Αν και το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) «Optimization of the Main Battle Tank Capability in Europe with Initial Focus On LEOPARD 2» OMBT-Leo2 (Βελτιστοποίηση των Δυνατοτήτων σε Κύρια Άρματα Μάχης στην Ευρώπη με αρχική εστίαση στα άρματα LEO 2) ανάγεται στην άνοιξη του 2017, η εξαιρετικά σημαντική αυτή εξέλιξη πέρασε μέχρι στιγμής απαρατήρητη. Μερικά μόνο σποραδικά ελληνικά δημοσιεύματα περισσότερο αποπροσανατόλισαν (… έως και παραπλάνησαν) παρά ενημέρωσαν επί του θέματος.

Συνοπτικά, το πρόγραμμα είναι μια πρωτοβουλία στην οποία προωθείται η καινοτόμος ιδέα της «συγκέντρωσης και κοινής χρήσης» (Pooling & Sharing) του αρματικού δυναμικού ανάμεσα στους χρήστες του τύπου στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Πιο συγκεκριμένα  αφορά την αποδέσμευση και διάθεση αριθμού αρμάτων από κάποιους ευρωπαϊκούς στρατούς χωρών-μελών του EDA, προκειμένου να εκμισθωθούν/παραχωρηθούν επί δανεισμώ σε άλλες ένοπλες δυνάμεις που έχουν τέτοιες ανάγκες έναντι οικονομικού τιμήματος. Η εκμίσθωση/δανεισμός θα έχει συγκεκριμένη διάρκεια με δυνατότητα περαιτέρω χρονικής επέκτασης, στο τέλος της οποίας οι εμπλεκόμενες πλευρές θα έχουν την επιλογή είτε επιστροφής των αρμάτων στους αρχικούς κατόχους είτε πώλησής τους στους εκμισθωτές/δανειζόμενους.

Στη διαδικασία προτείνεται η αναβάθμιση όλων των εμπλεκόμενων Leopard 2A4 στο τυποποιημένο πρότυπο 2A7 (το πλέον σύγχρονο που υφίσταται σήμερα), κάτι που σημαίνει την άμεση εμπλοκή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.  Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα για τους δικούς της λόγους. Εν πολλοίς, προτίθεται να παραχωρήσει έναν «εύλογο» αριθμό αρμάτων, προκειμένου αυτό να καταστήσει οικονομικά εφικτή την αναβάθμιση μέρους ή και του συνόλου του υπόλοιπου στόλου των LEO 2A4 που διαθέτει. Η ουσιαστική συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας είναι προφανής σε περίπτωση ευόδωσης ενός τέτοιου εγχειρήματος. Θα ήταν ακόμη περισσότερα τα πλεονεκτήματα, αν η σημερινή κυβέρνηση δεν είχε εμμέσως σαμποτάρει την ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ το περασμένο καλοκαίρι, για την οποία είχαν επιδείξει σχετικό ενδιαφέρον οι γερμανοί της KMW.

Η κυρίαρχη θέση της Ελλάδας, ως του μεγαλυτέρου χρήστη LEO 2 παγκοσμίως, και η τεράστια εμπειρία των Ελλήνων στον τύπο αναγνωρίστηκαν από τον EDA με την ανάθεση τη προεδρίας της συγκεκριμένης ομάδας εργασίας σε Έλληνα επιτελή της Διεύθυνσης Τεθωρακισμένων του ΓΕΣ.

Φυσικά, με το πρόγραμμα να βρίσκεται ακόμη σε πρώιμη φάση υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Η εμπεριστατωμένη ανάλυση της Π&Δ στο τεύχος Μαρτίου 2017 που κυκλοφορεί, ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές του προγράμματος και κυρίως αποκαλύπτει τις ευκαιρίες της ελληνικής συμμετοχής!

36 ΣΧΟΛΙΑ

  • Και θα συμφωνήσουμε απόλυτα μαζί τους ΟΤΑΝ το θέμα αφορά… σνίτσελ…

   • Δεν έχετε δίκιο, έχω φάει κάτι σνίτσελ στη Βασιλεία (στη Γερμανική πλευρά, προφανώς) άλλο πράγμα..!

