Εκκίνηση για τα Orion

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

OrionEAB 1

Πραγματοποιήθηκε στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) η επίσημη έναρξη του προγράμματος αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B του Πολεμικού Ναυτικού με την συμμετοχή της αναδόχου εταιρίας Lockheed Martin.

Να υπενθυμίσουμε ότι το πρώτο από δύο αεροσκάφη αεροπλάνα είχε μετασταθμεύσει στις 13 Ιουλίου 2016 από την Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ με προοπτική να αποτελέσει το πρώτο Orion της «ενδιάμεσης λύσης» δηλαδή την επαναφοράς του σε υπηρεσία το δεύτερο εξάμηνο του 2017 προκειμένου να καλύψει επείγουσες επιχειρησιακές ανάγκες. Ένα δεύτερο αεροπλάνο θα ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα πλήρους εκσυγχρονισμού για να ακολουθηθεί από άλλα τρία σε διάστημα συνολικά επτά περίπου ετών.

OrionEAB2

Το πρόγραμμα βασίζεται σε αρχική σύμβαση με την οποία τον Φεβρουάριο του 2016, το Αμερικάνικο Ναυτικό ανέθεσε στην Lockheed Martin Aeronautics και με σταθερό και μη υπερβάσιμο κόστος ύψους 141.9 δολαρίων ΗΠΑ για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης. Η σύμβαση αυτή αφορά την δομική ανακατασκευή, ενώ μια δεύτερη θα καλύψει την ανάπτυξη, δοκιμές και εγκατάσταση του επιχειρησιακού εξοπλισμού.

Η είδηση όμως που προέκυψε στην τυπική κατά τα άλλα τελετή ήταν ότι ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας με δήλωσή του προανήγγειλε «ανάλογο ή και μεγαλύτερο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού» για την ΠΑ προφανώς αναφερόμενος στο κρίσιμο πρόγραμμα MLU F-16C/D και ίσως και εκσυγχρονισμό των Mirage 2000.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •