22.1 C
Athens
Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Το ευφυές στρατήγημα της Ισραηλινής ΠΑ που οδήγησε στη πλήρη καταστροφή δικτύου...

Το ευφυές στρατήγημα της Ισραηλινής ΠΑ που οδήγησε στη πλήρη καταστροφή δικτύου της συριακής αεράμυνας το 1982

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας του Ισραηλινού πρέσβη στις ΗΠΑ Σλόμο Αργκόβ από την οργάνωση του νούμερο 1 τρομοκράτη της εποχής Αμπού Νιντάλ, το Ισραήλ εισβάλει στο νότιο Λίβανο στις 6 Ιουνίου 1982. Μια σχετικά άγνωστη πτυχή της σύρραξης έχει να κάνει με το ευφυή τρόπο με τον οποίο καταστράφηκε ολοκληρωτικά η συριακή αεράμυνα που ήταν αναπτυγμένη στη Κοιλάδα του Μπεκάα, από τη Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ (IDF).

Το 1973, η Ισραηλινή Αεροπορία πολέμησε στο πόλεμο του Γιομ Κιπούρ χάνοντας δεκάδες αεροσκάφη από το Α/Α δίκτυο της Αιγύπτου που ήταν αναπτυγμένο κατά μήκος της διώρυγας του Σουέζ. Από εκείνο το σημείο και μετά, τα ισραηλινά επιτελεία άρχισαν να σκέφτονται τρόπους καταστολής μιας εχθρικής αεράμυνας (SEAD), χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν το τίμημα του πρόσφατου παρελθόντος. Η ευκαιρία να δοκιμαστούν οι νέες τακτικές θα παρουσιαζόταν εννέα χρόνια αργότερα στο Πόλεμο του Λιβάνου.

Αεροσκάφη της IAF επιχείρούσαν σε τρία επίπεδα κατά τη διάρκεια της σύρραξης: Κfir και Α-4 Skyhawks περιπολούσαν κατά μήκος των ακτών από τη Σιδώνα μέχρι τη Βηρυτό για να παρέχουν εγγύς υποστήριξη στα ισραηλινά στρατεύματα. Παρόμοιοι σχηματισμοί πετούσαν σε ύψη 10.000 ποδών αναμένοντας οδηγίες για άμεση επέμβαση και στο τελευταίο “επίπεδο” και ΑΣΕΠΕ Hawkeye περιπολούσαν και σάρωναν με τα ραντάρ τους την ευρύτερη περιοχή. Για να μπορέσουν όμως αυτά τα αεροσκάφη να επιτελέσουν το έργο τους, η συριακή αεράμυνα έπρεπε να βγει από τη μέση.

Στις 9 Ιουνίου 1982, δηλαδή τη τρίτη ημέρα της σύρραξης, το Ισραήλ εκτέλεσε την επιχείρηση “Mole Cricket 19”, με στόχο το ενοποιημένο και υπερσύγχρονο για την εποχή του αντιαεροπορικό δίκτυο που είχε στήσει η Συρία στη Κοιλάδα του Μπεκάα στο Λίβανο.

Την αποστολή ανέλαβαν αεροσκάφη F-15, F-16 και F-4 που θα ανελάμβαναν το κύριο όγκο της επίθεσης και τελικά απογειώθηκαν στις 13:30 το μεσημέρι, ενώ ένα δεύτερο κύμα απογειώθηκε στις 15:40 με τελικό στόχο τη συριακή αεράμυνα. Μεγάλο μέρος αυτού του αεροπορικού στόλου είχε επιφορτιστεί τη προστασία των F-4 που θα αναλάμβαναν το τελικό σκέλος της αποστολής, ενώ άλλα ήταν εξοπλισμένο με ατρακτίδια ηλεκτρονικού πολέμου που μέσω data links, παρείχαν ζωντανή εικόνα της επιχειρησιακής κατάστασης στα μετόπισθεν.

Την ίδια ώρα περίπου, απογειώθηκε μια μοίρα μη επανδρωμένων αεροσκαφών Tadiran Mastiff και IAI Scout που βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό στην αναγνώριση των θέσεων των εχθρικών πυροβολαρχιών. Οι Σύροι πυροβολητές εξέλαβαν τα Mastiffs ως εχθρικά επιθετικά αεροσκάφη και άνοιξαν τα ραντάρ τους για να τα εγκλωβίσουν. Τα Mastiff ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν ότι καταυγάζονται από ραντάρ και μετέδωσαν τις πληροφορίες στα Scout που βρίσκονταν εκτός του βεληνεκούς των συριακών Α/Α πυραύλων. Όλα τα δεδομένα κατέληξαν στα ιπτάμενα ραντάρ Hawkeye και σε ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου Boeing 707 και μόλις οι συριακές πυροβολαρχίες άνοιξαν πυρ κατά των UAVs, επενέβησαν τα ισραηλινά F-4 Phantom και με τη χρήση βλημάτων αντιραντάρ AGM-78 και AGM-45, κατέστρεψαν σχεδόν ολοκληρωτικά το Α/Α συριακό δίκτυο (πλην μιας από τις περίπου 30 πυροβολαρχίες*) που είχε στηθεί στη Κοιλάδα του Μπεκάα. Οι Σύριοι φέρεται να εκτόξευσαν 57 πυραύλους από σύστημα SA-6, δίχως κανείς να βρει το στόχο του. Οι απώλειες της IAF ήταν μηδαμινές.

Η άνευ προηγουμένου επιτυχία του Ισραήλ, προκάλεσε σοκ στις αραβικές χώρες και τη Σοβιετική Ένωση, διότι ήταν η πρώτη φορά που ένας στόλος δυτικών αεροσκαφών κατέστρεψε πλήρως ένα πλήρως ενοποιημένο (κατά τα σοβιετικά πρότυπα) δίκτυο αεράμυνας. Το Κρεμλίνο, φοβούμενο ανάλογη καταστροφή σε περίπτωση σύρραξης στην Ευρώπη, απέστειλε στη Συρία το στρατάρχη Pavel Stepanovich Kutakhov, ενώ ακόμη και οι Αμερικανοί εξήγαγαν κρίσιμα συμπεράσματα που θα τα χρησιμοποιούσαν λίγα χρόνια αργότερα στο Πόλεμο του Κόλπου.

*Σύμφωνα με άλλες πηγές, στη Κοιλάδα του Μπεκά ήταν τοποθετημένες 19 πυροβολαρχίες, εξ των οποίων καταστράφηκαν οι 16.

Το παρόν άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 21 Μαΐου 2018


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

95 ΣΧΟΛΙΑ

95 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
George K.

Hawkeyes…, data link…, αεροσκάφη drones μεταδίδουν τις θέσεις τις συριακής αεράμυνας…, B707 ηλεκτρονικού πολέμου…, μοιάζουν επιστημονική φαντασία με τα δικά μας δεδομένα το 1982…
Συμπέρασμα: Ποιοτική υπέροχη του υλικού, ποιοτική και άριστη εκπαίδευση κάνουν την διαφορά.

STRATOS

Πολύ σωστά. Η ΠΑ ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 είχε επισημάνει την αξία των ιπτάμενων ραντάρ, των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και του συστήματος διοίκησης και έλεγχου (πρωτοπόρος και εδώ η Ισραηλινή Αεροπορία από τον 1967..) και είχε κινηθεί άμεσα προς υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων. Το ίδιο και με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το πρόγραμμα ΠΗΓΑΣΟΣ για όσους τους διαφεύγει, ξεκίνησε στις αρχές του 1980!!! Δυστυχώς όλα αυτά τα προγράμματα καρκινοβατούσαν όλη την δεκαετία του 1980 λόγω της κομματικοποίησης της ΠΑ από την κυβέρνηση του κλεφτοπασοκ και της ανάδειξης στις υψηλότερες βαθμίδες της τυχάρπαστων τύπων που ανέφεραν κοροϊδευτικά… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Την δεκαετία του ΄70 και του ’80 η μικρή και φτωχή Ελλάδα ήταν αδύνατο να έχει ιπτάμενα ραντάρ και τάνκερ. Σε ότι αφορά τα Ε-2 πλην των ΗΠΑ τα είχαν αν θυμάμαι καλά 4 χώρες στον κόσμο. Μεταξύ των οποίων το αγαπημένο παιδί των ΗΠΑ, το Ισραήλ και η ζάμπλουτη Ιαπωνία.
Και λεφτά να είχαμε τότε για τέτοια αεροπλάνα δεν είχαν ωριμάσει οι συνθήκες για να προχωρήσουμε στην αγορά τους. Η δε ελληνικές κυβερνήσεις ενδιαφέρονταν για άλλα πράγματα…, το ίδιο και ο λαός. Μόνο κάτι ,,γραφικοί,, σκέφτονταν το πως θα αγοράσουμε ιπτάμενα ραντάρ Ε-2…

