Γιομ Κιπούρ : Πως η Αίγυπτος επιχείρησε να συντρίψει το Ισραήλ χρησιμοποιώντας κανόνια νερού (εικόνες)

17
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο Αραβοϊσραηλινός πόλεμος του 1973 (Γιομ Κιπούρ) ήταν η μεγαλύτερη σύρραξη στη πρόσφατη ιστορία της Μέσης Ανατολής και διεξήχθη μεταξύ Αιγύπτου και Συρίας από τη μία πλευρά και του Ισραήλ από την άλλη.

 

Στόχος των Αιγυπτίων ήταν η κατάληψη της χερσονήσου του Σινά και των Σύριων των υψιπέδων του Γκολάν, περιοχές που είχαν χάσει στο πόλεμο των 6 ημερών το 1967 και κατά τον οποίο οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είχαν κυριολεκτικά διαλύσει τους Άραβες αντιπάλους τους.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν ανάμεσα στους 2 πολέμους, οι Ισραηλινοί φρόντισαν να οχυρώσουν τα σύνορα τους με την Αίγυπτο. Συγκεκριμένα κατασκεύασαν οχυρωματικά έργα στην ανατολική όχθη της διώρυγας του Σουέζ που περιλάμβαναν τη δημιουργία ενός τεραστίου τείχους από άμμο ύψους 18 μέτρων κατά μήκος των ακτών (γραμμή Bar Lev). Ο λόγος που κατασκευάστηκε αυτό το κώλυμα ήταν για να εμποδιστεί τυχόν μελλοντική διέλευση του Αιγυπτιακού στρατού και κυρίως των αρμάτων μάχης του, που στη συνέχεια θα μπορούσαν να ξεχυθούν ανεμπόδιστα στο εσωτερικό της χερσονήσου.

Οι Αιγύπτιοι είχαν συγκεντρώσει στη δυτική όχθη της διώρυγας 90.000 στρατιώτες, 980 τανκς, 2.000 πυροβόλα και σημαντικό αριθμό αντιαεροπορικών πυραύλων SAM-2 που ουσιαστικά εξασφάλιζαν τον εναέριο χώρο πάνω από το πεδίο της μάχης. Απέναντί τους οι Ισραηλινοί παρέταξαν μια ελαφρά ταξιαρχία πεζικού με δύναμη 500 ανδρών και 3 τεθωρακισμένες ταξιαρχίες με 300 τανκς.

Το πρόβλημα για τους επιτιθέμενους δεν ήταν η γεφύρωση της διώρυγας καθότι για αυτό το σκοπό διέθεταν ικανοποιητικό αριθμό πλωτών γεφυρών. Το πρόβλημα ήταν η το τοίχος της άμμου που θα συναντούσαν και το οποίο θα έπρεπε να βγει από τη μέση προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν στο εσωτερικό του Σινά. Οι Αιγύπτιοι είχαν δοκιμάσει ανεπιτυχώς σε ασκήσεις τη χρήση εκρηκτικών για καταστρέψουν παρόμοια κωλύματα.

Επιχείρηση Badr

Τότε ένας νεαρός αξιωματικός του μηχανικού ονόματι Baki Zaki Yousef πρότεινε τη χρήση κανονιών νερού για τη διάλυση του εμποδίου. Το μηχανικό των Αιγυπτίων τοποθέτησε κανόνια νερού με ισχυρές αντλίες πάνω σε σχεδίες και στις 6 Οκτωβρίου ξεκίνησε την »επίθεση» εναντίον του εχθρικού τείχους. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και αμέσως μεγάλος αριθμός στρατιωτών, αρμάτων μάχης και βαρέων όπλων διεκπεραιώθηκε στην απέναντι όχθη. Η αποστολή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και έπιασε τους Ισραηλινούς στον ύπνο χάρη στην έξυπνη ιδέα του νεαρού αξιωματικού.

