Αν και το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) «Optimization of the Main Battle Tank Capability in Europe with Initial Focus On LEOPARD 2» OMBT-Leo2 (Βελτιστοποίηση των Δυνατοτήτων σε Κύρια Άρματα Μάχης στην Ευρώπη με αρχική εστίαση στα άρματα LEO 2) ανάγεται στην άνοιξη του 2017, η εξαιρετικά σημαντική αυτή εξέλιξη πέρασε μέχρι στιγμής απαρατήρητη. Μερικά μόνο σποραδικά ελληνικά δημοσιεύματα περισσότερο αποπροσανατόλισαν (… έως και παραπλάνησαν) παρά ενημέρωσαν επί του θέματος.
Συνοπτικά, το πρόγραμμα είναι μια πρωτοβουλία στην οποία προωθείται η καινοτόμος ιδέα της «συγκέντρωσης και κοινής χρήσης» (Pooling & Sharing) του αρματικού δυναμικού ανάμεσα στους χρήστες του τύπου στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Πιο συγκεκριμένα αφορά την αποδέσμευση και διάθεση αριθμού αρμάτων από κάποιους ευρωπαϊκούς στρατούς χωρών-μελών του EDA, προκειμένου να εκμισθωθούν/παραχωρηθούν επί δανεισμώ σε άλλες ένοπλες δυνάμεις που έχουν τέτοιες ανάγκες έναντι οικονομικού τιμήματος. Η εκμίσθωση/δανεισμός θα έχει συγκεκριμένη διάρκεια με δυνατότητα περαιτέρω χρονικής επέκτασης, στο τέλος της οποίας οι εμπλεκόμενες πλευρές θα έχουν την επιλογή είτε επιστροφής των αρμάτων στους αρχικούς κατόχους είτε πώλησής τους στους εκμισθωτές/δανειζόμενους.
Στη διαδικασία προτείνεται η αναβάθμιση όλων των εμπλεκόμενων Leopard 2A4 στο τυποποιημένο πρότυπο 2A7 (το πλέον σύγχρονο που υφίσταται σήμερα), κάτι που σημαίνει την άμεση εμπλοκή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα για τους δικούς της λόγους. Εν πολλοίς, προτίθεται να παραχωρήσει έναν «εύλογο» αριθμό αρμάτων, προκειμένου αυτό να καταστήσει οικονομικά εφικτή την αναβάθμιση μέρους ή και του συνόλου του υπόλοιπου στόλου των LEO 2A4 που διαθέτει. Η ουσιαστική συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας είναι προφανής σε περίπτωση ευόδωσης ενός τέτοιου εγχειρήματος. Θα ήταν ακόμη περισσότερα τα πλεονεκτήματα, αν η σημερινή κυβέρνηση δεν είχε εμμέσως σαμποτάρει την ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ το περασμένο καλοκαίρι, για την οποία είχαν επιδείξει σχετικό ενδιαφέρον οι γερμανοί της KMW.
Η κυρίαρχη θέση της Ελλάδας, ως του μεγαλυτέρου χρήστη LEO 2 παγκοσμίως, και η τεράστια εμπειρία των Ελλήνων στον τύπο αναγνωρίστηκαν από τον EDA με την ανάθεση τη προεδρίας της συγκεκριμένης ομάδας εργασίας σε Έλληνα επιτελή της Διεύθυνσης Τεθωρακισμένων του ΓΕΣ.
Φυσικά, με το πρόγραμμα να βρίσκεται ακόμη σε πρώιμη φάση υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Η εμπεριστατωμένη ανάλυση της Π&Δ στο τεύχος Μαρτίου 2017 που κυκλοφορεί, ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές του προγράμματος και κυρίως αποκαλύπτει τις ευκαιρίες της ελληνικής συμμετοχής!
Leopard 2Α4… με leasing και ελληνική συμμετοχή!
- Advertisement -

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.
- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Login
Please login to comment
0 Comments
- Advertisement -
- Advertisement -
Κύριο Άρθρο
Αεροπυρόσβεση με UH-1H, Super Puma, CH-47D; Κι όμως γίνεται φθηνά και...
Οι τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές, απέδειξαν πως όσα ενάερια μέσα κι αν έχει μια χώρα, ποτέ δεν είναι αρκετά. Μπορεί να νιώσαμε όλοι μια ανακούφιση...
- Advertisement -
- Advertisement -
Σαν σήμερα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Αυγούστου 2000: H βύθιση του ‘Kursk’
Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο πυραύλων cruise “Kursk” (K-141, κλάσης Antey (Oscar II) του ρωσικού στόλου της Bόρειας Θάλασσας βυθίζεται στη θάλασσα του Μπάρεντς μετά από...
- Advertisement -

July #026 ΠΤΗΣΗ 2022
Αγορά 4.49- Advertisement -