STRATOS

Η ΠΑ είχε αγοράσει την δεκαετία του 1970, 169 μαχητικά (64 x F-4E/RF-4E Phantom (το υπερμαχητικό της εποχής που είχε αποδεσμευτεί για ελάχιστες αεροπορίες) , 40 x Mirage F-1, 65 x A-7H/TA-7H )και πληθώρα άλλων οπλικών συστημάτων πληρωμένα σε σκληρό συνάλλαγμα και με την οικονομία να έχει ελάχιστο εξωτερικό χρέος και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το Ε-2 ήταν επίσημη απαίτηση της ΠΑ μαζί με το νέο μαχητικό (100 x F-18L) αλλά στο μεταξύ άλλαξε η κυβέρνηση και οι προτεραιότητες πέρασαν στην «κοινωνική πολιτική» όπως την ζήσαμε την δεκαετία του 1980…!!! «τζοβόλα δώστα όλα», pampers και επιδόματα αντιστασιακών (σε γραφικούς οπαδούς που… Read more »

Κωνσταντινος Κλαδιανος

Βασικα χρεη sigint-elint ειχαν 2 Albatros και 2 C-130 που είναι και σημερα, αρα δεν είμασταν τοσο ασχετοι το 80 θαρρω.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Τα F-14 και F-15 ήταν τα δυτικά υπερμαχητικά της εποχής. Το Φάντομ ήταν για μαζική κατανάλωση…. Το είχαν αρκετές χώρες. Τα μαχητικά που γράφεις μπορούσαν να τα είχαν ή να τα αγοράσουν πολλές χώρες. Ιπτάμενα ραντάρ και τάνκερ δεν μπορούσαν να αγοράσουν.
Το F-18L μετά απορρίφθηκε γιατί δεν μπήκε σε παραγωγή. Η απόφαση άλλαξε υπέρ του F/A-18A/B. Όταν δεν αγοράστηκε ήταν απόφαση του Α. Παπανδρέου που δεν ήθελε να τα αγοράσει όλα σε αμερικανικά μαχητικά. Για αυτό αρχικά αποφάσισε την αγορά των 40 Μ-2000.

STRATOS

Το F-4E όταν αγοράστηκε από την Ελλάδα το 1972 ήταν το καλύτερο δυτικό μαχητικό στον Κόσμο. Επίσης απέχει πολύ από το να θεωρηθεί μαχητικό που το αγόραζε όποιος ήθελε. Μόνο 12 αεροπορίες κατάφεραν να το αποκτήσουν και από αυτές Βρετανία, Ιαπωνία και Δυτική Γερμανία αγόρασαν υποβαθμισμένη έκδοση (!!!!) ενώ Αυστραλία, Ν.Κορέα, Ισπανία και Αίγυπτος απέκτησαν μεταχειρισμένα αεροσκάφη αργότερα (η Αίγυπτος σαν αντάλλαγμα για την συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ!!!!!!!!) Τα F-14/F-15 είναι μεταγενέστερα από το Phantom. To F-18L είναι η χαμένη ευκαιρία της ΠΑ και της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας και τις αποφάσεις της τότε πασοκικής κυβέρνησης τις πληρώνουμε μέχρι σήμερα… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Όταν εμείς παραλαμβάναμε Φάντομ το Ισραήλ παραλάμβανε F-15 που είναι ο διάδοχος του Φάντομ… Το F-14 πέταξε 1η φορά το 1970 και μπήκε σε υπηρεσία το 1974. Ο ισραηλινός Α/ΓΕΑ εκείνης της εποχής ήταν υπέρ της επιλογής του συνδιασμού F-14 & AV-8A για να επικρατήσει τελικά η επιλογή του συνδιασμού F-15 & F-16. Το F-15 πέταξε το 1972 και μπήκε σε υπηρεσία τον Ιανουάριο του 1976. Όταν o απλός κόσμος παραλάμβανε Φάντομ -Ε οι εκλεκτοί παραλάμβαναν F-14 και F-15. (Ισραήλ, Ιράν, Ιαπωνία) Το F-18L δεν μπήκε σε παραγωγή. Οπότε ποια χαμένη ευκαιρία..? Τέλος, η Δυτική Γερμανία επέλεξε το Φάντομ έτσι… Read more »

STRATOS

Τα έχεις μπερδέψει. Η Δυτική Γερμανία και η Ιαπωνία απέκτησαν υποβαθμισμένες εκδόσεις του Phantom γιατί δεν αποδεσμεύτηκε το F-4E λόγω κυρώσεων που ήταν ακόμη σε ισχύ από την εποχή της λήξης του Β παγκοσμίου!! Έτσι οι ζάμπλουτες οικονομικές και βιομηχανικές υπερδυνάμεις της εποχής (και του σήμερα) απέκτησαν την υποβαθμισμένη έκδοση του Phantom και η μικρή και φτωχή Ελλάδα (όπως αναφέρεις) το F-4E με πλήρεις δυνατότητες και όπλα (το 1972)…πληρωμένα μέχρι την τελευταία δεκάρα. To Ισραήλ (που ουσιαστικά ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση από το 1967) παρελάμβανε Phantom το 1973-74 όπως η Ελλάδα. Τα πρώτα από τα 25 x F-15 τα παρέλαβε… Read more »

Κωνσταντινος Κλαδιανος

Μικρη και φτωχη η Ελλαδα της ΕΟΚ, Η ΜΟΝΗ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΑΙΜΟ, και 30η οικονομια σε ΑΕΠ το 81;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Μικρή και φτωχή που π.χ δεν είχε από φανάρια σε κομβικά σημεία και φυσικά ούτε λόγος για δρόμους της προκοπής. Που η τηλεόραση έπαιζε 7 ώρες την ημέρα, που λίγοι Έλληνες μπορούσαν να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο. κτλ κτλ. Έπρεπε το ΄81 να πας στην Ιαπωνία που πήγα τότε εδώ να δεις πως ήταν οι μεγάλες και πλούσιες χώρες. Μια χώρα που τότε π.χ παρήγαγε 24.000 βίντεο την ημέρα. Είχε πλεόνασμα 100άδες δις δολάρια. κ.α πολλά. Εκεί να δει προκοπή της χώρας και του λαού, να δεις πλούτο. Εδώ βαλκάνιοι είμασταν που για αυτό ο Καραμανλής μας έβαλε στην τότε ΕΟΚ… Read more »

Φυσικα με της ενωσης και βαση ΗDI, ΔΝΤ, World Bank, ειπαμε την μιζερια αλλου καλε μου φιλε όχι σε εμενα, τελος κουβέντας ελπιζω.

Χρήστος

Για πλάκα τα είχε και τα έχει. Ή δεν ήθελε ή δεν την άφηναν.

Manolis

“ήταν η πρώτη φορά που ένας στόλος δυτικών αεροσκαφών κατέστρεψε πλήρως ένα πλήρως ενοποιημένο (κατά τα σοβιετικά πρότυπα) δίκτυο αεράμυνας.” Ωραιο αρθρο – λαθος ημερα. Την Παρασκευη επρεπε να το βαλετε ως Phantom Phriday: το αεροπλανο-θρυλος που ξηλωσε την κοιλαδα Μπεκάα.

sotbak

και τα μέσα είχαν και τον επιτελικό σχεδιασμό-συγκρότηση να τα εκτελέσουν. Συμπέρασμα: σύγχρονα μέσα + αποφασιστικότητα + σχεδιασμό-γνώση του αντικειμένου = επιτυχία

Nikolas K

Και καλη διπλωματια να προσθεσω .

Tango.Alpha

Θεωρώ ότι η Π.Α. θα μπορούσε να μάθει πολλά πράγματα αν είχε την ευγενή καλοσύνη να ορίσει μερικούς Ισραηλινούς εκπαιδευτές τουλάχιστον στα θεωρητικά μαθήματα ακριβώς για να προσαρμόσουμε στην Ελληνική πραγματικότητα αυτές τις επιχειρήσεις.

