Σαν σήμερα ξεκίνησε η επιχείρηση Μπαρμπαρόσα – η ναζιστική εισβολή στην Σοβιετική Ένωση

20
1586
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Με την κωδική ονομασία Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα (Unternehmen Barbarossa στα γερμανικά) έμεινε στην ιστορία η εισβολή των Γερμανών στη Σοβιετική Ένωση, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μπαρμπαρόσα (Κοκκινογένης στα ιταλικά) ήταν το προσωνύμιο του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Φρειδερίκου Α’, ο οποίος ηγήθηκε των Σταυροφόρων τον 12ο αιώνα. Η Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου του 1941 και διήρκεσε έως τις 7 Ιανουαρίου 1942, όταν τα γερμανικά στρατεύματα εγκλωβίστηκαν από τον ρωσικό χειμώνα. Ήταν πρελούδιο των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ανατολικό Μέτωπο.

6 Απριλίου 1941: Η επίθεση των Ναζί στην Ελλάδα και ο ρόλος της ελληνικής αντίστασης στην έκβαση του Β’ ΠΠ

Την άνοιξη του 1941 η Ναζιστική Γερμανία ήταν κυρίαρχη σχεδόν όλης της Ηπειρωτικής Ευρώπης. Στα ανατολικά της σύνορα με τη Σοβιετική Ένωση επικρατούσε ασυνήθιστη ηρεμία, χάρις στο Σύμφωνο Ρίμπεντροπ – Μολότοφ του 1939, που ρύθμιζε τις σχέσεις της με τη μεγάλη γείτονα και ιδεολογική της αντίπαλο.

Στο μυαλό, όμως, του Χίτλερ, βρισκόταν μια επίθεση εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης για ιδεολογικούς και πρακτικούς λόγους. Οι Ναζί θεωρούσαν τους Σλάβους κατώτερη φυλή, που άξιζε να είναι υποτελής στους Αρείους, ενώ επιζητούσαν τον ζωτικό χώρο που εξασφάλιζε η αχανής χώρα με το πλούσιο υπέδαφος.

Ο Χίτλερ και οι επιτελείς του πίστευαν ότι θα κάνουν περίπατο στη Ρωσία και μέχρι την έλευση του χειμώνα θα επιτύγχαναν την κατάληψη της Μόσχας και την πτώση του μισητού κομμουνιστικού καθεστώτος. «Δεν έχουμε παρά να χτυπήσουμε την πόρτα και όλο το σάπιο οικοδόμημα θα καταρρεύσει» είπε ο Χίτλερ σε συνεργάτες του.

Ανιστόρητο tweet του ρωσικού ΥΠΕΞ: δεν έκρινε η απόβαση στη Νορμανδία τον Β’ ΠΠ αλλά μόνο οι νίκες του Κόκκινου Στρατού

Ο Φύρερ υπολόγιζε στην καλολαδωμένη μηχανή του γερμανικού στρατού, που εκείνη την εποχή δεν είχε αντίπαλο και στην τεχνολογική του υπεροχή. Και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανωτερότητάς του από τη σαρωτική του προέλαση και την κατάληψη της Γαλλίας δεν θα μπορούσε να επικαλεσθεί.

Αφού μελέτησαν την αποτυχημένη εκστρατεία του Μεγάλου Ναπολέοντα στη Ρωσία το 1812, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εκστρατεία κατά της Ρωσίας θα εκδηλωνόταν από τρία σημεία, με αντικειμενικό στόχο την κατάληψη της Μόσχας.

Ο Χίτλερ κινητοποίησε μια πολεμική μηχανή που όμοιά της δεν είχε δει ο κόσμος μέχρι τότε: 3.700.000 στρατιώτες, 2.600 τανκς, 7.000 πυροβόλα και 2.700 αεροπλάνα. Ο Στάλιν, παρά τις εισηγήσεις των επιτελών του, πίστευε μέχρι το τέλος ότι οι Γερμανοί θα τιμήσουν την υπογραφή τους και δεν θα επιτεθούν.

Τι ρόλο έπαιξε η πολεμική αναμέτρηση Ελλάδας-Άξονος στην τελική έκβαση του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου;

[…]

Η Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα στοίχισε στους Γερμανούς 174.000 νεκρούς, 36.000 αγνοουμένους και 604.000 τραυματίες, ενώ ανυπολόγιστος είναι ο αριθμός των Σοβιετικών που έπεσαν στο πεδίο της μάχης. Η κατάληψη της Μόσχας και η πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, που ήταν οι στρατηγικοί στόχοι του Χίτλερ, δεν επιτεύχθηκαν. Οι Γερμανοί, όμως, εξακολούθησαν να κατέχουν μεγάλο μέρος της Σοβιετικής Επικράτειας. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ανατολικό Μέτωπο θα διαρκέσουν έως τον Απρίλιο 1945, όταν ο Κόκκινος Στρατός υπό τον Ζούκοφ θα εισέλθει στο Βερολίνο.