 1. Δυστυχώς η τύχη των ΕΔ ορίζεται κια απ’ την ψοφωμαγκιά του κάθε «πουθενά». Θα μπορούσαν τουλάχιστον να προσπαθήσουν μέσω υλοποίησης Αντισταθμιστικών, να αναβαθμίσουν μερικώς τα –Α4 εδώ και να μην τα δώσουμε leasing.

  Αλλά μια και όλα είναι καλά και χαλαρά και δεν υπάρχουν παρά «μεμονωμένα περιστατικά» (ξέρεις, αυτά που συμβαίνουν κάθε μέρα), ούτε η Τουρκία δρα με βάση κάποιο σχέδιο (…), ας τα δώσουμε κάποια χρόνια, τι τα χρειαζόμαστε άλλωστε; Και μην πει κανένας «κακόβουλος» ότι η πρωτοβουλία για το project είναι της Γερμανικής βιομηχανίας!!! Όχι, No pasarán, γκο μπακ μαντάμ Μέρκελ!!!

    • Δηλαδή να αφήσουμε το άρμα ως έχει, σαν Α4, και να πειράξουμε το ΣΕΠ, σε μια τροποποίηση που θα κάνουμε μόνοι μας;

     • Θερμικές κάμερες, ΣΔΕ της IDE, πυρομαχικά και ανταλλακτικά θέλουν τα Leo-2A4. Τίποτα άλλο αυτήν την στιγμη. Στο μέλλον APS.

      O ΕΣ έχει ανάγκη άλλα πράγματα. Πρώτα από όλα χρήματα για να αυξηθεί η παρεχόμενη εκπαίδευση και μετά προς απογοήτευση, της KMW και των λοιπών γερμανικών εταιριών, εξοπλισμός για το ανύπαρκτο πεζικό και τις ειδικές δυνάμεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ΜΕΑ φονικά και μη, που πρέπει ταχύτατα να μπουν στις ΕΔ, όπως επίσης και το ΠΒ, που απαιτούνται άμεσα κινήσεις αναπλήρωσης των πυρομαχικών του και εκσυγχρονισμός κάποιων συστημάτων του.

      Τέλος θα πρέπει να γίνουν κινήσεις για την αντικατάσταση των φορητών και των 3ων κλάδων.

     • Εξαρταται απο το σε ποια απειλη «κοιταει» το ΓΕΣ!
      Εαν περιοριζονται στα ραβδωτα των 105χλς ή τα αρχικα λειοκανα των 120χλς δεν νομιζω οτι υπαρχουν σημαντικα προβληματα στους θωρακες. Αλλού «Παπά ευαγγέλιο» εαν κοιτανε προς το Altay!

    • Να πειράξουμε το Σ.Ε.Π . για ποιο λόγο; Σου είπε κανείς ότι δίνει λάθος βλητικά στοιχεία;

  • Εμείς… μαζί σας αλλά Και πάλι ρωτάμε ΠΟΙΑ αντισταθμιστικά και ΜΕ ΤΙ ΛΕΦΤΑ!
   Έχετε καμιά (συνολική) ιδέα για του που έχουν φτάσει οι απολύτως κρίσιμες των ΕΔ ή ακόμη λαμβάνετε (αμάσητο) το κυβερνητικό (των εκάστοτε κυβερνήσεων για να μην παρεξηγηθούμε… πολύ) ότι «η κρίση δε επηρέασε τις ΕΔ);
   Και το ερώτημα είναι απολύτως καλοπροαίρετο!
   Όσο δε για το σύνθημα που αναφέρετε (και που μας έχει στιγματίσει) φυσικά και θα προερχόταν από την γερμανική βιομηχανία και αυτήν εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο. Θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά νομίζετε; Το ζήτημα είναι εάν θέλουμε και μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την (όποια) ευκαιρία.

 2. Γνωρίζουμε τί θα μας αποφέρει ο δανεισμός(€) ανα άρμα;
  Επίσης για τί περίοδο δανεισμού μιλάμε; 5 – 10 χρόνια;

 3. Φθανει ο εκμισθωτης να μην ειναι η Τουρκια (ειτε ο δανεισας του δανεισαντα, να καταληγουν Τουρκια).