Δυστυχώς η χρήση των drones από τους απέναντι με προβληματίζει ιδιαίτερα καθώς πιστεύω ότι η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί και δυστυχώς η Π.Α δε θα έχει το ρόλο της Ισραηλινής. Μάλλον του … Βέγγου.

Andreas

Το κάνουμε. Τα τμήματα ηλεκτρονικού πολέμου στις πτέρυγες κανουν καλή δουλειά. Το ίδιο και τα σχολεία του ΣΟΤ.
Μέσα καλά θα ήταν να είχαμε περισσότερα.

Κωνσταντινος Κλαδιανος

Η ΠΑ είναι μια από τις πλεον προηγμένες και ισχυρες στην δυση και θα ειναι, άλλος θα εχει τον ρολο του Τζανετακου….

Και βασικα η ΠΑ διδάσκει τους συμμαχους..

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Τράβα να ρωτήσεις στο ΓΕΑ ποια είναι η κατάσταση.
Εγώ δεν ξέρω ισχυρές αεροπορίες που π.χ πετάνε τα 3 από τα 16 M-2000EGM της έχοντας για μοναδικό οπλισμό τα πυροβόλα τους, να πετάνε τα 6 από τα 45 Τ-6, τα 2 από τα 14 C-130, το 1-3 από τα 8 C-27J, τα 3 από τα 12 Σούπερ Πούμα, τα 4 από τα 15 Τ-41. κ.ο.κ ανάλογη η κατάσταση σε κάθε τύπο.

Κωνσταντινος Κλαδιανος

Την ηττοπαθεια αλλου Γιαννη μου όχι σε εμενα και η αποψη σου αποψη σου που φυσικα δεν εχει σχεση με την πραγματικοτητα όπως θα σου πει ο ΓΕΑ.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Η πραγματικότητα είναι όπως την γράφω και φυσικά προέρχεται από εσωτερική πληροφόρηση. Δεν γράφω φαντασιόπληκτα πράγματα. Όπως π.χ ένα εξτρίμ που διάβασα που έγραφε κάπου αλλού ένας Κώστας, ότι η Ελλάδα είναι διαλαξιακή υπερδύναμη μεσαίου μεγέθους.

Αλέξανδρος

Δυστυχώς τα νέα από την αεροπορία, όσον αφορά τις διαθεσιμότητες δεν είναι και πολύ καλά

aris32

φορα παρτιδα τα γραφεις οπως φορα παρτιδα τα λενε σε εσενα Γιαννη μου οι αξιωματικοι που μιλας . καλο θα ηταν να μην αναφερεις ειτε ηθελημενα σωστες ειτε ηθελημενα λαθος . ο συμμαχος γειτονας βλεπει τα παντα

Jolly_Roger

@ ΓΙΑΝΝΗΣ 1, Ξέχασες να αναφέρεις πλήρη ονοματεπώνυμα των διαθεσίμων ιπταμένων, τις διευθύνσεις κατοικίας τους και σε ποια σχολεία πηγαίνουν τα ανήλικα παιδιά τους. Είμαι σίγουρος πως με τη φόρα που πήρες στην προσπάθειά σου να πουλήσεις εξυπνάδα, και την εκ γενετής αφέλεια / ανοησία σου… που θα πάει, όπου να’ ναι θα τα γράψεις κι αυτά! @ ptisidiastima, Μην χαλιέστε! Κι αν ο κάθε ελαφρύς στα μυαλά αποφασίσει να δώσει στο πιάτο έτοιμες προς κατανάλωση τις (φαινομενικά ‘αθώες’ για τους αδαείς) ψηφίδες του πληροφοριακού παζλ, σιγά μην κάνετε τον κόπο να επιβάλετε την απαραίτητη λογοκρισία. Αλλού κι αλλού κόβετε… Read more »

Χρήστος

Υπάρχουν προβλήματα και καλά έκανε και παραιτήθηκε ο διοικητής αλλά αν χρειαστεί πετάνε σχεδόν όλα. Δεν έχουν μόνο το πυροβόλο αλλά και Mica και exocet και δεν αναφέρομαι στα Mirage2000-5. Επίσης, έχουν γίνει αναβαθμίσεις στα αεροσκάφη. Μόνο στο ρανταρ υστερούν και δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν 100% τους Mica.
Τουλάχιστον δεν έχουμε άπειρους πιλότους ή γέρους ή Πακιστανούς.

jimeta

Ετσι κάνουν στις σοβαρές Χώρες που κοιτάνε την ασφάλεια τους και την επιβίωση τους και δεν περιμένουν από τρίτους από τον από μηχανής Θεό και τους νεφελίμ να τους σώσουν.

ΙΣΡΑΗΛ = (Συνεπεια , Αξιοπιστία , Αποτελεσματικότης). Δεν έχετε παρά να μας μιμηθείτε !!!

Κωνσταντινος Κλαδιανος

Ευτυχώς που και η Ελλάδα, με ελάχιστη εξωτερική βοήθεια εν σχέσει πάντα με το Ισραήλ, κατάφερε να είναι μια χώρα ανεπτυγμένη ( από την εποχή που το Ισραήλ ήταν μια υπανάπτυκτη οικονομία σοσιαλισμού μέχρι το 88) και μέσα στις 30 πλέον προηγμένες χώρες κατά διεθνείς οργανισμούς και πολύ ισχυρή στρατιωτικά στην Ευρώπη, όταν οι δυτικοί έτεροι μας έχουν γίνει πολιτοφύλακες στρατιωτικά μετά την πτώση του τοίχους, μάλλον η Ελλάδα είναι σοβαρότερη του Ισραήλ τελικά, αρκετά με τον ισραηλινό μύθευμα.

GiorgosR

Πτηση συγγνωμη αλλα… Πλακα μάς κανεις τωρα Κωνσταντινε ετσι; Δεν εξηγειται διαφορετικα αυτο που λες.

alexmark

Zήτω το ελληνικό μύθευμα…

G...

Ας μην επερνε το ισραηλ τα δισ δολαρια στρατιωτικης βοηθειας καθε χρονο, την απολυτη πολιτικη στήριξη των ΗΠΑ,(βετο στον ΟΗΕ) τα συγκάλυμενα πρόγραμματα αναπτυξης οπλων που εχουν αμερικανικη συμμετοχή, την συμετοχη αμερικανων πιλοτων στην εκπαίδευση αλλα και στις συρραξεις που εγιναν και αλλα πολλα και μετα ας βλεπαμε το αποτέλεσμα. Μαλλον δεν θα υπηρχε κρατος οπως δεν μπορουσε να υπαρχει τα τελευταία 2000 χρονια Η ελλαδα τουλάχιστον ποτε δεν ειχε την αναλογη βοηθεια και παλι εχει ισχυρες και ικανοτατες ενοπλες δυναμεις. Αλλωστε το αήττητο των ισραηλινων το ειδαμε στην πανολεθρια του 2006 στο λιβανο. Καλα τα προσεγμένα και ωραιοποιημενα δημοσιευματα… Read more »

seb

Η πρώτη προμήθεια αμερικανικού στρατιωτικού υλικού ήταν οι HAWK το ’62 και αυτό μετά την προμήθεια MIG-17/19/21 από Ιράκ και Η.Α.Ε. Η πρώτη προμήθεια υλικού που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επιθετικά έγινε το ’65 με τα Μ-48. Θέλω δηλαδή να πω πως η στήριξη που απολάμβάνει το Ισραήλ σήμερα από τις Η.Π.Α., δεν ήταν δεδομένη στο πρώτα κρίσιμα χρόνια της ύπαρξης του. Μόνο οι Γάλλοι ήταν διατεθειμένοι να τους πωλήσουν κρίσιμο υλικό. Επίσης τα πρώτα χρόνια τόλμησαν να τα βάλουν ακόμα και με τους Εγγλέζους. Σχετικά πρόσφατα, όταν πέφταν οι SCUD στο Ισραήλ, με το ζόρι κατάφεραν οι Αμερικανοί να τους… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Όχι S-300 και Su-57 αλλά S-300.000 και Su-5.700 να δώσει κανείς στους άραβες πάλι θα χάσουν από το Ισραήλ. Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα για τους ισραηλινούς αν στην θέση των αράβων ήταν άλλοι. (π.χ γάλλοι, γερμανοί, άγγλοι)
Σε ότι αφορά τα μέσα που είχαν οι ισραηλινοί ήταν σαφώς μπροστά από την εποχή τους. Όταν π.χ άλλες χώρες παραλάμβαναν Φάντομ αυτοί παραλάμβαναν F-15. Όταν παραλάμβαναν F-16 άλλοι δεν τα είχαν δει ούτε σε air show. Ήταν από τις ελάχιστες χώρες που είχαν ιπτάμενα ραντάρ. κτλ κτλ. Βέβαια έχουν πάντα από πολύ κοντά τους Αμερικάνους που τους βοηθάνε πολύ.