Δυστυχώς για τους Άραβες όταν η Ισραηλινή πολεμική μηχανή πήρε μπρος και εξαπέλυσε αντεπίθεση, αποδεκάτισε τις δυνάμεις των Αιγυπτίων και των Σύριων και τους οδήγησε πάλι στα εδάφη τους. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τα λάθη τακτικής που παρέδωσαν τη πρωτοβουλία των κινήσεων στους Ισραηλινούς, οδήγησε ένα πόλεμο που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, χάρη στο ευφυές σχέδιο του Baki Zaki Yousef για τους επιτιθέμενους, σε πανωλεθρία.

 

Πρώτη δημοσίευση 2/9/2017


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Kamp
Member
Kamp

Να σημειώσουμε εδώ πως η Αίγυπτος και στους δύο πολέμους ουσιαστικά εξέθεσε τους συμμάχους της (ειδικότερα την Συρία) παίζοντας παιχνίδια πίσω από την πλάτη τους και χρησιμοποιώντας τους για να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα. Ευτυχώς η Ιορδανία κατάλαβε το παιχνίδι της Αιγύπτου το 73 και δεν θέλησε να πάρει μέρος σε αυτό..

tsimuha2
Guest
tsimuha2

comment image

Nikolaos
Member
Nikolaos

Θαυμάσια συμβολή στη συζήτηση. Μετά τη σφαγή αρμάτων του Κόκκινου Στρατού στις όχθες της Λίμνης Μπαλατον στην Ουγγαρία το 1945 από ελάχιστα Jagdtiger με ενεργητικά συστήματα νυχτερινής όρασης (προβολείς και διόπτρες υπερύθρων), οι Σοβιετικοί τα κατέστησαν αναπόσπαστο εξοπλισμό των αρμάτων από το τ-54 και μετά. Το σύστημα βεβαίως έχει την αδυναμία ότι, όταν και ο αντίπαλος έχει διόπτρες υπερύθρων, σε έφαγε μόλις ανάψεις τον προβολέα και πριν κάνεις μισή βολή. Αλλά ποιος θα φανταζόταν την απίστευτη ανεπάρκεια της Τζαχάλ στο νυχτερινό αγώνα … Δεν είχαν ούτε καν αυτό … Πολλές οι μαρτυρίες για τη νυχτερινή κόλαση στο Γκολάν, με τους… Read more »

ACHERON
Member
ACHERON

«Θαυμάσια συμβολή στη συζήτηση. »
Είναι το αγαπημένο του ακροατήριο.

Nikolaos
Member
Nikolaos

Η αλήθεια είναι ότι, όποτε δω το όνομα το δικό σου ή του πατριώτη μας (ακόμη δεν γύρισε από τα λουτρά του, άραγε;), δεν μπορώ να μη ρουφήξω το σχόλιο ή την εικόνα, αγαπητέ μου Αχέροντα! Αλλά ειδικά στο θέματα τ/θ, τόσο επιχειρησιακά όσο και τεχνικά, νομίζω ότι εσύ είναι η αναντίλεκτη αυθεντία.

ACHERON
Member
ACHERON

Νικόλαε,στα επιχειρησιακά είμαι απλώς γνώστης δύο ή τριών απλών αλλά σημαντικών αρχών,(όπως το ότι ΔΕΝ αναθέτεις προκάλυψη σε τεθωρακισμένες ταξιαρχίες-μεραρχίες…)
Άν μιλάμε για αυθεντίες στο ελληνικό διαδίκτυο,είναι ο ταξίαρχος Βασίλειος Λουμιώτης,γνωστός ως Αρματιστής,που γράφει στο belisarius21.wordpress.com,
και ο Panzertaktik ιδιοκτήτης του con-ops.blogspot.com.
Eπισημαίνω ότι και οι δυο λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν και από τον Ε.Σ.

