Τις τελευταίες ημέρες του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ κατέστρωσε ένα σχέδιο για μια κοινή αμερικανοβρετανική επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

Στις 8 Μαΐου 1945, καθώς οι άνθρωποι παντού γιόρταζαν το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, στη Μεγάλη Βρετανία καταστρώνονταν σχέδια για την έναρξη ενός νέου Παγκοσμίου Πολέμου. Πριν προλάβει καλά καλά να στεγνώσει το μελάνι στο έγγραφο της γερμανικής παράδοσης, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ ζήτησε από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, να καταρτίσει σχέδια για εισβολή στη Σοβιετική Ένωση.

Η Επιχείρηση Unthinkable (Αδιανόητος), θα ήταν μια αιφνιδιαστική επίθεση κατά των σοβιετικών δυνάμεων στη Γερμανία με σκοπό «… να επιβάλλει στην Ρωσία την βούληση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Ακόμα και αν η ‘θέληση’ των δύο αυτών χωρών μπορεί να οριστεί ως όχι περισσότερο από μια δίκαια συμφωνία για την Πολωνία, δεν περιορίζει αναγκαστικά την στρατιωτική δέσμευση«. Η ημερομηνία της επίθεσης καθορίστηκε για τη 1η Ιουλίου 1945, τέσσερις ημέρες πριν τις βρετανικές εκλογές, τις οποίες ο Τσόρτσιλ τελικά έχασε. Το σχέδιο περιλάμβανε την επίθεση 47 βρετανικών και αμερικανικών μεραρχιών (από τις συνολικά 100) στο τομέα της Δρέσδης, στο μέσο της σοβιετικής γραμμής. Τα βρετανικά επιτελεία όμως θεώρησαν πως η επιχείρηση θα αποτύγχανε, λόγω της 2,5/1 υπεροχής των Σοβιετικών σε χερσαίες δυνάμεις στην Ευρώπη. Στις συμμαχικές δυνάμεις θα συμπεριλαμβάνονταν Πολωνοί στρατιώτες, αλλά και 100.000 στρατιώτες της Βέρμαχτ που θα εξοπλίζονταν εκ νέου. Αν ο αρχικός αιφνιδιασμός αποτύγχανε, οι σύμμαχοι θα εμπλέκονταν σε μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς με την ΕΣΣΔ.

Εφόσον όμως οι συμμαχικές δυνάμεις προλάβαιναν το χειμώνα του 1945 και προχωρούσαν σύμφωνα με το σχέδιο, αναμενόταν ότι οι Σοβιετικοί θα συγκέντρωναν το κύριο όγκο των τεθωρακισμένων τους κατά μήκος των ποταμών Όντερ και Νέισε, που είχε οριστεί ως το σύνορο μεταξύ Γερμανίας-Πολωνίας. Κατόπιν, μια μεγάλη αρματομαχία θα εξελισσόταν γύρω από το Στέτιν και εφόσον νικούσαν οι σύμμαχοι, θα προέλαυναν ανενόχλητοι για 400 χιλιόμετρα έως το Ντάνζιγκ και το Μπρεσλάου στη Πολωνία, όπου θα έκαναν παύση για να μην εκθέσουν τα νώτα τους στη κατεχόμενη από τους Σοβιετικούς Τσεχοσλοβακία. Ο Τσόρτσιλ -άγνωστο για ποιο λόγο- πίστευε ότι εάν οι σύμμαχοι έφταναν στη γραμμή  Ντάνζιγκ-Μπρεσλάου ως το φθινόπωρο του 1945, ο Στάλιν θα «εγκατέλειπε» τη μάχη.

