14.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΥπάρχει και ένα όριο με την διαστρέβλωση των δηλώσεων Πάιατ. Τι είπε,...

Υπάρχει και ένα όριο με την διαστρέβλωση των δηλώσεων Πάιατ. Τι είπε, και τι ισχύει με τα ελληνικά F-35

- Advertisement -

 

Μετά από την ανάρτησή μας το μεσημέρι για τις δηλώσεις του Aμερικανού Πρέσβη, ακολούθησε ένα απίθανο κύμα “ερμηνειών” που μας έχει αφήσει άφωνους! Το “άλλα λέμε και άλλα καταλαβαίνουμε” είναι πολύ λίγο. Αντιλαμβανόμαστε πως ο αντιαμερικανισμός πουλάει ακόμη και στην Ελλάδα του 2020, πως οι τίτλοι που περιλαμβάνουν “σαπάκια, πάνε να μας φορτώσουν, μας εκμεταλλεύονται, μην αποκτήσουμε πλεονέκτημα με την Τουρκία” πουλάνε, για να μην πούμε και για την βυθυκόρο! Και πουλάνε τόσο όσο πουλούσε κάποτε το “Su-35GR, S-400 Hellenic, Admiral Ilithiovits” κλπ κλπ. Ελλάδα, πρέπει να είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που ο πρέσβης των ΗΠΑ αναγκάζεται να εξηγήσει τα προφανή, και να μην τον πιστεύουν! Πάμε να τα δούμε ένα-ένα.

Πριν λίγες μέρες, σε μια κίνηση που εμείς εδώ στην ΠΤΗΣΗ δεν έχουμε καταλάβει το πως και το γιατί έγινε, η ΓΔΑΕΕ απέστειλε Επιστολή για Συμπληρωματικά Στοιχεία για τα F-35. Προσέξτε, είναι πολύ σημαντικό. Αυτό που στείλαμε στις ΗΠΑ, δεν είναι ούτε Letter for Price and Availability, ούτε Letter of Request for Letter of Acceptance. Βασικά, δεν είναι τίποτα. Κάποιος, δεν ξέρουμε ποιος, και δεν θέλουμε να ξέρουμε, πρέπει να είχε τη φαεινή ιδέα να δοκιμάσουμε με τις ΗΠΑ, μέσω επιστολής, αυτό που πέτυχε ο Μητσοτάκης με τον Μακρόν από κοντά στην Κορσική. Εκεί, ο Μακρόν αποδέχτηκε να απομειώσει τη Γαλλική Αεροπορία από 12 αεροσκάφη Rafale F3R, προκειμένου να έρθουν αυτά άμεσα στην Ελλάδα. Αφού το πέτυχε ο Μητσοτάκης, γιατί να μην το πετύχει και ο Άγνωστος Χ με τους Αμερικανούς.

U.S. and Greece defense relationship is at an all-time high, US Ambassador Pyatt stresses

Έτσι, πήγε στο Πεντάγωνο μια επιστολή που ζητούσε πληροφορίες, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, για άμεση παράδοση 6 μαχητικών F-35 εντός του 2021! Αυτό που σας λέμε είναι επιβεβαιωμένο. Έτσι όπως λένε και στην Ορεινή Ελλάδα, out of the blue, της ήρθε της Ελλάδας, να ζητήσει, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, 6 μεταχειρισμένα μαχητικά F-35A από τα αποθέματα της USAF. Αυτό, μετά λόγου γνώσης, σας λέμε πως ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ ΠΟΤΕ σε υψηλό επίπεδο. Και πως άλλωστε, αφού οι ΗΠΑ ήταν σε προεκλογική περίοδο, και κάτι τέτοιο χρειάζεται έγκριση επιπέδου Προέδρου. Δεν υπάρχει Υπουργός Άμυνας στο εδώ τεταρτημόριο του Γαλαξία, που θα έγινε 6 υπερσύγχρονα και απόλυτα κρίσιμα για την Άμυνα της χώρας του μαχητικά, παρά μόνο κατόπιν εντολής. Ούτε ο Πομπέο, ούτε ο απελθών Άμυνας μπορούν να το κάνουν αυτό. Θα το έκανε ο Τραμπ, αδελφοποίητος του Ερντογάν; Καλά μέχρι εδώ;

Πολυσήμαντη δήλωση του Αμερικανού Πρέσβη σχετικά με την απόκτηση F-35 από την Ελλάδα

