EKTAKTO: Σε εξέλιξη η μεταφορά μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων από CV-22 και MC-130 στο Ιράκ μέσω FIR Αθηνών, επισημάνθηκαν νότια της Κρήτης, απομόνωση της Τουρκίας

24
U.S. Marine MV-22B Osprey tiltrotor aircraft sit in the rain on Marine Corps Air Station Camp Pendleton, California, Dec. 23, 2019. MCAS Camp Pendleton operates and maintains a secure airfield in order to support I Marine Expeditionary Force, Marine Corps Base Camp Pendleton tenant commands and visiting units to maintain and enhance their mission capabilities and combat readiness. (U.S. Marine Corps photo by Lance Cpl. Alison Dostie)
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Έντονη είναι από το πρωί η αεροπορική δραστηριότητα αμερικανικών αεροσκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων στην περιοχή της Ν.Α Μεσογείου καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις ενίσχυσης – υποστήριξης Ειδικών Δυνάμεων από την Ευρώπη προς την περιοχή της Μέσης Ανατολής με μεγάλο μέρος της δραστηριότητας αυτής να λαμβάνει χώρα εντός του FIR Αθηνών.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες που εμφανίζονται στο twitter 4 μεταφορικά αεροσκάφη CV-22B  που ανήκουν την 7η Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων (7th SOS) της Αμερικανικής Αεροπορίας  (USAF) επισημάνθηκαν να εκτελούν εναέριο ανεφοδιασμό στον εναέριο χώρο βόρειο-ανατολικά της Ρόδου καθοδόν για την πόλη Erbil στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αποστολή του προσωπικού SOF που μεταφέρουν είναι: «Η ανάληψη ετοιμότητας εκτέλεσης αποστολών διάσωσης ομήρων (Hostage Rescue) σε περίπτωση που εκδηλωθούν τέτοια περιστατικά εναντίον αμερικανών πολιτών ή πολιτικών συμβούλων – εργολάβων που δραστηριοποιούνται στο Β. Ιράκ». Όλα αυτά συμβαίνουν ως επακόλουθα μετά  από την εξόντωση του υποστράτηγου των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη από UCAV τύπου MQ-9 Reaper.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι η επιχείρηση μεταφοράς των δυνάμεων SOF με τα CV-22 υποστηρίχθηκε σήμερα απευθείας από 2 μεταγωγικά αεροσκάφη MC-130J της 67 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων (67th SOS) σε ρόλο ιπτάμενων τάνκερ, καθώς αναφέρεται ότι η Τουρκία δεν επέτρεψε την χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ για τον ανεφοδιασμό των αεροσκαφών που οδεύουν στο Β. Ιράκ.

Διευκρινίζεται ότι η 7th Special Operations Squadron είναι ενεργός μονάδα της Αμερικανικής Αεροπορίας και υποσυγκρότημα του 752d Special Operations Group (752 SOG), της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM) με έδρα την αεροπορική βάση RAF Mildenhall στη Βρετανία. Τα αεροσκάφη της Μοίρας ως γνωστόν παρέχουν την ικανότητα ανάπτυξης Ειδικών Δυνάμεων και απαγκίστρωσης – ανάκτησης φίλιου προσωπικού από «ευαίσθητες» ή εχθρικές περιοχές.

 

Ο ανεφοδιασμός των Osrpey ανατολικά της Ρόδου

Τα CV-22 Osprey παρέχουν ικανότητα διείσδυσης –ανάκτησης – ανεφοδιασμού τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων σε μεγάλες αποστάσεις με προηγμένο εξοπλισμό ναυτιλίας – αυτοπροστασίας που τους επιτρέπει να επιχειρούν σχεδόν σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες μέρα και νύχτα μέσα σε εχθρικό έδαφος.

Παρά την άρνηση της Άγκυρας να επιτρέψει τον ανεφοδιασμό των CV -22 Osprey, τα δύο MC-130 με κωδικό κλήσης HOOCH 21” και HOOCH 22” εμφανίζονται ότι απογειώθηκαν από τη βάση του Ιντσιρλίκ με δυτική πορεία, περνώντας νότια της Αττάλειας. Από εκεί με νότιο δυτική πορεία, έφτασαν στην περιοχή συνάντησης των τεσσάρων Osrpey, τα οποία και τελικά ανεφοδίασαν – εν πτήση εντός του FIR Αθηνών – ανοιχτά των ακτών της Ρόδου.