Λάμπρος Ε. Π. - εν Η.Π.Α. μετανάστης
Guest
Λάμπρος Ε. Π. - εν Η.Π.Α. μετανάστης

Τα αναφερόμενα κανόνια νερού ήταν στην ουσία ισχυρές πυροσβεστικές αντλίες κατασκευασμένες από την γνωστή Γερμανική εταιρεία Magirus-Deutz. (Στις δεκαετίες του 1960 και 1970 το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα ήταν εφοδιασμένο με πυροσβεστικά οχήματα της ίδιας εταιρείας.) Εκείνο που ΔΕΝ πρόσεξαν οι Ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν ότι όταν είχαν ξεφορτωθεί αυτές οι αντλίες στην Αλεξάνδρεια, η εκφόρτωση και ΠΑΡΑΛΑΒΗ έγινε από προσωπικό του Αιγυπτιακού ΣΞ και τού σώματος του μηχανικού και όχι από το Αιγυπτιακό πολιτικό πυροσβεστικό σώμα. Επί πλέον, η Ισραηλινή αμυντική γραμμή Μπάρ Λέβ επί της διώρυγας του Σουέζ είχε στην αρχή εφοδιασθεί και με ένα σύστημα σωληνώσεων για την… Read more »

Nikolaos
Member
Nikolaos

Οι θαυμάσεις παρατηρήσεις σας εισφέρουν καίριες όψεις της αιγυπτιακής προπαρασκευής, η οποία είναι έκτοτε αντικείμενο στρατιωτικών εγχειριδίων για την αρτιότητα και πληρότητα. Πραγματικά έγινε ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει απέναντι σε έναν αντίπαλο με πολύ ανώτερο προσωπικό και στρατιωτικές αρετές, και το αποτέλεσμα – σε πολιτικό επίπεδο – δικαίωσε τον Σαντάτ: Το Σινά ανήκει και πάλι στην αιγυπτιακή επικράτεια, έστω και βεβαρυμένο με τη «δουλεία» της αποστρατιωτικοποίησης. Στη μεγάλη εικόνα, το γεγονός ότι η Αίγυπτος ηττήθηκε είναι ασήμαντο, το γεγονός ότι τη στιγμή της ανακωχής υπήρχε μια αιγυπτιακή στρατιά ανατολικά του Σουέζ ήταν το αποφασιστικό (έστω και με τον ισραηλινό… Read more »

jimeta
Guest
jimeta

Δυστυχώς για τους Άραβες όταν η Ισραηλινή πολεμική μηχανή πήρε μπρος και εξαπέλυσε αντεπίθεση, αποδεκάτισε τις δυνάμεις των Αιγυπτίων και των Σύριων

Αυτή φράση τα λέει όλα γαι το ποιόν της Ισραηλινής Πολεμικής Μηχανής και των στελεχών της,μακάρι να μοιάζαμε στο 1% στη ευφυία των Ισραηλινών πολιτικών και Στρατιωτικών Ηγητόρων και ίσως θα μας σέβονταν εχθροί και σύμμαχοι από νοτιοβαλκανική μπανανία που είμαστε τώρα.

p270
Member
p270

τους στρατιωτικους δεν μπορείς να τους κρίνεις γιατί δεν εχουμε εμπλακεί σε πόλεμο( ευτυχώς) για τους πολιτικούς εχεις απόλυτο δίκιο

Yannis
Member
Yannis

Ξεχνας τα Ιμια με τον ανεκδηγητο Λυμπερη. Μια φορα χρειαστηκε να επεμβει το Ελληνικο ναυτικο και τα εκανε… θαλασσα. Σε ολα, και κριμα για τους ανθρωπους που χαθηκαν. Ειμαστε και εμεις για τα πανηγυρια, σα τους Αιγυπτιους.

vtheofilis
Member
vtheofilis

Οι Αιγύπτιοι, έστω και με μη στρατιωτικά μέσα, πήραν το Σινά πίσω. Οπότε, δεν τους λες και για τα πανηγύρια.

dimitrisx
Member
dimitrisx

Και όχι μόνο τα κάναμε μαντάρα, αλλά το ναυτικό υπέστειλε τη σημαία από την βραχονησίδα μέσο τον ουκ. Είναι που το ναυτικό δεν έχει υποστείλει ποτέ την σημαία!!