zipo's

Εεεε…να θυμηθούμε λίγο την περίπτωση της κατασκευής του Kfir καθώς και αυτή των πυραυλακάτων του Σερμπούργκ…..έτσι για το αξιόμαχο των δυτικών (όχι ότι οι άλλοι είναι καλύτεροι, μαύρο χάλι είναι)…

STRATOS

Οι αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες των Άραβικών κρατών είχαν καταρρίψει πάνω από 120 μαχητικά στον Αραβοισραιλινό πόλεμο του 1973. Ασφαλώς και δεν είναι άχρηστοι όπως τους παρουσιάζεις. Απλώς το 1982 η Ισραηλινή αεροπορία είχε αναπτύξει καινούριες τακτικές (με τα καινούρια μέσα που απέκτησε- Ιπτάμενα ραντάρ – αεροσκάφη – ατρακτίδια ηλεκτρονικού πολέμου – μη επανδρωμένα αεροσκάφη) και αυτό προσπαθεί να αναδείξει το άρθρο.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Για τα μπάζα είναι.
Εκείνη την εποχή είχαν επενδύσει πολλά στα αντιαεροπορικά γιατί η ισραηλινή Π.Α ήταν 22 φορές ανώτερη της αιγυπτιακής. Το είχε πει ο ίδιος ο Σαντάτ στον Μπρέζνιεφ σε ταξίδι του στην Μόσχα για να του ζητήσει ότι καλύτερα όπλα είχε ι η ΕΣΣΔ.
Το ΄73 παρά τις αρχικές επιτυχίες της αιγυπτιακής α/α άμυνας μόλις οι Αιγύπτιοι άρχισαν -αναγκαστικά- την προέλαση τους, μην έχοντας πλέον την α/α ομπρέλα να τους προστατεύει, εκεί πλέον έπαθαν πανωλεθρία και τελικά έχασαν τον πόλεμο. Ενώ οι ισραηλινοί σε ότι αφορά την Συρία παραλίγο να μπουν στην Δαμασκό.

STRATOS

Κανείς δεν είναι για τα μπάζα. Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις το F-4E Phantom το 1973 με υποβαθμισμένες εκδόσεις του Mig-21, ούτε το 1982 τα F-15/F-16 με υποβαθμισμένες εκδόσεις του Mig-21/Mig-23.

Οι Αμερικάνοι σε αντίστοιχη επιχείρηση (μικρότερης κλίμακας όμως) το 1983 στο Λίβανο, είχαν χάσει 1 x A-6E και 1 x A-7E (2 αεροσκάφη) από τις αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες της Συρίας.

Οι Ισραηλινοί είναι αξιέπαινοι για την επιχείρηση που εκτέλεσαν το 1982. Πραγματικά σε επιχειρήσεις καταστολή αεράμυνας είναι πρωτοπόροι.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Βασικά την διαφορά την κάνει αυτός που πετάει το αεροπλάνο και όχι το αεροπλάνο από μόνο του. Και Σπιτφάιρ να είχαν οι ισραηλινοί θα είχαν νικήσει τους άραβες.

neverwill

Είναι γονιδιακό δηλαδή τό ζήτημα ? Τότε άς πάμε γιά μπύρες , no problem .

Μιχαλης

Φυσικά και ειναι για τα μπάζα οι Αραβες. 82-0 σε μία μερα. Ποσο πιο κατω?

seb

Ένας κρίσιμος παράγοντας στο πεδίο της μάχης που συχνά παραλείπεται, είναι η τακτική ευελιξία που διαθέτουν (ή δεν διαθέτουν) οι τοπικοί διοικητές όλων των κλιμακίων. Ένα πολύ γνωστό παράδειγμα από τον 1ο πόλεμο του Κόλπου, είναι η εμπλοκή γνωστή ως Battle of 73 Easting, με διοικητή τον γνωστό Μακμάστερ που αγνόησε εντολές. Οι Άραβες έχοντας υιοθετήσει Σοβιετικό οπλισμό και οργάνωση, είχαν συγκεντρωτική και άκαμπτη διοίκηση, με συνέπεια την αδυναμία προσαρμογής στο ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Οι Ιορδανοί αντίθετα, με τα Hunter και δυτική εκπαίδευση και οργάνωση, δυσκόλεψαν αρκετά τους Ισραηλινούς. Είναι γνωστή η ρήση πως το καλύτερο σχέδιο παύει να έχει… Read more »

Κapoios Αllos (@Kapoiosmpla)

Δεν πρόκειται για “ευφυές στρατήγημα” φυσικά…

Λαμβάνοντας υπόψη τα μέσα που είχαν οι Ισραηλινοί ως παροχή από τις ΗΠΑ (F-15, F-16, F-4, Α-4, Κfir, Hawkeye, B707 ECM (!), ειδικευμένα UAV Mastiff & Scout με datalinks ζωντανής μετάδοσης (!), ΑΙΜ-7F, AIM-9L, AGM-78 και AGM-45 κλπ) και του συστήματος συλλογής πληροφοριών των ΗΠΑ / ΝΑΤΟ να δουλεύει υπερωρίες συνεπικουρώντας το Ισραήλ,

αλίμονο αν δεν μπορούσαν να συντρίψουν ένα δίκτυο SA-2, SA-3, και SA-6, που υποστηριζόταν από MiG-21, MiG-23 και Su-20…

Flight

Μα εδώ οι SA-3/SA-6 κατέρριψαν πυραύλους cruise 30 χρόνια μετά!

Κapoios Αllos (@Kapoiosmpla)

Δεν είπα ότι οι πύραυλοι είναι άχρηστοι φυσικά. Άλλωστε κατέρριψαν και αρκετά Mastiffs & Scouts εκείνη τη νύχτα, ενώ οι Ρώσοι όχι μόνο δεν εγκατέλειψαν την ανάπτυξη Α/Α συστημάτων αλλά την συνέχισαν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Εκείνο που λέω είναι ότι δεν πρόκειται για το 1% των περιπτώσεων όπου Δαυίδ σκεπτόμενος έξυπνα νικά τον τεράστιο Γολιάθ κόντρα στις πιθανότητες.

Αλλά μάλλον για μια από τις 99% των περιπτώσεων όπου ο ισχυρός εξοντώνει με άνεση τον ανίσχυρο.

Flight

Προηγουμένως θέλαμε να κάνουμε λίγο χιούμορ. Αλλά αυτό που λέτε δεν ισχύει. Η κοιλάδα Μπεκάα ήταν μια από τις καλύτερες προστατευμένες περιοχές του πλανήτη, με ότι καλύτερο είχε να δείξει η τότε σοβιετική αεράμυνα. Η καταστροφή της αεράμυνας ταρακούνησε τους Σοβιετικούς, έδειξε το χάσμα στην τότε ανερχόμενη ψηφιακή τεχνολογία, και οδήγησε στην σχεδίαση των νέων συστημάτων που κληρονόμησαν πολύ αργότερα οι Ρώσοι.

Κapoios Αllos (@Kapoiosmpla)

Σύμφωνοι. Εκτός της δεδομένης τεχνολογικής ανωτερότητας ωστόσο, νομίζω ένα άλλο πρόβλημα – μόνιμο – της εξωτερικής πολιτικής της Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσίας σήμερα είναι η καχυποψία και η έλλειψη αφοσίωσης απέναντι στους συμμάχους της.

