Πως τα πακιστανικά Mirage IIIE/V εξακολουθούν να πετούν μετά από 50 χρόνια υπηρεσίας!

52
12754

Τα γαλλικής προελεύσεως αεροσκάφη Mirage IIIE και V, μετρούν πάνω από μισό αιώνα ιστορίας και ειδικά το πρώτο, έχει δει εκτεταμένη χρήση στα πεδία των μαχών, από το Πόλεμο των Έξι Ημερών, μέχρι τα Φώκλαντς. Πολλά εξ αυτών εξακολουθούν να πετούν με την Αεροπορία του Πακιστάν, έχοντας υποστεί αναβαθμίσεις.

H Πακιστανική Αεροπορία αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση μάχιμης δύναμης, διότι ενσωματώνει αμερικανικά (F-16), κινεζικά (F-7), κινεζοπακιστανικά (JF-17) και γαλλικά (Mirage) αεροσκάφη σε μάχιμους ρόλους.

Τα πρώτα Mirage IIIE και V, αγοράστηκαν από το Πακιστάν πριν 50 χρόνια και χάρη στη συντήρηση και τις αναβαθμίσεις, θεωρούνται ακόμη μάχιμα. Η Πακιστανική Αεροπορία θα συνεχίσει να τα πετά μέχρι το 2025, όταν θα αντικατασταθούν από JF-17, συμπληρώνοντας σχεδόν 60 ολόκληρα χρόνια υπηρεσίας!

Πρόσφατα, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) επισκέφτηκε το αεροπορικό εργοστάσιο Kamra στο Πακιστάν για να δει από κοντά πως έχει επιτευχθεί αυτός ο άθλος.

Η χώρα αγόρασε τα πρώτα Mirage το 1967 για να απεξαρτηθεί από τα αμερικανικά F-104, T-37 και F-86 που διέθετε και λίγα χρόνια αργότερα (1971) θα τα χρησιμοποιήσει σε αποστολές βομβαρδισμού κατά τη διάρκεια του Ινδοπακιστανικού Πολέμου. Η «καριέρα» τους όμως δεν τελειώνει εκεί. Τα χρόνια που ακολούθησαν, τα Mirage εκτέλεσαν αποστολές αναγνώρισης πάνω από την Ινδία και κατέρριψαν σοβιετικά και αφγανικά Mig που παραβίαζαν τον εναέριο χώρο του Πακιστάν, κατά τη διάρκεια της σοβιετικής επέμβασης στη χώρα.

Επειδή τα Mirage απέδειξαν την αξία τους, το Πακιστάν αποφάσισε να τα αναβαθμίσει. Το κόστος όμως του εκσυγχρονισμού στο εξωτερικό ήταν δυσβάσταχτο και με τη βοήθεια ειδικών από τη κατασκευάστρια εταιρία Dassault, στήθηκε ένα εργοστάσιο ανακατασκευής των αεροσκαφών το 1978, το επονομαζόμενο Pakistan Aeronautical Complex (PAC), γλυτώνοντας τους Πακιστανούς από τη δαπάνη εκατομμυρίων δολαρίων σε έξοδα συντήρησης και εκσυγχρονισμού.

Όταν ένα Mirage καταφτάνει στο PAC για εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και βαφή, παραμένει εκεί για επτά εβδομάδες, με τη συνολική δυναμικότητα να φτάνει στα 12 αεροσκάφη το χρόνο. Όταν οι δημοσιογράφοι του AFP επισκέφτηκαν το εργοστάσια, εντυπωσιάστηκαν όταν αντίκρισαν οκτώ διαφορετικές εκδόσεις (και υποεκδόσεις) Mirage (5-EF, III Rose-I κτλ) στην επισκευαστική κλίνη. Οι μηχανικοί και οι ηλεκτρολόγοι αποσυναρμολογούσαν τα όργανα ενός cockpit και το σύστημα προσγείωσης, την ίδια στιγμή που επιθεωρούσαν την άτρακτο για ρωγμές με τη βοήθεια οργάνου ακτίνων Χ.

Project Mirage ROSE

To Project ROSE (Retrofit Of Strike Element), άρχισε να εφαρμόζεται το 1995 και αφορούσε την αναβάθμιση των παλαιών Mirage IIIE και V, με τη χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων και τεχνογνωσίας από τη γαλλική εταιρία SAGEM και την ιταλική SELEX. Ένας μικρός αριθμός αεροσκαφών εκσυγχρονίστηκε στη Γαλλία και τα υπόλοιπα στο Πακιστάν, αποκτώντας δυνατότητες κρούσης, εναέριας υπεροχής και νυχτερινών αποστολών.

Συνολικά εκτελέστηκαν τρία προγράμματα εκσυγχρονισμού (ROSE I,II και ΙΙΙ) και σε αυτά προστέθηκαν για εκσυγχρονισμό αεροσκάφη Mirage που αγοράστηκαν από Αυστραλία, Βέλγιο και Λίβανο. Η Πακιστανική Αεροπορία, επιχειρεί σήμερα με 80 Mirage III και 85 Mirage V, τα οποία έχουν υποστεί εκτεταμένο εκσυγχρονισμό στα ηλεκτρονικά τους. Αξίζει να σημειωθεί, πως εκτός από το «κλασικό» γαλλικής κατασκευής R.550 Magic, το Πακιστάν έχει εξοπλίσει τα Mirage του με τον εγχώριο (με νοτιοαφρικανική τεχνογνωσία) πύραυλο αέρος-αέρος (μεγάλου βεληνεκούς) H-4, ήδη από το 2003.

