ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Φεβρουαρίου 1946: Το μυστήριο των Spökraketer

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

1946: Φινλανδοί παρατηρητές αναφέρουν την πρώτη περίπτωση ενός παράξενου και μέχρι σήμερα ανεξήγητου φαινομένου. Ιπτάμενα αντικείμενα που έμοιαζαν με μικρούς κομήτες ή πυραύλους θα κάνουν την εμφάνισή τους πάνω από τους ουρανούς των σκανδιναβικών χωρών.

Το φαινόμενο θα ονομαστεί «πύραυλοι-φαντάσματα» (σουηδικά: Spökraketer) και η προέλευση, αποστολή και φύση δεν γίνεται δυνατόν να διευκρινιστεί παρά τις έρευνες των πανεπιστημιακών ινστιτούτων, των ενόπλων δυνάμεων ή των αστεροσκοπείων. Μεταξύ Μαΐου και Δεκεμβρίου του ’46 θα αναφερθούν 2,000 παρατηρήσεις.

Οι επικρατέστερες απόψεις μιλούν για μετεωρίτες, δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πρώην ναζιστικών V-1 ή ΑΤΙΑ. Οι δύο τελευταίες υποψίες έκαναν τις στρατιωτικές αρχές των χωρών να επιβάλουν φίμωση του Τύπου.

Σημαντικό είναι ότι παρόμοια φαινόμενα παρατηρήθηκαν και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή Θεσσαλονίκης, κάνοντας την κυβέρνηση Τσαλδάρη να ορίσει ερευνητική επιτροπή υπό τον φυσικό Παύλο Σαντορίνη. Ο τελευταίος οργάνωσε μια ενδελεχή έρευνα η οποία διακόπηκε εν τη γενέσει της, μόλις αποκλείστηκε δήθεν η περίπτωση να πρόκειται για ανθρώπινους πυραύλους. Φυσικά ουδέποτε αποδείχτηκε πως εξωγήινοι επισκεύτηκαν τη Γη, αλλά δεδομένου πως η “μόδα” των ιπτάμενων δίσκων είχε μόλις ξεκινήσει, η μαζική υστερία για ανεξήγητα φαινόμενα ήταν κάτι συνηθισμένο. Παρόμοιες θεάσεις αναφέρθηκαν και στο Βέλγιο, την Πορτογαλία και την Ιταλία.

Για τους ίδιους λόγους, η Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ είχε δημιουργήσει τρία προγράμματα (Project Sign, 1947–1949, Project Grudge, 1949–1952 και Project Blue Book, 1952 ως 1969), σε μια προσπάθεια να εξηγήσει επιστημονικά τις εκατοντάδες θεάσεις αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων (UFO) στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε επίσης

Το Project Blue Book μέσα από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του History


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of