Πχ. Ακόμα και σήμερα υποκύπτει στις πιέσεις του μεγαλύτερου συμμάχου των ΗΠΑ, του Ισραήλ, και δεν εξοπλίζει τη Συρία με κρίσιμα συστήματα (Αεροσκάφη, S-400 κλπ) τα οποία θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν απέναντι στη μάχη που δίνει εναντίων πολλαπλών αντιπάλων.

tsimuha

” με ότι καλύτερο είχε να δείξει η τότε σοβιετική αεράμυνα.” Mε οτι καλυτερο ειχε να δειξει η συριακη αεραμυνα, οχι η σοβιετικη. Η σοβιετικη αεραμυνα ειχε ηδη τις αρχικες εκδοσεις των S300,ΒUK, IGLA. H συριακη αεραμυνα ειχε τις εξαγωγικες εκδοσεις των αντιστοιχων σοβιετικων (SA-2-3-6-7-8-9-14 κλπ ) συστηματων ,σε πυραυλους, ρανταρ, κεντρα διοικησης, συστηματα ΗΠ κλπ(οπως αλωστε και αεροσκαφη,Μιγ-23 με το ρανταρ του Μιγ-21,αρματα Τ-72 με την μιση θωρακιση απο τα αντιστοιχα σοβιετικα κλπ).Νομιζω οτι ειχαν καποιες διαφορες τα εξαγωγικα μοντελα με τα αντιστοιχα σοβιετικα, οσο αναφορα την ευαισθησια των κεφαλων, την αντοχη σε αντιμετρα κλπ. Η σχεδιαση και η… Read more »

Manolis

Ιδου η αλεπου, ιδου και τα κρεμασταρια.

Flight

Καλά, ας μην υπερβάλλουμε κιόλας. Ότι καλύτερο ήταν τότε οι S-200, οι S-300 μόλις είχαν μπει σε υπηρεσία, και δύσκολο να πούμε ότι υπήρχαν διαθέσιμοι S-300 για εξαγωγή, όχι τόσο λόγω τεχνολογικών “απαγορεύσεων”, όσο λόγω του ότι ακόμη και μια δεκαετία μετά δεν είχε καλυφθεί η Μόσχα πλήρως. Μπορούμε να πούμε ότι οι Σύριοι δεν είχαν τις σοβιετικές εκδόσεις, αλλά τις εξαγωγικές. Αλλά απαρχαιωμένη την ΑΑ τους δεν την λες επειδή δεν είχαν τους -πολύ πρώιμους- S-300.

tsimuha

“Αλλά απαρχαιωμένη την ΑΑ τους δεν την λες επειδή δεν είχαν τους -πολύ πρώιμους- S-300.” Το 1982 η συριακη αεραμυνα ηταν η ιδια που αντιμετωπισε το Ισραηλ το 1973.Ολα τα συστηματα ηταν γνωστα.Το Ισραηλ εξαιτιας των βαριων απωλειων που ειχε το 73 εστρωσε τον τετοιο του κατω και εψαξε και βρηκε λυσεις.Ανεπτυξε νεα συστηματα και νεες τακτικες.Ειχε ηδη σαν λαφυρα πολλα απο τα παραπανω συριακα συστηματα τα οποια ετυχαν εξονυχιστικης μελετης.Ετσι το 82 δεν εκρυβε καμια εκπληξη για τους ισραηλινους.Το μονο που μπορει να πει κανεις για την συριακη αεραμυνα ειναι οτι ισως να ηταν πιο πυκνη (αυτο ομως λειτουργει… Read more »

tsimuha

“Μα εδώ οι SA-3/SA-6 κατέρριψαν πυραύλους cruise 30 χρόνια μετά!”

Σα να λεμε δηλαδη οτι το συστημα hawk που εχει σημερα η Ελλαδα εχει τις ιδιες δυνατοτητες με αυτες που ειχε το 1982.Γιατι στην ουσια αυτο λετε.

Αλέξανδρος

Το σύστημα ihawk μετά τον εκσυγχρονισμό του έγινε πολύ καλό, καλύτερο και από ότι ήταν το 1982, βέβαια ο πύραυλος του πρέπει να αντικατασταθεί με έναν νεότερο

Thras

Φίλε tsimuha, έχω την αίσθηση ότι η ΠΤΗΣΗ το αναφέρει σαν χιούμορ αυτό που σχολιάζεις…

ETS

Καλό! Και μην ξεχναμε το συριακο(?)πληρωμα του Pantsir που έφαγε την Δαλιδα στο μέτωπο γιατι εψηνε κάστανα εκτός καμπίνας αλλιώς θα τα είχαν κάνει όλα γης Μαδιάμ.

Babis_UK

Διαβαζω οτι το UAV Tadiran Mastiff https://en.wikipedia.org/wiki/Tadiran_Mastiff πρωτοπεταξε το 1973, ειχε οφελιμο φορτιο 37 kgr και μεγιστη διαρκεια πτησης 7.5 ωρες. 45 χρονια μετα εν ετη 2018 δεν μπορουμε να φτιαξουμε/αποκτήσουμε κατι αντιστοιχο? Τα μη επανδρωμενα πολεμικα μεσα εχουν ανυπολογιστη αξια στους συχρονους πολεμους Δεν λεω να φτιαξουμε/αποκτήσουμε αμεσα ικανο ογκο (πανω απο 1000 κομματια) και βεληνεκούς (εως 1000 χλμ) πυραυλων crouz και βαλιστικων οπως προσπαθουν οι γειτονες (αν και πρεπει πολυ συντομα να φτασουμε και εκει). Ενα στολο ομως με καμοια 100στη UAVs που θα πετουσαν 24/7 πανω απ τον Ελληνικο Εναεριο χωρο στο Αιγαιο ανιχνευοντας την παραμικρη κινηση… Read more »

Manolis

Δες καλυτερα το Mastiff, εχουμε τετοιο.

Χρήστος

Μαστιφ ή Πήγασος;

Διογενης

Κάθε πολεμικό γεγονός πρέπει να κρίνετε στη βάση του χρόνου που εγινε . Και να μην υποτιμούμε έτσι απλά την Ελληνική ΠΑ , ακόμη και να ζητούσε τη δεκαετία του 80 η Ελλάδα όλα αυτά τα μέσα η ΗΠΑ (Φ15 –ιπτάμενα ραντάρ , ηλεκτρονικού πολέμου , όπλα πλήγματος από μεγάλη απόσταση ) θα μας τα έδινε; Μάλλον όχι μην ξεχνάμε το περίφημο 7προς 10 και η καταφανής εύνοια της Τουρκίας δεν είχαν περάσει πολλά χρόνια από την εισβολή και την στάση των Αμερικανών . Καταλήγοντας ότι έξυπνο σχεδιασμό και να κάνανε η Ισραηλινοί αν δεν τους δίνανε τα μέσα και… Read more »

Ganesha Mahesvari

Πάντως αν κάποιος παρατηρήσει ιστορικά το έθνος του Ισραήλ δεν έχει αλλάξει από τα αρχαία χρόνια έως και σήμερα πολύ. Ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα από τα ποιο πολεμοχαρή έθνη στον κόσμο, αν όχι το ποιο πολεμοχαρή. Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με τους έλληνες, αν και εμείς το μόνο που σκεφτόμασταν ήταν ο πόλεμος ίσως να μπορούσαμε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο κοντινό του Ισραήλ, αλλά στην δική μας περίπτωση ο πόλεμος είναι η έσχατη λύση και όχι η πρώτη επιλογή. Δεν υπάρχει πεδίο σύγκρισης ανάμεσα σε ελλάδα και Ισραήλ.

kiriakos

Όταν φτάσεις στον πόλεμο έχεις ήδη αποτύχει. Για να τον αποφύγεις πρέπει να στρατικοποιηθείς. Έτσι έκανε το Ισραηλ. Μέχρι να στρατικοποιηθεί το Ισραήλ του την έπεφταν όλοι. Από το 82 και μετά όλοι κάνουν το παπί. Και οι ισραηλινοί είναι ευτυχείς. Το ίδιο κάναμε και εμείς από 74 έως σήμερα και λειτούργησε μιά χαρά. Αν δεν είχαμε και τον Ανδρέα, θα είμασταν κούκλα. Αλλο στρατικοποιημένος, άλλο πολεμοχαρής. Οι Σπαρτιάτες ήταν απόλυτα στρατικοποιημένοι αλλά πολέμησαν ελάχιστα. Η το γνωστό “αν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο”

STRATOS

Προφανώς αγνοείς 2500 χρόνια Ελληνικής πολεμικής ιστορίας. Μόνο τον τελευταίο αιώνα οι Έλληνες πολεμάν αθροιστικά 12 χρόνια συνεχόμενα (1919-1922, 1940-1949)!!! Βγάζω έξω Βαλκανικούς πολέμου, Συμμετοχή στις επιχειρήσεις του 1ο Παγκόσμιου, εκστρατεία στην Ουκρανία και στην Κορέα. Για πες μας πόσα χρόνια πόλεμου οι Ισραηλινοί αθροιστικά από το 1948? Γιατί πριν το 1948 το Ισραήλ ήταν ανύπαρκτο σαν κράτος για 2000+ χρόνια.

