ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Φεβρουαρίου 1988: “Επεισόδιο της Μαύρης Θάλασσας”, η τελευταία “σπίθα” του Ψυχρού Πολέμου

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το αμερικανικό καταδρομικό USS Yorktown εμβολίζεται επισκοπόν από τη σοβιετική φρεγάτα Bezzavetnyy, κλάσης Burevestnik (κατά ΝΑΤΟ: Krivak I).
Το καταδρομικό κλάσης Ticonderoga εκτλούσε αβλαβή πλεύση μέσα από τα σοβιετικά χωρικά ύδατα μαζί με άλλα ΝΑΤΟϊκά πλοία κατά τη διάρκεια γυμνασίων. Η ΕΣΣΔ αναγνώριζε το δικαίωμα στην αβλαβή διέλευση, όπως αναφέρεται από το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά μια παρεξήγηση στην μετάφραση μεταξύ αγγλικού και ρωσικού κειμένου ήταν αρκετή να φέρει την καταστροφή. Το Δίκαιο της Θάλασσας έδινε στο αγγλικό κείμενο δικαίωμα διέλευσης σε κάθε περίπτωση αλλά η ρωσική μετάφραση άφηνε να εννοηθεί ότι η διέλευση από τα χωρικά ύδατα αποφασίζεται από τη χώρα κατά περίπτωση. Έτσι, η φρεγάτα Bezzavetnyy πλησίασε εξαιρετικά το Yorktown σημαίνοντάς του να απομακρυνθεί. Όταν ο Αμερικανός πλοίαρχος το αγνόησε, ο Σοβιετικός κυβερνήτης έστρεψε το πλοίο του και εμβόλισε το καταδρομικό στην πρύμνη ωθώντας το στα διεθνή ύδατα.
Ανάλογη επιθετική παρενόχληση δέχτηκε και το αντιτορπιλικό USS Caron, κλάσης Spruance από την κορβέτα SKR-6. Το καταδρομικό είχε μικρές ζημιές από την πρόσκρουση αλλά ο αντίκτυπος του επεισοδίου ήταν σημαντικός ωθώντας την αμερικανική πλευρά να είναι πιο προσεκτική και τη σοβιετική να υποσχεθεί να ευθυγραμμιστεί με τις διατάξεις του αγγλικού κειμένου.
https://www.ptisidiastima.com/naval-close-calls/

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Yiorgos Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Yiorgos
Member
Famed Member
Yiorgos

Επακουμβιση κανείς?

Φιλικά
Γιώργος