Ωραία. Πάμε λίγο πίσω. Όχι πολύ, 20 χρόνια. Τότε που η Lockheed παρακάλαγε διαφόρους να μπουν στο πρόγραμμα JSF. Τότε που οι Τούρκοι, που δεν είναι ηλίθιοι, μπήκαν στο πρόγραμμα και έδωσαν και χοντρά λεφτά. Τότε, που λίγο αργότερα, η χώρα μας επέλεξε το Eurofighter Typhoon. Τότε που δέναμε τους σκύλους με λουκάνικα. Τα χρόνια που ακολούθησαν, το JSF, που έγινε F-35, είχε τα παιδικά προβλήματα όχι ενός αεροσκάφους, αλλά μιας νέα γενιάς αεροσκαφών. Θυμόμαστε τι ήταν μέχρι τότε το F-35 για εμάς; ένας κουβάς, μια “Μαύρη Τρύπα” και πάει λέγοντας. Ευτυχώς όμως που ο Θεός της Ελλάδας μας βοήθησε, και ο Ερντογάν αγόρασε τους S-400. Και η Τουρκία πετάχτηκε από το πρόγραμμα. Τα θυμόμαστε όλα αυτά;

Φτάνουμε στο σήμερα. Εκεί που δεν είχαμε για τακάκια για τα Mirage, στη χώρα που τα C-130 είναι “πεταμένα” στην Τανάγρα, εκεί που θέλουμε μια τεράστια ΑΟΖ με φρεγάτες 40 ετών, που το καλύτερο ΤΟΜΑ μας είναι το Μ113Α1 και το ΒΜΡ-1, ναι, αυτή η χώρα θέλει τώρα, μιας και έλυσε τα “πάντα όλα”, να αγοράσει F-35. Μιλάμε για μια Πολεμική Αεροπορία που θέλει να εισάγει σε υπηρεσία τα F-16V, ταυτόχρονα με τα Rafale F3R, και το μόνο που της έλειπε είναι το F-35. Ας είναι, κάτι θα ξέρουν εκεί στη Μεσογείων όσοι έγραψαν αυτό το απίθανό Γράμμα. Το λέμε γράμμα, γιατί φέρνει περισσότερο σε γράμμα στον Αη Βασίλη, παρά σε Επιστολή προς το Πεντάγωνο.

ΑΗ-64Α+, Patriot, S-300 και Penguin Mk2 Mοd7 στο επίκεντρο ενημέρωσης του ΥΕΘΑ

Είμαστε σοβαροί; θέλουμε 6 F-35A ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ; Δηλαδή, τα κράτη που συμμετέχουν στο JSF είναι ηλίθιοι; που περιμένουν άπειρα χρόνια, που αγόρασαν τα αεροσκάφη από τα Low Rate Initial Production σε τιμές διαστημικές (100 ως 150 εκ. δολάρια το κομμάτι), για να έρθει το Greece, να πάρει εδώ και τώρα αεροσκάφη γιατί “έτσι μας κάπνισε”; Εκεί που καθόμασταν, λέμε “λεφτά έχουμε, δεν λέμε στα Αμερικανά να μας δώσουν από εκείνα τα δικά τους;” και τα θέλουμε και μέσα στο 2021. Αντιλαμβάνεστε το γελοίον του πράγματος; Πιστεύει κανείς πως δεν ξέραμε για την επιστολή που εστάλη, αλλά προτιμήσαμε να μην γράψουμε τίποτα; τι να γράψουμε; Είναι βέβαιο πως προσφέρουμε διασκέδαση στους Συμμάχους…

Αν είμασταν εμείς στη θέση του πρέσβη, δεν θα ξέραμε αν θα γελάγαμε ή θα κλαίγαμε. Εκείνος αποφάσε να κάνει δήλωση, μπας και σταματήσουν τα click bait από τους διαφόρους, τα οποία μπορούν να κάνουν κακό στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις που τόσο προσπάθησε να βελτιωθούν. Διότι τα click baits, τα τυπώνουν κάποιοι στη Βουλή, και τα κάνουν επίκαιρες ερωτήσεις. Και άντε μετά το ΥΠΕΘΑ να απαντήσει ταλαντευόμενο ανάμεσα σε απόρρητους σχεδιασμούς και την αλήθεια…

Τι είπε λοιπόν ο “πρέσβης”; Οι Ηνωμένες Πολιτείες, στα υψηλότερα επίπεδα, χαιρέτισαν το ενδιαφέρον της Ελλάδας να αποκτήσει το F-35 για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Έχουμε δείξει την υποστήριξή μας για τις προμήθειες και συνεργαζόμαστε στενά για ένα μελλοντικό πρόγραμμα αγοράς, το οποίο θα ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας, θα διασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και θα βελτιώσει την περιφερειακή σταθερότητα. Όλες οι αναφορές για το αντίθετο είναι ψευδείς και διαστρεβλώνουν την πολιτική των ΗΠΑ.

