ΑΦΝΣ P-3K2 “βομβαρδίζει” στόχους σε πεδίο βολής

20
3401
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Την προηγούμενη εβδομάδα ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3K2 της πολεμικής αεροπορίας της Νέας Ζηλανδίας προχώρησε στην άφεση 14 βομβών των 500lb στο πεδίο βολής Kaipara, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής κατάρτισης του προσωπικού στη διαδικασία.

 

Όπως αναφέρει το “Medium”, οι βόμβες μεταφέρονταν στην αποθήκη οπλισμού και αφέθηκαν από ύψος 500-1.000ft.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Σταύρος Τσαντζαλής
Guest
Σταύρος Τσαντζαλής

http://tangentlink.com/wp-content/uploads/2014/11/10-Upgrading-RNZAF-Maritime-Patrol-Aircraft.pdf
αλλά και πως πραγματικά πρέπει να γίνεται ο υπολογισμός του κόστους και του ρίσκου
https://www.defence.govt.nz/assets/Uploads/mpr-2015-vol-2.pdf (έχει και τα της anzac, κλπ)

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

Οι νεοζηλανδοί παίζουνε B παγκόσμιο πόλεμο?
Από το συγκεκριμένο ύψος το Orion έχει ελπίδες επιβίωσης μονο εάν βομβαρδίζει ιθαγενείς με βέλη…
πάντως αν χρειάζονται μαχητικά, έχουμε εδώ κάτι F-16 Block30 να ρίχνουνε μπόμπες όλη μέρα!

MisCo
Guest
MisCo

Τώρα πιστευω να κατάλαβαν οι πολεμιοι των ΠαπαΘρι γιατι τα αναβαθμισαμε. Καλώς η κακώς χρειαζόταν ενα στρατηγικο βομβαρδιστικό για carpet bombing στα βάθη της Ανατολίας. Οι δυνατότητες ASW ηταν απλά βιτρίνα.

Gilan
Guest
Gilan

smile

BC59
Guest
BC59

Πιθανόν να έχουν κάποιες δυνατότητες ASW, αλλά μάλλον σίγουρα δεν θα έχουν πτητικές ικανότητες. Η τουλάχιστον θα έχουν όσο μπορούν να έχουν και τα Spitfire που πετάνε στα Airshow.

Panos Kakouris
Guest

Carpet bombing from 500ft….

Σταύρος Τσαντζαλής
Guest
Σταύρος Τσαντζαλής

Δεν είναι οι μοναδικοί…
Και στην οποία κατέθεσαν προτάσεις οι: Boeing, Lockheed Martin, Rafael, Raytheon, Sagem
https://imgur.com/a/MWstSjx
https://imgur.com/a/vYhekHM

Σταύρος Τσαντζαλής
Guest
Σταύρος Τσαντζαλής

Την ικανότητα αυτή την αναζήτησαν οι Αυστραλοί.

Card image
Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

Το αεροσκάφος αυτό έχει φτιαχτεί για να πετάει πάνω από την θάλασσα με 10 μποφόρ. Δε είναι βομβαρδιστικό, απλά οι συμπαθείς Νεοζηλανδοί βγάλανε τα αποθημενα τους. Ας τους χαρίσουμε μια ντουζίνα Α-7 Corsair να παίζουν.

chikichiki
Guest
chikichiki

…για ποιο λόγο θέλουν να έχουν αυτή τη δυνατότητα; Ποια η χρησιμότητά της;

STRATOS
Guest
STRATOS

Είναι απλά εκπληκτικά αυτά τα αεροσκάφη σε αποστολή εγγύς υποστήριξη. Οι βόμβες είναι επιβραδυνόμενες (τουλάχιστον) όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες και αυτά τα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται και σε αποστολές εναντίον ανταρτών που η αντιαεροπορική απειλή είναι χαμηλή. Σε αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερη η αποστολή τέτοιων αεροσκαφών (με δυνατότητα μεγάλη παραμονής στην περιοχή ενδιαφέροντος) παρά η αποστολή πανάκριβων (σε κόστος χρήσης) μαχητικών.. Βέβαια όσον αφορά τους Νεοζηλανδούς αυτοί έχουν ένα λόγο παραπάνω να χρησιμοποιούν τα σε αποστολές βομβαρδισμού αφού μου φαίνεται δεν έχουν πια μαχητικά.. Είχε κάνει η ΠΤΗΣΗ πρόσφατα μία παρουσίαση των Γαλλικών Atlantic με ατρακτίδια σκόπευσης και βόμβες καθοδήγησης… Read more »

chikichiki
Guest
chikichiki

“Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που έχουν επενδύσει τόσα χρήματα στον εκσυγχρονισμό των P-3 θα πρέπει πιστεύω να εκμεταλλευτούν και αυτή την δυνατότητα των αεροσκαφών….”

