Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας, Ώρα κρίσιμων αποφάσεων

11
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Στο τεύχος μας ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ μπορείτε να διαβάστε ένα πολυσέλιδο άρθρο για το Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας όπως δεν το έχετε δει ποτέ αλλά και να ιχνηλατήστε άγνωστες λεπτομέρειες για την  ιστορική πορεία από τη συγκρότησή του σε μια ιδιαίτερα αξιέπαινη προσπάθεια του εξαίρετου συνεργάτη μας Θέμη Βρανά.

Αποτελούσε το όνειρο δεκαετιών που υλοποιήθηκε το 1992 με την ελπίδα να γίνει ο ζωντανός θεματοφύλακας της ελληνικής αεροπορικής ιστορίας και να διατηρήσει τις μνήμες για τις επερχόμενες γενιές. Η πορεία του Μουσείου για 20 χρόνια, παρά τα προβλήματα και τις κακοδαιμονίες, υπήρξε ανοδική, αλλά η προσπάθεια ανακόπηκε από την κρίση που οδήγησε σε μαρασμό και συρρίκνωση. Σε κρίσιμο σταυροδρόμι πλέον, απαιτείται η λήψη κρίσιμων αποφάσεων, πριν είναι πολύ αργά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Πολεμική μας Αεροπορία επιθυμεί ένα σύγχρονο, ζωντανό και ενδιαφέρον Μουσείο, αντάξιο της μεγάλης και ένδοξης ιστορίας της.

Για να επιτευχθεί, όμως, τούτο, θα πρέπει να λάβει και να υλοποιήσει άμεσα ρηξικέλευθες αποφάσεις στην κατεύθυνση αυτών που ενδεικτικά περιγράφονται στη συνέχεια.

Βασική προϋπόθεση θεωρούμε ότι πρέπει να είναι η άμεση αυτονόμηση του Μουσείου ΠΑ από την 123 Σμηναρχία Τεχνικής Εκπαίδευσης, της οποίας το έργο δεν έχει καμία απολύτως συνάφεια με αυτό του ΜΠΑ, ώστε να θεωρείται προϊσταμένη του αρχή.

Το Μουσείο ΠΑ και το ΜΙΣΠΑ θα μπορούσαν να συγκροτήσουν από κοινού μια ανεξάρτητη Μονάδα, η οποία θα έχει τους οικονομικούς πόρους και τα απαραίτητα τεχνικά μέσα που απαιτούνται για την απρόσκοπτη και ασφαλή ανάληψη των εργασιών της.

Η εκ νέου ένταξη του καινούργιου φορέα ΜΠΑ/ΜΙΣΠΑ στο Επιτελικό Γραφείο του Αρχηγού του ΓΕΑ θα προσδώσει μεγαλύτερη ταχύτητα στην εισήγηση προτάσεων και συνακόλουθα στη λήψη αποφάσεων σε ανώτατο επίπεδο, προσφέροντας μικρότερες πιθανότητες στη γραφειοκρατία να ορθώσει χάρτινα αλλά ανυπέρβλητα εμπόδια στην υλοποίησή τους.

Θα πρέπει επίσης να στελεχωθεί επαρκώς με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες τεχνικών, προσμετρώντας όχι μόνο τα κλασικά υπηρεσιακά κριτήρια μετάθεσης που ισχύουν για κάθε Μονάδα της ΠΑ, αλλά και τις τεχνικές και ιστορικές γνώσεις όσων επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτήν.

Η ιστορική συνείδηση και η επίγνωση της ιστορικής ευθύνης θα πρέπει να είναι βασικά προσόντα οποιουδήποτε κληθεί να αποκαταστήσει ένα μουσειακό αεροπλάνο, το οποίο, αν και δεν πρόκειται να ξαναπετάξει πια, πρέπει να αποκατασταθεί με απόλυτη τεχνική και ιστορική ακρίβεια για τις μελλοντικές γενιές.

