Όταν το P-51 Mustang κόντεψε να “φάει” το A-10 Warthog

16
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το 1979, το Κογκρέσο ζήτησε από την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία να δοκιμάσει το ελαφρύ αεροσκάφος εγγύς υποστήριξης Piper PA-48 Enforcer, ως ένα εναλλακτικό μέσο στη χρήση του A-10 Warthog. Το παράξενο της υπόθεσης είναι πως το Enforcer δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια εξελιγμένη έκδοση του διάσημου μαχητικού P-51 Mustang που διέπρεψε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το PA-48 ήταν φθηνό διότι ήταν απλό στη κατασκευή και τη χρήση του. Ξεκίνησε ως το Turbo Mustang που αναπτύχθηκε από τη Cavalier Aircraft Corporation στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και μια δεκαετία αργότερα, τα δικαιώματα πωλήθηκαν στην Piper που το μετονόμασε σε Enforcer.

Στη πράξη επρόκειτο για ένα Mustang εξοπλισμένο με νέο και ισχυρότερο κινητήρα turboprop και άλλες μικρές βελτιώσεις που του επέτρεπαν να φέρει 10 πυλώνες φόρτωσης οπλισμού στις πτέρυγές του,

Η Piper θα λάβει το 1984 $12 εκατομμύρια από το Κογκρέσο και θα κατασκευάσει δυο νέα αεροσκάφη τα οποία αξιολογήθηκαν από την USAF αλλά πέταξαν μόνο με πιλότους της εταιρίας. Ωστόσο το “νέο” αεροσκάφος είχε σοβαρά μειονεκτήματα.

Το Enforcer είχε σοβαρές ελλείψεις στο τομέα της ασφάλειας που επιβάλλονταν από το Πεντάγωνο και τη Federal Aviation Administration. Σημαντικότερο μειονέκτημα όμως ήταν η αδυναμία του αεροσκάφους να φέρει το ατρακτίδιο πυροβόλου GPU-5 των 30mm. Αν και η Piper υποσχέθηκε πως θα διόρθωνε τα προβλήματα, η USAF είχε αρχίσει να χάνει το ενδιαφέρον της και να συνειδητοποιεί πως το δικινητήριο Warthog ήταν μια σαφώς ασφαλέστερη επιλογή σε σχέση με το Enforcer. Στα τέλη του 1984, το πρόγραμμα του Enforcer εγκαταλείπεται οριστικά.

Με πληροφορίες από The National Interest

Το παρόν άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 22 Ιουνίου 2018


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
tsimuha
Guest
tsimuha

comment image

comment image

comment image

comment image

comment image

Em.Ti
Member
Em.Ti

‘Αλλες οι ανάγκες τότε, άλλες τώρα, που κοιτούν να αντικαταστήσουν το Α-10 με σύγχρονα turboprop α/φη.

Nikolas K
Guest
Nikolas K

Θα μπορούσε όμως να πάρει την θέση του Bronco, ως μια φθηνή επιλογή για αποστολές εγγούς υποστήριξης, έτσι δεν είναι;

Πάρις
Guest
Πάρις

Ο τίτλος μου έδωσε την εντύπωση ότι θα διάβαζα για ένα “ντέρμπι”.
Όμως το κείμενο περιγράφει μια παταγώδης αποτυχία της Piper να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του προγράμματος.

Spyros
Member
Spyros

Ενώ αν το είχαν δοκιμάσει με βάση το P-38…

Ηλίας
Guest

Αυτό που συμβαίνει γενικά με το Α-10 δεν πρέπει να έχει προηγούμενο στην αεροπορική ιστορία. Νίκησε όλους τους υποψήφιους αντιπάλους του, από ελαφρά ελικοφόρα μέχρι το YA-9 στο διαγωνισμό για το Α-Χ. Σύντομα το θεώρησαν μη ικανοποιητικό και πρότειναν την αντικατάσταση του από YA-7F στην αρχή και A-16 στην συνέχεια. Μετά θα τα απέσυραν με το κιλό (ακόμα θυμάμαι τα 60 τεμάχια που θα παραχωρούνταν στην Τουρκία την δεκαετία του 90) μετά διαβάζαμε για πρόγραμμα νέου αεροσκάφους, μετά για απόσυρση χωρίς αντικατάσταση, μετά για αντικατάσταση με UCAV, μετά για αντικατάσταση με ελικοφόρα, από υπέρελφρα μέχρι turboprop, μετά ήρθαν και τα… Read more »