Η περίπτωση της αεροπορίας του Πακιστάν είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη και αποτελεί ζωντανό παράδειγμα πως τα αεροσκάφη που εκσυγχρονίζονται, είναι σε θέση να προσφέρουν για πολλά ακόμη χρόνια σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης (αυτό ας το συγκρατήσουν όσοι πολέμησαν την αναβάθμιση των ελληνικών F-16).

Εικόνες: AFP

 

Το παρόν άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 29/4/2018

52 ΣΧΟΛΙΑ

 1. «κατέρριψαν πολλά σοβιετικά και αφγανικά Mig που παραβίαζαν τον εναέριο χώρο του Πακιστάν, κατά τη διάρκεια της σοβιετικής επέμβασης στη χώρα.»

  Θα μπορουσαμε να εχουμε στοιχεια για αυτα τα «πολλα» ( προφανως 3-4 αεροσκαφη δεν τα λες πολλα) αεροσκαφη, γιατι ετσι οπως ειναι γραμμενο ειναι σαν τα Μirage-III του Πακισταν να ξεπερασαν ακομη και τα F-16 της χωρας αυτης σε καταρριψεις.

 2. Kαι επειδη εχετε δικιο τα -30 και τα -50 θα’πρεπε να ειναι αυτα που αναβαθμιζονται….

  • 30 χρονών αεροπλάνο που έχει λιώσει να κάνει αναχαιτίσεις στο Αιγαίο δεν το εκσυγχρονίζεις. Πεταμένα λεφτά. Ούτε τα Μπλοκ-50 δεν συμφέρει να γίνουν -V.

   • Facon up.
    Τα F4 πως συναγωνίζονται τα πακιστανικά Μιράζ σε χρόνο υπηρεσίας; Οι Ταιβανέζοι πως αναβαθμίζουν F16 A/B Block 20;

    • … δεν έχουν εναλλακτικές για αγορά νέων αεροσκαφών. Δύσκολα βρίσκουν πρόθυμους πωλητές.

    • Τα F-16A/B Block-20 της Ταιβάν είναι κατά 10 χρόνια νεότερα από τα ελληνικά F-16C/D Block-30 (καθώς κατασκευάστηκαν την περίοδο 1997-2001) και, κατά πάσα πιθανότητα, λιγότερο ταλαιπωρημένα. Επιπροσθέτως, είναι τα μοναδικά F-16 που διαθέτει αυτή η αστιατική χώρα, αποτελώντας την ραχοκοκαλιά της Αεροπορίας της. Δεν θα μπορούσε να μην τα αναβαθμίσει/εκσυγχρονίσει. Εξάλλου, λόγω και της ηλικίας των εν λόγω αεροσκαφών, το πρόγραμμα αναβάθμισής τους εν προκειμένω συμπίπτει με τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής τους. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα ελληνικά Block-30. Αυτά μπορεί ακόμη να «σηκώνουν» έναν ελαφρύ εκσυγχρονισμό, κάτι παραπάνω όμως (πόσο δε μάλλον το πλήρες πακέτο Viper) θα κατέληγε όπως κατέληξε και το πρόγραμμα των F-4E AUP: ένας πολυδάπανος εκσυγχρονισμός τέλους ζωής…..

     • για τα μπλοκ 50 ομως; 15 μυρια εκαστο για Viper και δεν το εκαναν. 75 κοστιζει ενα Viper σημερα. Λες και εχουν τα 10 δις ντουκου των Τουρκων και δε τους νοιαζει. Κριμα να γινονται τετοια λαθη και να οδηγουν σε τροπος του λεγειν Αεροπορια των 100 αεροσκαφων τυπου Κουβειτ.

   • Αυτο ξαναπεστο το 2035 που θα εχεις κανει μονο μια αγορα 20 F35 μεχρι τοτε, και αυτη με δοσεις, και θα εχεις Πολεμικη Αεροπλο’ι’α 110 αεροσκαφων (4 μοιρες Viper και 1 F35) απεναντι σε 300 τουρκικα!!!!!!

   • χρειαζεται και το εχουν οι Πακιστανοι αφου σου λεει λεφτα δεν υπαρχουν. Εμεις νομιζουμε ακομη οτι ζουμε σε εποχες των δανεικων που μπορουμε για πλακα να δωσουμε 3 δις ευρω. ΑΜ ΔΕ. Τελειωσε το παρτι και πρεπει να σκεφτομαστε οπως το Πακισταν πλεον, αλλα δεν το βλεπω αν κρινουμε τη μη αναβαθμιση των μπλοκ 50 που δεν δινει αλλοθι στους δηθεν Επιτελεις οπως για τα παλια Μπλοκ 30 που σοφα δεν αναβαθμιστηκαν. Ας το παρουν χαμπαρι οτι αν δεν κανουν καλο κουμαντο θα μεινουν με 100 αεροπλανα στο τελος.

 3. Ζωντανο παραδειγμα και στη βιομηχανικη επενδυση και στον σεβασμο της. Αλλα η απορια μου πως γαλλοι βοηθανε το πακισταν στην μεγιστη αξιοποιηση παλιων μιραζ αλλα πχ δεν υπαρχει περιπτωση aesa για τα m2000

  • Δεν θελανε η Γαλλοι δηλαδη το 70 το Πακισταν να αγορασει F1 & M2000 και το 90+ Rafale, αντι να εκσυγχρονιζει με την βοηθεια τους τα Mirage III ? …

 4. «(αυτό ας το συγκρατήσουν όσοι πολέμησαν την αναβάθμιση των ελληνικών F-16)» το ίδιο ισχύει και γι αυτούς που πολεμούν την αναβαθμιση των mirage 2000.