Γιατί όμως; Τι θα κάνει ένα φορτηγό Mk 82 για εμάς;

STRATOS
Guest
STRATOS

Τα P-3 καμία πολεμική αποστολή (ούτε ανθυποβρυχιακή) μπορούν να αναλάβουν στο Αιγαίο εάν προηγουμένως η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν έχει επικρατήσει πλήρως. Επίσης σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για φορείς βομβών ελευθέρας πτώσεως αλλά για φορείς βομβών laser σε συνδυασμό με κάποιο ατρακτίδιο (Litening- Sniper) για αφέσεις από μεγάλο ύψος (όπως ακριβώς χρησιμοποιούν οι Γάλλοι τα Atlantic στο Ιράκ και στην Συρία εξοικονομώντας τεράστια ποσά από αποστολή μαχητικών για την ίδια αποστολή). Έτσι θα μπορούσαμε να συμμετάσχουμε σε συμμαχικές αποστολές με ελάχιστο κόστος, και να εξασφαλίσουμε ανταλλάγματα.. Μία άλλη αποστολή θα ήταν η καταστολή κάποιας εσωτερικής ανταρσίας…π.χ οι αλβανοί (που… Read more »

chikichiki
Guest
chikichiki

Τα P-3 μπορούν να αναλάβουν αποστολές και σε περιβάλλοντα απειλών, απλώς φυσικά πρέπει η απειλή να μην υπερβαίνει κάποια (αρκετά υψηλά θα έλεγα) επίπεδα. Αν δε κάνω λάθος τα ιρανικά P-3 έκοβαν βόλτες στον στενό Περσικό Κόλπο επί 8 χρόνια χωρίς πολλά προβλήματα. Τα P-3 αν δε κάνω λάθος έχουν και δικά τους ECM που δίνουν μια τέλος πάντων αξιοπρεπή ικανότητα αυτοάμυνας. Δε νομίζω το κόστος να είναι ελάχιστο, μπορεί να είναι turboprop αλλά αυτό δε συνεπάγεται χαμηλό κόστος χρήσης, αλλιώς και τα Tu-95 θα ήταν φθηνά. Μιλάμε για τετρακινητήρια α/φη μεγάλου μεγέθους και με πολυμελές πλήρωμα, αυτά μονάχα υψηλό… Read more »

Manolis
Guest
manolis

Δεν υπαρχει πρακτικη χρησιμοτητα για αποστολες βομβαρδισμου απο ΑΦΝΣ στο Αιγαιο. Υπαρχει υπερπληθωρα μαχητικων γιάυτη τη δουλεια. Αν ηταν να φορτωθουν οπλα στα Ρ-3, οι Α/Ε Χαρπουν θα ηταν η προφανης λυση.

Γ.Μ.
Guest

Θεωρητικό και συννάμα αιρετικό: αν τα ελληνικά P-3 δεν προορίζονταν να (ξανα0χρησιμοποιηθούν ως ΑΦΝΣ, πώς θα φαινόταν η μετατροπή τους (καλωδιώσεις, συστήματα βολής κλπ.) σε πλατφόρμες εξαπόλυσης όπλων μακρού πλήγματος όπως οι SLAM-ER που είναι ήδη πιστοποιημένοι σε νεότερες εκδόσεις τους και μπορούν να μεταφερθούν σε σχετικά μεγάλους αριθμούς;;;

chikichiki
Guest
chikichiki

Οι αποστάσεις σε εμάς γενικά δεν επιβάλλουν την ύπαρξη επιθετικών αεροσκαφών με εμβέλεια της κλάσης του P-3. Από κει και πέρα, ικανότητα για τόσο βαθύ χτύπημα θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη, αλλά όταν μιλάμε για τέτοιο βάθος διείσδυσης μιλάμε επίσης για άμυνες από τις οποίες ένα P-3 δεν είναι ικανό να επιβιώσει. Σε τέτοιου τύπου αποστολές τα βομβαρδιστικά είναι κατά κανόνα ασυνόδευτα και βασίζονται στα δικά τους αντίμετρα και “ψαγμένες” τακτικές για τις οποίες είναι συχνά σχεδιαστικά βελτιστοποιημένα. Το P-3 δεν έχει τέτοιας ποιότητας αντίμετρα, και κανείς δε πρόκειται να μας τα δώσει, ούτε έχουμε τα λεφτά να τα πάρουμε.… Read more »

Γ.Μ.
Guest

Φίλτατε να κατ’ αρχάς να (ξανα)ξεκαθαρίσω ότι η παραπάνω “πρόταση” είναι καθαρά θεωρητική/υποθετική. Διευκρινίζω όμως τα εξής: -Όπλα stand-off προσφέρουν ακριβώς αυτό που λες. Δηλαδή δεν αναγκάζουν τα αεροσκάφη-φορείς τους να διεισδύσουν στην περιοχή όπου η εχθρική αεράμυνα κυριαρχεί. -Όταν η αεράμυνα του εχθρού ενισχύεται, χρειάζονται όλο και περισσότερα τέτοια όπλα για ευρεία γκάμα στόχων. Οι SCALP-EG, που σωστά υπενθυμίζεις, είναι πανάκριβοι και προορίζονται για πολύ συγκεκριμένη κατηγορία στόχων “υποστρατηγικού” χαρακτήρα. Οι δε φορείς τους είναι ελάχιστοι και δεν δύνανται να τους εξαπολύσουν “μαζικά”. Άρα δεν καλύπτουν και την ανάγκη για ένα σχετικά φθηνό stand-off όπλο ικανού βεληνεκούς που να… Read more »

Card image
Panos71
Guest
Panos71

Εγω δε καταλαβαίνω γιατι με την αναβάθμιση στα δικα μας P 3 δε υπάρχει πρόβλεψη για εγκατάσταση ενος τετραδυμου αρτεμις 30 σε ουριαιο πυργισκο ηλεκτρικής υποβοήθησης και για ομοιοτυπια και ευκολια συντήρησης αλλον ενα ραχιαιο……Αν βεβαια η επιστροφή κερδων απο πεταλωμα γαριδας η ακομα και κώλυμα μπρικιων, δεν επαρκει για αυτο το μεγεθος αναβαθμισης, ας προχωρήσουμε δίδυμο ραχιαιο αρτεμις με option τετραδυμου μελοντικα.

Μήτσος
Guest

Η τρολιά της χρονιάς