  Θα ειναι οξυμωρο να βλεπουμε εκμισθωμενα ελληνικα Λεοπαρντ να χρησιμοποιουνται εναντιον μας.

  • Θα αφορά ευρωπαϊκές χώρες, η Τουρκία δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα. Αν προχωρήσουμε σε δανεισμό των Leopard Α4 θα πρέπει να πάρουμε πρώτα εκείνα τα μεταχειρισμένα M1Α1 Abrams (έστω 200), αλλιώς πώς θα καλύψουμε το επιχειρησιακό κενό;
   Τα οφέλη της συμμετοχής μας θα είναι πολλαπλά και για την αναβάθμιση των Leopard και για την εγχώρια βιομηχανία.

 4. Να δανείσουμε τα leo εναντίον ποιου εχθρού; Εδώ έχουμε άμεση απειλή από την Τουρκία και ουδείς ενδιαφέρετε (ΝΑΤΟ, ΕΕ ). Ας μας παραχωρήσουν οι δυτικό Ευρωπαίοι συστήματα για το λιμενικό, το πολεμικό ναυτικό,την πολεμική αεροπορία και το στρατό ξηράς για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη μια και πραγματική απειλή , που ακούει στο όνομα Τουρκία. Όλα τα άλλα περί Ρωσικής απειλής ας πρόσεχαν και να μην προκαλούσαν. Τι δουλειά έχουν τα Αμερικανικά πλοία στη Μαύρη θάλασσα και στη βαλτική και όχι μόνο; Έχουν μάθει αιώνες τώρα να χρησιμοποιούν ως κυματοθραύστη την Ελλάδα σε παντός τύπου απειλή. Ερχόμενοι στο σήμερα μας μετέτρεψαν σε συνεργασία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε νήσο ELLIS. Ότι οπλικό σύστημα παραχωρήσει η Ελλάδα θα είναι εναντίον της Ρωσίας . Η ιστορία επαναλαμβάνετε όπως με την εκστρατεία στην Κριμαία το 1919,με ότι συνέπειες είχε αργότερα για τον Ελληνισμό!

 5. Κατ αρχην σαν ιδεα το να δωσεις αρματα ακουγεται τραγικο οταν εχεις την τουρκια απεναντι. Απ την αλλη ομως, βλεποντας τα τουρκικα διδαγματα στη συρια, νομιζω οτι ειναι φανερο οτι τα Α4 πρεπει να αναβαθμιστουν σε επιπεδο Α7 κ για μενα οπωσδηποτε μα οπωσδηποτε να τοποθετηθει συστημα ενεργητικης προστασιας. Κ μιας κ δεν εχουμε μαντηλι να κλαψουμε αναγκαστικα θα παραχωρησουμε μερικα Α4. Προτιμω 90 Α4 που θα αναβαθμισω σε Α7 με σεπ παρα 180 Α4 οπως ειναι. Εξαλλου αν μου επιτρεπετε μια προσωπικη εκτιμηση, κ να πεσει εντελως το αφριν τα τουρκικα αρματα θα πρεπει να μεινουν καιρο στα νοτια

  • Το κακό με αυτήν την ανάλυση είναι ότι δεν λαμβάνετε πότε υπόψιν σας τις δεδομένες απώλειες που θα υποστεί ο Ε.Σ. με μολις μια μεραρχία με άρματα με πυροβολα των 120mm. Νομίζετε ότι μπορούμε να σταματήσουμε τον αντίπαλο, ο οποίος σε λίγο καιρό θα έχει όλα του τα άρματα 3η γενιάς πιθανόν και τα παλιότερα όπως επίσης και τα ΤΟΜΑ του με APS που σημαίνει ότι ότι ATGW που έχουμε είναι πρακτικά άχρηστο και το έργο καταστροφής των τουρκικών αρμάτων θα πέσει στα άρματα με πυροβόλο των 120mm κυρίως.

