- Advertisement -

Gunnerside: Η παράτολμη Επιχείρηση που ίσως στέρησε την ατομική βόμβα από τους Ναζί

- Advertisement -

Αφού πήραν στα χέρια τους τις κάψουλες κυανίου, οι στρατιώτες του Leif Tronstad τον άκουσαν να λέει: “Δεν μπορώ να σας πω γιατί αυτή η αποστολή είναι τόσο σημαντική, αλλά αν πετύχετε, θα ζήσει στη μνήμη της Νορβηγίας για 100 χρόνια“.
Στις 19 Νοεμβρίου 1942, έλαβε χώρα η Επιχείρηση Freshman που είχε ως σκοπό τη καταστροφή του υδροηλεκτρικού και χημικού εργοστασίου Vemork, που ήταν σε θέση να παράγει βαρύ ύδωρ (οξείδιο του δευτερίου), και που οι Ναζί χρειάζονταν για την ανάπτυξη των πυρηνικών τους φιλοδοξιών. Εκείνη η αποστολή κατέληξε σε αποτυχία με 41 νεκρούς Βρετανούς και Νορβηγούς κομάντο, ενώ όσοι πιάστηκαν ζωντανοί, εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.
Το πρόγραμμα ατομικών όπλων της Γερμανίας, είχε ξεκινήσει ήδη από το 1939 και από το 1942, άρχισε η παραγωγή βαρέως ύδατος που ήταν απαραίτητο για την εκπλήρωση του σκοπού. Το εργοστάσιο στο Vemork της Νορβηγίας, ήταν από τα λίγα μέρη που παρήγαγαν συστηματικά βαρύ ύδωρ, αλλά μέχρι τη κατάληψη της χώρας από τους Ναζί, απαγορευόταν η εξαγωγή ποσότητας μεγαλύτερης των 3 γαλονιών το μήνα. Πριν την εισβολή στη Νορβηγία στις 9 Απριλίου 1940, η Γαλλική Κυβέρνηση πέτυχε να απομακρύνει από το εργοστάσιο 185 κιλά βαρέως ύδατος, ωστόσο το Vemork δεν τέθηκε εκτός λειτουργίας και μπορούσε ανά πάσα στιγμή να συνεχίσει τη παραγωγή.
Σε αντίθεση με τους Γερμανούς, οι Αμερικανοί δεν χρησιμοποίησαν βαρύ ύδωρ στο δικό τους πυρηνικό πρόγραμμα. Το βαρύ ύδωρ πετυχαίνει τον έλεγχο και την επιβράδυνση της σχάσης, με αποτέλεσμα να απαιτείται μικρότερη ποσότητα ουρανίου για να επιτευχθεί η λεγόμενη “κρίσιμη μάζα”. Η κρίσιμη μάζα είναι εκείνη η ποσότητα ουρανίου που είναι τόσο μεγάλη ώστε να συντηρήσει μια ελεγχόμενη αλυσιδωτή αντίδραση, και τόσο μικρή ώστε να μην εκραγεί με ανεξέλεγκτο τρόπο. Οι Αμερικανοί αντιθέτως, χρησιμοποίησαν εμπλουτισμένο ουράνιο (ουράνιο-235) σε συνδυασμό με γραφίτη αντί για βαρύ ύδωρ.
Έως τα μέσα του 1942, οι Βρετανοί είχαν πλέον συνειδητοποιήσει πως το εργοστάσιο παρήγαγε και αποθήκευε μεγάλες ποσότητες βαρέως ύδατος για το ατομικό πρόγραμμα των Ναζί και αποφάσισαν να το καταστρέψουν πάση θυσία.
Επιχείρηση Gunnerside