Διαβάστε την συνέχεια στο εκτενές αφιέρωμα του sansimera.gr


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Chris
Guest
Chris

Ως προς τον τίτλο του άρθρου. Δεν υπάρχει ναζιστική εισβολή υπάρχει γερμανική εισβολή. Τις εισβολές τις κάνουν κράτη και όχι κόμματα. Εκτός και όλοι οι Γερμανοί στρατιώτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση Μπαρμπαρόσα ήταν μέλη του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος. Η επιχείρηση ιστορικής απενοχοποίηση των Γερμανών ως μέρος της μεταπολεμικής αμερικάνικης πολιτικης για την Ευρώπης πρέπει να τελειώσει. Τουλάχιστον δεν πρέπει εμείς να δίνουμε δικαιολογίες.

tagg
Guest
tagg

Για 15 χρόνια ναζισμού να παραγράψουμε χίλια χρόνια προσφοράς των γερμανών στη φιλοσοφία τα γραμματα τις τεχνες και τη μουσικη.
Τους πολέμους δεν τους κάνουν οι λαοί αλλα οι ιδεολογίες των καθεστώτων τους.

Chris
Guest
Chris

Αυτά που λέτε δεν ισχύουν. Ο γερμανικός λαός συμμετείχε μαζικά στις πράξεις του ναζιστικού καθεστώτος και είναι απόλυτα συνυπεύθυνος. Για παράδειγμα η εξόντωση όσων το καθεστώς θεωρούσε σωματικά ή διανοητικά αναπήρους, των Εβραίων, των κομμουνιστών κλπ. Δε θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τη συνεργασία του πληθυσμού. Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι σε πάμπολλες περιπτώσεις το ναζιστικό κόμμα αριθμούσε ελάχιστα μέλη σε πολλές.πολεις της Γερμανίας. Θα ήταν αδύνατο να επιτελέσει την καταγραφή των θυμάτων από μόνο του. Απλά όμως έβγαλε μια εντολή να καταδίδονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι και οι “καλοί” και “αθώοι” Γερμανοί πολίτες υπάκουσαν μαζικά προσφέροντας πολύτιμη υπηρεσία στο κράτος… Read more »

tagg
Guest
tagg

Πιστευω οτι ελαχιστοι υπαρχουν που σιχαινονται περισσοτερο απο μενα το ναζισμο και το σταλινισμο και τα ολοκληρωτικα καθεστωτα εν γενει. Δεν θα κανω το λαθος ομως να στιγματισω τους γερμανους για το χιτλερ και τους ρωσους για το σταλιν, εχουν περασει τοσα χρονια 3-4 γεννιες ανθρωπων και ο σημερινος 30αρης γερμανος δεν εχει καμια ευθηνη για οσα εγιναν τοτε. Δε θα κανω το λαθος να μισησω λαους ολοκληρους.

Chris
Guest
Chris

Άλλο το μίσος και άλλο η αντικειμενική αξιολόγηση των πραγματικών δεδομένων. Νομίζω ότι σας έδειξα με συγκεκριμένα παραδείγματα ότι η γερμανική νοοτροπία οδήγησε σε ανάλογα αποτρόπαια εγκλήματα και χωρίς να έχει ανάγκη την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία, άρα κάτι βαθύτερο υπάρχει στο γερμανικό έθνος ή πολιτισμό που να οδηγεί εκεί. Αυτό όμως είναι μια άλλη, πολύ μεγάλη συζήτηση και ήδη με δική μου ευθύνη απομακρυνθήκαμε από την ουσία του άρθρου. Άρα για την ώρα ας το αφήσουμε εδω. Σας ευχαριστώ για το διάλογο.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