  • Το πρωτο λαθος εγινε με τη μη αναβαθμιση των -50 και θα συνεχιστει με τη μη αναβαθμιση των Μιραζ 2000 και το πουλημα των -30 που θα απεσυραν τα F4 της Ανδραβιδας με μια μικρη αναβαθμιση στην ΕΑΒ. Στην Αεροπορια νομιζουν οτι ειναι Σαουδικη Αραβια το κρατος που εδωσε προσφατα 20 δις ντουκου για 70 F15 Advanced και την αναβαθμιση αλλων 80 σε παρομοιο επιπεδο F15SA. Για 600 μυρια θα ειχαμε δυο συγχρονες μοιρες 37 α/φ Viper που θα κοστιζαν σημερα, κρινοντας απο Σλοβακια και Μπαχρειν, τουλαχιστον 2,5 δις δολαρια.

 5. Aθάνατα αεροσκάφη, αναλογικά με τα χρόνια υπηρεσίας που έβγαλαν η πιο φθηνή αγορά τζετ μαχητικών του αιώνα. Για καταρρίψεις σοβιετικών και αφγανικών η «βίβλος» της Lela Presse δεν λέει τίποτε πάντως ….

 6. Πολυ ενδιαφέρον άρθρο! Όταν ξεμπερδεψουμε σε μια δεκαετία με τις αναβαθμίσεις των F16V, P3 Orion και ελπιζω των μπλοκ 50 (έστω δομική και προώθηση απαρτιών). Θα μπορουσαμε ίσως να ξανακοιταξουμε τα Μιράζ 2000….

  • Μετα απο τον εκσυγχρονισμο 100 περίπου αεροσκαφών δεν θα πρέπει να χαθεί το έμπειρο προσωπικό και εξοπλισμός. Η ΕΑΒ μαζί με την Ενοπλες δυνάμεις θα πρέπει να εκσυχρονίζουν συνέχεια κάποιο αεροσκάφος ή ελικόπτερο, μακάρι και να προσελκύσουν και συμβόλαια απο το εξωτερικό….

  • εδώ θα μπορούσαν να μπούνε και ιδιωτικές εταιρείες που θα μπορούσαν να κατασκευάσουν ηλεκτρονικό εξοπλισμό είτε δικιάς τους παραγωγής,είτε σε συνεργασία με εταιρείες τους εξωτερικού ώστε να μπορεουν να προσφέρουν ολοκληρωμένο πακέτο….

  • … σε μια 10ετία θα βλέπουμε τα απλά δίλιτρα σε πύλες αεροδρομίων με dammy Super 530 … να βαράνε σκοπιές !!!

 7. Αξιοζήλευτο πρότυπο αξιοποίησης στό έπακρο (ξεζουμίσματος δλδ) εξοπλιστικών επενδύσεων.
  Εμείς αντίθετα αγοράζουμε τά πάντα έτοιμα (καί όχι μόνο στήν ΠΑ), χωρίς νά προσθέτουμε τίποτα εγχώριο (βλ. Ισραήλ).
  Τά κρατάμε ώς έχουν (χωρίς καμμιά «επικαιροποίηση», έστω τών ηλεκτρονικών τους, πού «παλιώνουν» ταχύτερα), απλά συντηρώντας τα (τελευταία ούτε αυτό), άρα διαρκώς απαξιούμενα καί όταν συμπληρωθούν οί τυπικές ώρες χρήσης (καί όχι πάντα) τά παροπλίζουμε.
  Κάποιες μικροπαρεμβάσεις πού γίνονται κατά καιρούς, περιστασιακά, ασύνδετα καί χωρίς σχεδιασμό, είναι οί εξαιρέσεις στόν κανόνα.
  Οί όποιοι μείζονες εκσυγχρονισμοί έχουν γίνει, ήταν αμφιλεγόμενοι ώς πρός τήν τιμή, τή σκοπιμότητα, τήν επιχειρησιακή αξία, μέ ελάχιστες εξαιρέσεις.
  Aλλά καί πόσοι MLUs δέν έμειναν στά λόγια απ’ τίς ατέλειωτες συζητήσεις, καθυστερήσεις, αναβολές, μέ αποτέλεσμα τήν πρόωρη καί άδοξη απαξίωση κύριων συστημάτων.
  Τά παραπάνω ισχύουν γενικά γιά τά κρατικά περιουσιακά στοιχεία. Σκεφτείτε μόνο τά δημόσια κτίρια, καί τά υπηρεσιακά οχήματα κάθε είδους.
  Τελικά είμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ’ αλεύρι.

  Υγ. Γιά 2-3 γραμμές ξεκίνησα, αλλά τό θέμα δίνει τροφή.

 8. «Η περίπτωση της αεροπορίας του Πακιστάν είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη και αποτελεί ζωντανό παράδειγμα πως τα αεροσκάφη που εκσυγχρονίζονται, είναι σε θέση να προσφέρουν για πολλά ακόμη χρόνια σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης (αυτό ας το συγκρατήσουν όσοι πολέμησαν την αναβάθμιση των ελληνικών F-16).»

  Το αν θα μπορεσουν να προσφερουν σε ενα συγχρονο πεδιο μαχης μενει να αποδειχθει στην πραξη.
  Με την ιδια λογικη και τα F-104 κακως αποσυρθηκαν , θα μπορουσαν με ενα νεο ρανταρ, ενα HUD και μια δυο οθονες να προσφερουν και αυτα τα μεγιστα σε ενα «συγχρονο πεδιο μαχης».
  Το ιδιο και τα F-1,A-7,F-4,F-5.