 6. Nα δωσουμε γρηγορα την Ελβο στους καλους ιδιωτες της ΚMW….ποιυ δειχνουν…σχετικο ενδιαφερον……
  ολα…σχετικα δηλαδη…σχετικο ενδιαφερον με σχετικη προταση που δεν ηρθε ποτε………

  να κανουν ακριβωσ οτι εκανe h HDW στα ναυπηγεια……
  και οτι εκαναν ακριβως και οι αλλοι…καλοι ..ιδιωτεσ στην Ελβο….να την απαξιωσουμε τελειωσ.να την καταχρεωσουμε……να βγαλουμε τους εργαζομενουσ τεμπεληδεσ αργομισθουσ……να την παρει η KMW tτσαμπα….να εκτελεσει το προγραμμα των LEO, να παρει τα λεφτουδακια της και να την παρατησει οπωσ εκαναν οι προηγουμενοι οταν εληγαν τα προγραμμτα και ηταν ανικανοι να βρουν καινουργια……οπωσ εκαναν και με τα ναυπηγεια οταν τελειωσαν τα προγραμματα που ειχαν παρει…δωρακι με την αγορα τους

  οπωσ τωρα που υπεγραψε συμβαση για τα λεοφορεια του ΟΑΣΘ……τωρα ειναι που πρeπει να δωθει στουσ καλουσ μασ ιδιωτεσ .

  ……..μπορει τωρα να μη βρηκαν κατι…σχετικο να παρουν…….

  ετσι για να ειμαστε σιγουροι οτι ειμαστε τελειωσ μπανανια

  Υ.Γ τον ιδιωτη τον θελουμε να ειναι σα το κυριο Μυτηλιναιο που εκβιαζε να τη κλεισει το 2005 gia να παρει απευθειασ αναθεσεισ και τελικα την εκλεισε το 2010 και την ξαναφορτωθηκε το κρατοσ
  η τον θελουμε ακομα καλυτερο??????……να ειναι Γερμανοσ ο απατεωνασ ειναι καλα??

   • μήπως να δωθεί στο ΥΕΘΑ να γίνει στρατιωτικό εργοστάσιο όπου θα μεταφερθούν και συνενωθούν και άλλα στρατ εργοστάσια με παραπλήσιο έργο που είναι υποεπανδρωμένα και με παλαιό εξοπλισμό και κτηριακές εγκαταστάσεις και να δημιουργηθεί ένα νέο με σύγχρονο εξοπλισμό και πλήρως επανδρωμένο που θα καλύψει τις ανάγκες και των 3 Κλάδων ; ή καλύτερα είναι να το σκοτώσουμε στους φίλους γερμανούς και να πάνε τσάμπα τα εκατ που έδωσε ο ελληνικός λαός για να πουλήσουμε το παραμύθι της «ιδιωτικοποίησης» ; λέω τώρα εγώ

    • μια καλη λυση ειναι οπως θεωρητικα την περιεγραψε ο Κ.Αλεξανδροσ και θα προσεθετα κατι πιο πρακτικο που διαβασα
     Με ΣΔΙΤ……ηδη η Ελλαδα θεωρειτε απο τη ΕΕ η πιο πετυχημενη χωρα σε εφαρμογη ΣΔΙΤ τα τελευταια χρονια, ισωσ ειναι η τομη που ψαχναμε αναμμεσα σε κρατικεσ και ιδιωτικεσ δομες

     ηδη υπαρχει σχεδιο η ΕΛΒΟ,
     (αντι να αγοραζουμε λεοφορεια κατευθειαν απο καποια εταιρια του εξωτερικου και να πληρωνουμε και ανταλλακτικα , και να μη μενει και τεχνογνωσια μεσα στη χωρα και και και…)…,
     να κατασκευαστουν 2.000 θερμικα λεοφορεια για τισ αναγκεσ Θεσσαλονικης Αθηνα για τισ συγκοινωνιεσ στισ εγκαταστασεισ τησ ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονικη, και ηλεκτρικα λεοφορεια στην Αθηνα, τα οππιια θα κατασκευαζονται εδω, θα συντηρουνται εδω και τα κερδη κοστη οικονομιεσ κλιμακασ γνωση θα παραμενει εδω……..
     σχεδιο ειπαμε…δεν εγινε κιολασ χαχα/////………..αλλα αν προχωρησει κανονικα.γιατι να μην ειναι μια τετοια οδοσ/νοοτροπια για την αξιοποιηση των παραγωγικων δυνατοτητων της χωρας????
     Γιατι αυτο και αλλα συμβαολαια θα πρεπει να τα παρει προικα..ο γιοσ ημων…καλο…<<ΙΔΙΩΤΗΣ>>….????

