ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 21 Ιανουαρίου 1968: Μάχη του Κε Σαν (Πόλεμος του Βιετνάμ)

2
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η βάση του Κε Σαν είχε δημιουργηθεί ήδη από το 1962 κοντά στην αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ Βορείου και Νοτίου Βιετνάμ.
Το 1967 παρατηρήθηκε ότι οι Βορειοβιετναμέζοι είχαν αρχίσει να συγκεντρώνουν δυνάμεις στους γύρω λόφους και το αμερικανικό επιτελείο φοβήθηκε μια επανάληψη του Ντιεμ Μπιεν Φου. Οι Αμερικανοί άρχισαν να συγκεντρώνουν δυνάμεις στη βάση του Κε Σαν (έφτασαν τους 6,000) και πυρομαχικά.
Στις 21 Ιανουαρίου 1968 οι Βορειοβιετναμέζοι ξεκίνησαν ένα ισχυρό μπαράζ πυροβολικού που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος των βλημάτων πυροβολικού και όλμων. Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε ως πρελούδιο επίθεσης και αμέσως ξεκίνησαν ισχυρότατοι βομβαρδισμοί από αέρος και ξηράς κατά των πιθανολογούμενων θέσεων του εχθρικού πυροβολικού ενώ η φρουρά ενισχύθηκε περισσότερο με την άφιξη της 1ης Μεραρχίας Ιππικού.
Λίγες μέρες μετά, η επίθεση του Τετ στα περισσότερο απροστάτευτα αστικά κέντρα και μετόπισθεν έκανε την επιχείρηση στο Κε Σαν να μοιάζει με παραπλανητικό αντιπερισπασμό στον οποίο το αμερικανικό και νοτιοβιετναμικό επιτελείο έπεσαν μέσα. Γεγονός είναι ότι ο μεγαλύτερος φόβος της αμερικανικής πλευράς, μια επανάληψη του Ντιεν Μπιεν Φου μάλλον δεν ήταν πραγματοποιήσιμος με τα εναέρια μέσα και δύναμη πυρός που είχαν το 1968 οι Αμερικανοί στην (άμεση) διάθεσή τους.

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
PedanticΘανασης Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Θανασης
Guest
Θανασης

Και αντι να υπαρχει κανας λογος για την επαιτειο σε βιντεο υπαρχει μονο ενα ξερο και χωρις πολυ ουσια αρθρο.

Pedantic
Guest
Pedantic

Επέτειος είναι μεγάλε και όχι επαιτειος…