Χρήστος

Ξέχασες το 74 όπου μια χούφτα του λόχου διοικήσεως και του μηχανικού με μουσικούς και κψμτζίδες άντεξε 3 ημέρες απέναντι σε άρματα, πυροβολικό, αεροπορική υπεροχή των Τούρκων με λιανοτούφεκα, ενω οι καταδρομείς έπιασαν με τα σώβρακα στην κυριολεξία τους Τούρκους αλεξιπτωτιστές.

Voltron

Την δεκαετια του 80 ο πλανηταρχης Ρηγκαν μας ειχε στον παγο. Τοτε που φωναζαμε ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ιδιο συνδικατο και εξω οι βασεις του θανατου,ενω ειχαμε και τον μεγαλυτερο ερωτα με τους αραβες. Εκεινες τις μερες ειχαμε φερει εδω και τον Αραφατ, οπου οι αμερικανοι τον θεωρουσαν τοτε κατι αντιστοιχο με τον Μπιν Λαντεν . Ουτε ματαχειρισμενο F-4 δεν μας εδιναν. Ακομη και κατι
αρχαιες φρεγατες BROOKE και GARCIA (εαν τις θυμαμαι καλα) που ηθελαν στο ΓΕΝ για αντικατασταση των FLECHER… Αλλα και τα F-18 που ηθελε η Π.Α. ηταν μια σαφως υποδεεστερη εκδοση ηθελαν να μας πουλησουν.

Thras

Έτσι είναι δυστυχώς…

STRATOS

Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που γράφεις. Όταν οι σοβιετικοί κατέρριψαν το Β747 στην Σαχαλίνη, τους καταδίκασαν μέχρι και οι πέτρες εκτός από τον μεγάλο ηγέτη ανδρέα παπανδρέου. Για την ιστορία μόνο να πούμε ότι το F-18L είχε επιλεγεί από το ανώτερο αεροπορικό συμβούλιο της προηγούμενης κυβέρνησης (Ράλλη) και ασφαλώς ήταν ανώτερη έκδοση από την αντίστοιχη του αμερικάνικου πολεμικού ναυτικού (ήταν ελαφρύτερο γιατί είχε αφαιρεθεί όλος ο εξοπλισμός και οι ενισχύσεις για επιχειρήσεις από αεροπλανοφόρα), είχε όρια κανονικά 9G (και όχι 7.5G όπως τα F-18A/C) και το ραντάρ του τότε συγκρινόταν μόνο με του F-15A (είχε πλήρη ικανότητα BVR από το… Read more »

vtheofilis

Το APG-65, το οποίο φόρεσαν και τα PI-2000.

Zipo's

Το όλο θέμα έχει να κάνει με τη νοοτροπία-οργάνωση ή όπως αλλιώς θέλουμε να το πούμε. Από τη μία έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος το οποίο έχει περάσει στους πολίτες του το μήνυμα ότι, να να εξακολουθήσει να υπάρχει θα πρέπει να λειτουργεί μέσα σε “στρατιωτικοπολιτικά” πλαίσια ( θητεία 32 μήνες άνδρες-24 γυναίκες, συχνότατες ασκήσεις των εφέδρων, έρευνα και ανάπτυξη οπλικών συστημάτων, κλπ). Κυκλοφορούν στους δρόμους και στις παραλίες αρματωμένοι, ενώ γενικότερα, το να υπηρετήσουν το θεωρούν κάτι παραπάνω από ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ. Μυστικές Υπηρεσίες : Εφάμιλλες των μεγαλύτερων (ίσως και καλύτερες), επιχειρούν από την περιοχή τους (Μ.Ανατολή) μέχρι εκεί που… Read more »

Thras

Οι περιγραφές σου είναι πολύ ρεαλιστικές και συνάμα αποκαρδιωτικές. Παρόλα αυτά αληθινές…

seb

Μια διαφωνία μόνο υπό μορφή ερώτησης: Αν οι ελάχιστοι σοβαροί βουλευτές του κοινοβουλίου (αν υπάρχουν πλέον), ακολουθούσαν το πρόσφατο παράδειγμα των Συντηρητικών και Εργατικών MP’s στη Βρετανία, δε θα σαρώναν στις εκλογές;

G...

Καλα μην τους παρουσιαζεις σαν τελειους και εμας σαν τελειωμενους. Και εκει χιλιαδες την κοπανανε για να μην πανε στρατο και αρκετοι πολιτικοί κατηγορουνται για καταχρηση. Μεχρι προθυπουργος ειναι μπλεγμενος σε σκάνδαλα.
Αν δεν ηταν οι αμερικανοι κρατος δεν θα υπηρχε. Οπως δεν υπηρχε 2000 χρονια
Αρκετα με την μιζέρια

chriss8

Αυτοί έχουν την πολυτέλεια να έχουν κοπανιστούς γιατί είναι 80 εκατομύρια. Έχουν την πολυτέλεια να τα τσουγκράνες με τους μεγάλους πού και που γιατί έχουν τεράστιο στρατό και ασύγκριτα στρατηγική θέση.

Εμείς δεν έχουμε πολυτέλειες και παρόλα αυτά κάνουμε μ-****εδώ και δεκαετίες.
Άλλων το κράτος κινδυνεύει αν πάψει να καλύπτει τα θέματα ο διεθνής παράγοντας. Δεν είναι μιζέρια λοιπόν. Είναι παράπονο και ανυσυχία!

ETS

Όλα σωστά και λίγα λες!

ThanosD

Εγω βλέπω το αιώνιο δίλημμα της αντιαεροπορικής Αμυνας.Να ανοίξει τα ραντάρ εγκλωβισμού ή όχι.Από τη στιγμή που χάσεις την τοπική αεροπορική υπεροχή τα πράγματα δυσκολεύουν για οποιαδήποτε Α/Αμυνα.Οι Σύριοι επελεξαν να τα ανοίξουν όλα και εξαπέλυσαν τα όπαλ τους στα στίγματα που έβλεπαν στις οθόνες τους .Αρα η άμυνα δούλεψε,χρησιμοποιήθηκε ,απέτυχε τελικά να αντιμετωπίσει έναν υπέρτερο εχθρό.και λειτούργησε σύμφωνα με τις προδιαγραφές της και τις επιδόσεις των συστημάτων της Ακόμη και αν οι Ισραηλινοί έχαναν 10 αεροσκάφη (τα οποια θα αντικαθιστούσαν σ ε μια βδομάδα) .πάλι θα είχαν πετύχει τον σκοπό τους.Οι Σέρβοι το 1990 επέλεξαν την απόκρυψη ,την κατά… Read more »

STRATOS

Αν οι ισραηλινοί δεν πολεμούσαν, πιστεύω θα είχαν εξαφανιστεί σαν κράτος. Το ίδιο θα πάθουν και αν δείξουν στους ενδιαφερομένους ότι έχουν παραιτηθεί ή μαλακώσει (για οποιονδήποτε λόγο) από την αμυντική προσπάθεια.. Και πυρηνικά να φτιάξουν οι Ιρανοί και να εξαπολύσουν εναντίον του Ισραήλ είναι αμφίβολο αν θα φτάσουν ποτέ στην επικράτεια του Ισραήλ…με τέτοια αντιαεροπορική άμυνα που έχουν στήσει (οι Ισραηλινοί)!! Εδώ δεν περνάει βλήμα όλμου και ρουκέτα…θα περάσει ολόκληρος πύραυλος??.. Η Σερβία δεν είναι σωστό παράδειγμα καθώς όποτε πολέμησε την δεκαετία του 90, οι νατοικοί είχαν συντριπτική υπεροχή σε μαχητικά αεροσκάφη ( το 1999 π.χ 400 μαχητικά τρίτης… Read more »