Άλλα δυο μεταγωγικά Ειδικών Επιχειρήσεων τύπου MC-130J (13-5786 & 10-5714) διασκευασμένα για ιπτάμενο ανεφοδιασμό επισημάνθηκαν να πετάνε ανοιχτά των ανατολικών ακτών της Κρήτης. Το πρώτο με κωδικό HOOCH 21” βόρεια της Σητείας στο Κρητικό Πέλαγος  και το δεύτερο με κωδικό “HOOCH 41” νοτιοανατολικά των ακτών της Ιεράπετρας στο Λυβικό Πέλαγος με πορεία ανατολική αλλά παραμένοντας σε Pattern αναμονής. Τα ίχνη πτήσης υποδηλώνουν ότι βάση εξόρμησης των συγκεκριμένων αεροσκαφών ήταν η βάση της Σούδας στην οποία άλλωστε είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται ως ενδιάμεση βάση μεταστάθμευσης ιπτάμενων τάνκερ αλλά και αεροσκαφών υποστήριξης Ειδικών Επιχειρήσεων που πετάνε με προορισμό τη Μέση Ανατολή.

Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για εφεδρικά αεροσκάφη που ήταν σε ετοιμότητα να ανεφοδιάσουν τα CV-22 που μετέφεραν προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων σε περίπτωση ματαίωσης των αντίστοιχων MC-130J προερχόμενα από τη βάση του Ιντσιρλίκ.

Με τον τρόπο αυτό η Αμερικανική Αεροπορία έδωσε λύση για την μεταφορά δυνάμεων SOF με τα συγκεκριμένα εναέρια μέσα που προσφέρουν ικανότητα επιχειρήσεων από ημι-προετοιμασμένους διαδρόμους και πεδία προσγείωσης, προσπερνώντας την απαγόρευση της Τουρκίας, η οποία εκτιμάται ότι αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο έπειτα από τη χθεσινή προειδοποίηση της Ουάσιγκτον για αποφυγή εμπλοκής τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι η Αεροπορική Βάση Ιντζιρλίκ αποτελεί έδρα της 10ης Τακτικής Αεροπορικής Διοίκησης (10. Ana Jet Üs Komutanlığı) της 2ης Διοίκησης Πολεμικής Αεροπορίας (2. Hava Kuvvet Komutanlığı) της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (Türk Hava Kuvvetleri ενώ η κύρια μονάδα που σταθμεύει στην Αεροπορική Βάση Ιντζιρλίκ είναι η 39η Πτέρυγα Αεροπορικής Βάσης (39 ABW) της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Μεταφορά Ειδικών Δυνάμεων και στην Ιορδανία

Παράλληλα χθες ένα  εξοπλισμένο μεταγωγικό Gunship τύπου AC-130W Stinger II της 16ης Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων της USAF (16th SOS – Special Operations Squadron) με κωδικό 87-9288, επισημάνθηκε να κατευθύνεται προς την Ιορδανία, προκειμένου να παρέχει ένοπλη υποστήριξη σε δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις εναντίον παραστρατιωτικών μονάδων της Χεζμπολάχ που υποστηρίζονται από ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις  επιχειρούν στην περιοχή.

Περίπου 24 ώρες νωρίτερα είχε προηγηθεί η αποστολή σχηματισμού 4 CV-22B της USAF επίσης του 7th SOS που ανεφοδιάστηκαν επίσης στον αέρα από ισάριθμα αεροσκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων MC-130J Commando II του 67th SOS καθοδόν για την Ιορδανία. Και σε αυτήν την περίπτωση αναφέρεται ότι το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων που μετέφεραν προορίζεται για πιθανές επιχειρήσεις διάσωσης ομήρων στο Ιράκ.

Τα τέσσερα MC-130J ήταν τα  10-5714 (HOOCH21), 11-5731 (HOOCH22), 12-5760 (HOOCH42) & 13-5786 (HOOCH41). Η απόφαση για την ανάπτυξη τους στη Μέση Ανατολή από τη βάση RAF Mildenhal, φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου από την Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ σε απάντηση της απειλής εναντίον αμερικανών διπλωματών και προσωπικού της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη.