Επειδή το αρχικό σχέδιο δεν φαινόταν δυνατόν να υλοποιηθεί και με την αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων για τον Ειρηνικό Ωκεανό (ο πόλεμος με την Ιαπωνία δεν είχε τελειώσει), η φιλόδοξη επιχείρηση του Τσόρτσιλ άλλαξε χαρακτήρα και νέα σχέδια καταστρώθηκαν για την υπεράσπιση των βρετανικών νήσων από τυχόν εισβολή των Σοβιετικών. Ακόμη και οι πληροφορίες που είχε ο Τσόρτσιλ για το νέο ατομικό όπλο των ΗΠΑ, το οποίο συνυπολόγισε στην εξίσωση της επίθεσης κατά της ΕΣΣΔ, ενδεχομένως δεν θα έκανε τη διαφορά, δεδομένου πως μέχρι το 1946, οι Αμερικανοί είχαν προλάβει να κατασκευάσουν μόλις 9 βόμβες, φαινομενικά όχι αρκετές για μια αχανή χώρα όπως η Σοβιετική Ένωση.

Τα Επιτελεία απέρριψαν εξαρχής τις φιλοδοξίες του Τσόρτσιλ, τόσο λόγω της σοβιετικής υπεροπλίας, όσο και επειδή δεν έβλεπαν στρατηγική αξία στη κατοχή εδαφών στην Ευρώπη. Η Αμερική δεν ήταν διατεθειμένη να ανοίξει ένα νέο μέτωπο κατά της ΕΣΣΔ, τη στιγμή που τη χρειαζόταν για να ανοίξει άλλο μέτωπο στα βόρεια της Ιαπωνίας και να απασχολήσει μέρος του Αυτοκρατορικού Στρατού. Εν τέλει όμως, η παρουσία 6,5 εκατομμυρίων Σοβιετικών στρατιωτών, 20.000 αρμάτων μάχης και 10.000 αεροσκαφών σε ευρωπαϊκά εδάφη, ήταν ο λόγος που επικράτησε η λογική και η Επιχείρηση δεν έλαβε ποτέ σάρκα και οστά.

Το παρόν άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 18/3/2018

27 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πριν καλα τελειώσει ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος, ουσιαστικά άρχιζε ο Ψυχρός Πόλεμος, για την επιβολή του ‘Δυτικού τρόπου σκέψη’ και ‘Δημοκρατίας,’ τρομάρα τους…
  Επιμένουν όμως μέχρι και σήμερα! Τι ‘κάψιμο’ είναι αυτό με τους Ρώσους;
  Η μόνη εξήγηση που δίνω είναι ότι τους χρειάζονται, πάρα πολύ…
  Όπως είπε και ο Καβάφης στο ‘Περιμένοντας τους Bαρβάρους…’
  «Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.
  Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις.»

    • Καμια επιβολη του Αμερικαν Γουει οφ Λιβινγκ εγινε με την »βια» στην Δυση.
     Η Δυση ηταν προθυμη για αυτον τον »ανεμελο» τροπο ζωης μετα απο 5 χρονια αιματηρου πολεμου.

     • Ξεχνάς μάλλον την ιστορία της ιδιας της πατρίδας σου και ότι πέρασε έναν εμφύλιο, ακριβώς με το τέλος του Β ΠΠ, όπου πρώτα οι άγγλοι και μετά οι αμερικάνοι βοήθησαν τα μέγιστα να συντρίψουν δια των όπλων τις πολιτικές φιλοδοξίες ενός πολύ μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού. Ποτέ δεν μάθαμε αν ήταν και η συγκριτική πλειοψηφία αλλά υπάρχουν υπόνοιες ότι τότε ήταν. Ξεχνάς επίσης τις διώξεις των κομμουνιστών αργότερα. Μάλλον δεν τα έζησες, αλλά πιστεύω θα άκουσες κάπου κάτι. Σωστά;