Σε αντίθεση με τη προηγούμενη προσπάθεια απευθείας επίθεσης με δεκάδες άνδρες για τη κατάληψη και καταστροφή του εργοστασίου, οι Νορβηγοί θα εφάρμοζαν μια διαφορετική προσέγγιση. Μια μικρή ομάδα σκιέρ θα έπεφτε με αλεξίπτωτα από βομβαρδιστικό Halifax σε ασφαλή απόσταση από το εργοστάσιο και κατόπιν θα προσέγγιζαν με άκρα μυστικότητα το στόχο, με αποστολή να διεισδύσουν στο χώρο παραγωγής βαρέως ύδατος και να το καταστρέψουν με εκρηκτικά.
Έξι Νορβηγοί αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν και συναντήθηκαν με άλλους τέσσερις που ήδη βρίσκονταν στο σημείο, καθώς και ένα κατάσκοπο. Η 11μελης ομάδα με επικεφαλής τον Γιόακιμ Ρόνεμπεργκ έφτασε στο σημείο και υπό τη κάλυψη του σκότους, κατέβηκαν το γκρεμό που τους χώριζε από το εργοστάσιο, διέσχισαν το παγωμένο ποταμό και αναρριχήθηκαν στους βράχους, παρακάμπτοντας κατά αυτό το τρόπο τη μοναδική γέφυρα που συνέδεε το εργοστάσιο με τον έξω κόσμο και βρισκόταν υπό αυστηρή φρούρηση. Οι Γερμανοί θεωρούσαν το φαράγγι απροσπέλαστο και το είχαν αφήσει αφύλακτο.
Με τη βοήθεια της τύχης και χάρη στην αποφασιστικότητά τους, πέτυχαν να αποφύγουν τους φρουρούς του εργοστασίου και να διεισδύσουν στο δωμάτιο που λάμβανε χώρα η παραγωγή βαρέως ύδατος. Τοποθέτησαν τα εκρηκτικά τους στους θαλάμους ηλεκτρόλυσης με βραδύκαυστα φιτίλια και απομακρύνθηκαν. Για να αποφευχθούν αντίποινα κατά του νορβηγικού πληθυσμού, οι σαμποτέρ άφησαν στο σημείο ένα υποπολυβόλο Thompson για να αποδοθεί η επίθεση σε Βρετανούς κομάντο.
Οι εκρήξεις και το χάος που επακολούθησε, τους έδωσε την ευκαιρία να αποχωρήσουν με ασφάλεια. Η αποστολή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, χωρίς να χαθεί καμία ζωή και χωρίς να πέσει ούτε μια σφαίρα. 500 κιλά βαρέως ύδατος που είχαν παραχθεί κατά τη διάρκεια λειτουργίας του εργοστασίου από τους Ναζί, καταστράφηκαν μαζί με το σύνολο του απαραίτητου εξοπλισμού παραγωγής.
Αν και οι Γερμανοί κατάφεραν έπειτα από εντατικές προσπάθειες να αποκαταστήσουν τις ζημιές και να αρχίσουν εκ νέου τη παραγωγή βαρέως ύδατος, η ζημιά που πέτυχαν οι 11 θαρραλέοι Νορβηγοί σαμποτέρ, ήταν αρκετή για να καθυστερήσει το ατομικό πρόγραμμα των Ναζί σε σημείο που ουδέποτε πρόλαβαν να αναπτύξουν πυρηνικό όπλο.
Πολλοί ιστορικοί πιστεύουν πως οι Γερμανοί ούτως ή άλλως, δεν θα προλάβαιναν να κατασκευάσουν ατομική βόμβα πριν το τέλος του πολέμου, ασχέτως αν η εγκατάσταση του Vemork είχε καταστραφεί ή όχι. Γνωρίζουμε όμως με βεβαιότητα ότι ο Werner Heisenberg – ένας εκ των θεμελιωτών της Κβαντικής Φυσικής και βραβευμένος με Νόμπελ φυσικής το 1932 – εργάστηκε στο πρόγραμμα των Ναζί για την κατασκευή της ατομικής βόμβας. Σίγουρα οι Ναζί εργάστηκαν πυρετωδώς προς το σκοπό αυτό και επιστράτευσαν λαμπρούς επιστήμονες, αν και οι πόροι που διέθεσαν σε σχέση με τις ΗΠΑ ήταν περιορισμένοι. Αν είχαν περισσότερο χρόνο και πρώτες ύλες, ενδεχομένως να είχαν επιτύχει το σκοπό τους και θα κατασκεύαζαν μια ατομική βόμβα που θα μπορούσε να αλλάξει την έκβαση του Πολέμου.
Αρχική δημοσίευση 28/2/2018

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
pito59
2 years ago

Μα είναι πολύ απλό. Στο ερώτημα δόθηκε απάντηση όταν μαθεύτηκε πως κατάφεραν να φτιάξουν την βόμβα οι Αμερικάνοι. Δεν θα κατασκεύαζαν την βόμβα ποτέ οι Γερμανοί γιατί ερευνούσαν προς λάθος κατεύθυνση. Δεν χρειαζόταν σε τίποτα το βαρύ ύδωρ.

nas
nas
2 years ago
Reply to  pito59

δεν θα επεκταθω σε λεπτομερειες αλλα δεν ειναι τοσο απλο,μαλλον δεν θα φτανανε γιατι δεν θελαν να φτασουν οσοι μπορουσαν και οσοι θελαν δεν μπορουσαν,αλλα μην θεωρεις οτι ειναι λαθος το βαρυ νερο.
το κοστος ειναι το μονο θεμα του.

Observer
Member
Observer (@observer)
2 years ago

Νομίζω ότι μια ποσότητα βαρέος ύδατος έφευγε με τρένο προς Δανία,αλλά κάποιοι εκ της επιχείρησης κατάφεραν και βύθισαν το πορθμείο. Βέβαια δεν θυμάμαι(τα χρόνια πέρασαν)αν πρόκειται για σκηνοθετικό εύρημα στην σχετική κινηματογραφική ταινία, ή το είδα στο σχετικό ντοκυμαντέρ.Καμιά 35-40 χρόνια πέρασαν όταν τις είδα. Ο κ.Επαχτίτης να το επιβεβαιώσει παρακαλώ.

