ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 Φεβρουαρίου 1944: Έναρξη της “Big Week”, σφυροκοπώντας την βιομηχανία του Γ΄Ράιχ

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 82
  •  
  •  

Η συμμαχική αεροπορική διοίκηση εξαπολύει την επιχείρηση “Argument” σε αυτό που ονομάστηκε “Big Week”. Σκοπός της ήταν η καταστροφή της γερμανικής αεροπορικής βιομηχανίας που θα οδηγούσε την Luftwaffe σε ουσιαστική σταδιακή αιμορραγία και αποσάθρωση μέχρι την D-Day.
Έτσι, από τις 20 μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου η διοίκηση βομβαρδιστικών της RAF και οι 8η και 15η Διοικήσεις Βομβαρδισμού της USAF έρριξαν πάνω από 10,000 τόνους βομβών σε εργοστασιακές μονάδες σε όλη τη Γερμανία.
Οι απώλειες ήταν σημαντικές: 131 Βρετανικά και 226 Αμερικανικά βομβαρδιστικά καταστράφηκαν, έναντι απωλειών 262 μαχητικών της Luftwaffe. Ο αντίκτυπος στην απόδοση της γερμανικής αεροπορικής βιομηχανίας ήταν ελάχιστος, αφού το 1944 έφτασε στο απόγειο της αποδοτικότητάς της. Η έλλειψη πρώτων υλών και εκπαιδευμένων πιλότων ήταν αυτό που «λύγισε» τελικά την γερμανική αεράμυνα.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 82
  •  
  •  

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Christos "choris" A Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Christos "choris" A
Guest
Christos "choris" A

Απ’ ότι έχω διαβάσει σε παλαιές ιστορικές αναδρομές. Η βιομηχανική παραγωγή δηλαδή οι γραμμές παραγωγής δεν επηρρεάστηκαν μολονότι ολόκληρα εργοστάσια έγιναν σωροί από μπάζα μιας και υπήρχαν τεράστια στοκ ανταλλακτικών. Για παράδειγμα στο Schweinefurt που παράγονταν το σύνολο των ρουλεμάν για την πολεμική βιομηχανία του τρίτου Ράιχ η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική πλην όμως οι Γερμανοι είχαν 8 εκατομμύρια ρουλεμάν απόθεμα και πέραν αυτού εισήγαγαν στα κρυφά ( όπως αποκαλύφθηκε αργότερα ) και από την ” ουδέτερη ” Σουηδία. Εδώ θα προσθέσω οτι σημαντικές γραμμές παραγωγής υπήρχαν εκτός Γερμανίας όπως γραμμές συναρμολόγησης Messerschmitt στην Τσεχοσλοβακία και την Ουγγαρία.