ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 Φεβρουαρίου 1846: Μάχη του Σομπραόν (1ος πόλεμος των Σιχ), καθυποτάσσοντας το “διαμάντι του στέμματος”

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Εκμεταλλευόμενη τον θάνατο του ηγεμόνα των Σιχ, μαχαραγιά Ραντζίτ Σικχ που έθεσε όλη την επικράτειά τους σε αναταραχή, οι Βρετανοί εισέβαλαν μετά από ενορχηστρωμένα επεισόδια της Εταιρίας Ανατολικών Ινδιών.

ο Ραζά Λαλ Σιχ, που οδήγησε το έθνος των Σιχ κατά των Βρετανών κατά τον 1ο Πόλεμο των Σιχ. Ηττήθηκε στη μάχη του Σομπραόν και αναγκάστηκε να παραχωρήσει την επαρχία του Κασμίρ πριν σταλεί στην εξορία

Οι Σιχ ήταν έθνος των Ινδιών με ιδιαίτερη κουλτούρα και πολεμιστήριο ήθος αλλά πολεμούσαν με τον παραδοσιακό τρόπο. Ύστερα από μερικές ήττες οι στρατοί των δύο αντιπάλων συναντήθηκαν στην οχυρωμένη πολίχνη του Σομπραόν στην επαρχία Παντζάμπ.

Οι Βρετανοί δεν είχαν επιδείξει ιδιαίτερες πολεμικές αρετές. Μετωπικές επιθέσεις, μικρή άσκηση πρωτοβουλιών και στρατηγημάτων και πολλές απώλειες τους έκαναν να επικρατούν χάρη στην πειθαρχία του στρατού και τη χρήση μουσκέτων. Η μάχη ξεκίνησε με μια μακρά και αναποτελεσματική ανταλλαγή πυρών πυροβολικού. Όταν ο στρατηγός σερ Χιού Γκόου ενημερώθηκε πως τα πυρομαχικά του πυροβολικού ελαττώνονταν, φώναξε «Δόξα τω Θεώ, τότε θα τους επιτεθώ με την ξιφολόγχη». Δύο μεραρχίες κινήθηκαν παραπλανητικά στο αριστερό των Σιχ ενώ μία ακόμα επιτίθετο στο δεξιό που υπήρχε η πληροφορία ότι ήταν ασθενώς υπερασπιζόμενο και με οχύρωση μαλακής άμμου. Η πληροφορία αυτή αποδείχθηκε λανθασμένη (πιθανώς διέρρευσε επίτηδες από τους Σιχ) και η επίθεση αποκρούστηκε με απώλειες ενώ κι ο Βρετανός στρατηγός σερ Ρόμπερτ Ντικ σκοτώθηκε.

Η μάχη συνεχίστηκε μάλλον ασυντόνιστα. Όταν οι Βρετανοί είδαν Σιχ να σφάζουν τους τραυματίες τους, επιτέθηκαν χωρίς διαταγή και η μάχη άναψε σε διάφορα σημεία. Τελικά, δυνάμεις σκαπανέων ανατίναξαν έναν υπόνομο και το ιππικό ξεχύθηκε στα τείχη. Ο πολέμαρχος Τεζ Σικχ υποχώρησε με τον στρατό του να τον ακολουθεί διαβαίνοντας το ποτάμι που κυλούσε πίσω από την πόλη όταν η πλωτή γέφυρα, είτε από δολιοφθορά των ίδιων των Σιχ είτε από το βάρος των ανδρών κατέρρευσε πνίγοντας πολλούς. 20,000 παγιδεύτηκαν στην όχθη με τους Βρετανούς να πλησιάζουν. Κανείς δεν έκανε την κίνηση να παραδοθεί. Οι Βρετανοί τους θέρισαν αλύπητα.

Η νίκη στο Σομπραόν αποδείχθηκε η σημαντικότερη του πολέμου που κράτησε 4 μόλις μήνες με το βασίλειο να καθυποτάσσεται στο βρετανικό στέμμα. Έκτοτε οι Ινδοί Σιχ αποτελούν ένα διακριτό και επίλεκτο σώμα της (πάλαι ποτέ) βρετανικής αυτοκρατορίας.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Δnμnτpns Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Δnμnτpns
Guest

Mετά τον Α΄ Πόλεμο Άγγλων και Σιχ του 1846 ακολούθησε και ο Β΄ Πόλεμος Άγγλων και Σιχ το 1848-’49 με πιο γνωστή την μάχη της Chillianwala. Μετά το πέρας και του Β’ Πόλεμου Άγγλων και Σιχ και την πτώση του βασιλείου των Σιχ μπορούμε να πούμε ότι Ινδοί Σιχ άρχισαν να εντάσσονται στις τάξεις του στέμματος όπου έλαβαν την πρώτη διάκριση στην μάχη του Σαραγκάρι στις 12 Σεπτεμβρίου του 1897 όταν 21 Σιχ αντιμετώπισαν 10000 Αφγανούς .