 7. Κύριοι αν είναι να ξεφορτωθούμε άρματα, βαπόρια, αεροπλάνα κλπ τότε να τα εκμισθώσουμε μαζί με τα πληρώματά τους. Τα εξοπλιστικά κόστη είναι ψίχουλα μπροστά στα μισθολογικά. Αν είναι να πληρώνω 100.000 νοματέους για να τους βλέπω σε ημερίδες για το περιβάλλον, την ανακύκλωση την δεντροφύτευση κλπ να μας λείπει. Χωρίς οπλικά συστήματα να πολεμίσουν, πρέπει να τους ξεφορτωθούμε και αυτούς.
  Αλήθεια πόσο είναι το ετήσιο κόστος ενός καραβιού με 180-200 άτομα πλήρωμα, άγνωστο αριθμό προσωπικού στην υποστήριξη, κάυσιμα συντήριση κλπ και στο τέλος να μην μπορεί να πολεμίσει. Ας μας πεί κάποιος σχετικός πέντε κουβέντες.

 8. Καλό το τυράκι (Leo2 A7) ομολογουμένως, αλλά δεν μπορώ να εμπιστευθώ τους Γερμανούς σε τέτοιες δουλειές. Ούτε βέβαια και τους δικούς μας (λόγω εγνωσμένης…ικανότητας).

  Από την άλλη τόσο ανάγκη μας έχει ολόκληρη (γερμανική) ευρώπη και βάζει έλληνα πρώτο βιολί;

  Στη σωστή ερώτηση της ΠκΔ «τι προτείνουμε»;

  Σοβαρότατα και στέρεα ανταλλάγματα σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο. Δεν μιλάμε για τομάτες Φιλιατρών (οικονομικό θέμα καθαρά) αλλά μιλάμε για κανόνια 120mm (πολιτικό+στρατιωτικό θέμα ταυτόχρονα).

 9. Όταν πριν χρόνια γράψατε για την παραγγελία εκατοντάδων μεταχειρισμένων Μ-1 από Αμερική και είχα σχολιάσει ότι είναι αδύνατον να γίνει τέτοιο πράγμα, γιατί σε λίγο δεν θα είχαμε λεφτά ούτε τα Leo2 να κρατήσουμε, μου είχατε ρίξει τέτοιο τρολάρισμα που κόντεψα να πέσω από την καρέκλα μου. Τέλος πάντων η πραγματικότητα μου δίνει δίκιο. Ελπίζω τώρα να αναρτηθεί το σχόλιο μου, γιατί τότε προσπαθούσα να εξηγήσω τι σημαίνει για την Ελλάδα η κρίση που έρχεται, αλλά δεν δημοσιεύτηκαν τα σχόλια μου.

 10. Και μονο που το συζηταμε ειναι τραγικο.Αυτη τη στιγμη οτι καλυτερο εχουμε σε αρματα ειναι τα 170 LEO2HELL και τα 183 LEO2A4 τα οποια ειναι ολα στην Θρακη.Εχει εκφραστει η αναγκη για αποκτηση μεταχειρισμενων ειτε LEO2 ειτε Μ1 για να καλυψουμε τα κενα και να αυξησουμε τις καννες των 120mm.Απεναντι τους εχουν 320 LEO2A4 και 150 Μ60Τ Sabra ολα με καννες των 120 συν τα Altay που καποια στιγμη θα ερθουν,τουλαχιστον η αρχικη παρτιδα των 250.Στα επομενα 4 με 5 χρονια οι Τουρκοι σκοπευουν να αναβαθμισουν τα LEO2A4 ,ηδη εχουν ξεκινησει συζητησεις με γερμανικες εταιρειες γιαυτο, οπως και να τοποθετησουν συστημα προστασιας.Και εμεις σκεφτομαστε η συζηταμε να δωσουμε με leasing για 10 χρονια καποια απο τα καλυτερα μας αρματα ενω τα εχουμε απολυτη αναγκη αντι να ετοιμαζουμε την αναβαθμιση των LEO2A4 στο προτυπο LEO2A7 σε βαθος πενταετιας για να παρουν σειρα επειτα και τα LEO2HELL;
  Και μην μου πειτε που θα βρεθουν τα χρηματα.415.000.000 εχει εγγραψει η γερμανικη κυβερνηση στον προυπολογισμο της συμφωνα με την Bild τοκους απο ελληνικα ομολογα μονο για το 2018.Συν 40-50 που εχει προτεινει η Rheinmetall για τον συμβιβασμο φτανουμε στα 470.000.000 περιπου.Πειτε μου εσεις λοιπον τωρα ποσα LEO2A4 εκσυχρονιζουμε σε Α7 και αν αξιζει να ρισκαρουμε την αμυνα της χωρας μας για να εξυπηρετηθουν τα συμφεροντα της γερμανικης αμυντικης βιομηχανιας στις νεες αγορες που θελει να μπει.
  Για να το ελαφρυνουμε και λιγο αν θελουν οι Γερμανοι εχoυμε καμια 500αρια Leo1α5 ευκαιρα για leasing.Δεχομαστε και ανταλλαγη 2 προς 1 με τα LEO2 που εχουν στις αποθηκες τους και καθονται.Αντε επειδη εχουμε και μεγαλη καρδια να τους τυλιξουμε και λιγα Μ60 και Μ48.