Η μονάδα Πεζοναυτών που ανταποκρίθηκε στη κρίση

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 100 Αμερικανοί Πεζοναύτες μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο πλαίσιο της συγκεκριμένης επιχείρησης η οποία εκτελέστηκε από ειδική μονάδα ταχείας αντίδρασης για αντιμετώπιση κρίσεων της Κεντρικής Διοίκησης CENTCOM (Special Purpose Marine Air-Ground Task Force-Crisis Response-Central Command) . Οι Πεζοναύτες αυτης της μονάδας προέρχονται σύμφωνα με πληροφορίες από το 2 Τάγμα του 7ου Συντάγματος Πεζοναυτών (2nd Battalion, 7th Marines) με έδρα τη Καλιφόρνια και είναι ειδικά εκπαιδευμένοι προκειμένου να ανταποκρίνονται σε καταστάσεις ανάγκης.

Στην παρούσα χρονική περίοδο εκτελούν χρέη μονάδας που λειτουργεί ως «Special Purpose Marine Air-Ground Task Force-Crisis Response» και εικάζεται ότι η παραλαβή τους από τα CV-22 Osrpey της Αμερικανικής Αεροπορίας έγινε είτε στη Βρετανία είτε από τη βάση της Sngonela που έχει και στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί για ανάλογες επιχειρήσεις στη Λιβύη, στη Σιέρρα Λεόνε  και αλλού.

Εκτίμηση απειλής

Όπως σημειώνει το Stratfor, μετά την εξόντωση του Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ ενισχύθηκε η απειλή για επιθέσεις κατά Αμερικανικού προσωπικού στην περιοχή από δυνάμεις του Ιράν. «Στις άμεσες προκλήσεις περιλαμβάνεται η διασφάλιση των πρεσβειών μας, των στρατευμάτων μας και του προσωπικού μας στο Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο και τον Περσικό Κόλπο», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Νταν Σαπίρο.

Ιδιαίτερη απειλή αποτελούν οι πολυάριθμες φιλοϊρανικές οργανώσεις στην περιοχή μπορεί να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων στα κράτη του Κόλπου ή εναντίον πετρελαιοφόρων ή εμπορικών πλοίων στην περιοχή των στενών του Ορμούζ, τα οποία η Τεχεράνη μπορεί να κλείσει ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον στο στόχαστρο εκτιμάται ότι βρίσκονται  πολυάριθμες βάσεις στις οποίες επιχειρεί στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ που είναι ανεπτυγμένο στο Ιράκ, τη Συρία, αλλά και σε αμερικανικές πρεσβείες στην περιοχή.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Alexandros
Member
Noble Member
Alexandros
Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Ελπίζω να είχαμε μερικά δικά μας F-16 να παρέχουν προστασία…

απορημένος
Guest
απορημένος

Ναι ναι, μετά θα βγαίναμε κιόλας να μιλάμε περί…αναβάθμισης μας και άλλα τέτοια ωραία smile

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Δεν χρειάζεται να πουμε τίποτα… Αρκεί να το κάναμε.

Spirit
Guest
Spirit

Η Τουρκία έχει απαγορεύσει την χρήση του εναερίου χώρου της.

Ghostrider
Guest
Ghostrider

Εκτός από αυτά που αναφέρονται εδώ οι Τούρκοι αρνήθηκαν και καθυστέρησαν για 45′ την διέλευση των αφών hooch21 και 22 βόρεια Ρόδου (περιοχή Dalaman) με την πρόφαση ότι δεν είχαν λάβει το σχέδιο πτήσης.Τα αεροσκάφη παρέμειναν στο Ελληνικό FIR μέχρι την επίλυσή του θέματος και τελικά την διέλευση τους από το FIR Τουρκίας.Ετσι εκτός από την άρνηση εξυπηρέτησης από πλευράς Τουρκίας παραλίγο να έχουμε και άρνηση διελευσης συμμαχικών αφών κατά παράβαση των διπλωματικών αδειών που ισχύουν σε αυτές τις περιπτώσεις.

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Την επόμενη φορά να προσγειωθούν τα MC-130J στη Ρόδο. Είμαστε φιλόξενος λαός.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Από το στόμα μου το πήρατε. Θα ήταν έμπρακτη αναγνώριση της στρατιωτικοποίησης της Δωδεκανήσου. Μέγιστη επιτυχία για την Ελλάδα. Η Τουρκία θα έβγαζε αφρούς.