  • Κοιταξε να δεις, δε λες οτι η Ινδια ειναι δα αμεληταιος αντιπαλος. Μαλιστα εχει πιο συγχρονα Μιραζ 2000 και τωρα 2000-5. Αλλου ειναι ο λογος διατηρησης τους, μαλλον ως παλαια μαχητικα τους φορανε οτι θελουν, χωρις να σκιαζονται απο αδειες και πηγαιους κωδικους.

  • Μου αρέσει ότι, άνθρωποι που ξέρουμε πώς παίζεται το παιχνίδι, μπαίνουμε στη λογική της ΠΑ (Τηλλυρία 1964, προγεφύρωμα Αγ. Γεωργίου 1974) και εσχάτως της «Π» ότι αν η επιβίωση των α/φ δεν είναι απολύτως εξασφαλισμένη, καλύτερα να μην πετάξουν. Αυτή είναι η λογική της ήττας, των καντάφηδων αυτού του κόσμου και γενικά των loosers. Τα αεροσκάφη δεν είναι για τις παρελάσεις ρε αδέλφια! Οι Αιγύπτιοι με τα (ανώτερα αεροδυναμικώς, αλλά υποδεέστερα ως οπλικά συστήματα) MiG-21 έπεφταν σα λυσσασμένοι στα Μιράζ & Φάντομ της ΗΗΑ, παρά το ότι οι ΑΑ-2 δεν μπορούσαν να εκτοξευθούν με πάνω από 2.5 G, ενώ και τα σκοπευτικά τους τα έπαιζαν από αυτή την επιτάχυνση και πάνω … Οι Πακιστανοί σάρωσαν το 1965 με τα Σέημπρ τα πολύ ανώτερα Χάντερ, και τσαλάκωσαν άσχημα τα MiG-21 το 1971 με τα J-6/MiG-19. Χρειάζονται έξοδοι, χρειάζονται αριθμοί! ΑΡΙΘΜΟΙ! Αν η ΗΗΑ είχε τα ίδια μυαλά με μας και δεν έστελνε Super Mystere το 1973 για να υποστηρίξουν φυλάκια και μαχόμενα τμήματα, επειδή οι άλλοι είχαν (εκατοντάδες) MiG-21, οι σχεδόν 3000 ισραηλινοί νεκροί θα ήταν πολλαπλάσιοι! Δεν θα μιλήσω για Πεζοναύτες στο Ναμ, που πηδούσαν νύχτα με τις σαγιονάρες μέσα στο κόκπιτ του φορτωμένου Φάντομ/Σκάιχωκ για να σώσουν μια περίπολο, γιατί εκεί θα μου πείτε άνθρωποι και α/φ ήταν σε αφθονία και οι απώλειες ανεκτές.
   Άμα ένα πακιστανικό τάγμα έχει καθηλωθεί απο ινδική πυροβολαρχία και αναμένει τον αφανισμό του, τι είναι καλύτερο, να πάνε δύο Μιράζ V με HUD, υπολογιστή βολής και αποστασιόμετρα λέιζερ και να φάνε την πυροβολαρχία, ή να μην πάει κανείς και να καθονται να θρηνούν νεκρούς (όπως εμείς μια μοίρα πυροβολικού που χάθηκε αύτανδρη σχεδόν στον Πενταδάκτυλο περικυκλωμένη από Τούρκους επειδή ένας ηλίθιος είπε «μείνετε στις θέσεις σας να πεθάνετε στα π/β όπως κάποιος το 1912!»); Ας γύριζαν τα μισά, στο κάτω της γραφής! Τα F-16 τι θα πρωτοκάνουν κόντρα στην Ινδία (που επίσης κρατάει εκατοντάδες παλιά αεροπλάνα, MiG-21 & MiG-27); Ή μήπως δεν είναι σε θέση τα Μιράζ αυτά με τα ΑΙΜ-9Μ να σαρώσουν Jaguar, MiG-21 & MiG-27 που βαρυφορτωμένα θα οδεύουν προς πακιστανικές φάλαγγες;
   Η ιδέα ότι τα α/φ δεν είναι αναλώσιμα δεν σημαίνει τίποτε άλλο από το ότι οι άνθρωποι είναι αναλώσιμοι: Τάγματα προκαλύψεως, φρουρές νήσων, επιταγμένα οχηματαγωγά πλοία κλπ κλπ.
   Για τα καθ’ ημάς, το F-104 ήταν ένα α/φ χωρίς επιχειρησιακή εφαρμογή για την ΠΑ, το Φ-5 πολύ μικρής εμβελείας και πρωτόγονο για εκσυγχρονισμό (αν ήταν -Ε το συζητούσαμε), το Φ-1 απαιτούσε πολύ μεγάλη επένδυση για αξιοποίηση άερος-εδάφους και με πολύ μικρό φορτίο, για το Φάντομ έγινε αυτό που έπρεπε με εύλογο κόστος, και μόνο για το Α-7 μένει το ερώτημα (δύσκολη περίπτωση λόγω δυσχερούς εφοδιαστικής υποστήριξης και σχετικώς περιορισμένων κινηματικών επιδόσεων). Αλλά εδώ θέλουμε να δώσουμε τα μπλοκ-30 παραμονές πολέμου, τι να λέμε τώρα ….
   Και κάτι για το τέλος, η γροθιά στο στομάχι που μας λείπει για να συνέλθουμε … εγώ όποτε το ακούω σκύβω το κεφάλι από ντροπή …
   https://www.youtube.com/watch?v=aA0ydL_Vkxg
   3:00-3:25 …

   • Αυτο ισχυει και για εμας ομως.