Λάμπρος Ε. Π. - εν Η.Π.Α. μετανάστης
Guest
Λάμπρος Ε. Π. - εν Η.Π.Α. μετανάστης

Από πού κι ως πού “ανεκδιήγητος” ο Ναύαρχος Λυμπέρης; Μήπως λησμονούμε ότι πίσω από την πλάτη του η λίαν ανεκδιήγητη πολιτική ηγεσία – χωρίς πρότερες διαβουλεύσεις και ΧΩΡΙΣ να είναι στην ίδια αίθουσα με τους στρατιωτικούς – ήδη διαπραγματεύονταν με τον ΥΦΥΠΕΞ Η.Π.Α. Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ το σύνθημα “όχι σημαίες, όχι στρατιώτες” που επιτήδεια είχε “σερβίρει” η Τούρκος Πρωθυπ. Τανσού Τσιλέρ; Ή μήπως λησμονείτε ότι εκείνες τις ημέρες δεν υπήρχαν μόνο τα Ίμια αλλά υπήρχε και το μέτωπο του Έβρου, και η Ρόδος, και μερικά άλλα μέρη; Αντί η κυβ. Σημίτη να μιμηθεί τους τρόπους αντιμετώπισης κρίσεων όπως τον Μάρτιο 1987,… Read more »

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Χάσαμε την μία από τις 2 βραχονησίδες; Εννοείται ότι παράλληλα κάνεις διπλωματικές διαβουλεύσεις για επίλυση της κρίσης αναίμακτα. Αλλά από την στιγμή που στρατιωτικά σε βάλανε στον τοίχο, από βλακεία σου, μειώνονται και οι διπλωματικές σου επιλογές. Δεν δικαιώνω τον Σημίτη, αλλά δεν ήταν τα δικά του λάθη εκείνη την βραδιά, που μας στοίχησαν την ήττα.

Nikolaos
Member
Nikolaos

Οι θαυμάσεις παρατηρήσεις σας εισφέρουν καίριες όψεις της αιγυπτιακής προπαρασκευής, η οποία είναι έκτοτε αντικείμενο στρατιωτικών εγχειριδίων για την αρτιότητα και πληρότητα. Πραγματικά έγινε ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει απέναντι σε έναν αντίπαλο με πολύ ανώτερο προσωπικό και στρατιωτικές αρετές, και το αποτέλεσμα – σε πολιτικό επίπεδο – δικαίωσε τον Σαντάτ: Το Σινά ανήκει και πάλι στην αιγυπτιακή επικράτεια, έστω και βεβαρυμένο με τη “δουλεία” της αποστρατιωτικοποίησης. Στη μεγάλη εικόνα, το γεγονός ότι η Αίγυπτος ηττήθηκε είναι ασήμαντο, το γεγονός ότι τη στιγμή της ανακωχής υπήρχε μια αιγυπτιακή στρατιά ανατολικά του Σουέζ ήταν το αποφασιστικό (έστω και με τον ισραηλινό… Read more »

Dimel
Guest
Dimel

Για την ακρίβεια η αντεπίθεση των Ισραηλινών απέτυχε παταγωδώς με την χρήση για πρώτη φορά παγκοσμίως κατευθυνόμενων πυραύλων από τους Αιγυπτίους.Μετα από τρεις μέρες και ενώ οι Αμερικάνοι ανεφοδιασαν το Ισραήλ με πυρομαχικά αρμάτων και σύστημα τα ηλεκτρονικού πολέμου τότε το Ισραήλ αντεπιτέθηκε από σημείο που οι Αιγύπτιοι είχαν αφήσει ακάλυπτη.Για όποιον ενδιαφέρεται ντοκιμαντέρ you tube “the war in October”