ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Φεβρουαρίου 1864: Η πρώτη βύθιση πλοίου από υποβρύχιο

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

[Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος] Πραγματοποιείται η πρώτη επιβεβαιωμένη βύθιση πλοίου επιφανείας από υποβρύχιο όταν το αυτοσχέδιο υποβρύχιο του στρατού της Συνομοσπονδίας Νοτίων Πολιτειών “H.L. Hunley” βυθίζει δια ναρκοθεσίας το USS “Housatonic” που εφάρμοζε αποκλεισμό του λιμανιού του Τσάρλεστον.

Το “Hunley” είχε κατασκευαστεί ως υποβρύχιο όχημα δυνάμενο να πλεύσει λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια από τον μηχανικό του ναυτικού Horace Lawson Hunley. Μπήκε υπό τον έλεγχο της Συνομοσπονδιακής κυβέρνησης και εξοπλίστηκε για να εξαναγκάσει τα πλοία του Βορρά να αφήσουν τον αποκλεισμό. Αρχικά το υποβρύχιο θα έσυρε μια επιπλέουσα νάρκη με πυροκροτητή επαφής περνώντας κάτω από το πλοίο-στόχο και αφήνοντας τη “νάρκη” να εκραγεί. Ύστερα, όμως, από δύο βυθίσεις που κόστισαν τις ζωές των 8-μελών πληρωμάτων η μέθοδος άλλαξε με τη νάρκη να εφαρμόζεται στο άκρο στελέχους 6μιση μέτρων έμπροσθεν του κύτους που θα αγκιστρωνόταν στα ύφαλα του εχθρικού πλοίου. Στη συνέχεια το ‘Hunley” θα εκτελούσε όπισθεν και θα απελευθερωνόταν από τη νάρκη απασφαλίζοντας μηχανισμό χρονοκαθυστέρησης που θα ανατίναζε το πλοίο.

Η μέθοδος πέτυχε τον σκοπό της, βυθίζοντας το «Ηousatonic” αλλά το ωστικό κύμα της έκρηξης προκάλεσε τη βύθιση και του “Hunley” και τον πνιγμό του πληρώματός του. Το ναυάγιο του υποβρυχίου ανακαλύφθηκε τυχαία το 1995 κάτω από ποσότητα λάσπης και ανασύρθηκε το 2000.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
ACHERON Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
ACHERON
Member
Noble Member
ACHERON

comment image