“Μετά τον πόλεμο και για πολλές δεκαετίες διδάσκονταν στα σχολεία ότι κάνανε πόλεμο για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους, επομένως δεν αποδέχτηκαν ποτέ τις ηθικές ευθύνες τους για τον πόλεμο αυτό.” Έχοντας ζήσει αρκετά χρόνια στη Γερμανία, αλλά και έχοντας μελετήσει το φαινόμενο εκτενώς από ποικίλες βιβλιογραφικές πηγές, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το παραπάνω είναι το εντελώς αντίθετο της πραγματικότητας. Το κλίμα στη μεταπολεμική Γερμανία ήταν οξύτατα αντιπολεμικό. Ο ιστορικός ηγέτης της μεταπολεμικής σοσιαλδημοκρατίας Kurt Schumacher πίεζε για ουδετερότητα και μη συμμετοχή στο υπό ίδρυση ΝΑΤΟ, στους τοίχους των ερειπίων πολλαπλασιάζονταν τα “Ohne mich!” (χωρίς εμένα!). Η χώρα είχε… Read more »

Chris
Guest
Chris

Είπατε πολλά και ενδιαφέροντα στα οποία δεν μπορώ να απαντήσω χωρίς μια εξίσου εκτενή αναφορά. Επί της ουσίας όμως το επιχείρημα σας ήταν ότι οι Γερμανοί προσπάθησαν να ξεριζώσουν το ναζισμό και να αντιμετωπίσουν τα ιστορικά τους λάθη σε ειλικρίνεια. Αυτό μπορεί να είναι μερικά σωστό όμως δεν πιστεύω ότι έγινε συνολικά. Οι αναφορές μου στην εκπαίδευση της ιστορίας ήταν από φιλέλληνα Γερμανό καθηγητή το όνομα του οποίου μου διαφεύγει. Όμως υπάρχει το ζήτημα των αποζημιώσεων των θυμάτων που αναδεικνύει σε όλο της το μεγαλείο τη γερμανική υποκρισία. Ένα σωρό συναισθηματισμοί και ψυχολογισμοί, δάκρυα μετανοίας, διάρρηξη ιματίων, ικέτευση για συγνώμη… Read more »

Falcon7
Member
Active Member
Falcon7

Συμφωνώ κι επαυξάνω στα όσα αναφέρατε. Έχετε τον απόλυτο σεβασμό μου.

Stavrogin
Guest
Κωνσταντίνος

Οι πνευματικοι άξιοι πρωτοπόροι καθε εθνους ελαχιστη σχεση εχουν με την κραταία ιδεολογία των υπολοιπων και το εργο τους μονο αφθαίρετα και μελλοντικα μπορουν να το οικιοποιηθούν οι υπόλοιποι ως εργο που χαρακτιριζει το εθνος. ο χεγκελ εφευγε απ το παραθυρο για να μην τον συλλάβει η αστυνομία μα την φαινομαινολογια του πνευματος παραμασχαλα, ο νιτσε ελαχιστη αμαγνωριση ειχε, ο μπεντζαμιν ηταν ανεπιθυμητος απο την κλικα της ακαδημίας με μονο φιλο εναν μπρεχτ και ποσα αλλα παραδείγματα κι οτι ισχυει για τους γερμανους ισχυει κ για τους ελληνες βεβαια.

Chris
Guest
Chris

Μια και αναφέρατε τον Μπένγιαμιν να υπενθυμίσουμε ότι κατά τα λεγόμενα του “κάθε μνημείο πολιτισμού είναι και ένα μνημείο βαρβαρότητας” που νομίζω ότι ταιριάζει ιδιαίτερα στη συζήτηση που κάνουμε, καθώς ο πολιτισμός δεν αποκλείει τη βαρβαρότητα, και τα πεπραγμένα του γερμανικού λαού (όχι μόνο αυτού βέβαια) αποτελούν για μένα την καλύτερη απόδειξη.

RedDevils
Member
RedDevils

Πολυ σωστη τοποθέτηση. Οι πνευματικές ατομικοτητες πάντοτε ξεχώριζαν από τις μάζες και πολλές φορές ήταν μη αποδεκτοί, ακόμη και διωκόμενοι. Οι λαοί δεν μπορούν να οικειοποιούνται κατόπιν το έργο τους. Από τη Γερμανία πράγματι ξεχώρισαν φιλοσοφικές μορφές, αλλά αυτό δεν χαρακτηρίζει τους Γερμανούς σαν σύνολο. Το είδαμε και στην Ελλάδα, Κίνα, Ινδία και σε άλλες χώρες.