    «Χρειάζονται έξοδοι, χρειάζονται αριθμοί! ΑΡΙΘΜΟΙ! »

    Και εμεις θελουμε αριθμους, ας παρουμε τα ιαπωνικα f-4 (η οποιο αλλο F-4 βρουμε ) και να τα εκσυγχρονισουμε.

    » Ή μήπως δεν είναι σε θέση τα Μιράζ αυτά με τα ΑΙΜ-9Μ να σαρώσουν Jaguar, MiG-21 & MiG-27 που βαρυφορτωμένα θα οδεύουν προς πακιστανικές φάλαγγες;»

    Βεβαιως και μπορουν, εφοσον τα πρωτα δεν εχουν συνοδεια απο Μ2000, ΜΙG-29UPG και SU-30.Αν εχουν ομως τι θα γινει;

    «Άμα ένα πακιστανικό τάγμα έχει καθηλωθεί απο ινδική πυροβολαρχία και αναμένει τον αφανισμό του, τι είναι καλύτερο, να πάνε δύο Μιράζ V με HUD, υπολογιστή βολής και αποστασιόμετρα λέιζερ και να φάνε την πυροβολαρχία, ή να μην πάει κανείς και να καθονται να θρηνούν νεκρούς»

    Και ενα ελληνικο ταγμα μπορει να καθηλωθει, δεν ειναι καλυτερο να πανε δυο F-104 με HUD και Cluster bombs ( και τον J79 τον ξερουμε , και τα HUD που θα φορουν θα τα ξερουμε και τα ρανταρ κλπ)

    «Για τα καθ’ ημάς, το F-104 ήταν ένα α/φ χωρίς επιχειρησιακή εφαρμογή για την ΠΑ, το Φ-5 πολύ μικρής εμβελείας και πρωτόγονο για εκσυγχρονισμό (αν ήταν -Ε το συζητούσαμε), το Φ-1 απαιτούσε πολύ μεγάλη επένδυση για αξιοποίηση άερος-εδάφους και με πολύ μικρό φορτίο, για το Φάντομ έγινε αυτό που έπρεπε με εύλογο κόστος, και μόνο για το Α-7 μένει το ερώτημα (δύσκολη περίπτωση λόγω δυσχερούς εφοδιαστικής υποστήριξης και σχετικώς περιορισμένων κινηματικών επιδόσεων)¨

    Διαφωνω, ολα τα παραπανω με εκσυγχρονισμο θα μπορουσαν να προσφερουν , το καθενα στο μετρο που του αναλογει.

    Ας μην κρυβομαστε αν το Πακισταν και η Ινδια ειχαν τα χρηματα δεν θα κρατουσαν MIG-21,-27, Mirage- 3 και J-7.

    H ολη ενσταση μου ειναι σε αυτο

    «είναι σε θέση να προσφέρουν για πολλά ακόμη χρόνια σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης»

    Μπορουν να προσφερουν αλλα οχι σε ενα συγχρονο πεδιο μαχης, μπορουν να προσφερουν κατω απο προυποθεσεις σε περιφερειακες συγκρουσεις, οταν ο αντιπαλος δεν εχει ικανα μαχητικα στην περιοχη κλπ.Για αυτο λεω οτι και ενα εσκυγχρονισμενο F-104 ( δικο μας ) κατω απο τις ιδιες προυποθεσεις θα μπορουσε να προσφερει ακομη.

    • Για να λέμε την αλήθεια, το Πακιστάν έχει και μεγάλη δεξαμενή ανθρωπίνων πόρων, και βαθύτατη αεροπορική κουλτούρα αριστείας και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, όπως και εκπληκτικό ηθικό και παραδόσεις, απότοκο των επιτυχιών του 1965. Επίσης, πιθανόν να διατηρεί έναν μεγαλύτερο του αναγκαίου πυρήνα χειριστών Μιράζ α) για εξαγωγή πολιτικής επιρροής και εισαγωγή συναλλάγματος (πάρα πολλοί απασχολούνται – με τις ευλογίες της υπηρεσίας – ως μισθοφόροι σε αραβικές και μη χώρες μετά την «αφυπηρέτησή» τους), και β) για να επανδρώσουν, κατόπιν μετεκπαίδευσης (που ίσως έχουν ήδη περάσει) τα Μιράζ 2000 που αναμένεται να τους παραχωρήσουν τα Η.Α.Ε. σε περίπτωση πολέμου με την Ινδία (για τα Μιράζ 5 των Η.Α.Ε., του Αμπού Ντάμπι για την ακρίβεια, ήταν ρητά συμπεφωνημένο, νομίζω το ίδιο για τα Μ2000, ενώ οι ΗΠΑ έθεσαν όρο για την πώληση των μπλοκ 60 στα Η.Α.Ε. ότι δεν θα μετεκπαιδευθούν σε αυτά Πακιστανοί, ούτε βέβαια θα παραχωρηθούν στο Πακιστάν σε περίπτωση πολέμου με την Ινδία).

     Περαιτέρω, το Μιράζ ΙΙΙ/5 είναι η ιδεώδης περίπτωση για εκσυγχρονισμούς: Σκάφος με τεράστια δομική ζωή, φιλικά αεροδυναμικά χαρακτηριστικά, τεράστια ευκολία συντήρησης κινητήρα και σκάφους, τεράστια γκάμα αναβαθμίσεων από τον κατασκευαστή, τεράστια διαθεσιμότητα μεταχειρισμένων. Και είναι ΕΝΑΣ ΜΟΝΟΝ ΤΥΠΟΣ, όχι η πανσπερμία τύπων της παλαιάς ΠΑ.