ΕΞΕΛΙΞΗ: 3 επιπλέον ελικόπτερα MH-60R, συνολικά 7 για το ΠΝ, εστάλη αίτημα ενεργοποίησης της προαίρεσης!

Μέχρι εδώ το καταλάβαμε; καταλαβαίνουμε τους δύσκολους όρους “υποστήριξη”, “συνεργαζόμαστε”, “ψευδείς”; Νομίζουμε πως είναι απόλυτα κατανοητό αυτό που λέει ο πρέσβης. Πάμε παρακάτω. Τι λέει; Η αμυντική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας βρίσκεται στο υψηλό επίπεδο όλων των εποχών και είναι μια από τις ισχυρότερες στρατιωτικές σχέσεις της Αμερικής στην Ευρώπη. Είμαστε υπερήφανοι για την αμυντική συνεργασία μας και για την συνεργασία με στόχο την ασφάλεια με την Ελλάδα και εργαζόμαστε καθημερινά βήμα βήμα για να προωθήσουμε τη σχέση, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής απόκτησης του F-35 από την Ελλάδα. Ο δρόμος για την απόκτηση του F-35 είναι μια πολυετής διαδικασία που θα βασίζεται φυσικά στις επιτυχίες που έχουν επιτευχθεί στο πρόγραμμα αναβάθμισης F-16 Viper της Ελλάδας.

Που βλέπει κάποιος πως “δεν μας δίνουν τα κακά Αμερικανά” και “πως πρέπει να πάρουν και οι Τούρκοι”; Από που βγαίνει το 2027; Αν υποθέσουμε πως ΑΥΡΙΟ στέλνουμε επίσημη LoR, και οι Αμερικανοί μας στέλνουν πίσω μια LoA προς υπογραφή Φλεβάρη του 2021. Πόσο καιρό θα κάνουμε να την υπογράψουμε; ας πούμε 10 μήνες; Άρα, τέλος του έτους φεύγει η LoA, και αρχές του 2022 δίνουμε και την προκαταβολή. Πότε περιμένουμε αεροπλάνα για την Ελλάδα; Ούτε το 2026 δεν θα παραλάβουμε, κι αυτά στις ΗΠΑ. Πότε θα έρθουν αεροσκάφη στην Ελλάδα. Ίσως τέλη του 2027, πιθανότερο μέσα στο 2028. Είναι όλα αυτά κατανοητά;

Ο πρέσβης, με ευγενικό τρόπο, είπε θα πάρουμε τα αεροσκάφη στο μέλλον, με τις πρέπουσες διαδικασίες, και οι δυο χώρες δουλεύουν από κοινού να βρουν λύσεις. Το πρόβλημα της χώρας μας αυτή τη στιγμή, είναι πως δεν έχει Ναυτικό. Έχουν πέσει όλοι, Μαξίμου, ΥΕΘΑ, ΑΓΕΕΘΑ, ΑΓΕΝ να πάρουμε Arleigh Burke και Ticonderoga, και ταυτόχρονα, κάποιος, θέλησε να πάρουμε, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, F-35. Εντάξει, μήπως να καταργήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, και να κρατήσουμε μόνο της ΠΑ; Ούτε η ίδια η Αεροπορία δεν το θέλει αυτό. ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ, για ΗΠΑ ΚΑΙ Ελλάδα, είναι το ΠΝ. Αυτός είναι ο λόγος που θα αγοραστούν οι MMSC, αν επιλεγούν τελικά από το ΠΝ, και θα πάρουμε και κάποια Ενδιάμεση Λύση. Όσα γράφονται περί “σαπακίων” και άλλες αηδίες, είναι μόνο για λαϊκή κατανάλωση. Δεν θα πούμε τίποτε άλλο. Μόνο πως το ΠΝ είναι προτεραιότητα. Αντιληπτόν;

