Σε ένα χρόνο οι πρώτοι εξωσκελετοί θα εμφανιστούν δυναμικά στο πεδίο της μάχης

4
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Με αυτό, ακόμη και με οβίδα φορτωμένος κινείσαι λες και είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο. Ο εξωσκελετός ONYX που δοκιμάζει από τον περασμένο Νοέμβριο ο αμερικανικός Στρατός ολοκληρώνει τα τεστ και οι στρατιώτες που τον δοκίμασαν –πεζικάριοι, πυροβολικάριοι, τραυματιοφορείς μάχης και στρατιώτες του Μηχανικού– θα υποβάλλουν τις εντυπώσεις από την χρήση του.

Το σύστημα ONYX της Lockheed-Martin, το οποίο ο Στρατός ευελπιστεί να καταστήσει επιχειρησιακό το επόμενο έτος, υπόσχεται να κάνει τις αναβάσεις σε ανηφορικά εδάφη/υψώματα και την μεταφορά κρίσιμων εφοδίων μεγάλου βάρους εύκολη υπόθεση. «Φοριέται» στο κάτω μέρος του σώματος, με τις μπάρες και τα πιστόνια να ενισχύουν την μυϊκή δύναμη του φέροντος κάνοντας τις εργώδεις δραστηριότητες απλούστερες.

Σε βίντεο της εταιρίας στρατιώτες ανεβαίνουν σκάλες και υψώματα με βήμα ταχύ, σχεδόν τρέχοντας, ενώ ένας άλλος εκτελεί με άνεση βαθύ κάθισμα κρατώντας μια βαριά οβίδα. Ακόμη και οι πιο «άχρηστοι» στρατιώτες γίνονται… super-troopers με μηχανική υποβοήθηση.

Σχεδιασμένος να «αγκαλιάζει» τους μηρούς και τις κνήμες, ο εξωσκελετός ΟΝΥΧ φέρει διάσπαρτους αισθητήρες οι οποίοι τροφοδοτούν με δεδομένα όπως ταχύτητα, κατεύθυνση και γωνία κίνησης των μελών, στον υπολογιστή του συστήματος. Αυτός δίνει την κατάλληλη ροπή την σωστή στιγμή, υποβοηθώντας τα γόνατα στην κίνησή τους και μειώνοντας την ενέργεια που απαιτείται για βάδισμα σε ανώμαλο έδαφος, γονάτισμα ή βαθύ κάθισμα.

Η μηχανική βοήθεια που παρέχεται εκτιμάται καλύτερα όταν πρέπει κάποιος να ανέβει και να κατέβει σκάλες ή να κινηθεί σε επιφάνειες με κλίση. Οι τέσσερεις ομάδες στρατιωτών δοκίμασαν το σύστημα διεξάγοντας επιχειρήσεις σε αστικό περιβάλλον, με επιθέσεις κατά κτηρίων και εκκένωση τραυματιών, προσομοιάζοντας όσο γίνεται περισσότερο πραγματικές συνθήκες πεδίου μάχης.

«Σε αστικό περιβάλλον, όπου ανεβοκατεβαίνεις κτήρια, η υποστήριξη που παρέχεται στα γόνατα είναι αυτή που δίνει δύναμη στην κίνηση και μειώνει τον μεταβολισμό, κάτι που σημαίνει λιγότερη κόπωση» εξηγεί ο Κηθ Μάξγουελ, υπεύθυνος του προγράμματος της Exoskeleton Technologies. Όπως λέει χαρακτηριστικά, το σύστημα «καταλαβαίνει ποιος είμαι και πώς κινούμαι και ανταποκρίνεται επακριβώς στις κινήσεις του σώματός μου».

Ο εξωσκελετός ΟΝΥΧ μπορεί να «μαθαίνει» ενώ οι μπαταρίες του επαρκούν για οκτώ ώρες. Στόχος των κατασκευαστών του είναι το βάρους 6,5 κιλών σύστημα να είναι εύχρηστο σαν ρούχο. «Δεν θέλουμε κάτι που να δένεις εδώ, να προσαρμόζεις εκεί και ούτω καθεξής. Θέλουμε να το φορούν σαν παντελόνι, να το ασφαλίζουν, να ενεργοποιούν τις ρυθμίσεις και δρόμο…»

Εξωσκελετοί (σε διάφορες μορφές) απασχολούν εδώ και χρόνια τον αμερικανικό Στρατό –και όχι μόνον. Εκτός όμως από τους στρατιωτικούς ενδιαφέρονται και πολίτες ερευνητές, για άλλους λόγους. Το γαλλικό ερευνητικό κέντρο Clinatec στην Γκρενόμπλ ανήρτησε πρόσφατα βίντεο στο οποίο ένας άνδρας, παράλυτος από τους ώμους και κάτω, ήλεγχε μέσω ειδικού εξοπλισμού έναν εξωσκελετό με εγκεφαλικά κύματα που του επέτρεπε να υψώνει τα χέρια και να βαδίζει.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Μικρές στιγμές από το μέλλον.

SozonLEV
Member
Noble Member
SozonLEV

Καλημέρα…
Δύο θεματα:
1ον, ξέρει κάποιος την ημερομηνία που το SKYNET θα γίνει “self-aware”…
2ον και πέρα από την πλάκα…εγω πηγαίνω και λίγο πιο μακριά…φανταστείτε στρατιώτες που θα κουβαλούν μόνοι τους βλήματα ΠΒ άνω των 80 κιλών ή που θα μπορούν να κουβαλησουν στο πεδίο της μάχης Α/Α πυραύλους βαρύτερους και μεγαλύτερους από ότι ο Stinger για παράδειγμα….

ETS
Member
Noble Member
ETS

Και ο ΕΣ με αρβυλα και εξαρτυσεις σχεδιασης εποχης 70 και χαλυβδινα κρανη..
Καλα παμε..

Νίκος Κατσαμάκας
Guest
Νίκος Κατσαμάκας

Ναι, αλλά θα έχουν εκσυγχρονισμένα G3, αυτό πού το πάς;