 2. Πιστεύω ότι αν είχε γίνει μια τέτοια επίθεση, οι Ρώσοι θα τους πάταγαν σαν την κατσαρίδα στη γωνία. Κατάφεραν και γονάτισαν τη Γερμανία, η οποία είχε προσανατολίσει στο Α. Μέτωπο το 80% των δυνάμεων της, αφήνοντας στο Δ. Μέτωπο κάποιες ισχνές δυνάμεις για να απασχολούν τους Βρετανο-Αμερικάνους. Μην ξεχνάμε τα Γερμανικά Ostrupen που πολεμούσαν τους Δυτικούς στη Νορμανδία. Την μεγαλύτερη αντίσταση την προέβαλε ένα Γεωργιανό Τάγμα και η Μεραρχία Διαβητικών. Με λίγα λόγια στη Δύση, πολέμησαν δυνάμεις Β’ κατηγορίας οι οποίες δεν είχαν και ιδιαίτερο λόγο να μην παραδοθούν χωρίς μάχη στους δυτικούς. Αντίθετα οι Βρετανο-Αμερικανικές δυνάμεις, απέδειξαν σε πάμπολλες περιπτώσεις την αδυναμία τους να νικήσουν ένα κουρασμένο αντίπαλο, ακόμα και όταν είχαν αριθμητική υπεροχή 10:1. Αν διαβάσετε την πραγματική Ιστορία για την κατάληψη της Ιταλίας θα μείνετε άφωνοι με την ανικανότητα και την απίστευτη έλλειψη μαχητικής ικανότητας των Συμμάχων. Μόνο ότι ο Τσώρτσιλ σκέφτηκε ότι θα μπορουσε να τα βάλει με τις νικηφόρες Σοβιετικές, δείχνει τον βαθμό έλλειψης σοβαρότητας των Δυτικών και το απόλυτο χάσιμο της επαφής με την πραγματικότητα.

  • Λέτε παρανοϊκές ανιστόρητες μπούρδες, προερχόμενες συνήθως από ακραίες πολιτικές ιδεολογίες.

   Εσείς να διαβάσετε την πραγματική ιστορία και να αφήσετε τη σταλινική προπαγάνδα της εποχής εκείνης.

  • filtate pito59 eisai ligo lathos.. stin apovasi isos alla meta metaferan oti kalitero mporousan na diathesoun.. Na pis gia ta xaza lathi tou adolfou nai alla oi monades den itan katholou tou petamatou… Aplos itan poli liges giati sta anatolika ginotan xamos…

 3. Απλα δεν συμφωνησαν οι αμερικανοι.με εννεα πυρηνικες απλα εκαναν σταχτη τις μεγαλύτερες πόλεις των σοβιετικων .δεν χρειαζονταν να ρίξουν σε ολη την επικρατια .απλα θα παραδινονταν οπως οι ιαπωνες.οσο για τον αριθμο 9 αυτο τοτε δεν το γνωριζε κανεις ουτε θα μπορουσε να ρισκαρει να φαει και τις εννια στο κεφαλι (λες και ειναι λιγες) και να το παιζει κουλ οτι ο αλλος δεν εχει αλλες

  • Οι Ρωσοι γνωριζαν και τον αριθμο και την δυνατότητα των ατομικών οπλων χάρη στη κατασκοπεία μεσα στο πρόγραμμα Μανχάταν. Ευτυχώς οι Αμερικάνοι αποδείχτηκαν πιο λογικοι και δεν παρασύρθηκαν στο καταστροφικο σχεδιο του Τσόρτσιλ…

  • Συμπληρώνω πάνω σε αυτό που λες ότι στην Ιαπωνία είχαν – αν όχι δύο- ελάχιστες ατομικές βόμβες αλλά η προπαγάνδα είχε πείσει ότι υπήρχαν πολλές περισσότερες.

 4. καμια από τις 9 δεν θα ετρωγαν, δεν υπήρχαν ICBM τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο με βομβαρδιστικό θα την μετέφεραν από αμερική.το μόνο συγουρος είναι ότι αυτό το βομβαρδιστικό δεν θα περνούσε τα σύνορα της σοβιετικής ένωσης για να κάνει ρίψη της βόμβας. η σοβιετική αεροπορία θα το είχε κονιορτοποιήσει.