ΜΑΡΙΟΣ - ΣΤΕΛΛΑ
Guest
ΜΑΡΙΟΣ - ΣΤΕΛΛΑ

Και τι είναι ένας ψιλοναζισμος, αστείον πράγμα….25.000.000 ψιλονεκροι….πήρανε το μάθημα που τους αξιζε από τους Ρώσους και τον Στάλιν ! κι αν τολμήσουν, θα το ξαναπάρουν…..

teo
Guest
teo

Ο ολοκληρωτισμος πχ του Στάλιν δεν μπορεί να οδηγήσει σε συμπεράσματα για τον Ρώσικο λαό γιατί επιβλήθηκε. Ποιος θα τολμούσε να μιλήσει; Τα ίδια ισχύουν και με άλλους ολοκληρωτισμούς που επιβλήθηκαν με την δύναμη των όπλων…. Αυτό που συστηματικά ξεχνούν οι Γερμανόφιλοι ειναι ότι ο Χίτλερ και η συμμορία του ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ απο τον “αθωο” Γερμανικό λαό. Ηξεραν τι πρεσβεύει , ηξεραν που το πάει , έβλεπαν ανθρωπους να εξαφανιζονται να δολοφονούνται αλλά τον ΨΗΦΙΣΑΝ… και μετά την πτώση της Γαλλίας τον αγκάλιασαν σαν λυτρωτή…. Με αυτό το κριτήριο ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ αθώοι Γερμανοί , αμαχοι ναι, αλλά όχι αθώοι!!!

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Στην Ελλάδα πάντως το φαινόμενο που στηλιτεύετε έχει άλλη προέλευση, και όχι αμερικάνικη. Ο επί δεκαετίες ιδεολογικά επικυρίαρχος χώρος, για τον οποίον η έννοια του έθνους είναι ανάθεμα, αναζητεί με εμμονική μανία πάντοτε μια “ιδεολογική”, “κοινωνική” κλπ. διάσταση στους εθνικούς αγώνες, ως αφορμή για να σερβίρει την ατζέντα του στους ιθαγενείς, και για να δείξει ότι τελικά σε αυτήν κατέτειναν δήθεν όλοι οι εθνικοί αγώνες. Υπό την έννοια αυτή η Επανάσταση της Ανεξαρτησίας γίνεται “αγώνας για κοινωνική χειραφέτηση” ή για “ομοσπονδία λαών της Βαλκανικής”, το Έπος του 40-41 και οι αγώνες της Εθνικής Αντίστασης “αντιφασιστικός αγώνας” κ.ο.κ. Επειδή στον ίδιο… Read more »

Chris
Guest
Chris
ΜΑΡΙΟΣ - ΣΤΕΛΛΑ
Guest
ΜΑΡΙΟΣ - ΣΤΕΛΛΑ

…..σαν σήμερα λοιπόν, έφαγαν τη ροπατζινα τους οι ναζί από τον “γεωργιανο γάτο”, τον Στάλιν, και τον ρωσικό λαό, κι ήταν μέρα μεσημέρι….

CKfurious
Guest
CKfurious

Οι Γερμανοί δεν είχαν πετρέλαιο!
Πριν το πόλεμο εισήγαγαν πετρέλαιο(60% των αναγκών τους)

πετρέλαιο παραγωγές χώρες τότε: USA(70%),Soviet Union,Venezuela!

Με το Molotov-Rivendrop σύμφωνο εξασφάλισαν το πετρέλαιο από για να εισβάλουν στη Γαλλία!!

Χρειαζόντουσαν τα σοβιετικά πετρέλαια οποτε δεν είχαν άλλη επιλογή από το να εισβάλουν!

Δείτε το ακόλουθο που εξηγεί τη κατάσταση:

https://www.youtube.com/watch?v=kVo5I0xNRhg

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Χωρίς να διαφωνήσω με αυτό το σκεπτικό σας (τα videos του ΤΙΚ είναι πολύ προσεγμένα και έχει κάνει σοβαρή έρευνα στο αντικείμενο) ήθελα απλά να επισημάνω ότι ο πόλεμος με την Σοβιετική Ένωση είχε πολύ έντονο ιδεολογικό υπόβαθρο. Εθνικοσοσιαλισμος και κομμουνισμός δεν μπορούσαν να συνυπάρξουν, κάτι το οποίο ο Χίτλερ το είχε κάνει σαφές από την δεκαετία του 20.

Ακόμα και αν η Γερμανία είχε πετρέλαιο πιστεύω ότι ο πόλεμος με την Σοβιετική Ένωση ήταν αδύνατο να αποφευχθεί. Η όλη κοσμοθεωρία του NSDAP ήταν βασισμένη στην ανάγκη ζωτικού χώρου στην Ανατολή και στην εξαφάνιση του κομμουνισμού.

teo
Guest
teo

και η επιχειρηση Βagration τρια χρόνια αργότερα , σαν σημερα ξεκινησε….

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Είναι αυτό που λέμε έχει ο καιρός γυρίσματα wink