Κατασκοπευτικό P-8A εύχεται… Καλή Χρονιά στους Ρώσους

1
1577
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Αφήνοντας την βάση του στην Σιγκονέλλα της Σικελίας, ένα αμερικανικό P-8A Poseidon (168432) πραγματοποίησε μια… «εθιμοτυπική» επίσκεψη πλησίον της βάσης του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία. Τις κινήσεις του κατασκοπευτικού αεροσκάφους κατέγραψε –εκτός από τους Ρώσους– ο ιστότοπος Mil Radar όπου ερασιτέχνες παρακολουθούν τις αποστολές αμερικανικών αεροσκαφών ανά τον κόσμο από τους transponders τους.

Το P-8A πέρασε αρκετό χρόνο κάνοντας… κύκλους κοντά στο Τσερναμόρσκιε και την Σεβαστούπολη, έδρα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, πριν συνεχίσει ανατολικά με πορεία προς το Ναβαρασίσκ και το Γκιλένζικ, όπου στρέφοντας κατευθύνθηκε ξανά προς την θάλασσα. Μόλις μια ημέρα πριν, ένα αμερικανικό αναγνωριστικό drone τύπου RQ-4A Global Hawk με χαρακτηριστικό κλήσης «12-2050» είχε πραγματοποιήσει αποστολή συλλογής πληροφοριών πάνω από την Ουκρανία, πετώντας μάλιστα πάνω από την «ευαίσθητη» περιοχή του Ντάνμπας, πριν κατευθυνθεί προς τα παράλια της χερσονήσου της Κριμαίας όπου σύμφωνα με ρωσικές πηγές πέρασε «αρκετές ώρες» εκεί.

Οι αμερικανικές πτήσεις κοντά στην Κριμαία αριθμούν ήδη τρείς αυτή την χρονιά. Η πρώτη έγινε… ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ενώ στις 5 Ιανουαρίου ένα αμερικανικό αναγνωριστικό πέταξε στην περιοχή της Βαλτικής πλησίον των συνόρων με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

 

Επιπροσθέτως, την πρώτη εβδομάδα του έτους, ένα αντιτορπιλλικό AEGIS κατευθυνομένων βλημάτων κλάσης Arleigh Burke, το USS Carney (DDG 64), πέρασε από τον Βόσπορο στην Μαύρη Θάλασσα καταπλέοντας στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού που βρίσκεται σε απόσταση λιγότερη των 200 χλμ από την Κριμαία. Δεδομένης της εντεινόμενης αμερικανικής δραστηριότητας που καταγράφηκε πέρυσι πέριξ των ρωσικών συνόρων, το 2018 αναμένεται να είναι μια ιδιαιτέρως «ενδιαφέρουσα» χρονιά.

 

Αλέξανδρος Θεολόγου

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Manolis
Guest
manolis

Το αντιτορπιλλικο USS Carney συμμετεχει με μπαλωθιες στον ορθοδοξο εορτασμο αγιασμου των εγγυς ρωσικων υδατων. Μαυρη θαλασσα 6-1-2018.
comment image