     Από κει και πέρα, σε μας η σχετική σπάνις υποδομών και ανθρωπίνων πόρων μας υποχρεώνει σε έναν εξορθολογισμό. Αυτό που όμως με σκανδαλίζει ακραία είναι η ιδέα ότι αεροσκάφη τρίτης γενεάς, αεροδυναμικώς ακόμη αξεπέραστα, τίθεται θέμα να εκποιηθούν, ενώ μπορούν να προσφέρουν. Δεν με αρέσει η συλλογή παλαιών αεροσκαφών, ούτε τη βρίσκω ρεαλιστική. Θεωρώ όμως ότι οι εξισώσεις Λάντσεστερ είναι αμείλικτες και όποιος τις αγνοεί θα το πληρώσει, ιδίως στην αεροπορία, που απαιτείται να κάνει τη διαφορά λόγω υπεροχής του εχθρού σε ξηρά και θάλασσα.

     Τα δε εκσυγχρονισμένα μαχητικά μπορεί περίφημα να συνοδεύονται από νεότερα αεροπορικής υπεροχής όταν υπάρχει οξεία αεροπορική απειλή, άλλως (αν δεν υπάρχουν) θα πρέπει την αποστολή τους να την κάνουν τα νεότερα (αεροπορικής υπεροχής), οποτε δεσμεύονται σε άλλα καθήκοντα από αυτά στα οποία έχουν μέγιστη απόδοση και τα στερείται η ORBAT σου. Εναλλακτικά δεν κάνεις την αποστολή (CAS, BAI, TASMO ή ό,τι άλλο).

     Ακόμη, τα παλαιά εκσυγχρονισμένα α/φ δεν μπορεί να είναι α/φ που δεν υποστηρίζονται πλέον καν, ούτε α/φ που θέλουν από το χειριστή 250 ώρες το χρόνο μόνο για να μη σκοτωθεί (μια και κόλλησες με τα Σταρφάιτερ). Πρέπει να είναι χρηστικά, φιλικά στη συντήρηση α/φ χαμηλού κόστους χρήσεως.

     Γενικώς, η Ελλάς πρέπει να διατηρεί ισάριθμα μαχητικά με την Τουρκία, και να διαθέτει ακριβώς τις ίδιες κατ’ ελάχιστον επιχειρησιακές δυνατότητες. Φυσικά γι’ αυτό και το διακύβευμα της ματαίωσης της προμήθειας των Φ-35 από την Τουρκία είναι τόσο μεγάλο για μας.

    • I’m sorry but the «modern field of battle» at this article is a field of battle between Pakistan and India, thus under this condition, then they are capable to survive and fight.
     Pakistan is a great example of what a country needs to do when it doesn’t have a lot of money and has to go to war with what it has and not of what it wishes to have, especially against a much larger power (India).
     The A/GEA said this few months ago, which also reminds me that SECDEF Rumsfeld said during OIF 1, not that I liked the guy, however sadly it is a true statement.
     Obviously, the F104, F5, F1 and possibly the A7 might not survive at a battle field at the Aegean, as it is a very advanced environment, however, a/c such as the F16 B30 should had been modernized so they could survive as it is a great investment. The same applies for the M2000. Even though Greece is in a financial pinch, an effort still needs to take place to improve on the investment as numbers and quality does matter.

   • Άψογος, συμφωνώ σε όλα!!!
    Αν τα Jaguar, MiG-21 & MiG-27 που βαρυφορτωμένα θα οδεύουν προς πακιστανικές φάλαγγες, εχουν συνοδεια απο Μ2000, ΜΙG-29UPG και SU-30, τα νεότερα μαχητικά πρέπει να τους ανοίξουν το δρόμο. Ότι θα κάναμε εμείς με τα Α7. Οι Ισραηλινοί ποτέ δεν υποτίμησαν την ΕΑΥ, απλά την ανέθεταν σε κατώτερα μαχητικά/εκπαιδευτικά και ε/π.

    • «Οι Ισραηλινοί ποτέ δεν υποτίμησαν την ΕΑΥ, απλά την ανέθεταν σε κατώτερα μαχητικά/εκπαιδευτικά και ε/π.»

     Όταν δεν υπήρχε καν αντίπαλος ή όταν είχαν προηγουμένως εξασφαλίσει την καταστροφή της εχθρικής αεροπορίας στο έδαφος καθώς και την καταστολή της εχθρικής α/α άμυνας, χρησιμοποιώντας τα …ανώτερα μαχητικά τους!

   • Πραγματικά είναι για να σκύβεις το κεφάλι.
    Μας περίμεναν σαν λύτρωση από ψηλά και πήγαν πολύ λίγοι, πολύ αργά…

 9. Nα προσθέσω ότι το 2004 αγόρασαν 50 λιβυκά Mirage-5 τα οποία συνοδεύτηκαν από ανταλλακτικά και ικανό αριθμό κινητήρων εκ των οποίων κάποιοι ήταν ολοκαίνουργιοι. Δεν είχαν καν βγει ποτέ από τα κιβώτια τους. Σε ότι αφορά τα Μιράζ κάποια είχαν εξαντλήσει την ζωή τους (αριθμός ωρών) ενώ κάποια μετά από 30 χρόνια είχαν πετάξει μόλις 1.200 ώρες.
  Αυτό που έκαναν οι πακιστανοί για να κρατήσουν τα Μιράζ τους είναι να αγοράζουν αεροπλάνα του τύπου και ανταλλακτικά από όποια χώρα έβρισκαν. Λίβανο, Αυστραλία, Λιβύη κ.α. Όπως και να έχει όμως από ένα σημείο και μετά δεν συμφέρει πρακτικά και οικονομικά να κρατάει κανείς ένα αεροπλάνο και ελικόπτερο. Αυτό που έκαναν οι πακιστανοί είναι λόγω ανάγκης μιας που και εμπάργκο είχαν από τους Αμερικάνους, και φτωχοί ήταν και είναι.