Em.Ti
Member
Em.Ti

Είπαμε, είναι hard to kill από το σχεδιαστήριο…

σπυρος πορτο
Guest
σπυρος πορτο

υπαρχουν γονιδια προεδρου εδεσσαικου στην αμερικη προφανως

Nikolaos
Member
Nikolaos

Κουκλάκι είναι στα πράσινα. Φυσικά η ιδέα ότι θα μπορούσε να ασκήσει τα καθήκοντα του Α-10 είναι φάρσα. Ούτε για το Βιετνάμ δεν έκανε. Από ελικοφόρα μόνο το Α-1 Skyraider είναι στην κλάση φορτίου που ενδιαφέρει (αλλά τι turboprop να πάρει; Τ56; …). Φυσικά, η θέση του κινητήρα καθιστά αδύνατα τα βαρέα πυροβόλα (εκτός αν είναι μέσα από το μπλοκ η κάννη, όπως στα -109 … αδύνατο με σύγχρονους κινητήρες χωρίς δαπανηρή επανασχεδίαση, και αν …), ενώ αποκλείει και μια σειρά ραδιοβοηθημάτων. Φυσικά, για μια αεροπορία με συνεχείς εκστρατευτικούς πολέμους σε χαμηλής έντασης περιβάλλοντα έχει θέση ΚΑΙ ένα τέτοιο α/φ.… Read more »

Berserker
Member
Noble Member
Berserker

P-63 Kingcobra σαν βάση; Σωστή θέση κινητήρα, τρίκυκλο σύστημα προσγείωσης, 37άρι πυροβόλο, τεράστια ιστορία σαν Α/Φ υποστήριξης εδάφους αλλά και ελιγμοί racer.
A propos: ποτέ δεν κατάλαβα γιατί οι Κόμπρες δεν έκαναν ευρύτερη καριέρα…ΟΚ, το τούρμπο, οι Άλισον κλπ. Αλλά μήπως ποτέ δεν το εμπιστεύθηκαν οι Αμερικανοί επειδή οι Σοβιετικοί το ήξεραν ακόμη καλύτερα;

GDIKEOS
Member
GDIKEOS

Μόνο ο τιγρόγατος της GROUMAN άξιζε το F7F το δικινητήριο μαχητικό των αεροπλανοφόρων.

https://el.wikipedia.org/wiki/Grumman_F7F_Tigercat

Lesalaut
Member
Lesalaut

Wyvern & Skyshark ήταν μάλλον τα ισχυρότερα μονοκινητήρια μαχητικά με τουρμποπροπ, και επιτυχημένα δε τα λες. Το σύστημα προσγείωσης με ουραιο τροχό σίγουρα δε τα βοήθησε.

SKYHOOK47
Member
SKYHOOK47

Με βάση τα στοιχεία που παρέχονται στο άρθρο,ο τίτλος του άρθρου ότι το P-51 κόντεψε να φάει το Α-10 ….Καταρρίπτεται…

tsimuha
Guest
tsimuha

comment image

comment image

comment image

comment image

comment image

comment image

comment image

comment image

comment image

comment image

comment image

comment image

Κώστας
Guest
Κώστας

Στο μέλλον τα μοναδικά αεροσκάφη που θα μπορούν να κατασκευάζονται σε σημαντικούς αριθμούς, θα είναι κάτι παρόμοια.

Α/Α
Guest
Α/Α

Εγώ ένα ξέρω και αγαπώ : “Bbbbrrrrrrtt!” Και ο αμερικανικός στρατός έχει υιοθετήσει επίσης το μότο” αυτό ξέρουμε αυτό εμπιστευομαστε” για το αεροπλάνο αυτό. Και δεν νομίζω να πάει πουθενά δίχως ηχηρές αντιδράσεις από τον στρατό των ΗΠΑ. Να δείτε που στο μέλλον ίσως ξαναμπούν στην παραγωγή.