ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Φεβρουαρίου 1979: η Κίνα εισβάλει στο Βιετνάμ

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σινο-Βιετναμικός Πόλεμος – Με αφορμή την εισβολή του Βιετνάμ στην Καμπότζη το προηγούμενο έτος και τη διάλυση του υποστηριζόμενου από το Πεκίνο καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ, η Κίνα εισβάλει στα βόρεια εδάφη του Βιετνάμ και καταλαμβάνει μερικές μεθοριακές πόλεις.

Η σύγκρουση μεταξύ των δύο σοσιαλιστικών χωρών θα διαρκέσει σχεδόν ένα μήνα και παρά τις εκατέρωθεν θριαμβολογίες, κανείς από τους δύο αντιπάλους δεν θα πετύχει τους σκοπούς του. Η Κίνα δεν κατόρθωσε να προελάσει μέχρι το Ανόι, όπως υπολόγιζε και να εξαναγκάσει το Βιετνάμ να εγκαταλείψει την Καμπότζη. Παρέμεινε καθηλωμένη σε μια μικρή μεθοριακή ζώνη που κατείχε με μεγάλες απώλειες. Το Βιετνάμ από τη μεριά του, αν και κατόρθωσε να συγκρατήσει τον Λαϊκό Επαναστατικό Στρατό, δεν κατόρθωσε να τον εκδιώξει, με τα σύνορα των δύο χωρών να αποκαθίστανται μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, που υποστήριζε το Βιετνάμ.

Πιο έμπειρος πολεμικά, ο βιετναμικός στρατός αποτέλεσε σκληρό αντίπαλο για τον κινεζικό, που δεν είχε πολεμήσει από την Κορέα και είχε εξελιχθεί ελάχιστα από τότε. Οι μαζικότητα των αριθμών ήταν με το μέρος των Κινέζων αλλά οι αριθμοί δεν έφεραν τη νίκη και η ανοχή στις απώλειες δεν ήταν αυτή που ήταν κάποτε. Μετά τον πόλεμο ο κινεζικός στρατός μετήλθε σημαντικών αλλαγών νοοτροπίας και αναδιοργάνωσης ενώ στο Βιετνάμ το σοκ από την έλλειψη σοβιετικής υποστήριξης, που θεωρείτο δεδομένη ως τότε, ώθησε την ηγεσία σε σημαντικές αλλαγές.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of