ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 Φεβρουαρίου 1906: Καθελκύζεται το HMS Dreadnought ο “χρυσούς κανών” στην εποχή των θωρηκτών

4
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το πλοίο αποτελούσε πειραματική ναυπήγηση για μια νέα γενιά πολεμικών με σκοπό να διατηρήσει η Βρετανία την υπεροχή στη θαλάσσια ισχύ έναντι των άλλων ναυτικών δυνάμεων και ιδίως των Γερμανών, που με την ανάληψη της εξουσίας από τον φιλόδοξο Κάιζερ Γουλιέλμο τον ΙI είχαν επιδοθεί σε μια μεγάλη ναυπηγική προσπάθεια για έναν στόλο ανοιχτών θαλασσών.

οι λόρδοι του βρετανικού Ναυαρχείου κατά τη διάρκεια επιθεώρησης του στόλου το 1907. Στα αριστερά, χαμογελαστός, ο John Fisher

Δημιούργημα του ναυάρχου Sir John “Jacky” Fisher, πρώτου λόρδου του βρετανικού ναυαρχείου, το HMS Dreadnought ορίστηκε να είναι ένα θωρηκτό με κύριο οπλισμό αποτελούμενο αποκλειστικά από ένα ισχυρό διαμέτρημα. Μέχρι τότε, τα θωρηκτά ναυπηγούντο ως “πλωτές πυροβολαρχίες”, με δύο συνήθως πύργους βαρέων πυροβόλων και μετά μια σειρά από ελαφρύτερα πυροβόλα μικρότερων διαμετρημάτων. Άποψη των παλιότερων σχεδιαστών ήταν να εισέρχονται οι πυροβολαρχίες των πλοίων σταδιακά στη μάχη, ανοίγοντας με τα 4 βαρέα πυροβόλα (2 πύργοι x 2 πυροβόλα) πυρ από μεγάλες αποστάσεις και κλιμακωτά, καθώς ο στόχος εισερχόταν στο πεδίο βολής των μικρότερων πυροβόλων, θα δεχόταν ένα όλο και πυκνότερο φράγμα πυρός.

Ο Fisher έχοντας σταδιοδρομήσει στο Βασιλικό Ναυτικό από την ηλικία των 13, επιθυμούσε να κάνει ένα πλοίο που θα ξεπερνούσε όλα τα υπάρχοντα και όρισε μια επιτροπή που θα επέβλεπε τη σχεδίασή του. Το HMS Dreadnought εξοπλίστηκε με 5 δίδυμους πύργους πυροβόλων των 12 in. και άλλα 27 των 3 in. για άμυνα. Ήταν το καλύτερα θωρακισμένο πλοίο που καθελκύστηκε και το πρώτο που ενσωμάτωνε τεχνολογία υπετροφοδοτούμενων κινητήρων ατμού,  που του χάριζαν ταχύτητα 21 κόμβων.

Το ισχυρό πολεμικό μπορούσε να ξεπεράσει και να καταβάλει οποιοδήποτε άλλο πλοίο της εποχής του. Παρά το γεγονός ότι κέρδισε το σεβασμό όλων με τις επιδόσεις του, έγινε πηγή ανησυχίας που πυροδότησε μια κούρσα εξοπλισμών που έληξε με τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι σωστό, βέβαια, να σημειώσουμε πως το HMS Dreadnought δεν ήταν η αιτία του “πυρετού των Dreadnoughts” αλλά μάλλον η αφορμή για την έκρηξή του αφού χρόνια καχυποψίας, ζήλειας και ανταγωνισμού έψαχναν τρόπο να εκφραστούν. Στα επόμενα χρόνια, από το 1906 ως το 1918, όλες οι χώρες με ναυπηγική βιομηχανία θα επιδοθούν σε μια κούρσα για ισχυρότερα, ταχύτερα και με μεγαλύτερη αντοχή πλοία.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

4
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
stelios1974MiscojonesFlight and SpaceGreg Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Greg
Member
Greg

Συγνώμη, αλλά ή ο κανόνας θά είναι χρυσός, ή θά είναι ο χρυσούς κανών. Χιαστί δέν γίνεται. Καί πάλι συγνώμη “γιά τήν υπόδειξιν”

Flight and Space
Admin
Famed Member

Μην ζητάτε συγγνώμη, εμείς πρέπει για το λάθος, και επίσης τις ευχαριστίες μας, διορθώθηκε!

Miscojones
Member
Miscojones

….Στα επόμενα χρόνια, από το 1906 ως το 1918, όλες οι χώρες με ναυπηγική βιομηχανία θα επιδοθούν σε μια κούρσα….
Αν δεν κάνω λάθος η κούρσα σχεδόν σταμάτησε ή τουλάχιστον επιβραδύνθηκε ουσιαστικά, μετά την ναυμαχία της Jutland το 1916, αφού αποδείχτηκε οτι δεν μπορούσε να υπάρξει ολοκληρωτική επικράτηση του ενός ή του άλλου αντιπάλου και λόγω επίσης οικονομικής καταστροφής των 2 αντιπάλων από τα έξοδα του πολέμου.

stelios1974
Member
Active Member
stelios1974