ThanosD

Δεν προστάτεψε η σερβική α/α τις χερσαίες δυνάμεις ,αλλ η φυσική απόκρυψη στα πυκνά δάση της χώρας.(περιβάλλον που απουσιάζει στα αραβικά πεδία των μαχών).Και στις δύο περιπτώσεις Συρία-Σερβία υπήρχε μεγάλη διαφορά στα μέσα ..αλλά και στην ποιότητα εκπαίδευσης..Πλέον υπάρχουν μέσα και τεχνικές που μπορούν να επιβάλλουν ουσιαστικά απαγόρευση πτήσεων σε μια περιοχή.Το κόστος όμως είναι υψηλό .Σε κάποια σενάρια βγαίνει σε κάποια άλλο όχι.Τ α αντιαεροπορικά μέσα πχ είναι διαθέσιμα όλο το 24 ωρο,ένα αεροσκάφος μπορεί να βγάλει 3-4 εξόδους των 70-90 λεπτών το 24ωρο,Γενικά σε αεροπορίες του μεγέθους Ελλάδας Τουρκίας μπορεί να κρίνουν και το αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης καθώς… Read more »

STRATOS

Ναι δεν αναφέρθηκα μόνο στις αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες της Σερβίας αλλά και στην Παθητική αεράμυνα που εφάρμοσαν. Παθητική αεράμυνα είναι η κάλυψη απόκρυψη παραλλαγή που εφάρμοσαν άριστα οι Σέρβοι, και πρακτικά άφησαν άθικτο τον σερβικό στρατό μετά από 70+ μέρες βομβαρδισμών.. Παράλληλα τα αντιαεροπορικά των Σέρβων μπόρεσαν και κατέρριψαν μεγάλο αριθμό πυραύλων αέρος-εδάφους και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πράγμα που παραβλέπετε συχνά, ενώ μετά την κατάρριψη του F-117 όλες οι αποστολές κρούσης των νατοϊκών αεροσκαφών γινόντουσαν από μεγαλύτερο ύψος και η αποτελεσματικότητα τους μειώθηκε ακόμη περισσότερο.. Το Ισραήλ αναπλήρωσε τις απώλειες του μόνο στον πόλεμο του 1973, όπου πρακτικά συγκρούστηκαν οι δύο… Read more »

ThanosD

Εχουν τη μεγαλυτερη πολεμικη εμπειρία .Αυτό δεν το συζητάμε..

G...

Τα θυματα απο ρουκετες και ολμους δεν συμμερίζονται τον ενθουσιασμό σου για τις ικανότητες των ΑΑ των ησραηλινων.
Ουτε διαφημηση δεν θα ηταν τοσο απολυτη

kkalev

Το Ισραήλ εφαρμόζοντας το δόγμα του “Σιδηρού Τείχους” έχει επιτύχει μέχρι στιγμής ειρήνη με την Αίγυπτο (που αποτελούσε με διαφορά τον μεγαλύτερο αντίπαλο του), ειρήνη με την Ιορδανία και αποδοχή εκ μέρους των Αράβων του δικαιώματος του να υπάρχει. Κάποιες στρατηγικές αντιπαλότητες (όπως με το Ιράν) είναι πολύ δύσκολο να πάψουν να υπάρχουν. Ακόμα και σε ότι αφορά αυτές βλέπουμε ότι η Συρία είναι σκιά του παλιού εαυτού της (το καθεστώς σώθηκε από την επέμβαση της Ρωσίας) και το Ιράν είναι εξαιρετικά περιορισμένο και αντιμέτωπο όχι μόνο με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ αλλά και με τον συνασπισμό Αραβικών κρατών… Read more »

chikichiki

“Οι Σέρβοι το 1990 επέλεξαν την απόκρυψη ,την κατά περίπτωση χρήση των Α/Α .με τι αποτέλεσμα ; Nα σώσουν τα Α/Α αλλά να αποτύχουν να υπερασπιστούν την επικράτεια της χώρας.” Πολύ σημαντική παράμετρος που παραβλέπεται συχνά για χάρη της επανάληψης του εν πολλοίς ψευδούς αφορισμού της αποτυχίας σίγασης της σερβικής αεράμυνας παρά τις πολλές πτήσεις SEAD/DEAD. Μολονότι οι Σέρβοι διατήρησαν με αρκετή επιτυχία ένα καθεστώς “air defense in being”, στην πράξη αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή και όχι μίμηση, ακριβώς επειδή με αυτό το αεραντάρτικο προσπαθούσαν απλώς να περισώσουν τα αντιαεροπορικά τους ώστε να διατηρείται η “πιθανότητα” της απειλής. Έτσι κατέληξαν… Read more »

Nikolaos

Οι συστοιχίες α/α πυραύλων είναι διαχρονικά το όπλο των ηττημένων. Όχι εκ του αποτελέσματος, από τα αποδυτήρια ήδη. Η επιλογή τους ως υποκατάστατο αεροπορίας (το τονίζω, ΩΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ, διότι ένα μίνιμουμ πυραυλικής άμυνας πρέπει να έχεις για στρατηγικούς σου στόχους, και για καταστάσεις όπου είναι αδύνατη η πτήση α/φ για λόγους καιρού κλπ.) υποδηλοί ήδη ότι δεν έχεις την οικονομία, την τεχνολογική υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό για να σταθείς σε μια αντιπαράθεση. Είσαι δηλαδή υποδεέστερος σε σχέση με εκείνον που μπορεί να διεξάγει παρατεταμένες αεροπορικές επιχειρήσεις πλήρους φάσματος, ένα κατώτερο, σακάτικο έθνος, προορισμένο να σκύβει το κεφάλι. Ακόμη… Read more »

Thras

Απόλυτα σωστός! Τα όπλα άρνησης περιοχής (περιλαμβάνω αντιαεροπορικά και επάκτιες συστοιχίες) μπορούν να δρούν μόνο συμπληρωματικά σε αεροπορία και ναυτικό αντίστοιχα. ΠΟΤΕ δεν μπορούν να το αντικαθιστούν.

Αν κάποιο απο τα δύο πρέπει να έχει προτεραιότητα πχ αγορά αντιαεροπορικών ή αεροσκαφών, τότε η επιλογή αεροσκαφών είναι συνήθως η ορθότερη επιλογή!

Διογένης

Οι συστοιχίες α/α πυραύλων είναι διαχρονικά το όπλο των ηττημένων. Όχι εκ του αποτελέσματος, από τα αποδυτήρια ήδη. Και τότε γιατί οι ΗΠΑ ανέπτυξαν πατριοτ και αντιπυραυλικό σύστημά για βαλλιστικούς; Οι Ισραηλινοί τα διάφορορετικης εμβέλειας αντιαεροπορικών ;

chikichiki

Δεν εννοούσε αυτό που καταλάβατε, αναφερόταν σε όσες χώρες επιλέγουν να επενδύουν κυρίως σε αντιαεροπορικά αντί για μαχητικά/αναχαιτιστικά. Στις χώρες που αναφέρατε τα αντιαεροπορικά έχουν διακριτούς ρόλους και λειτουργούν επικουρικά της αεροπορικής ισχύος, και όχι ανάποδα.

Diogenis

Οι συστοιχίες α/α πυραύλων είναι διαχρονικά το όπλο των ηττημένων. Όχι εκ του αποτελέσματος, από τα αποδυτήρια ήδη. Και τότε γιατί οι ΗΠΑ ανέπτυξαν πατριοτ και αντιπυραυλικό σύστημά για βαλλιστικούς; Οι Ισραηλινοί τα διάφορορετικης εμβέλειας αντιαεροπορικών ;

SozonLEV

Καλησπέρα. Εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο στο οποίο έχω αναφερθεί διεξοδικά. Όμως οι δικές μου πληροφορίες σχετικά με την συγκεκριμένη επιχείρηση είναι ότι όλοι οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν βρήκαν στόχο…απλως αυτός ήταν τα “αναλώσιμα” RPVs των ισραηλινών. Αυτό επέτρεψε δύο γεγονότα να συμβούν. Αποτυπώθηκε η ηλεκτρονική διάταξη της συριακης Αεράμυνας ταυτόχρονα με τη θέση των συστημάτων (άρα η μετέπειτα εμπλοκή τους ήταν ευκολότερη αφού οι συν-νες είχαν ήδη εξαχθει και η προσβολή ήταν δυνατή ακόμα και αν δεν εξεπεμπαν τα ραντάρ) και το δεύτερο και τραγικοτερο λάθος ήταν η εξάντληση του αποθέματος των πυραύλων (δεν ακολουθήθηκε δλδ η αρχή της οικονομίας δυνάμεων)… Read more »