PanPan
Guest
PanPan

+ 2 tico

Ηλιας 1966
Guest
Ηλιας 1966

Μην πανηγυριζετε για απομονωση της Τουρκιας. Εχει πολυ δρομο ακομα η ιστορια.

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Η ίδια η Τουρκία κονταίνει τον δρόμο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Guest

Πολύ σωστά. Η Αμερική θα έκανε και πόλεμο για χάρη της Τουρκίας…!

d.b
Member
d.b

Συμφωνώ. Όσο η βάση χρησιμοποιείται οι Τούρκοι θα παίρνουν κάτι για κάθε απογείωση. Για μ@@@@ες τους έχεις?

Lefteris
Member
Noble Member
Lefteris

Με 1 εκατομμύριο μουσουλμάνους στην χώρα μας, πρέπει να κρατήσουμε απόλυτη ουδετερότητα, αν αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό.

Yannis
Member
Trusted Member
Yannis

Δεν βλεπω να ειναι εκλησιαστικο το ζητημα εδω, αλλα κρατικο, μεταξυ ΗΠΑ και Ιραν. Δε μας απασχολουν τα θρησκευτικα. Αν καποιοι μουσουλμανοι/εβραιοι/ινδουιστες/βραχμανιστες κλπ. εχουν προβλημα με αυτο, δεν εχουν θεση στη χωρα.

JohnnyB
Member
Noble Member
JohnnyB

Από πού κι ως που ο μουσουλμανικός πληθυσμός θα καθορίσει τα συμφέροντα και συμμαχίες τις χώρας δεν κατάλαβα. Αν θες να γίνεις πιο συγκεκριμένος.

Jolly_Roger
Member
Famed Member
Jolly_Roger

@ JohnnyB,

…αδερφέ, κάθεσαι τώρα και παίρνεις στα σοβαρά τον Lefteris και του απαντάς κιόλας;

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Εισφέρετε μια σημαντική όψη του ζητήματος, αλλά θα το θέσω διαφορετικά: Θα ευχόμουν να γίνουν στην Ελλάδα συγκρούσεις σουννιτών/σιιτών προσφύγων και “προσφύγων” με αφορμή ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή. Κατά το δυνατόν σφοδρές, που να διαταράξουν ζωηρά την κοινωνική ζωή, και να έχουν κόστος για τους Έλληνες. Θα διέλυε πολλές ψευδαισθήσεις, θα δημιουργούσε πολιτική πίεση για δράση στη διαχρονικώς καθεύδουσα πολιτική ηγεσία της χώρας και θα απεδείκνυε το πασιφανές, ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν τα σημεία αναφοράς τους και την προσωπική τους αφοσίωση και νομιμοφροσύνη όχι στην Ελλάδα, που σχεδόν τους χαρίζει την ιθαγένεια μετά την πλήρωση κάποιων αμιγώς τυπικών… Read more »

nigozs
Member
nigozs

Ενδιαφέρουσα άποψη….ίσως βολεύει πανευρωπαϊκά κάτι τέτοιο….

SpaceMan
Member
Noble Member
SpaceMan

Πάντως εδώ, φαίνεται ότι τα C-17 περάσανε κανονικά πάνω από την Τουρκία στην διαδρομή τους για την Μ. Ανατολή, ίσως τα συγκεκριμένα να μην αφορούσαν αποστολές σχετιζόμενες με το Ιράκ. https://twitter.com/Intel_Sky/status/1213222296997056513?s=20

Athan
Member
Famed Member
Athan

Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο Ερντογάν για τα “δώρα” του. Εάν δεν υπήρχε αυτός ο άνθρωπος θα έπρεπε να τον εφεύρουμε.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Καλή χρονιά Athan, ο Θεός να τον έχει καλά και να του χαρίζει υγεία! Πού θα βρούμε άλλον τέτοιο!

Thras
Member
Famed Member
Thras

Έχω την αίσθηση ότι μετά τα 20 χρόνια παντοκρατορίας του AKP και τις συστηματικές εκκαθαρίσεις στο δημόσιο τομέα και το στρατό που ακολούθησαν το πραξικόπημα του 2016, οι περισσότεροι τούρκοι με αξιώματα έχουν τις ίδιες ιδέες (αντιδυτικοί με αυτοκρατορικά παραλληλήρματα) με τον Ερντογάν!

kouk21
Guest
kouk21

Μην παθει καμια καταθλιψη απο την πολυ απομονωση…..