Απώλεια προσανατολισμού του πιλότου η αιτία της συντριβής του ιαπωνικού F-35

2
925
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι αεροπορικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ο «χωρικός αποπροσανατολισμός» είναι η κύρια αιτία που πιθανόν να οδήγησε ένα Ιάπωνα χειριστή F-35A να πέσει με το αεροσκάφος του στον Ειρηνικό Ωκεανό τον Απρίλιο.

Το αεροσκάφος της Lockheed Martin εξαφανίστηκε από τις οθόνες ραντάρ κατά τη διάρκεια μιας άσκησης με άλλα τρία F-35 πάνω από τον ωκεανό στα βορειοδυτικά της Ιαπωνίας στις 9 Απριλίου. Ο 41χρονος πιλότος σκοτώθηκε.

Ο υπουργός Άμυνας Τακέσι Ιβάγια σε μια ενημέρωση Τύπου δήλωσε τα εξής: «Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό ο πιλότος να έπασχε από ίλιγγο ή απώλεια χωρικού προσανατολισμού και να μην γνώριζε την κατάστασή του. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει κάθε πιλότο ανεξάρτητα από την εμπειρία του.

Προς το παρόν έχουν απορριφθεί οι πιθανότητες μηχανικής βλάβης ή προβλήματος λογισμικού. Με τον τρόπο αυτό, η αξιολόγηση του ατυχήματος της Ιαπωνίας πιθανότατα αποτελεί ανακούφιση για άλλες χώρες που επιχειρούν ήδη ή σχεδιάζουν να αγοράσουν το F-35.

Η Αεροπορία δεν έχει ακόμη ανακτήσει οποιαδήποτε χρήσιμα δεδομένα από τον καταγραφέα στοιχείων πτήσης του αεροσκάφους που τελικά κατέστη δυνατό να ανακτηθεί από τα βάθη του ωκεανού. Έτσι η εν λόγω εκτίμηση περί απώλειας προσανατολισμού δεν μπορεί να υποστηριχθεί ακόμα με στοιχεία αφού προς το παρόν στηρίζεται από συμπεράσματα που εξήχθησαν μετά από ενδελεχείς απενημερώσεις των ελεγκτών εδάφους και των υπολοίπων πιλότων του σχηματισμού.

Ο πιλότος, είχε τότε μόνο 60 ώρες πτήσης στο F-35, δεν είχε δείξει όμως να είχε κάποιο πρόβλημα και δεν προσπάθησε να αποφύγει μια σύγκρουση παρά τα προηγμένα όργανα και ένα σύστημα προειδοποίησης εγγύτητας εδάφους που θα τον είχε ειδοποιήσει να πάρει ύψος.

Η αεροπορία δεν βρήκε καμία ένδειξη ότι είχε προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμά του. Το αεροσκάφος έπεσε στην θάλασσα μετά από 28 λεπτά πτήσης σε σημείο όπου το βάθος έφτανε τα 1.500 μέτρα.

Πρόκειται για το τρίτο συνολικά F-35 που έχει χαθεί σε ατύχημα μέχρι σήμερα.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Aris
Member
Trusted Member
Aris

Θέλουν να μας πουν ότι δεν επενέβη κάνενας αισθητήρας να σώσει τον πανάκριβο κουβά και τον πιλότο του;
Γιατί αν ισχύει ότι «βλέπει» γύρω γύρω από το αεροσκάφος και όλα τα καλούδια που έχει πάνω δεν κολλάει ότι έχασε τον προσανατολισμό και όλα τα σχετικά…

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Άμα βλέπει το αεροπλάνο αλλά ο πιλότος τα αγνοεί, δε φταίει ντε και καλά το αεροπλάνο. Πάντως το GCAS για το F-35 φαίνεται να είναι πολύ καινούρια προσθήκη οπότε ίσως να μην ήταν καν εγκατεστημένο στο συγκεκριμένο αεροσκάφος: https://www.flyingmag.com/f35-technology-wins-collier-trophy/