  • Καλα,δεν θα περνουσε μονο του τα συνορα αλλα με συνοδεια καποιων σμηναρχιων Ρ-51,κατι στο οποιο οι Αμερικανοι ειχαν γινει εξπερ στο τελος του πολεμου.

 5. Οι μόνιμα ηττημένοι, σε όλους τους πολέμους, γάλλοι τι θα έκαναν; Στα βαλκάνια, ο κροάτης Τίτο δεν νομίζω να έριχνε σφαίρα για τούς άγγλους. Θα είχαν άλλη τροπή στην Ελλάδα τα όσα έγιναν το 1944-1949; Οι πολωνοί είχαν ήδη με το ζόρι «επιλέξει» στρατόπεδο. Οι ουδέτεροι σουηδοί πάλι θα έκαναν εμπόριο όπως στον 2ο ΠΠ. Οι μόνοι που δεν θα πολεμούσαν θα ήταν οι γερμανοί. Αυτό ήθελε και ο Πάττον, πόλεμο με τούς σοβιετικούς, και τράκαρε. Η πώληση κινητήρων JET από την νέα βρετανική κυβέρνηση,ίσως να δείχνει οτι δεν θεωρούσαν μεγάλη τεχνολογικά δύναμη τούς σοβιετικούς, και έγινε της Κορέας.Δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στα θηριώδη σοβιετικά άρματα, και στα πρώτα νέα μοντέλα των αγγλων και αμερικανών αρμάτων. Οι επόμενες αρματομαχίες ανα τον κόσμο, έδειξαν τα υπέρ και τα κατά όλων των αρμάτων.

 6. Όποιος δεν γούσταρε το «Δυτικό τρόπο ζωής» και το «American dream» πηδούσε από το Δυτικό Βερολίνο στο Ανατολικό, ε; Χιλιάδες…

  Τα ίδια παραμύθια μια ζωή: έχω στον κύκλο μου κομμουνιστές που καταγγέλλουν τον καπιταλισμό αλλά μετανάστευσαν στο Λονδίνο και το Βερολίνο. Δεν είδα κανένα να μεταναστεύουν στην Κούβα ή τη Βενεζουέλα.

  Κατά τα άλλα, προφανώς η άνω ιστορία ήταν ευσεβείς πόθοι του Τσώρτσιλ αλλά το ήξερε και ο ίδιος από τον τρόπο που του φέρθηκαν Ρούζβελτ και Στάλιν στη Γιάλτα.

  • Να σου πω κάτι περίεργο. Θα γελάσεις μάλλον αλλά θα το πω. Εγώ όποιον έχω γνωρίσει από το ανατολικό μπλοκ, και τυχαίνει να έχω γνωρίσει πολλούς, μου λένε κάτι διαφορετικό.

   Αναπολούν το τότε καθεστώς. Ακόμα και πιο πατριώτες από την βαλτική, που έχω γνωρίσει από Λιθουανία και Λετονία συγκεκριμένα, μισούν τον Σοβιετικό, όχι τον κομμουνισμό. Ή Σέρβους που μάλλον έχασαν εκ του αποτελέσματος σε εθνικό επίπεδο από την υπόθεση Γιουγκοσλαβίας μισούν τον Τίτο και το τι έκανε στο Κόσοβο για παράδειγμα όχι το σύστημα.

   Μάλιστα η κοινή άποψη είναι ότι τα προβλήματα άρχισαν με τον καπιταλισμό.

   Τώρα γιατί δεν πάνε στην Βενεζουέλα ή στην Κούβα ρώτα τις υπόλοιπες καπιταλιστικές χώρες που τις έχουν τρελάνει στο εμπάργκο και τις έχουν οδηγήσει στην ανέχεια.

   • Εγω παλι φιλε μου που εχω γνωρισει πολλους Σερβους, Τσεχους, Σλοβακους αλλα και Πολωνους (αλλωστε η συζηγος μου ειναι απο την Πολωνια και μεχρι 13 ετων εζησε τον σοσιαλιστικο παραδεισο) δεν εχω ακουσει ΚΑΝΕΝΑΝ να αναπολει αυτες τις μερες… Ακομα και ο πατερας μου που ηταν ναυτικος και επιανε συχνα λιμανια στην Πολωνια την δεκαετια του 70 με τρεις λεξεις μου περιεγραφε την κατασταση, φτωχια εξαθλιωση και τρομος (των πολιτων)!

