ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 30 Ιανουαρίου/11 Φεβρουαρίου 1827: Μάχη της Καστέλλας

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ελληνική Επανάσταση: Ο Κιουταχής επιτίθεται κατά του ελληνικού στρατοπέδου στην Καστέλλα με 1.500 άνδρες, ιππικό και πυροβολικό από τα Πατήσια.

Οι Έλληνες, ειδοποιημένοι για την κίνηση των τουρκικών στρατευμάτων, οργανώθηκαν αμυντικά. Ταμπούρια σκάφτηκαν και ο Γκόρντον έταξε πυροβόλα στο λόφο της Καστέλλας.

Το πρωί της 30ής Ιανουαρίου/11 Φεβρουαρίου οι Τούρκοι επιτέθηκαν με ορμή. Τα εύστοχα πυρά των Ελλήνων αλλά και η εμφάνιση της ελληνικής ναυτικής μοίρας και ιδίως του ατμοπλοίου «Καρτερία» την κατάλληλη στιγμή με το ισχυρό πυροβολικό του θέρισαν τους Τούρκους που άφησαν πίσω 300 νεκρούς. Οι Έλληνες έχασαν κάπου 60.

το ατμόπλοιο “Καρτερία”

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Berserker Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Berserker
Member
Noble Member
Berserker

Ποτέ δεν αντελήφθην γιατί λησμονούμε ή υποτιμούμε την Καρτερία η οποία απετέλεσε το πρώτο πολεμικό ατμόπλοιο παγκοσμίως. Και η οποία ενσωματώνει, τόσο πρώιμα, το σταθερό δόγμα των ΕΕΔ για ποιότητα έναντι της ποσότητας του αντιπάλου. Από την Καρτερία στον Αβέρωφ, στις Combattante III, στην Έλλη, στα 209, τα 214 και προσεχώς στις Μπελάρες.
Αλλά και στην κακή συνήθειά μας της ελλιπούς συντήρησης: η Καρτερία αφέθηκε στην τύχη της και σάπισε στο Ναύσταθμο μετά την Ανεξαρτησία.