   • @Προβοκάτωρ
    Όπως ορθώς αναφέρετε σκωπτικά στην απάντησή σας στον χρήστη Ίκαρος «…να τα κάνου τι;» άλλο τόσο τούτο ισχύει για τον ΕΣ στον οποίον προτείνεται να παραχωρήσει άρματα 3ης γενιάς με 120άρι διαμέτρημα κάννης για να κρατήσει απολιθώματα με θωράκιση καρυδότσουφλου.

 11. Η πιο τραγικη προταση που εχω ακουσει ποτε.Απειλο0υμαστε απο την τουρκια,χρειαζομαστε συγχρονα αρματα μαχης γιατι εχουμε σε υπηρεσια αρματα 60+ χρονων (Μ48) και θα δανεισουμε λεει στους πολωνους..
  Για να εχουν δουλεια οι «συμμαχοι» γερμανοι..

  Το μονο χειροπιαστο ειναι οτι θα χασουμε ενα αριθμο αρματων μιας και θα πανε σε αλλη χωρα.
  Αυτο ειναι το μονο σιγουρο ΕΣ ,μειον 41 Λεο2.

  Ερωτηματα:

  Τι κερδιζουμε?
  Καμια απαντηση.

  Ποσα χρηματα?
  Καμια απαντηση

  Εαν παρουμε χρηματα αυτα θα πανε στο ΥΕΘΑ η στον προυπολογισμο(hot spot προσληψεις)?
  Κανεις δεν ξερει καμια απαντηση

  Τον εκσυγχρονισμο ποιος τον πληρωνει?Μονο ο ενοικιαστης η τσονταρει και ο ενοικιαζων?
  Αοριστο.

  Ποσο χρονικο διαστημα η ενοικιαση?
  κανεις δεν ξερει.

  Οταν και εαν εκσυγχρονιστουν σε Α7 τα πειρνουμε πισω εμεις?Πολυ καλο για να ναι αληθινο
  Εαν η χωρα που τα κατεχει που τα εχει ενοικιασει απο την ιδιοκτητρια χωρα,αρνηθει με καποιο τροπο να τα παραδωσει πισω τι γινεται?Πχ συνοριακα επεισοδια με τους Ρωσους και αιτημα εδω και τωρα επεκτασης του χρονικου οριζοντα ενοικιασης?Τι κανουμε?καμια απαντηση

  Η προταση ειναι 33% τραγικη,33% γελοια και 33% προσβλητικη.Γιατι οι γερμανοι προσβαλλουν την νοημοσυνη μας με τετοιες αοριστιες.
  Το 1% που μενει παει bonus στους Ρωσους ,θα γελανε με τετοιες ειδησεις .
  «Οι Πολωνοι ψαχνουν να νοικιασουν Leo2 ωστε απο 250+ να πανε στα 300 και να κανουν την διαφορα απεναντι σε 2600+ Τ-14,Τ-90Μ,Τ-80Β/ΒVM,T-72B3.»

