολα στην Θρακη.Εχει εκφραστει η αναγκη για αποκτηση μεταχειρισμενων ειτε LEO2 ειτε Μ1 για να καλυψουμε τα κενα και να αυξησουμε τις καννες των 120mm.Απεναντι τους εχουν 320 LEO2A4 και 150 Μ60Τ Sabra ολα με καννες των 120 συν τα Altay που καποια στιγμη θα ερθουν,τουλαχιστον η αρχικη παρτιδα των 250.Στα επομενα 4 με 5 χρονια οι Τουρκοι σκοπευουν να αναβαθμισουν τα LEO2A4 ,ηδη εχουν ξεκινησει συζητησεις με γερμανικες εταιρειες γιαυτο, οπως και να τοποθετησουν… Read more »

Προβοκάτωρ
Guest

Να τα κάνουν τί ακριβώς τα Leo1α5 ?

Ικαρος
Guest
Ικαρος

Αν ειδες γραφω “για να το ελαφρυνουμε και λιγο” χιουμορ εκανα.

hjpatsis
Guest

@Προβοκάτωρ
Όπως ορθώς αναφέρετε σκωπτικά στην απάντησή σας στον χρήστη Ίκαρος “…να τα κάνου τι;” άλλο τόσο τούτο ισχύει για τον ΕΣ στον οποίον προτείνεται να παραχωρήσει άρματα 3ης γενιάς με 120άρι διαμέτρημα κάννης για να κρατήσει απολιθώματα με θωράκιση καρυδότσουφλου.

Hyper
Guest
Hyper

Η πιο τραγικη προταση που εχω ακουσει ποτε.Απειλο0υμαστε απο την τουρκια,χρειαζομαστε συγχρονα αρματα μαχης γιατι εχουμε σε υπηρεσια αρματα 60+ χρονων (Μ48) και θα δανεισουμε λεει στους πολωνους.. Για να εχουν δουλεια οι “συμμαχοι” γερμανοι.. Το μονο χειροπιαστο ειναι οτι θα χασουμε ενα αριθμο αρματων μιας και θα πανε σε αλλη χωρα. Αυτο ειναι το μονο σιγουρο ΕΣ ,μειον 41 Λεο2. Ερωτηματα: Τι κερδιζουμε? Καμια απαντηση. Ποσα χρηματα? Καμια απαντηση Εαν παρουμε χρηματα αυτα θα πανε στο ΥΕΘΑ η στον προυπολογισμο(hot spot προσληψεις)? Κανεις δεν ξερει καμια απαντηση Τον εκσυγχρονισμο ποιος τον πληρωνει?Μονο ο ενοικιαστης η τσονταρει και ο ενοικιαζων?… Read more »

Προβοκάτωρ
Guest

Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε τον διπλάσιο αριθμό ΤΟΜΑ ως επιχειρησιακό αντιστάθμισμα..

hjpatsis
Guest

@Προβοκάτωρ
Εάν έχεις ως ΜΤ να επιλέξεις άρμα μάχης ή ΤΟΜΑ πιστέψτε ‘μέ, θα επιλέξεις άρμα μάχης.

Προβοκάτωρ
Guest

Damage Control you know?

desperadonik
Guest

δλδ η ρωσσικη απειλη σε βαρος της πολωνιας ειναι πιο αληθινη και επειγουσα απο την τουρκικη σε βαρος της Ελλαδας? γιατι θα πρεπει η Ελλαδα να τσονταρει με δικα της αρματα? οι γερμανοι ειχαν τοσα Leo2 παρκαρισμενα στις αποθηκες και τα μοιρασαν δεξια κι αριστερα με το αναλογο αντιτιμο φυσικα, και τωρα που ξεμειναν ζητουν απο το προτεκτορατο τους να τους δανεισει να ασκησουν την πολιτικη τους αλλα με τους δικους τους ορους? σε μια προταση που οπως ειπαν και οι παραπανω σχολιαστες ειναι αοριστη και αιολη? τα κενα στην ελληνκη αμυνα πως θα καλυφθουν? με κουρδικα αντιαρματικα και αφγανικα… Read more »

Apostolis
Guest
Apostolis

Οποιαδηποτε παραχωρηση αρματων LEO 2A4 ειναι εγκλημα.Κατα πρωτον δεν προκειται να υπαρξει κανενα οικονομικο οφελος απο την στιγμη που τα αρματα αυτα τα αποκτησαμε με περιπου 250000 ευρω το ενα,ποσο λοιπον να μας δωσουν οι χωρες αυτες που τα θελουν και οι οποιες οικονομικα ειναι σε χειροτερο επιπεδο απο μας;Στο αρθρο της ΠΤΗΣΗΣ αναφερεται οτι οι πολωνοι σκοπευουν να δωσουν 550εκ για να εκσυχρονισουν 128 LEO 2A4,και οι γερμανοι 500-800εκ για 103 αρματα.Δηλαδη εχουμε κοστος απο 4,3εκ εως 8εκ αρα το υποτιθεμενο κερδος απο το leasing δεν φτανει ουτε για βαψιμο.Και τελος πιστευει κανεις πως εαν βρουν αυτες οι χωρες… Read more »

hjpatsis
Guest

Η χώρα μας διατηρεί -ευτυχώς- πολλά άρματα της οικογένειας Leopard 2 (170 από αυτά καινούργια και πιο κοντά στο επίπεδο Α7V). Τι εξάγεται με κάποιαν επιφύλαξη από τις ενέργειες που προωθούν οι γερμανικές βιομηχανίες μέσω του EDA; Εκμεταλλευόμενη προφανώς το γεγονός πως επειδή η Ρλλάδα έχει οικονομικό πρόβλημα, για 500 εκατομμυριάκια μπορεί και λιγότερα, ίσως την οδηγήσει στο να χάσει σημαντικό μέρος του στόλου των Leo-2Α4 στα πλαίσια κάποιων προαπαιτούμενων που θα της επιβληθούν. Μιλάμε για κυοφορούμενη παγίδα με απρόβλεπτες διαστάσεις για την άμυνα της χώρας. Μην ξεχνάμε ότι οι Βορειοευρωπαίοι κοιτούν μόνο το δικό τους συμφέρον και σε καμιά… Read more »