Η στήριξη του ΜΠΑ από το Υπουργείο Πολιτισμού με την παροχή εξειδικευμένων συμβουλών Μουσειολογίας θα μπορούσε να οδηγήσει στη βέλτιστη εκμετάλλευση του περιορισμένου χώρου έκθεσης και στην εισαγωγή νέων, τεχνολογικά προηγμένων, διαδραστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Από την άλλη, το Μουσείο ΠΑ ίσως είναι το μοναδικό σε πανευρωπαϊκή κλίμακα κρατικό Αεροπορικό Μουσείο που δεν δέχεται την εθελοντική συνδρομή πολιτών στα σχέδια εργασίας του. Η δυνατότητα προσφοράς εθελοντικής εργασίας στον τομέα της ιστορικής έρευνας από ιδιώτες, σε συνεργασία πάντα με τον Ιστορικό του ΜΠΑ, θα μπορέσει να αναδείξει πληθώρα ένδοξων -αλλά άγνωστων ακόμη στους πολλούς- σελίδων της αεροπορικής μας Ιστορίας. Θα επιτρέψει επίσης να ξεκινήσει επιτέλους ένα πρόγραμμα συνεντεύξεων βετεράνων της ΠΑ για την προφορική καταγραφή της Ιστορίας της ΠΑ (oral history project) μέσα από τα βιώματα των στελεχών της, κάτι το οποίο έπρεπε να είχε αρχίσει ήδη εδώ και τρεις δεκαετίες…

Υπό το ίδιο πλαίσιο, θα μπορούσαν να οργανωθούν ομάδες ιδιωτών που θα συμμετέχουν εθελοντικά σε συγκεκριμένα προγράμματα συντήρησης του Μουσείου υπό την καθοδήγηση μηχανικών της ΠΑ, εξοικονομώντας τόσο χρόνο για την ολοκλήρωσή τους όσο και εργατοώρες για το προσωπικό της Αεροπορίας.

Τελευταίο αλλά όχι και έσχατο, για την αύξηση των εσόδων του θα πρέπει επιτέλους το ΜΠΑ να λειτουργήσει όπως όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά και ελληνικά Μουσεία με πωλητήριο βιβλίων και αναμνηστικών, διοργάνωση εκδηλώσεων με καταβολή αντιτίμου και, φυσικά, να αποκτήσει αυτόνομα τη δυνατότητα λήψης χρηματικών δωρεών. Τα έσοδα από όλες τις παραπάνω δραστηριότητες θα διατίθενται αποκλειστικά προς όφελος προγραμμάτων συντήρησης ή αγοράς μουσειακού υλικού.

Η περσινή χρονιά (2018) απέδειξε ότι τα πάντα, από το απόλυτα σωστό όπως η αναγέννηση και επαναφορά σε πλόιμη κατάσταση του Spitfire IXc «MJ755», μέχρι το απόλυτα λάθος όπως η παραλίγο δωρεά μοναδικού ιστορικού αεροσκάφους του Μουσείου ΠΑ στο εξωτερικό, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις προθέσεις όσων βρίσκονται στα ανώτατα αξιώματα.

Το Μουσείο ΠΑ πρέπει να θωρακιστεί μια για πάντα με νομικό πλαίσιο που θα απαγορεύει ρητά τη διάθεση εντός ή εκτός Ελλάδας αεροσκαφών ή άλλων εκθεμάτων του δίχως τη σύμφωνη και τεκμηριωμένη γνώμη τού ΜΠΑ/ΜΙΣΠΑ. Με την απουσία ή τη μη τήρηση ενός τέτοιου νομικού πλαισίου υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί το ΜΠΑ από Θεματοφύλακας της Αεροπορικής μας Κληρονομιάς σε αποθηκάριος που απλά χορηγεί άκριτα ό,τι υλικό του ζητηθεί από κάποια ιεραρχικά ανώτερη μεν, αλλά ιστορικά πολύ λιγότερο καταρτισμένη αρχή.

Αν η Πολεμική Αεροπορία κρίνει ότι οι παραπάνω προτάσεις είναι υπερβολικές ή ανεφάρμοστες, οδηγούμαστε νομοτελειακά στην υποβάθμιση του Μουσείου ΠΑ από φορέα διατήρησης και ανάδειξης της Αεροπορικής μας Κληρονομιάς σε μια μεγάλη συλλογή φθαρμένων και κακοσυντηρημένων αεροσκαφών.

Εάν αυτό -δυστυχώς- συμβεί, τότε οι επερχόμενες γενιές Ελλήνων (που ίσως συνειδητοποιήσουν την τεράστια ιστορική, εθνική και ηθική σημασία ενός σύγχρονου και πλήρως λειτουργικού Μουσείου Πολεμικής Αεροπορίας) θα πρέπει να διαθέσουν τεράστια χρηματικά ποσά για να αγοραστούν από το εξωτερικό όσα η δική μας γενιά τόσο απερίσκεπτα απαξίωσε και κατέστρεψε.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