 12. δλδ η ρωσσικη απειλη σε βαρος της πολωνιας ειναι πιο αληθινη και επειγουσα απο την τουρκικη σε βαρος της Ελλαδας? γιατι θα πρεπει η Ελλαδα να τσονταρει με δικα της αρματα? οι γερμανοι ειχαν τοσα Leo2 παρκαρισμενα στις αποθηκες και τα μοιρασαν δεξια κι αριστερα με το αναλογο αντιτιμο φυσικα, και τωρα που ξεμειναν ζητουν απο το προτεκτορατο τους να τους δανεισει να ασκησουν την πολιτικη τους αλλα με τους δικους τους ορους? σε μια προταση που οπως ειπαν και οι παραπανω σχολιαστες ειναι αοριστη και αιολη? τα κενα στην ελληνκη αμυνα πως θα καλυφθουν? με κουρδικα αντιαρματικα και αφγανικα αυτοσχεδια εκρηκτικα? τα Μ1 δεν ηρθαν ενεκα γερμανικων πιεσεων οπως λενε οι κακιες γλωσσες… δεν μπορει η ΕΛΒΟ να αναπτυξει ή να προσαρμοσει μεσα παθητικης προστασιας και ενεργητικους θωρακες, ακομα και απλες σιδεριες αντιrpg στα αρματα μας? το κανουν τοσες εταιρειες αλλα και συριοι μαστορια στη ρακκα. επισης βαρεθηκα αυτη τη καραμελα με τα κεφαλαια γραμματα: ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΞΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΑΛΛΟΥ! στο χερι της κυβερνησης ειναι να κατευθυνθουν τα απαιτουμενα κονδυλια στην αμυνα. γιατι χωρις αμυνα δεν θα υπαρχει ουτε χωρα, ουτε συνταξεις, ουτε μισθοι ουτε διορισμοι. οσοι το καταλαβαινουν αυτο, δεν μπορουν να δεχθουν και να αρκεστουν στην κατηγορηματικη αυτη δηλωση – συνθημα. δεχομενοι ακριτως το ‘λεφτα για την αμυνα δεν υπαρχουν’, δεχομαστε και την φιλανδοποιηση της πατριδας μας. σε τετοια χρονικη συγκυρια γεωπολιτικων ανακαταταξεων στην γειτονια μας, τα λεφτα πρεπει να βρεθουν και η προταση ενοικιασης σιγουρα δεν ειναι ο τροπος αφου αφηνει αμεσα επιχειρησιακα κενα με ανταλλαγμα μελλοντικα υποθετικα ακομα οφελη. μεχρι τοτε ομως τι γινεται? εσεις εκει στην ΠΤΗΣΗ (που διαβαζω ανελλειπως απο το 1993), αντι να βομβαρδιζετε τους αναγνωστες σας τωρα τελευταια με το ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ για να το εμπεδωσουν, μπορειτε μεσα απο την δυναμη που σας δινει η γραφιδα σας να αναδειξετε το γεγονος πως δεν διατειθονται λεφτα για την αμυνα κι ετσι σε λιγο δεν θα υπαρχει χωρα. θα γινει υποχειριο των υπερεξοπλισμενων τουρκων απο τον φοβο μιας πανωλεθριας μεσα απο την απειλη και μονο μιας συρραξης, σε βαθμο χειροτερο απ’οτι σημερα. εκτος κι αν τα λεφτα του προυπολογισμου δεν αποφασιζει η ελληνικη κυβερνηση που θα τα ξοδεψει αλλα οι δανειστες της κι εσεις απο ευγενεια αποφευγετε να το γραψετε ξεκαθαρα. σκεφτομενοι αναλογα, γιατι να μην δημιουργηθει και μια ευρωπαικη υπηρεσια leasing typhoοn στην οποια οι γερμανοι να δωσουν δικα τους αεροπλανα προς ενοικιαση σε ευρωπαιους εταιρους με ανταλλαγμα τον εκσυγχρονισμο? αλλα για να δουμε και τα του οικου μας, περα απο περικοπες μισθων και προυπολογισμων, δεν εγιναν και πολλες προσπαθειες περιορισμου του κοστους λειτουργιας των ΕΔ. ουτε περιττα εξοδα κοπηκαν, ουτε μοναδες εκλεισαν ουτε τα κακως κειμενα θιχθηκαν ολα αυτα τα χρονια. μειναμε στα ευκολα και προκρινουμε τα παραλογα.