  Επίσης για την ιστορία. Ήθελαν δύο φορές να αγοράσουν Μ-2000-5, σε 24 και 40κάτι μονάδες αντίστοιχα αλλά και τις δύο φορές δεν προχώρησε η αγορά γιατί τα έκριναν ακριβά. Σε μία περίπτωση αντί των Μ-2000-5 επέλεξαν με τα ίδια λεφτά να αγοράσουν 150 κινέζικα F-7. Πέρα από φτωχοί είναι και ,,τσίπηδες,,.

 10. Το χάσμα επιδόσεων μεταξύ αεροπλάνων δυο γενεών συχνά είναι αρκετά μικρό ώστε στην ανάγκη μια αναβάθμιση στα ηλεκτρονικά να κλείνει αρκετά την ψαλίδα, πχ MiG-21 Bison. Διατηρεί μια στοιχειώδη ευελιξία και ταχύτητα που δεν υστερεί πάρα πολύ σε σχέση με τα νεότερα σχέδια, και ταυτόχρονα έχει μάχιμα συγκρίσιμες δυνατότητες στα συστήματά του. Για μαχητικά που συμπληρώνουν νούμερα, καλούτσικα είναι.

 11. greg καλύτερα να μιλήσουμε για αντί στέλθ ραντάρ για να δούμε πως λύσεις υπάρχουν!

  Φυσικά αν είσαι αυτός που ήξερα από παλιά;

 12. Αυτό που κάνουν οι πακιστανοί με τα Mirage III/V, θα πρέπει να κάνουμε εμείς με τα Μ2000/-5 και ίσως με μερικά επιπλέον F16. Αυτά πρέπει να γίνουν μέχρι το 2025, με λογικά κόστη που θα μπορεί να σηκώσει ο μικρός έως τότε προϋπολογισμός για να συνεχίσουμε στο δεύτερο μισό της δεκαετίας με ΝΜΑ.

  • Το 2025 η ΠΑ πρέπει να έχει 85 F16V, 60 F16M (προσθέτοντας μία ακόμα μοίρα στα δικά μας block 50 και εκσυγχρονίζοντάς την μαζί με τα δικά μας), 30 F16 block30H (εκσυγχρονισμένα δομικά και σε βασικά τους ηλεκτρονικά) και 50 Μ2000-5 (σε κοινή διαμόρφωση όπως το πρότυπο εκσυγχρονισμού των ΗΑΕ).
   Σύνολο 225 μαχητικά από τα οποία 85 4+ γενιάς, 110 4ης γενιάς και 30 3+ γενιάς.
   Τότε πας για ΝΜΑ…

 13. αυτό ας το συγκρατήσουν όσοι πολέμησαν την αναβάθμιση των ελληνικών F-16
  Δεν εχω καταλαβει που ταιριαζει σε ολο το αρθρο, η τελευταια προταση.

 14. Απο οτι καταλαβαίνω έχουν πλήρη δυνατότητα συντήρησης και ουσιαστικά το 1978 έφτιαξαν μια σχεδόν πλήρη γραμμή παραγωγής.(ενταξει φυσικα οχι για τον κινητήρα.οχι για καποια ηλεκτρονικά)οποτε εγινε το εθνικό τους αεροπλάνο.
  Νομιζω κατι παρόμοιο είχε ακουστεί την δεκαετία του 90 για εμάς και το Α7……

 15. Οι πακιστανοί έκαναν αυτό που πρέπει να κάνει μια χώρα που είναι στην γωνία, αξιοποιούν το κάθε μέσο με το μικρότερο δυνατό κόστος.
  Έχουμε 16 Μ2Κ-Ε, φτιάχνουμε ενα πρωτότυπο με νεο φθηνό ραντάρ απο ισραήλ-ιταλία, νεο υπολογιστή μάχης, οτι υλικά εχουμε απο τα F4 προς απόσυρση, του περνάμε ενα link-16, του φορτώνουμε τα lightning και το δοκιμάζουμε σε ρόλους Α-G. Αν πιάσει εκσυγχρονίζουμε τα υπόλοιπα και αγοράζουμε μερικά 2θέσια για συμπλήρωση της μοίρας. Απο την στιγμή που η εφοδιαστική αλυσίδα για τα Μ2Κ θα μείνει ενεργή για πολλά χρόνια, δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για απόσυρση των 16 παλαιών αεροσκαφών χωρίς να δοκιμάσουμε να τα αξιοποιήσουμε καλύτερα με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