Babis_UK
Member
Babis_UK (@babis_uk)
2 years ago

Το βαρυ υδωρ ειναι η πιο απλη μεθοδος που επιτρεπει να γινει συντηρειται αλυσιδωτη πυρηνική αντιδραση (criticality) εχοντας σαν αρχικο καυσιμο μη εμπλουτισμενο ουρανιο (0.7% U-235)
Απο την αντιδραση παραγεται PU-239 που ειναι πολυ αποτελεσματικο για την παραγωγη πυρηνικών οπλων.
Με την τεχνολογια της εποχης και τα υπερογκα μεσα που κινητοποιησαν οι Αμερικανοι στο Manhattan project ξοδεψαν πανω απο 1 χρονο για να παραξουν ικανη ποσοστητα εμπλουτισμενου ουρανιου (U-235) για 1 μολις οπλο (Little Boy)
Αντιθετα συμφωνα με ανεπιβεβαιωτες πληροφοριες στο τελος του 1945 οι Αμερικανοι μπορουσαν να παραγουν ικανη ποσοτητα Πλουτωνιου για παραγωγη ενος οπλου καθε 15 μερες αν χρησιμοποιουσαν το εμπλουτισμενο ουρανιο γι αυτο το σκοπο.
Με βαση την τεχνολογια της εποχης λοιπον ο εμπλουτισμος ηταν το κυριο προβλημα για την παραγωγη πυρηνικων οπλων οποτε σωστα κινοντουσαν οι Γερμανοι φυσικοι, ειχαν ομως υποεκτιμισει την δυσκολια παραγωγης βαρεως υδατος
https://en.wikipedia.org/wiki/Pressurized_heavy-water_reactor
“Heavy-water reactors may pose a greater risk of nuclear proliferation versus comparable light-water reactors due the low neutron absorption properties of heavy water, discovered in 1937 by Hans von Halban and Otto Frisch.[3] Occasionally, when an atom of U-238 is exposed to neutron radiation, its nucleus will capture a neutron, changing it to U-239. The U-239 then rapidly undergoes two β− decays — an emission of an electron and an anti-neutrino, — the first β− decay transforming the U-239 into neptunium-239, and the second β− decay transforming the Np-239 into Pu-239. Although this process takes place with other moderators such as ultra-pure graphite or beryllium, heavy water is by far the best.[3]
Plutonium-239 is a fissile material suitable for use in nuclear weapons. As a result, if the fuel of a heavy-water reactor is changed frequently, significant amounts of weapons-grade plutonium can be chemically extracted from the irradiated natural uranium fuel by nuclear reprocessing.
In addition, the use of heavy water as a moderator results in the production of small amounts of tritium when the deuterium nuclei in the heavy water absorb neutrons, a very inefficient reaction. Tritium is essential for the production of boosted fission weapons, which in turn enable the easier production of thermonuclear weapons, including neutron bombs. It is unclear whether it is possible to use this method to produce tritium on a practical scale.
The proliferation risk of heavy-water reactors was demonstrated when India produced the plutonium for Operation Smiling Buddha, its first nuclear weapon test, by extraction from the spent fuel of a heavy-water research reactor known as the CIRUS reactor. “

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

“Καρέ του Άσσου” το ΠΝ, Απόλυτη Ανανέωση του Στόλου Επιφανείας, 4 φρεγάτες MMSC, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση με 2 πλοία A/A περιοχής, και συμμετοχή...

 Σε μια απόφαση σταθμό για την μελλοντική του εξέλιξη προχώρησε το Πολεμικό μας Ναυτικό σήμερα, επιλέγοντας να αποστείλεi άμεσα επίσημο Letter of Request (LOR)...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

80 εκ. δολάρια για τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων S-70B6...

42
 Μαζί με τη σύμβαση για την αγορά του πλήρους "πακέτου" των 4 ελικοπτέρων MH-60R, το ΠΝ διαπραγματευόταν και την Εν Συνεχεία Υποστήριξη του Στόλου...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 June 2015 #349

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 June 2015 #349

Αγορά

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 Νοεμβρίου 1942: Ελ Αλαμέιν, ο Ρόμμελ υποχωρεί

- Παρακούοντας τις ρητές εντολές του Χίτλερ, ο Ρόμελ διατάσσει υποχώρηση των δυνάμεων του Afrika Korp και των Ιταλών συμμάχων του.Οι δυνάμεις του...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 Νοεμβρίου 1996: Η τραγική βύθιση της πυραυλακάτου “Κωστάκος”

Βυθίζεται μετά από σύγκρουση με το επιβατηγό "Σάμαινα" έξω από το λιμάνι της Σάμου, η ΤΠΚ του ΠΝ "Ανθχος Κωστάκος" (Ρ25).Η πυραυλάκατος τύπου Combattante...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 Νοεμβρίου 1979: Οι ισλαμιστές επαναστάτες καταλαμβάνουν την πρεσβεία των ΗΠΑ

- Στο Ιράν της ιρανικής ισλαμικής επανάστασης πλέον, μια ομάδα εξτρεμιστών φοιτητών παραβιάζει την αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη και συλλαμβάνει όλο το προσωπικό...