 13. Οποιαδηποτε παραχωρηση αρματων LEO 2A4 ειναι εγκλημα.Κατα πρωτον δεν προκειται να υπαρξει
  κανενα οικονομικο οφελος απο την στιγμη που τα αρματα αυτα τα αποκτησαμε με περιπου 250000 ευρω
  το ενα,ποσο λοιπον να μας δωσουν οι χωρες αυτες που τα θελουν και οι οποιες οικονομικα ειναι σε
  χειροτερο επιπεδο απο μας;Στο αρθρο της ΠΤΗΣΗΣ αναφερεται οτι οι πολωνοι σκοπευουν να δωσουν
  550εκ για να εκσυχρονισουν 128 LEO 2A4,και οι γερμανοι 500-800εκ για 103 αρματα.Δηλαδη εχουμε κοστος
  απο 4,3εκ εως 8εκ αρα το υποτιθεμενο κερδος απο το leasing δεν φτανει ουτε για βαψιμο.Και τελος
  πιστευει κανεις πως εαν βρουν αυτες οι χωρες τα λεφτα για εκσυχρονισμο μετα θα μας τα δωσουν πισω
  εστω και μετα απο 10 χρονια;Οσον αφορα την ελβο το κερδος και εκει ειναι αμελητεο αφου οι συλλογες και τα απαρτια για τον εκσυχρονισμο θα ερθουν απο την γερμανια,το μονο οφελος θα το εχουν μερικες δεκαδες εργαζομενων που θα εχουν για καποια λιγα χρονια δουλεια.Αναρωτηθειται αν αξιζει να δωσουμε καποιες
  δεκαδες αρματων τα δευτερα καλυτερα του Ελληνικου οπλοστασιου για μερικες θεσεις εργασιας και
  καποιες χιλιαδες ευρω.

 14. Η χώρα μας διατηρεί -ευτυχώς- πολλά άρματα της οικογένειας Leopard 2 (170 από αυτά καινούργια και πιο κοντά στο επίπεδο Α7V). Τι εξάγεται με κάποιαν επιφύλαξη από τις ενέργειες που προωθούν οι γερμανικές βιομηχανίες μέσω του EDA; Εκμεταλλευόμενη προφανώς το γεγονός πως επειδή η Ρλλάδα έχει οικονομικό πρόβλημα, για 500 εκατομμυριάκια μπορεί και λιγότερα, ίσως την οδηγήσει στο να χάσει σημαντικό μέρος του στόλου των Leo-2Α4 στα πλαίσια κάποιων προαπαιτούμενων που θα της επιβληθούν. Μιλάμε για κυοφορούμενη παγίδα με απρόβλεπτες διαστάσεις για την άμυνα της χώρας.

  Μην ξεχνάμε ότι οι Βορειοευρωπαίοι κοιτούν μόνο το δικό τους συμφέρον και σε καμιά περίπτωση το κοινό συμφέρον. Αλήθεια, πόσο κεφάλαιο διαθέσαμε ώστε να πάρουμε 170 Leo-2A6 και 183 Leo-2A4; Περίπουν 2 δισ Ευρω; Αναλογιστείτε τώρα για πόσα χρήματα θα φέρουν ανισορροπία στους αμυντικούς σχεδιαδμούς μας αλλά και στο Follow-on-Support (που θα προκύψει από την extra καταπόνηση του υπολοίπου αρματικού δυναμικού 3ης γενιάς). Αφήστε το σουρεαλιστικό σενάριο να γυρίσουν κάποια στιγμή λείαν αργότερα να μας πουν «…νοικιάστε τα τώρα για να σωθείτε από τους Τούρκους, ΚΟΡΟΙΔΑ…»

  Εάν πράγματι οι γρρμανικές βιομηχανίες θέλουν να κάνουν turn over in business terms speaking έχουμε 501 Leo 1Α5 να εκμισθώσουμε και οι υποψήφιοι που χρήστες που φοβούνται τα «αρκουδάκια» να τα αναναθμίσουν στα πρότυπα Modular Expandable Armor System (MEXAS) C2 του Καναδά………..

Comments are closed.