 7. Είχαν υποπτευθεί τίποτα οι Σοβιετικοί για το παραπάνω σχέδιο? Μην ξεχνάμε τον Κιμ Φίλμπι και την πεντάδα της Οξφόρδης. Ίσως γι’ αυτό να ήταν αρκετά «επιφυλακτικοί» όταν συναντήθηκαν με Αμερικανούς και Άγγλους.

 8. Θα τους ελιωναν οι Σοβιετικοι εαν τολμουσαν να εκαναν κατι τετοιο! Οι Σοβιετικοι ειχαν παντου υπεροπλια! Ασε την πολεμικη τους εμπειρια….το Γ´ Ραιχ της Ναζιστικης Γερμανιας, οι Ρωσσοι το νικησαν! Εκει εχασαν οι Γερμανοι οτι καλυτερο, περισσοτερο και πολυτιμωτερο ειχαν! Στην περιφημη επιχειρηση Barbarossa!

 9. Για ένα λεπτό, αφού το ανατολικό μέτωπο κερδήθηκε λόγω της ατελείωτης ροής εφοδίων και όπλων από την αμερική, πως θα έχαναν οι αμερικάνοι σε έναν πόλεμο μεταξύ τους;

  Δεν θα ήταν αυτονόητο ότι η ροή εφοδίων θα είχε διακοπεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Μιλάμε για μια περίοδο αμέσως μετά την συνθηκολόγηση της Γερμανίας που δεν υπήρχε χρόνος να στηθεί η ΕΣΣΔ στα πόδια της.
  αα
  Ή μήπως τελικά η αμερικανική βοήθεια δεν ήταν τόσο πολύ καθοριστική για την σοβιετική πολεμική μηχανή.

  Τα τελευταία χρόνια αυτό πάντως λένε οι αμερικάνοι…

  Οπότε κάτι δεν κολλάει εδώ (γίνομαι κακός το ξέρω).

 10. Θα τους ελιωναν οι Σοβιετικοι εαν τολμουσαν να εκαναν κατι τετοιο οι Δυτικοι! Οι Σοβιετικοι ειχαν παντου υπεροπλια! Ασε την πολεμικη τους εμπειρια….το Γ´ Ραιχ της Ναζιστικης Γερμανιας, οι Ρωσσοι το νικησαν! Εκει εχασαν οι Γερμανοι οτι καλυτερο, περισσοτερο και πολυτιμωτερο ειχαν! Στην περιφημη επιχειρηση Barbarossa!

 11. Η διαφορα σε συμβατικα οπλα ,σε ποιοτητα και σε αριθμους ηταν καταθλιπτικη υπερ των Σοβιετικων.Τεχνολογικα ηταν ανωτερποι παντου..ΙS2,T34-85 ,Il-2 ατομικο οπλισμο ,πυροβολα ,ρουκετοβολα.
  Το πιο σημαντικο ηταν η τρομακτικη πολεμικη εμπειρια που ειχαν αποκολισει οι Σοβιετικοι στον πολεμο εναντιων μεγαλων σχηματισμων.η λεγομενη εοπιχειρησιακη τεχνη.
  Δεν υπηρχαν στο δυτικο στρατοπεδο στρατηγοι ανταξιου του Ροκοσοφσκυ και του Κονιεφ και του Τσουικοφ.οποιαδηποτε προσπαθεια στρατιωτικης επιβολης της Δυσης χωρις χρηση συμβατικων οπλων θα ηταν αλα μια γρηγορη αυτοκτονια.Σε λιγοτερο απο δυο-τρεις μηνες οι Σοβιετικοι θα ηταν στην μαγχη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here