βασικα υπαρχει κατι πολυ συνθετο μα κ απλο η οικονομικη διασταση του θεματος πολεμικο μουσειο με βαση αλλοδαπα στοιχεια δηλαδη εχουν πχ οι ολλανδοι -γερμανοι κατι αντιστοιχο πως το εχουν κανει κ ειναι επικερδες αυτο? φερνει εσοδα? εαν ναι τοτε θες τε το θεμα στο αναπτυξης τσεκαρεται αν υπαρχουν κονδυλια ευρωπαικα κ προχωρατε αν οχι τοτε δε θα ειναι τιποτε αλλο παρα μια ακομα δεκο. Οσο για την μνημη των ελληνων ε καλα τωρα ολοι ξερουμε οτι κανεις δεν θα ασχοληθει παρα μια χουφτα τρελων ποσοι να ειναι 1000 ατομα παραπανω δεν ειναι μην ξεχναμε και την αντιπαθεια μας στα… Read more »

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Guest

Kατ΄εμέ θα έπρεπε να υπάρξει μέριμνα για επαναφορά σε πτητική κατάσταση αν όχι όλων όσο το δυνατόν περισσότερων α/φων που υπηρέτησαν στις τάξεις της Π.Α. και δη αυτών που υπηρέτησαν μετά την μεταπολίτευση. Μπορούμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα πχ των Νορβηγών (https://www.youtube.com/watch?v=5EbU2cIsvZo) και μάλιστα να επανέλθουν σε πτητική κατάσταση όλα όσα φέρουν επετειακή βαφή, όπως είναι ο “Κρόνος”,ο “Όλυμπος”, o “Τίγρης” κ.α. Έχουμε τεχνικούς τόσο εν ενεργεία όσο και αποστρατευθέντες οι οποίοι θα μπορούσαν να τα επαναφέρουν και θέλω να πιστευω και ικανό αριθμό ανταλλακτικών ! ! ! Όσον αφορά δε τα α/φη έχουμε αρκετά τα οποία λιώνουν όπως π.χ.… Read more »

Antonios Koiverakis
Guest
Antonios Koiverakis

Η διαχειρηση του Μουσειου συνεχιζει δυστυχως με στενα κριτηρια μοναδας!!! Και δυστυχως ακομα προσπαθουμε να συμβουλεψουμε ολοι τα αυτονοητα!!! Δεν χρειαζετε να ξανακαληφθει ο τροχος!!! Τα ποιο απλα πραγματα τα κατανταμε αρκουντως δυσκολα…μια και η βαρυτητα αποφασεων προυποθετει και ευθυνη…σε ενα κρατος εξαιρετικα ευθυνοφοβο!!! Θα περιμενα βεβαια απο ενα οπλο οπως η Π.Α. να εχει ξεπερασει το “ευθυνοφοβο” των αποφασεων…σε ολα τα επιπεδα των στελεχων/αξιωματικων/Ηγεσιας..ομως οχι!!! Ο χρονος σε ενα Μουσειο χτυπαει αντιστροφα οταν δεν γινονται σωστες ενεργειες με αποφαση και πηγμη!!! … οπως ομως μου ειπε και καποιος (καλη του ωρα)…” φιλε δεν τους ενδιαφερει αφου μιζα δε βγαινει,… Read more »

Νωντας
Guest
Νωντας

Η δουλειά της ΠΑ δεν είναι να συντηρεί μουσεία και να αναπαλαιώνει αεροσκάφη. Έχει πολύ σοβαρότερα και κρίσιμα καθήκοντα και θα πρέπει να αφοσιωθεί σ΄αυτά. Η μόνη λύση είναι η δημιουργία ενός ιδρύματος μη κερδοσκοπικού το οποίο θα είναι πλήρως απεξαρτημένο απο την ΠΑ και θα μπορεί να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, Το ίδρυμα αυτό θα διαχειρίζεται όλα τα ιστορικά εκθέματα πολεμικής και πολιτικής αεροπορίας, καθώς και όλα τα πτήσιμα ιστορικά αεροσκάφη. Η ιστορία της αεροπορίας στην Ελλάδα δεν είναι ούτε τόσο μεγάλη ούτε τόσο σημαντική όσο νομίζουμε. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να μπορεί ένα αεροπορικό μουσείο να προσελκύσει το… Read more »

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Κακά τα ψέματα υπάρχει έστω μια δόση αλήθειας εδώ.