Iceman

Τα RPV δηλ. χρησιμοποιήθηκαν ως MALD. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το δίδαγμα έχει ενσωματωθεί στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς της ΠΑ. Αλήθεια, οι ιπτάμενοι στόχοι όπως αυτούς που κατασκεύαζε κάποτε η δικιάς μας BSK defense, θα μπορούσαν να παίξουν τον ρόλο των decoys;
Και επίσης μια ερώτηση, αν γνωρίζεται. Οι συντ/νες των radars μπορούν εύκολα να εξαχθούν από κάποιο σύστημα elint. Οι αντίστοιχες των συστοιχιών εκτόξευσης μπορούν να εξαχθούν από τα radars των α/φων ή χρειάζεται κάποιο εξιδεικευμένο radar;

SozonLEV

Δεν μπορώ να ξέρω τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΠΑ. Το σίγουρο είναι ότι δεν έχουμε RPV που να μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε αντίστοιχες αποστολές. Τα UAV τύπου SPERWER και ΠΗΓΑΣΟΣ είναι εξαιρετικά πολύτιμα για να αναλωθούν σε τέτοιες αποστολές. Σχετικά με την εταιρεία νομίζω ότι έχει πλέον κλείσει…όμως οποιοσδήποτε ιπτάμενος στόχος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανάλογα. Φυσικά αυτό θα πρέπει να γίνει εντός μιας συνολικά σχεδιασμένης επιχειρήσης…αλλιώς θα είναι απλά target practice. Για την ερώτηση σας – αν την κατάλαβα καλά και εννοείται τους launchers – θα πρέπει να εξετάσουμε κάθε σύστημα. Τα TOR/OSA/BUK έχουν launchers και ραντάρ στον ίδιο φορέα…τα… Read more »

Iceman

Ευχαριστώ καταρχήν για το σχόλιό σας Αρχίζοντας απο το τελευταίο, απλώς για να εξαλείψεις το ενδεχόμενο τυχόν παγίδας δηλ. η εχθρική αεράμυνα αφήνοντάς σε να νομίζεις ότι τα έχεις καταστρέψει όλα,να έχει κρατήσει κάποιο radar σε σίγαση και να το ενεργοποιήσει την κατάλληλη στιγμή. Όσον αφορά την Ελληνική BSK defense που κατασκεύαζε ιπτάμενους στόχους, αυτή όντως έχει κλείσιμο αλλά στην θέση της δημιουργήθηκε η Aether Aeronautics η οποία επίσης έχει έδρα τα Χανιά και έχει κληρονομήσει την τεχνογνωσία της πρώτης. (https://www.defence-point.gr/news/aether-aeronautics-i-nea-elliniki-eteria-rd-gia-uav-ke-elafra-aeroskafi) Κι εγώ νομίζω ότι τα UAV δεν είναι η προσφορότερη λύση ως decoys αλλά οι εναέριοι στόχοι μπορούν να… Read more »

SozonLEV

Καλησπέρα. Σωστά! Οι πύραυλοι cruise ξεκίνησαν ουσιαστικά ως εναέριοι στόχοι! Ο τρόπος τώρα που κάποιος θα πολεμήσει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της φαντασίας, της εφευρετικότητας και της τύχης. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι οι αποστολές SEAD στο μέλλον θα εκτελούνται είτε από UAV είτε από Α/Φ STEALTH με χρήση όπλων stand-off, όχι απαραίτητα ARM (για αυτό και δεν υπάρχει κάποιο “σοβαρό” πρόγραμμα αναβάθμισης/αντικατάστασης του AGM-88). Επίσης θα πρέπει να μην παραβλέπουμε την εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής, όπως η AI/ML (Artificial Intelligence/Machine Learning) και η κβαντικοί υπολογιστές. Πολλά μπορεί να μοιάζουν με σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά μην ξεχνάμε ότι πριν… Read more »

chikichiki

Να κάτι τέτοια άρθρα ανεβάζατε και ο τσιμούχας απηύδησε κι έφυγε!

Σωτήρης Χριστοδούλου

It is important to note that this battle did not in fact demonstrate the superiority of American over Soviet military technology. While Israel won an overwhelming victory, they did so using the newest fourth generation technology against far older Soviet weapons systems operated by the Syrian Army. If for example Syrian forces had been operating fourth generation MiG-31 interceptors or Su-27 fighters, Soviet analogues to the F-15, or had they operated a more modern SAM system such as the S-200 or S-300, the former which they received the following year, then the operation would likely have turned out very differently.… Read more »

Χρήστος

Αν θυμάμαι καλά προσπαθούσαν να βρουν που ήταν κρυμμένο το σημαντικότερο ρανταρ των Συριων και δεν μπορούσαν. Ένας καφετζής που έπεσε το μάτι του σε μια αεροφωτογραφία τους είπε πως είναι σε συγκεκριμένο σημείο. Τον ρώτησαν που το κατάλαβε και τους είπε πως το συγκεκριμένο φυτό δεν φυτρώνει στην έρημο και θέλει τεχνικό πότισμα. Αυτό ήταν το καμουφλαζ. Με καταδρομική πήραν το ρανταρ και τα υπόλοιπα ήταν εύκολα… Το Ισραήλ είναι σοβαρό κράτος γιατί δεν μπορεί να κάνει και αλλιώς. Χωρίς τον πακτωλό χρημάτων όμως και τα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα απο τις ΗΠΑ δεν θα υπήρχε. Χρήμα και εξωτερική βοήθεια… Read more »

chriss8

Χρήμα και εξωτερική βοήθεια…. λες και εμείς είχαμε λίγα από αυτά. Αλλά δες εμάς δες και αυτούς !

Το Σχόλιο της Ημέρας

AOZ: Μειωμένη επήρεια για την Κρήτη. Προδοσία ή Διεθνές Δίκαιο;

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο, οι χώρες που έλαβαν μέρος στην UNCLOS (Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας) προσπάθησαν να διατυπώσουν κάποια φόρμουλα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Κώστας Στούπας για τις Κρατικές Ελληνικές Αμυντικές Εταιρείας: Τα λάθη του...

1
Παρατηρώντας την ειδησεογραφία των τελευταίων εβδομάδων κάποιος δεν μπορεί να μην προσέξει τον ήχο από το ακόνισμα των "μαχαιριών" των κρατικοδίαιτων συμφερόντων που οσμίζονται...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 May 2016 #360

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 September 2016 #364

Αγορά 1.99

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 8 Αυγούστου 2000: CSS Hunley, το πρώτο υποβρύχιο με πολεμικό φάκελο βγαίνει ξανά στην επιφάνεια

Το υποβρύχιο “H. L. Hunley” της Συνομοσπονδίας των Νοτίων Πολιτειών της Αμερικής ανελκύεται 136 χρόνια μετά από τη βύθισή του κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο.Η...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 8 Αυγούστου 1588: Ναυμαχία του Γκρεηβλάϊνς, η ήττα της μεγάλης ισπανικής αρμάδας

(Gravelines - σημ. γαλλικό Γκραβλίν, τότε μέρος της ισπανικής Φλάνδρας. Οι Ολλανδοί το έλεγαν Γκρεβελίνκε)Η μεγάλη ισπανική αρμάδα, η μεγαλύτερη ναυτική προσπάθεια της Ισπανίας...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Αυγούστου 626 μ.Χ. : Η Κωνσταντινούπολη σώζεται από τους Αβάρους και Πέρσες

Λύεται η πολιορκία της Κωνσταντινουπόλεως από τους Αβαροσλάβους και Σασανίδες Πέρσες με θρίαμβο των Βυζαντινών όπλων.Η πολιορκία ξεκίνησε τον Ιούνιο σε μια καλά ενορχηστρωμένη...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Ιουλίου / 7 Αυγούστου 1822: Μάχη των Δερβενακίων, η συντριβή του Δράμαλη

Σε μια από τις μεγαλύτερες και εμβληματικότερες μάχες της επαναστάσεως, οι Έλληνες καταστρέφουν μια ολόκληρη τουρκική στρατιά 30,000 ανδρών ενεδρεύντάς την στα στενά των...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Αυγούστου 322 π.Χ. : Μάχη της Κρανώνος

– Η είδηση του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου προέτρεψε πολλές ελλαδικές πόλεις-κράτη να επαναστατήσουν κατά της μακεδονικής εξουσίας.Αρχικά, σημείωσαν σημαντικές επιτυχίες, νικώντας τις...
- Advertisement -