 16. Το παραδειγμα του Πακισταν ειναι πολυ διδακτικο. Εξηγουμαι: Εαν η Ελλαδα -στα πλαισια της Ελληνο-Γαλλικης αμυντικης συνεργασιας- αποκτουσε πληρη ικκανοτητα ανακατασκευης αεροσκαφους/κινητηρα τοτε με αγορα μεταχειρισμενων Γαλλικων Μ-2000 οποιασδηποτε εκδωσης θα μπορουσε να φτιαχτει μια κοινη εκδωση στην ΕΑΒ.
  Ξαναεξηγουμαι. Η δικαιολογια των Γαλλων ηταν πριν χρονια οτι το ρανταρ του Μ-2000-5 δεν παραγεται πια. Ομως υπαρχει και μια παραμετρος που θα συνδιαζε τα συμφεροντα των Γαλλων (οπλα) με τα Ελληνικα. Αυτο γινεται με τιν εγκατασταση του ρανταρ του Grippen E ή του C + . Η εταιρεια για να ενυσχισει τις πωλησεις των Grippen εχει εδω και χρονια πιστοποιησει τους MICA ΚΑΙ ΤΩΝ 2 ΕΚΔΩΣΕΩΝ στα ρανταρ της. Με περαιτερω πιστοποιησεις Γαλλικων οπλων που ΗΔΗ ειναι πιστοποιημενα και στη Σουηδια (METEOR) και αλλων θα εχουμε Μ-2000-Ηmk1 ή οπως αλλιως θελετε να τα αποκαλειτε με τεχνολογια αιχμης. Με την εμπειρια πληρους δομικης ανακατασκευης Μ-F1 που ειχε η ΕΑΒ κατι τετοιο δεν θα ηταν δυσκολο.

 17. Όσοι διαφωνούν με την πρόταση εκσυγχρονισμού παλαιών αεροσκαφών θα ήθελα να τους ρωτήσω εάν θα τους πείραζε να υπήρχαν σε υπηρεσία 20 Α-7 σαν αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού. Επίσης εάν θα τους πείραζε να είχαμε εκσυγχρονίσει 25-30 F-5 σαν εκπαιδευτικά (που μπορούσαν να υπηρετούν και σαν ελαφρά επιθετικά ή εγγύς υποστήριξης) . Τέλος εάν θα τους πείραζε να είχαμε μετατρέψει 20-40 F-104 σαν UCAV ή έστω σαν UAV φωτοαναγνωριστικα ή

 18. antonios, υπάρχει το εργατικο δυναμικο να ξεκινήσει ενα τετοιο «γαϊτανάκι» μεσα στην ΕΑΒ, ειδικά τωρα με την δουλεια των φου 16; Η ιδέα ειναι καταπληκτική, υπαρχει ομως ιχνος ρεαλισμού σε αυτη και σε τεχνικο επιπεδο; Ισως το αγαπητό site μας δωσει τα φωτα του παρακαλω. Ευχαριστω προκαταβολικά!

  • Ναι υπαρχει…Οταν το Grippen E/F ηταν ακομη σχεδιο, η SAAB ειχε πιστοποιησει σειρα οπλων διαφορων χωρων στο ρανταρ το Grippen C/D , αρχιζοντας απο τα Γαλλικα, σειρα πειραν να Νοτιο Αφρικανικα παραλληλα με την πιστοποιηση των IRIS-T και AMRAAM . Φυσικα σημερα προσφερεται και η πιστοποιηση του METEOR. Κατω απο αυτες τις συνθηκες μια τετοια κινηση ειναι win-win για ολες τις πλευρες. Σημερα το ρανταρ του Grippen C/D προσφρερεται με την AESA κεραια του νεου ρανταρ σαν αναβαθμιση. Στο Grippen E/F υπαρχει και μια εκδωση του ΗΟ συστηματος του PIRATE …Με δεδομενη την φωτο της ΠΤΗΣΗΣ με την επιμηκινση του ρυγχους του Μ-2000 για τοποθετηση τετοιου συστηματος το Μ-2000 θα γινει ο πραγματικα απολυτος κυριαρχος στους ουρανους και μαλιστα «σιωπηλος» κυνηγος. https://www.ptisidiastima.com/mirage-2000-5mk-mipos-i-lysi-gia-tin-epomeni-mera-stin-elliniki-anaxaitisi-einai-idi-edo/ . Ισως να υπαρξει προβλημα με το συστημα αυτοπροστασιας αλλα αυτο μενει να αποδειχτει εαν υπαρξει η βουλιση για μια τετοια κινηση. Η ΕΑΒ θα μπορουσε να «αναστησει» δομικα μεταχειρισμενα Μ-2000 και να προσθεσει τους εξτρα πυλωνες και να αντικαταστησει με συγχρονο ρανταρ ολα τα αεροσκαφη σε στυλ Ισραηλ πχ…

 19. Το Πακιστάν εξόπλισε τα ΜΙΙΙ με τον εγχώριο πύραυλο H4…….
  Όπλο αντί πλατφόρμας, οπως τα F4 AUP με τον amraam…..
  Έχει ελεγχθεί η δυνατότητα με καποια τροποποίηση περιορισμένου κόστους τα M2000 να φέρουν έναν πύραυλο τρίτου κατασκευαστή-ισως και μη δυτικού- που θα τους δώσει λογω ύπαρξης και διατηρήσεις στην ΠΑ εκτός απο το να ειναι φορείς Exocet?
  Με το ίδιο σκεπτικό φυσικα αξίζει να προστεθούν mica ng αλλα και meteor παρα τον περιορισμένο αριθμό M 2000-5….

 20. Όταν ψάχνουν για συντήρηση-αναβάθμηση παλαιότερων εκδόσεων τον Ελληνικών Mirage γιατι δεν βλέπουν και την περίπτωση του Πακιστάν. Σίγουλα έχει φτινότερες λύσεις απο τους Γάλλους.

Comments are closed.