Για τα 6 αεροσκάφη εντός του 2021, δεν έχουμε καταλάβει πως “ξεφύτρωσαν. Τα F-35, με τις καθυστερήσεις του προγράμματος, είναι είδος σε ανεπάρκεια. Η USAF χρησιμοποιεί F-16 με 10.000 ώρες πτήσης, διότι το πρόγραμμα JSF είναι πίσω 5+ έτη. Η Κίνα βάζει σε υπηρεσία αεροσκάφη 5ης γενιάς ασταμάτητα, οι Πεζοναύτες θέλουν περισσότερα F-35B καθώς η διαθεσιμότητά τους είναι χαμηλή, το USN περιμένει εναγωνίως τα F-35C. Και μέσα σε όλα αυτά, η Ελλάδα, που θεωρεί εαυτόν το Κέντρο του Σύμπαντος, θεωρεί πως οι ανάγκες της σε F-35 είναι ανώτερες πχ της Ιαπωνίας που έχει να αντιμετωπίσει Κίνα και Ρωσία. Ή της Νότιας Κορέας, που έχει να αντιμετωπίσει πυρηνικά όπλα. Ή του Ισραήλ, που έχει απέναντί του τη μισή Μέση Ανατολή. Ή των ΗΑΕ, που εκτός από άφθονο ζεστό χρήμα, έχει κι ένα Ιράν σε απόσταση αναπνοής.

Δηλαδή, δεν θέλουμε απλά F-35, τα θέλουμε φθηνά (80 εκ. δολάρια έκαστο), τα θέλουμε επιτόπου (ενώ η αναμονή για όλους είναι 6 με 7 έτη), τα θέλουμε μέσα στο 2021. Αντιλαμβανόμαστε πόσο ευγενικός ήταν ο Πάιατ; 

Προτεραιότητα για την Ελλάδα, δεν είναι μια 6άδα F-35 που θα έρθει το 2021 με τα επόμενα 18 ή 20 να έρχονται το 2028. Προτεραιότητα της Ελλάδας είναι να ξαναφτιάξει αποτροπή. Εγκαταλείψαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις στην τύχη τους. Ξέρετε τα προγράμματα που περνάνε αυτή την περίοδο από τη Βουλή; Πιστοποιήσεις πυραύλων (που σε έναν πόλεμο θα έπεφταν στον γάμο του Καραγκιόζη), πυρομαχικά, Follow On Support για διαθεσιμότητες ιπτάμενων μέσων. Και μέσα σε όλα αυτά, κλαίμε γιατί δεν θα πάρουμε εδώ και τώρα 6 μεταχειρισμένα F-35. Εμείς θα θέλαμε να ξέρουμε, ποιος επέλεξε να στείλει αυτή την επιστολή στις ΗΠΑ για τα F-35, και δεν στέλνει τη LoR για τις MMSC, όσο κι αν κάποιοι έχουν πείσει πολλούς πως “δεν κάνουν”. Ήρεμα ρωτάμε.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

222 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
222 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γιατί δεν αγοράζουμε ιαπωνικά όπλα σαν τις φρεγάτες Μogami; Μπορούμε ή όχι;

Στην ατέρμονη ελληνική συζήτηση για εξοπλισμούς δεν είναι καθόλου σπάνιο να εμφανιστεί κάποιος και να αναφωνήσει «φρεγάτες Mogami να πάρουμε!», ή «πυροσβεστικά αεροσκάφη ShinMaywa...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Πολεμική Αεροπορία: Αντέχουμε να πουλήσουμε τα Mirage 2000-5 και τα F-16...

Των Φαίδωνα Γ. Καραϊωσηφίδη & Ηλια Παπανικολάου. Επιπλέον στοιχεία Brian Schofield, Aerospace Analyst. Δημοσιεύθηκε στην "ΠΤΗΣΗ", τεύχος 46, Μάρτιος 2024.Το παρακάτω κείμενο γράφηκε πριν...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Μαρτίου 1854: Τo ξέσπασμα του Κριμαϊκού, ο...

1
Βρετανία και Γαλλία κηρύσσουν τον πόλεμο στη Ρωσία, στον πρώτο σύγχρονο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αιτία ήταν η σύγκρουση ανάμεσα στον ρωσικό και στον...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

H Ινδονησία έκλεισε 2 ιταλικές φρεγάτες PPA σε τιμή έκπληξη, εμείς…

Αν και τυπικά χαρακτηρίζονται ως "περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης", τα σκάφη PPA της Fincantieri που κατασκευάζονται για το Ιταλικό Ναυτικό είναι κανονικές φρεγάτες. Και δύο...

Tουρκικά Black Hawk με εγχώριο σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτροοπτικά

Φωτό που κυκλοφόρησαν σε τουρκικά ΜΜΕ δείχνουν ελικόπτερα T-70, δηλαδή τα τοπικής κατασκευής Black Hawk που παράγει η Turkish Aerospace να είναι εξοπλισμένα με...

ΥΕΘΑ: Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη σύμβαση των F-35

Το κόστος πρόσκτησης και επιχειρησιακής αξιοποίησης των F-35 εξαρτάται από πολλές παραμέτρους και μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που είναι απαραίτητες για...