ACHERON
Member
Famed Member
ACHERON

Πώς ορίζετε το «σημαντική» ἢ «μεγάλη» ἡ ιστορία της αεροπορίας στην Ἑλλάδα;
Ὁ βομβαρδισμός του Μπιζανίου το 1912-13,ἢ ἡ πρώτη αποστολή ναυτικής συνεργασίας την ίδια εποχή είναι ασήμαντα;
Ἢ δέν νοείται «μεγάλη» και «σημαντική» ιστορία χωρίς X-planes,και τα τοιαύτα;

Νωντας
Guest
Νωντας

To “σημαντική” και “μεγάλη” ορίζεται από την παρουσία της στην διεθνή ιστοριογραφία και βιβλιογραφία όσον αφορά το εξωτερικό, και τα 7 μόνο σχόλια στο θέμα εδώ και 4 ημέρες συγκρίνοντας με τα 40 μέσα σε λίγες ώρες για το “what if” A-7 και τα χιλιάδες για τις (what if) φρεγάτες, όσον αφορά το εσωτερικό…

ACHERON
Member
Famed Member
ACHERON

Απολογούμαι για την καθυστερημένη απάντηση. Ὁ βιβλιογραφικός όγκος για μεγάλες αεροπορικές δυνάμεις,συμπίπτει συνήθως και με τον μεγάλο όγκο ενδιαφερόμενου εθνικού κοινού,ακόμα και εξ αντανακλάσεως,δλδ το βρετανικό,αμερικανικό,γαλλικό κοινό ενδιαφέρεται για τον αντίπαλο που ήταν ἡ Luftwaffe,και αντιστρόφως το γερμανικό κοινό για τις συμμαχικές αεροπορίες,κυρίως την RAF. Αυτό δημιουργεί και αντίστοιχες «εκδοτικές» προσπάθειες. Αλλά αυτό δέν προδιαγράφει «γραμμικά» την ελκυστικότητα ενός αεροπορικού μουσείου χώρας που δέν είναι μεγάλη αεροπορική δύναμη. Έχω δεί σε γερμανικό βιβλίο περί πυροβολικού,πολλές φωτογραφίες από το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών,για παράδειγμα,επειδή το εν λόγω είναι σχετικά γνωστό,και έχει ενδιαφέρουσα ποικιλία. Και έχω επίσης με κάποια έκπληξη ακούσει από Γερμανούς,Ολλανδούς,Βρετανούς… Read more »

YiannisK45
Member
YiannisK45

Δεν ξέρω τι ισχύει σήμερα, αλλά πριν 3 χρόια που το επισκεύτηκα ακόμα και ο τρόπος εισόδου ήταν απογοητευτικός. Περιμέναμε στην είσοδο αρκετά λεπτά ( με δυο παιδάκια 7 χρονών κατακαλόκαιρο) μας δώθηκαν κάτι σαν ταυτότητες εισόδου με σπάγγο και μας πήρε ένα λεοφωριάκι , με μια επίφαση φοβερών μέτρων ασφαλείας. Προφανώς σε μια στρατιωτική βάση πρέπει να υπάρχουν μέτρα ασφαλέιας , αλλά όχι σε ένα μουσείο που πρέπει η πρόσβαση να είναι εύκολη!!

Κώστας Κ
Guest
Κώστας Κ

Μακάρι να αλλάξει πορεία η όλη προσπάθεια.Είναι κρίμα να καταστρέφεται η αεροπορική ιστορία της χώρας.Στενοχωριέμαι όταν πηγαίνω και βλέπω στο χώρο πίσω από το υπόστεγο,τα α/φη,κάθε φορά και χειρότερα,αφημένα στα στοιχεία της φύσης.Ας υπάρξει κάποια στιγμή το κατάλληλο νομικό πλαίσιο ώστε να μπορέσουν εθελοντές να βοηθήσουν στη συντήρηση και ευπρεπή παρουσία των εκθεμάτων.

Tango.Alpha
Member
Tango.Alpha

Γενικά δεν είμαστε χώρα ειδικών μουσείων. Πρακτικά εγώ θα προτιμούσα ένα αεροναυτικό μουσείο στο Ελληνικό (συνδυασμό της Πολιτικής και της Πολεμικής Αεροπορίας σε συνδυασμό με την μαρίνα μπροστά για τον Αβέρωφ, Ολυμπιάς, Θαλή, Hellas Liberty. Δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να γίνει οπότε η καλύτερη λύση είναι να ρωτήσουμε τα Μουσεία της RAF πως είναι πετυχημένα. Κάπου αναφέρθηκε ότι το εν δυνάμει κοινό είναι 1.000 άτομα αναρωτιέμαι αν αυτό είναι οι επισκέπτες οι πιθανοί εθελοντές. Μια τελευταία παρατήρηση: το θέμα δεν είναι η αρχή που υπάρχει ήδη αλλά η εξέλιξη: – επικοινωνία ότι υπάρχει (marketing στα Ελληνικά) – εύκολη πρόσβαση για… Read more »